Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 18. Oktober
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_18-10.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Over 110 mennesker blir drept i et selvmordsangrep, da Benazir Bhutto returnerer til Pakistan. Hun overlever selv
Benazir Bhutto var en pakistansk politiker. Da hun ble valgt til pakistansk statsminister i 1988 ble hun den første kvinnelige statssjefen i et muslimsk land i moderne tid. Hun var statsminister i to perioder, 1988–1990 og 1993–1996. Hun ble i romjula 2007 drept i et selvmordsangrep mens hun drev valgkamp for igjen å bli landets statsminister.

Både hun og ektemannen var svært omstridt da hun satt ved makten. Ektemannen Asif Zardari spilte en fremstående rolle i begge regjeringsperiodene til Bhutto, og har blitt anklaget for å ha underslått flere millioner dollar av statlige midler. Både Bhutto og Zardari avviste anklagene. Det er blitt hevdet at pengene er saltet ned på hemmelige kontoer rundt om i Europa. Bhutto nektet konsekvent for alle anklagene mot henne, og sa de var politisk motivert.

Bhutto bodde i selvvalgt eksil i Kuwait siden 1999.

Paret ble imidlertid dømt for pengevasking av en sveitsisk rett i 2003. De ble idømt seks måneders betinget fengsel og ilagt en bot på $50 000 hver. De ble også pålagt å betale tilbake 11 millioner dollar til den pakistanske regjeringen. Paret, som da bodde i Dubai, opplyste like etter dommen at de ville anke.

I 2006 ble hun og mannen etterlyst for korrupsjon av Interpol.

Hun vendte tilbake til Pakistan den 18. oktober 2007. Mens hun ble feiret av store folkemengder i gatene, ble to bomber utløst. Eksplosjonene drepte mer enn hundre personer og såret rundt 240.

Den 27. desember 2007 ble hun hardt skadd etter et selvmordsattentat mot et valgmøte hun deltok i. Hun var bevisstløs da hun kom til sykehuset og ble straks operert, men døde like etter.

Den pakistanske sikkerhetstjenesten ISI hevdet at organisasjonen Al-Qaida sto bak mordet på Bhutto med henvisning til en påstått telefonssamtale der Al-Qaida lederen Baitullah Mehsud innrømmer å ha hatt ansvaret, og at det var den Al-Qaida tilknyttede organisasjonen Lashkar-i-Jhangvi som gjennomførte attentatet. Wikipedia
Wikipedia_18-10.1967
52 år siden
Wikipedia
1967: Den sovjetrussiske romsonden Venera 4 lander på Venus og sender de første bildene tilbake fra overflaten
Venera 4 var en sonde i det sovjetiske Venera-programmet for utforskningen av Venus.

Venera 4 var den første vellykkede sonden til å gjennomføre en analyse av omgivelsene på en annen planet på stedet og den første sonden til å lande på en annen planet. Sonden ga de første kjemiske analysene av Venus' atmosfære, og de viste at den primært bestod av karbondioksid sammen noen få prosent nitrogen og mindre enn én prosent oksygen og vanndamp. Wikipedia
Wikipedia_18-10.1931
88 år siden
Wikipedia
1931: Thomas Edison dør som følge av komplikasjoner fra diabetes i sitt hjem, 84 år gammel
Thomas Alva Edison var en amerikansk oppfinner og forretningsmann av nederlandsk slekt. Han oppfant og utviklet mange gjenstander som påvirket verden i stor grad, inkludert fonografen og lengevarende lyspære. Trollmannen fra Menlo Park, som han ble døpt av en avis var en av de første oppfinnere som innførte prinsipper kjent fra masseproduksjon i sitt virke, og er derfor ofte tilkjent tilblivelsen av det første industrielle forskningslaboratorium.

Edison er ansett som en av de dyktigste oppfinnere i historien, med 1093 amerikanske patenter, og mange andre i Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

I 1911 ble Thomas Edisons firma omdøpt til Thomas A. Edison Inc. Firmaet ble mer strukturert, og Edison ble mindre involvert i de daglige oppgavene. Han var likevel aktiv i virksomheten helt frem til slutten. Bare måneder før han døde i 1931 satte Delaware, Lackawanna & Western Railroad inn elektriske tog på forstadsbanen fra Hoboken til Gladstone, Montclair og Dover i New Jersey. Overføringen foregikk ved hjelp av en overhengende kjøreledning og hele prosjektet ble gjennomført under Edisons veiledning. Til manges overraskelse, sto han ved spakene da det eller første flervognstoget forlot DL&Ws terminal i Hoboken, og han førte toget hele veien til Dover.

Edison kjøpte barndomshjemmet i Milan i Ohio i 1906. Ved sitt siste besøk i 1923 ble han sjokkert over å se at det fortsatt var opplyst av oljelamper og stearinlys.

Thomas Edison døde 18. oktober 1931 av diabeteskomplikasjoner i sitt hjem «Glenmont» i Llewellyn Park i New Jersey, som han kjøpte i 1886 i bryllupsgave til sin kone Mina. Mina døde i 1947.

Edisons siste pust er visstnok lagret i et testrør oppbevart på Henry Ford-museet. Ford overtalte ifølge historien Charlie Edison til å forsegle et testrør med luft fra Edisons soverom kort etter hans død. En dødsmaske i gips ble også laget. Wikipedia
<<
18. Oktober
>>