Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

19. August

Om dagen

19. August er dag 232 i 2024, og er i uke 34. Det er 134 dager igjen av året.
Verdens humanitære dag (Innført av FN i 2009)
Afghanistans uavhengighetsdag (Løsrevet fra Storbritannia i 1919)
Kronprinsesse Mette-Marit (51 år) (Flaggdag)

Historie

10 år siden

2013: Kuben yrkesarena, Osloskolens storsatsing på yrkesfag, åpner på Økern

Kuben yrkesarena er et kompetansesenter for yrkesfaglig opplæring i Kabelgaten ved Økern næringspark i Bydel Bjerke. Senteret rommer tre opplæringsinstitusjoner, der den største er Kuben videregående skole med over 1 500 elever. Fagskolen Oslo Akershus har drøyt 650 studenter og Lærlingsenteret i Oslo som har lærlinger innom på kortere opplæring og fagprøver gjennom hele året. Direktør for arenaen er Remi Pettersen. Han leder arenaen sammen med rektor Kjell Ove Hauge for den videregående skolen og rektor Kirsti Andresen for fagskolen.

Utdanningsetaten i Oslo omtaler yrkesarenaen som «Oslo kommunes storsatsing på yrkesfaglig opplæring», og Kuben er med investeringen på 2 milliarder kroner Norges dyreste videregående skole.& . Plasseringen på Økern hvor Standard Telefon og Kabelfabrik i sin tid lå, og som nærmeste nabo til Hotell 33 og tett på bedrifter og opplæringskontorer, er tenkt å legge til rette for et unikt og tett samarbeid med bransjen. Den ligger også sentralt med tanke på offentlig kommunikasjon mellom stasjonene Økern og Risløkka på T-banens linje 5. Skolen er utformet med bibliotek, Kuben idrettshall, administrasjon og servicefasiliteter, kantine, auditorier og lysfylte «minglearealer». På plan fire er det tilgang til en større takterrasse som fungerer som skolegård med benker, plen og egen ballbinge for basketball. Elevrådet har eget rom sentralt plassert i myldreområdet.

Parkeringsplasser for nær 250 biler i tillegg til sykler er tilrettelagt i byggets kjeller, sammen med tekniske rom. Parkeringen driftes av EuroPark. Wikipedia
11 år siden

2012: Den kjente filmregissøren Tony Scott, hopper i døden fra Vincent Thomas Bridge i Los Angeles, 68 år gammel

Anthony David «Tony» Scott var en engelsk filmregissør og -produsent som laget de fleste av filmene sine i USA. Scott startet sin karriere som reklamefilmregissør på 1970-tallet og lagde over 1000 reklamefilmer for sin eldre bror, regissør Ridley Scott. På 1980- og 1990-tallet hadde Tony Scott regien på filmsuksesser som «Top Gun», «Days of Thunder» og «Enemy of the State».

Han ble funnet død etter at vitner så ham hoppe utfor Vincent Thomas Bridge i San Pedro, Los Angeles, årsaken er mest sannsynlig selvmord. Wikipedia
32 år siden

1991: Et mislykket kuppforsøk gjennomføres mot Mikhail Gorbatsjov av konservative krefter

Kuppforsøket i Sovjetunionen i august 1991, var et forsøk av medlemmer fra regjeringen i Sovjetunionen på å stoppe reformene til daværende leder Mikhail Gorbatsjov. Kuppet varte fra 19. til 21. august og var mislykket, men svekket likevel Gorbatsjov til fordel for Boris Jeltsin.

Konspiratørene blir arrestert. Sovjetunionen opplever en rekke reformer, men blir til slutt oppløst, delvis på grunn av kuppforsøket. Wikipedia

Fødsler

50 år
Mette-Marit av Norge (Kronprinsesse)
1973

Mette-Marit av Norge (Norge)

Kronprinsesse

Fullt navn / Fødenavn:
Mette-Marit Tjessem Høiby

Født:
19. august 1973 (50 år)

Mette-Marit er Norges kronprinsesse. Hun er datter av journalist Sven Olaf Bjarte Høiby (1936–2007) og bankfunksjonær Marit Tjessem. Mette-Marit ble gift med kronprins Haakon 25. august 2001. Kronprinsessen har tre barn: Marius Borg Høiby, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus. Wikipedia

41 år
Nate Dogg (Rapper)
1969 - 2011

Nate Dogg (USA)

Rapper, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Nathaniel Dwayne Hale

Født:
19. august 1969 (54 år siden)

Døde:
15. mars 2011 (41 år) (13 år siden)

Nathaniel Dawayne Hale, best kjent som Nate Dogg, var en amerikansk G-Funk-artist. Han var kjent for sin melodiske linje og for sine refreng på et uendelig antall raplåter. Nate Dogg slo ordentlig igjennom i 1993/1994 med henholdsvis «Ain't No Fun» (sammen med Snoop Doggy Dogg) og «Regulate» (sammen med Warren G). Etter hvert ble han ettertraktet av rappere andre steder enn på vestkysten også. Han har blant annet refrenget på Ludacris sin låt «Area Codes» og har også refrenget på Eminems låt «Till I Collapse».

