Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
10. Juli

Om dagen

10. Juli er dag 192 i 2020, og er i uke 28. Det er 174 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_10-7.2010
10 år siden
Wikipedia
2010: Den europeiske romsonden Rosetta passerer asteroideen 21 Lutetia
21 Lutetia er en hovedbelteasteroide. Den ble oppdaga den 15. november 1852 av Hermann Mayer Salomon Goldschmidt fra Observatoire de Paris i Paris. Lutetia er det klassiske latinske navnet på Paris. Wikipedia
VG_10-7.2007
13 år siden
VG
2007: Metallica holder konsert for 40.000 tilskuere på Valle Hovin stadion i Oslo
Metallica-fansen er allerede på plass på Valle Hovin. De ivrigste har vært der siden søndag.

Dette blir 6. gangen Metallica spiller i Norge. Siden den første konserten i Skedsmohallen i 1986, har det amerikanske bandet samlet seg mange trofaste fans i Norge. VG
Wikipedia_10-7.2003
17 år siden
Wikipedia
2003: Wikipedias søsterprosjekt Wikibooks blir opprettet
Wikibooks er ett av søsterprosjektene til Wikipedia, altså et Wikimedia-prosjekt. Den norske versjonen heter Wikibøker. Formålet er å skrive fagbøker om forskjellige tema etter wiki-teknikken. Den norske versjonen av Wikibooks, Wikibøker, ble startet den 27. juli 2004, mens selve prosjektet har eksistert siden 10. juli 2003. Wikipedia
Fødsler
53 år
Lasse Myrvold (Sanger)
1953 - 2006

Lasse Myrvold (Norge)

Sanger, musiker, gitarist, låtskriver

Født:
10. juli 1953 (66 år siden)

Døde:
3. september 2006 (53 år) (13 år siden)

Lasse Mustafa Myrvold var en norsk musiker, oppvokst i Stavanger, men først og fremst kjent som en del av musikkmiljøet i Bergen.
Myrvold spilte i band som The Aller Værste!, The Beste og Kong Klang. Han sto også bak prosjekter som Stilleben, The Willkoks Talk og Göbbels a-go-go samt filmmusikken til Trond Kvists filmer Junkies og Velkommen hjem.
Myrvold var i motsetning til det meste av pønkmiljøet ikke selvlært, men hadde klassisk skolering, noe Kringkastingsorkestret fikk merke da The Aller Værste! skulle opptre på Spellemannsprisutdelingen i 1981: Myrvold hadde skrevet et orkesterarrangement for sangen Bare ikke nok som var så komplisert at flere av orkestermedlemmene kom ut av det.
Myrvold holdt et imponerende aktivitetsnivå frem til midten på 80-tallet, men samtidig som nyveiv-bølgen tok slutt og det ble vanskeligere å få gjennomført prosjekter, fikk Myrvold personlige problemer og ble mindre produktiv. Hans eneste fullengdes album på nittitallet er med gruppen Kong Klang.
I 2005 fikk han påvist uhelbredelig prostatakreft, og han døde 3. september året etter. Dagen etter ble hyllestplata Dans til musikken, med blant andre DumDum Boys, Lars Lillo-Stenberg, Jan Eggum, Hopalong Knut, William Hut og Unge Frustrerte Menn gitt ut. Han rakk imidlertid å høre hele plata. Inntektene fra denne går til Myrvolds datter Natalie. En annen hyllestplate, som utelukkende består av undergrunnsband, er også under utgivelse.
Sykdommen forhindret ham imidlertid ikke fra å jobbe med en kommende plate sammen med Kristian Stangebye som han også samarbeidet med på prosjektene Göbbels a-go-go, The Willkoks Talk, Kong Klang, samt filmmusikken. Denne er ifølge Myrvold basert på en oktav på tretten toner. Platen er planlagt utgitt i 2007 under navnet Göbbels a-go-go 13. Wikipedia

73 år
Sue Lyon (Skuespiller)
1946 - 2019

Sue Lyon (USA)

Skuespiller, Sanger, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Suellyn Lyon

Født:
10. juli 1946 (73 år siden)

Døde:
26. desember 2019 (73 år) (0 år siden)

Sue Lyon var en amerikansk skuespillerinne.

Lyon utdannet seg ved L.A. City College og arbeidet som fotomodell for JC Penney mens hun arbeidet i en butikk for herreklær. Hun medvirket i et par filmer før hun ble «oppdaget» av regissøren Stanley Kubrick og gjorde filmdebut i 1962 i dennes film Lolita. Hun fikk stor publisitet og forhåndsreklame som kommende stjerne for sin rolle som den seksuelt bråmodne unge piken. Hun var 14 år gammel da Kubrick valgte henne til rollen.

