Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

19. Oktober

Om dagen

19. Oktober er dag 293 i 2024, og er i uke 42. Det er 73 dager igjen av året.

Historie

22 år siden

2001: Jan Simonsen blir ekskludert fra Frp, etter en dokumentar om ham blir vist på TV 2

Jan Simonsen er en norsk tidligere politiker for Frp, og senere Demokratene. Han var stortingsrepresentant 1989–2001 for Fremskrittspartiet, og 2001–2005 som uavhengig. Etter den politiske karrieren har Simonsen jobbet som frilansjournalist og forfatter.

Simonsen begynte sin politiske karriere på 1970-tallet som ungdomspolitiker for Høyre. Han var i en periode nestleder i Rogaland Unge Høyre, men meldte seg ut i protest da Per Danielsen ble ekskludert. Sluttet seg til Frp på slutten av 70-tallet og var i perioden 1978-81 medlem i FpUs sentralstyre. Varamedlem Stavanger bystyre 1975-1979 og medlem 1979-1983.

Simonsen ble rikspolitiker da han ble innvalgt på Stortinget i 1989. Han markerte seg på 1990-tallet som veldig restriktiv på innvandringspolitikk, og var også kjent som en tøff kriminalpolitiker. Simonsen var nesteleder i Frp fra 1991 til 1993 og ellers medlem av diverse komiteer på Stortinget, blant annet Justiskomiteen (1993–2001). I sin tid på Stortinget kom han med flere kontroversielle utspill om innvandring og kriminalitet. Simonsen kom i konflikt med Carl I Hagen sent i 2000 på grunn av dokumentar-programmet Rikets tilstand på TV 2. Blant annet som følge av dette ble Simonsen ekskludert høsten 2001, men ble likevel innvalgt på Stortinget for Frp. Han var uavhengig kandidat fra 2001-2005, men var samtidig medlem av Demokratene. Simonsen ble ikke gjenvalgt i 2005 og er i dag ikke medlem av noe politisk parti selv om han er stortingskandidat for Demokratene. Wikipedia
81 år siden

1942: Fire mann fra Kompani Linge blir sluppet over Telemark i forkant av Tungtvannsaksjonen på Rjukan

Tungtvannsaksjonen var en serie militære, allierte sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig som hadde som mål å stoppe produksjonen og utsendelsen av tungtvann ved Norsk Hydros fabrikk på Vemork ved Rjukan i Telemark. Produksjonen av tungtvann hadde stor betydning for tysk atomforskning og eventuell produksjon av atomvåpen. Tungtvannsaksjonen besto av Operasjon Grouse og Operasjon Freshman, Vemork-aksjonen (Operasjon Gunnerside) og Tinnsjøaksjonen. Tungtvannsaksjonen er kjent som en av de mest vellykkede sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig. Vemork kraftstasjon om vinteren. Foto: Tor-Egil Farestveit, 2008

Produksjonsanlegget ved Vemork-stasjonen ble sprengt og ødelagt 27. februar 1943. Vemork-anlegget ble forgjeves bombet fra fly 16. november 1943 etter at tungtvannsproduksjonen igjen var kommet i gang. Produksjonen ble siden flyttet til Tyskland. Jernbanefergen DF «Hydro» ble senket på Tinnsjø 20. februar 1944 for å hindre utskiping av tungtvannholdig lut som ble produsert etter at fabrikken kom i gang igjen. Wikipedia
120 år siden

1903: Arbeiderpartiet får sine første representanter på Stortinget. Alfred Eriksen, Meyer Foshaug og John Lind Johansen

Det Forenede norske Arbeiderparti ble etablert som et sosialistisk parti ved fremveksten av den sosialistiske ideologi og sosialisme. Det ble stiftet 21. august 1887 ved Ormetjern i Barbu kommune utenfor Arendal med sagbruksarbeider Anders Andersen, opprinnelig fra Jevnaker, som formann. Samholdbevegelsen, som ble etablert etter Arendalskrakket høsten 1886, tok initiativ til stiftelsesmøtet. Møtet fant sted i et lokale som tilhørte et avholdslag.

Partiet ble stiftet på ei tid hvor det var stor arbeidsledighet i Arendalsområdet, kort tid etter det såkalte Arendalskrakket. Møtet i Arendal 21. og 22. august 1887 omtales som partiets 1.landsmøte og som Arendalsmøtet.

Det tok tid før partiet ble mektigere, men et viktig steg ble tatt i 1898. Da ble allmenn stemmerett for menn innført i Norge. Det betydde at husmenn, arbeidere og småkårsfolk fikk stemmerett. Mange av dem støttet Arbeiderpartiet.

I perioden frem mot første verdenskrig fikk den faglige og politiske arbeiderbevegelsen sitt gjennombrudd. Landsorganisasjonens og fagforbundenes styrke førte til organisering også hos motparten. Kampforholdene i arbeidslivet ble regulert gjennom et nasjonalt tariffsystem.

Ved stortingsvalget i 1903 fikk partiet sine første representanter på Stortinget, Alfred Eriksen, Meyer Foshaug og John Lind Johansen. Nye lokalforeninger ble stiftet og medlemstallet økte. Wikipedia

Fødsler

36 år
Lars Kristian Flemmen (TV-regissør)
1987

Lars Kristian Flemmen (Norge)

TV-regissør

Født:
19. oktober 1987 (36 år)

Lars Kristian Flemmen er en norsk regissør, kjent for TV-seriene Jul i Blodfjell (TVNorge) og Parterapi (NRK). Han ble nominert til fagprisen for beste regi for Costa del Kongsvik under Gullruten 2014. Costa del Kongsvik vant prisen for beste humorprogram. I 2011 ble han ansatt som regissør i Seefood TV.

Flemmen vokste opp i Sandefjord som en av fem brødre. Han er blant annet kjent som tidligere programleder for NRKs barneprogram Puggandplay og TV 2s Waschera. I 2010 regisserte han blant annet to musikkvideoer for Alexander Rybak. Han hadde også regien på Rybaks juleshow som turnerte i desember 2010. Wikipedia

33 år
Ingrid Aune (Ordfører)
1985 - 2019

Ingrid Aune (Norge)

Ordfører, politiker, statsviter

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Johansen Aune

Født:
19. oktober 1985 (38 år siden)

Døde:
1. august 2019 (33 år) (4 år siden)

Ingrid Johansen Aune var en norsk politiker (Ap) fra Hommelvik i Sør-Trøndelag, som fra 2015 til 2019 var ordfører i Malvik kommune.

