Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

18. Juni

Om dagen

18. Juni er dag 170 i 2024, og er i uke 25. Det er 196 dager igjen av året.

Historie

95 år siden

1928: Roald Amundsen omkommer sannsynligvis i en flystyrt nær Bjørnøya, 56 år gammel

Roald Engelbregt Gravning Amundsen var en norsk polfarer og oppdagelsesreisende. Han er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde frem til det geografiske Sydpolpunktet i desember 1911 og for å ha seilt Nordvestpassasjen for første gang i 1903.

Amundsen var sammen med sin kollega Fridtjof Nansen det nylig selvstendige Norges virkelige nasjonalhelter i årene etter uavhengigheten i 1905. Han var den første personen til å nå Sydpolen og mest sannsynlig også Nordpolen. Han seilte som den første kjente gjennom Nordvestpassasjen, og var blant de første som tok i bruk luftskip og fly i utforskingen av polare strøk. Roald Amundsen forsvant i juni 1928 da han deltok i en redningsaksjon etter sin rival Umberto Nobile, det antas at flyet han var ombord i havarerte nær Bjørnøya. Wikipedia
208 år siden

1815: Napoléon Bonaparte lider nederlag i slaget ved Waterloo

Slaget ved Waterloo ble utkjempet 18. juni 1815, nær Waterloo i dagens Belgia, da en del av Det forente kongeriket Nederlandene. En fransk armé under keiser Napoléon I ble beseiret av styrker fra den syvende koalisjonen, bestående av en britisk-alliert armé ledet av feltmarskalk Arthur Wellesley (hertugen av Wellington) og en prøyssisk armé under feltmarskalk Gebhard von Blücher.

Ved Napoléons gjenerobring av makten i Frankrike i mars 1815 dannet mange av de europeiske statene som hadde bekjempet ham den syvende koalisjonen og begynte mobilisering av hærstyrker. To store styrker under Wellington og Blücher samlet seg i begynnelsen av juni nær den nordøstlige grensen til Frankrike. Napoléon valgte å angripe i håp om å nedkjempe dem hver for seg før de kunne slutte seg sammen. Den 16. juni 1815, to dager før slaget ved Waterloo, ble Blüchers prøyssiske armé slått av franskmennene i slaget ved Ligny.

Wellington bestemte seg for å konfrontere Napoléon da han fikk vite at den prøyssiske styrken hadde omgruppert seg etter nederlaget og kunne gi ham støtte. De franske styrkene var på rundt 73 000 soldater, mot de sto 68 000 britisk-allierte soldater, etter hvert forsterket av rundt 50 000 prøyssiske soldater. Wellingtons armé, utplassert langs veien ved skråningene opp mot den lille landsbyen Mont-Saint-Jean, stod imot gjentatte angrep fra de franske styrkene inntil den prøyssiske styrken ankom utpå ettermiddagen og brøt gjennom Napoléons høyre flanke. Wellington beordret da et motangrep og de britisk-allierte- og prøyssiske styrkene drev den franske styrken på flukt. Begge sider hadde store tap og rundt 40 tusen soldater ble drept eller såret.

Slaget ved Waterloo var det avgjørende i felttoget og Napoléons siste. Nederlaget endte Napoléons styre som keiser av Frankrike og markerte slutten på hans hundre dagers retur fra eksil. Koalisjonsstyrkene invaderte Frankrike og gjeninnsatte kong Ludvig XVIII. Napoléon abdiserte og ble sendt i eksil til St. Helena der han tilbrakte resten av sitt liv og døde i 1821. Slaget ved Waterloo avsluttet over tyve år med krig i Europa (revolusjonskrigene og napoleonskrigene) og innledet en periode med langvarig fred. Slaget er det mest omtalte og studerte i den vestlige militære historien og preget Europa frem til første verdenskrig. Wikipedia
241 år siden

1782: Anne Göldi fra Glarus i Sveits, blir den siste kjente som brennes for hekseri i Europa

Hekseprosessene eller trolldomsprosessene er betegnelsen på et historisk fenomen i Europa, fra om lag 1420 til rundt 1750. Prosessene innebar rettslig forfølgelse av mennesker som var blitt beskyldt for såkalt trolldomskriminalitet i en eller annen form. Forfølgelse var på sitt mest intense i perioden 1560 til 1630. Prosessenes begrensning til en bestemt tidsperiode av den vestlige sivilisasjonens historie er et av kjennetegnene ved fenomenet, og skiller denne type kriminalitet fra de fleste andre forbrytelser.

