Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 10. September
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_10-9.2003
16 år siden
Wikipedia
2003: Sveriges utenriksminister Anna Lindh blir knivstukket, og dør på operasjonsbordet påfølgende natt
Ylva Anna Maria Lindh var en svensk sosialdemokratisk politiker. Hun var miljøvernminister mellom 1994 og 1998, og utenriksminister fra 1998 til sin død.

Hun ble født i Enskede i Stockholm, og flyttet til Enköping og startet med politikk i en alder av 12 år. Hennes toppsak den gangen var Vietnamkrigen. Anna Lindh studerte ved Uppsala universitet og ble jur. kand. (tilsvarer cand. jur. i Norge) i 1982. Samme året ble hun innvalgt i den svenske riksdagen. I 1984 ble hun den første kvinnelige lederen i Socialdemokraternas ungdomsorganisasjon (SSU), en stilling hun beholdt i 6 år. Hun var således SSU-leder samtidig som Jens Stoltenberg var leder for AUF, og de to utviklet nære politiske bånd etter å ha treftes på en miljøkonferanse allerede i 1985.

Anna Lindh var sommeren og sensommeren 2003 sterkt engasjert i valgkampanjen foran den svenske folkeavstemningen om innføring av euro som valuta i Sverige, som skulle holdes søndag 14. september 2003. Hun var en av de ledende talskvinnene på ja-siden i folkevalget. Sammen med en venninne gikk Lindh ettermiddagen onsdag 10. september ut i sentrale Stockholm for å handle klær som hun skulle ha på seg i en avslutningsdebatt på TV4 den 12. september. Under et besøk på varehuset Nordiska Kompaniet ble hun overfalt og alvorlig knivstukket av Mijailo Mijailović straks etter klokken 16. Etter at massive blodoverføringer under operasjonen slo ut lungene hennes, omkom hun på operasjonsbordet kl. 5:29 på morgenen, torsdag 11. september.

Knivoverfallet førte til at både ja- og nei-siden avbrøt sine valgkampanjer. Derimot ble folkeavstemningen holdt som planlagt den 14. september. Tross spekulasjoner om sympatistemmer for ja-siden, vant nei-siden med 55,9 % av de avgitte stemmene, mot 42,0 % ja-stemmer og 2,1 % blanke stemmer. Bistands- og migrasjonsminister Jan O. Karlsson ble ny utenriksminister, han ble etterfulgt av Laila Freivalds som bistandsminister.

Lindh var en folkekjær politiker, og var samme år som hun døde den fjerde mest beundrede kvinnen i Sverige. Hun var også tippet av mange som den fremtidige «utenriksministeren» i EU.

Sosialdemokratene arrangerte ved Anna Lindhs bortgang en minnestund i Blå hallen, Stockholms stadshus, den 19. september 2003 for spesielt inviterte gjester. Familien og de nærmeste vennene tok farvel med Anna Lindh ved en privat begravelsesseremoni ved Ersta kyrka i Stockholm den 20. september.

For å hedre minnet av den svenske utenriksministeren innstiftet det sosialdemokratiske partiet stiftelsen Anna Lindhs Minnesfond den 16. september 2003, fem dager etter hennes bortgang. Minnefondet deler årlig ut et Anna Lindh-stipend til personer, organisasjoner eller prosjekter som arbeider i Anna Lindhs ånd i Sverige eller i utlandet, samt et par utviklingsstipend som skal oppmuntre til fortsatt engasjement.

På årsdagen av knivoverfallet ble det 10. september 2004 reist en minnesten i glass på Medborgarplatsen i Stockholm, stedet der Anna Lindh holdt sin siste tale. Torget ved veikrysset Götgatan-Vartoftagatan på Södermalm i Stockholm fikk i juni 2007 navnet «Anna Lindhs plats».

En gate ved feriestedet Amadores på Gran canaria er og navngitt etter henne. Gaten heter Avenida ministra Anna Lindh. Wikipedia
Wikipedia_10-9.1941
78 år siden
Wikipedia
1941: Reichskommissar Josef Terboven erklærer unntakstilstand i Oslo og Bærum grunnet «melkestreiken»
Melkestreiken var en spontan streik blant arbeidere i Oslo i september 1941. Streiken ble utløst ved at matforsyningene under den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig ble stadig dårligere, og da melk til arbeidsplassene uteble mandag 8. september 1941, gikk arbeiderne ved flere bedrifter spontant hjem.

Dagen etter, 9. september, streiket om lag 25 000 arbeidere i Oslo. Om lag en måned før streiken hadde den tyske administratoren i Norge, rikskommissær Josef Terboven kunngjort at streik ville føre til unntakstilstand og standrett.

Da streiken var et faktum, slo de tyske okkupasjonsmyndighetene raskt til. Terboven holdt sitt ord, og erklærte unntakstilstand i Oslo og Aker.

De arresterte var klubbformann Rolf Wickstrøm og LOs advokat (og faktiske leder) Viggo Hansteen. De to ble summarisk dømt og henrettet 10. september 1941 av en SS Sonderkommando-leder Oscar Hans. Ludvik Buland, Josef Larsson og Harry Vestli ble også dømt til døden, men disse dødsdommene ble omgjort til livsvarig tukthus. Buland og Vestli døde siden i tysk fangenskap. Albert Raaen ble arrestert.

Melkestreiken var også foranledningen til at AFL (nå: LO) sin legale ledelse gikk under jorden og det offisielle AFL ble overtatt av nazistpartiet Nasjonal Samling (NS). Blant annet ble Jens Tangen avsatt som formann, og erstattet først erstattet av Erling Olsen, og to dager senere, 11. september, av NS-mannen Odd Fossum. Kåre Rein ble utnevnt som sekretær. Wikipedia
Wikipedia_10-9.1898
121 år siden
Wikipedia
1898: Elisabeth av Bayern blir stukket ned og drept av anarkisten Luigi Lucheni på åpen gate i Genève
Elisabeth Amalie Eugenie av Bayern, av huset Wittelsbach, var keiserinne av Østerrike og dronning av Ungarn gjennom sitt ekteskap med keiser Frans Josef av Østerrike-Ungarn. Hun var datter av hertug Maximilian Joseph av Bayern og prinsesse Ludovika av Bayern, datter av kong Maximilian I av Bayern. Hun ble kalt Sisi av familie og venner.

Elisabeths liv har vært gjenstand for en omfattende romantisk mytos, som har resultert i en rekke bøker og filmer og gjort henne svært populær. Hun er ofte blitt sammenlignet med Diana, fyrstinne av Wales.

Elisabeth ble i sin tid sett på som den vakreste kvinnen i verden.

Hun ble myrdet av den italienske anarkisten Luigi Lucheni i Genève i 1898. Hennes sønn, Rudolf av Østerrike, døde i Mayerlingdramaet 1889. Ektefellens brorsønn Franz Ferdinand og hans ektefelle døde i skuddene i Sarajevo. Wikipedia
<<
10. September
>>