Hun hadde mastergrad i internasjonal og offentlig politikk med fordypning i samfunnsøkonomi og energianalyse fra University of Wisconsin–Madison fra 2011, bachelorgrad i internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo fra 2010, 1. og 2. avdeling i jus fra Universitetet i Oslo fra 2010 samt årsenhet i fransk fra Université de Nice Sophia Antipolis fra 2005. Hun hadde også enkeltemner fra Trondheim økonomiske høgskole og gikk sommerskole ved Fudanuniversitetet.

Aune meldte seg inn i AUF i Hommelvik som tenåring. Hun var internasjonal leder i AUF i Sør-Trøndelag 2003–2004 og det samme i AUF i Oslo 2005–2007. Deretter var hun nestleder i AUF i Oslo 2007–2011, leder i lokallaget Innflytternes AUF 2010–2011 og styremedlem i Internasjonalt forum 2010–2011.

Den 15. mai 2012 ble hun politisk rådgiver for statsråd Espen Barth Eide og en del av ledelsen i Forsvarsdepartementet, før hun den 21. september 2012 begynte i samme stilling i Utenriksdepartementet, som følge av Barth Eides departementsbytte samme dato, og satt til slutten av januar 2013 i et fødselsvikariat.

Ved kommunestyrevalget i 2015 var hun Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Malvik, hvor partiet fikk 40,2 % av stemmene. Ved konstitueringen ble Aune valgt til ordfører med støtte fra Arbeiderpartiet, SV, MDG og Senterpartiet.

Aune har ellers vært styremedlem i KLP banken, styremedlem i tankesmien Manifest senter for samfunnsanalyse, styremedlem i Trondheim Makers og medlem av presidentskapet i Norges Forsvarsforening.

Aune døde natt til 1. august 2019 i en båtulykke utenfor Namsos. Stiftelsen Ingrid Aunes Minnefond ble i samråd med familien opprettet 5. august 2019 for å videreføre arbeidet for Aunes hjertesaker som nedrustning, fredsarbeid, kvinner og likestilling. Wikipedia

42 år
Heikki Kovalainen (Formel 1-fører)
1981

Heikki Kovalainen (Finland)

Formel 1-fører

Fullt navn / Fødenavn:
Heikki Johannes Kovalainen

Født:
19. oktober 1981 (42 år)

Heikki Johannes Kovalainen er en finsk Formel 1-fører som kjører for Lotus F1.

Han startet sin Formel 1-karriere som testfører i 2006 for Renault. I 2007 fikk han et sete hos Renault, hvor han endte sesongen på en høyere plassering enn den rutinerte lagkameraten Giancarlo Fisichella. Den 14. desember 2007 ble det offentliggjort at Kovalainen skulle kjøre for McLaren i 2008, med Lewis Hamilton som lagkamerat. Der ble han i to sesonger, før han mistet setet sitt til den nykronede verdensmesteren Jenson Button. Han valgte så før 2010-sesongen å gå over til Lotus Racing, som i 2012 skiftet navn til Caterham. I 2013 mistet han førersetet, men ble i en rekke løp hentet inn av Caterham som testfører på fredager i løpshelgene. For de to siste løpene i sesongen ble han hyret av Lotus F1 som erstatning for Kimi Räikkönen. Wikipedia

48 år
Lars Winnerbäck (Komponist)
1975

Lars Winnerbäck (Sverige)

Komponist, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Mattias Winnerbäck

Født:
19. oktober 1975 (48 år)

Lars Mattias Winnerbäck er en svensk artist og låtskriver. Winnerbäck går ofte under kallenavnet Lasse. Han vokste opp i Linköping før han flyttet tilbake til fødestedet Stockholm i 1996. Erfaringene fra livet i disse to byene og forskjellene dem i mellom er for øvrig et gjennomgående tema i flere av låttekstene til Winnerbäck, som på en smått poetisk måte speiler tilstedværelsen og livets utfordringer.

Lars Winnerbäck skriver utelukkende på svensk og beveger seg hovedsakelig innenfor singer/songwriter-tradisjonen og sjangere som vise, folkrock og pop/rock. Han kan sies å være influert av andre svenske artister som Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Ulf Lundell og Stefan Sundström. Winnerbäck har sammen med blant andre Håkan Hellström vært en av de viktigste bidragsyterne til at svensk språk i løpet av 2000-tallet har blitt videreutviklet og akseptert som et fullgodt, ettertraktet alternativ til populærmusikk skrevet på engelsk. Wikipedia

54 år
Dieter Thoma (Skihopper)
1969

Dieter Thoma (Tyskland)

Skihopper

Født:
19. oktober 1969 (54 år)

Dieter Thoma er en tidligere tysk skihopper. I 1990-årene var Thoma den nest beste tyske hopperen, etter Jens Weißflog.

Dieter Thoma var ikke den første kjente skihopperen i familien: Dieters onkel, Georg Thoma, var verdensmester og olympisk mester i kombinert.

Thoma vant sitt første verdenscuprenn som 19-åring. To år senere, i 1990, vant han den tysk-østerrikske hoppuka sammenlagt, og vant i tillegg VM i skiflyging i Vikersund på slutten av sesongen.

Foran sesongen 1993/1994 endret Dieter Thoma teknikken fra å hoppe parallelt til den nye V-stilen, og var med på det tyske mannskapet som vant laghoppøvelsen i OL på Lillehammer. I tillegg tok han bronsemedalje i normalbakken.

Thoma la opp etter sesongen 1998/99. Wikipedia

55 år
Sverre Eika (Lege)
1965 - 2021

Sverre Eika (Norge)

Lege

Født:
19. oktober 1965 (58 år siden)

Døde:
12. september 2021 (55 år) (2 år siden)

Sverre Eika var en norsk lege som gjorde seg kjent som forkjemper for mennesker med rusavhengighet. Han engasjerte seg i det rusforebyggende arbeidet til Kirkens Bymisjon fra 2010 til 2019, og var medlem av fagkomiteen til Foreningen Tryggere Ruspolitikk. Eika har jobbet tett med blant andre Arild Knutsen.

Eika utdannet seg til rørlegger og bilmekaniker, før han tok medisinstudier og ble lege. Han ble begravet fra Oslo domkirke, 27. september. Wikipedia

63 år
Beate Eriksen (Skuespiller)
1960

Beate Eriksen (Norge)

Skuespiller, filmregissør

Født:
19. oktober 1960 (63 år)

Beate Marie Eriksen er en norsk regissør og skuespiller. Hun er datter av flyveresset Marius Eriksen, niese av Stein Eriksen og gift med Toralv Maurstad.