Han begynte å synge som barn i New Hope Trinity, baptistkirkens kor i Clarksdale i Mississippi, hvor hans far (Daniel Lee Hale) var pastor. Som 16-åring sluttet han skolen i Long Beach og forlot hjemmet for å gå inn i United States Marine Corps, hvor han tjente i tre år før han ble avskjediget. I 1991 dannet Nate Dogg og slektningen Snoop Dogg sammen med vennen deres Warren G en gruppe som de kalte 213, men de ga ikke ut noe album sammen før i år 2004. Wikipedia

54 år
Matthew Perry (Skuespiller)
1969

Matthew Perry (USA)

Skuespiller, regissør, skribent, filmprodusent, manusforfatter

Født:
19. august 1969 (54 år)

Matthew Langford Perry er en kanadisk-amerikansk TV- og filmskuespiller som er mest kjent for rollen som Chandler Bing i TV-serien Venner for livet.

Perry ble født i USA av kanadiske foreldre, men vokste opp i Ottawa i Canada, hvor han var en lovende tennisspiller; han var en stund rangert som nr. 17 blant USAs juniorspillere. 15 år gammel flyttet han til Los Angeles sammen med sin far, John Bennett Perry, som også er skuespiller, og ble etter kort tid interessert i skuespilleryrket. Han fikk en større rolle i TV-serien Second Chance (1987), og har drevet på med skuespill siden.

Han skriver en del også, og har blant annet skrevet manuskriptet til boken Maxwell's House, som et amerikansk TV-selskap planlegger å filmatisere. Wikipedia

68 år
Peter Gallagher (Skuespiller)
1955

Peter Gallagher (USA)

Skuespiller, musiker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Killian Gallagher

Født:
19. august 1955 (68 år)

Peter Killian Gallagher er en amerikansk skuespiller av irsk-katolsk opprinnelse. Han ble først kjent for sin rolle i Steven Soderberghs Sex, løgn og videotape (1989). Han er mest kjent for rollen som den offentlige forsvareren og forretningsadvokaten «Sandy Cohen» i serien The O.C..

I den senere tid har Gallagher blitt ganske godt kjent, og hans varemerke er store, buskete øyenbryn. Han er nå vert for den årlige prisutdelingen med navnet «The Sandy Cohen Awards» («The Sandys»), som til ære for hans rollefigur i The O.C. gir stipend til jusstudenter på UC Berkeley som ønsker å bli offentlige forsvarere.

Peter Gallagher har sin utdannelse fra Tufts University. Wikipedia

72 år
Lillian Müller (Playmate 1975)
1951

Lillian Müller (Norge)

Playmate 1975, Skuespiller, modell, antivaksineaktivist

Født:
19. august 1951 (72 år)

Lillian Müller er en norsk modell og skuespiller.

Müller vokste opp på Fevik, og fra hun var 11 til 15 år bodde hun på Soltun barnehjem. Som 18-åring deltok hun i Miss Norway. Hun kom på andreplass, og dette gjentok seg også i Miss International. Hun gikk i to år på Kvitsund Gymnas i Kviteseid, og på Hornnes Landsgymnas. Hun reiste til London hvor hun gikk på London Academy of Modelling. Hun var avbildet som pin-up i flere britiske aviser, og var side tre-pike i The Sun 30. januar 1974. Hun oppnådde sitt store gjennombrudd etter at hun ble oppdaget av Suze Randall, som fotograferte henne naken for Playboy. Müller opptrådte i magasinet som Playmate Of The Month i august 1975 og ble senere Playmate Of The Year i 1976. Hun er den mest fotograferte Playboy-modell gjennom tidene, og har vært på forsiden hele ni ganger, inkludert den norske utgaven i januar 1999.

Müller blir av og til kreditert som: Inga Anderssen, Lillian Mueller, Yulis Revel, Yuliis Ruval eller Yullis Ruval. Hun har medvirket i et 30-talls filmer og TV-programmer. Hun spilte kjemilæreren i Van Halens musikkvideo til sangen «Hot for Teacher». Hun spilte også dama til Rod Stewart i musikkvideoen til kjempehiten «Da Ya Think I'm Sexy?» fra 1979, som toppet hitlistene i både Storbritannia og USA. Hun har vært gjest på The Tonight Show, Good Morning America, Inside Edition og på E!.

