Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

10. Juli

Om dagen

10. Juli er dag 192 i 2024, og er i uke 28. Det er 174 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 10. Juli kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

14 år siden

2010: Den europeiske romsonden Rosetta passerer asteroideen 21 Lutetia

21 Lutetia er en hovedbelteasteroide. Den ble oppdaga den 15. november 1852 av Hermann Mayer Salomon Goldschmidt fra Observatoire de Paris i Paris. Lutetia er det klassiske latinske navnet på Paris. Wikipedia
17 år siden

2007: Metallica holder konsert for 40.000 tilskuere på Valle Hovin stadion i Oslo

Metallica-fansen er allerede på plass på Valle Hovin. De ivrigste har vært der siden søndag.

Dette blir 6. gangen Metallica spiller i Norge. Siden den første konserten i Skedsmohallen i 1986, har det amerikanske bandet samlet seg mange trofaste fans i Norge. VG Les mer...
21 år siden

2003: Wikipedias søsterprosjekt Wikibooks blir opprettet

Wikibooks er ett av søsterprosjektene til Wikipedia, altså et Wikimedia-prosjekt. Den norske versjonen heter Wikibøker. Formålet er å skrive fagbøker om forskjellige tema etter wiki-teknikken. Den norske versjonen av Wikibooks, Wikibøker, ble startet den 27. juli 2004, mens selve prosjektet har eksistert siden 10. juli 2003. Wikipedia

Fødsler

29 år
Ada Hegerberg (Fotballspiller)
1995

Ada Hegerberg (Norge)

Fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ada Martine Stolsmo Hegerberg

Født:
10. juli 1995 (29 år)

Ada Martine Stolsmo Hegerberg er en norsk fotballspiller som spiller for Olympique lyonnais i den franske eliteserien for kvinner.

Hegerberg har vunnet norsk cup gull, gull i Toppserien, gull i UEFA Champions League, gull i tysk serie, gull i tysk cup, og sølv fra EM med det norske kvinnelandslaget. Hun har vunnet Gullballen (Kniksenprisen) (2015 og 2016), ble av UEFA kåret til Europas beste kvinnelige fotballspiller for innsatsen i sesongen 2015/16 og er tildelt Aftenpostens gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett og BBCs pris for årets kvinnelige fotballspiller for 2017.

Den 3. desember 2018 ble hun den første kvinne til å vinne den franske hedersprisen Gullballen. Høsten 2019 ble hun tidenes mestscorende spiller i Champions League (53 mål). Wikipedia

44 år
Jessica Simpson (Sanger)
1980

Jessica Simpson (USA)

Sanger, musiker, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jessica Ann Simpson

Født:
10. juli 1980 (44 år)

Jessica Ann Simpson er en amerikansk popsanger og skuespiller.

Simpson har syv Billboard Top 40 hits, og har fått tre gullplater og to multi-platinaplater . Hennes største hit var debutsingelen I Wanna Love You Forever fra debutalbumet Sweet Kisses (1999). Den nådde opp på tredjeplass på singellisten i USA og Norge.

Simpson er storesøsteren til sangeren Ashlee Simpson, og var tidligere gift med Nick Lachey kjent fra popgruppen 98 Degrees. Sammen deltok de i på MTVs Reality-TV-serie Newlyweds. Hun lanserte i 2007 sin egen kolleksjon; «Jessica Simpson Collection», som i 2010 solgte for 4,5 milliarder kroner. Kolleksjonen innbefatter klesplagg, sko, vesker, smykker, jeans og parfyme. Hun er kreativ leder av selskapet sammen med sin mor, og har vært med i utviklingen av produktene siden starten.

I 2008 gikk Simpson inn på countrymarkedet med musikkalbumet Do You Know. Wikipedia

52 år
Peter Serafinowicz (Skuespiller)
1972

Peter Serafinowicz (Storbritannia)

Skuespiller, Komiker, manusforfatter, komponist, skribent, filmregissør

Født:
10. juli 1972 (52 år)

Peter Serafinowicz er en britisk skuespiller.

Serafinowicz debuterte som radioskuespiller i 1993 på Radio 1-serien The Knowledge, en tulledokumentar om musikkindustrien. Han fortsatte med å gi stemme til Radio 4-serier som Weekending, Harry Hill's Fruit Corner og Grevious Bodily Radio.

I 1997 debuterte han på TV i serien Murder Most Horrid, for å følge opp med serien Comedy Nation. Men det var først med serien How Do You Want Me? han ble et kjent fjes. Senere fulgte serier som Chambers og World of Pub.

Han dukker stadig opp som Simon Peggs nemesis, både som Duane Benzie i Speisa, Robin i Hippies og som Pete i Shaun of the Dead. Han er også stemmen til Darth Maul i Star Wars: Den Skjulte Trussel.

