Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

10. September

Om dagen

10. September er dag 254 i 2024, og er i uke 37. Det er 112 dager igjen av året.

Historie

20 år siden

2003: Sveriges utenriksminister Anna Lindh blir knivstukket, og dør på operasjonsbordet påfølgende natt

Ylva Anna Maria Lindh var en svensk sosialdemokratisk politiker. Hun var miljøvernminister mellom 1994 og 1998, og utenriksminister fra 1998 til sin død.

Hun ble født i Enskede i Stockholm, og flyttet til Enköping og startet med politikk i en alder av 12 år. Hennes toppsak den gangen var Vietnamkrigen. Anna Lindh studerte ved Uppsala universitet og ble jur. kand. (tilsvarer cand. jur. i Norge) i 1982. Samme året ble hun innvalgt i den svenske riksdagen. I 1984 ble hun den første kvinnelige lederen i Socialdemokraternas ungdomsorganisasjon (SSU), en stilling hun beholdt i 6 år. Hun var således SSU-leder samtidig som Jens Stoltenberg var leder for AUF, og de to utviklet nære politiske bånd etter å ha treftes på en miljøkonferanse allerede i 1985.

Anna Lindh var sommeren og sensommeren 2003 sterkt engasjert i valgkampanjen foran den svenske folkeavstemningen om innføring av euro som valuta i Sverige, som skulle holdes søndag 14. september 2003. Hun var en av de ledende talskvinnene på ja-siden i folkevalget. Sammen med en venninne gikk Lindh ettermiddagen onsdag 10. september ut i sentrale Stockholm for å handle klær som hun skulle ha på seg i en avslutningsdebatt på TV4 den 12. september. Under et besøk på varehuset Nordiska Kompaniet ble hun overfalt og alvorlig knivstukket av Mijailo Mijailović straks etter klokken 16. Etter at massive blodoverføringer under operasjonen slo ut lungene hennes, omkom hun på operasjonsbordet kl. 5:29 på morgenen, torsdag 11. september.

Knivoverfallet førte til at både ja- og nei-siden avbrøt sine valgkampanjer. Derimot ble folkeavstemningen holdt som planlagt den 14. september. Tross spekulasjoner om sympatistemmer for ja-siden, vant nei-siden med 55,9 % av de avgitte stemmene, mot 42,0 % ja-stemmer og 2,1 % blanke stemmer. Bistands- og migrasjonsminister Jan O. Karlsson ble ny utenriksminister, han ble etterfulgt av Laila Freivalds som bistandsminister.

Lindh var en folkekjær politiker, og var samme år som hun døde den fjerde mest beundrede kvinnen i Sverige. Hun var også tippet av mange som den fremtidige «utenriksministeren» i EU.

Sosialdemokratene arrangerte ved Anna Lindhs bortgang en minnestund i Blå hallen, Stockholms stadshus, den 19. september 2003 for spesielt inviterte gjester. Familien og de nærmeste vennene tok farvel med Anna Lindh ved en privat begravelsesseremoni ved Ersta kyrka i Stockholm den 20. september.

For å hedre minnet av den svenske utenriksministeren innstiftet det sosialdemokratiske partiet stiftelsen Anna Lindhs Minnesfond den 16. september 2003, fem dager etter hennes bortgang. Minnefondet deler årlig ut et Anna Lindh-stipend til personer, organisasjoner eller prosjekter som arbeider i Anna Lindhs ånd i Sverige eller i utlandet, samt et par utviklingsstipend som skal oppmuntre til fortsatt engasjement.

På årsdagen av knivoverfallet ble det 10. september 2004 reist en minnesten i glass på Medborgarplatsen i Stockholm, stedet der Anna Lindh holdt sin siste tale. Torget ved veikrysset Götgatan-Vartoftagatan på Södermalm i Stockholm fikk i juni 2007 navnet «Anna Lindhs plats».

En gate ved feriestedet Amadores på Gran canaria er og navngitt etter henne. Gaten heter Avenida ministra Anna Lindh. Wikipedia
82 år siden

1941: Reichskommissar Josef Terboven erklærer unntakstilstand i Oslo og Bærum grunnet «melkestreiken»

Melkestreiken var en spontan streik blant arbeidere i Oslo i september 1941. Streiken ble utløst ved at matforsyningene under den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig ble stadig dårligere, og da melk til arbeidsplassene uteble mandag 8. september 1941, gikk arbeiderne ved flere bedrifter spontant hjem.

