Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

18. Oktober

Om dagen

18. Oktober er dag 292 i 2024, og er i uke 42. Det er 74 dager igjen av året.

Historie

16 år siden

2007: Over 110 mennesker blir drept i et selvmordsangrep, da Benazir Bhutto returnerer til Pakistan. Hun overlever selv

Benazir Bhutto var en pakistansk politiker. Da hun ble valgt til pakistansk statsminister i 1988 ble hun den første kvinnelige statssjefen i et muslimsk land i moderne tid. Hun var statsminister i to perioder, 1988–1990 og 1993–1996. Hun ble i romjula 2007 drept i et selvmordsangrep mens hun drev valgkamp for igjen å bli landets statsminister.

Både hun og ektemannen var svært omstridt da hun satt ved makten. Ektemannen Asif Zardari spilte en fremstående rolle i begge regjeringsperiodene til Bhutto, og har blitt anklaget for å ha underslått flere millioner dollar av statlige midler. Både Bhutto og Zardari avviste anklagene. Det er blitt hevdet at pengene er saltet ned på hemmelige kontoer rundt om i Europa. Bhutto nektet konsekvent for alle anklagene mot henne, og sa de var politisk motivert.

Bhutto bodde i selvvalgt eksil i Kuwait siden 1999.

Paret ble imidlertid dømt for pengevasking av en sveitsisk rett i 2003. De ble idømt seks måneders betinget fengsel og ilagt en bot på $50 000 hver. De ble også pålagt å betale tilbake 11 millioner dollar til den pakistanske regjeringen. Paret, som da bodde i Dubai, opplyste like etter dommen at de ville anke.

I 2006 ble hun og mannen etterlyst for korrupsjon av Interpol.

Hun vendte tilbake til Pakistan den 18. oktober 2007. Mens hun ble feiret av store folkemengder i gatene, ble to bomber utløst. Eksplosjonene drepte mer enn hundre personer og såret rundt 240.

Den 27. desember 2007 ble hun hardt skadd etter et selvmordsattentat mot et valgmøte hun deltok i. Hun var bevisstløs da hun kom til sykehuset og ble straks operert, men døde like etter.

Den pakistanske sikkerhetstjenesten ISI hevdet at organisasjonen Al-Qaida sto bak mordet på Bhutto med henvisning til en påstått telefonssamtale der Al-Qaida lederen Baitullah Mehsud innrømmer å ha hatt ansvaret, og at det var den Al-Qaida tilknyttede organisasjonen Lashkar-i-Jhangvi som gjennomførte attentatet. Wikipedia
56 år siden

1967: Den sovjetrussiske romsonden Venera 4 lander på Venus og sender de første bildene tilbake fra overflaten

Venera 4 var en sonde i det sovjetiske Venera-programmet for utforskningen av Venus.

Venera 4 var den første vellykkede sonden til å gjennomføre en analyse av omgivelsene på en annen planet på stedet og den første sonden til å lande på en annen planet. Sonden ga de første kjemiske analysene av Venus' atmosfære, og de viste at den primært bestod av karbondioksid sammen noen få prosent nitrogen og mindre enn én prosent oksygen og vanndamp. Wikipedia
92 år siden

1931: Thomas Edison dør som følge av komplikasjoner fra diabetes i sitt hjem, 84 år gammel

Thomas Alva Edison var en amerikansk oppfinner og forretningsmann av nederlandsk slekt. Han oppfant og utviklet mange gjenstander som påvirket verden i stor grad, inkludert fonografen og lengevarende lyspære. Trollmannen fra Menlo Park, som han ble døpt av en avis var en av de første oppfinnere som innførte prinsipper kjent fra masseproduksjon i sitt virke, og er derfor ofte tilkjent tilblivelsen av det første industrielle forskningslaboratorium.

Edison er ansett som en av de dyktigste oppfinnere i historien, med 1093 amerikanske patenter, og mange andre i Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

I 1911 ble Thomas Edisons firma omdøpt til Thomas A. Edison Inc. Firmaet ble mer strukturert, og Edison ble mindre involvert i de daglige oppgavene. Han var likevel aktiv i virksomheten helt frem til slutten. Bare måneder før han døde i 1931 satte Delaware, Lackawanna & Western Railroad inn elektriske tog på forstadsbanen fra Hoboken til Gladstone, Montclair og Dover i New Jersey. Overføringen foregikk ved hjelp av en overhengende kjøreledning og hele prosjektet ble gjennomført under Edisons veiledning. Til manges overraskelse, sto han ved spakene da det eller første flervognstoget forlot DL&Ws terminal i Hoboken, og han førte toget hele veien til Dover.

Edison kjøpte barndomshjemmet i Milan i Ohio i 1906. Ved sitt siste besøk i 1923 ble han sjokkert over å se at det fortsatt var opplyst av oljelamper og stearinlys.

Thomas Edison døde 18. oktober 1931 av diabeteskomplikasjoner i sitt hjem «Glenmont» i Llewellyn Park i New Jersey, som han kjøpte i 1886 i bryllupsgave til sin kone Mina. Mina døde i 1947.

Edisons siste pust er visstnok lagret i et testrør oppbevart på Henry Ford-museet. Ford overtalte ifølge historien Charlie Edison til å forsegle et testrør med luft fra Edisons soverom kort etter hans død. En dødsmaske i gips ble også laget. Wikipedia

Fødsler

52 år
Line Henriette Hjemdal (Politiker)
1971

Line Henriette Hjemdal (Norge)

Politiker

Født:
18. oktober 1971 (52 år)

Line Henriette Holten Hjemdal er en norsk politiker som representerer Kristelig Folkeparti. Hun var stortingsrepresentant for Østfold fra 2005 til 2017, og Stortingets femte visepresident fra 2009 til 2017.