Sammen med Robert Popper har han skrevet, produsert, spilt i og lagd musikken til serien Look Around You. Serien skaffet dem en BAFTA-nominasjon i 2002. Wikipedia

56 år
David Gald (Jazzmusiker)
1968

David Gald (Norge)

Jazzmusiker, komponist

Født:
10. juli 1968 (56 år)

David Gald er en norsk jazzmusiker som hovedsakelig spiller tuba.

Med sambygdingen Arve Henriksen etablerte han Riverside Jazz Ensemble, inspirert av Ytre Suløens Jass-ensemble, som han har spilt mye med og blitt fast medlem av. Etter Toneheim folkehøgskole 1988–89 studerte han ved jazzlinja (NTNU) i Trondheim, og spilte i Bodega Band, Aggravatin Papa og Trondhjems Kunstorkester. Senere har han arbeidet med Oslo Groove Company, med Trygve Seim Orchestra på Different Rivers (2000), og med 1300 Oslo, [Han har siden 2000 turnert med Rikskonsertene med bandet Gumbo, med mye det samme materiale og mannskap som i Funky Butt (band), som også har gitt ut flere plater. Wikipedia

57 år
Arne Svingen (Forfatter)
1967

Arne Svingen (Norge)

Forfatter

Født:
10. juli 1967 (57 år)

Arne Svingen er en norsk forfatter. Svingen har siden bokdebuten skrevet romaner innenfor en rekke sjangrer, men er særlig kjent for sine bøker for barn og unge. Han utga sin 100. bok i januar 2020.

Forfatteren dobbeltdebuterte i 1999 med romanen Handlingens mann for voksne lesere og barneboka Flekken. Han har skrevet flest barnebøker, som de ni bøkene i serien om antihelten Hubert, grøsserserien Svingens mørke verden, humorserien Svingens gale verden, spenningsserien Agent Elvin Griff og fantasiserien Bendik og monsteret. Blant hans barneromaner er Alle mine venner er vampyrer, Tause skrik, Sangen om en brukket nese og to bøker om Revolvergutten. Sammen med forfatterne Jon Ewo, Ingunn Aamodt og Tom Egeland har han skrevet grøsserserien Marg & Bein. Han har forfattet en rekke ungdomsbøker, deriblant Midt i svevet, Primitive Pungdyr, Alt jeg skylder deg er juling og Man dør litt hver dag, og har forfattet to ungdomsromaner sammen med Helene Uri. Han har også skrevet flere voksenromaner, som Pøbelkomiteen om oppveksten på Grorud og rockeromanen Mannen som gikk gjennom lydmuren. Svingen er oversatt til 20 språk, deriblant tysk, fransk, italiensk, spansk, arabisk, koreansk og engelsk. Sommeren 2016 utkom The Ballad of a Broken Nose på det amerikanske forlaget Simon & Schuster og mottok Bachelder Honor Book Award.

Svingen har vært nominert til mange norske priser - blant annet tre ganger til både Kritikerprisen og Brageprisen, seks ganger til Arks barnebokpris, to ganger til Uprisen og fire ganger til Bokslukerprisen. Sistnevnte mottok han i 2020 for boka En himmelfull av skyer og Brageprisen fikk han i 2005 for Svart Elfenben. I 2012 mottok han Kulturdepartmentets litteraturpris for Sangen om en brukket nese.

Flere av bøkene hans har blitt filmatisert. De tøffeste gutta har blitt til spillefilm, Hubert-bøkene har blitt til 26 tegnefilmer og Bendik og monsteret har blitt til en animert kortfilm som har vunnet en rekke internasjonale priser.

Svingen har også skrevet sangtekster for Jonas Fjeld. Han er styremedlem i Norsk PEN. Han har tidligere vært journalist i Nye Takter og Arbeiderbladet, har jobbet i NTB og vært redaktør av musikkmagasinet BEAT.

Svingen står bak podcasten Svingens barnebokverden der han intervjuer andre norske barne- og ungdomsbokforfattere og illustratører. I 2019 arrangerte han festivalen Gutta som aldri slutta om gutter og lesing. Wikipedia

58 år
Geir Emanuelsen (Bassist)
1966

Geir Emanuelsen (Norge)

Bassist, musiker

Født:
10. juli 1966 (58 år)

Geir Emanuelsen er en norsk musiker og bassist fra Arendal.

Han startet sin musikalske karrière i Arendal med Heavy metal / rock bandet Theo (oppkalt etter trommeslageren Stig Theo Eriksen). Theo ga ut et musikkalbum, LP'en The Good, the Bad, and the Ugly på Veps Musikk plateselskap i 1988. Bandet ble oppløst i 1989 / 1990, og to av medlemmene dannet kort tid senere bandet Clawfinger.

