Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
9 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
9 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
9 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
9 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

19. Juni

Om dagen

19. Juni er dag 171 i 2024, og er i uke 25. Det er 195 dager igjen av året.

Historie

45 år siden

1978: Tegneseriestripen Pusur debuterer i over 40 amerikanske aviser

Pusur eller Garfield er en tegneserie av Jim Davis. Serien er en humoristisk avisserie som utgis som dagsstriper og søndagssider.

Jim Davis startet serien om denne feite, late, selvgode og selvopptatte katten 19. juni 1978, og hans offisielle fødselsdag har – i tråd med kattens selvgode og selvsentrerte personlighet – blitt feiret i serien hvert år. På originalspråket ble Garfield oppkalt etter Jims bestefar James Garfield Davis. De viktigste bifigurene er den nerdete taperen av en eier Jon (til å begynne med en tegneserietegner) og den dumme, men godhjertede hunden Jølle. Av andre figurer er Jons familie på gården, Garfields potensielle kjæreste Arlene, kosebamsen Teddy, den oversøte kattungen Nermal, postmannen som Garfield terroriserer og veterinæren Liz Wilson, som Jon var på knærne etter helt siden han møtte henne første gang i 1979. Etter mange års desperat beiling fra Jon ble for øvrig Liz endelig kjæresten hans den 28. juni 2006, som passende nok også er Jons bursdag.

I dag står Garfield i Guinness rekordbok som verdens mest brukte avistegneserie (2 570 aviser daglig), den har også hatt mange andre utgivelser rundt om i verden, også her til lands: 18 avlange bøker i hefteform 1982-1991 (basert på et bokformat Jim Davis selv valgte for å samle serien i USA), spesialhefter i samme format basert på TV-spesialer, eget serieblad i Norge 1984–2004, julehefte siden 1984 (med unntak av en manglende utgivelse i 1988), diverse større bøker både i heftet og innbundet form gjennom 80-tallet, skoledagbok siden 1989 og tre seriealbum på begynnelsen av 90-tallet. I dag utkommer den imidlertid kun som julehefte og skoledagbok i Norge (utenom noen aviser), mens salgene av bøker og spesialutgivelser ennå er store i mange andre deler av verden, ikke minst i hjemlandet USA.

Seriens suksess kommer nok i stor grad av at den gjør narr av dårlige menneskelige egenskaper uten å moralisere. Opphavsmannen Jim Davis mener at Garfield sier og gjør det vi gjerne skulle sagt og gjort hvis vi kunne kommet unna med det.

Et av de mest ikoniske Garfield-sitatene (på amerikansk) er denne berømte livsbetraktelsen: «Big fat hairy deal». Wikipedia
46 år siden

1977: «SI-systemet», et internasjonalt system for måling av fysiske enheter, blir innført i Norge

SI-systemet er et internasjonalt system for måling av fysiske størrelser. Det bygger på det metriske målesystem fra Meterkonvensjonen av 20. mai 1875, og er en videreføring av dette. «SI-systemet» er en pleonasme, det er tilstrekkelig med «SI». SI er basert på syv grunnenheter og er det mest utbredte målesystemet i verden i dag. Systemet definerer måleenheter i fysikk og grunnleggende enheter i kjemi, og ble foreslått av CGPM i 1954 og innført i 1960 under navnet SI. Wikipedia
156 år siden

1867: Keiser Maximilian av Mexico blir henrettet sammen med to av sine generaler

Maximilian I tilhørte Habsburg-familien og var født erkehertug av Østerrike og prins av Ungarn og Böhmen. Keiser Napoleon III av Frankrike lokket ham til å la seg innsette som keiser av Mexico i 1864. Men meksikanske republikanere under ledelse av Benito Juárez beseiret Maximilians regjeringsstyrker og hans franske hjelpetropper, og han ble tatt til fange og henrettet 19. juni 1867 i Querétaro.

