Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. November

Om dagen

17. November er dag 322 i 2024, og er i uke 46. Det er 44 dager igjen av året.
Minnedag for den hellige Elisabeth av Thüringen (Elisabeth av Ungarn)

Historie

17 år siden

2006: Spillkonsollen PlayStation 3 lanseres i USA

PlayStation 3 er et registrert varemerke for en spillkonsoll produsert av Sony Computer Entertainment. Konsollen var etterfølger til PlayStation 2. PlayStation 3 konkurrerte med Microsofts Xbox 360 og Nintendos Wii som en del av sjuende generasjons spillkonsoller.

En sentral funksjon som skiller PlayStation 3 fra dens forgjengere er PlayStation Network som samler alle online-tjenester i én tjeneste, noe som står i kontrast til den tidligere linjen Sony fulgte der spillutviklerne selv måtte ta seg av online-spilling. Andre viktige funksjoner er mulighet for tilkobling mot PlayStation Portable, robuste multimediamuligheter og bruk av høydefinisjonsformatet Blu-ray Disc som hovedlagringsmedium.

PlayStation 3 ble først lansert på det japanske markedet 11. november 2006. I USA, Canada, Hongkong og Taiwan ble PlayStation 3 introdusert den 17. november 2006, mens i Europa og Oseania ble den lansert den 23. mars 2007. To versjoner av konsollen var tilgjengelige ved lanseringen: En grunnmodell med 20 GB harddisk, og en dyrere modell med 60 GB og flere tilleggsfunksjoner (20 GB-modellen ble ikke utgitt i Europa). Siden da har det kommet flere reviderte modeller av konsollen. Wikipedia
20 år siden

2003: Kroppsbygger og skuespiller Arnold Schwarzenegger, blir innsatt som guvernør i California

Arnold Alois Schwarzenegger er en østerrikskfødt amerikansk kroppsbygger, skuespiller og politiker, som fra 2003 til 3. januar 2011 var guvernør i California. Schwarzenegger oppnådde verdensberømmelse som stjerne i en rekke amerikanske Hollywoodactionfilmer. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Schwarzenegger har 14 titler som kroppsbygger, og vant Mr. Olympia syv ganger. Han har både østerriksk og amerikansk statsborgerskap.

Arnold Schwarzenegger ble valgt til guvernør i California den 8. oktober 2003 etter at et opprop mot den sittende guvernøren Gray Davis skaffet nok underskrifter til å skrive ut nyvalg. Schwarzenegger stilte til valg som republikaner. Resultatet ble at 55,4 % av velgerne stemte for å kaste Davis, og at 48,6 % stemte for at Schwarzenegger skulle erstatte ham.

Som guvernør kom Schwarzenegger i konflikt med Californias delstatsforsamling som hadde overvekt av demokrater i begge kamre, blant annet kalte han de demokratiske politikerne for «girlie men» («jenteaktige menn»). I 2005 gikk Schwarzenegger på et nederlag da fire lovforslag fra ham var oppe til folkeavstemning og alle fire ble nedstemt. Etter dette nederlaget beveget Schwarzenegger seg inn mot det politiske sentrum og la seg på en ny linje med mindre konfrontasjon ovenfor delstatsforsamlingen. Han ansatte en demokrat, Susan Kennedy, som leder for sin stab. Ved det ordinære guvernørvalget i november 2006 hadde Schwarzenegger gjenvunnet mye av tilliten blant velgerne og han slo motkandidaten, Californias finansminister Phil Angelides, med 56 % av stemmene.

Schwarzenegger regnes til den liberale fløyen blant republikanerne, og har som guvernør engasjert seg sterkt for miljøvern og reduksjon i klimautslipp.

Det har blitt spekulert i av noen om at republikanerne vil ha Schwarzenegger som en fremtidig presidentkandidat, men da kreves det en grunnlovsendring, siden Schwarzenegger ikke er født i USA. Han er både østerriksk og amerikansk statsborger, det amerikanske statsborgerskapet fikk han i 1983. I 2008 var han aktiv i valgkampen for republikanernes presidentkandidat John McCain. Wikipedia
53 år siden

1970: Douglas Engelbart får innvilget patent på den førte datamusen

Douglas «Doug» Carl Engelbart var en amerikansk forsker og IT-utvikler.

På 1960-tallet var han laboratoriesjef ved Stanford Research Institute i California, hvor han hadde jobbet siden 1957. Her deltok han i utviklingen av det sivile internettet, og på 1970-tallet patenterte han PC-musen. Denne oppfinnelsen gjorde han sammen med Bill English. Han demonstrerte bruk av PC-mus og online telekonferanse allerede i 1968.

Engelbart var i en årrekke en viktig talsperson for digitalisering av organisasjoner og problemløsning med datateknologi. I 1988 grunnla han Bootstrap Institute, hvor han arbeidet med andre forskere for å styrke utforskningen av informasjonsteknologiens potensialer.

Engelbart fikk Turing-prisen i 1997. I 2000 ble han tildelt National Medal of Technology, den høyeste utmerkelsen i USA for teknologiske samfunnsbidrag. Wikipedia

Fødsler

44 år
Sigbjørn Hjelmbrekke (Politiker)
1979

Sigbjørn Hjelmbrekke (Norge)

Politiker, nynorskforkjemper

Født:
17. november 1979 (44 år)

Sigbjørn Hjelmbrekke var leder i Norsk Målungdom fra 2004 til 2005. Han er utdannet samfunnsøkonom og er i dag forsker ved Telemarksforskning i Bø i Telemark.

