Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
1. Februar

Om dagen

1. Februar er dag 32 i 2020, og er i uke 5. Det er 334 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_1-2.2003
17 år siden
Wikipedia
2003: Romfergen Columbia går i oppløsning over Texas, på vei tilbake til Jorden
Columbia var den første romfergen som ble tatt i bruk av NASA. Dens første ferd var to dager lang, fra 12. til 14. april 1981. På vei tilbake til Jorden på sin 28. ferd, som varte fra 16. januar 2003 til 1. februar 2003, gikk romfergen i oppløsning over Texas, og hele mannskapet omkom. Wikipedia
Wikipedia_1-2.1947
73 år siden
Wikipedia
1947: Henry Rinnan, leder av Rinnanbanden, henrettes på Kristiansten festning
Henry Oliver Rinnan var en norsk agent i Sonderabteilung Lola under andre verdenskrig, en gruppe under det tyske Sicherheitsdienst i Trondheim. Han ble etter krigen dømt til døden og henrettet for landssvik.

Han ble henrettet ved skyting på Kristiansten festning i Trondheim klokken 04.05 den 1. februar 1947. Eksekusjonspelotongen var ledet av løytnant Odd Sørli som etter pelotongens skudd med tsjekkiske mausere kaliber 7,92 ga Rinnan to nådeskudd i tinningen på nært hold. Rinnan ble umiddelbart kremert, noe som har vært gjenstand for spekulasjoner i senere tid. Det faktum at liket ble kremert umiddelbart var imidlertid i tråd med den kongelige resolusjon for henrettelser. Rinnan skal forøvrig ikke ha ligget i en kiste da han ble kremert. Urnen med hans aske ble satt ned i en umerket grav på Levanger kirkegård i Nord-Trøndelag. Dødsattesten og den offisielle eksekusjonsrapporten er forsvunnet, muligens som følge av at dokumenter ble flyttet rundt på før Riksarkivet fikk dokumentene i 1972. Wikipedia
Wikipedia_1-2.1913
107 år siden
Wikipedia
1913: Grand Central Terminal, verdens største jernbanestasjon på denne tiden, åpner i New York
Grand Central Terminal er en jernbanestasjon på Manhattan i New York. Stasjonen ligger sentralt i Midtown, på 42. gate og Park Avenue. Det er verdens største jernbanestasjon målt i antall plattformer. Den har 44 plattformer med i alt 67 spor, fordelt på to nivåer under gateplan.

Grand Central betjener i hovedsak toglinjer for dagpendlere og andre tilreisende fra områder i delstatene New York og Connecticut. Stasjonen er også et viktig knutepunkt for undergrunnsnettet i New York.

Den nåværende stasjonsbygningen ble oppført i etapper mellom 1903 og 1913. Bygningen er i jugendstil, og er en av New Yorks mest storslåtte offentlige bygninger. Wikipedia
Fødsler
58 år
Øystein Rottem (Professor)
1946 - 2004

Øystein Rottem (Norge)

Professor, litteraturhistoriker, litteraturkritiker

Født:
1. februar 1946 (74 år siden)

Døde:
5. desember 2004 (58 år) (15 år siden)

Øystein Rottem var en norsk professor og litteraturkritiker med Knut Hamsun, kulturradikalismen og norsk etterkrigstid som sine spesialfelt.

Han arbeidet i flere år ved Universitetet i Tromsø, var ansatt som universitetslektor i norsk ved Københavns universitet i perioden 1985–91, og var gjesteprofessor ved universitetet i Wien i 1991–92. De siste årene drev Rottem en omfattende pedagogisk og litterær virksomhet, som hovedanmelder for ny norsk skjønnlitteratur i Dagbladet.

Som Rottems hovedverk må regnes de tre bindene med etterkrigslitteratur i «Norges litteraturhistorie» (1995–1998), men han har også skrevet biografier om Knut Hamsun og Sigurd Hoel.

