Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få med deg ukens tilbud fra verdens største nettbutikk!
Tilbud
Få med deg ukens tilbud fra verdens største nettbutikk!
Gå til AliExpress
Tilbud
20% rabatt på krus
3 År
20% rabatt på krus
Beskrivelse:
Kode kan ikke kombineres med andre koder/rabatter. Koden kan ikke brukes i andre kategorier enn fotokrus.

Tilbudet varer til og med 31. mars 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
3 År
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. Mai

Om dagen

17. Mai er dag 137 i 2021, og er i uke 20. Det er 228 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten 'Azamat starter (Storhet)
Vesak-dagen (Fødselsdagen til Siddhartha Gautama, også kjent som Buddha)
Den internasjonale dagen mot homofobi (Feiret første gang i 2005)
Norges nasjonaldag (Norges Grunnlov blir undertegnet i 1814) (Flaggdag)

Historie

50 år siden

1970: Thor Heyerdahl legger ut på sin ferd med sivbåten «Ra II»

«Ra II» er et fartøy av papyrus som Thor Heyerdahl og hans mannskap brukte til en vellykket reise fra Marokko til Barbados. Ferden fant sted bare ett år etter at den samme ferden var forøkt med «Ra», en seilas som mislyktes på grunn av en kombinasjon av feilkonstruksjon og dårlig vær.

«Ra» hadde blitt bygget av båtbyggere fra Tsjadsjøen, men Heyerdahl fant at erfaringene deres ikke var egnet for båter som skulle seile på det åpne hav. Da «Ra II» skulle bygges fikk han hjelp av aymarske båtbyggere fra Titicacasjøen i Bolivia. Deres båtbyggertradisjoner lignet mer på teknikkene fra middelhavslandene i oldtiden enn de som hadde overlevd i Afrikas indre.

«Ra II» ble noe mindre enn forgjengeren og målte 12 meter fra baug til akter, mot «Ra»s 18 meter. Det ble også gjort endringer i plasseringene av repene som sikret roret, slik at det ved et eventuelt uvær skulle være repene som røk og ikke roret.

Heyerdahl og hans mannskap la 17. mai 1970 nok en gang ut fra Safi i Marokko. Den nye sivbåten viste seg langt bedre egnet til å seile på åpent hav, og 12. juli var ekspedisjonen vel fremme i Bridgetown på Barbados etter å ha tilbakelagt 6100 km på 57 dager. Heyerdahl mente dermed at det var bevist at det kan ha vært kontakt mellom kontinentene lenge før Columbus krysset Atlanterhavet i 1492. Samtidig beviste Heyerdahl med seilasen at det var mulig å nå Amerika fra den Gamle Verden ca. 2500 år før Leiv Eriksson. Wikipedia
191 år siden

1829: Torgslaget i Christiania, militære styrker blir satt inn imot studenter som feirer grunnlovsdagen

Torgslaget var en hendelse som oppsto da den svenske stattholderen von Platen satte kavaleri inn mot Christianiaborgere og studenter den 17. mai 1829, da de var samlet på Stortorvet i Christiania foran Vår Frelsers kirke, i dag Oslo domkirke. Wikipedia
206 år siden

1814: Norges grunnlov blir datert og erklært fullført på Eidsvoll

Kongeriket Norges Grunnlov danner sammen med konstitusjonell sedvanerett Norges forfatningsrett. Grunnloven er den høyeste rettskilden i Norge. Det betyr at andre bestemmelser som kommer i strid med den, må vike etter lex superior-prinsippet. Grunnloven inneholder bestemmelser om statsformen, om menneskerettigheter, om den lovgivende makt (Stortinget), den utøvende makt (Kongen i statsråd) og den dømmende makt (domstolene). Grunnloven, naturrettens rettsprinsipper, konstitusjonell sedvanerett, menneskerettighetene og internasjonal rett utgjør de viktigste fundamentene for Norges statsform, rettsforståelse, og lovverk. I tillegg til å danne basis for statsforfatningen og -forvaltningen, nedfeller Grunnloven en rekke individuelle rettigheter og utgjør hoveddokumentet som sikrer den norske rettsstaten. Annet lovverk utdyper og konkretiserer Grunnlovens bestemmelser.