Hjemdal ble født i Sarpsborg og vokste opp i Fredrikstad. Hun er datter av administrasjonssjef og tidligere stortingsrepresentant Odd Holten og avdelingssykepleier Berit Sigrunn Aaberg. Hjemdal bor nå i Fredrikstad, etter å ha bodd mange år i Askim. Hjemdal er utdannet teolog fra Menighetsfakultetet i 1996.

Hjemdal begynte sitt politiske virke i Østfold KrFU, der hun var styremedlem fra 1987 til 1994. Hun var nestleder i KrFU på nasjonalt plan fra 1991 til 1993 og arbeidet som generalsekretær i samme organisasjon fra 1997 til 2000.

Hun har flere års bakgrunn som politisk rådgiver for Dagfinn Høybråten, først i Sosial- og helsedepartementet (2001–04) og deretter i Arbeids- og sosialdepartementet (2004–05). I 2005 var hun en periode informasjonsrådgiver for KrFs stortingsgruppe.

Hun ble valgt inn i Askim bystyre i 2003, der hun satt frem til 2007. Hjemdal ble innvalgt på Stortinget fra Østfold første gang i 2005 og gjenvalgt i 2009. Ved stortingsvalget 2013 ble hun valgt for en tredje periode.

Hjemdal var femte visepresident i Stortinget fra 2009 til 2017.

Hun har vært parlamentarisk nestleder i KrFs stortingsgruppe fra 2011 til høsten 2013, i tillegg til en periode i 2014. Wikipedia

57 år
Johanne Vie (Sanger)
1966

Johanne Vie (Norge)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Inger Johanne Beisland

Født:
18. oktober 1966 (57 år)

Inger Johanne Beisland (Johanne Vie) er en musiker, sanger og korist.

Før sin solodebut – Beautiful Girl (2005) – har hun koret på flere (11) utgivelser og også hatt noen egne låter på andre artisters utgivelser, blant annet Roger Helmers' «Yonder – Distant But Within Sight».

Mest kjent er hennes arbeid sammen med Growing (Growing up to be a child), prosjektkoret Souls (dirigent Lisa Strandengen), og en serie produksjoner fra Oslo Kristne Senter.

Beautiful Girl er et konseptalbum i samarbeid med kunstneren Guro Vesterlid, hvor innleggsheftet inneholder en presentasjon av noen av hennes arbeider. Wikipedia

57 år
Gjertrud L. Jynge (Skuespiller)
1966

Gjertrud L. Jynge (Norge)

Skuespiller

Født:
18. oktober 1966 (57 år)

Gjertrud Louise Jynge er skuespiller tilknyttet Det Norske Teatret.

Jynge ble ansatt ved Rogaland teater da hun var ferdig på Teaterhøgskolen i 1993. Her spilte hun både Hedvig i Ibsens Vildanden og Nora i Et dukkehjem.

Selv om hun siden 1996 har vært tilknyttet Det Norske Teatret har hun også spilt i noen filmer, bl.a Da jeg traff Jesus... med sprettert (2000) og Kvinnen i mitt liv (2003). Hun har dessuten vært å se i dramaserien Skolen på NRK, og i et par TV-serier basert på Unni Lindells bøker.

Jynge ble i 1996 tildelt Anders Jahres Pris for Yngre Kunstnere. I 2012 vant hun Heddaprisen for beste kvinnelige medspiller for rollen som Maria Steuber i Tida og rommet på Det Norske Teatret. Wikipedia

60 år
Sigvart Dagsland (Musiker)
1963

Sigvart Dagsland (Norge)

Musiker

Født:
18. oktober 1963 (60 år)

Sigvart Dagsland er en norsk sanger, pianist, komponist, tekstforfatter og arrangør. Han skriver og fremfører musikk i en melodiøs popstil. Han har utgitt 20 soloalbum, og har solgt over 500 000 plater. Dagsland er blitt nominert til Spellmannspris tre ganger i pop-klassen og vant Spellemannprisen 1990 for albumet Alt eg såg. I 1994 fikk han NOPA-prisen Årets verk for «Stup» og i 2009 fikk han Prøysenprisen. Han har også blitt nominert til Hitawards.

I starten av karrieren var det særlig Erik Hillestad som skrev tekstene, med bidrag også fra Gunnar Roalkvam. Siden tusenårsskiftet har han skrevet tekstene selv sammen med Mike McGurk.

Han turnerer jevnlig over hele landet, ofte med stort band og tidvis i intimformat.