Eriksen gikk ut av Statens Teaterskole 1985 og ble samme år ansatt ved Oslo Nye Teater. Hun hadde i perioden 1990-94 flere oppdrag for Riksteatret. Etter det har hun arbeidet som freelanceskuespiller for en rekke andre teatre og TV-kanaler. Hun har også hatt regioppdrag og vært iscenesetter av flere oppsetninger med profesjonelle skuespillere, amatører, barn og ungdom. Regioppgavene omfatter klassikere, Shakespeare, Ibsen, revy, ny norsk dramatikk, lyrikkprogram, stykker fremarbeidet gjennom improvisasjon og gruppeprosesser.

Eriksen har medvirket som skuespiller i filmene Plastposen (1986) og Over stork og stein (1994), og i TV-seriene Destinasjon Nordsjøen og Familiesagaen De syv søstre. Mest kjent som skuespiller er hun fra TV 2-serien Hotel Cæsar, der hun spilte Ingrid Iversen. Hun har også har regissert i Hotel Cæsar. I tillegg stod hun for regien i TV-serien Olsenbanden Jr's Første Kupp fra 2001. Wikipedia

67 år
Steve Doocy (Programleder)
1956

Steve Doocy (USA)

Programleder, journalist

Født:
19. oktober 1956 (67 år)

Steve Doocy er en amerikansk programleder på Fox News Channels Fox & Friends morgennyhetsprogram. Wikipedia

68 år
Øyvind Vaksdal (Politiker)
1955

Øyvind Vaksdal (Norge)

Politiker

Født:
19. oktober 1955 (68 år)

Øyvind Vaksdal er en norsk politiker (FrP). Han var innvalgt på Stortinget for Rogaland fra 1997 til 2013. Han var vararepresentant fra 1993. Han var medlem av Rogaland fylkesting i perioden fra 1995 til 1997. Wikipedia

69 år
Sam Allardyce (Fotballtrener)
1954

Sam Allardyce (Storbritannia)

Fotballtrener, fotballspiller, journalist, sportskommentator, selvbiograf

Født:
19. oktober 1954 (69 år)

Sam Allardyce er en engelsk fotballtrener og tidligere fotballspiller. Han er kjent under kallenavnet «Big Sam».

Han er mest kjent som spiller for Bolton Wanderers, men han har også spilt for Huddersfield Town, Sunderland FC, Coventry City, Millwall FC, Preston North End FC og Tampa Bay Rowdies.

Wikipedia

76 år
Gunnar Staalesen (Forfatter)
1947

Gunnar Staalesen (Norge)

Forfatter, skribent, manusforfatter, detective writer, dramatiker, romanforfatter, lyriker

Født:
19. oktober 1947 (76 år)

Gunnar Staalesen er en norsk forfatter og dramatiker. Staalesen er etter examen artium ved Bergen katedralskole 1966, utdannet cand. philol. fra Universitetet i Bergen 1976, med fagene engelsk, fransk og allmenn litteraturkunnskap. Han har arbeidet som informasjonssekretær ved Den Nationale Scene. I 1975 vant han 2. pris i Gyldendals konkurranse om beste kriminalroman med Rygg i rand, to i spann om de to bergenske politietterforskerne Dumbo og Maskefjes. Boken ble utgitt i Gyldendals svarte serie, og ble også belønnet med Rivertonprisen 1975. I 1987 ble Staalesen forfatter på heltid.

Staalesens kriminalromaner om privatdetektiv Varg Veum er oversatt til 20 språk. Staalesen introduserte sosialrealismen i norsk kriminallitteratur.

Flere av tegneseriealbumene har hatt premiere på Raptus - Bergen Internationale Tegneseriefestival, både Gunnar Staalesen og tegner Mike Collins var til stede. Wikipedia

77 år
Philip Pullman (Forfatter)
1946

Philip Pullman (Storbritannia)

Forfatter

Født:
19. oktober 1946 (77 år)

Philip Pullman er en britisk forfatter av barne- og ungdomslitteratur. Han har blant annet skrevet den bestselgende trilogien Den mørke materien, der første del filmatiseres av New Line Cinema med en planlagt lansering i 2007. Philip Pullman regner seg selv for å være en ateist, og han er blitt anklaget for å formidle negative holdninger til religion og kristendom gjennom Den mørke materien. Wikipedia

78 år
John Lithgow (Skuespiller)
1945

John Lithgow (USA)

Skuespiller, musiker, lyriker, filmprodusent, banjospiller

Fullt navn / Fødenavn:
John Arthur Lithgow

Født:
19. oktober 1945 (78 år)

John Arthur Lithgow er en amerikansk skuespiller som blant annet spilte rollen som «Dick Solomon» i komiserien 3rd Rock from the Sun.

John Lithgow er sønn av skuespiller Sarah Jane Price (1917–) og teaterregissør og -produsent Arthur Lithgow (1915 – 2004), og Lithgow er således en som virkelig lever opp til uttrykket «født til scenen».

John Lithgow ble gift med Mary Yeager i 1981 som er professor i økonomi ved UCLA. Sammen har de sønnen Nathan og datteren Phoebe (1982–). Lithgow var tidligere gift med Jean Taynton (fra 10. september 1966 til 1980. Sammen har de sønnen Ian, som også hadde en frekventerende rolle i 3rd Rock from the Sun.

Lithgow har sin utdannelse fra Harvard University (1967) hvor han studerte historie og litteratur og har i tillegg studert ved London Academy of Music and Dramatic Art. Det var på Harvard han møtte sin første kone.

Lithgow startet sin karriere på teaterscenen, men etter han fikk personlige problemer, ble skilt fra sin første kone og hadde gått i terapi, gikk livet hans i en ny retning da han i 1982 fikk ble nominert til Oscar for sin rolle som transseksuelle «Roberta Muldoon» i Garp og hans verden (originaltittel The World According to Garp) (1982).