Geir Emanuelsen har tidligere vært med i Go-Go Gorilla (med Alex Rosén), Dixie Ramblers og Howlin' Pimp-O-Negros. Nå spiller han i The Beat Tornados som han var med å starte i 1995, de har gitt ut flere album. Wikipedia

59 år
Paul Chaffey (Politiker)
1965

Paul Chaffey (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Paul André Chaffey

Født:
10. juli 1965 (59 år)

Paul André Chaffey er en norsk næringslivsmann og politiker (H, tidl. SV). Han er fra 16. oktober 2013 statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet for Høyre i Erna Solbergs regjering. Chaffey var fra 2001 til 2013 administrerende direktør i NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia.

Han ble innvalgt på Stortinget fra Akershus i 1989 for SV og satt i to perioder til 1997. Han var leder i Sosialistisk Ungdom 1988–1990. Han meldte seg ut av SV i 1997 og har siden tatt avstand fra sine tidligere sosialistiske standpunkter og er nå statssekretær for Høyre. Chaffey skrev kapittelet «Globaliseringens myter og motkrefter» i boken Åpen verden – et forsvar for globaliseringen, utgitt av Civita i 2004. Wikipedia

60 år
Marit Synnøve Berg (Skuespiller)
1964

Marit Synnøve Berg (Norge)

Skuespiller

Født:
10. juli 1964 (60 år)

Marit Synnøve Berg er en norsk skuespiller. Hun er mest kjent for rollen som Marianne Halvorsen i TV 2s såpeserie Hotel Cæsar og Trine Sønsteby i Nobel – fred for enhver pris.

Berg studerte ved Statens Teaterhøgskole fra 1986 til 1989, og har siden den gang hatt en rekke roller både på scene og fjernsyn, i film, radioteater og som stemme i tegnefilm.

Hun har vært tilknyttet Riksteatret, Rogaland Teater, Teatret Vårt, Teater Ibsen, Teater Manu, Brageteatret, Oslo Nye Teater, Nationaltheatret, Teater Innlandet, Akershus Teater og Agder Teater og har spilt ledende roller i blant annet Hedda Gabler og En midtsommernattsdrøm. Hun er i tillegg kjent som tittelpersonen i musikalen Lady Arbuthnott ved JazzåTeatret på Sunndalsøra 2001-2010.

I 2018 spiller Berg i forestillingen Den egoistiske kjempen, en figurteaterproduksjon ved Akershus Teater. Regien er ved Bo Anders Sundstedt, og teaterfigurene er utformet av Jon Mihle. Manus er basert på Oscar Wildes fortelling med samme tittel.

På TV har Marit Synnøve Berg hatt en rekke gjesteroller, blant annet i dramaserien Brigaden og i komiserien Bot og bedring. Hun hadde også en større rolle i NRKs dramaserie Fortuna (1993), som var basert på en roman av Alexander L. Kielland. Høsten 2010 var hun å se som Nokas-ansatte Beate i filmen Nokas. I krigsdramaet Nobel - fred for enhver pris spilte hun i episode 2 og 3 Trine Sønsteby. Wikipedia

62 år
Trond Helleland (Politiker)
1962

Trond Helleland (Norge)

Politiker

Født:
10. juli 1962 (62 år)

Trond Helleland er en norsk politiker (H) og Høyres parlamentariske leder på Stortinget siden 2013. Helleland har vært innvalgt på Stortinget fra Buskerud siden 1997. Han var vararepresentant i perioden 1989–1997. I Stortingsvalget 2017 var han Høyres førstekandidat i Buskerud. Wikipedia

66 år
Fiona Shaw (Skuespiller)
1958

Fiona Shaw (Irland)

Skuespiller, artist

Født:
10. juli 1958 (66 år)

Fiona Shaw er en irsk skuespiller som vanligvis spiller i London-teatrene.

Hun ble kommandør av Order of the British Empire i 2001. Wikipedia

53 år
Lasse Myrvold (Sanger)
1953 - 2006

Lasse Myrvold (Norge)

Sanger, musiker, gitarist, låtskriver

Født:
10. juli 1953 (71 år siden)

Døde:
3. september 2006 (53 år) (17 år siden)

Lasse Mustafa Myrvold var en norsk musiker, oppvokst i Stavanger, men først og fremst kjent som en del av musikkmiljøet i Bergen.

Myrvold spilte i band som The Aller Værste!, The Beste og Kong Klang. Han sto også bak prosjekter som Stilleben, The Willkoks Talk og Göbbels a-go-go samt filmmusikken til Trond Kvists filmer Junkies og Velkommen hjem.

Myrvold var i motsetning til det meste av pønkmiljøet ikke selvlært, men hadde klassisk skolering, noe Kringkastingsorkestret fikk merke da The Aller Værste! skulle opptre på Spellemannsprisutdelingen i 1981: Myrvold hadde skrevet et orkesterarrangement for sangen Bare ikke nok som var så komplisert at flere av orkestermedlemmene kom ut av det.

