Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
8 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

17. Mai

Om dagen

17. Mai er dag 138 i 2024, og er i uke 20. Det er 228 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten 'Azamat starter (Storhet)
Vesak-dagen (Fødselsdagen til Siddhartha Gautama, også kjent som Buddha)
Den internasjonale dagen mot homofobi (Feiret første gang i 2005)
Norges nasjonaldag (Norges Grunnlov blir undertegnet i 1814) (Flaggdag)

Historie

53 år siden

1970: Thor Heyerdahl legger ut på sin ferd med sivbåten «Ra II»

«Ra II» er et fartøy av papyrus som Thor Heyerdahl og hans mannskap brukte til en vellykket reise fra Marokko til Barbados. Ferden fant sted bare ett år etter at den samme ferden var forøkt med «Ra», en seilas som mislyktes på grunn av en kombinasjon av feilkonstruksjon og dårlig vær.

«Ra» hadde blitt bygget av båtbyggere fra Tsjadsjøen, men Heyerdahl fant at erfaringene deres ikke var egnet for båter som skulle seile på det åpne hav. Da «Ra II» skulle bygges fikk han hjelp av aymarske båtbyggere fra Titicacasjøen i Bolivia. Deres båtbyggertradisjoner lignet mer på teknikkene fra middelhavslandene i oldtiden enn de som hadde overlevd i Afrikas indre.

«Ra II» ble noe mindre enn forgjengeren og målte 12 meter fra baug til akter, mot «Ra»s 18 meter. Det ble også gjort endringer i plasseringene av repene som sikret roret, slik at det ved et eventuelt uvær skulle være repene som røk og ikke roret.

Heyerdahl og hans mannskap la 17. mai 1970 nok en gang ut fra Safi i Marokko. Den nye sivbåten viste seg langt bedre egnet til å seile på åpent hav, og 12. juli var ekspedisjonen vel fremme i Bridgetown på Barbados etter å ha tilbakelagt 6100 km på 57 dager. Heyerdahl mente dermed at det var bevist at det kan ha vært kontakt mellom kontinentene lenge før Columbus krysset Atlanterhavet i 1492. Samtidig beviste Heyerdahl med seilasen at det var mulig å nå Amerika fra den Gamle Verden ca. 2500 år før Leiv Eriksson. Wikipedia
194 år siden

1829: Torgslaget i Christiania, militære styrker blir satt inn imot studenter som feirer grunnlovsdagen

Torgslaget var en hendelse som oppsto da den svenske stattholderen von Platen satte kavaleri inn mot Christianiaborgere og studenter den 17. mai 1829, da de var samlet på Stortorvet i Christiania foran Vår Frelsers kirke, i dag Oslo domkirke. Wikipedia
209 år siden

1814: Norges grunnlov blir datert og erklært fullført på Eidsvoll

Kongeriket Norges Grunnlov danner sammen med konstitusjonell sedvanerett Norges forfatningsrett. Grunnloven er den høyeste rettskilden i Norge. Det betyr at andre bestemmelser som kommer i strid med den, må vike etter lex superior-prinsippet. Grunnloven inneholder bestemmelser om statsformen, om menneskerettigheter, om den lovgivende makt (Stortinget), den utøvende makt (Kongen i statsråd) og den dømmende makt (domstolene). Grunnloven, naturrettens rettsprinsipper, konstitusjonell sedvanerett, menneskerettighetene og internasjonal rett utgjør de viktigste fundamentene for Norges statsform, rettsforståelse, og lovverk. I tillegg til å danne basis for statsforfatningen og -forvaltningen, nedfeller Grunnloven en rekke individuelle rettigheter og utgjør hoveddokumentet som sikrer den norske rettsstaten. Annet lovverk utdyper og konkretiserer Grunnlovens bestemmelser.

Grunnloven utgjør en skriftlig samfunnskontrakt mellom styrende og styrte. De viktigste prinsippene Grunnloven og dens samfunnskontrakt bygger på, er folkesuvereniteten gjennom bestemmelsene om folkevalgt styre og representasjon, maktfordelingsprinsippet om skillet mellom de lovgivende, utøvende og dømmende statsmakter, samt menneskerettighetene som sikrer borgerne mot rettssikkerhet og vilkårlighet, og fastslår individuelle rettigheter som eksempelvis trosfrihet og ytringsfrihet.