Grunnloven utgjør en skriftlig samfunnskontrakt mellom styrende og styrte. De viktigste prinsippene Grunnloven og dens samfunnskontrakt bygger på, er folkesuvereniteten gjennom bestemmelsene om folkevalgt styre og representasjon, maktfordelingsprinsippet om skillet mellom de lovgivende, utøvende og dømmende statsmakter, samt menneskerettighetene som sikrer borgerne mot rettssikkerhet og vilkårlighet, og fastslår individuelle rettigheter som eksempelvis trosfrihet og ytringsfrihet.

Grunnloven ble godkjent av Riksforsamlingen på Eidsvoll i Eidsvollsbygningen den 16. mai 1814. Et underskrevet eksemplar ble overrakt kong Christian Frederik dagen etter. Den bestod av 110 paragrafer i fem kapitler, fordelt på 24 sider i en innbundet bok. Grunnloven ble datert 17. mai, og datoen fikk i løpet av 1800-tallet status som Norges nasjonaldag. Det ble laget flere utkast til 17. mai-grunnloven, og det endelige eksemplaret som ble underskrevet av grunnlovsfedrene var renskrevet av studenten Johan Matthæus Buschmann.

Grunnlovsdokumentene oppbevares i Stortingsarkivet. Wikipedia

Fødsler

80 år
Nicole Macé (Filmregissør)
1931 - 2011

Nicole Macé (Norge)

Filmregissør, manusforfatter, filmklipper, lyriker

Født:
17. mai 1931 (89 år siden)

Døde:
24. september 2011 (80 år) (9 år siden)

Nicole Macé var en norsk teater- og filmregissør samt forfatter, med opphav i Frankrike.

Macé hadde utdannelse fra Paris og USA, da hun flyttet til Norge i 1953. Macé har også arbeidet som lektor i fransk, journalist og teaterinstruktør.

I 1960-årene bemerket hun seg som leder av «Teaterverkstedet» ved Universitetet i Oslo. Macés instruktørdebut i Radioteatret var med Gilgamesj i 1967, opprinnelig satt opp på «Teaterverkstedet». Gjennom tre årtier satte hun opp langt over 100 hørespill for barn og voksne, deriblant Dialog om en reise (1975, improvisasjon for to skuespillere over en tekst av Henning Mankell), Hjulene stanser på Rabben (1975, av Arnljot Eggen), Utkastelsen (1976, av Fredrik Skagen) samt Helge Hagerups spenningsserie Vennlig hilsen, Lucifer (seks deler, 1976). Sin største suksess fikk Macé med vinneren av Prix Italia, Måkespisere, av Cecilie Løveid. De samarbeidet også på Fødsel er musikk (1988) og Sapfokjolen (1998).

Hun var gift med filmregissør Knut Andersen siden 1965, og samarbeidet med ham om filmen Marikens bryllup (1972), hvor hun skrev manus og han hadde regi. Hun regisserte filmene 3 (1971) og Formynderne (1978). Hun laget også kortfilmer og TV-programmer.

Fra 1981 ga hun ut diktsamlinger, scenedramaer, romaner og essays. Hun fikk Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris i 1992 for ungdomsromanen Opp over Månefjellet. Macé har også skrevet hørespill, hvor hun dels jobbet med antikt mytestoff, sett i kvinneperspektiv. Wikipedia

78 år
Idi Amin (Politiker)
1925 - 2003

Idi Amin (Uganda)

Politiker, offiser, bokser

Fullt navn / Fødenavn:
Idi Amin Dada Oumee

Født:
17. mai 1925 (95 år siden)

Døde:
16. august 2003 (78 år) (17 år siden)

Idi Amin Dada Oumee var en ugandisk offiser som satt som president og diktator i Uganda i perioden 1971–1979. Nøyaktig fødselsdato er ukjent, men Amin brukte 1. januar som fødselsdag.