Myrvold holdt et imponerende aktivitetsnivå frem til midten på 80-tallet, men samtidig som nyveiv-bølgen tok slutt og det ble vanskeligere å få gjennomført prosjekter, fikk Myrvold personlige problemer og ble mindre produktiv. Hans eneste fullengdes album på nittitallet er med gruppen Kong Klang.

I 2005 fikk han påvist uhelbredelig prostatakreft, og han døde 3. september året etter. Dagen etter ble hyllestplata Dans til musikken, med blant andre DumDum Boys, Lars Lillo-Stenberg, Jan Eggum, Hopalong Knut, William Hut og Unge Frustrerte Menn gitt ut. Han rakk imidlertid å høre hele plata. Inntektene fra denne går til Myrvolds datter Natalie. En annen hyllestplate, som utelukkende består av undergrunnsband, er også under utgivelse.

Sykdommen forhindret ham imidlertid ikke fra å jobbe med en kommende plate sammen med Kristian Stangebye som han også samarbeidet med på prosjektene Göbbels a-go-go, The Willkoks Talk, Kong Klang, samt filmmusikken. Denne er ifølge Myrvold basert på en oktav på tretten toner. Platen er planlagt utgitt i 2007 under navnet Göbbels a-go-go 13. Wikipedia

73 år
Sue Lyon (Skuespiller)
1946 - 2019

Sue Lyon (USA)

Skuespiller, Sanger, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Suellyn Lyon

Født:
10. juli 1946 (78 år siden)

Døde:
26. desember 2019 (73 år) (4 år siden)

Sue Lyon var en amerikansk skuespillerinne.

Lyon utdannet seg ved L.A. City College og arbeidet som fotomodell for JC Penney mens hun arbeidet i en butikk for herreklær. Hun medvirket i et par filmer før hun ble «oppdaget» av regissøren Stanley Kubrick og gjorde filmdebut i 1962 i dennes film Lolita. Hun fikk stor publisitet og forhåndsreklame som kommende stjerne for sin rolle som den seksuelt bråmodne unge piken. Hun var 14 år gammel da Kubrick valgte henne til rollen.

Lyon giftet seg i 1964 med skuespilleren Hampton Fancher, men ekteskapet holdt bare ett år. I 1970 giftet hun seg med Roland Harrison, som var fotograf og fotballtrener. Paret flyttet til Spania, men skilte seg i 1971 efter problemer i ekteskapet. I 1973 giftet hun seg med Gary «Cotton» Adamson som ble dømt til fengsel for ransmord. Hun gav opp sitt daværende arbeid som servitrise og begynte å arbeide for fengselsreformer. Da Adamson på nytt gjennomførte et ran begjærte Lyon og fikk innvilget skilsmisse i 1974. Lyons problemer påvirket hennes karriere og hun spilte i sin siste film i 1980. Hun giftet sig med Richard Rudman og paret bodde i Los Angeles. Wikipedia

85 år
Owen Chamberlain (Fysiker)
1920 - 2006

Owen Chamberlain (USA)

Fysiker, universitetslærer

Født:
10. juli 1920 (104 år siden)

Døde:
28. februar 2006 (85 år) (18 år siden)

Owen Chamberlain var en amerikansk fysiker og nobelprisvinner. Han mottok Nobelprisen i fysikk i 1959 sammen med italieneren Emilio Segrè «for deres oppdagelse av antiproton».

Han studerte fysikk ved Dartmouth College hvor han var medlem av Theta Chi Fraternity og ved University of California, Berkeley. Han forble på skolen frem til starten av andre verdenskrig og ble en del av Manhattanprosjektet i 1942 hvor han jobbet med Segrè, både ved Berkeley og ved Los Alamos i New Mexico. Han giftet seg med Beatrice Babette Copper (d. 1988) i 1943 og de fikk fire barn. Wikipedia

86 år
Henrik Schildt (Skuespiller)
1914 - 2001

Henrik Schildt (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ernst Henrik Schildt

Født:
10. juli 1914 (110 år siden)

Døde:
15. mars 2001 (86 år) (23 år siden)

Ernst Henrik Schildt var en finsk-svensk skuespiller. Han gikk på Dramatens elevskole 1939–42. Han har medvirket i over 50 filmer i Sverige. I Norge spilte han i filmen Eli Sjursdotter (1938) som var en norsk-svensk film. Hans filmdebut var i 1935 i Kanskje en gentleman av Tancred Ibsen.