Lithgow har vunnet en rekke priser og fått en rekke nominasjoner. Han har blant annet vunnet to Tony Awards; i 1973 for Best Supporting or Featured Actor (Dramatic) for David Storeys The Changing Room (som var hans Broadway-debut) og i 2002 for Beste skuespiller i musikal for Sweet Smell of Success. Han har også vært nominert for to Tony Awards. Sin andre Oscar-nominasjon fikk han for Tid for ømhet (orig. Terms of Endearment) (1983). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Han spilte også en stor rolle som seriemorderen «The Trinity Killer» i den fjerde sesongen av TV-serien Dexter. For denne rollen mottok han en Golden Globe som beste mannlige birolle. Wikipedia

42 år
Divine (Skuespiller)
1945 - 1988

Divine (USA)

Skuespiller, sanger, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Harris Glenn Milstead

Født:
19. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
7. mars 1988 (42 år) (Søvnapné) (36 år siden)

Harris Glenn Milstead, bedre kjent under dragartistnavnet Divine, var en artist og skuespiller med flere hi-energy-hits tidlig og midten av 1980-årene.

En av hans største hits var produsert av 1980-årenes superprodusenter Stock, Aitken, Waterman og het You Think You're a Man, og den nådde en 16.-plass i England. Divine var stjerne i flere av John Waters Baltimore-filmer, hvorav den kanskje mest kjente er Pink Flamingos.

Divine døde av søvnapné i 1988, i en alder av 42 år. Wikipedia

83 år
Michael Gambon (Skuespiller)
1940

Michael Gambon (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
19. oktober 1940 (83 år)

Michael Gambon er en irskfødt britisk skuespiller med erfaring fra film, fjernsyn og scene.

Hans familie utvandret til Storbritannia etter andre verdenskrig i 1945. Da var Gambon fem år. Han gikk på katolsk skole. Gambon er ugift.

Gambon fikk sin filmdebut i regissøren Laurence Oliviers Othello i 1965. Han spilte så romantiske hovedroller, og en av disse var rollen som «Gavin Ker» i BBC-serien The Borderers fra tidlig 70-tall. Hans utseende gjorde ham til en karakterskuespiller, og det var ikke før Dennis Potters The Singing Detective (1986) at hans navn ble kjent. Etter denne suksessen, som han vant en BAFTA-pris for, spilte han i suksessfilmer, som f.eks. The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover fra 1989, hvor også Helen Mirren spilte en av hovedrollene, mens han også spilte i filmer som ikke fikk så stor oppmerksomhet og suksess.

Han spilte hovedrollen som «Fjodor Dostojevskij» i den ungarske regissøren Károly Makks film Spilleren (1997) som handlet om prosessen rundt skrivingen av Dostojevskijs roman Spilleren.

I de senere år, har filmer som Sensommerdansen (1998) og Plunkett & Macleane (1998), så vel som fjernsynsopptredener i serier som Wives and Daughters (1999) (som han vant en ny BAFTA-pris for), en TV-adapsjon av Becketts Endgame (2001) og Perfect Strangers (2001), gjort ham til en av Storbritannias mest ettertraktede skuespillere, så vel som avslørt hans talent for komedie.

I 2004 fikk han bevist sin store spennvidde med sin opptreden i de fem filmene Wes Andersons komedie Livet under vann med Steve Zissou, gangsterfilmen Layer Cake, det teatralske dramaet Being Julia og action-fantasifilmen Sky Captain and the World of Tomorrow. Men kanskje var hans mest signifikante rolle dette året «Albus Humlesnurr», Galtvorts rektor i den tredje filmen etter J.K. Rowlings bokserie, Harry Potter og Fangen fra Azkaban, som han overtok etter den irske skuespilleren Richard Harris' bortgang.

Han har i det senere også opptrådt i BBCs program Top Gear, som i Norge er vist på NRK, hvor han fikk en Suzuki Liana til å kjøre på to hjul i siste sving. Siste sving på Dunsfold Park-banen har nå fått navnet «Gambon» etter dette stuntet.

Gambon spilte igjen rollen som Albus Humlesnurr i filmen Harry Potter og Ildbegeret, som hadde premiere i november 2005. Han spilte også rollen som Albus Humlesnurr i Harry Potter og Føniksordenen, som hadde premiere 2007, og var også med i Harry Potter og halvblodsprinsen.

Gjennom sin karriere har Gambon spilt i filmer, fjernsynsserier og på scener med en rekke skuespillere, regissører og manusforfattere, Maggie Smith, Miranda Richardson, Dennis Potter og Derek Jacobi er bare noen av disse. Wikipedia

87 år
Erik Tandberg (Romfartsekspert)
1932 - 2020

Erik Tandberg (Norge)

Romfartsekspert, sivilingeniør, offiser

Født:
19. oktober 1932 (91 år siden)

Døde:
2. mai 2020 (87 år) (4 år siden)

Erik Tandberg var en norsk sivilingeniør, offiser i Luftforsvaret og romfartsekspert.

Erik Tandberg ble landskjent da han sammen med NRK-journalisten Jan P. Jansen kommenterte månelandingen til Apollo 11 på NRK i 1969. Han bidro i mange andre romfartsrelaterte programmer på NRK opp igjennom årene og ble mye brukt som rådgiver og kommentator når romfart var et tema. Tandberg jobbet mellom 1980 og 1987 som informasjonsdirektør i Esso Norge. Han var senere knyttet til Norsk romsenter.

Han engasjerte seg også lokalpolitisk i Oslo, og representerte Høyre i Oslo bystyre mellom 1969 og 1987.

Den 19. september 2007 ble Tandberg utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Wikipedia

66 år
Kristen Kvello (Redaktør)
1931 - 1998

Kristen Kvello (Norge)

Redaktør, langrennsløper, langrennstrener

Født:
19. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
8. september 1998 (66 år) (25 år siden)

Kristen Kvello var en norsk langrennsløper, langrennstrener, idrettsleder og redaktør. Han var også speaker på mange idrettsstevner. Som aktiv skiløper representerte han Mebondens Idrettslag, en forløper til Selbu Idrettslag, og BUL, Oslo. Wikipedia

89 år
John le Carré (Forfatter)
1931 - 2020

John le Carré (Storbritannia)

Forfatter, skribent, romanforfatter, manusforfatter, filmprodusent, skuespiller, spion

Fullt navn / Fødenavn:
David John Moore Cornwell

Født:
19. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
12. desember 2020 (89 år) (3 år siden)

John le Carré var en britisk forfatter som spesialiserte seg på spionromaner.

I løpet av 1950- og 1960-tallet arbeidet han for den britiske sikkerhetstjenesten MI5 og etterretningstjenesten MI6, og begynte å skrive romaner under pseudonym. Hans tredje roman, Spionen som kom inn fra kulden (The Spy Who Came In from the Cold, 1963), ble en internasjonal bestselger og har forblitt en av hans mest kjente romaner. Han forlot sikkerhetstjenesten og ble forfatter på fulltid.