Lyon giftet seg i 1964 med skuespilleren Hampton Fancher, men ekteskapet holdt bare ett år. I 1970 giftet hun seg med Roland Harrison, som var fotograf og fotballtrener. Paret flyttet til Spania, men skilte seg i 1971 efter problemer i ekteskapet. I 1973 giftet hun seg med Gary «Cotton» Adamson som ble dømt til fengsel for ransmord. Hun gav opp sitt daværende arbeid som servitrise og begynte å arbeide for fengselsreformer. Da Adamson på nytt gjennomførte et ran begjærte Lyon og fikk innvilget skilsmisse i 1974. Lyons problemer påvirket hennes karriere og hun spilte i sin siste film i 1980. Hun giftet sig med Richard Rudman og paret bodde i Los Angeles. Wikipedia

86 år
Nikola Tesla (Oppfinner)
1856 - 1943

Nikola Tesla (Østerrike)

Oppfinner, elektroingeniør, maskiningeniør, fysiker, industrial engineer

Fullt navn / Fødenavn:
Никола Тесла

Født:
10. juli 1856 (163 år siden)

Døde:
7. januar 1943 (86 år) (77 år siden)

Nikola Tesla (kyrillisk: Никола Тесла) var en oppfinner, fysiker og ingeniør. Han ble født i en serbisk familie i Smiljan i dagens Kroatia, som tilhørte det daværende Keiserdømmet Østerrike. Han ble senere amerikansk statsborger. Tesla er best kjent for sine mange revolusjonerende bidrag til disiplinene elektrisitet og magnetisme mot slutten av det 19. århundre og starten av det 20. Store deler av Teslas patenter og teoretiske arbeid dannet grunnlaget for moderne vekselstrømsteknikk inkludert flerfase distribusjonssystemer og vekselstrømsmotoren. Moderne biografier har døpt Tesla «mannen som oppfant det tyvende århundret» og «skytsengelen til moderne elektrisitet».

Tesla ble ofte oppfattet som en romantisk og eksentrisk oppfinner. Han hadde mange ideer av teknisk og vitenskapelig natur, men mangelen på penger gjorde at han ikke fikk realisert dem. Hans notater er nå oppbevart i Teslamuseet i Beograd.

Tesla var en pionér i arbeidet innenfor moderne elektroteknikk, var en fremtredende aktør i å videreutvikle George Westinghouses vekselstrøm, og flere av oppdagelsene hans var banebrytende. I denne perioden kunne få oppfinnere eller vitenskapsmenn konkurrere med Tesla som USAs mest berømte, men på grunn av sin eksentriske personlighet og sine utrolige og tildels bisarre påstander om mulige vitenskapelige og teknologiske gjennombrudd, ble Tesla frosset ut og betraktet som en «gal vitenskapsmann». Tesla døde fattig i en alder av 86 år.

SI-enheten for magnetisk flukstetthet eller magnetisk induksjon (kjent som det magnetiske feltet B {\displaystyle B\,} B\,), tesla, er oppkalt etter ham (på Conférence Générale des Poids et Mesures, Paris, 1960).

Ved siden av bidragene til elektroteknikk, har Tesla i varierende grad påvirket fagfelt som robotteknikk, fjernstyring, radar og datateknologi, ballistikk og kjernefysikk, og teoretisk fysikk. Mange av hans bidrag til vitenskapen har (kontroversielt) blitt brukt som støtte for ulike pseudo-vitenskaper, teorier om hva UFOer er og tidlig new age-okkultisme. Wikipedia

73 år
Camille Pissarro (Kunstmaler)
1830 - 1903

Camille Pissarro (Frankrike)

Kunstmaler, kunstner

Født:
10. juli 1830 (189 år siden)

Døde:
13. november 1903 (73 år) (116 år siden)

Camille Pissarro var en dansk-fransk maler. Han blir regnet som en av de viktigste malerne innen den impresjonistiske bevegelsen på 1800-tallet. Han er mest kjent for sine landskapsmalerier, men også for sine mange fremstillinger av Paris og byens broer. Wikipedia

Dødsfall
83 år
Sæbjørn Buttedahl (Skuespiller)
1876 - 1960

Sæbjørn Buttedahl (Norge)

Skuespiller, billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Sæbjørn Buttedahl

Født:
10. november 1876 (143 år siden)

Døde:
10. juli 1960 (83 år) (59 år siden)

Nils Sæbjørn Buttedahl var en norsk skuespiller og skulptør.
Buttedahl scenedebuterte i 1896 og reiste deretter på turné, blant annet til Helsingfors. Han var engasjert ved Centralteatret 1907-1924 og virket samtidig som skulptør. Buttedahl debuterte som dette på høstutstillingen i 1912 med en portrettbyste. Han fortsatte utelukkende med byster, nesten bare av teaterfolk. I 1926 emigrerte Buttedahl til USA og etter noen år slo han seg ned i California. Han virket der som sceneskuespiller og skulptør.
Ved siden av teater spilte Buttedahl i tre mindre filmroller. Han debuterte i 1926 i Simen Mustrøens besynderlige opplevelser og medvirket i 1927 i Den glade enke i Trangvik og Fjeldeventyret.
Buttedahl var gift med den danske skuespilleren Clare Petrea Margrethe Benelli. Han var faren til skuespiller og danser Ellen Sinding, gift med regissøren Leif Sinding. Wikipedia

62 år
Hadrian (Keiser)
76 - 138

Hadrian (Romerriket)

Keiser, politiker, militær, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Publius Aelius Hadrianus

Født:
24. januar 76 (1945 år siden)

Døde:
10. juli 138 (62 år) (1882 år siden)

Hadrian (Publius Aelius Traianus Hadrianus var romersk keiser fra 117 til 138. Wikipedia

<<
10. Juli
>>