Schildt var gift 1940–55 med Margareta Morsing. Deres barn er: Veronica Schildt-Bendjelloul og Peter Schildt. Henrik Schildt ble gift 2. gang 1956 med Berit Gramer. De har barna: Johan Schildt og Sebastian Schildt. Henrik Schildt er morfar til Johar Bendjelloul. Wikipedia

65 år
John Wyndham (Forfatter)
1903 - 1969

John Wyndham (Storbritannia)

Forfatter, science fiction-forfatter, romanforfatter, manusforfatter, kunsthandler

Fullt navn / Fødenavn:
John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris

Født:
10. juli 1903 (121 år siden)

Døde:
11. mars 1969 (65 år) (55 år siden)

John Wyndham var forfatternavnet til den britiske sciencefictionforfatteren John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris. Tidlig i sin skrivende karriere brukte han forskjellige navnekombinasjoner, som John Beynon og Lucas Parkes. Boken The Outward Urge ble utgitt med to navn: John Wyndham og Lucas Parkes, som om han var to forfattere i samarbeide. Wikipedia

86 år
Nikola Tesla (Oppfinner)
1856 - 1943

Nikola Tesla (Østerrike)

Oppfinner, elektroingeniør, maskiningeniør, fysiker, industrial engineer

Fullt navn / Fødenavn:
Никола Тесла

Født:
10. juli 1856 (168 år siden)

Døde:
7. januar 1943 (86 år) (81 år siden)

Nikola Tesla (kyrillisk: Никола Тесла) var en oppfinner, fysiker og ingeniør. Han ble født i en serbisk familie i Smiljan i dagens Kroatia, som tilhørte det daværende Keiserdømmet Østerrike. Han ble senere amerikansk statsborger. Tesla er best kjent for sine mange revolusjonerende bidrag til disiplinene elektrisitet og magnetisme mot slutten av det 19. århundre og starten av det 20. Store deler av Teslas patenter og teoretiske arbeid dannet grunnlaget for moderne vekselstrømsteknikk inkludert flerfase distribusjonssystemer og vekselstrømsmotoren. Moderne biografier har døpt Tesla «mannen som oppfant det tyvende århundret» og «skytsengelen til moderne elektrisitet».

Tesla ble ofte oppfattet som en romantisk og eksentrisk oppfinner. Han hadde mange ideer av teknisk og vitenskapelig natur, men mangelen på penger gjorde at han ikke fikk realisert dem. Hans notater er nå oppbevart i Teslamuseet i Beograd.

Tesla var en pionér i arbeidet innenfor moderne elektroteknikk, var en fremtredende aktør i å videreutvikle George Westinghouses vekselstrøm, og flere av oppdagelsene hans var banebrytende. I denne perioden kunne få oppfinnere eller vitenskapsmenn konkurrere med Tesla som USAs mest berømte, men på grunn av sin eksentriske personlighet og sine utrolige og tildels bisarre påstander om mulige vitenskapelige og teknologiske gjennombrudd, ble Tesla frosset ut og betraktet som en «gal vitenskapsmann». Tesla døde fattig i en alder av 86 år.

SI-enheten for magnetisk flukstetthet eller magnetisk induksjon (kjent som det magnetiske feltet B {\displaystyle B\,} B\,), tesla, er oppkalt etter ham (på Conférence Générale des Poids et Mesures, Paris, 1960).

Ved siden av bidragene til elektroteknikk, har Tesla i varierende grad påvirket fagfelt som robotteknikk, fjernstyring, radar og datateknologi, ballistikk og kjernefysikk, og teoretisk fysikk. Mange av hans bidrag til vitenskapen har (kontroversielt) blitt brukt som støtte for ulike pseudo-vitenskaper, teorier om hva UFOer er og tidlig new age-okkultisme. Wikipedia

73 år
Camille Pissarro (Kunstmaler)
1830 - 1903

Camille Pissarro (Frankrike)

Kunstmaler, kunstner

Født:
10. juli 1830 (194 år siden)

Døde:
13. november 1903 (73 år) (120 år siden)

Camille Pissarro var en dansk-fransk maler. Han blir regnet som en av de viktigste malerne innen den impresjonistiske bevegelsen på 1800-tallet. Han er mest kjent for sine landskapsmalerier, men også for sine mange fremstillinger av Paris og byens broer. Wikipedia

Dødsfall

54 år
Bjørn Inge Mo (Politiker)
1968 - 2022

Bjørn Inge Mo (Norge)

Politiker

Født:
16. mars 1968 (56 år siden)

Døde:
10. juli 2022 (54 år) (2 år siden)

Bjørn Inge Mo var en norsk lokalpolitiker (Ap) som var ordfører i Kåfjord kommune fra 2003 til 2015. Mo var også leder av Troms Arbeiderparti, og sitter i sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Fra 2017 var han innvalgt i Sametinget, fra valgkrets Gáisi.