Hjelmbrekke var også medlem av Rød Valgallianse og toppet partiets liste ved kommunevalget i Osterøy i 2001. Han har også stått på fylkeslister i Hordaland. I 2004 var han medvirkende i Opplysningskontorets (ml) – en marxist-leninistisk popmusikal som tar for seg ml-bevegelsens historie. Wikipedia

45 år
Rachel McAdams (Skuespiller)
1978

Rachel McAdams (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Rachel Anne McAdams

Født:
17. november 1978 (45 år)

Rachel Anne McAdams (17. november 1978) er en kanadisk skuespiller. Hennes gjennombruddsrolle var som «dronningbien» Regina George i filmen Mean Girls (2004). Hun hadde deretter en rolle i The Notebook, filmadopsjonen av Nicholas Sparks' roman av samme tittel, og i filmkomedien Wedding Crashers. Blant hennes andre filmer er den romantiske komedien The Family Stone, thrilleren Red Eye og The Time Traveler's Wife. Blant hennes nyeste filmer er som Irene Adler i Guy Ritchies utgave av Sherlock Holmes fra 2009, og i Morning Glory (2010) som Becky Fuller.

Hun ble nominert til en Oscar for beste kvinnelige birolle i 2016 for rollen i Spotlight. Wikipedia

48 år
Anders Anundsen (Politiker)
1975

Anders Anundsen (Norge)

Politiker, jurist, advokat

Født:
17. november 1975 (48 år)

Anders Anundsen er en norsk politiker som representerer Fremskrittspartiet (Frp). Han var stortingsrepresentant for Vestfold fra 2005 til 2017 og var justisminister i Erna Solbergs regjering fra 16. oktober 2013 til 20. desember 2016.

Anundsen ble innvalgt på Stortinget fra Vestfold i 2005 og gjenvalgt ved stortingsvalgene i 2009 og i 2013. Han var vararepresentant i perioden 1997–2001. Han har tidligere vært formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

Anundsen tok juridisk mastergrad i 2008. Anundsen har arbeidet som politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe 1995–1997, sekretær/konsulent for advokat Dag W. Andressen i Larvik 2000–2002 og lærervikar 2001–2004.

I perioden 2009–2013 var Anundsen leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Under Anundsens ledelse var blant annet Jens Stoltenberg den første sittende statsminister som stilte opp og svarte for seg i åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i november 2012 under komiteens behandling av regjeringens krise- og beredskapshåndtering i samband med terrorangrepene i Norge 2011. Anundsen var i 2011 2. nestleder i Stortingets 22. juli-komité. Siden 1. januar 2018 har han arbeidet som advokatfullmektig hos Advokatfirma Lønnum DA. Wikipedia

51 år
Kimya Dawson (Musiker)
1972

Kimya Dawson (USA)

Musiker, gitarist, komponist, sanger

Født:
17. november 1972 (51 år)

Kimya Dawson er en amerikansk sanger og låtskriver. Hun er medlem av gruppen The Moldy Peaches fra New York samtidig som hun har sin egen solokarriere. Wikipedia

56 år
Mons Ivar Mjelde (Fotballtrener)
1967

Mons Ivar Mjelde (Norge)

Fotballtrener, fotballspiller

Født:
17. november 1967 (56 år)

Mons Ivar Mjelde er en norsk fotballtrener og tidligere fotballspiller. Han har tidligere vært trener for Fredrikstad Fotballklubb, Start, Brann, Bryne og Valestrand Hjellvik. Wikipedia

30 år
Jeff Buckley (Musiker)
1966 - 1997

Jeff Buckley (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jeffrey Scott Buckley

Født:
17. november 1966 (57 år siden)

Døde:
29. mai 1997 (30 år) (27 år siden)

Jeffrey Scott Buckley var en amerikansk musiker og låtskriver. Han var sønn av Tim Buckley, som forlot moren Mary Guilbert da hun var gravid. Han møtte faren bare én gang.

Det sies at Buckleys stemmeregister spente over minst fire oktaver. Han spilte flere typer musikk. Felles for låtene er at vokalen stod i fokus, og melodilinjene kom klart frem. Han var en «singer/songwriter», og fremførte også coverversjoner av andres stoff. Buckley høstet stor popularitet i Frankrike, Australia og Storbritannia.

Han startet karrieren som soloartist, og holdt en rekke konserter i små kaféer rundt omkring i California. Gary Lucas overtalte ham til å danne en duo og flytte til New York, hvor han bodde mesteparten av sitt voksne liv. Senere har opptak av deres arbeid kommet ut på albumet Songs to No One 1991–1992.

I New York møtte Buckley sine endelige bandmedlemmer: Mick Grondahl (bass), Michael Tighe (gitar) og Matt Johnson (trommer). De spilte i 1994 inn albumet Grace, som høstet gode kritikker verden rundt. På dette albumet finnes blant andre tittellåten «Grace» og hans kanskje mest kjente innspilling, «Hallelujah», en coverversjon av Leonard Cohens sang. Etter at platen var utgitt, turnerte Buckley en hel del, både som soloartist og med band.