Dagen etter, 9. september, streiket om lag 25 000 arbeidere i Oslo. Om lag en måned før streiken hadde den tyske administratoren i Norge, rikskommissær Josef Terboven kunngjort at streik ville føre til unntakstilstand og standrett.

Da streiken var et faktum, slo de tyske okkupasjonsmyndighetene raskt til. Terboven holdt sitt ord, og erklærte unntakstilstand i Oslo og Aker.

De arresterte var klubbformann Rolf Wickstrøm og LOs advokat (og faktiske leder) Viggo Hansteen. De to ble summarisk dømt og henrettet 10. september 1941 av en SS Sonderkommando-leder Oscar Hans. Ludvik Buland, Josef Larsson og Harry Vestli ble også dømt til døden, men disse dødsdommene ble omgjort til livsvarig tukthus. Buland og Vestli døde siden i tysk fangenskap. Albert Raaen ble arrestert.

Melkestreiken var også foranledningen til at AFL (nå: LO) sin legale ledelse gikk under jorden og det offisielle AFL ble overtatt av nazistpartiet Nasjonal Samling (NS). Blant annet ble Jens Tangen avsatt som formann, og erstattet først erstattet av Erling Olsen, og to dager senere, 11. september, av NS-mannen Odd Fossum. Kåre Rein ble utnevnt som sekretær. Wikipedia
125 år siden

1898: Elisabeth av Bayern blir stukket ned og drept av anarkisten Luigi Lucheni på åpen gate i Genève

Elisabeth Amalie Eugenie av Bayern, av huset Wittelsbach, var keiserinne av Østerrike og dronning av Ungarn gjennom sitt ekteskap med keiser Frans Josef av Østerrike-Ungarn. Hun var datter av hertug Maximilian Joseph av Bayern og prinsesse Ludovika av Bayern, datter av kong Maximilian I av Bayern. Hun ble kalt Sisi av familie og venner.

Elisabeths liv har vært gjenstand for en omfattende romantisk mytos, som har resultert i en rekke bøker og filmer og gjort henne svært populær. Hun er ofte blitt sammenlignet med Diana, fyrstinne av Wales.

Elisabeth ble i sin tid sett på som den vakreste kvinnen i verden.

Hun ble myrdet av den italienske anarkisten Luigi Lucheni i Genève i 1898. Hennes sønn, Rudolf av Østerrike, døde i Mayerlingdramaet 1889. Ektefellens brorsønn Franz Ferdinand og hans ektefelle døde i skuddene i Sarajevo. Wikipedia

Fødsler

43 år
Michael Way (Bassist)
1980

Michael Way (USA)

Bassist, gitarist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Michael James Way

Født:
10. september 1980 (43 år)

Michael James Way er en amerikansk musiker som var bassist i bandet My Chemical Romance. Han og broren Gerard var i samme band fra 2001 til 2013. Han begynte i My Chemical Romance samtidig som gitaristen Ray Toro.

Michael er oppvokst i Belleville i New Jersey, sammen med sin bror Gerard Way.

Da bandet skulle spille inn det tredje albumet The Black Parade bodde de i et «spøkelseshus» i en kort periode for å få inspirasjon til låter. «Mikey» sies å ha vært så redd at han smøg seg inn til Gerards rom om nettene, og sov på gulvet der. Michael tenkte på å forlate bandet rundt denne tiden, men når broren dedikerte store deler av singelen Famous Last Words til Mikey, bestemte han seg for å bli.

Etter oppløsningen av My Chemical Romance ble han med i bandet Electric Century. Wikipedia

49 år
Ryan Phillippe (Skuespiller)
1974

Ryan Phillippe (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Matthew Ryan Phillippe

Født:
10. september 1974 (49 år)

Matthew Ryan Phillippe er en amerikansk skuespiller. Han har spilt i en rekke filmer, blant annet Et farlig spill. Ryan var gift med Reese Witherspoon til 2006. De har to barn sammen. Wikipedia

51 år
Bente Skari (Langrennsløper)
1972

Bente Skari (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Bente Martinsen

Født:
10. september 1972 (51 år)

Bente Skari er en norsk langrennsløper og olympisk mester som dominerte internasjonal kvinnelangrenn i årene 1999–2003. Hun representerte Nittedal IL.