Mo var styreleder i Kåfjord Vekst AS, og jobbet som bonde med storfedrift og melkeproduksjon. Wikipedia

27 år
Lara van Ruijven (Skøyteløper)
1992 - 2020

Lara van Ruijven (Kongeriket Nederlandene)

Skøyteløper, kortbaneløper

Født:
28. desember 1992 (31 år siden)

Døde:
10. juli 2020 (27 år) (Autoimmun sykdom) (4 år siden)

Lara van Ruijven var en nederlandsk skøyteløper som konkurrerte i kortbaneløp. Hun representerte landet sitt under Vinter-OL 2014 i Sotsji, der hennes beste individuelle resultat var nummer 17 på 500 meter.

Hun tok bronse under Vinter-OL 2018. Wikipedia

85 år
Jack Charlton (Fotballspiller)
1935 - 2020

Jack Charlton (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener, selvbiograf

Født:
8. mai 1935 (89 år siden)

Døde:
10. juli 2020 (85 år) (4 år siden)

John «Jack» Charlton var en britisk fotballspiller og trener/manager. Han spilte alle sine klubbkamper for Leeds United AFC på 1950-, 1960- og 1970-tallet, og var midtstopper på Englands lag som vant VM i fotball i 1966. Senere var han trener og manager, mest kjent som landslagstrener for Irland. Charlton var offiser av Order of the British Empire. Wikipedia

85 år
Terje Grøstad (Kunstmaler)
1925 - 2011

Terje Grøstad (Norge)

Kunstmaler, grafiker, illustratør

Født:
16. desember 1925 (98 år siden)

Døde:
10. juli 2011 (85 år) (13 år siden)

Terje Grøstad var en norsk grafiker fra Seljord i Telemark.

Faren var bokhandler, og Terje Grøstad vokste opp i Drammen. Familien bosatte seg i Oslo i 1945. Samme år ble Grøstad elev ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole under Karl Høgberg. Fra 1946 til 1947 var han elev ved Bjarne Engebrets Malerskole. Fra 1947 til 1950 var han elev av professor Per Krohg ved Statens kunstakademi.

I 1950 giftet han seg med Synnøve Svartdal og de bosatte seg i Flatdal. Grøstad har også hatt atelier på Aunevik i Lyngdal. Kunsten hans er i første rekke knyttet til landskapet i Telemark og ved Lista, men han er også kjent som kirkekunstner, både med grafikk og glassmaleri.

Terje Grøstad har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt i mange kollektivutstillinger. Han har illustrert bøker og laget utsmykkinger til kirker over hele landet. Han er blant annet representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Stockholm Nationalmuseum og Oregon State University.

I 2007 utgav Grøstad sammen med Eyvind Skeie og bokdesigneren Klaus Erik Krogh bokverket Vann av klippen, en illustrert tekstsamling med rundt 400 bønner og meditasjoner av Skeie. Han mottok Telemark fylkeskommunes kulturpris 2001 sammen med Erlend Grøstad. Wikipedia

91 år
Ebba Haslund (Forfatter)
1917 - 2009

Ebba Haslund (Norge)

Forfatter, dramatiker, litteraturkritiker, essayist, barnebokforfatter, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ebba Margareta Haslund Halvorsen

Født:
12. august 1917 (107 år siden)

Døde:
10. juli 2009 (91 år) (15 år siden)

Ebba Margareta Haslund Halvorsen var en norsk forfatter og dramatiker.

Haslund var utdannet cand.philol. og hadde magistergraden i litteratur fra Universitetet i Oslo. Hun hadde studieopphold der hun studerte språk og litteratur i både England, Tyskland og Frankrike i årene før andre verdenskrig, senere studerte hun dansk teater i Danmark, og drama og kultur i USA fra 1963. Hun debuterte i 1945 med novellesamlingen Også vi. Utover sitt forfatterskap er hun også kjent som litteraturkritiker i Aftenposten, radiokåsør på NRK og skribent i Klassekampen.

Hun var styremedlem i Norske Dramatikeres Forbund, styremedlem i Norsk PEN, formann i Ungdomslitteraturens forfatterlag 1965–71 og formann i Den norske Forfatterforening fra 1971 til 1975. Hun engasjerte seg dessuten seg for det norske riksmålet. Fra 1966 til 1967 var hun redaktør av Riksmålsforbundets tidsskrift Ordet.

Haslund betegnet seg som verdikonservativ og var vararepresentant for Høyre på Stortinget i to perioder; for Oslo fra 1958 til 1961 og for Akershus fra 1961 til 1965, der hun stilte for statsminister John Lyng en fireukersperiode høsten 1963. I Dagbladet Magasinet 21. mai 2007 oppga hun imidlertid å stemme Venstre.

Haslund ble tidlig kjent for sitt kvinnepolitiske engasjement, og hun deltok i skrift og tale aktivt i samfunnsdebatten. Hun markerte seg gjerne som en skarp samfunnskritiker, men hennes engasjement skjedde alltid med utgangspunkt i en liberal kristen-humanistisk virkelighetsforståelse. I tillegg til kvinnesaken var Haslund også engasjert i fredssaken, både som atomvåpenmotstander, men i senere år også som kritiker av krigføringen i Irak, og spesielt Norges deltagelse i denne. Hun var i tillegg svært aktiv i kampen for å få gjenopptatt den såkalte Torgersen-saken.