I Holland var heksebrenningen slutt allerede i 1608. Island og England henrettet sine siste hekser 1685, og New England i 1692. I Sverige var siste heksehenrettelse i 1704, og i Skottland i 1727. Den siste offisielle henrettelse for hekseri i Europa blir vanligvis sagt å ha funnet sted i Sveits 18. juni 1782 (Anna Göldin), men i Polen skal man ha brent hekser i offentlig regi tidlig på 1800-tallet. Wikipedia

Fødsler

47 år
Blake Shelton (Musiker)
1976

Blake Shelton (USA)

Musiker, sanger, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Blake Tollison Shelton

Født:
18. juni 1976 (47 år)

Blake Tollison Shelton er en amerikansk country-artist.

Han debuterte i 2001 med singelen Austin, som lå fem uker på Billboard Hot Country Songs-listen. Singelen var fra hans selvtitulerte debutalbum, som solgte til gullplate og ga to Topp 20 hits til. Flere av oppfølgeralbumene solgte også til gull.

Shelton var en av mentorene i første sesong av den amerikanske versjonen av The Voice.

Han er gift to ganger, sist med Miranda Lambert, som også er country-sanger.

I 2017 ble han kåret til «Verdens mest sexy mann» av magasinet People. Wikipedia

39 år
Uday Hussein (Politiker)
1964 - 2003

Uday Hussein (Irak)

Politiker, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Uday Saddam Hussein al-Tikriti

Født:
18. juni 1964 (59 år siden)

Døde:
22. juli 2003 (39 år) (20 år siden)

Uday Saddam Hussein al-Tikriti var den eldste sønnen til den irakiske presidenten Saddam Hussein og han første kone, Sajida Talfah, og var i flere år regnet som en naturlig arvtager etter sin far.

Uday produserte avisen Babel, i tillegg til at han drev radiostasjonen Voice of Iraq, som for det meste spilte amerikansk musikk. Han var kjent for å ha et problematisk forhold både til sin far og bror, Qusay, noe som ble gjort til kjenne i media både før og etter at han ble drept av amerikanske styrker i forbindelse med krigen i Irak, bare 39 år gammel. Wikipedia

60 år
Torhild Sivertsen (Vokalist)
1963

Torhild Sivertsen (Norge)

Vokalist, programleder

Født:
18. juni 1963 (60 år)

Torhild Sivertsen (eg. Torhild Hansmark; født 18. juni 1963) er en norsk vokalist fra Follese på Askøy, kjent som frontfigur i bandet Tomboy (1983–1991). Hun har også utgitt flere soloplater, produsert av ektemannen, låtskriver Per Hansmark. De to ble lansert som Norges svar på Annie og Dave i Eurythmics på 80-tallet. Det andre albumet til Tomboy, Back To The Beat, solgte 40 000 i Norge og musikkvideoen til "People Get Moving" ble mye spilt på MTV. Sivertsen har medvirket i Notodden Blues Band siden 1992 og i 2003 kom albumet Soul Food med Notodden Blues Band.

Hun var programleder for Spellemannprisen 1988, samt TVNorges «Fashion Award» 2000, som hun selv vant i 1989. Videre har hun gjestet Copacabana (TV-serie) på NRK og Fangene på fortet på TV3. Den senere tid har hun vært i show-kvartetten «Ladies night» med Trine Rein, Marianne Antonsen og Sigrid Brennhaug med oppsetninger på blant annet Edderkoppen og Chat Noir.

Torhild Sivertsen debuterte i Norsk Melodi Grand Prix 2007 sammen med gruppen Funky Family (Taiwo Karlsen og Kehinde Karlsen) og sangen «Love On The Dancefloor». Men de ble slått av Guri Schanke som vant det året med «Ven A Bailar».

I 2011 representerer hun Bergen i Det store korslaget på TV 2.

Hun har også sin egen matspalte i Askøymagasinet. Sivertsen er gift med Per Hansmark, og de har 2 barn sammen. Wikipedia

63 år
Brim Hilt (Forfatter)
1955 - 2018

Brim Hilt (Norge)

Forfatter, romanforfatter, oversetter, forlegger

Fullt navn / Fødenavn:
Torstein Hilt

Født:
18. juni 1955 (68 år siden)

Døde:
12. juni 2018 (63 år) (5 år siden)

Brim Hilt var en norsk forfatter, oversetter og forlegger.