Grunnloven ble godkjent av Riksforsamlingen på Eidsvoll i Eidsvollsbygningen den 16. mai 1814. Et underskrevet eksemplar ble overrakt kong Christian Frederik dagen etter. Den bestod av 110 paragrafer i fem kapitler, fordelt på 24 sider i en innbundet bok. Grunnloven ble datert 17. mai, og datoen fikk i løpet av 1800-tallet status som Norges nasjonaldag. Det ble laget flere utkast til 17. mai-grunnloven, og det endelige eksemplaret som ble underskrevet av grunnlovsfedrene var renskrevet av studenten Johan Matthæus Buschmann.

Grunnlovsdokumentene oppbevares i Stortingsarkivet. Wikipedia

Fødsler

65 år
Bob Saget (Skuespiller)
1956 - 2022

Bob Saget (USA)

Skuespiller, Stand-up-komiker, filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, TV-programleder, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Lane Saget

Født:
17. mai 1956 (67 år siden)

Døde:
9. januar 2022 (65 år) (2 år siden)

Robert «Bob» Lane Saget var en amerikansk skuespiller, komiker og programleder. Han er mest kjent for sin rolle som Danny Tanner i TV-serien Under samme tak fra 1987 til 1995 og igjen i Fortsatt under samme tak fra 2016 til 2020, han spilte også i How I Met Your Mother som stemmen til 2030 versjonen av Ted Mosby fra 2005 til 2014. Han var også programleder for America's Funniest Home Videos (AFV) fra 26.november 1989 til 18.mai 1997. Han hadde en gjesteopptreden i sendingen som markerte 20-årsjubiléet til AFV høsten 2009. Wikipedia

74 år
Dennis Hopper (Skuespiller)
1936 - 2010

Dennis Hopper (USA)

Skuespiller, filmregissør, fotograf, manusforfatter, forfatter, kunstmaler, filmskaper, billedkunstner, billedhugger, kunstsamler

Født:
17. mai 1936 (87 år siden)

Døde:
29. mai 2010 (74 år) (prostatakreft) (13 år siden)

Dennis Lee Hopper var en amerikansk skuespiller og regissør.

Hopper ble født i Dodge City av Marjorie Mae (pikenavn Davis) (d. 2006) og Jay Millard Hopper (f. 1916, d. 1982).

Etter andre verdenskrig flyttet familien til Kansas City i Missouri, hvor den unge Hopper deltok på lørdagsundervisning i kunstfag ved Kansas City Art Institute under ledelse av Thomas Hart Benton. Da han var 13 år, flyttet familien videre til San Diego, hvor moren arbeidet som livvaktinstruktør, og faren var formelt sjef for et postkontor, men Hopper har senere medgitt at faren arbeidet for OSS, forløperen til CIA. Hopper gikk på high school ved Helix High School i La Mesa i California, en forstad i San Diego. Det var her han utviklet interesse for teater og skuespill. Han studerte ved Old Globe Theatre i San Diego og ved Actors Studio i New York City (hvor han studerte med Lee Strasberg i fem år). Hopper ble her venn med skuespilleren Vincent Price, som også ansporet Hoppers interesse for ulike kunstarter. Særlig var han glad i stykker av William Shakespeare.

Dennis Hopper og Jack Nicholson på Oscargallaen i 1990

Dennis Hopper debuterte på film i 1955 og var sterkt påvirket av James Dean som han spilte mot i filmene Rotløs ungdom og Giganten. Han hadde diverse småroller i en rekke filmer, men hadde rykte på seg for å være vanskelig å ha med å gjøre med et krevende temperament. Dette førte til at det var vanskelig for ham å få sentrale filmroller.

Hopper og vennen Peter Fonda skrev, regisserte og spilte hovedrollene i kultfilmen Easy Rider fra 1969. Megasuksessen Easy Rider gjorde Hopper ettertraktet i Hollywood.

Privat var Hopper en seriøs fotograf og kunstmaler. Han har hatt en rekke utstillinger og eide en av USAs største private kunstsamlinger.

Hopper var fra 1996 gift med Victoria Duffy, som var hans femte ektefelle. Han fikk høsten 2009 diagnosen prostatakreft. Den 29. mai 2010 døde han i sitt hjem i California. Wikipedia

80 år
Nicole Macé (Filmregissør)
1931 - 2011

Nicole Macé (Norge)

Filmregissør, manusforfatter, filmklipper, lyriker

Født:
17. mai 1931 (92 år siden)

Døde:
24. september 2011 (80 år) (12 år siden)

Nicole Macé var en norsk teater- og filmregissør samt forfatter, med opphav i Frankrike.

Macé hadde utdannelse fra Paris og USA, da hun flyttet til Norge i 1953. Macé har også arbeidet som lektor i fransk, journalist og teaterinstruktør.