Ebba Haslund skrev mer enn førti hørespill for NRK Radioteatret. De siste årene av sitt liv var hun den norske levende forfatter med tidligst debut – i 1945. Wikipedia

84 år
Oliver Schjerven Steigan (Botaniker)
1914 - 1998

Oliver Schjerven Steigan (Norge)

Botaniker, filmprodusent

Født:
9. mai 1914 (110 år siden)

Døde:
10. juli 1998 (84 år) (26 år siden)

Oliver Schjerven Steigan var en norsk filmprodusent og botaniker.

Oliver Steigan arbeidet lenge som konsulent i Statens filmsentral. Steigan var sønn av gårdbruker og slakterimester Hans Sigvart Olsen (Veitvedt) og Marie Olava Schjerven. Han den ble 9. september 1944 gift med Helga Borgny Schjelderup Dynna (Bibbi Steigan, 1917–1971), som han møtte gjennom arbeid for XU. Han er far til Pål Steigan.

Han var på trettitallet medlem av Clarté, Mot Dag og AUF (til 1938) og var aktiv i Arbeidernes idrettsforbund og Arbeiderfoto. Gjennom Østensjø AUF hadde han kontakt med det kommunistiske miljøet som senere ble en del av kretsen rundt Peder Furubotn. Gjennom solidaritetsarbeidet for den spanske republikken hadde han før krigen god kontakt med Asbjørn Sunde.

Steigan var stud. real. da han ble arrestert av Gestapo 21. mars 1942, og var på Grini til han i 1943 ble overført til en fangeleir i Bardufoss. Etter løslatelsen fra fangenskap, på dagen for vielsen i 1944, endret han etternavn fra Olsen til Steigan, et navn han selv konstruerte.

I perioden 1949–1970 medvirket Steigan i en rekke produksjoner av korte og lengre filmer, for det meste av dokumentarisk art. Blant disse nevnes Storgarden (1954), Etruskernes gåte (1957), Makrellfiske (1960) og Psychedelia blues (1969, regissør Nils-Reinhardt Christensen). Han var dessuten medregissør av den siste Stompa-filmen, Stompa til sjøs (1967, regissør Nils-Reinhardt Christensen).

Deretter underviste han teknikere i NRK, blant annet i optikk og farge. Han skrev også flere lærebøker innen filmfaget.

Steigan utga i 1996 boken Lillebror og Gråpus, som i barneboks form beretter om hans oppvekst på Grorud. Wikipedia

87 år
Aase Bye (Skuespiller)
1904 - 1991

Aase Bye (Norge)

Skuespiller

Født:
4. juni 1904 (120 år siden)

Døde:
10. juli 1991 (87 år) (33 år siden)

Aase Synnøve Bye var en norsk skuespillerinne, kjent fra scene, film og fjernsyn.

Aase Byes var en av norsk scenekunsts største primadonnaer i mellomkrigstiden og tiårene etter andre verdenskrig. Hennes talent spente over et stort register, hun behersket både klassisk drama, komedier, operetter og moderne karakterskildringer.

Bye debuterte på Nationaltheatret i 1923. Foruten korte avbrudd på grunn av sykdom eller andre engasjementer, forble hun trofast mot teatret i over 50 år. Hennes første rolle var Solveig i Peer Gynt, som var en så vellykket debut at hun fikk kr. 200 i påskjønnelse av teatersekretær J.P. Bull. Året etter ble hun den første Sonja i Reisen til Julestjernen, siden Pernille i Den stundesløse, Dorine i Tartuffe, Katharina i Troll kan temmes og Adele i operetten Flaggermusen. Hun var Czardasfyrstinne og hadde hovedrollen som Hanna Glawari i Den glade enke. Hun tolket også karakterroller som Maja Rubek i Naar vi døde vaagner, Fanny Wilton i John Gabriel Borkman og Sara i Agnete.

Rollen som Sonja i Reisen til julestjernen var ment for forfatter Sverre Brandts datter Aud, men fordi hun fremdeles var et barn, ble den lagt til rette for Aase Bye. i 1940 spilte Bye den opprinnelige «fru Blom», i Alex Brinchmanns lystspill Karusell.

Etter krigen utviklet hun seg innen det realistiske og moderne faget, og tolket krevende roller som Estelle i For lukte dører, Regina i De små revene og Blanche i En sporvogn til begjær. Hun feiret sitt 50-årsjubileum som skuespiller i 1974, i rollen som Deborah Harford i Slott over slott. Oppsetningen var samtidig hennes avskjed med teatret.