Maximilian var en bror av keiser Frans Josef av Østerrike. Han ble en dyktig sjøoffiser og ble kjent for liberale anskuelser. I 1857 ble han gift med prinsesse Charlotte av Belgia, og samme år ble han utnevnt til visekonge av Lombardia-Venezia. Men hans keiserlige bror avsatte ham to år senere på grunn av hans liberale styre, og han trakk seg da tilbake til slottet Miramare ved Trieste.

Mexico hadde i korte perioder etter uavhengigheten fra Spania vært et keiserdømme, og monarkistene spilte en viss rolle i landets urolige politiske liv. I 1859 fikk Maximilian tilbud fra monarkistene om å bli keiser, men nølte lenge. Napoleon III intervenerte i Mexico i 1862 med sikte på å skaffe seg et fotfeste for fransk imperialistisk ekspansjon i Amerika. Anledningen bød seg mens USA var opptatt med den amerikanske borgerkrig (1861–1865) og ikke kunne sette makt bak håndhevelsen av Monroe-doktrinen. Franske styrker inntok Mexico by i 1863 og lot konservative monarkister komme til makten. De arrangerte en folkeavstemning som viste flertall for keiserdømmet, og Maximilian tok denne gang imot tilbudet om Mexicos trone og gikk i land i Vera Cruz i mai 1864.

Keiser Maximilian og keiserinne Carlota slo seg ned i et slott i Chapultepec i åsene utenfor hovedstaden. Siden de var barnløse, adopterte de Agustín de Iturbide, en sønnesønn av landets første keiser, og gjorde ham til tronarving. Keiserens liberale holdninger gjorde at han fastholdt jordreformen, religionsfriheten og den utvidede stemmeretten som var innført under president Juárez. Dette skaffet ham fiender på høyresiden. Men han klarte heller ikke å vinne venstresiden for seg. Juárez nektet å anerkjenne keiserdømmet, til tross for tilbud om amnesti, og førte en vedvarende borgerkrig mot Maximilians regjeringsstyrker og hans franske hjelpetropper. Maximilian gjorde da sin største taktiske feil ved å beordre at alle opprørere skulle skytes, noe som styrket motstanden. Henrettelsen av Maximiliano I, Miguel Miramón og Tomás Mejía. (Édouard Manet) Gravplassen til Maximilian. Kaisergruft i Wien

Etter avslutningen av borgerkrigen kunne USA igjen begynne å føre utenrikspolitikk og motarbeide europeisk innblanding på det amerikanske kontinent. USA begynte å levere våpen til de meksikanske republikanerne, som stadig vant terreng i kampene mot regjeringen. I 1866 trakk Frankrike sine tropper ut av Mexico da det ble klart at motstanden fra USA og de mexicanske opprørerne var for sterk. Keiserinne Carlota reiste med dem tilbake til Europa, hvor hun forgjeves forsøkte å skaffe støtte i Paris og Wien. Napoleon III oppfordret Maximilian til å følge etter, men han nektet å svikte sine lokale tilhengere, selv om slaget var tapt. I 1867 ble han sammen med sine siste lojale styrker omringet Santiago de Querétaro, som ble beleiret i flere uker. 11. mai forsøkte han å flykte fra byen, men ble fanget og stilt for krigsrett. President Juárez nektet ham benådning for å demonstrere at utenlandsk innblanding ikke ville bli tålt. Keiser Maximilian ble skutt i Querétaro 19. juni sammen med to av sine generaler. Liket ble sendt hjem for begravelse i Habsburgernes familiegravsted i Wien neste år. Wikipedia

Fødsler

53 år
Siri Bjerke (Politiker)
1958 - 2012

Siri Bjerke (Norge)

Politiker

Født:
19. juni 1958 (65 år siden)

Døde:
11. februar 2012 (53 år) (12 år siden)

Siri Bjerke var en norsk politiker (Ap). Hun var miljøvernminister fra 2000 til 2001. Siri Bjerke var datter av økonomen Juul Bjerke og søster til DNB-sjef Rune Bjerke.

Hun hadde psykologi grunnfag fra Universitetet i Oslo. Siri Bjerke ble valgt inn i AUFs sentralstyre i 1979. Hun var blant annet AUFs representant i Palestinafronten og Landsrådet for norske ungdomsorganisasjoner.