I 1990 mottok han Helmerich-prisen som blir presentert årlig av Tulsa Library Trust. I 2008 rangerte den britiske avisen The Times ham på 22.-plass i en liste over de «50 største britiske forfattere siden 1945.» I 2011 mottok han Goethemedaljen, en årlig pris gitt av Goethe-Institut. Wikipedia

74 år
Thorbjørn Kultorp (Politiker)
1929 - 2004

Thorbjørn Kultorp (Norge)

Politiker

Født:
19. oktober 1929 (94 år siden)

Døde:
25. april 2004 (74 år) (20 år siden)

Thorbjørn Kultorp var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Østfold i 1969. Wikipedia

82 år
Arne Bendiksen (Sanger)
1926 - 2009

Arne Bendiksen (Norge)

Sanger, komponist, låtskriver, dirigent, plateartist, sangtekstforfatter, platebransjesjef

Fullt navn / Fødenavn:
Arne Joachim Bendiksen

Født:
19. oktober 1926 (97 år siden)

Døde:
26. mars 2009 (82 år) (15 år siden)

Arne Joachim Bendiksen var en norsk sanger, musiker (kontrabass), orkesterleder, låtskriver og plateprodusent.

Bendiksen er den eneste i norsk platebransje som har tatt vare på alle masterbånd, og hans unike samling er donert til Nasjonalbiblioteket.

Han hadde på 1950- og 1960-tallet stor innflytelse i norsk populærmusikk, først som medlem av gruppen The Monn Keys, og senere som solist og låtskriver for andre artister. Sine første plater som solist spilte han inn for Philips.

I tillegg til å skrive egne sanger oversatte Arne Bendiksen mange utenlandske slagere til norsk. I tillegg deltok han også i Melodi Grand Prix en rekke ganger, både som artist, komponist og dirigent. Han mottok juryens hederspris under Spellemannprisen 1995 og vant Gammleng-prisen i klassen veteran i 1992.

Gjennom sitt arbeid i Egil Monn-Iversen A/S, der han også var medeier, var han delaktig i lanseringen av kjente artister som Hanne Krogh, Wenche Myhre og Kirsti Sparboe.

I Eurovision Song Contest 1964 fremførte han Norges bidrag «Spiral». Melodien var skrevet av Sigurd Jansen, og teksten var skrevet av Egil Hagen. Da avstemningen var over, hadde den fått seks poeng og havnet på åttendeplass blant 16 deltakere.

Samme år overtok Arne Bendiksen majoriteten av aksjene i selskapet Egil Monn-Iversen A/S og drev det videre under det nye navnet Arne Bendiksen AS. Selskapets primæraktivitet var plateutgivelser. Utover 70-tallet ble Bendiksens repertoarutvalg mer og mer populært, og i 1981 fikk selskapet større overskudd enn noen gang tidligere. I 1982 ble han utsatt for kjempesvindel fra Electro Union, som overtok hans selskap og lot det gå konkurs i 1983. Svindelen ble utførlig dokumentert av økonomitidsskriftet Farmand, uten å bli motsagt fra noen part. I stedet for å gå til en langvarig og kostbar prosess mot advokater som kunne alle triksene, kjøpte han både sitt studio og sin katalog tilbake fra Electro Unions bo. Selskapet navn er nå Arne Bendiksen Records AS.

Bendiksens hovedinteresse har alltid vært den gode melodi som er lett å synge og lett å huske, gjerne med en enkel, humoristisk tekst, og han ledet til det siste en kampanje for å få NRK til å spille mer musikk av denne typen. Rock og underliggende genre har aldri vært Bendiksens hovedinteresse, selv om han spilte bass på en plate med Per Asplin som i ettertid regnes som en av Norges første rock-relaterte utgivelser, men for eksempel «La meg være ung» fra 1964 er en teen-beat-klassiker, og hans «Afrotid» fra 1974 (sunget av Bendik Singers) er gjenutgitt flere ganger og klassifisert som funk.

Bendiksen skrev melodiene til Chat Noirs familieforestilling Davy Crockett (1962) med tekst av Bjørn Sand. Bendiksen spilte tittelrollen.

I 2009 opprettet kulturdepartementet og GramArt en musikkpris for videreutvikling av talenter innen norsk musikk. Prisen fikk navnet Bendiksenprisen, oppkalt etter den da nylig avdøde Arne Bendiksen. Wikipedia

98 år
Johan Brun (Fotograf)
1922 - 2021

Johan Brun (Norge)

Fotograf

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Mangelsen Brun

Født:
19. oktober 1922 (101 år siden)

Døde:
4. april 2021 (98 år) (3 år siden)

Johan Mangelsen Brun var en norsk fotograf. Han arbeidet i Dagbladet fra 1948 til han ble pensjonist i 1989.

Brun ble kjent da han blendet Hjalmar Andersen med blitsen slik at han falt på 10 000-meteren under EM på skøyter på Bislett i 1951. Hjallis fikk for øvrig gå om igjen og vant løpet. Brun tok også et kjent bilde av alpinisten Stein Eriksen under OL i Oslo i 1952. Under OL i Squaw Valley i 1960 var han eneste skandinaviske pressefotograf. Han hadde da kortvarig permisjon fra Dagbladet og arbeidet for Billedjournalen. I 1992-1994 var han pressesjef for OL på Lillehammer.

Johan Brun hadde flere utstillinger og ga ut flere bøker. Blant annet ga han i 2003 ut boka Våre bruer på oppdrag fra Statens vegvesen. Som pensjonist viet han seg til landskapsfotografiet. Han var også engasjert i å registrere gamle foto i Buskerud.

Johan Brun bodde i Lier. Han er far til fotografene Agnete Brun i Dagbladet og Morten Brun, freelance. Wikipedia

87 år
Mentz Schulerud (Teatersjef)
1915 - 2003

Mentz Schulerud (Norge)

Teatersjef, skribent, radioprogramleder, redaktør

Født:
19. oktober 1915 (108 år siden)

Døde:
18. mai 2003 (87 år) (21 år siden)

Mentz Schulerud var en norsk skribent, kulturarbeider og kåsør.