Han vokste opp på Stokka i Stavanger. Som 12-åring ble han med i Stavanger Domkor som guttesopran, og gikk i 1978 over som tenor i Sentralkoret for Stavanger-skolene. Han har storfag i juss (1. og 2. avdeling) og grunnfag i nordisk litteratur og språk fra Universitetet i Bergen. Sigvart Dagsland startet bandet Tor og Liv i 1980. Han bor i Bergen, er gift med musikeren Karoline Krüger og far til døtrene Sophie og Emma. Han er fadder til Emma Tallulah Behn. Wikipedia

63 år
Jean-Claude van Damme (Skuespiller)
1960

Jean-Claude van Damme (Belgia)

Skuespiller, filmprodusent, filmskuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmklipper, kickbokser, karateutøver, bokser, komponist, scenograf, kampsportsutøver, stemmeskuespiller

Født:
18. oktober 1960 (63 år)

Jean-Claude van Damme er en belgisk skuespiller. Han slo igjennom som skuespiller i filmen No Retreat, No Surrender i 1985, og etter dette har han også selv skrevet manus til filmer hvor han selv har hovedrollen. Wikipedia

64 år
Tore B. Ramton (Idrettsleder)
1945 - 2010

Tore B. Ramton (Norge)

Idrettsleder, dommer

Født:
18. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
20. september 2010 (64 år) (Kreft) (13 år siden)

Tore Bernt Ramton var en norsk idrettsleder og idrettsdommer. Han var president i Norges Skøyteforbund fra 1981 til 1985. Ramton var overdommer i internasjonale skøytemesterskap hele 27 ganger, innbefattet tre olympiske vinterleker (det siste i 2006), i perioden fra 1986 til 2009. I de siste årene i sitt liv var han medlem av Teknisk Komité Hurtigløp i Norges Skøyteforbund.

Han bodde i Kolbotn, og var involvert i administrasjon i fotball delen av Kolbotn IL. Han har blitt kalt «Kolbotn-jentenes far», siden han hjalp Kolbotn kvinnenes fotballag til å bli ledende i Norge. Han har også ledet Oslo fotballkrets 1991 til 2003, og også idrettsrådet i Oppegård kommune fra 1989.

Utenfor idretten arbeidet han med spedisjon siden 1965 og hadde sitt eget selskap Jacsped fra 1980.

Han var æresmedlem av både Nesodden IF, Kolbotn IL og Oslo Fotballkrets

Han døde av kreft 20. september 2010. Wikipedia

67 år
Andrej Bajuk (Samfunnsøkonom)
1943 - 2011

Andrej Bajuk (Slovenia)

Samfunnsøkonom, politiker

Født:
18. oktober 1943 (80 år siden)

Døde:
16. august 2011 (67 år) (12 år siden)

Andrej Bajuk var en slovensk politiker og økonom.

Bajuk ble født inn i en slovensk intellektuell familie i det nazi-okkuperte Ljubljana, Slovenia. Faren Bozidar Bajuk var en klassisk filolog, og hans bestefar Marko Bajuk var rektor ved en av de mest prestisjetunge videregående skolene i den slovenske hovedstaden. Bajuk og hans familie forlot Slovenia i begynnelsen av mai 1945, da kommunistene tok makten i Jugoslavia. Familien bodde i nesten tre år i forskjellige flyktningleire i Østerrike før avreise til Argentina med hjelp av en slovensk flyktningleir, før de bosatte seg i Mendoza, Argentina, der Bajuk vokste opp, studerte og senere stiftet familie.

Bajuk fikk sin første grad i økonomi fra Universidad Nacional de Cuyo. Han fikk sin første mastergrad i et to år langt internasjonalt studium i regi av University of Chicago, som mottar andre sammen med sin doktorgrad fra University of California, Berkeley. Etter militærkuppet i 1976 ble Bajuk sparket og han dro kort tid senere til Washington, DC, der han arbeidet for Verdensbanken i et år. Deretter jobbet han ved Inter-American Development Bank (IDB), hvor han jobbet i flere år.

Ved valget i 2000 ble Bajuk valgt inn i den slovenske nasjonalforsamlingen, med Janez Drnovšek som statsminister. I det nasjonale valget i 2004, ble Bajuk igjen valgt inn til den slovenske parlamentet. Bajik satt for en kortere periode som statsminister i Slovenia i 2000, og som finansminister i regjeringen til statsminister Janez Janša mellom 2004 og 2008. Bajuk snakker flytende slovensk, spansk, engelsk og fransk. Bajuk var svigerfar av den slovenske diplomat og essayist Igor Senčar. Bajuk døde av et slag den 16. august 2011, i en alder av 68 år. Wikipedia

24 år
Lee Harvey Oswald (Arbeider)
1939 - 1963

Lee Harvey Oswald (USA)

Arbeider, kjedemorder

Født:
18. oktober 1939 (84 år siden)

Døde:
24. november 1963 (24 år) (60 år siden)

Lee Harvey Oswald var en amerikansk arbeider og attentatmann. Oswald er berømt for attentatet mot John F. Kennedy 22. november 1963. Wikipedia

84 år
Jan Erik Vold (Lyriker)
1939

Jan Erik Vold (Norge)

Lyriker, oversetter, skribent, musiker, biograf

Født:
18. oktober 1939 (84 år)

Jan Erik Vold er en norsk lyriker, oversetter og litteraturskribent og -formidler. Han bor i Stockholm. Jan Erik Vold var medlem i Profil-kretsen.

Jan Erik Vold er bror av barnelitteraturhistorikeren Karin Beate Vold og sønn av Dagbladet-skribenten Ragnar Vold.

Vold introduserte retninger som imagisme og konkretisme i Norge, både gjennom tidsskriftartikler og gjennom egen praksis. Av andre inspirasjonskilder kan nevnes de svenske fyrtiotalisterna, japansk haikudiktning og amerikansk beatpoesi.

Jan Erik Vold og Helge Rykkja etablerte i 1966 Kommet Forlag. Forlaget har gitt ut tre bøker, Diktet minner om verden av Jan Erik Vold, Bok av Helge Rykkja og Blikket av Jan Erik Vold.