Hun har etterhvert gått inn i den alternative helsebransjen, og har utgitt en helserelatert bok, i tillegg til sin selvbiografi. Hun holder foredrag og stiller opp som betalt promotor for flere forskjellige virksomheter innen helsekost. Hun har uttalt at hun er svært skeptisk til myndighetenes helseråd, blant annet er hun motstander av vaksiner og bruk av mikrobølgeovn. Wikipedia

72 år
John Deacon (Musiker)
1951

John Deacon (Storbritannia)

Musiker, Bassist, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
John Richard Deacon

Født:
19. august 1951 (72 år)

John Richard Deacon er en pensjonert britisk musiker, mest kjent som bassist i rockebandet Queen. Deacon var den siste av de fire medlemmene som ble med i Queen, i en alder av 19, som gjorde han til den yngste i bandet.

Deacon skrev flere hitsingler for Queen, og spilte både akustisk og rytmegitar og keyboard på flere av albumene.

Deacon spilte sin siste konsert med Queen i forbindelse med The Freddie Mercury Tribute Concert, en konsert til minne om Queens avdøde vokalist. Deacon pensjonerte seg i 1997. Wikipedia

73 år
Arne Roar Lund (Illustratør)
1950

Arne Roar Lund (Norge)

Illustratør

Født:
19. august 1950 (73 år)

Arne Roar Lund er en norsk karikaturtegner og illustratør.

Lund har utdannelse fra tegnelinja ved Stavanger Yrkeskole der han var elev fra 1969 til 1970, og fra grafisk avdeling ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo fra 1972 til 1976. Han tegnet fast for Ny Tid i 1977 og 1978, siden blant annet for Samtiden og Vår Framtid. Som frilans tegner har han siden levert en mengde karikaturportretter til en rekke aviser og tidsskrifter i Norge og Sverige, blant andre Aftenposten, Dagens Nyheter og Expressen. Han har også illustrert flere bøker. Lund har deltatt på Høstutstillinga i 1982 og 1983 og på Barnebokbiennalen i Bratislava i 1981. I 2002 ble det utgitt en serie frimerker med karikaturer av folkekjære skuespillere portrettert av ham.

Lunds tegninger er kjennetegnet ved presis penneskravering og sikkert tegnerhåndverk påvirket av den amerikanske MAD-tegneren Mort Drucker, den amerikanske karikaturtegneren David Levine og Dagbladet-tegneren Finn Graff. Wikipedia

77 år
Bill Clinton (Politiker)
1946

Bill Clinton (USA)

Politiker, advokat, diplomat, selvbiograf, skribent, lærer, statsmann, saksofonist

Fullt navn / Fødenavn:
William Jefferson Blythe III

Født:
19. august 1946 (77 år)

William «Bill» Jefferson Clinton er en amerikansk politiker som fra 1993 til 2001 var USAs 42. president.

Clintons presidentperiode var preget av gode økonomiske tider med en sammenhengende økonomisk vekst med tilhørende budsjettoverskudd og lav arbeidsledighet. Likevel slet Clinton med at republikanerne kontrollerte Kongressen fra og med 1995, noe som blant annet gjorde at Clintons planer om en reform av helsevesenet ikke fikk flertall. Utenrikspolitisk huskes Clinton for forsøkene på å få en fredelig løsing på Midtøsten-konflikten, involveringen i det tidligere Jugoslavia, konflikten med Irak og Saddam Hussein (Operasjon Desert Fox) og den mislykkede operasjonen i Somalia i 1993.

Clinton huskes også for den såkalte Lewinsky-affæren, der han som første sittende president i moderne tid ble stilt for riksrett etter at han skal ha løyet under ed. Det ble ikke flertall i Senatet for å avsette ham, men saken dominerte likevel mediebildet i lang tid og ble svært belastende for Clinton.

Clinton er utdannet jurist, og er gift med politikeren Hillary Rodham Clinton. Wikipedia

78 år
Ian Gillan (Musiker)
1945

Ian Gillan (Storbritannia)

Musiker, sanger, låtskriver

Født:
19. august 1945 (78 år)

Ian Gillan er en engelsk vokalist, mest kjent som vokalist for hard rock-bandet Deep Purple. Gillan er også kjent for å ha sangrollen som Jesus på originalinnspillingen av rockeoperaen Jesus Christ Superstar i 1970.