Han ble cand. mag. i 1941, og arbeidet som hjelpelærer ved Oslo tekniske skole og ved Universitetet i Oslo, før han i 1946 ble ansatt i NRK. Han var teatersjef ved Oslo Nye Teater 1962–1967 og redaktør for det litterære tidsskriftet Vinduet 1959–1963. Han var styreleder i Norsk Teaterlederforening, Kunstnerforeningen, Riksmålsvernet og Logens venner, og hadde også verv i Riksmålsforbundet og Det Norske Studentersamfund. Wikipedia

82 år
Arne Arnardo (Sirkusdirektør)
1912 - 1995

Arne Arnardo (Norge)

Sirkusdirektør, sirkusartist

Fullt navn / Fødenavn:
Arne Otto Lorang Andersen

Født:
19. oktober 1912 (111 år siden)

Døde:
4. mai 1995 (82 år) (29 år siden)

Arne Otto Lorang Andersen, mest kjent under kunstnernavnet Arnardo eller Arne Arnardo, var en norsk tryllekunstner, artist og sirkusdirektør for sitt eget sirkus, Cirkus Arnardo.

Arnardo begynte som trapesartist og annet, men ble landskjent da han i 1949 opprettet Norges første omreisende sirkus, Cirkus Arnardo. Der opptrådte han som sirkusdirektør, tryllekunstner, hypnotisør med mer. Arnardo døde under en forestilling på Tøyen i Oslo i 1995. Den ble kun avbrutt av at melodien «The Show Must Go On» ble spilt, før forestillingen, etter Arnardos eget ønske, fortsatte. Arnardo ble hedret med blant annet Kongens fortjenstmedalje i gull. Cirkus Arnardo reiser, per 2018, fremdeles Norge rundt i sommerhalvåret under ledelse av sønnen Arild O. Arnardo og barnebarnet Are O. Arnardo.

Arnardo utga selvbiografien Sirkusliv i 1962. I 1954 spilte han sirkusdirektør i den norske spillefilmen Cirkus Fandango. I 1966 ønsket han å føre en av sine elefanter som vitne i en erstatningssak mot en tidligere ansatt, men elefanten Jumbo på 2900 kilo slapp ikke inn i Oslo tinghus. Wikipedia

95 år
Henri Troyat (Forfatter)
1911 - 2007

Henri Troyat (Det russiske keiserdømmet)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Лев Асланович Тарасов

Født:
19. oktober 1911 (112 år siden)

Døde:
2. mars 2007 (95 år) (17 år siden)

Henri Troyat (1. november 1911 – 2. mars 2007) var en russisk-født fransk forfatter. Han har et meget produktivt forfatterskap, skrev over 100 bøker innenfor sjangre som biografier over store russiske historiske skikkelser, historie, drama, noveller og romaner. Hans roman L'Araigne skaffet ham i 1938 Goncourt-prisen. Henri Troyat var medlem av Académie française, det franske akademi, hvor han hadde plass nr. 28 fra 1959 og fram til sin død i 2007. Han er representert på norsk med Min fars hus (1955), oversatt av Ragnar Kvam. Wikipedia

72 år
Geirr Tveitt (Komponist)
1908 - 1981

Geirr Tveitt (Norge)

Komponist, pianist, dirigent, akademisk musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Tveit

Født:
19. oktober 1908 (115 år siden)

Døde:
1. februar 1981 (72 år) (43 år siden)

Geirr Tveitt var en norsk komponist og pianist. Han hadde sine slektsrøtter i Norheimsund i Kvam herad, Hardanger, hvor han også bodde de siste 40 årene av sitt liv.

Geirr Tveitt var en av Norges mest markante, fargerike og velutdannede komponister på 1900-tallet. Hans musikk forener elementer fra den norske folkemusikken med kontinental musikk, spesielt fransk kunstmusikk. Han skrev klaverkonserter, balletter, operaer og ruvende verk for kor og orkester. Det verket som har nådd videst ut og oppføres oftest, er «Hundrad folketonar frå Hardanger». Det består av komprimerte satser bygd på folketoner, fargerikt instrumentert og med suggestive titler. Han komponerte også folkekjære sanger og viser. Best kjent er kanskje «Vi skal ikkje sova bort sumarnatta» til tekst av Aslaug Låstad Lygre og sanger til tekster av Jakob Sande og Aslaug Vaa.

I 1971 fikk han NOPA-prisen Årets verk for «7 sanger til tekster av Ragnvald Skrede» og i 1980 ble han påskjønnet med Lindemanprisen. 1. februar 1981 døde han i Oslo, 73 år gammel. Han er gravlagt på Vikøy kirkegård i Kvam i Hardanger. Wikipedia

78 år
Karl Evang (Folkeopplyser)
1902 - 1981

Karl Evang (Norge)

Folkeopplyser, lege, embetsmann

Født:
19. oktober 1902 (121 år siden)

Døde:
3. januar 1981 (78 år) (43 år siden)

Karl Evang var lege, folkeopplyser og embetsmann. Han var bror til etterretningssjef Vilhelm Evang. Gift i 1929 med lege Gerda Sophie Landmark Moe (1905-85), datter av distriktslege Ole Christian Moe og Gerda Sophie Landmark. Wikipedia

51 år
Jaap Eden (Skøyteløper)
1873 - 1925

Jaap Eden (Kongeriket Nederlandene)

Skøyteløper, fotballspiller, banesyklist, syklist, bandyspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jacobus Johannes Eden

Født:
19. oktober 1873 (150 år siden)

Døde:
2. februar 1925 (51 år) (99 år siden)

Jacobus Johannes (Jaap) Eden var en nederlandsk skøyteløper og landeveissyklist som vant internasjonale konkurranser i begynnelsen av det 20. århundre. Han er den eneste mannlige utøver som har vunnet VM i både hurtigløp på skøyter og sykling. Wikipedia

43 år
Keiserinne Myeongseong (Politiker)
1851 - 1895

Keiserinne Myeongseong (Joseon)

Politiker

Født:
19. oktober 1851 (172 år siden)

Døde:
8. oktober 1895 (43 år) (128 år siden)

Keiserinne Myeongseong var den første offisielle kona til Kong Gojong, den 26. kongen av det koreanske Kongedømmet Joseon.

Fra 1873 til hennes død i 1895 var hun rikets regent, med et avbrudd på fem dager i 1895. I 1902, da Gojong hadde blitt erklært keiser av Korea, fikk hun det posthume navnet Hyoja Wonseong Jeonghwa Hapcheon Honggong Seongdeok Myeongseong Taehwanghu, som ofte forkortes til Myeongseong Hwanghu. Wikipedia

72 år
Andreas Munch (Forfatter)
1811 - 1884

Andreas Munch (Norge)

Forfatter, skribent, redaktør, professor

Født:
19. oktober 1811 (212 år siden)

Døde:
27. juni 1884 (72 år) (139 år siden)

Andreas Munch var en norsk skribent, forfatter og redaktør. I sin samtid var Munch anerkjent som tidens mest betydningsfulle dikter – i dag er han mest kjent for diktet Brudeferden i Hardanger. Han var også en iherdig motstander av forbudet mot jøder i Grunnlovens §2. Wikipedia

90 år
John Adams (Amerikansk president)
1735 - 1826

John Adams (USA)

Amerikansk president, advokat, politiker, diplomat, politisk filosof, statsmann

Født:
19. oktober 1735 (288 år siden)

Døde:
4. juli 1826 (90 år) (198 år siden)

John Adams var USAs første visepresident (1789–1797) og andre president (1797–1801). Hans sønn John Quincy Adams ble valgt til USAs 6. president.