Øystein Rottem døde av kreft 4. desember 2004 i København, hvor han hadde bodd med sin familie siden 1985.

Han ble utnevnt til statsstipendiat i 2004, men døde før stipendiatet begynte å løpe. Wikipedia

70 år
Jimmy Carl Black (Musiker)
1938 - 2008

Jimmy Carl Black (USA)

Musiker, komponist, perkusjonist, sanger

Født:
1. februar 1938 (82 år siden)

Døde:
1. november 2008 (70 år) (11 år siden)

Jimmy Carl Black var en amerikansk trommeslager og vokalist, best kjent for å ha spilt med Frank Zappa i bandet The Mothers Of Invention.

Black var av indiansk avstamming, og moren hans hadde flyttet fra Cheyennereservatet i Oklahoma da hun ble enke mens hun gikk gravid med Jimmy Carl. Han begynte tidlig å spille trompet, men skiftet til trommer på slutten av 1950-tallet for å kunne spille rock'n'roll. På begynnelsen av 1960-tallet hadde han bandet The Soul Giants, hvor Frank Zappa kom inn som gitarist. Ifølge Jimmy Carl Black (på hans selvbiografiske plate, The Jimmy Carl Black Story) hadde Zappa i løpet av 14 dager overtatt som leder i bandet, og de skiftet navn til The Mothers, senere endret til The Mothers Of Invention.

Jimmy Carl Black spilte trommer i The Mothers Of Invention helt til Frank Zappa ca. 1970 oppløste bandet, og gikk solo. Jimmy Carl Black medvirket på ca. 17 av Zappas plater, samt noen av filmene – som 200 Motels. Hans spillestil i den komplekse Zappa-musikken er relativ enkel, og han er spesielt kjent for sitt vokale mantra «Hi boys and girls, I am Jimmy Carl Black, and I am the Indian of the group».

Jimmy Carl Black deltok fra 2006-2008 i Jon Larsens Strange News From Mars band, og besøkte Norge flere ganger i den forbindelse. Han er med på tre plater med dette bandet. Aller siste opptak med Jimmy Carl Black var for "The Jimmy Carl Black Story", i april 2008, hvor den gamle indianeren rapper via telefon fra sykesenga i Tyskland. Wikipedia

86 år
Nils Braanaas (Forfatter)
1925 - 2012

Nils Braanaas (Norge)

Forfatter, sakprosaforfatter, pedagog

Født:
1. februar 1925 (95 år siden)

Døde:
3. januar 2012 (86 år) (8 år siden)

Nils Braanaas var en norsk pedagog og sakprosaforfatter. Han var utdannet filolog og arbeidet som lærer og universitetslektor.

Braanaas vokste opp på Grefsen i Oslo, men hadde mye tilhørighet til Groruddalen og arbeidet som norsklærer på Linderud på 1960-tallet. Han fikk stor interesse for drama og etablerte Veitvet barne- og ungdomstearter. Han var med å etablere Landslaget Drama i Skolen og var redaktør for tidsskiftet Teater i skolen, som endret navn til Drama i skolen og senere DRAMA - Nordisk dramapedagogisk tidsskrift.

Han var også lærer ved Forsøksgymnaset i Oslo, og tok hovedfag i norsk og ble lektor. I 1975 ble han ansatt som universitetslektor ved NTH i Trondheim. Han utarbeidet fagplaner for drama i lærerutdanningen og ble den første universitetslektor i dramapedagogikk ved NTH. Braanaas utgav flere antologier og fagbøker. Som pensjonist i slutten av 1980-årene flyttet han tilbake til Oslo, nå Furuset. Han var en aktiv pensjonist og fortsatte som redaktør og skribent for Drama i skolen.