Som 16-åring startet han sitt første band, The Moonshiners, men bare få uker etterpå, i oktober 1962 sluttet han skolen og ble med i bandet The Javelins. I årene som fulgte jobbet han hardt som musiker i band som Wainwrights Gentlemen og Episode Six, hvor han møtte bassisten Roger Glover første gang. I 1969 fikk Ritchie Blackmore høre om Gillan, og headhuntet ham til Deep Purple, som var på utkikk etter en ny vokalist. Roger Glover ble med på lasset som ny bassist i Deep Purple.

I 1973 forlot Gillan Deep Purple, mye på grunn av gnisninger mellom ham og gitarist Blackmore, og tok en kort pause fra profesjonell musikk før han dannet Ian Gillan Band i 1975. Den tidlige band-sounden hadde et klart islett av jazzrock som viste seg å være mindre populært, og den ble erstattet i 1977 med en mer kraftfylt hardrock-sound da Gillan skiftet ut flere medlemmer i bandet og forkortet gruppens navn til simpelthen Gillan.

I 1982 ble bandet oppløst da Gillan måtte hvile etter skader på stemmebåndene. I 1983 ble han ny vokalist i Black Sabbath for albumet Born Again og en påfølgende turné, før han ble med i et gjenforent Deep Purple i 1984.

Etter to studioalbum og ett livealbum fikk Gillan sparken fra Deep Purple i 1989, hvorpå tidligere Rainbow-vokalist Joe Lynn Turner overtok jobben. Gillan ga ut to soloalbum før resten av Deep Purple overtalte Ritchie Blackmore til å ta Gillan inn i varmen igjen.

I 2006 kom Gillan ut med et prosjekt som dokumenterer hans 40-årige karriere, kalt Gillan's Inn. Både Tony Iommi, flere medlemmer av Deep Purple og mange andre er en del av dette DVD-prosjektet.

På 1970-tallet hadde Ian Gillan en vokalmessig spennvidde på fem oktaver. Wikipedia

80 år
Johnny Nash (Sanger)
1940 - 2020

Johnny Nash (USA)

Sanger, skuespiller, musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
John Lester Nash Jr.

Født:
19. august 1940 (83 år siden)

Døde:
6. oktober 2020 (80 år) (3 år siden)

Johnny Nash, født John Lester Nash, Jr. (19. august 1940 i Houston Texas i USA, død 6. oktober 2020 samme sted), var en amerikansk sanger og låtskriver. Han bidro til å popularisere reggaen internasjonalt, ikke minst med hiten «I Can See Clearly Now» som gikk til topps på Billboard Hot 100 4. november 1972, og lå der i 4 uker. Andre kjente låter er "Hold Me Tight" (1968), "Stir It Up" (1972) og "Tears on My Pillow" (1975). Musikken han fremførte var en blanding av reggae og soul.

Nash spilte i den svenske filmen Vill så gärna tro fra 1971 av Gunnar Høylund. Wikipedia

80 år
Ginger Baker (Trommeslager)
1939 - 2019

Ginger Baker (Storbritannia)

Trommeslager, jazzmusiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Edward Baker

Født:
19. august 1939 (84 år siden)

Døde:
6. oktober 2019 (80 år) (4 år siden)

Peter Edward «Ginger» Baker var en britisk trommeslager kjent for sin tid i bandene Cream og Blind Faith sammen med blant andre Eric Clapton, Jack Bruce og Steve Winwood. Han spilte også sammen med en rekke andre artister og band, som Paul McCartney og Wings, Gary Moore, Hawkwind og Public Image Ltd.

Baker ble først kjent da han spilte i bandet Graham Bond Organisation, før han i 1966 startet Cream sammen med Eric Clapton og Jack Bruce. Da Cream oppløstes i 1969, startet han Blind Faith sammen med Clapton, Steve Winwood og Ric Grech. Blind Faith ble oppløst etter kort tid, og Baker startet senere sine egne band, samt at han holdt en solokarriere gående. Wikipedia

69 år
Erik Carlsen (Politiker)
1937 - 2006

Erik Carlsen (Norge)

Politiker

Født:
19. august 1937 (86 år siden)

Døde:
26. august 2006 (69 år) (17 år siden)

Erik Carlsen var en norsk lokalpolitiker for partiet Høyre.