I tillegg til å skrive lyrikk har han også skrevet om lyrikk og lyrikere, f. eks. bøker om Olav H. Hauge, Gunvor Hofmo og Ernst Orvil. Han har også gjendiktet lyrikk til norsk, blant annet Bob Dylan, Frank O’Hara og William Carlos Williams. Jan Erik Vold har vært en kulturdebattant og Oslo-patriot, især i forbindelse med Bislett stadion og Oslo-trikken. Til Norges Skøyteforbunds 100-årsjubileum i februar 1993 fikk Vold i oppdrag å skrive en prolog som i 1994 ble utgitt som diktboken En sirkel is.

Vold har samarbeidet med flere jazzmusikere. Han brakte tidlig den amerikanske «jazz & poetry»-bevegelsen til Norge, og i 1969 kom han med sin første plate, Briskeby Blues, sammen med Jan Garbareks kvartett. Senere har han en serie plater som vokalist med egne dikt i samspill med bl.a. Chet Baker, Red Mitchell, Nisse Sandström og Egil Kapstad. Musikalsk spenner platene fra bebop til frijazz, de fleste i samarbeid med produsenten (og gitaristen) Jon Larsen. Wikipedia

71 år
Peter Boyle (Skuespiller)
1935 - 2006

Peter Boyle (USA)

Skuespiller, offiser, filmklipper

Født:
18. oktober 1935 (88 år siden)

Døde:
12. desember 2006 (71 år) (17 år siden)

Peter Boyle var en amerikansk skuespiller.

Før Boyle bestemte seg for å bli skuespiller var han munk ved «the Christian Brothers order». Han var kanskje best kjent for sin rolle som «Frank Barone» i TV-serien Alle elsker Raymond, og for sine filmroller i Frankenstein Junior (1973) , Taxi Driver (1976) og Monster's Ball (2001).

Det var på settet til Young Frankenstein at han møtte sin kone, Rolling Stone-reporteren Loraine Alterman, en venn av Yoko Ono. Gjennom henne ble Boyle kjent med John Lennon, som var forlover i bryllupet deres i 1977.

Boyle var bosatt i New York, og etterlot seg de to døtrene Lucy og Amy, og konen Loraine Alterman Boyle. Han var anerkjent både for komiske og dramatiske roller, og vant en Emmy-pris i 1996. Wikipedia

71 år
George C. Scott (Skuespiller)
1927 - 1999

George C. Scott (USA)

Skuespiller, regissør, produsent

Født:
18. oktober 1927 (96 år siden)

Døde:
22. september 1999 (71 år) (24 år siden)

George Campbell Scott var en amerikansk skuespiller, regissør og filmprodusent.

Scott var i det amerikanske marinekorpset i fire år innen han startet sin karriere som skuespiller. Han hadde sin filmdebut i 1959 og han spilte ofte tøffe roller. Scott vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som pansergeneral George S. Patton i filmen Patton – menneske og soldat (1970). I tillegg spilte han sentrale roller i filmer som Dr. Strangelove (1964), Den hemmelige formelen (1980), Ildbarnet (1984) og Exorsisten 3 (1990). Scott spilte rollen som Ebenezer Scrooge i TV-filmen En julefortelling (1984), som har vært sendt flere ganger på NRK siden midten av 1980-tallet.

Scott spilte hovedroller i TV-seriene East Side/West Side, Mr. President og Traps. Han spilte også gjesteroller i flere TV-serier, inkludert Kraft Television Theatre, The Virginian og Naked City. I 1985 spilte Scott hovedrollen i miniserien Mussolini: The Untold Story. Wikipedia

65 år
Klaus Kinski (Skuespiller)
1926 - 1991

Klaus Kinski (Tyskland)

Skuespiller, regissør, manusforfatter, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Nikolaus Karl Günther Nakszynski

Født:
18. oktober 1926 (97 år siden)

Døde:
23. november 1991 (65 år) (32 år siden)

Klaus Kinski var en tysk skuespiller.

Han var sønn av apotekeren Bruno Nakszynski og sykepleiersken Susanne Lutze, datter av en luthersk prest fra Danzig. Familien flyttet til Berlin i 1930, hvor Klaus gikk på Prins-Heinrich-Gymnasium i Schöneberg.

Under annen verdenskrig tjenestegjorde han i den tyske hæren, men ble tidlig tatt som krigsfange av britene. Under krigsfangenskapet oppdaget han sitt skuespillertalent, og opptrådte for medfangene. Etter krigen reiste han til Vest-Tyskland, hvor han begynte å arbeide som skuespiller og endret navnet sitt til Klaus Kinski.

Klaus Kinski ble først kjent for sine monologer i byer som Berlin, München og Wien. I 1953 reiste han gjennom Tyskland og resiterte Arthur Rimbaud, François Villon, Friedrich Nietzsche, Kurt Tucholsky og Det nye testamente på små scener. Hans resitasjoner av verker av Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller og Bertolt Brecht ble også utgitt på plate. Gjennom tyske Edgar Wallace-filmatiseringer ble han første gang kjent for et bredt publikum, og senere deltok han i en rekke tyske og utenlandske produksjoner, bl.a. mange filmer av Werner Herzog.

Han er far til Nastassja Kinski. Wikipedia

90 år
Chuck Berry (Musiker)
1926 - 2017

Chuck Berry (USA)

Musiker, gitarist, sanger, komponist, restauratør, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Edward Anderson Berry

Født:
18. oktober 1926 (97 år siden)

Døde:
18. mars 2017 (90 år) (7 år siden)

Charles Edward Anderson «Chuck» Berry var en amerikansk gitarist, sanger og komponist innen rock and roll-sjangeren.

