Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
7 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

2. Oktober

Om dagen

2. Oktober er dag 276 i 2024, og er i uke 40. Det er 90 dager igjen av året.
Guineas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Frankrike i 1958)

Historie

10 år siden

2013: Den kjente forfatteren Tom Clancy dør av hjertesvikt, 66 år gammel

Thomas Leo «Tom» Clancy jr. var en amerikansk forfatter av politiske thrillere som i stor grad baserer seg på etterretnings- og militærteknologiske konsepter; andre forfattere som skriver samme type bøker blir ofte sammenlignet med Clancy – nesten som om han representerer en mal for hvordan slike historier skal fortelles. Clancys tidligste bøker har en definitiv fokus på den kalde krigen.

Selv om mange profesjonelle forfattere og anmeldere kritiserer Clancys prosa for å være dårlig, har de aller fleste av bøkene hans vært bestselgere; Clancys tilhengere liker hans utspekulerte plott og den gjennomgående sansen for tekniske detaljer, spesielt når det gjelder militærteknologi, men også når det gjelder de «dype verdenspolitiske aspektene».

Clancy har i det siste kritisert den USA-ledede invasjonen av Irak, og mener invasjonen er et godt bevis på at «gode mennesker gjør feil». Hans siste bok, Battle Ready, er skrevet i samarbeid med en annen kritiker av invasjonen, tidligere general Anthony Zinni, noe som har ført til heftige diskusjoner med blant annet Richard Perle. Wikipedia
47 år siden

1976: Programposten «Norge Rundt» har premiere på NRK

Norge Rundt er et norsk TV-program som går på fredager på NRK1, med unntak av høsten 2000 da programmet ble flyttet til søndag kveld 21.00. Fra 5. januar 2001 var programmet tilbake på fredagskvelden etter et massivt folkekrav. Første program ble sendt i 1976.

Materialet i programmet er et utvalg av det som distriktskontorene rundt i Norge har å tilby, og har dermed fått tilnavnet «Distriktenes magasin». Programmet har hovedkontor i Bergen, med slagordet «Aldri en fredag uten». Programmet har hatt over 1 500 sendinger med over 190 programledere i årenes løp.

I åpningsvignetten har siden starten bestått av «Norsk dans nr. 2» av Edvard Grieg.

I 2016 hadde Norge Rundt sendt over 10 000 reportasjer. Tema som ofte hadde fått mye oppmerksomhet i serien var 128 reportasjer om treskjærere, 818 dyrehistorier hvorav 213 om hunder, 39 reportasjer om taletrente papegøyer og undulater, 97 om oppfinnere. 2898 av intervjuobjektene var omtalt som utøver av en eller annen form for håndarbeid. Wikipedia
75 år siden

1948: 19 mennesker omkommer i «Bukken Bruse-ulykken» ved Hommelvik sjøflyhavn i Trondheimsfjorden

«Bukken Bruse»-ulykken var en flyulykke som skjedde den 2. oktober 1948 ved Hommelvik sjøflyhavn i Trondheimsfjorden og som kostet 19 mennesker livet. Flyet var et norskregistrert firemotors sjøfly av typen Short Sandringham V med navnet «Bukken Bruse» og tilhørte Det Norske Luftfartselskap (DNL) og ble brukt i den flyvende hurtigrute.

Flyet var på vei fra Fornebu til Hommelvik ved Trondheim med 38 passasjerer og en besetning på syv, ledet av DNLs sjefsflyger John Strandrud. Da flyet skulle lande i Hommelvika ved Trondheimsfjorden var været dårlig. Styrbord (høyre) pongtong traff sjøen så kraftig at den knakk. Flyet hellet over til styrbord (høyre) side og styrbord (høyre) vinge traff vannet. Deretter tippet flyet over og nesen ble ødelagt i det kraftige sammenstøtet med vannet og én flyvertinne ble drept umiddelbart. Den forreste delen av flyet ble raskt fylt med vann.

Av de totalt 45 ombord døde 16 av passasjerene og tre av besetningen. Blant de omkomne var ordfører i Tromsøysund kommune Alfred Hansen. De av passasjerene som ikke druknet var de som satt lengst akter i flyets røykeavdeling, deriblant den kjente filosofen og samfunns­kritikeren Bertrand Russell, som skulle til Trondheim og holde foredrag i Studentersamfundet. Wikipedia

Fødsler

45 år
Ayumi Hamasaki (Sanger)
1978

Ayumi Hamasaki (Japan)

Sanger, låtskriver, modell, komponist, sangtekstforfatter, lyriker, plateprodusent, skuespiller, skribent, danser, performancekunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Hamasaki Ayumi

Født:
2. oktober 1978 (45 år)

Ayumi Hamasaki er en japansk popartist. Hennes fødenavn ble skrevet (Hamasaki Ayumi).