Skari hadde sin styrke i klassisk teknikk. Hun vant gull på 10 km klassisk i OL i Salt Lake City i 2002, og fikk sølv på stafetten. I OL-98 ble det også to medaljer på henne. Hun har ytterligere fem individuelle VM-gull. Hun har vært med på to VM-sølvmedaljer med det norske stafettlaget.

Skari debuterte i verdenscupen 7. mars 1992, og fikk sin første pallplassering 18. desember 1996. Hun vant verdenscupen i langrenn sammenlagt fire ganger, og ble to ganger nummer to. I tillegg vant hun sprintcupen fem sesonger på rad fra 1997/1998. Hun har totalt vunnet 42 verdenscuprenn.

Skari vant i perioden 1997–2003 16 NM-gull, flere enn noen annen kvinnelig langrennsutøver inntil rekorden ble tangert av Marit Bjørgen i 2013.

Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris mottok hun i 1999. I 2001 ble hun tildelt Holmenkollmedaljen sammen med Adam Małysz og Thomas Alsgaard. Hun la opp etter VM-sesongen 2003.

Bente Skari er gift med den tidligere skiløperen Geir Skari og bosatt i Nittedal. Hun er datter av langrennsløperen Odd Martinsen, også kjent som «stafett-Martin». Wikipedia

39 år
Lars Marius Furu (Bedriftsleder)
1969 - 2008

Lars Marius Furu (Norge)

Bedriftsleder

Født:
10. september 1969 (54 år siden)

Døde:
4. november 2008 (39 år) (15 år siden)

Lars Marius Brelin Furu var en norsk siviløkonom, finansanalytiker og bedriftsleder.

Furu var finansanalytiker og partner i Fondsfinans, og jobbet også tidligere i ABG Securities, Elkem og Handelsbanken. I StarMines vurdering av beste nordiske analytikere i 2005 ble han rangert helt øverst. Furu ble administrerende direktør i Wega Mining fra starten i mars 2006, og hadde stillingen frem til sin død.

Furu var styreleder i Simple Mines og styremedlem i Nussir ASA.

Furu var utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Wikipedia

58 år
Pål Lydersen (Fotballspiller)
1965

Pål Lydersen (Norge)

Fotballspiller

Født:
10. september 1965 (58 år)

Pål Lydersen er en norsk tidligere fotballspiller fra Kristiansand.

Han spilte som forsvarspiller for Start i 1985-91 og 94-97. I 1991 gikk han til Arsenal, men fikk ikke mer enn 16 kamper på tre sesonger. Noen år senere ble det avdekket en korrupsjonssak der Arsenals manager George Graham hadde mottatt £ 425.000 fra fotballagent Rune Hauge i forbindelse med overgangene til Lydersen og danske John "Faxe" Jensen.. Graham ble utestengt fra all fotball i ett år, mens Hauge ble utestengt som agent på livstid, en dom som senere ble omgjort til to år. Dommen fikk ingen konsekvenser for Lydersen eller "Faxe".

Lydersen var senere på et kort utlån til Sturm Graz hvor han heller ikke fikk mye spilletid. I 1997 gikk han til Molde der han spilte tre sesonger mens han bodde og trente i Kristiansand og pendlet til alle Moldes kamper. Han la opp etter 1999-sesongen.

Lydersen har spilt over 200 kamper i eliteserien og har 20 kamper og ett mål for landslaget. Han har to ganger mottatt Kniksenprisen for Årets forsvarsspiller. Wikipedia

65 år
Chris Columbus (Filmregissør)
1958

Chris Columbus (USA)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, skribent, ansvarlig produsent

Født:
10. september 1958 (65 år)

Christopher Columbus er en amerikansk filmskaper. Hans arbeider inkluderer de første to Harry Potter-filmene, Alene hjemme og Mrs. Doubtfire. For tiden er han regissør for filmversjonen av Broadway-musicalen «Rent» i San Francisco. Wikipedia