I 2015 ble han av Rolling Stone rangert som den 4. beste låtskriveren noen gang, bare slått av Bob Dylan, Paul McCartney og John Lennon. Wikipedia

86 år
Ramiz Alia (Politiker)
1925 - 2011

Ramiz Alia (Albania)

Politiker

Født:
18. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
7. oktober 2011 (86 år) (12 år siden)

Ramiz Alia) var leder av det kommunistiske Albania fra 1985 til 1991 og president i republikken Albania fra 1991 til 1992. Han var utpekt av Enver Hoxha som dennes etterfølger og overtok makten etter Hoxas død i 1985. I 1992 ble han arrestert, mistenkt for å ha drevet med korrupsjon. 2 år senere ble han dømt til 8 års fengsel for å ha krenket menneskers rettigheter, og for å ha misbrukt sin makt. Wikipedia

88 år
Egil Hovland (Komponist)
1924 - 2013

Egil Hovland (Norge)

Komponist, dirigent, musiker, korleder

Født:
18. oktober 1924 (99 år siden)

Døde:
5. februar 2013 (88 år) (11 år siden)

Egil Hovland var en norsk korleder og organist, og en av Norges mest produktive samtidskomponister. Produksjonen omfatter symfoniske verk, kammermusikk, korverk, konserter (for ulike soloinstrumenter), opera, kirkemusikk (bibelspill, kirkeballetter, liturgisk musikk). Han er allment kjent for salmen Måne og sol med tekst av Britt G. Hallqvist. I Norsk Salmebok er han representert med en rekke melodier.

Da Hovland var fire år, flyttet familien til Fredrikstad. Faren dirigerte der et kor, og dette ble Egils første kontakt med musikk. Han begynte snart å få undervisning og studerte senere ved Oslo Musikkonservatorium med Arild Sandvold og Bjarne Brustad, og mottok sin eksamen i kirkemusikk. Han studerte også i København med Vagn Holmboe, ved Tanglewood med Aaron Copland og i Firenze med Luigi Dallapicolla. I 1949 startet han sitt mangeårige daglige virke som organist i Glemmen kirke hjemme i Fredrikstad, hvor han fortsatte å arbeide fram til sin død. Han var også en tid musikkanmelder i Demokraten.

I 2005 ble han forfremmet til kommandør av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk musikkliv. I 2004 ble han utnevnt til æresmedlem av Foreningen for Norske Kordirigenter (Fonoko) og i 1992 mottok han Fritt Ords Honnørpris for "nyskapende virke innen kirkelig kunst." I 2013 ble det startet en kirkemusikkfestival i Fredrikstad i Egil Hovlands ånd, kalt Egil Hovland-festivalen.

Hovland stilte på Abort-motstandernes Liste i Østfold ved Stortingsvalget 2005.

Hovland døde den 5. februar 2013 på et sykehjem i Fredrikstad. Wikipedia

85 år
Elisabeth Schweigaard Selmer (Dommer)
1923 - 2009

Elisabeth Schweigaard Selmer (Norge)

Dommer, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnhild Elisabeth Schweigaard Selmer

Født:
18. oktober 1923 (100 år siden)

Døde:
18. juni 2009 (85 år) (15 år siden)

Ragnhild Elisabeth Schweigaard Selmer var en norsk politiker (H) og jurist. Hun var Norges første kvinnelige justisminister fra 1965 til 1970, og ble deretter i 1970 utnevnt som Norges andre kvinnelige høyesterettsdommer (etter Lilly Bølviken) - en stilling hun satt i til 1990. Som justisminister sto hun bak opprettelsen av Redningstjenesten i Norge og opphevelsen av § 16 i Løsgjengerloven som kriminaliserte beruselse på offentlig sted.

Hun var medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur. Hun var gift med professor i rettsvitenskap, Knut S. Selmer (1924–2009).

Hun ble utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden i 1980 for embedsfortjeneste og var varamedlem av Den norske Nobelkomite fra 1. januar 1982 til 31. desember 1990. Wikipedia

89 år
Arne Skouen (Filmregissør)
1913 - 2003

Arne Skouen (Norge)

Filmregissør, journalist, forfatter

Født:
18. oktober 1913 (110 år siden)

Døde:
24. mai 2003 (89 år) (21 år siden)

Arne Skouen var norsk filmregissør, journalist og forfatter. Han ble født i Kristiania og var sønn av kontorist Peder N. Skouen. Fra 1949 var Arne Skouen bosatt på Eiksmarka. Han bodde også i perioder i USA, Storbritannia og Sverige.

Skouen var sjømann i perioden 1933–34, tilknyttet Dagbladet fra 1935, opprinnelig som sportsredaktør. Han ble journalist i 1946 og var sports- og kulturmedarbeider i Verdens Gang 1947–57, og kommentator og kulturmedarbeider i Dagbladet 1971–95. Arbeidet 1943–45 som presse- og mediemann i Stockholm, London (for NRK) og New York. Han var 1967–1972 styreleder for Norske Dramatikeres Forbund. Wikipedia

57 år
Bolette Christine Pavels Larsen (Forfatter)
1847 - 1904

Bolette Christine Pavels Larsen (Norge)

Forfatter

Født:
18. oktober 1847 (176 år siden)

Døde:
8. desember 1904 (57 år) (119 år siden)

Bolette Christine Pavels Larsen var en norsk forfatter. Hun var kjent som publisist og kulturmenneske. Wikipedia

Dødsfall

83 år
Ole Ellefsæter (Langrennsløper)
1939 - 2022

Ole Ellefsæter (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Martin Ellefsæter

Født:
15. februar 1939 (85 år siden)

Døde:
18. oktober 2022 (83 år) (1 år siden)

Ole Martin Ellefsæter var en norsk langrennsløper, friidrettsutøver, visesanger og skogtekniker.