Sammen med Bjørn Hansteen drev han Forfatterforlaget, Hilt & Hansteen og bokklubben Energica. Wikipedia

68 år
Idriss Déby (President)
1952 - 2021

Idriss Déby (Tsjad)

President, politiker, offiser

Fullt navn / Fødenavn:
Idriss Déby Itno

Født:
18. juni 1952 (71 år siden)

Døde:
20. april 2021 (68 år) (3 år siden)

Idriss Déby Itno var Tsjads president og leder for partiet MPS fra 1990 til sin død i 2021. Déby var tidligere militæroffiser, og tok makten i desember 1990 etter han inntok hovedstaden N'Djamena og avsatte president Hissène Habré, som hadde styrt landet i elleve år med et ettpartisystem. Han satt ved makten i 30 år til tross for væpnet opprør mot hans styre, fram til han ble drept av opprørere i 2021. Wikipedia

61 år
Jackie Leven (Komponist)
1950 - 2011

Jackie Leven (Skottland)

Komponist, sanger, gitarist

Født:
18. juni 1950 (73 år siden)

Døde:
14. november 2011 (61 år) (12 år siden)

Jackie Leven var en skotsk sanger/komponist og folkemusiker. Wikipedia

70 år
Ailo Gaup (Forfatter)
1944 - 2014

Ailo Gaup (Norge)

Forfatter, skribent, sjaman, lyriker

Født:
18. juni 1944 (79 år siden)

Døde:
24. september 2014 (70 år) (9 år siden)

Ailo Gaup var en samisk forfatter og noaidi, som var bosatt i Oslo.

Gaup skrev sine romaner og dikt på norsk, men romanene er oversatt til engelsk, tysk, fransk og polsk. Han var med på å grunnlegge det samiske teateret Beaivvas i Kautokeino, og har også skrevet oppsetninger for teateret. Wikipedia

75 år
Torbjørn Yggeseth (Idrettsleder)
1934 - 2010

Torbjørn Yggeseth (Norge)

Idrettsleder, flyger

Født:
18. juni 1934 (89 år siden)

Døde:
10. januar 2010 (75 år) (14 år siden)

Torbjørn Yggeseth var en norsk skihopper, pilot og idrettsleder. Han konkurrerte for Heggedal Idrettslag i Asker da han var aktiv.

Yggeseth tok examen artium i 1953 før han gikk inn i Forsvaret der han utdannet seg til jagerflyger på flyskolen i Canada. Han ble senere pilot og testflyger i SAS der han var til han gikk av med pensjon i 1994.

Yggeseth vant skiflygingsrennet i Kulm i 1959, og fikk samme år Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn». Han ble nummer fem i OL 1960 i Squaw Valley. I 1963 vant Yggeseth hopprennet i Holmenkollen. I den tysk-østerrikske hoppuken kom han på andreplass sammenlagt både i 1962/63 og 1963/64, og han vant to enkeltrenn, i Bischofshofen sesongen 1962/63 og i Oberstdorf sesongen 1963/64. Hans beste plasseringer i NM var en andreplass i 1963 bak Torgeir Brandtzæg og en fjerdeplass i 1958. I OL 1964, da det for første gang ble arrangert to hopprenn i et OL, kom han på 14.- og 28.-plass.

I 1965 var Yggeseth sammen med Per Jorsett kommentator fra NM i hopp i Skuibakken. Der uttalte han: «... selv for Engan er det ikke moro å hoppe etter Wirkola». Dette er første gang det er registrert at dette uttrykket ble brukt.

Yggeseth var leder for hoppseksjonen til Det internasjonale skiforbundet fra 1982 til 2004. Han ble omstridt i 2004 da han nektet kvinnelige hoppere å delta i skiflygingsrenn.