I 1997 skulle bandet spille inn albumet My Sweetheart the Drunk. Buckley hadde flyttet til Memphis i den anledning, og bandet skulle komme når han hadde gjort ferdig låtmaterialet. Imidlertid druknet han i Wolf River dagen bandet skulle komme til Memphis. Det ble fastslått at dødsårsaken var en ulykke, og han hadde ikke spor av illegale stoffer i blodet da han druknet. Det tilgjengelige materialet kom senere ut på Sketches for My Sweetheart the Drunk, som navnet påpeker er skisser.

Etter Jeff Buckleys død har det kommet ut flere livealbum, en live-DVD og annet materiale. Wikipedia

60 år
Roy Waage (Politiker)
1963

Roy Waage (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Lennart Waage

Født:
17. november 1963 (60 år)

Roy Lennart Waage var leder i Kystpartiet fra 13. mars 2005 til 1. mai 2007 da han måtte trekke seg av helsemessige årsaker. Han var ordfører i Skjervøy kommune 1995-2011 og var før overgang til Kystpartiet i 2004 medlem av Kristelig Folkeparti.

Waage ble bl.a. valgt til ordfører i Skjervøy kommune i 2003 og 2007 ved direkte ordførervalg i kommunen. Wikipedia

61 år
Ole Evenrud (Låtskriver)
1962

Ole Evenrud (Norge)

Låtskriver, artist, musikkprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Jacob Evenrud

Født:
17. november 1962 (61 år)

Ole Jacob Evenrud er en norsk musikkprodusent, låtskriver og artist.

Hans første utgivelse kom i 1981, på samleplaten Big Voice of New Noise, og ble gitt navnet Ole i'Dole. I 1982 kom debutsingelen «Det vakke min skyld», som kun solgte 156 eksemplarer de første seks månedene. Gjennombruddet kom via radiolisten «Ti i Skuddet» i 1983. Påfølgende debutalbum Blond og billig ble en formidabel suksess. Låten «Hvis Jeg Var Gud» ble for øvrig nektet på Norsktoppen på grunn av teksten. I 1985 kom låten «Ayatollah», som var et spark til radiopastor Hans Bratterud, ut. Denne ble forbudt i NRK. Albumet Popaganda (1985) ble en kommersiell flopp, men etablerte Ole som norskspråklig låtskriver med låter som blant annet Ayatollah og Ann Helen. I 1986 dro han til London for å lage et album med sine barndomshelter i Sweet, som ble hetende Idolator. «Det var seff veldig stort og moro, men karrieremessig som artist, den største tabben jeg har gjort» han har uttalt i senere tid. I 1987 inngikk han et samarbeide med Brian Lane (Yes, Asia, Buggles, m.m) som manager. De møttes i London via Geoff Downes (Yes, Asia, The Buggles), og i løpet av kort tid hadde de sikret en kontrakt med Clive Davis' Arista Records i USA. Albumet This Ole Town kom kun ut i Norge, men inneholdt hit'en «This Town Ain't Big Enough For The Both Of Us» og er det mest solgte albumet til Evenrud.

Høsten 1987 flyttet han til New York for å satse alt på et internasjonalt gjennombrudd og spilte inn albumet One Size Fits All, produsert av den internasjonale stjerneprodusenten Neil Kernon (Hall & Oates, Dokken, Queensryche). Musikken var nå engelskspråklig og mer hard rock-orientert. Dessverre skjedde ingenting, bortsett fra i Norge, hvor albumet ble en suksess med låter som Desperado og Broken Heart. Albumet ble utgitt i 1989, men på grunn av manglende interesse internasjonalt valgte han å avslutte karrieren etter å spilt på Wembley Arena som oppvarmer for Status Quo på deres Englands-turné.

Han oppgir Tom Petty, Ian Hunter, Eagles, Magnus Uggla, Jahn Teigen og Gasolin som sine største innspirasjonskilder som artist, men «vokste opp» med David Bowie, Mott The Hoople, Marc Bolan, Sweet og Slade. Wikipedia

79 år
Danny DeVito (Skuespiller)
1944

Danny DeVito (USA)

Skuespiller, regissør, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Daniel Michael DeVito jr.

Født:
17. november 1944 (79 år)

Daniel Michael «Danny» DeVito jr. er en amerikansk skuespiller, regissør og Oscar-nominert produsent.

Han ble først virkelig kjent for rollen som Louie De Palma i TV-serien Taxi. I 2006 begynte å spille rollen som Frank Reynolds i situasjonskomedien It's Always Sunny in Philadelphia.Han er stemmeskuespiller i The Simpsons som Herb Powell.

Han er gift med skuespillerinne Rhea Perlman. Wikipedia

81 år
Martin Scorsese (Skuespiller)
1942

Martin Scorsese (USA)

Skuespiller, Filmprodusent, filmregissør, manusforfatter, filmklipper, TV-regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Martin Charles Scorsese

Født:
17. november 1942 (81 år)

Martin Charles Scorsese er en amerikansk regissør, produsent, manusforfatter, skuespiller og filmhistoriker. Han har regissert flere filmer innen gangstersjangeren, inkludert Taxisjåføren (1976) og Mafiabrødre (1990). Scorsese vant Oscar for beste regi for filmen The Departed (2006) og har blitt nominert til prisen ytterligere sju ganger. Wikipedia

77 år
Khang Khek Ieu (Torturist)
1942 - 2020

Khang Khek Ieu (Kambodsja)

Torturist, krigsforbryter, politiker

Født:
17. november 1942 (81 år siden)

Døde:
2. september 2020 (77 år) (3 år siden)

Khang Khek Ieu, også kjent som Kaing Guek Eav og under dekknavnet «Duch», var en av lederne for kommunistpartiet Røde Khmers regime i Kambodsja fra 1975 til 1979. Han er mest kjent for å ha vært kommandant for konsentrasjonsleiren og tortursenteret Tuol Sleng i Phnom Penh.