Ellefsæter var kjent for sine prestasjoner i langrennsløypa med to gull under OL 1968 i Grenoble (50 km og 4 x 10 km stafett) som høydepunkt. Under VM på ski i Oslo i 1966 vant han gullmedalje på 4x10 km stafett og sølvmedalje på 15 km. I 1971 ble Ellefsæter første nordmann som vant Vasaloppet. Han var også den eneste nordmannen som hadde vunnet Vasaloppet fram til 2004 da Anders Aukland vant. Ellefsæter vant Birkebeinerrennet i 1961.

På friidrettsbanen tok han seks påfølgende NM-gull på 3 000 meter hinder fra 1960 til 1965. Den 27. juni 1962 løp han distansen på 8.43,8. Han er med det, nummer 26 gjennom alle tider i Norge per januar 2009. Han var med det rett bak Ernst Larsens norske rekord på 8.42,4.

Ellefsæter ble tildelt Egebergs ærespris i 1965 og Holmenkollmedaljen i 1967. I 1968 fikk han Fearnleys olympiske ærespris for seierne på 50 km og 4 x 10 km stafett under OL i Grenoble.

Ellefsæter hadde en musikkarriere på 1960-tallet. Den første innspillingen var en singel med låten «Huldreslåtten», som nådde 5.-plass på VG-lista og lå inne i 19 uker. Den solgte ca. 25 000 eksemplarer. Singelen «Alle kluter til» («I Grenoble ska ve slå dekk...»), nådde en 4.-plass og lå ni uker på lista.

Ellefsæters innspillinger finnes på albumene «Viser og gamle takter» (Odeon/EMI, 1967, SMOCN 1004) og «I godt lag» (Odeon/EMI, 1969, E 062-38029). Wikipedia

76 år
Sigurd Helseth (Forfatter)
1945 - 2021

Sigurd Helseth (Norge)

Forfatter, lyriker

Født:
23. juli 1945 (78 år siden)

Døde:
18. oktober 2021 (76 år) (2 år siden)

Sigurd Helseth var en norsk forfatter.

Han debuterte som forfatter i 1975 med diktsamlingen Samfunnet tetner til, som kom ut på Gyldendal forlag. Teksten Iatalas hukommelse, som ble publisert i boken Blodvirkningen : (Tre ritualer) i 1986, ble sendt som hørespill i NRK Radioteatret høsten 1986. Wikipedia

73 år
Kjersti Alveberg (Filmregissør)
1948 - 2021

Kjersti Alveberg (Norge)

Filmregissør, kunstnerisk leder, koreograf, danser, ballettmester, ballettdanser

Fullt navn / Fødenavn:
Kjersti Bente Alveberg

Født:
26. juli 1948 (75 år siden)

Døde:
18. oktober 2021 (73 år) (2 år siden)

Kjersti Bente Alveberg var en norsk danser og koreograf.

Hun var utdannet ved Ballettinstituttet i Oslo og studerte senere i New York, Paris, London og Amsterdam.

Alveberg tok timer ved Jorunn Kirkenærs Ballettinstitutt og arbeidet samtidig på Chat Noir som danser. Videre danset hun i NRK og i Studio Oscar, og hun både koreograferte og danset i en lang rekke programmer i NRK TV. I perioden 1980–1982 var hun kunstnerisk leder for Norsk Danseteater.

I fem år danset hun på Det norske teatret og spilte blant annet rollen som Bomballerina da musikalen Cats ble satt opp der i 1985. Hun koreograferte flere store balletter ved Den norske Opera i Anne Borgs sjefstid, deriblant den prisvinnende og kritikerroste Volven. Dette var en helaftens ballett om den norrøne skapelsesmyten til Synne Skouens musikk. Alvebergs koreografiske debut var I morgen?, som også ble TV-overført i NRK (1975).

Som koreograf i NRK skapte hun en rekke balletter spesielt for kamera, mange internasjonalt prisbelønte: Aske, Skodde, Støv for Vinden, som var inspirert av et sitat fra Henrik Ibsens Peer Gynt, Fragile og Utenfor rekkevidde. Hun koreograferte flere balletter for Carte Blanche, deriblant Rav og Ekko, som ble TV-overført i NRK.

Alveberg skapte Norges åpningsseremoni under Vinter-OL i Albertville, Frankrike, i 1992. Hun skapte også idéfundamentet for åpningsseremonien under Vinter-OL på Lillehammer i 1994.

Med utgangspunkt i maleren Terje Ythjalls bildeunivers skapte hun balletten «Reise på drømt hav», som hadde urpremiere i Den norske operæn i 2001. I 2005 var hun kunstnerisk ansvarlig for åpningen av Nasjonalbiblioteket i Oslo.

I 2008 skapte hun crossover-forestillingen @lice, som var bestilt av Rikskonsertene og Riksteatret og som turnerte Norge rundt. I 2010 skapte hun balletten Nano spesielt til den offisielle åpningen av Kunsthøgskolen i Oslo. I 2014 bestemte hun seg for å trappe ned sin kunstneriske virksomhet, og ble i den anledning hedret av Nasjonalballetten med forestillingen Alveberg på drømt hav, som var satt sammen av elementer fra hennes tidligere koreografier samt tre nye verk.