I 2008 ble Yggeseth diagnostisert med uhelbredelig prostatakreft. Sykdommen førte til at han måtte ta en livsnødvendig operasjon. Operasjonen gjorde ham lam fra livet og ned slik at han ble sittende i rullestol. Wikipedia

79 år
Sverre Stenersen (Skihopper)
1926 - 2005

Sverre Stenersen (Norge)

Skihopper, kombinertløper, langrennsløper

Født:
18. juni 1926 (97 år siden)

Døde:
16. desember 2005 (79 år) (18 år siden)

Sverre Stenersen var en norsk kombinertløper. I 1950-årene var han fast gjest på seierspallen ved internasjonale mesterskap. Han største triumfer er OL-gullet i 1956 i Cortina d'Ampezzo og VM-gullet i 1954 i Lahtis. Stenersen var norsk flaggbærer i vinter-OL 1956 i Cortina d'Ampezzo. I 1955 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

Stenersen representerte Målselv IL og vant 13 kongepokaler i løpet av karrieren. Wikipedia

97 år
Liv Sandberg (Forfatter)
1924 - 2021

Liv Sandberg (Norge)

Forfatter, filmregissør

Født:
18. juni 1924 (99 år siden)

Døde:
20. november 2021 (97 år) (2 år siden)

Liv Sandberg var en norsk filmregissør, manusforfatter, filmklipper, barnebokforfatter og dramatiker. Sammen med sin ektemann Haakon Sandberg regisserte og produserte hun blant annet doku-dramaserien To hus tett i tett for NRK barne-TV. Wikipedia

68 år
Eyvind Getz (Politiker)
1888 - 1956

Eyvind Getz (Norge)

Politiker, advokat

Født:
18. juni 1888 (136 år siden)

Døde:
29. august 1956 (68 år) (67 år siden)

Eyvind Getz var en norsk høyesterettsadvokat og politiker for Høyre.

Han var sønn av riksadvokat Bernhard Getz (1850–1901) og Johanne Christiane Fredrikke Berg (1855-1924), bror til advokaten Bernhard Nicolai Getz (1878–1932) og oberst Ole Berg Getz (1881-1952). Hans oldefar innvandret til Norge, sannsynligvis fra Schwarzwald.

Getz var advokat av yrke (med møterett for Høyesterett) og ordfører i Oslo fra 1932 til 1934. Han var også styremann for Oslo Kinematografer fra 1932 til 1934. Wikipedia

61 år
Peter Nicolai Arbo (Maler)
1831 - 1892

Peter Nicolai Arbo (Norge)

Maler

Født:
18. juni 1831 (193 år siden)

Døde:
14. oktober 1892 (61 år) (131 år siden)

Peter Nicolai Arbo var en norsk maler som spesialiserte seg i å male historiske motiver og bilder fra norrøn mytologi. Blant hans historiske og mytologiske malerier nevnes gjerne «Åsgårdsreien» som det viktigste. Wikipedia

68 år
Martin Andreas Udbye (Komponist)
1820 - 1889

Martin Andreas Udbye (Norge)

Komponist, musiker

Født:
18. juni 1820 (204 år siden)

Døde:
10. januar 1889 (68 år) (135 år siden)

Martin Andreas Udbye var en norsk komponist og organist.

Martin Andreas Udbye ble født i Trondhjem, sønn av tollrorskarl Ole Jonsen Udbye (1785–1856) og Birgitte Øien (1781–1866). Udbye arbeidet som lærer i barneskolen i Trondhjem, han virket også som organist ved Hospitalskirken (1844–69) og Vår Frue kirke (1869–85). I 1851 reiste Udbye til Leipzig, hvor han studerte orgel og komposisjon. Året etter var han tilbake i hjembyen, hvor han ble ansatt som musikklærer ved Trondheim katedralskole.

Til å være så godt som selvlært, komponerte Udbye en imponerende mengde verk av forskjellig karakter, blant annet den første norske opera: Fredkulla. Noen mindre utdrag av operaen ble framført i 1858 og ble møtt med entusiasme.

Operaen Fredkulla ble antatt av Christiania Theater og skulle oppføres der, men hele prosjektet stoppet opp da teatret brant ned like før premieren i 1877. Operaen ble liggende uoppført inntil NRK rekonstruerte materialet og produsert en konsertversjon som ble sendt på radio i 1958. I 1997 ble Fredkulla endelig uroppført som sceneverk, det skjedde i Trondheim under byens 1000-års feiring.