31. juli 2007 ble han tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten ved Røde Khmer-tribunalet, og 25. juli 2010 ble han dømt til 35 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten, drap, tortur, voldtekt og umenneskelige handlinger. Dommen ble senere forlenget til livsvarig fengsel. Wikipedia

81 år
Einar Bruno Larsen (Ishockeyspiller)
1939 - 2021

Einar Bruno Larsen (Norge)

Ishockeyspiller, fotballspiller

Født:
17. november 1939 (84 år siden)

Døde:
27. juli 2021 (81 år) (2 år siden)

Einar Bruno Larsen var en norsk idrettsutøver. Han er mest kjent som fotball- og ishockeyspiller, men spilte også bandy og håndball. Larsen spilte hele karrieren for Vålerengens Idrettsforening.

Larsen debuterte på Vålerenga Fotball i 1957, og spilte tolv sesonger for klubben. Han fikk 155 toppseriekamper, og scoret 56 toppseriemål. Han ble seriemester for klubben i 1965, og ble klubbens toppscorer i 1957/58, 1959/60, 1960/61 og 1965. Larsen fikk tre landskamper for Norge, og scoret ett mål.

Larsen spilte tretten sesonger for Vålerenga Ishockey, i periodene 1959-67 og 1972-75. Han ble norgesmester seks ganger, og vant gullpucken som årets spiller i 1963. Larsen fikk 60 VM- og OL-kamper i ishockey og deltok blant annet under Vinter-OL 1964 i Innsbruck.

I håndball spilte Larsen for Grønland Idrettsforening. Med Grønland kom han til tre NM-finaler. Larsen fikk også to landskamper i håndball.

Einar Bruno Larsen var kjent som en munnrapp type, og var en av «bohemene» i Vålerenga på 60-tallet. Wikipedia

57 år
Peter Cook (Skuespiller)
1937 - 1995

Peter Cook (Storbritannia)

Skuespiller, Komiker, skribent, manusforfatter, dramatiker, improvisator

Født:
17. november 1937 (86 år siden)

Døde:
9. januar 1995 (57 år) (29 år siden)

Peter Edward Cook var en engelsk satiriker, forfatter og komiker.

Cook oppfattes som en av de ledende komikere innen den britiske satireboomen fra 1960-årene. Stephen Fry har beskrevet ham som den 'morsomste mann som noen gang trakk pusten'. Wikipedia

73 år
Anton Sailer (Alpinist)
1935 - 2009

Anton Sailer (Østerrike)

Alpinist, skuespiller, sanger, ski instructor, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Anton Engelbert Sailer

Født:
17. november 1935 (88 år siden)

Døde:
24. august 2009 (73 år) (14 år siden)

Anton Engelbert «Toni» Sailer var en østerriksk alpinist.

Sailer var den første alpinisten som vant alle de tre alpinøvelsene (utfor, slalåm og storslalåm) i ett og samme OL. Dette presterte han under OL 1956 i Cortina d'Ampezzo. I tillegg vant han også gull i alpin kombinasjon, men dette gjaldt bare som VM-gull. I VM i alpint 1958 i Bad Gastein vant han tre gull- og én sølvmedalje. Han la opp i 1959. Wikipedia

88 år
Gundel Krauss Dahl (Radiojournalist)
1933 - 2022

Gundel Krauss Dahl (Norge)

Radiojournalist

Født:
17. november 1933 (90 år siden)

Døde:
13. februar 2022 (88 år) (2 år siden)

Gundel Krauss Dahl, var en norsk journalist og kjent som NRKs stemme i Utenlandssendingen gjennom 30 år.

Hun var utdannet ved Journalistakademiet i Oslo og var knyttet til NRK fra 1958. For en stor del av denne tiden var hun redaksjonssjef i NRKs sendinger til utlandet eller Sjømannsendingen som den også ble kalt. Hun arbeidet også med NRKs interne opplæring for programmedarbeidere i radio.

Dahl var også mangeårig styremedlem i International Association of Women in Radio and Television (IAWRT) og president i IAWRT 1997-2001. Wikipedia

63 år
Torbjørn Mork (Politiker)
1928 - 1992

Torbjørn Mork (Norge)

Politiker, lege, Helsedirektør, onkolog

Født:
17. november 1928 (95 år siden)

Døde:
16. oktober 1992 (63 år) (31 år siden)

Torbjørn Mork var en norsk lege, politiker (Ap) og embetsmann.

Mork vokste opp i Odda og tok medisinsk embetseksamen i Bergen i 1954. Han var turnuskandidat ved sykehuset i Arendal (senere Aust-Agder sentralsykehus) og gjennomførte turnustjeneste i Herdla og Arendal distrikt før han ble assistentlege ved Haukeland sykehus i 1956 og ved Gades institutt i 1958. Mork tok doktorgrad i medisinsk statistikk og epidemiologi ved London School of Hygiene and Tropical Medicine ved University of London 1958–1960. Han var avdelingslege ved Kreftregisteret fra 1960 til 1971, fra 1966 som nestleder og assisterende overlege.