Carlsen satt som ordfører i Tønsberg fra 1976 til 1993. Han ble i 2006 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Plassen foran Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, Erik Carlsens Plass, er oppkalt etter ham. I 2009 ble en byste av Carlsen reist her, utformet av kunstneren Per Ung. Wikipedia

84 år
Asmund Bjørken (Musiker)
1933 - 2018

Asmund Bjørken (Norge)

Musiker, komponist, jazzmusiker, saksofonist, skribent

Født:
19. august 1933 (90 år siden)

Døde:
29. januar 2018 (84 år) (6 år siden)

Asmund Bjørken var en norsk musiker (trekkspill og saksofon) innen jazz og gammeldans.

Han var sønn av en gårdbruker på Verdal som spilte fiolin. Asmund var autodidakt (selvlært) og ble med faren på spillejobber.

Bjørken var medlem i Harry Waagens orkester som 1949–53 var sentralt i Trondheim. Så ledet han orkester i Steinkjer omkring 1956 og i Trondheim fra 1957. Besetningen har blant annet vært Kalle Holst på klarinett og saksofon, Kjell Johansen på trommer og Bjørn Alterhaug på bass. I 1990 besto orkesteret av Oddmund Finnseth, sønnen Ove Bjørken på gitar, Per Olaf Green og Rolf Skogstad.

Blant utenlandske samarbeid var Bengt Hallberg, Benny Bailey, Mads Vinding. På 1980-tallet spilte han i Egil Kapstad/Rowland Greenberg kvartett.

Fra 1990 ledet han sin Swing Sekstett, der blant andre Ove Bjørken, Bjørn Alterhaug og Bjørn Krokfoss var med, samt Erling Aksdal på piano.

Selvbiografien Spellemann, på gammel rutine og støgg mistanke utkom i 2003. Der fremkommer det at han komponerte «Frøsøminner» til minne om et besøk til øyen Frösön utenfor Östersund.

Et portrett av ham ble sendt i NRK TV i 2003 kalt Asmund i Himmelriket, av Andreas Lunnan. Wikipedia

84 år
Birger Stuevold Lassen (Dommer)
1927 - 2011

Birger Stuevold Lassen (Norge)

Dommer, professor

Født:
19. august 1927 (96 år siden)

Døde:
15. desember 2011 (84 år) (12 år siden)

Birger Stuevold Lassen var en norsk jurist og professor emeritus ved Universitetet i Oslo. Han har også sittet som konstituert dommer i Høyesterett.

Lassen vokste opp i Molde, der hans far, Odd Lassen, var advokat. Han tok examen artium i 1946, deretter befalsskolen før han begynte å studere jus. Han ble cand.jur. i 1954. Deretter var han dommerfullmektig i Stavanger før han ble universitetsstipendiat i 1957, universitetslektor i 1961 og dosent i 1971. Han ble professor i 1990.

Han var i en periode styreleder for Gyldendal Norsk Forlag.

Lassen var særlig kjent for sitt arbeid med immaterialrett og herunder særlig kjennetegnsrett/varemerkerett, opphavsrett og designrett. Lassen skrev en rekke bøker (blant annet sammen med Are Stenvik og Ole-Andreas Rognstad) som stadig brukes som standardlitteratur både på universitetet og i næringslivet. Wikipedia

86 år
Willard Boyle (Fysiker)
1924 - 2011

Willard Boyle (Canada)

Fysiker, oppfinner, fotograf

Født:
19. august 1924 (99 år siden)

Døde:
7. mai 2011 (86 år) (13 år siden)

Willard Boyle er en kanadisk fysiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2009 sammen med George E. Smith for oppfinningen av CCD-brikken. Smith og Boyle delte den ene halvparten av prispengene, mens Charles K. Kao ble tildelt den andre halvparten.

Boyle ble i 2010 utnevnt til companion av Order of Canada. Wikipedia

70 år
Gene Roddenberry (Forfatter)
1921 - 1991

Gene Roddenberry (USA)

Forfatter

Født:
19. august 1921 (102 år siden)

Døde:
24. oktober 1991 (70 år) (32 år siden)

Eugene Wesley Roddenberry er mest kjent for å ha skapt Star Trek-konseptet, som nå består av fem TV-serier, en tegnefilmserie og ti spillefilmer.

Roddenberry var gift to ganger. Han fikk to barn med sin første kone, Eileen Rexroat (som han var gift med i 26 år), Dawn og Darleen. Hans andre kone var Majel Barrett, som spilte sykepleier "Christine Chapel" i den originale 1960-tallsserien (Star Trek: The Original Series), og er velkjent som stemmen til datamaskinen i de senere seriene og "Lwaxana Troi", moren til "Deanna Troi" i Star Trek: The Next Generation. Majel og Gene hadde møtt hverandre i flere år, da han bestemte at det var tid for å gifte seg, og spurte henne om å bli med på det, selv om han besøkte Japan på den tiden. Gene tilhørte ingen spesiell religion, men siden de var i Japan, valgte de et shinto-buddhistisk bryllup 6. august 1969. De anså begge dette som sitt virkelige bryllup, men hans skilsmisse var ikke endelig ennå, og de gjorde ekteskapet lovlig med en sivil seremoni, 29. desember 1969. De fikk sønnen Rod Roddenberry, 5. februar 1974.