Adams var den første presidenten som bodde i Det hvite hus i Washington. Wikipedia

Dødsfall

70 år
Lars Sjösten (Pianist)
1941 - 2011

Lars Sjösten (Sverige)

Pianist, jazzmusiker, musiker

Født:
7. mai 1941 (83 år siden)

Døde:
19. oktober 2011 (70 år) (12 år siden)

Lars Sjösten var en svensk jazzmusiker (piano) og komponist.

Bill Evans er en av Lasse Sjöstens inspirasjonskilder. Han kom tidlig med i miljøet rundt Gyllene Cirkeln og i Lars Gullins diverse orkestre og er etter Gullins død, den fremste pådriver for hans musikk.

I hans egen kvartett spiller han med Gunnar Bergsten på barytonsax, Patrik Boman på bass og Bo Söderberg på trommer. Tidvis har Peter Söderblom på bass og Nils Danell på trommer medvirket. Han har også ledet egen oktett, bl.a. på L.S. Octet featuring Lee Konitz (1983).

I Norge hadde han et tett samarbeide med Thorgeir Stubø og spilte på Stubøs plater Flight (Hot Club Records, 1986), og Rhythm-a-ning (Cadence Jazz Records, 1986), samt på flere utgivelser med Bjarne Nerem. Han har i senere tid medvirket i nonetten «A Tribute to Lars Gullin» med bl.a Tore Johansen, John Pål Inderberg, Jukka Perko og Hallgeir Pedersen.

Sjösten har vært hyppig benyttet akkompagnatør for velkjente amerikanske musikere som Ben Webster, Dexter Gordon (The Rainbow People; Round Midnight; Revelation; After Hours; Swedish Nights; After Midnight), Art Farmer.

Sjösten spiller i en elegant, «swingende», sofistikert og lyrisk jazzstil. Hans spill har en sterk identitet med et følsomt anslag og en sjelden evnen til å utvikle lange fantasifulle improvisasjoner av et enkelt musikalsk motiv. Wikipedia

83 år
Tom Bosley (Stemmeskuespiller)
1927 - 2010

Tom Bosley (USA)

Stemmeskuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller

Født:
1. oktober 1927 (96 år siden)

Døde:
19. oktober 2010 (83 år) (13 år siden)

Tom Bosley var en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle som Howard Cunningham i langvarige ABC-TV serien Happy Days.

I tillegg opptrådte han på serier som Murder, She Wrote og Far Dowling Mysteries og han hadde tittelrollen i den Pulitzer Prize-vinnende Broadway musikalen Fiorello! Som gjorde at han i 1960 ble tildelt en Tony Award for beste opptreden i en musikal. Hans første filmrolle var i 1963, der han spilte en beiler av karakteren til skuespiller Natalie Wood. Andre filmer inkluderer The World of Henry Orient, Divorce American Style, Yours, Mine and Ours og The Triangle Factory Fire Scandal.

I 2010 dukket han opp i filmen The Backup Plan, der blant andre Jennifer Lopez var med, og dette var hans siste film-opptreden. I løpet av 1970-og 1980-tallet, gjorde Bosley flere reklamefilmer for Happy Sandwich og for søppelsekker. Wikipedia

66 år
Eystein Eggen (Forfatter)
1944 - 2010

Eystein Eggen (Norge)

Forfatter, filolog

Født:
5. januar 1944 (80 år siden)

Døde:
19. oktober 2010 (66 år) (13 år siden)

Eystein Eggen var en norsk forfatter og filolog.

Han var sønnesønn av lokalhistorikeren Eystein Eggen og nevø av Arnljot Eggen. På morssiden var han i slekt med blant andre Jonas Lie og flere landssvikdømte, noe han har gjort rede for i boken Gutten fra Gimle (1993).

Eggen publiserte i 1969 artikkelen «Knut Hamsuns vei til fascismen» i Edda, Norsk tidsskrift for litteraturvitenskap, og senere to artikler om Olav Aukrust, en av dem i tidsskriftet Samtiden der Eggen tok til orde for at det kunne være nazisme i Aukrusts diktning og det selv om han døde elleve år før den tyske okkupasjonen.. Nest etter ætten var erfaringene fra Norges landbrukshøgskole og Norges Bygdeungdomslag hovedgrunnlaget for at Eggen i 1993 kunne gi ut Gutten fra Gimle, en skildring av egen oppvekst som NS-barn.

Biografien Agnar Mykle – en dikterskjebne (1994) bygde på personlig kjennskap til Mykle, som var Eggens svigerfar. Som romanforfatter debuterte Eggen med Generalen 1996. Boken tar utgangspunkt i Carl Gustav Fleischers skjebne under annen verdenskrig. Deretter kom middelalderromanene Hov i 1997 og To konger i 1999.

Eggen ble utnevnt til statsstipendiat i 2003. To år tidligere var det fra Stortingets talerstol blitt hevdet av Arbeiderpartiet at Eggen var «et symbol på en hel generasjon». Han hadde frontet frem beklagelsen av den uforskyldte «skygge» over NS-barnas liv, som enstemmig var blitt avgitt i anledning av krigsjubileet i 1995. Fremskrittspartiets Karin S. Woldseth reiste samtidig spørsmålet om hvorvidt Eggen var «diskriminert av norsk kulturliv grunnet hans foreldres NS-bakgrunn, hvis det skulle være tilfelle er det meget bekymringsfullt og alvorlig». Regjeringen Bondevik II begrunnet utnevnelsen med at «Eystein Eggen har gjennom verksemda si gjort mykje for å kasta lys over den vanskelege stillinga for NS-barna i det norske samfunnet.»