I kommunestyreperiodene 1968–1971 og 1972–1975 var Mork medlem av Asker kommunestyre og formannskap for Arbeiderpartiet. Fra 1971 til 1973 var han nestformann i Akershus Arbeiderparti.

Han var statssekretær i Sosialdepartementet 1971–1972.

I 1972 ble han utnevnt til helsedirektør og etterfulgte Karl Evang som sjef for Helsedirektoratet. Helsedirektoratet var inntil 1983 et såkalt blandet direktorat, det vil si både fagdirektorat som tar selvstendige avgjørelser og departementsavdeling som forbereder saker for statsråden. En omorganisering i 1983 der Helsedirektoratet ble utskilt fra Sosialdepartementet gjorde helsedirektørembetet mindre mektig enn tidligere. I 1991 foreslo regjeringen å nedlegge Helsedirektoratet. Stortinget fulgte ikke forslaget, og vedtok i juni 1992 å omorganisere helseforvaltningen og videreføre Helsedirektoratet som Statens helsetilsyn (i kraft fra 1. januar 1994).

Mork hadde mange offentlige verv. Han var viseformann i styret for Verdens helseorganisasjon fra 1979 til 1982, og var medlem av FNs narkotikakommisjon 1980-82. Han hadde en høy stjerne i internasjonalt helsearbeid, og var en viktig formidler av medisinsk informasjon inn og ut av Norge.

Han gjorde en aktiv innsats for å bedre svake gruppers stilling i samfunnet. Han arbeidet blant annet for å øke pasienters rettssikkerhet. Han var engasjert i etiske spørsmål, både innenfor forskning og i forbindelse med prioritering av helsetjenestenes ressurser.

Mork var også kjent som en storrøyker, noe som førte til kritikk mot ham, men også vennligsinnet harselas fra komikeren Trond Kirkvaag.

Fra 1978 var Mork samboer med journalisten og programsekretæren Wenche Margrethe Myhre. Wikipedia

59 år
Rock Hudson (Skuespiller)
1925 - 1985

Rock Hudson (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Harold Scherer jr.

Født:
17. november 1925 (98 år siden)

Døde:
2. oktober 1985 (59 år) (38 år siden)

Rock Hudson var en amerikansk skuespiller.

Etter high school arbeidet Hudson som postbud og var flymekaniker under andre verdenskrig. Etter krigen var han en periode lastbilsjåfør, men en filmagent fikk ham til å begynne med film. Han debuterte som skuespiller i filmen Fighter Squadron i 1948.

Hudson ble svært populær utover 1950-årene, og ble Oscar-nominert i 1956 for rollen i filmen Giganten. I 1960-årene medvirket han i en rekke kjærlighetsfilmer der han spilte mot Doris Day.

Hudson var homofil, men var gift med Phyllis Gates i årene 1955–1958. Hun var sekretær ved et filmselskap og en stor beundrer av Rock Hudson. Ekteskapet ble arrangert av filmselskapet for å gjøre slutt på ryktene som florerte om Hudsons homofile legning.

Hudson var den første kjendisen som stod åpent frem i massemedia og fortalte at han var rammet av Aids, noe som førte til store avisoverskrifter over hele verden. Han hadde sin siste rolle i såpeoperaen Dynastiet, der han spilte rollen som Daniel Reece det siste året av sitt liv. Hans ekskone Phyllis Gates, som aldri giftet seg igjen, utgav i 1987 boken My Husband, Rock Hudson. Wikipedia

97 år
Stanley Cohen (Biokjemiker)
1922 - 2020

Stanley Cohen (USA)

Biokjemiker, universitetslærer, endokrinolog, fysiolog

Født:
17. november 1922 (101 år siden)

Døde:
5. februar 2020 (97 år) (4 år siden)

Stanley Cohen var en amerikansk biokjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med Rita Levi-Montalcini i 1986 for deres oppdagelser av tilvekstfaktorer som EGF (epidermal growth factor) og NGF (nerve growth factor).

Cohen ble også tildelt Albert Lasker Basic Medical Research Award samme år. Wikipedia

52 år
Ilse Steppat (Skuespiller)
1917 - 1969

Ilse Steppat (Tyskland)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ilse Paula Steppat

Født:
17. november 1917 (106 år siden)

Døde:
22. desember 1969 (52 år) (54 år siden)

Ilse Paula Steppat var en tysk teater- og filmskuespiller.

Hun ble høsten 1933 engasjert ved byteateret i Rheydt. Senere fulgte engasjementer i Düsseldorf, Osnabrück og Oldenburg. I 1937 ble hun knyttet til Volksbühne Berlin. Hun var senere også engasjert ved Altes Theater i Leipzig.

I 1947 fikk hun en viktig filmrolle i Ehe im Schatten, om skuespilleren Joachim Gottschalks skjebne.

På 1960-tallet spilte Ilse Steppat overveiende i filmatiseringer av Edgar Wallaces verker, som har lang tradisjon i Tyskland (bl.a. Die Gruft mit dem Rätselschloss, Der unheimliche Mönch og Die blaue Hand).

Hennes eneste engelskspråklige film var James Bond-filmen On Her Majesty's Secret Service fra 1969, der hun spilte «Blofelds» sveitsiske håndlanger «Fräulein Bunt». Hun døde tre dager etter filmens première i Tyskland av hjerteinfarkt. Ilse Steppat er begravet på Waldfriedhof Dahlem i Berlin.