73 år
Tom Lund (Fotballspiller)
1950

Tom Lund (Norge)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
10. september 1950 (73 år)

Tom Arne «Tommy» Lund er en norsk tidligere fotballspiller og -trener, regnet av mange som tidenes beste norske spiller. Wikipedia

74 år
Bill O'Reilly (Journalist)
1949

Bill O'Reilly (USA)

Journalist, programleder, baseballspiller, lærer, forfatter, podcaster

Født:
10. september 1949 (74 år)

Bill O'Reilly er en amerikansk programleder, forfatter og politisk kommentator. Han er mest kjent som programleder for kommentarprogrammet The O'Reilly Factor som gikk på TV-kanalen Fox News Channel mellom 1996 og 2017. I perioden 2002–2009 ledet han sitt eget radioprogram, og han har gitt ut en rekke bestselgende bøker som i hovedsak tar for seg politiske temaer. Wikipedia

76 år
Audun Dybdahl (Historiker)
1944 - 2021

Audun Dybdahl (Norge)

Historiker, professor

Født:
10. september 1944 (79 år siden)

Døde:
22. juni 2021 (76 år) (3 år siden)

Audun Dybdahl var en norsk historiker og professor ved NTNU.

Audun Dybdahl studerte ved universitetene i Oslo og Trondheim og ble cand. philol. i 1968. Han ble dr. philos. i 1980 med en avhandling om «Jordeiendomsforhold og godseiere i Trøndelag».

Dybdahls forskningsfelt var Norges middelalder. Han deltok i Det nordiske ødegårdsprosjekt. Han bidro til Rissa bygdebok, Fosens historie og Trøndelags historie. I 2016 ga han ut boka Klima, uår og kriser i Norge gjennom de siste 1000 år på Cappelen Damm Akademisk. Wikipedia

85 år
Yma Sumac (Skuespiller)
1923 - 2008

Yma Sumac (Peru)

Skuespiller, sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo

Født:
10. september 1923 (100 år siden)

Døde:
1. november 2008 (85 år) (Endetarmkreft) (15 år siden)

Yma Sumac (quechua: Sumaq «vakker blomst», også Imma Sumack eller Ima Sumack; egentlig Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo; født 13. september 1922 i Ichocán i Cajamarca i Peru, død 1. november 2008 i Silver Lake i Los Angeles i USA) var en peruansk sangerinne.

Hun ble kalt «den peruanske sangfuglen» eller «Andesfjellenes nattergal», og hadde et stemmeomfang som gjorde at hun kunne synge rent over tre eller fire oktaver. Hun ble oppdaget i sin hjemby Ichocán i Andene, der hun sang folkesanger, og ble sendt for studier i Lima. I Peru opptrådte hun både for publikum og i radio. Hun ble med i Moisés Vivancos dansegruppe Compania Peruana de Arte og giftet seg med ham i 1942. Compania Peruana de Arte var et ensemble som bestod av 46 indianske dansere, sangere og musikanter. På denne tiden benyttet hun kunstnernavnet Imma Sumack.

I 1943 spilte hun inn folkemusikk i Argentina.

I 1946 flyttet hun til USA, der hun fikk kontrakt med Capitol Records, og fra nå opptrådte hun bare i mindre ensembler, i Inca Taky Trio, med sin mann med gitar og sin kusine Cholita Rivero som kontraalt og seg selv som sopran. I USA endret hun sitt kunstnernavn til Yma Sumac. I 1954 opptrådte hun i filmen «Secret of the Incas», i 1957 i filmen «Omar Khayyam».

Sommeren 1955 ble hun amerikansk statsborger. 1950-årene var hennes høyhetstid, da hun opptrådte i Carnegie Hall, Hollywood Bowl, Londons Royal Albert Hall og andre kjente konsertsaler.

I 1957 ble Ymo Sumac og Moisés Vivanco skilt. De forsonte og giftet seg igjen samme år, men skilte seg for godt i 1965. Sammen har de en sønn, Charles.

I 1961 dro Yma Sumac og den opprinnelige Inca Taky Trio på verdensturne, og den skulle vare i fem år. De opptrådte i 40 byer i Sovjetunionen og deretter rundt om i Europa, Asia og Latin-Amerika.