Nichelle Nichols innrømmet i sin selvbiografi at hun en gang hadde en forhold med Roddenberry.

Etter hans død ble hans aske kapslet inn i en liten kapsel og sendt ut i rommet for å kretse rundt jorden i seks år til det brant opp i jordens atmosfære. Wikipedia

87 år
Coco Chanel (Moteskaper)
1883 - 1971

Coco Chanel (Frankrike)

Moteskaper, koreograf, kunstner, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Gabrielle Bonheur Chanel

Født:
19. august 1883 (140 år siden)

Døde:
10. januar 1971 (87 år) (53 år siden)

Gabrielle «Coco» Bonheur Chanel var en fransk moteskaper som grunnla motehuset Chanel. Hun er mest kjent som skaperen av kjolen «den lille sorte» og parfymen Chanel No. 5. Chanel ble av magasinet The Times kåret til én av århundrets hundre viktigste og innflytelsesrike personligheter. I 2008 ble det produsert tre filmer samt en Tv-serie om henne. Wikipedia

70 år
Axel Pehrsson-Bramstorp (Svensk statsminister)
1883 - 1954

Axel Pehrsson-Bramstorp (Sverige)

Svensk statsminister, politiker, gårdbruker

Fullt navn / Fødenavn:
Axel Alarik Pehrsson-Bramstorp

Født:
19. august 1883 (140 år siden)

Døde:
19. februar 1954 (70 år) (70 år siden)

Axel Alarik Pehrsson-Bramstorp var en svensk politiker. Han var leder for Bondeförbundet (Centerpartiet) 1934–1949, Sveriges statsminister juni-september 1936, og landbruksminister 1936–1945. Wikipedia

83 år
Sivert Christensen Strøm (Advokat)
1819 - 1902

Sivert Christensen Strøm (Norge)

Advokat, politiker

Født:
19. august 1819 (204 år siden)

Døde:
13. november 1902 (83 år) (121 år siden)

Sivert Christensen Strøm var en norsk jurist og politiker, kjent som stortingsrepresentant i flere perioder og som borgermester i Trondheim.

Strøm ble født i 1819 som sønn av sjøkapteinen Christen Nielsen Strøm fra Øyestad. Han ble uteksaminert som cand.jur. i 1845 og arbeidet deretter som advokat (sakfører) frem til han ble utnevnt til sorenskriver i Nordre Østerdalen i 1859. Strøm ble etterhvert involvert i politikken, og ble utnevnt til stortingsrepresentant for Hedemarkens amt i periodene 1859-1860, 1862-1863, 1864 og 1865-1866. I hans siste to terminer i 1871-1873 og 1877-79 representerte han Trondhjem og Levanger.

I 1867 etterfulgte han Emil Aubert som borgermester i Trondheim, og i 1871 ble han utnevnt til direktør av Norges Bank. Strøm kjøpte i 1874 Gløshaugen gård, som ble hans faste bolig frem til han solgte seg ut til staten i 1896. Strøm var gift to ganger, og hadde flere barn, blant andre amtmannen og statistikeren Boye Christian Riis Strøm. Wikipedia

Dødsfall

82 år
Sonny Chiba (Skuespiller)
1939 - 2021

Sonny Chiba (Japan)

Skuespiller, judoka, seiyū, filmprodusent, filmregissør, sangtekstforfatter, karateutøver, stuntmann, sanger, komponist, stunt coordinator, professor

Født:
22. januar 1939 (85 år siden)

Døde:
19. august 2021 (82 år) (2 år siden)

Shinichi «Sonny» Chiba var en japansk skuespiller og kampsportutøver.

Etter studier ved blant annet Nippon Taiiku University bestemte Chiba seg for å bli skuespiller. Særlig kjent var han for sin medvirkning i Kill Bill: Volume 1.

Chiba døde av covid-19 den 19. august 2021, i en alder av 82 år, på et sykehus i Kimitsu. Wikipedia

71 år
Lars Larsen (Gründer)
1948 - 2019

Lars Larsen (Danmark)

Gründer, forretningsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Kristinus Larsen

Født:
6. august 1948 (75 år siden)

Døde:
19. august 2019 (71 år) (Leverkreft) (4 år siden)

Lars Kristinus Larsen var en dansk forretningsmann, eier og grunnlegger av butikkjeden Jysk.