Hennes livsledsager var regissøren Max Nosseck. Wikipedia

77 år
Israel Regardie (Forfatter)
1907 - 1985

Israel Regardie (Storbritannia)

Forfatter, psykoterapeut

Fullt navn / Fødenavn:
Francis Israel Regardie

Født:
17. november 1907 (116 år siden)

Døde:
10. mars 1985 (77 år) (39 år siden)

Francis Israel Regardie var en britisk okkultist, forfatter og Aleister Crowleys personlige sekretær, kjent for sine bøker og kommentarer om den esoteriske orden Golden Dawn. Wikipedia

29 år
Astrid av Sverige (Prinsesse av Sverige)
1905 - 1935

Astrid av Sverige (Sverige)

Prinsesse av Sverige, Dronning av Belgia

Fullt navn / Fødenavn:
Astrid Sofia Lovisa Thyra

Født:
17. november 1905 (118 år siden)

Døde:
29. august 1935 (29 år) (Bilulykke i sveits) (88 år siden)

Astrid av Sverige, opprinnelig Astrid Sofia Lovisa Thyra var dronning av Belgia 1934–1935.

Hun ble født som Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Astrid av Sverige. Hun var den yngste datteren av prins Carl av Sverige og prinsesse Ingeborg av Danmark, og lillesøsteren til prinsesse Märtha, som senere ble kronprinsesse av Norge.

10. november 1926 giftet den svenske prinsessen seg med kronprins Leopold av Belgia (den senere kong Leopold III av Belgia) i Brussel.

Hun ble mottatt med enorm glede i sitt nye hjemland, og ble på kort tid ekstremt populær som følge av sin folkelige stil og sitt oppriktige engasjement for de vanskeligstilte i samfunnet.

I 1934 ble Leopold konge av Belgia, og Astrid ble dermed dronning. Det varte imidlertid ikke lenge. Sensommeren 1935 var nemlig kongeparet på biltur i Sveits, og ved et uhell kjørte de av veien og inn i et pæretre. Kong Leopold klarte seg godt med bare noen skrammer, mens dronning Astrid døde i sin ektemanns armer, bare 29 år gammel.

Etter sin død har dronning Astrid nærmest fått helgenstatus i Belgia. Det finnes gater, kirker, torg og parker oppkalt etter henne. Wikipedia

80 år
Lee Strasberg (Skuespiller)
1901 - 1982

Lee Strasberg (USA)

Skuespiller, regissør, lærer

Fullt navn / Fødenavn:
Israel Strassberg

Født:
17. november 1901 (122 år siden)

Døde:
17. februar 1982 (80 år) (42 år siden)

Lee Strasberg var en amerikansk teaterregissør, teaterprodusent, skuespillerinstruktør og skuespiller. Han ble født i Østerrike-Ungarn, men immigrerte til USA som barn og ble senere amerikansk statsborger. Strasberg var aktiv i teatermiljøet og startet selv flere teaterskoler. Han regnes av mange som nestoren innen amerikansk method acting. Strasberg døde 80 år gammel av hjerteinfarkt. Wikipedia

55 år
Sigurd Christiansen (Forfatter)
1891 - 1947

Sigurd Christiansen (Norge)

Forfatter, dramatiker, skribent

Født:
17. november 1891 (132 år siden)

Døde:
23. oktober 1947 (55 år) (76 år siden)

Sigurd Christiansen var en norsk forfatter.

Han debuterte med romanen Seieren i 1915, men ble først kjent for et større publikum med To levende og en død (1931) som ble tildelt førstepris på 10 000 kroner i Den nordiske romankonkurranse 1931. I alt innkom 101 norske manuskripter. Nordens ledende forlag var i 1931 gått sammen om en romankonkurranse i to trinn: Først en konkurranse innenfor det enkelte land, så en finale mellom vinnerne. Christiansen vant både den norske og den nordiske førstepris med To levende og en død, mens Sigurd Hoel kom på annenplass i begge konkurranser med En dag i oktober. Både konkurranseformen og juryens rangering vakte stor debatt, men det oppsiktsvekkende var det nordiske kultursamarbeidet som lå bak, lenge før Nordisk Råd fantes. Alle bøkene i finalen ble utgitt i deltakerlandene, og de nådde ut til og ble lest av et stort fellesnordisk publikum.

Romanen har blitt filmatisert tre ganger, i 1937, 1950 og 1961.

Christiansen var postfunksjonær ved Drammen postkontor inntil han fikk diktergasje i 1945. Han fikk Gyldendals legat i 1940. I forfatterskapet drøfter han etiske spørsmål med dypt alvor. Han ble i sin samtid oppfattet som en del av den kulturkonservative kretsen.

Christiansens villa Løkkebergveien 41 fra 1931 var et av Drammens første funkishus. Villaen er tegnet av Christian Fredrik Arbo. Wikipedia

76 år
Jacob Stang (Politiker)
1830 - 1907

Jacob Stang (Norge)

Politiker, redaktør, advokat, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Georg Jacob Stang

Født:
17. november 1830 (193 år siden)

Døde:
1. mars 1907 (76 år) (117 år siden)

Hans Georg Jacob Stang var jurist, embetsmann og politiker. Han var statsminister i Stockholm 1888–1889 og stiftamtmann i Christiansand stift 1889–1905.

Stang var prestesønn, og tok juridisk eksamen i 1852, arbeidet noen år som dommer i Christiania før han i 1859 etablerte praksis på Kongsvinger, hvorfra han også redigerte Hedemarkens amtstidende. Fra 1878 til 1884 var han byrettsdommer i Kristiania.