Det blir sagt at Ayumi Hamasaki, eller Ayu som hun er kjent som blant fans, er den mest innflytelsesrike popsangeren i Japans historie. Med en musikalsk historie som strekker seg over lang tid, er den eneste kvinnelige popartist som har nådd toppen med alle sine syv album. I 2006 ga hun ut sin singel nummer 39, Startin’ I Born to Be, og ble den første kvinnelige sangeren som hadde 26 førsteplasser og 37 singler på topp 10 i Oriconlistene. Wikipedia

46 år
Didier Défago (Alpinist)
1977

Didier Défago (Sveits)

Alpinist

Født:
2. oktober 1977 (46 år)

Didier Défago er en sveitsisk alpinist.

I 1996 vant Didier Défago junior-VM i Super-G og fikk bronse i storslalåm. I mars samme år debuterte han i verdenscupen i mars 1996 i Hafjell. Karrierens første verdenscupseier kom 20. desember 2002 i et Super-G-renn i Val Gardena. Over seks år senere, i januar 2009, tok han sin andre seier, i utforløypa i Wengen.

Under VM 2007 i Åre kom Défago på fjerdeplass i kombinasjonen. Dermed la sveitsiske utøvere beslag på tre av de fire fremste plasseringene (Daniel Albrecht tok gullet, mens Marc Berthod fikk bronse).

I OL 2010 i Whistler gikk Defago til topps i utfor, sju hundredeler foran Aksel Lund Svindal.

Broren Daniel Défago er også med på det sveitsiske alpinlandslaget. Wikipedia

44 år
Dina Birte Al-Erhayem (Skuespiller)
1975 - 2019

Dina Birte Al-Erhayem (Danmark)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Dina Birte Al-Erhayem

Født:
2. oktober 1975 (48 år siden)

Døde:
29. desember 2019 (44 år) (4 år siden)

Dina Birte Al-Erhayem var en dansk skuespillerinne med irakisk bakgrunn. Wikipedia

51 år
Øyvind Torseter (Forfatter)
1972

Øyvind Torseter (Norge)

Forfatter, illustratør, skribent, barnebokforfatter

Født:
2. oktober 1972 (51 år)

Øyvind Torseter er en norsk billedkunstner, illustratør, tegneserieskaper og forfatter.

Han har illustratørutdannelse fra Merkantilt Institutt i Oslo (1991–1992), Skolen for Grafisk Design i Oslo (1992–1994) og Kent Institute of Art and Design i Maidstone (1995–1998). Han har illustrert flere bildebøker, blant annet den prisbelønte Klikk fra (2004) med egen tekst.

Torseter arbeider både med tradisjonelle og digitale bildeteknikker, særlig med vekt på tegning. Han eksperimenterer også med grafiske effekter og tredimensjonale papirklipp. Tegningene i bøkene kan både være illustrasjoner til en handlingsorientert tekst, men også lek og eksperimenter med fri tegnekunst som inneholder detaljer og historier med stort tolkningsrom. Torseter anses av mange som en av Norges fremste unge billedbokkunstnere og tegnere.

Øyvind Torseter bor og arbeider i Oslo. Wikipedia

53 år
Martin Sköld (Musiker)
1970

Martin Sköld (Sverige)

Musiker

Født:
2. oktober 1970 (53 år)

Martin Sköld er en svensk musiker kjent fra bandet Kent.

Han er et av de to opprinnelige medlemmene som grunnla bandet under navnet navnet Jones & Giftet. Det skiftet senere navn til Havsänglar og til slutt til Kent. Sköld spiller bassgitar og keyboard. Ved siden av Kent har han startet prosjektet Peking Laundry sammen med Martin «Nåid» Landqvist. Wikipedia

53 år
Kelly Ripa (Skuespiller)
1970

Kelly Ripa (USA)

Skuespiller, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Kelly Maria Ripa

Født:
2. oktober 1970 (53 år)

Kelly Maria Ripa er en amerikansk skuespillerinne og programleder.

Kelly Ripa leder sammen med Regis Philbin programmet Live with Regis and Kelly på TV-kanalen ABC. Hun har en av rollene i komedien Hope & Faith som også sendes av ABC og som blir sendt av TV 2 i Norge. Hun spilte også Hayley Vaughan i såpeoperaen All My Children fra 1990-2002.

1. mai 1996 giftet Kelly Ripa seg med sin medskuespiller fra All My Children, Mark Consuelos. Paret har tre barn, Michael Joseph Consuelos, Lola Grace Consuelos(født 19. juni 2001) og Joaquin Antonio Consuelos(født 24. februar 2003).