I 1960-årene bemerket hun seg som leder av «Teaterverkstedet» ved Universitetet i Oslo. Macés instruktørdebut i Radioteatret var med Gilgamesj i 1967, opprinnelig satt opp på «Teaterverkstedet». Gjennom tre årtier satte hun opp langt over 100 hørespill for barn og voksne, deriblant Dialog om en reise (1975, improvisasjon for to skuespillere over en tekst av Henning Mankell), Hjulene stanser på Rabben (1975, av Arnljot Eggen), Utkastelsen (1976, av Fredrik Skagen) samt Helge Hagerups spenningsserie Vennlig hilsen, Lucifer (seks deler, 1976). Sin største suksess fikk Macé med vinneren av Prix Italia, Måkespisere, av Cecilie Løveid. De samarbeidet også på Fødsel er musikk (1988) og Sapfokjolen (1998).

Hun var gift med filmregissør Knut Andersen siden 1965, og samarbeidet med ham om filmen Marikens bryllup (1972), hvor hun skrev manus og han hadde regi. Hun regisserte filmene 3 (1971) og Formynderne (1978). Hun laget også kortfilmer og TV-programmer.

Fra 1981 ga hun ut diktsamlinger, scenedramaer, romaner og essays. Hun fikk Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris i 1992 for ungdomsromanen Opp over Månefjellet. Macé har også skrevet hørespill, hvor hun dels jobbet med antikt mytestoff, sett i kvinneperspektiv. Wikipedia

78 år
Idi Amin (Politiker)
1925 - 2003

Idi Amin (Uganda)

Politiker, offiser, bokser

Fullt navn / Fødenavn:
Idi Amin Dada Oumee

Født:
17. mai 1925 (98 år siden)

Døde:
16. august 2003 (78 år) (20 år siden)

Idi Amin Dada Oumee var en ugandisk offiser som satt som president og diktator i Uganda i perioden 1971–1979. Nøyaktig fødselsdato er ukjent, men Amin brukte 1. januar som fødselsdag.

Amin ble kjent som en svært brutal leder og ble på 1970-tallet sammenlignet med historiske personer som Caligula, Hitler, Beria og Himmler. I flere av nabolandene ble han stemplet som «sadist, morder, fascist og undertrykker». Wikipedia

87 år
Birgit Nilsson (Operasanger)
1918 - 2005

Birgit Nilsson (Sverige)

Operasanger

Fullt navn / Fødenavn:
Märta Birgit Nilsson

Født:
17. mai 1918 (106 år siden)

Døde:
25. desember 2005 (87 år) (18 år siden)

Märta Birgit Nilsson var en svensk operasanger (sopran). Wikipedia

Dødsfall

79 år
Vangelis (Komponist)
1943 - 2022

Vangelis (Hellas)

Komponist, plateprodusent, filmmusikkomponist, keyboardist, kunstmaler, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Evangelos Odysseas Papathanassiou

Født:
29. mars 1943 (81 år siden)

Døde:
17. mai 2022 (79 år) (1 år siden)

Evangelos Odysseas Papathanassiou, kjent under artistnavnet Vangelis, var en gresk musiker og komponist.

Vangelis var en forgrunnsfigur innen elektronisk musikk, i likhet med Jean Michel Jarre og Mike Oldfield, og en vellykket komponist innen filmmusikk. Blant hans mest kjente verk er kjenningsmelodien fra Ildvognene, 1492: Conquest of Paradise, der tittelsporet «Conquest of Paradise» ble særlig kjent, og musikken til Blade Runner. Wikipedia

93 år
Johan Kleppe (Politiker)
1928 - 2022

Johan Kleppe (Norge)

Politiker, veterinær

Født:
29. september 1928 (95 år siden)

Døde:
17. mai 2022 (93 år) (1 år siden)

Johan Kleppe (1928–2022) var en norsk veterinær og politiker (V) fra Bjørnskinn i Andøy kommune i Nordland. Han var innvalgt på Stortinget fra Nordland 1969–1973 og forsvarsminister i Lars Korvalds regjering 1972–1973.

Kleppe var formann i Studentvenstrelaget i Oslo i 1951, formann i Bjørnskinn Venstrelag 1955–1963, styremedlem i Nordland Venstrelag 1958–1968, formann i Andøy Venstrelag 1964–1966 og medlem av Venstres landsstyre 1966–1974.

Han var medlem av Bjørnskinn kommunestyre 1955–1963, og etter kommunesammenslåingen var han varaordfører i Andøy kommune 1963–1966, ordfører der 1966–1969 og 1975–1978 samt medlem av formannskapet 1969–1975.

Han var 2. vararepresentant til Stortinget fra Nordland 1965–1969, fast innvalgt representant 1969–1973 og statssekretær i Landbruksdepartementet 1968–1969.