Han var en slektning av Johan Sverdrup, og ble trukket inn i politikken som medlem av regjeringen Sverdrup i 1884. Han var minister fra 1884 til 1889: Han var minister uten portefølje i Stockholm 1884–85; innenriksminister 1885–1886; atter i Stockholm 1886–87; justisminister 1887-1888 og leder for statsrådsavdelingen i Stockholm 1888-89.

Etter regjeringsskiftet i 1889 ble Stang amtmann i Lister og Mandals amt, inntil 1906. Han var stortingsrepresentant for Høyre fra Flekkefjord 1892-94. Han var gift med kvinnesakskvinnen Anna Stang. Hans sønn Georg Stang var forsvarsminister 1900-1903. Wikipedia

87 år
Harald Conradsen (Billedhugger)
1817 - 1905

Harald Conradsen (Danmark)

Billedhugger, gravør, medaljør

Født:
17. november 1817 (206 år siden)

Døde:
10. mars 1905 (87 år) (119 år siden)

Harald Conradsen var en dansk medaljør og billedhugger som satte et sterkt preg på utformingen av danske medaljer og mynter i nærmere 60 år. Han ble ansatt ved Den Kongelige Mønt i 1841 og var medaljør der i årene 1873–1901.

Conradsen står blant annet bak medaljen som utdeles til mottakere av Eckersbergmedaljen. Det var også han som utarbeidet platen til den doktorringen som Københavns Universitet begynte å bruke i 1866.

Han mottok Neuhausens premie for modellen til en specie i 1838. Han var ridder av Dannebrog. Wikipedia

Dødsfall

54 år
Torunn Borge (Forfatter)
1960 - 2014

Torunn Borge (Norge)

Forfatter, Skribent, lyriker

Født:
14. november 1960 (63 år siden)

Døde:
17. november 2014 (54 år) (9 år siden)

Torunn Borge var en norsk forfatter og anmelder.

Borge skrev i en årrekke anmeldelser, essays og artikler for blant annet Vagant, Samtiden, Dagsavisen og Klassekampen. Hun debuterte i 1997 med diktsamlingen Dette intervallet, et verk som også er utgitt på tysk. I 1999 redigerte hun antologien Yrke, reporter. Torunn Borge ble belønnet med Tanums kvinnestipend i 2001.

Forfatteren Linde Hagerup har uttalt at bakgrunnen for hennes egen barnebok En bror for mye (2016), som behandler sykdom og død slik niåringen Sara opplever det, er tapet av hennes nære venninne Torunn Borge. Wikipedia

94 år
Doris Lessing (Forfatter)
1919 - 2013

Doris Lessing (Storbritannia)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Doris May Tayler

Født:
22. oktober 1919 (104 år siden)

Døde:
17. november 2013 (94 år) (10 år siden)

Doris May Lessing var en britisk forfatter. Hun ble belønnet med Nobelprisen i litteratur i 2007, da som den ellevte kvinnen og den eldste personen som hittil har mottatt Nobelprisen i litteratur. I 2001 ble hun belønnet med David Cohen-prisen for livslangt prestasjon i britisk litteratur. I 2008 rangerte avisen The Times henne på femteplass på en liste over «De 50 største britiske forfattere siden 1945.» Wikipedia

28 år
Isabelle Caro (Modell)
1982 - 2010

Isabelle Caro (Frankrike)

Modell, skuespiller

Født:
12. september 1982 (41 år siden)

Døde:
17. november 2010 (28 år) (13 år siden)

Isabelle Caro var en fransk modell fra Marseille, Frankrike, som ble internasjonalt kjent etter å ha deltatt i en svært kontroversiell kampanje «No Anorexia», hvor Caro viste frem sin avmagrede, nakne, kropp på reklameplakater. Fotografen var Oliviero Toscani. Wikipedia

72 år
Dag Halvorsen (Journalist)
1934 - 2007

Dag Halvorsen (Norge)

Journalist, filolog

Født:
23. desember 1934 (89 år siden)

Døde:
17. november 2007 (72 år) (16 år siden)

Dag Halvorsen var en norsk journalist. Han var utenrikskorrespondent i en årrekke for blant annet NRK. Halvorsen dekket Øst-Europa for flere skandinaviske medier. Wikipedia

91 år
Astri Rynning (Dommer)
1915 - 2006

Astri Rynning (Norge)

Dommer, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Astri Sverdrup Rynning

Født:
19. mai 1915 (109 år siden)

Døde:
17. november 2006 (91 år) (17 år siden)

Astri Sverdrup Rynning var en norsk dommer og politiker (H).

Hun ble cand. jur. i 1940 og arbeidet deretter som advokatfullmektig i Larvik og dommerfullmektig i Solør. Hun arbeidet i Justisdepartementet fra 1945, hvor hun fra 1956 var byråsjef.

I 1963 ble hun byrettsdommer i Oslo byrett, hvor ble frem til hun ble lagdommer i Eidsivating lagmannsrett i 1969. I 1978 ble hun lagmann og førstelagmann fra 1980 frem til nådd aldersgrense i 1985. Hun fortsatte som ekstraordinær lagdommer frem til fylte 75 år.