Larsen var også kjent under navnet «Dyne-Larsen», og var grunnleggeren av butikkjeden Jysk. Fram til 2001 fikk kjeden navnet «Jysk Sengetøjslager».

I forbindelse med 30-årsjubileet til Jysk i 2009, ga Larsen ut boka «30 år med Jysk». Han sendte en gratis kopi til hver husholdning i Danmark, og boken ble da #1 i landet.

Forbes kåret ham til den 435. rikeste mannen i verden i august 2015.

I juni 2019 ble det kunngjort at Larsen ville trekke seg fra sin stilling med umiddelbar virkning, da han fikk diagnosen alvorlig leverkreft. Sønnen Jacob Brunsborg, tok da over stillingen hans. Wikipedia

77 år
Tom A. Schanke (Forfatter)
1940 - 2017

Tom A. Schanke (Norge)

Forfatter, politiker, siviløkonom

Fullt navn / Fødenavn:
Tom Albert Færden Schanke

Født:
31. juli 1940 (83 år siden)

Døde:
19. august 2017 (77 år) (6 år siden)

Tom Albert Færden Schanke var en norsk siviløkonom godt kjent som fotballeder og idrettsarrangør og -historiker, og også som forfatter av Norsk idrettsleksikon i flere utgaver.

Ved stortingsvalget i 1981 stilte han til valg i Oslo som toppkandidat for sitt eget politiske parti, Tom A. Schankes Parti. Partiet fikk 826 stemmer, noe som utgjorde 0,3 % av stemmene i byen. Partiet kom dermed ikke inn på Stortinget, og det stilte ikke til valg seinere.

I 1987 vedtok Fotballtinget hans forslag om at alle uavgjorte seriekamper i Norge skulle avgjøres med straffesparkkonkurranse. Ordningen ble bare praktisert det ene året. Schanke var daglig leder av Norsk Fotballs Venner (NFV) 1985-2005. Foreningens største arrangementer var ti Liverpool-festivaler på Ullevaal Stadion 1991-2000, og 21 cupfinalefester på Oslo Plaza 1985-2005. I perioden 2000-2010 arrangerte Schanke fem OL-gallaer for regjeringen på Oslo Plaza.

I 2006 var han forfatter av Norsk idrettsleksikon, utgitt på Giga Forlag. I 2007 var han forfatter av en utvidet versjon av verket utgitt på Aller Forlag. I 2012 utvidet han Norsk idrettsleksikon ytterligere til fire bind, og ga det ut på sitt nystartede forlag Tom A. Schankes Idrettsforlag.

I 2013 mottok Schanke den nordiske leder- og journalistprisen, Torsten Tegnérs minnepris og stipend, som den tredje norske siden prisen ble innstiftet i 1989. I 2015 mottok han NIFs hederstegn for fortjenstfullt arbeid for norsk idrett. Wikipedia

68 år
Tony Scott (Regissør)
1944 - 2012

Tony Scott (Storbritannia)

Regissør, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Anthony David Leighton Scott

Født:
21. juni 1944 (80 år siden)

Døde:
19. august 2012 (68 år) (Selvmord) (11 år siden)

Anthony David «Tony» Scott var en engelsk filmregissør og -produsent som laget de fleste av filmene sine i USA. Scott startet sin karriere som reklamefilmregissør på 1970-tallet og lagde over 1000 reklamefilmer for sin eldre bror, regissør Ridley Scott. På 1980- og 1990-tallet hadde Tony Scott regien på filmsuksesser som Top Gun, Days of Thunder og Enemy of the State.

Han ble funnet død etter at vitner så ham hoppe utfor Vincent Thomas Bridge i San Pedro, Los Angeles, årsaken er mest sannsynlig selvmord. Wikipedia

86 år
Don Hewitt (Journalist)
1922 - 2009

Don Hewitt (USA)

Journalist, nyhetsprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Don S. Hewitt

Født:
14. desember 1922 (101 år siden)

Døde:
19. august 2009 (86 år) (14 år siden)

Don S. Hewitt var en amerikansk journalist og nyhetsprodusent som var ansatt en mannsalder i TV-kanalen CBS. Her skapte han blant annet det kjente aktualitetsprogrammet 60 Minutes.