I 2014 ble hun utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for sin innsats for ballett og dans.

Alveberg er mor til billedkunstneren Noah Alveberg. Wikipedia

84 år
Colin Powell (Politiker)
1937 - 2021

Colin Powell (USA)

Politiker, general, diplomat, soldat

Fullt navn / Fødenavn:
Colin Luther Powell

Født:
5. april 1937 (87 år siden)

Døde:
18. oktober 2021 (84 år) (2 år siden)

Colin Luther Powell var en amerikansk statsmann og pensjonert fire-stjerners general. Powell var nasjonal sikkerhetsrådgiver fra 1987 til 1989. Han ble USAs 65. utenriksminister og den første afroamerikaner som har innehatt dette embetet. Han døde etter komplikasjoner av COVID-19.

Powells foreldre hadde innvandret til USA fra Jamaica. Han tok eksamen i geologi ved City College of New York i 1958. I sin collegetid utdannet han seg til reserveoffiser.

Han ble etter eksamen fenrik i hæren.

Etter tjeneste i Vietnam i 1963 var Powell blant annet stasjonert ved Fort Benning i delstaten Georgia. Der opplevde han personlig hvordan raseskillet fungerte i praksis, blant annet ved at han, med kapteins grad, ble nektet servering i en drive in hamburgerkafe.

Powell var profesjonell soldat i 35 år, og ble forfremmet til firestjerners general. Han endte med å inneha stillingen som Chairman of the Joint Chiefs of Staff, den høyeste militære stillingen i det amerikanske militæret. Han hadde denne stillingen under Operation Desert Storm i Gulfkrigen.

Samtidig som han tjenestegjorde som general hadde Powell embetet som nasjonal sikkerhetsrådgiver (National Security Advisor, 1987–1989). Han var formann for den rådgivende militære gruppen Joint Chiefs of Staff (1989–1993), en stilling han dermed også hadde under Gulfkrigen. Han var den første afroamerikaner som har vært medlem av Joint Chiefs of Staff.

Powell tjenestegjorde som utenriksminister under president Bush i perioden 20. januar 2001 til 28. januar 2005. Politisk var han mer moderat enn de fleste i Bush-regjeringen. Det var, ifølge The Guardian, blant andre Colin Powell som rådet George W. Bush til å opprette PEPFAR (the President's Emergency Plan for AIDS Relief) som i perioden 2003–2008 reddet minst fem millioner liv i Afrika sør for Sahara.

Den 15. november 2004 meldte Powell at han stilte sin stilling til disposisjon. Han ble to måneder etter etterfulgt av Condoleezza Rice.

Under presidentvalgkampen i 2008 støttet han demokraten Barack Obama, og ikke sin partifelle John McCain.

Han mottok Presidentens frihetsmedalje den 30. september 1993 av president Bill Clinton. Wikipedia

63 år
Tormod Haugen (Språkforsker)
1945 - 2008

Tormod Haugen (Norge)

Språkforsker, skribent, oversetter, barnebokforfatter

Født:
12. mai 1945 (79 år siden)

Døde:
18. oktober 2008 (63 år) (15 år siden)

Tormod Haugen var en norsk barnebokforfatter og oversetter.

Tormod Haugen studerte tysk, kunsthistorie og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han debuterte som forfatter med barneboka Ikke som i fjor i 1973, siden skrev han en lang rekke barne- og ungdomsbøker av høy kvalitet. Han var en av de norske forfatterne som fikk flest internasjonale litteraturpriser. H.C. Andersen-prisen, som han mottok i 1990, henger svært høyt. I 1984 ble han som første forfatter nominert til Nordisk råds litteraturpris for en barnebok, Dagen som forsvant.

Som oversetter oversatte han mange bøker, fra flere språk. Narnia-serien av C.S. Lewis er den mest kjente av hans oversettelser, men også bokserien Den vesle vampyren er oversatt av Haugen.

Haugen ble utnevnt til statsstipendiat i 2004. Wikipedia

71 år
Johnny Haynes (Fotballspiller)
1934 - 2005

Johnny Haynes (Storbritannia)

Fotballspiller

Født:
17. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
18. oktober 2005 (71 år) (18 år siden)

John Norman Haynes er en tidligere engelsk landslagsspiller, og landslagskaptein, i fotball.

Etter å ha spilt amatørfotball for Feltham, Wimbledon og Woodford Town, ble han profesjonell fotballspiller for Fulham i mai 1952. Selv om han fikk tilbud fra både Tottenham Hotspur og AC Milan ble han trofast mot Fulham de neste 18 årene. I 1961 ble han kjent som den første spilleren som tjente mer enn £ 100 i uka etter at lønnstaket ble fjernet. Han var i november 1968 midlertidig manager i Fulham etter at Bobby Robson hadde fått sparken. I 1970 forlot han England for å spille fotball i Sør-Afrika for Durban City.

Johnny Haynes, som hadde kallenavnet The Maestro, debuterte på Englands landslag mot Nord-Irland den 2. oktober 1954. I denne kampen scoret han også sitt første landslagsmål. Han ble utnevnt som kaptein den 15. mai 1960 i en kamp mot Spania. Han var med i to VM-sluttspill. Det første var i 1958 der han spilte fire kamper, mens det andre var i 1962 der han også hadde fire kamper.