Hun ble landskjent i 1985 da hun administrerte spionsaken mot Arne Treholt. Hun var også dommer i Lillehammer-saken i 1974 og i saken Henki Hauge Karlsen anla for urettmessig avskjedigelse. Wikipedia

75 år
Don Gibson (Sanger)
1928 - 2003

Don Gibson (USA)

Sanger, låtskriver

Født:
3. april 1928 (96 år siden)

Døde:
17. november 2003 (75 år) (20 år siden)

Don Gibson var en amerikansk countryartist og låtskriver. Hans mest kjente sanger er «I Can't Stop Loving You», særlig berømt gjennom Ray Charles' innspilling, «Oh Lonesome Me», som Neil Young gjorde en populær versjon av på syttitallet og «Sea of Heartbreak».

En annen av hans sanger som gjennom innspillinger av både The Hep Stars og The Pussycats ble en stor hit i Norden var «Cadillac», som han skrev sammen med Michael Brown, Graham Johnson, Ian Mallett og Vince Taylor. Wikipedia

57 år
Arthur Conley (Sanger)
1946 - 2003

Arthur Conley (USA)

Sanger

Født:
4. januar 1946 (78 år siden)

Døde:
17. november 2003 (57 år) (20 år siden)

Arthur Conley var sanger.

Conley startet sin karriere på slutten av 1950-tallet og var sterkt inspirert av Sam Cooke. Han var en god venn av Otis Redding, og sammen skrev de låten «Sweet Soul Music» som han fikk en stor hit med i 1967. Etter dette fikk han aldri noen større hiter igjen.

Conley var homofil, men aldri åpen om sin legning. Legningen var en hindring for videre suksess i USA og en av grunnene til at han flyttet til Europa der han også skiftet navn til Lee Roberts. I Europa var det ingen som visste hvem Lee Roberts var og han kunnne leve et rolig i Nederland der ingen brydde seg om hans legning. Han forlot musikkbransjen i 1988. Wikipedia

75 år
Robert Hofstadter (Fysiker)
1915 - 1990

Robert Hofstadter (USA)

Fysiker, kjernefysiker, universitetslærer, astrofysiker

Født:
5. februar 1915 (109 år siden)

Døde:
17. november 1990 (75 år) (33 år siden)

Robert Hofstadter var en amerikansk fysiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1961 for sine studier av elektronkjerner og oppdagelser av nukleoners (protoner og nøytroner) struktur. Han delte prisen med vesttyskeren Rudolf Mößbauer som fikk prisen for sin forskning på resonansabsorpsjon av gammastråling og hans funn i forbindelse med Mößbauer-effekten.

Han var far til filosofen og forfatteren Douglas Hofstadter. Wikipedia

76 år
Kristofer Janson (Forfatter)
1841 - 1917

Kristofer Janson (Norge)

Forfatter, lyriker, journalist, prest

Født:
5. mai 1841 (183 år siden)

Døde:
17. november 1917 (76 år) (106 år siden)

Kristofer Nagel Janson var en norsk prest (unitar) og forfatter.

Wikipedia

77 år
Auguste Rodin (Billedhugger)
1840 - 1917

Auguste Rodin (Frankrike)

Billedhugger, gravør, tegner, fotograf

Fullt navn / Fødenavn:
René François Auguste Rodin

Født:
12. november 1840 (183 år siden)

Døde:
17. november 1917 (77 år) (106 år siden)

Auguste Rodin regnes som en av Frankrikes fremste representanter for realistisk skulptur. Wikipedia

78 år
Lev Lagorio (Kunstmaler)
1827 - 1905

Lev Lagorio (Det russiske keiserdømmet)

Kunstmaler

Født:
16. juni 1827 (197 år siden)

Døde:
17. november 1905 (78 år) (118 år siden)

Lev Feliksovitsj Lagorio var en russisk kunstmaler som særlig er kjent for sine marinemalerier. Wikipedia

67 år
Katarina II av Russland (Tsarina av Det russiske keiserriket)
1729 - 1796

Katarina II av Russland (Russland)

Tsarina av Det russiske keiserriket

Fullt navn / Fødenavn:
Sophie Friederike Auguste von Anhalt-Zerbst

Født:
21. april 1729 (295 år siden)

Døde:
17. november 1796 (67 år) (227 år siden)

Katarina II av Russland var tsarina av Det russiske keiserriket fra 1762 til hun døde i 1796.

Hun omtales oftest som tsarina, selv om dette er noe unøyaktig. Tittelen tsar/tsarina ble offisielt avskaffet i 1721 og erstattet med imperator (-itsa), men forble i alminnelig bruk i Russland. Wikipedia

42 år
Maria I av England (Dronning av England)
1516 - 1558

Maria I av England (England)

Dronning av England, politiker, aristokrat

Født:
18. februar 1516 (508 år siden)

Døde:
17. november 1558 (42 år) (465 år siden)

Maria I var dronning av England og dronning av Irland fra 6. juli 1553 (de jure) eller 19. juli 1553 (de facto) til sin død. Maria var den fjerde og nest siste monarken fra Tudordynastiet. Hun huskes for sitt forsøk på å gjeninnføre Den katolske kirke i England. Hun fikk henrettet nesten tre hundre protestanter, og som en følge av dette er hun kjent som Bloody Mary (Maria den blodige). Den religiøse politikken hennes ble reversert av hennes etterfølger, halvsøsteren Elizabeth I, som fortsatte med brutal ensretting, men med motsatt fortegn.

Maria I må ikke forveksles med sin kusine Maria I av Skottland, også kjent som Maria Stuart, som var adskillig yngre enn henne. Wikipedia

<<
17. November
>>