Boka Gutten fra Gimle ble i 2015 kåret til en av de ti mest betydningsfulle norske bøkene om andre verdenskrig av en jury under Norsk sakprosafestival. Wikipedia

78 år
Alija Izetbegović (Advokat)
1925 - 2003

Alija Izetbegović (Bosnia-Hercegovina)

Advokat, filosof, politiker, skribent, politisk kommissær

Født:
8. august 1925 (98 år siden)

Døde:
19. oktober 2003 (78 år) (20 år siden)

Alija Izetbegović var en bosnjak aktivist, filosof, forfatter og politiker. Han var president i Bosnia-Hercegovina fra 1990 til 1996, og medlem av Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (Bosnia-Hercegovinas presidentskap). Han skrev flere bøker, en av de mest kjente var Islam mellom øst og vest. Meningene om ham er delte. Hans liv og historie er sterkt delt mellom de tre sidene i den bosniske krigen. Wikipedia

49 år
Glen Buxton (Gitarist)
1947 - 1997

Glen Buxton (USA)

Gitarist, rockemusiker, låtskriver

Født:
10. november 1947 (76 år siden)

Døde:
19. oktober 1997 (49 år) (26 år siden)

Glen Buxton var en amerikansk gitarist mest kjent fra rockegruppen Alice Cooper. Etter at gruppen ble oppløst i 1974, prøvde han og tre av de andre i den gamle besetningen seg med et nytt band kalt Billion Dollar Babies.

Det ble en kortvarig periode med det nye bandet, og musikkverden så lite ham etter det. I 1982 gjorde han gitararbeidet på soloalbumet til vokalisten Buck Dharma fra Blue Öyster Cult. Han var også med å stiftet et band med navn Virgin, og alt som er igjen av dem er en bootleg fra en av deres konserter.

I 1997 ble han gjenforent med resten av det opprinnelige Alice Cooper-bandet (foruten artisten Alice Cooper selv), og den 10. oktober samme år spilte de på scenen igjen på nattklubben Area 51 i Arizona. Åtte dager senere, den 18. oktober 1997, døde Glen Buxton av lungebetennelse. Omslagskunsten fra albumet School's Out er innskrevet på Buxtons gravsten. Wikipedia

53 år
Samora Machel (Politiker)
1933 - 1986

Samora Machel (Portugal)

Politiker

Født:
29. september 1933 (90 år siden)

Døde:
19. oktober 1986 (53 år) (37 år siden)

Samora Moisés Machel var frigjøringsleder, sosialistisk revolusjonær og den første presidenten i Mosambik etter uavhengigheten fra Portugal, fra 1975 til 1986. Han døde da flyet hans styrtet i et fjellområde nordøst i Sør-Afrika, nær grensen til Mosambik og Swaziland. I 1975–1976 ble han tildelt Lenins fredspris. Wikipedia

65 år
Gig Young (Skuespiller)
1913 - 1978

Gig Young (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Byron Elsworth Barr

Født:
4. november 1913 (110 år siden)

Døde:
19. oktober 1978 (65 år) (45 år siden)

Gig Young var en amerikansk skuespiller.

Young vant en Oscar for beste mannlige birolle, «Rocky», i filmen De skyter jo hester, ikke sant?, (They Shoot Horses, Don't They?). Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Young døde under tragiske og mystiske omstendigheter. Politiet fant liket av Young i hans leilighet på Manhattan i New York, og ved hans side lå liket av hans femte kone, den 34 år yngre Kim Schmidt; de hadde giftet seg tre uker tidligere. I hånden holdt Young en pistol. Politiet antar at Young tok livet av sin kone og deretter skjøt seg selv. Wikipedia

82 år
Charles Pfizer (Kjemiker)
1824 - 1906

Charles Pfizer (Tyskland)

Kjemiker, gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Gustav Pfizer

Født:
22. mars 1824 (200 år siden)

Døde:
19. oktober 1906 (82 år) (117 år siden)

Charles Pfizer (eller Karl Pfizer, født 22. mars 1824 i Ludwigsburg i Tyskland, død 19. oktober 1906 i Newport i Rhode Island i USA) var en tysk kjemiker som immigrerte til USA og grunnla legemiddelselskapet Pfizer.

Han reiste ofte til Europa, og møtte sin kone Anna Hausch, som han giftet seg med i 1859, i hjembyen Ludwigsburg. De fikk fem barn. Wikipedia

83 år
Hanna Winsnes (Forfatter)
1789 - 1872

Hanna Winsnes (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, oversetter

Født:
29. august 1789 (234 år siden)

Døde:
19. oktober 1872 (83 år) (151 år siden)

Hanna Winsnes var en norsk forfatter. Hun skrev kokeboka Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen.

Hun skrev en av de mest berømte norske kokebøkene, Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen. Den kom ut i 1845 og omfattet alt fra matlaging og slakting til husdyrstell og hagedyrking. Boka har kommet i fjorten opplag. Hun ga senere ut Husholdningsbog for tarvelige Familier i By og Bygd (1862), som også kom i flere opplag.

Winsnes skrev også om andre ting enn husstell: både dikt, romaner og sakprosa. Blant annet ga hun ut Grevens Datter i 1841 under pseudonymet Hugo Schwartz, og barneboka Aftnerne paa Egelund (1852). Hennes oldebarn Barbra Ring skriver i sin biografi For hundrede Aar siden at psevdonymet var hentet fra oldemorens første novelle De to Antonymer. Novellens helt er en glad student ved navn Hugo Schwartz, og Ring mener at Hannas bror Peder «er sikkerlig forbillede til studenten som «havde et godt Hoved naar han blot vilde bruge det og som sjelden var forlegen for Svar.» Ifølge oldebarnet Barbra Ring var hennes siste litterære arbeid oversettelsen av Dr. Fliedners Liederbuch für Kleinkinderschulen i 1867, da hun var 78 år gammel. Wikipedia

77 år
Jonathan Swift (Forfatter)
1667 - 1745

Jonathan Swift (Irland)

Forfatter, lyriker, romanforfatter, satiriker, filosof, menneskerettsaktivist, prest

Født:
30. november 1667 (356 år siden)

Døde:
19. oktober 1745 (77 år) (278 år siden)

Jonathan Swift var en anglo-irsk forfatter som er berømt for verker som Gullivers reiser (Gulliver's Travels), 1726; Et beskjedent forslag (A Modest Proposal), 1729; og Historien om en tønne (A Tale of a Tub), 1704.

Swift er en av de fremste satiriske prosaister i den engelske litteraturen, selv om han også er kjent for sin poesi og essayer. Swift fryktet represalier for sine skrifter og utga de fleste av dem anonymt eller under pseudonym. Wikipedia

<<
19. Oktober
>>