Hun hadde flere store roller i spillefilmer, blant annet i Brudeferden i Hardanger, Kristine Valdresdatter og i Den store barnedåpen. Wikipedia

83 år
Sæbjørn Buttedahl (Skuespiller)
1876 - 1960

Sæbjørn Buttedahl (Norge)

Skuespiller, billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Sæbjørn Buttedahl

Født:
10. november 1876 (147 år siden)

Døde:
10. juli 1960 (83 år) (64 år siden)

Nils Sæbjørn Buttedahl var en norsk skuespiller og skulptør.

Buttedahl scenedebuterte i 1896 og reiste deretter på turné, blant annet til Helsingfors. Han var engasjert ved Centralteatret 1907-1924 og virket samtidig som skulptør. Buttedahl debuterte som dette på høstutstillingen i 1912 med en portrettbyste. Han fortsatte utelukkende med byster, nesten bare av teaterfolk. I 1926 emigrerte Buttedahl til USA og etter noen år slo han seg ned i California. Han virket der som sceneskuespiller og skulptør.

Ved siden av teater spilte Buttedahl i tre mindre filmroller. Han debuterte i 1926 i Simen Mustrøens besynderlige opplevelser og medvirket i 1927 i Den glade enke i Trangvik og Fjeldeventyret.

Buttedahl var gift med den danske skuespilleren Clare Petrea Margrethe Benelli. Han var faren til skuespiller og danser Ellen Sinding, gift med regissøren Leif Sinding. Wikipedia

43 år
Knut den hellige (Konge av Danmark)
1043 - 1086

Knut den hellige (Danmark)

Konge av Danmark, monark

Født:
1043 (981 år siden)

Døde:
10. juli 1086 (43 år) (938 år siden)

Knut IV den hellige var konge av Danmark fra 1080 til 1086, etter sin bror Harald Hen. Han var sønn av Svein Estridsson.

Knut var den andre i rekken av fem sønner av Svein Estridsson, som ble konge av Danmark.

Han søkte først kongemakten ved farens død i 1076, men ble vraket til fordel for sin bror, og flyktet for en tid til Sverige, hvorfra han vendte tilbake som tronpretendent ved Haralds død.

Knut ble konge i 1080. Hen var gift med Adele (død 1115), søster til grev Robert II av Flandern. Sammen fikk de tre barn, to døtre og en sønn, Karl av Flandern. Deres sønn ble ikke regent, da Knuts bror Oluf 1. Hunger ble den etterfølgende regent.

Knut ønsket å gjenreise Knut den mektiges imperium, men det falt ikke i stormennenes smak. I 1085 samlet Knut hele den danske leidangflåten – kanskje så mange som 1000 skip – i Limfjorden for å gå til angrep på England. De kom aldri avgårde på grunn av Knuts pågående konflikt med den tysk-romerske keiser, Henrik IV, ved sørgrensen. Først ut på sommeren fikk leidangsflåten lov til å dra hjem. Det resulterte i åpent opprør, og Knut måtte flykte fra kongsgården Børglum til Aggersborg og videre til Viborg og Slesvig for å ende i Odense.

Knuts reformiver skapte motstand i befolkningen, og regnes som den direkte årsaken til at han ble drept.

Knut hadde planer om å innføre tiende, etablere strengere straffer for lovbrudd begått på helligdager, og utskrive nye skatter. Han påla også leidangen å delta i et planlagt, men ikke realisert hærtog mot England. Motvilje mot å delta i hærtoget skulle også utløse nye bøter.

Den 10. juli 1086 ble han og broren Benedict myrdet i Sankt Albani Kirke i Odense. Blant kongens følge var det kun hans bror, Erik Ejegod som unnslapp. Straks etter Knuts død gikk blant andre broren Erik Ejegod i gang med å få ham helgenerklært. Knuts posisjon som Danmarks første helgen hadde medvirkende betydning for arbeidet med å få dannet et eget dansk erkebispedømme, som i 1103/1104 ble etablert i Lund.

Knut ble gravlagt i domkirken som han selv hadde latt bygge. Ved hans grav begynte det angivelig snart å skje undere, og i 1101 ble han som den hittil eneste danske konge kanonisert og hans jordiske rester ble lagt i et gyllent helgenskrin på alteret i Sankt Knuts Kirke i Odense. Skjelettene av både Knut den Hellige og broren Benedikt kan beskues i Odense domkirkes krypt, hvor de er utstilt i gjennomsiktige kister. Wikipedia

62 år
Hadrian (Keiser)
76 - 138

Hadrian (Romerriket)

Keiser, politiker, militær, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Publius Aelius Hadrianus

Født:
24. januar 76 (1949 år siden)

Døde:
10. juli 138 (62 år) (1887 år siden)

Hadrian (Publius Aelius Traianus Hadrianus var romersk keiser fra 117 til 138. Wikipedia

<<
10. Juli
>>