I 1991 kom en dokumentarfilm ut, kalt Yma Sumac- Hollywoods Inkaprinzessin (regissør Günter Czernetzky).

I 1998 ble hennes musikk brukt i spillefilmen Den store Lebowski.

I mai 2006 ble hun tildelt hjemlandets ordensutmerkelse Orden El Sol del Perú.

Hun døde i 2008 av endetarmkreft. Wikipedia

91 år
Robert Wise (Filmregissør)
1914 - 2005

Robert Wise (USA)

Filmregissør, filmprodusent, filmklipper, fagforeningsperson

Født:
10. september 1914 (109 år siden)

Døde:
14. september 2005 (91 år) (18 år siden)

Robert Wise var en amerikansk regissør.

Wise vant to Oscar for beste regi, for filmmusikalene West Side Story (1961) og The Sound of Music (1965). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Wise var også filmklipper på Ringeren i Notre Dame (1939). Wikipedia

54 år
Franz Werfel (Forfatter)
1890 - 1945

Franz Werfel (Østerrike)

Forfatter, skribent, lyriker, dramatiker, manusforfatter, science fiction-forfatter

Født:
10. september 1890 (133 år siden)

Døde:
26. august 1945 (54 år) (78 år siden)

Franz Werfel var en østerriksk ekspresjonistisk forfatter og dikter.

Han var allerede en etablert forfatter, men virkelig verdensberømmelse oppnådde han i 1933 da han publiserte Die vierzig Tage des Musa Dagh, som rettet verdens oppmerksomhet mot det tyrkiske folkemordet på armenerne. Musa Dagh er et fjell sør i det som i dag er Tyrkia, og her var det store kamper i 1915. Boken skildrer den armenske væpnede motstanden mot tyrkerne under lederen Moses Ter-Kalousdian.

Etter at Østerrike ble en del av Tyskland i 1938 flyktet Werfel til Frankrike, og senere til USA, hvor han slo seg ned i California. Her skrev han sitt siste skuespill, Jacobowsky und der Oberst.

Werfel døde i Los Angeles i 1945. Han er begravet i Zentralfriedhof i Wien.

Den tyske organisasjonen Zentrum gegen Vertreibungen har opprettet en menneskerettighetspris i Werfels navn. Wikipedia

Dødsfall

82 år
Jorge Sampaio (President)
1939 - 2021

Jorge Sampaio (Portugal)

President, politiker, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Jorge Fernando Branco de Sampaio

Født:
18. september 1939 (84 år siden)

Døde:
10. september 2021 (82 år) (2 år siden)

Jorge Fernando Branco de Sampaio var en portugisisk sosialistisk politiker (Partido Socialista). Han var Portugals president fra 9. mars 1996 til 9. mars 2006.

Wikipedia

82 år
Diana Rigg (Skuespiller)
1938 - 2020

Diana Rigg (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Enid Diana Elizabeth Rigg

Født:
20. juli 1938 (86 år siden)

Døde:
10. september 2020 (82 år) (3 år siden)

Dame Enid Diana Elizabeth Rigg, DBE var en engelsk skuespillerinne. Hun spilte Emma Peel i TV-serien «The Avengers», grevinne Teresa di Vicenzo, kone til James Bond, i «On Her Majesty's Secret Service» og Olenna Tyrell i «Game of Thrones». Wikipedia

58 år
Daniel Johnston (Gitarist)
1961 - 2019

Daniel Johnston (USA)

Gitarist, sanger, musiker, kunstmaler, pianist, låtskriver, tegneserieskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Daniel Dale Johnston

Født:
22. januar 1961 (63 år siden)

Døde:
10. september 2019 (58 år) (4 år siden)

Daniel Dale Johnston var en amerikansk musiker, låtskriver og kunstner.

Johnston hadde diagnosen manisk depressiv og schizofreni, og ble ved flere anledninger innlagt mot sin vilje på psykiatriske avdelinger.

På albumet The Late Great Daniel Johnston bidro en håndfull etablerte artister med sine versjoner av sangene til Johnston, blant andre Mercury Rev, Tom Waits, Eels, the Flaming Lips og Bright Eyes. Artister som Pearl Jam, Glen Hansard, Sparklehorse og The Flaming Lips har covret[klargjør] sangene hans i liveopptredener.