Totalt spilte Haynes 56 landskamper, han scoret 18 landslagsmål og han var kaptein i 22 landskamper.

Johnny Haynes var innblandet i en bilulykke mandag 17. oktober 2005, og han døde på Edinburgh Royal Infirmary dagen etter av skadene han pådro seg i bilulykken. Foran Fulhams hjemmekamp på Craven Cottage mot Liverpool den 22. oktober 2005 var det ett minutts stillhet til minne om John Norman Haynes. Wikipedia

75 år
Inga Gill (Skuespiller)
1925 - 2000

Inga Gill (Sverige)

Skuespiller

Født:
2. mai 1925 (99 år siden)

Døde:
18. oktober 2000 (75 år) (23 år siden)

Inga Gill var en svensk skuespiller. Hun er mest kjent for sine for sine komedieroller. Inga Gill var gift med skuespilleren Karl-Arne Holmsten og er My Holmstens mor. Wikipedia

70 år
Anders Lange (Politiker)
1904 - 1974

Anders Lange (Norge)

Politiker, redaktør, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Anders Sigurd Lange

Født:
5. september 1904 (119 år siden)

Døde:
18. oktober 1974 (70 år) (49 år siden)

Anders Sigurd Lange var en norsk organisasjonsmann, journalist, redaktør, småbruker og politiker. Hans foreldre var legen Alf Lange (1869–1929) og klaverpedagogen Anna Elisabeth Svensson (1873–1955). Slekten til Anders Lange stammet fra den frankiske byen Langenburg, som i dag er en del av Baden-Württemberg i Tyskland. Anders Lange var gift to ganger, første gang med Anne-Marie Bach-Evensen (1906–1967) og deretter med tannlegesekretær Karin Thurmann-Moe (1927–1978).

Politisk stod Anders Lange forholdsvis langt til høyre. Fra 1930 til 1938 var han sekretær i den borgerlige samlingsorganisasjonen Fedrelandslaget. Under andre verdenskrig markerte han seg som motstander av den tyske okkupasjonen, og ble flere ganger arrestert under krigen. På 1950- og 1960 markerte han seg som en av Norges mest kjente politiske agitatorer, deriblant gjennom Hundeavisen som han var redaktør for. I borgerlige kretser var han en yndet foredragsholder. Han reiste land og strand rundt på diverse folkemøter og agiterte for mer personlig frihet, lavere skatter og avgifter og mindre byråkrati.

Under et folkemøte i Saga Kino i Oslo den 8. april 1973 grunnla han Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP) – forløperen til Fremskrittspartiet. Under Stortingsvalget 1973 fikk dette partiet 5.0 % og 4 stortingsmandater, og Anders Lange ble valgt inn på Stortinget som den tiende representanten fra Oslo for perioden 1973–1977. Han var medlem av administrasjonskomiteen i ALP og formann i ALPs gruppestyre frem til sin død året etterpå. Wikipedia

84 år
Thomas Edison (Oppfinner)
1847 - 1931

Thomas Edison (USA)

Oppfinner

Født:
11. februar 1847 (177 år siden)

Døde:
18. oktober 1931 (84 år) (92 år siden)

Thomas Alva Edison var en amerikansk oppfinner og forretningsmann av nederlandsk slekt. Han oppfant og utviklet mange gjenstander som påvirket verden i stor grad, inkludert fonografen og lengevarende lyspære. Trollmannen fra Menlo Park, som han ble døpt av en avis var en av de første oppfinnere som innførte prinsipper kjent fra masseproduksjon i sitt virke, og er derfor ofte tilkjent tilblivelsen av det første industrielle forskningslaboratorium.

Edison er ansett som en av de dyktigste oppfinnere i historien, med 1093 amerikanske patenter, og mange andre i Storbritannia, Frankrike og Tyskland. Wikipedia

76 år
Ludwig III av Bayern (Konge av Bayern)
1845 - 1921

Ludwig III av Bayern (Tyskland)

Konge av Bayern

Fullt navn / Fødenavn:
Leopold Joseph Maria Aloys Alfred

Født:
7. januar 1845 (179 år siden)

Døde:
18. oktober 1921 (76 år) (102 år siden)

Ludwig III (Leopold Joseph Maria Aloys Alfred) var fra 1912 til 1913 prinsregent, og fra 1913 til 1918 konge av Bayern. Han tilhørte huset Wittelsbach. Da han ble avsatt, tok Wittelsbach-dynastiets 738 år lange styre i Bayern slutt. Wikipedia

79 år
Charles Babbage (Matematiker)
1791 - 1871

Charles Babbage (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Matematiker, informatiker, oppfinner, samfunnsøkonom, filosof, professor, ingeniør, astronom

Født:
26. desember 1791 (232 år siden)

Døde:
18. oktober 1871 (79 år) (152 år siden)

Charles Babbage var en engelsk matematiker. Han er berømt for sine skisser av maskiner, for eksempel sin differansemaskin (the Difference Engine), som var forløperen for dagens datamaskiner. Påbegynte konstruksjoner og tegninger av disse maskinene finnes på Science Museum i London. I 1991 ble det konstruert en komplett, fullt fungerende differansemaskin på grunnlag av Babbages tegninger. Den ble produsert med presisjonsnivåer og toleranser som var oppnåelige på 1700-tallet, noe som beviser at Babbages maskin ville ha fungert hvis han hadde fått ferdigstilt den. Wikipedia

<<
18. Oktober
>>