Kleppe var statsråd i Forsvarsdepartementet i Lars Korvalds regjering 1972–1973, og Kristian Halse møtte da i Kleppes sted på Stortinget. Som stortingsrepresentant var Kleppe medlem av Stortingets landbrukskomité. Wikipedia

69 år
Jan Elvheim (Politiker)
1949 - 2019

Jan Elvheim (Norge)

Politiker

Født:
8. juli 1949 (74 år siden)

Døde:
17. mai 2019 (69 år) (4 år siden)

Jan Elvheim var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Troms i 1989. Han var vararepresentant i periodene 1985 – 1989 og 1993 – 1997. Wikipedia

63 år
Donna Summer (Sanger)
1948 - 2012

Donna Summer (USA)

Sanger, låtskriver, komponist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
LaDonna Adrian Gaines

Født:
31. desember 1948 (75 år siden)

Døde:
17. mai 2012 (63 år) (11 år siden)

Donna Summer var en amerikansk sanger mest kjent for en rekke disco-hits på 1970 og -80-tallet, og fikk som fortjent tittelen Queen of Disco. Summer var kjent for den klokkeklare kraftige stemmen. Hun var en av de mest suksessfulle kvinnelige hitmakerne i 1970-årene, og var den første som hadde tre dobbelalbum på albumlisten (Billboard top 200) og den første kvinnelige artisten som hadde tre nummer en singler i en periode på 12 måneder, en rekord som fremdeles står. I 2013 ble hun innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

92 år
Harry Westrheim (Forfatter)
1915 - 2007

Harry Westrheim (Norge)

Forfatter, journalist

Født:
13. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
17. mai 2007 (92 år) (16 år siden)

Harry Arne Berg Westrheim var en norsk journalist og forfatter.

Westrheim var utdannet lærer, men ble i 1947 ansatt som programsekretær i NRK i Tromsø. Under et mellomspill i Oslo arbeidet Westrheim blant annet med Erik Bye i programserien Radio 19. I 1964 ble han distriktssjef for NRK Finnmark. Fra 1969 til 1981 var han distriktssjef for NRK Nordland. Han skrev også flere bøker.

Skjønnlitterært var han representert i forskjellige antologier, og han ga også ut ungdomsboken Timur, salmakerens sønn i 1975.

Sammen med Lars Berg hadde Harry Westrheim ideen om et eget teater i Nord-Norge. Teateret ble etter hvert Hålogaland Teater.

Han var far til Sonja og Karin Westrheim. Wikipedia

29 år
Kevin Gilbert (Musiker)
1966 - 1996

Kevin Gilbert (USA)

Musiker, gitarist, plateprodusent

Født:
20. november 1966 (57 år siden)

Døde:
17. mai 1996 (29 år) (27 år siden)

Kevin Gilbert var en amerikansk musiker.

Kevin Gilbert var sanger og multi-instrumentalist. Han spilte blant annet keyboards, gitar, trommer, bass og cello. Han var dessuten musikkprodusent.

Gilbert fikk bare utgitt ett album under eget navn mens han levde, men han var medlem i flere band, og platedebuterte som 18-åring med bandet NRG i 1984. I 1993 var han med i låtskriverkollektivet Tuesday Music Club, som skrev låter for det som ble Sheryl Crows debut-album, Tuesday Night Music Club. Sheryl Crow og Kevin Gilbert var kjærester på det tidspunktet. Men forholdet sprakk, og Kevin Gilbert skrev senere flere bitre låter med Sheryl Crow i tankene.

Blant musikerne og gruppene Kevin Gilbert var påvirket av, var Genesis. Blant annet spilte han sammen med bandet Giraffe musikken fra Genesis' konseptalbum "The Lamb Lies Down On Broadway" på festivalen Progfest 94. Kevin Gilberts manager sendte i 1996 et opptak av denne konserten til Tony Banks og Mike Rutherford i Genesis, da de var på jakt etter en erstatter til Phil Collins. Kevin Gilberts manager skulle gi Gilbert beskjed om at han hadde fått avtale om audition for Genesis, men fant Gilbert død i senga. Kevin Gilbert døde av såkalt autoerotisk kvelning.

Da Kevin Gilbert døde, jobbet han med en oppfølger til sitt første solo-album, Thud. Det nye albumet skulle være et konseptalbum, en rock-opera om skjebnen til en musiker som slet med å komme seg fram i musikk-verdenen. Albumet, The Shaming Of The True, ble gjort ferdig og utgitt i 2000, 4 år etter at Kevin Gilbert døde. Wikipedia

<<
17. Mai
>>