For sin innsats for dramafaget i skole og lærerutdanning ble han i 2003 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Wikipedia

96 år
Arvid Falkenberg (Motstandsmann)
1911 - 2007

Arvid Falkenberg (Norge)

Motstandsmann, arkitekt

Fullt navn / Fødenavn:
Arvid Wisnes Falkenberg

Født:
1. februar 1911 (109 år siden)

Døde:
20. september 2007 (96 år) (12 år siden)

Arvid Wisnes Falkenberg var en norsk arkitekt. Han var som medlem av Osvaldgruppa aktiv i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig og seinere i internasjonalt solidaritetsarbeid i Sverige, der han slo seg ned.
Falkenberg tok arkitekteksamen ved NTH i Trondheim i 1936, og i det illegale arbeidet i Osvaldgruppa gikk han tidvis under dekknavnet «Arkitekten».
Han var en av de fem deltakerne i sabotasjen mot arbeidskontoret i Pilestredet 31 i Oslo 20. april 1943. De kasta molotovcocktails og lyktes slik å gjøre stor skade på arkivet som skulle brukes til utskriving av nordmenn til tysk arbeidstjeneste. Tre av deltakerne (Reidar Holtmon, Håkon Sunde og Johan Peter Bruun) blei seinere drept, mens Falkenberg og Asbjørn Sunde, som leda aksjonen, overlevde. De dro til Falkenbergs kontor i Bogstadveien 31, som tidligere var brukt til dekning av Bruun og Sunde. Gestapo kom snart til, men de to lyktes i å rømme.
Falkenberg blei dømt til døden in absentia. Han kom seg over til Sverige, mens kona Tordis blei arrestert og satt på Grini en periode. I Sverige blei Falkenberg med i de norske polititroppene, og han var med på inntoget i Oslo 12. mai 1945.
Etter krigen var han som arkitekt med på gjenreisingsarbeidet i Finnmark. Seinere fikk han seg arbeid i Stockholm, der han virka resten av livet. Han har blant annet tegna kirka i Kaunisvaara i Lappland.
I Sverige gjorde Falkenberg et omfattende arbeid i solidaritetsbevegelsen, blant anna i De förenade FNL-grupperna. Seinere var han aktiv i Amnesty International og i Chilekommittén, mot Pinochet-diktaturet og for de chilenske politiske flyktningene. For denne innsatsen fikk han i 2007 Orden de Bernardo O'Higgins av Chiles regjering.
Han var bror til Otto Falkenberg, som var med å stifte den norske avdelinga av Amnesty. Wikipedia

59 år
Clark Gable (Skuespiller)
1901 - 1960

Clark Gable (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Clark Gable

Født:
1. februar 1901 (119 år siden)

Døde:
16. november 1960 (59 år) (59 år siden)

Clark Gable var en amerikansk skuespiller.

Gable er mest kjent for rollen som Rhett Butler i filmen Tatt av vinden fra 1939, en rolle som fikk ham nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle. Han vant prisen i 1934 for filmen Det hendte en natt, og var også nominert for sin rolle i Mytteriet på Bounty i 1935. Andre kjente filmer var Fristelser (1932), Hustru kontra sekretær (1936), Saratoga (1937), Mogambo (1953) og Uten feste (1961), som var hans siste film. Gable døde 59 år gammel av et hjerteinfarkt bare noen få dager etter innspillingen av Uten feste var ferdig.

Gable spilte mot noen av Hollywoods mest kjente kvinnelige skuespillere; han og Joan Crawford spilte i åtte filmer sammen, Myrna Loy spilte sammen med ham sju ganger og Jean Harlow seks ganger. Han spilte også i fire filmer sammen med Lana Turner og i tre filmer med både Norma Shearer og Ava Gardner. I 1999 ble Gable kåret til tidenes sjuende største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

79 år
John Ford (Regissør)
1894 - 1973

John Ford (USA)

Regissør, filmprodusent, marineoffiser, manusforfatter, skuespiller, filmskuespiller

Født:
1. februar 1894 (126 år siden)

Døde:
31. august 1973 (79 år) (46 år siden)