Hewitt studerte ved New York University og begyndte sin journalistiske karriere ved New York Herald Tribune i 1942. Senere kom han til Associated Press. I 1948 ble han ansatt i den amerikanske TV-kanalen CBS, og her ble han resten av sitt yrkesaktive liv inntil han pensjonerte seg i 2004. Under tiden ved CBS produserte han i 1960 den første TV-sendte presidentdebatten i USA, mellom John F. Kennedy og Richard Nixon. På slutten av 1960-tallet fikk han gjennomslag for sin idé om et timelangt program dedikert til nyheter, og 60 Minutes.

Det var Don Hewitt som i 1996 engasjerte CNNs utenrikskorrespondent og nyhetsanker Christiane Amanpour til å levere 4-5 nyhetsreportasjer årlig til 60 Minutes ved siden av fulltidsjobben i CNN. Da hun kunngjorde i 2005 at hun ikke fornyet kontrakten med CBS og 60 Minutes, hadde Hewitt trukket seg tilbake fra kanalen. Han uttalte at dersom han fortsatt hadde vært ansvarlig, ville han ha sørget for at Amanpour fortsatte.

Hewitt ble født i New York City som sønn av Frieda (pikenavn Pike) og Ely S. Hewitt. Hans far var en jødisk immigrant fra Russland, mens hans amerikanskfødte mors familie hadde tysk-jødisk opphav.

Hewitt døde av bukspyttkjertelkreft i sitt eget hjem i Suffolk County i delstaten New York, en måned etter at en annen CBS-legende, Walter Cronkite, gikk bort. Wikipedia

61 år
Betty Everett (Sanger)
1939 - 2001

Betty Everett (USA)

Sanger, pianist, låtskriver

Født:
23. november 1939 (84 år siden)

Døde:
19. august 2001 (61 år) (22 år siden)

Betty Everett var en amerikansk sanger som var mest kjent for sangen «The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)», som var en stor hit i 1964.

Sangen ble brukt i filmen Jakten på Susan (orig. Desperately Seeking Susan) fra 1985 med Madonna med Everetts fremføring, og sangen fikk en ny renessanse i 1990 med filmen Mermaids – Hvordan selge sko til en havfrue (orig. Mermaids) (1990) med Cher i en av hovedrollene. Wikipedia

79 år
William Bouguereau (Kunstmaler)
1825 - 1905

William Bouguereau (Frankrike)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Adolphe Williams Bouguereau

Født:
30. november 1825 (198 år siden)

Døde:
19. august 1905 (79 år) (118 år siden)

William Adolphe Bouguereau, eller Adolphe-William Bouguereau var en fransk akademisk maler og tradisjonalist. I sine realistiske sjangermalerier benyttet han seg av mytologiske temaer med moderne tolkninger av klassiske emner hvor han framhevet det kvinnelige legeme. I løpet av sitt liv fikk han betydelig populær oppmerksomhet i særlig Frankrike og USA, ble gitt tallrike æresbevisninger og solgt bilder til høye priser. Som den vesentligste salong-maleren i sin generasjon, ble han hånet av den impresjonistiske avantgarden. Helt i begynnelsen av 1900-tallet hadde Bouguereau og hans kunst mistet sin tiltrekning og interesse hos publikum da kunstsmaken generelt hadde endret seg. På 1980-tallet kom det dog en fornyet interesse for figurmaleri som førte til en gjenoppdagelse av Bouguereau og hans verker. I sitt liv utførte han 822 ferdige malerier som ettertiden er kjent med, dog er det mange malerier som har siden fått en ukjent skjebne.

Bouguereau ble født inn i en fattig handelfamilie, men fikk gjennom sin onkel interesse for religion og gresk mytologi. Bouguereau var svært fascinert av sistnevnte, og fikk etterhvert overtalt sin familie om å la ham bli kunstmaler. Bouguereaus malestil forandret seg svært lite gjennom hans kunstkarriere, men Bouguereau skapte malerier med ulike emner, fra storslåtte mytologiske komposisjoner til mer naturalistiske avbildninger av fattige kvinner og barn. Han giftet seg i 1896 med kunstneren Elizabeth Jane Gardner, som tidligere var en av hans elever ved Académie Julian. Wikipedia

77 år
Arnold Böcklin (Kunstmaler)
1827 - 1905

Arnold Böcklin (Sveitsisk)

Kunstmaler, billedhugger, universitetslærer, grafiker

Født:
16. oktober 1827 (196 år siden)

Døde:
19. august 1905 (77 år) (118 år siden)

Arnold Böcklin var en sveitsisk maler, tegner, grafiker og billedhugger. Han var en av de mest betydningsfulle representantene for symbolismen, en kunstretning på slutten av 1800-tallet. Hans mest kjente verk er maleriet Dødens øy (Toteninsel) som finnes i fem varianter. Wikipedia

<<
19. August
>>