Som kunstner produserte Johnston barnlige, naive og gjerne religiøst betonte tegninger. Han designet selv alle albumomslagene sine, gjerne med figurer som er gjengangere i hans malerier og tegninger. Den mest kjente figuren er muligens «Jeremiah the Frog», et froskeaktig vesen med utstikkende øyne, som regel fulgt av teksten: «Hi, how are you?»

Johnston var hovedpersonen i dokumentarfilmen The Devil and Daniel Johnston (2005).

Han omkom 58 år gammel av et hjerteinfarkt i sitt hjem i Waller i Texas, den 10. september 2019. Wikipedia

71 år
Sissel Calmeyer (Tekstilkunstner)
1941 - 2012

Sissel Calmeyer (Norge)

Tekstilkunstner

Født:
10. mai 1941 (83 år siden)

Døde:
10. september 2012 (71 år) (11 år siden)

Sissel Calmeyer var en norsk tekstilkunstner, opprinnelig fra Rjukan, senere etablert i Bergen med eget verksted.

Presentasjon av arbeider:

Hun var utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1960–64) i Oslo og Bergen Kunsthåndverkskole. Siden hadde hun en rekke separat- og kollektivutstillinger, inkludert flere ved Høstutstillingen. Wikipedia

88 år
Cliff Robertson (Skuespiller)
1923 - 2011

Cliff Robertson (USA)

Skuespiller

Født:
9. september 1923 (100 år siden)

Døde:
10. september 2011 (88 år) (Bussulykke) (12 år siden)

Clifford Parker «Cliff» Robertson III var en amerikansk skuespiller. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Charly Gordon i filmen Charly (1968).

Robertson tjenestegjorde i den amerikanske handelsflåten under andre verdenskrig, før han ble innmakulert ved Antioch College i Ohio. Han droppet ut kort tid senere for begynne som journalist. I 1957 giftet Robertson seg med skuespiller Jack Lemmons ekskone, Cynthia Stone. De fikk datteren Stephanie sammen, før de ble skilt i 1959. I 1966 giftet Robertson seg med Dina Merrill. De fikk datteren Heather sammen, før de ble skilt i 1989. Datteren Heather døde av kreft i 2007.

I 1989 var Robertson medlem av juryen under den 39. filmfestivalen i Berlin. Robertson fikk en utmerkelse fra Antioch College Alumni i 2007 for hans bidrag til sitt arbeidsfelt. I tillegg til hans Oscar og Emmy og flere Lifetime Achievement Awards fra forskjellige filmfestivaler, ble Robertson tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame, som ligger ved 6801 Hollywood Boulevard. I 2008 ble han tildelt Ambassador of Good Will Aviation Award av National Transportation Safety Board Bar Association i Alexandria i Virginia. Robertson døde 10. september 2011, dagen etter hans 88. bursdag. Wikipedia

90 år
Jane Wyman (Skuespiller)
1917 - 2007

Jane Wyman (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Sarah Jane Mayfield

Født:
5. januar 1917 (107 år siden)

Døde:
10. september 2007 (90 år) (16 år siden)

Jane Wyman var en amerikansk skuespillerinne.

Wyman brukte fødselsdatoen 4. januar 1914 fra starten av sin Hollywood-karriere for å fremstå som eldre enn hun var. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Belinda McDonald i filmen Johnny Belinda (1948). På 1980-tallet var Wyman kjent for rollen som det manipulerende familieoverhodet Angela Channing i såpeoperaen Falcon Crest. Hun har to stjerner på Hollywood Walk of Fame, for sin innsats innen film og TV-underholdning.

Wyman var gift fire ganger, blant annet med skuespiller, senere president, Ronald Reagan fra 1940 til 1948. Hun var gift med samme mann, Fred Karger, to ganger, fra 1952 til 1955 og fra 1961 til 1965. Wikipedia

75 år
Haldis Havrøy (Politiker)
1925 - 2000

Haldis Havrøy ()

Politiker

Født:
28. juli 1925 (99 år siden)

Døde:
10. september 2000 (75 år) (23 år siden)

Haldis Havrøy var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Oslo i 1973. Hun ble utnevnt til æresmedlem i Det norske Arbeiderparti i 1995. Wikipedia

<<
10. September
>>