I perioden 1980–83 var hun kommunalrådssekretær i Oslo, og etter dette utredningssekretær for Arbeiderpartiets kvinnebevegelse 1983–86, og internasjonal sekretær i Arbeiderpartiet 1986–93.

Bjerke var varerepresentant på Stortinget for Oslo i periodene 1997–2001 og 2001–2005. Hun var statssekretær i Utenriksdepartementet i Gro Harlem Brundtlands tredje regjering og Thorbjørn Jaglands regjering. Bjerke var fra 17. mars 2000 til 19. oktober 2001 minister i Miljøverndepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering.

I perioden 2002 til 2005 var Bjerke direktør for næringspolitikk i Næringslivets Hovedorganisasjon. Fra 2005 arbeidet hun som divisjonsdirektør i Innovasjon Norge. Fra 2006 til 2007 var hun leder for Forsvarspolitisk utvalg.

Siri Bjerke døde 53 år gammel av kreft etter en lang sykdomsperiode. Hun etterlot seg mann og to barn. Wikipedia

46 år
Anna Lindh (Politiker)
1957 - 2003

Anna Lindh (Sverige)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ylva Anna Maria Lindh

Født:
19. juni 1957 (66 år siden)

Døde:
11. september 2003 (46 år) (20 år siden)

Ylva Anna Maria Lindh var en svensk sosialdemokratisk politiker. Hun var miljøvernminister mellom 1994 og 1998, og utenriksminister fra 1998 til sin død.

Hun ble født i Enskede i Stockholm, og flyttet til Enköping og startet med politikk i en alder av 12 år. Hennes toppsak den gangen var Vietnamkrigen. Anna Lindh studerte ved Uppsala universitet og ble jur. kand. (tilsvarer cand. jur. i Norge) i 1982. Samme året ble hun innvalgt i den svenske riksdagen. I 1984 ble hun den første kvinnelige lederen i Socialdemokraternas ungdomsorganisasjon (SSU), en stilling hun beholdt i 6 år. Hun var således SSU-leder samtidig som Jens Stoltenberg var leder for AUF, og de to utviklet nære politiske bånd etter å ha treftes på en miljøkonferanse allerede i 1985. Wikipedia

73 år
Arne Haugestad (Advokat)
1935 - 2008

Arne Haugestad (Norge)

Advokat

Født:
19. juni 1935 (88 år siden)

Døde:
23. september 2008 (73 år) (15 år siden)

Arne Haugestad var høyesterettsadvokat og tidligere ekspedisjonssjef i Justisdepartementet, sjef for Fengselsstyret og sorenskriver på Lillehammer. Haugestad var mest kjent som daglig leder for Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i EEC fra 1970 til 1973 og som forsvarer for Arne Treholt fra 1985 til 1992. Wikipedia

87 år
Brian London (Bokser)
1934 - 2021

Brian London (Storbritannia)

Bokser

Fullt navn / Fødenavn:
Brian Sidney Harper

Født:
19. juni 1934 (89 år siden)

Døde:
23. juni 2021 (87 år) (2 år siden)

Brian London (egentlig Brian Sidney Harper, født 19. juni 1934 i West Hartlepool, død 23. juni 2021) var en britisk tungvektsbokser. Han var britisk mester og samveldemester i tungvekt fra 1958 til 1959 og hadde to verdensmesterskapstitler i tungvekt. Han var en av fire boksere som dominerte britisk boksing gjennom 1950- og 1960-årene. De tre andre var Henry Cooper, Joe Erskine og Dick Richardson.

Han var en tradisjonell bokser, som var 1,83 m høy og veide 92 kg. Hans tilnavn i ringen var «The British Bulldog» og «The Blackpool Rock». Han var en voldsom bokser uten finesse, men kjent for stort mot. Wikipedia

84 år
Frank Horwill (Friidrettsutøver)
1927 - 2012

Frank Horwill (Storbritannia)

Friidrettsutøver, trener

Født:
19. juni 1927 (96 år siden)

Døde:
1. januar 2012 (84 år) (12 år siden)

Frank Horwill var en britisk friidrettsutøver og grunnlegger av British Milers 'Club (BMC) i 1963 og var med på å utforme Five Pace Training Theory.