John Ford var en amerikansk regissør.
Hans storhetstid strakte seg fra 1930- til 60-tallet. Han er særlig kjent for sine westernfilmer, men hans fire Oscarstatuetter for beste regi er vunnet for fire ikke-westerns: Angiveren, Vredens druer, Grønn var min barndoms dal og Den tause mann.
Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame og har også blitt tildelt Presidentens frihetsmedalje.
Ford gjorde John Wayne berømt via westernfilmen Siste vogn til Lordsbury og brukte ham siden i over 20 filmer. Wikipedia

Dødsfall
72 år
Geirr Tveitt (Komponist)
1908 - 1981

Geirr Tveitt (Norge)

Komponist, pianist, dirigent, akademisk musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Tveit

Født:
19. oktober 1908 (111 år siden)

Døde:
1. februar 1981 (72 år) (39 år siden)

Geirr Tveitt var en norsk komponist og pianist. Han hadde sine slektsrøtter i Norheimsund i Kvam herad, Hardanger, hvor han også bodde de siste 40 årene av sitt liv.
Geirr Tveitt var en av Norges mest markante, fargerike og velutdannede komponister på 1900-tallet. Hans musikk forener elementer fra den norske folkemusikken med kontinental musikk, spesielt fransk kunstmusikk. Han skrev klaverkonserter, balletter, operaer og ruvende verk for kor og orkester. Det verket som har nådd videst ut og oppføres oftest, er «Hundrad folketonar frå Hardanger». Det består av komprimerte satser bygd på folketoner, fargerikt instrumentert og med suggestive titler. Han komponerte også folkekjære sanger og viser. Best kjent er kanskje «Vi skal ikkje sova bort sumarnatta» til tekst av Aslaug Låstad Lygre og sanger til tekster av Jakob Sande og Aslaug Vaa.
I 1971 fikk han NOPA-prisen Årets verk for «7 sanger til tekster av Ragnvald Skrede» og i 1980 ble han påskjønnet med Lindemanprisen. 1. februar 1981 døde han i Oslo, 73 år gammel. Han er gravlagt på Vikøy kirkegård i Kvam i Hardanger. Wikipedia

70 år
Buster Keaton (Komiker)
1895 - 1966

Buster Keaton (USA)

Komiker, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Frank Keaton

Født:
4. oktober 1895 (124 år siden)

Døde:
1. februar 1966 (70 år) (54 år siden)

Joseph Frank «Buster» Keaton var en amerikansk stumfilmskuespiller, komiker og filmregissør. Han ble belønnet med en æres-Oscar og har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble Keaton kåret til tidenes 21. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

95 år
Johan Scharffenberg (Psykiater)
1869 - 1965

Johan Scharffenberg (Norge)

Psykiater

Født:
23. november 1869 (150 år siden)

Døde:
1. februar 1965 (95 år) (55 år siden)

Johan Scharffenberg var en norsk psykiater. Han var dessuten kriminolog, samfunnsforsker og forfatter, samt medlem av Alkoholkommisjonen og aktiv i avholdsbevegelsen. Scharffenberg forfattet flere fagbøker og en lang rekke tidsskriftartikler i perioden 1898–1958. Han deltok i samfunnsdebatten om et stort antall temaer i sin levetid. Wikipedia

53 år
Mary Shelley (Forfatter)
1797 - 1851

Mary Shelley (Storbritannia)

Forfatter, essayist, dramatiker, biograf, skribent, science fiction-forfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Mary Wollstonecraft Godwin

Født:
30. august 1797 (222 år siden)

Døde:
1. februar 1851 (53 år) (169 år siden)

Mary Wollstonecraft Shelley var en engelsk forfatter av romaner og noveller, foruten drama, essayer, biografier og reiseskildringer. Hun er best kjent for sin gotiske roman Frankenstein; eller den moderne Prometheus (1818). Hun redigerte også og fremmet verkene til sin ektemann, den romantiske poeten og filosofen Percy Bysshe Shelley. Hennes far var den politiske filosofen William Godwin, og hennes mor var filosofen og feministen Mary Wollstonecraft. Wikipedia

<<
1. Februar
>>