Udbye har komponert flere mindre sceneverk. Han har også komponert flere kor-verk, tre strykekvartetter (1851–55), en fantasi for fiolin og orkester (1866), pianotrioer, og en rekke verk for orgel. Wikipedia

Dødsfall

95 år
Joralf Gjerstad (Politiker)
1926 - 2021

Joralf Gjerstad (Norge)

Politiker, selvbiograf, klarsynt, håndspålegger, healer, klokker

Født:
11. april 1926 (98 år siden)

Døde:
18. juni 2021 (95 år) (2 år siden)

Joralf Gjerstad, også kjent som «Snåsamannen» eller «Snåsakallen» («Snåsakaill’n»), var en norsk politiker, forfatter og «klarsynt» og helbreder med «varme hender». Det stod strid om han virkelig hadde de evner som han ble tillagt å ha. Gjerstad skrev flere lokalhistoriske bøker, i tillegg til selvbiografier. Wikipedia

103 år
Vera Lynn (Sanger)
1917 - 2020

Vera Lynn (Storbritannia)

Sanger, skuespiller, selvbiograf

Fullt navn / Fødenavn:
Vera Margaret Welch

Født:
20. mars 1917 (107 år siden)

Døde:
18. juni 2020 (103 år) (3 år siden)

Vera Lynn var en britisk sanger. Høydepunktet i hennes karriere var under annen verdenskrig da hun fikk tilnavnet «The Forces' Sweetheart».

Lynn begynte å synge i syvårsalderen. Kunstnernavnet Lynn, som hun tok da hun var elleve år gammel, var hennes bestemors pikenavn.

Hun hadde sin første radioopptreden i 1935 sammen med Joe Loss Orchestra. I 1939 giftet hun seg med klarinettisten og saksofonisten Harry Lewis. I 1940 startet hennes egen radiosending Sincerely Yours.

Lynn ble tildelt OBE i 1969 og ble utnevnt til Dame Commander av Order of the British Empire i 1975. Hun er derved opphøyet i ridderstanden og har rett til å føre tiltaleformen Dame foran sitt navn. I 2016 ble hun utnevnt til medlem av Order of the Companions of Honour. På 100-årsdagen fikk hun utgitt albumet Vera Lynn 100. Wikipedia

20 år
XXXTentacion (Rapper)
1998 - 2018

XXXTentacion (USA)

Rapper, sanger, låtskriver, plateprodusent, youtuber

Fullt navn / Fødenavn:
Jahseh Dwayne Ricardo Onfroy

Født:
23. januar 1998 (26 år siden)

Døde:
18. juni 2018 (20 år) (5 år siden)

Jahseh Dwayne Ricardo Onfroy, kjent under artistnavnet XXXTentacion (/ˌɛksˌɛksˌɛksˌtɛntəsˈjɒn/), var en amerikansk rapper, sanger og låtskriver. Hans gjennombrudd kom med singelen «Look at Me», som ble publisert på musikkstrømmetjenesten SoundCloud 31. desember 2015. Låtens høyeste rangering på Billboard Hot 100 var 12.-plass.

18. juni 2018 ble Jahseh skutt og drept utenfor en motorsykkelbutikk i Deerfield Beach, Florida. Fire menn har blitt siktet for drapet på XXXTentacion. Per 4. Januar 2019 var alle de siktede pågrepet og avventer dom. 27. juni 2018 ble det holdt en minnestund for XXXTentacion i Florida. Onfroys tredje studioalbum, SKINS, ble utgitt i desember 2018. Albumet er det første til å bli utgitt etter hans død.

Norge var det eneste landet i verden hvor Onfroys debutalbum 17 fra 2017 fikk en førsteplass. Året etter gikk oppfølgeren ? også rett til toppen av VG-lista, samt førsteplass i åtte andre land inkludert den amerikanske Billboard 200. 14. desember 2018 ble det klart at også SKINS toppet VG-lista. Wikipedia

80 år
Fredrik Fasting Torgersen (Drapsdømt)
1934 - 2015

Fredrik Fasting Torgersen (Norge)

Drapsdømt

Fullt navn / Fødenavn:
Fredrik Ludvig Fasting Torgersen

Født:
1. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
18. juni 2015 (80 år) (8 år siden)

Fredrik Ludvig Fasting Torgersen var en nordmann som er kjent som domfelt i Torgersen-saken, en drapssak fra 1957. I 1958 ble han idømt livsvarig fengsel og 10 års sikring for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen i Oslo. Han sonet 16 år i fengsel, og ble løslatt i 1974.

Torgersen begjærte straffesaken sin gjenopptatt seks ganger i perioden mellom 1958 og 2015, og begjæringene om gjenopptagelse ble avvist av Eidsivating lagmannsrett i 1975, av Høyesteretts kjæremålsutvalg i 1976, av Borgarting lagmannsrett i 2000, av Høyesteretts kjæremålsutvalg i 2001, av Gjenopptagelseskommisjonen i 2006 og på nytt av Gjenopptagelseskommisjonen i 2010 og 2015.