Amin ble kjent som en svært brutal leder og ble på 1970-tallet sammenlignet med historiske personer som Caligula, Hitler, Beria og Himmler. I flere av nabolandene ble han stemplet som «sadist, morder, fascist og undertrykker». Wikipedia

87 år
Birgit Nilsson (Operasanger)
1918 - 2005

Birgit Nilsson (Sverige)

Operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Märta Birgit Nilsson

Født:
17. mai 1918 (103 år siden)

Døde:
25. desember 2005 (87 år) (15 år siden)

Märta Birgit Nilsson var en svensk operasanger (sopran). Wikipedia

Dødsfall

69 år
Jan Elvheim (Politiker)
1949 - 2019

Jan Elvheim (Norge)

Politiker

Født:
8. juli 1949 (71 år siden)

Døde:
17. mai 2019 (69 år) (1 år siden)

Jan Elvheim var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Troms i 1989. Han var vararepresentant i periodene 1985 – 1989 og 1993 – 1997. Wikipedia

63 år
Donna Summer (Sanger)
1948 - 2012

Donna Summer (USA)

Sanger, låtskriver, komponist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
LaDonna Adrian Gaines

Født:
31. desember 1948 (72 år siden)

Døde:
17. mai 2012 (63 år) (8 år siden)

Donna Summer var en amerikansk sanger mest kjent for en rekke disco-hits på 1970 og -80-tallet, og fikk som fortjent tittelen Queen of Disco. Summer var kjent for den klokkeklare kraftige stemmen. Hun var en av de mest suksessfulle kvinnelige hitmakerne i 1970-årene, og var den første som hadde tre dobbelalbum på albumlisten (Billboard top 200) og den første kvinnelige artisten som hadde tre nummer en singler i en periode på 12 måneder, en rekord som fremdeles står. I 2013 ble hun innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

92 år
Harry Westrheim (Forfatter)
1915 - 2007

Harry Westrheim (Norge)

Forfatter, journalist

Født:
13. januar 1915 (106 år siden)

Døde:
17. mai 2007 (92 år) (13 år siden)

Harry Arne Berg Westrheim var en norsk journalist og forfatter.

Westrheim var utdannet lærer, men ble i 1947 ansatt som programsekretær i NRK i Tromsø. Under et mellomspill i Oslo arbeidet Westrheim blant annet med Erik Bye i programserien Radio 19. I 1964 ble han distriktssjef for NRK Finnmark. Fra 1969 til 1981 var han distriktssjef for NRK Nordland. Han skrev også flere bøker.

Skjønnlitterært var han representert i forskjellige antologier, og han ga også ut ungdomsboken Timur, salmakerens sønn i 1975.

Sammen med Lars Berg hadde Harry Westrheim ideen om et eget teater i Nord-Norge. Teateret ble etter hvert Hålogaland Teater.

Han var far til Sonja og Karin Westrheim. Wikipedia

29 år
Kevin Gilbert (Musiker)
1966 - 1996

Kevin Gilbert (USA)

Musiker, gitarist, plateprodusent

Født:
20. november 1966 (54 år siden)

Døde:
17. mai 1996 (29 år) (24 år siden)

Kevin Gilbert var en amerikansk musiker.

Kevin Gilbert var sanger og multi-instrumentalist. Han spilte blant annet keyboards, gitar, trommer, bass og cello. Han var dessuten musikkprodusent.

Gilbert fikk bare utgitt ett album under eget navn mens han levde, men han var medlem i flere band, og platedebuterte som 18-åring med bandet NRG i 1984. I 1993 var han med i låtskriverkollektivet Tuesday Music Club, som skrev låter for det som ble Sheryl Crows debut-album, Tuesday Night Music Club. Sheryl Crow og Kevin Gilbert var kjærester på det tidspunktet. Men forholdet sprakk, og Kevin Gilbert skrev senere flere bitre låter med Sheryl Crow i tankene.

Blant musikerne og gruppene Kevin Gilbert var påvirket av, var Genesis. Blant annet spilte han sammen med bandet Giraffe musikken fra Genesis' konseptalbum "The Lamb Lies Down On Broadway" på festivalen Progfest 94. Kevin Gilberts manager sendte i 1996 et opptak av denne konserten til Tony Banks og Mike Rutherford i Genesis, da de var på jakt etter en erstatter til Phil Collins. Kevin Gilberts manager skulle gi Gilbert beskjed om at han hadde fått avtale om audition for Genesis, men fant Gilbert død i senga. Kevin Gilbert døde av såkalt autoerotisk kvelning.

Da Kevin Gilbert døde, jobbet han med en oppfølger til sitt første solo-album, Thud. Det nye albumet skulle være et konseptalbum, en rock-opera om skjebnen til en musiker som slet med å komme seg fram i musikk-verdenen. Albumet, The Shaming Of The True, ble gjort ferdig og utgitt i 2000, 4 år etter at Kevin Gilbert døde. Wikipedia

<<
17. Mai
>>