Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 19. Juli
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_19-7.1996
23 år siden
Wikipedia
1996: Sverre Wilberg, best kjent for rollen som kriminalinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene dør, 66 år gammel
Sverre Wilberg var en norsk skuespiller, best kjent for sin rolle som kriminalinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene. Han var en stor del av sin karriere ansatt ved Det Norske Teatret.

Wilberg ble utdannet ved det kongelige akademiet for drama Royal Academy of Dramatic Art i London mellom 1953 og 1955, og var ansatt ved Trøndelag Teater fra 1955 til 1958. Deretter hadde han oppgaver ved Folketeatret, Chat Noir, Oslo Nye Teater og Fjernsynsteatret. Fra 1971 var han ved Det Norske Teatret, der han spilte i en rekke komedier som blant annet Pære i En midtsommernattsdrøm og som Amor i Geir Sveaas' oppsetning av Holbergs Ulysses von Itachia. Han har også spilt i realistiske stykker som blant annet direktøren i Stiftelsen av Antonio Buero Vallejo, flere Brecht-skikkelser, samt klassikeroppgaver som Kreon i Evripides' Medea. På 1980-tallet gjorde han seg bemerket i som Gud i Goethes Faust og som Claudius i Hamlet.

Wilberg virket 42 år i norsk teaterliv, og de siste 25 årene var han knyttet til Det Norske Teatret hvor han spilte mer enn 100 forskjellige roller.

Wilberg filmdebuterte i 1959 i 5 loddrett, og har ved siden av rollen som Hermansen i 12 Olsenbanden-filmer, spilt i Smuglere (1968), Skulle det dukke opp flere lik, er det bare å ringe (1970) og Kamilla og tyven (1988). Han hadde sin siste filmrolle i Markus og Diana fra 1996. På TV har han blant annet vært å se i et par gjesterolle i komiserien Mot i brøstet. Han var også med i episoden Vinterferie av komiserien Fleksnes fataliteter. Episoden har imidlertid aldri blitt vist på TV, men er tilgjengelig på DVD. Mot i brøstet episoden I Søteste Laget som Sverre Wilberg spilte doktor i, har senere blitt dedikert til han. Wikipedia
Wikipedia_19-7.1951
68 år siden
Wikipedia
1951: Svenske Kerstin Håkansson, blir den første til å vinne Miss World, som arrangeres i London
Miss World er en internasjonal skjønnhetskonkurranse, eller missekonkurranse, som arrangeres årlig av Miss World Organisation (MWO). Den aller første Miss World-konkurransen ble avholdt i Storbritannia i 1951 som en del av Festival of Britain-feiringen, og er med det den eldste konkurransen av sitt slag. Fra starten i 1951 til sin død i år 2000 var det Eric Morley som var styreleder i MWO. Siden er det hans kone Julia Morley som har innehatt dette vervet. Tradisjonelt har regjerende Miss World base i London.

Veldedighetsarbeid står sentralt i Miss World-konkurransen. Miss World er ambassadør for Beauty With a Purpose, veldedighetsorganisasjonen stiftet av Julia Morley i 1972 som er oppkalt etter Miss Worlds motto.

I tillegg til å være den eldste, er Miss World også verdens største internasjonale skjønnhetskonkurranse, målt i antall deltakere. Hvert år siden 2003 har konkurransen hatt mer enn hundre deltakere, og i rekordåret 2013 var det 127 land og territorier som var representert. Wikipedia
Wikipedia_19-7.1870
149 år siden
Wikipedia
1870: Den såkalte «1870-krigen», mellom Tyskland og Frankrike, bryter ut
Den fransk-tyske krig, også kalt den fransk-prøyssiske krig og i Frankrike kjent som 1870-krigen, ble utkjempet mellom Frankrike og Det nordtyske forbund under Preussens ledelse, sammen med de sørtyske statene Baden, Bayern, og Württemberg, samt Storhertugdømmet Hessen mellom 19. juli 1870 og 10. mai 1871.

Etter en serie franske nederlag i åpningsfasen av krigen ble nesten halvparten av den franske styrken omringet ved Metz, og den nyetablerte franske unnsetningsstyrken ble knust i et slag ved Sedan, hvor den franske keiser Napoleon III overga seg til tyskerne. Dette førte til opprettelsen av den tredje franske republikk.

Krigen endte med en overveldende tysk seier etter at tyske styrker hadde erobret Paris, og Tyskland ble i løpet av krigen samlet under Preussens ledelse. Wikipedia
<<
19. Juli
>>