Den såkalte Torgersensaken (først kalt Skippergata-saken) har vært gjenstand for betydelig interesse og offentlig kontrovers i Norge siden 1950-tallet. Torgersen selv og hans støttespillere hevder at Torgersen i denne saken er blitt offer for justismord. Wikipedia

69 år
Clarence Clemons (Saksofonist)
1942 - 2011

Clarence Clemons (USA)

Saksofonist, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Clarence Anicholas Clemons Jr.

Født:
11. januar 1942 (82 år siden)

Døde:
18. juni 2011 (69 år) (12 år siden)

Clarence Anicholas Clemons var en amerikansk saksofonist kjent for sitt samarbeid med Bruce Springsteen og E Street Band.

Clemons spilte med Bruce Springsteen fra 1972, og han og saksofonen var med på å gi E Street den karakteristiske lyden. På de sangene som ikke inneholder deler med saksofon hendte det også at han bidro med andre instrumenter.

Clarence Clemons jobbet ikke bare med The E Street Band, men også med mange andre kjente artister i tillegg til at han har hatt mange egne musikkprosjekter. Noen av de mest kjente er duetten han hadde med Jackson Browne på singelen You're A Friend Of Mine i 1985, og saksofoninnspillingen på Aretha Franklins låt «Freeway Of Love».

Clemons vokste opp i Norfolk (Virginia), hvor han gikk på Maryland State College (nå University of Maryland Eastern Shore) med et stipend i både musikk og amerikansk fotball. Han hadde gode utsikter innen fotball helt til en skade ødela karrieren.

Clarence Clemons ble rammet av hjerneslag 12. juni 2011, og døde seks dager senere av komplikasjoner.

Han gikk under kallenavnet «Big Man». Wikipedia

85 år
Elisabeth Schweigaard Selmer (Dommer)
1923 - 2009

Elisabeth Schweigaard Selmer (Norge)

Dommer, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnhild Elisabeth Schweigaard Selmer

Født:
18. oktober 1923 (100 år siden)

Døde:
18. juni 2009 (85 år) (14 år siden)

Ragnhild Elisabeth Schweigaard Selmer var en norsk politiker (H) og jurist. Hun var Norges første kvinnelige justisminister fra 1965 til 1970, og ble deretter i 1970 utnevnt som Norges andre kvinnelige høyesterettsdommer (etter Lilly Bølviken) - en stilling hun satt i til 1990. Som justisminister sto hun bak opprettelsen av Redningstjenesten i Norge og opphevelsen av § 16 i Løsgjengerloven som kriminaliserte beruselse på offentlig sted.

Hun var medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur. Hun var gift med professor i rettsvitenskap, Knut S. Selmer (1924–2009).

Hun ble utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden i 1980 for embedsfortjeneste og var varamedlem av Den norske Nobelkomite fra 1. januar 1982 til 31. desember 1990. Wikipedia

55 år
Roald Amundsen (Oppdager)
1872 - 1928

Roald Amundsen (Norge)

Oppdager, skribent, sjømann, forsker, polfarer, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Roald Engelbregt Gravning Amundsen

Født:
16. juli 1872 (151 år siden)

Døde:
18. juni 1928 (55 år) (95 år siden)

Roald Engelbregt Gravning Amundsen var en norsk polfarer og oppdagelsesreisende. Han er mest kjent for å ha ledet den første ekspedisjonen som nådde frem til det geografiske Sydpolpunktet i desember 1911 og for å ha seilt Nordvestpassasjen for første gang i 1903.

Amundsen ble, i likhet med sin kollega Fridtjof Nansen, feiret som nasjonalhelt i det nylig selvstendige Norge i årene etter uavhengigheten i 1905. Han var den første personen til å nå Sydpolen og mest sannsynlig også Nordpolen. Han seilte som den første kjente gjennom Nordvestpassasjen, og var blant de første som tok i bruk luftskip og fly i utforskingen av polare strøk. Roald Amundsen forsvant i juni 1928 da han deltok i en redningsaksjon etter sin rival Umberto Nobile. Det antas at flyet han var ombord i havarerte nær Bjørnøya. Wikipedia

<<
18. Juni
>>