Horwill begynte som trener i 1961, og siden den gang har han vært trenger for flere sportsutøvere fra Storbritannia og Nord-Irland. Horwill var allment respektert blant friidrettsutøvere fra hele verden, og han holdt foredrag over hele verden blant annet i Canada, Zimbabwe, Kenya, Bahrain, Portugal og Sør-Afrika og Polen. Horwill var en produktiv forfatter og jevnlig skrev han artikler for det britiske magasinet Athletics Weekly og i andre sportslige publikasjoner. Horwill er med-forfatter av boken The Complete Middle Distance Runner som ble publisert i 1972, sammen med Denis Watts og Harry Wilson. I 1991 publiserte han boken Obsession for Running. Horwill ble utnevnt til Order of the British Empire i 2011. Horwill døde 1. januar 2012. Han ble 84 år gammel. Wikipedia

84 år
Karl Viktor Hall (Kirurg)
1917 - 2001

Karl Viktor Hall (Norge)

Kirurg

Født:
19. juni 1917 (106 år siden)

Døde:
29. desember 2001 (84 år) (22 år siden)

Karl Viktor Hall, var en norsk thoraxkirurg. Hall utviklet den mekaniske hjerteventil (Hall-ventilen). Han utførte den første koronare bypass-operasjon i Norge i 1969.

Kar Viktor Hall var sønn av Carl Viktor Hall og sønnesønn av Birger Anneus Hall. Wikipedia

Dødsfall

88 år
Ian Holm (Skuespiller)
1931 - 2020

Ian Holm (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
12. september 1931 (92 år siden)

Døde:
19. juni 2020 (88 år) (3 år siden)

Ian Holm var en britisk skuespiller, kjent for sitt arbeid for både film og teaterscene, ikke minst for rollen som Bilbo Lommelun.

Holm opptrådte flere ganger ved Royal Shakespeare Company før han begynte med TV og film. I 1977 dukket Holm opp i TV mini-serien Jesus fra Nasaret, og året etter hadde han en rolle i den prisbelønte TV-serien The Lost Boys. For sin skildring av treneren Sam Mussabini i filmen Chariots of Fire (1981), mottok Holm en pris under Cannes Film Festival, i tillegg til en Oscar-nominasjon i kategorien beste mannlige birolle. På 1980-tallet hadde Holm flere roller i filmer som Time Bandits (1981), Greystoke - The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (1984) og Brazil (1985).

Holm ble for alvor kjent i 1997 med to fremtredende roller, først som presten Vito Cornelius i The Fifth Element og senere som advokat i The Sweet Hereafter. I 2001 spilte Holm i filmen From Hell, som legen William Withey Gull. Samme år dukket han opp som Bilbo Baggins i The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. Holm dukket opp igjen i trilogien med en opptreden i The Lord of the Rings: The Return of the King (2003). Han kom tilbake i rollen som Bilbo Baggins i filmen The Hobbit: An Unexpected Journey.

Holm ble nominert til en Emmy Award ved to anledninger, henholdsvis i 1999 for sin opptreden i King Lear, og for en birolle i HBO-filmen The Last of the Blond Bombshells der han spilte mot Judi Dench, i 2001. Holm ga også stemme til mange britiske TV-dokumentarer og reklamefilmer. Holm var også med i to av regissør David Cronenbergs filmer, henholdsvis Naked Lunch (1991) og eXistenZ (1999). Holm ble tildelt Order of the British Empire i 1990 for sin innsats for britisk drama og film. Wikipedia

72 år
Richard Lynch (Skuespiller)
1940 - 2012

Richard Lynch (USA)

Skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Richard Hugh Lynch

Født:
12. februar 1940 (84 år siden)

Døde:
19. juni 2012 (72 år) (11 år siden)

Richard Hugh Lynch var en amerikansk skuespiller kjent fra både TV og film. Han huskes kanskje best fra rollen som den onde kong Cromwell i eventyrfilmen The Sword and the Sorcerer (1982) og terrorlederen Rostov i actionfilmen Invasion U.S.A. (1985). Førstnevnte film innbrakte ham en Saturn Award.

Lynch filmdebuterte i 1973 i Fugleskremsel, og TV-debuterte 1976 i den am. serien Bronk. Av hans mest notable TV-roller kan en nevne serier som Battlestar Galactica (1978–80), Starsky and Hutch, T.J. Hooker, Charmed og Star Trek: The Next Generation. Av notable filmer han har medvirket i kan en nevne Jaktoffer (1974), The Premonition (1976), Deathsport (1978), Menn av stål (1979), The Sword and the Sorcerer (1982), The Last Ninja (1983) (TV-film), Cut and Run (1985), Invasion U.S.A. (1985), Savage Dawn (1985) og Little Nikita (1988). Av filmer etter milleniumsskiftet kan en nevne nyinnspillingen av Halloween i 2007.

Lynch var mest å se i typiske skurkeroller på film. Wikipedia

56 år
Aasmund Brynildsen (Forfatter)
1917 - 1974

Aasmund Brynildsen (Norge)

Forfatter, oversetter, lyriker

Født:
16. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
19. juni 1974 (56 år) (49 år siden)

Aasmund Brynildsen var en norsk dikterfilosof, forfatter, oversetter og forlagskonsulent, omtalt som en av etterkrigstidens fremste essayister. Han studerte Russlands litteratur, ikoner og mystikken i Den russisk-ortodokse kirke.

Hans aller første publikasjon (i seksten års alder) var da også Pogromenes tale (Tønsbergs Blad, 1933). Både Fjodor Dostojevskij og Vladimir Solovjov var tidlige kilder til inspirasjon.

Etter examen artium ved latinlinjen i Tønsberg (1937) studerte han sporadisk litteraturhistorie og filosofi ved Universitetet i Oslo, uten å avlegge eksamen.

I sine yngre år bidro han til onkelen Alf Larsens tidsskrift Janus med artikler og anmeldelser. I Dreyer forlags kulturmagasin Spektrum var han konsulent og bidragsyter med artikler som også gjengis i flere av hans essaysamlinger. En tid var han også tidsskriftets redaktør.

I samarbeid med Erik Egeland og Erik Krag forfattet han et anmodende opprop til partileder Nikita Khrusjtsjovs besøk (Morgenbladet, 1964). Ved Solsjenitsyns nobelpris var Brynildsen NRKs kommentator (1970). Han var påtenkt som vertskap ved forfatter og visesanger Alexander Galitsjs besøk (1974), men døde av kreft rett før

Brynildsen er gjenkjennelig som modell for en av personene i Carl Fredrik Engelstads Størst blant dem - Petter Havigs notater (1977).

Han var nevø av dikteren Alf Larsen og giftet seg med forfatteren Karin Bang i 1952. Paret var bosatt på Tjøme og Veierland.

Flere av foreldrenes tekster er tonesatt av sønnen Arnt Martin Brynildsen og ble utgitt på cd-ene Gåtefullt stille, som kom på eget forlag i 2005, og Sanger om havet, livet og døden (2009). Videre er tidsskriftet Kirke og kultur nummer 2, 2005, viet Brynildsen, basert på et seminar på Granavolden i 2004.

Den unge Aasmund Brynildsen mottok gjennom onkelen Alf Larsen sterke impulser fra antroposofien, men inntok etter hvert en kritisk stilling til Rudolf Steiner, og utviklet seg i retning av en kristen humanisme med særlig interesse for mystikken. Som kulturkonservativ deltok Brynildsen i kulturdebatten i femti- og sekstiårene, bl.a med sterk kritikk av Agnar Mykles påstått pornografiske roman «Sangen om den røde rubin». Wikipedia

<<
19. Juni
>>