Hun blir alltid presentert som Kelly «Lee» Ripa når hun er på Late Show with David Letterman. Wikipedia

54 år
Trine Skei Grande (Politiker)
1969

Trine Skei Grande (Norge)

Politiker, lærer

Født:
2. oktober 1969 (54 år)

Trine Skei Grande er en norsk politiker (V). Hun har vært leder i Venstre siden 2010 og har vært fast innvalgt på Stortinget fra Oslo siden 2005. Fra 2001 til 2005 var hun fast møtende for statsråd Odd Einar Dørum. I stortingsvalget 2017 var hun Venstres førstekandidat i Oslo. Hun var kulturminister fra 17. januar 2018 til 22. januar 2019, og er kultur- og likestillingsminister fra 22. januar 2019. Wikipedia

56 år
Petter Belsvik (Fotballtrener)
1967

Petter Belsvik (Norge)

Fotballtrener, fotballspiller

Født:
2. oktober 1967 (56 år)

Petter Belsvik er en norsk fotballtrener og tidligere fotballspiller som er assistenttrener og toppspillerutvikler for Kongsvinger IL Toppfotball.

Han scoret totalt 159 mål i Eliteserien. Han er med dette på tredjeplass på listen over flest scorede mål sammenlagt, etter Sigurd Rushfeldt og Harald Martin Brattbakk. Til tross for dette spilte han aldri for det norske landslaget, og ble heller aldri toppscorer i Eliteserien. Han ble til gjengjeld cupmester med Stabæk i 1998, og seriemester med Rosenborg Ballklub i 2000.

Etter at han la opp som spiller etter 2003-sesongen, var Belsvik en del av trenerapparatet i Stabæk fra 2004 til 2008. Han var assistenttrener under Jan Jönsson da Stabæk tok seriegull i 2008. Fra 2009 til 2011 var Belsvik assisenttrener i Lillestrøm. Belsvik var fra 1. januar 2012 hovedtrener for Stabæk, men gikk til Fram Larvik før 2014-sesongen etter at kontrakten hans utløp. Han var trener i Fram Larvik til 2018, og fra 2018 til 2019 var han daglig leder i Larvik Håndballklubb. Wikipedia

57 år
Thor Gjermund Eriksen (Politiker)
1966

Thor Gjermund Eriksen (Norge)

Politiker, journalist, redaktør

Født:
2. oktober 1966 (57 år)

Thor Gjermund Eriksen er en norsk journalist og redaktør, og tidligere konsernsjef i Amedia. Han tok over som kringkastingssjef i NRK etter Hans-Tore Bjerkaas 11. mars 2013.

Han er født og oppvokst på Høybråten i Oslo, hvor han fortsatt bor. Han gikk på Høybråten skole og Stig ungdomsskole og deretter Bredtvet videregående skole fra 1982 til 1985.

Han har sin politiske bakgrunn i Sosialistisk Venstreparti (SV) og var flere år medlem av sentralstyret i SVs ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom, og var frem til han ble utnevnt til kringkastingssjef medlem i Arbeiderpartiet. Han har vært pressesekretær på Stortinget for SV og blant annet personlig rådgiver for Erik Solheim og tidligere byrådssekretær for miljø- og samferdselsbyråd Raymond Johansen i Oslo.

Som journalist ble Eriksen først fast ansatt i Dagbladet i 1995. I 2000 ble han politisk redaktør i Aftenposten, men gikk tilbake til Dagbladet året etter som politisk redaktør. I 2003 fikk han jobben som ansvarlig redaktør i Dagbladet, en jobb han trakk seg fra 8. mars 2006. Etter dette gikk han over til en direktørstilling i Amedia. 1. desember 2010 ble han utnevnt til konstituert konsernsjef i Amedia etter Even Nordstrøms plutselige avgang, og han ble fast tilsatt i stillingen fra juni 2011. 11. desember 2012 ble han utnevnt til kringkastingssjef i NRK. Kort tid etter ansettelsen kom det frem at Eriksen har et kjæresteforhold til Ann Kristin Enkrog, TV 2s direktør for HR og administrasjon, men at han ikke informerte NRKs styre om dette før ansettelsen. Wikipedia

63 år
Jan-Henrik Fredriksen (Politiker)
1956 - 2020

Jan-Henrik Fredriksen (Norge)

Politiker

Født:
2. oktober 1956 (67 år siden)

Døde:
8. mars 2020 (63 år) (4 år siden)

Jan-Henrik Fredriksen var en norsk politiker (Frp). Han ble innvalgt på Stortinget fra Finnmark i 2005, som Frps første representant i historien fra Finnmark. Han ble gjenvalgt i 2009 og 2013.

Fredriksen hadde yrkesskole og utdanning som sveiser. Han arbeidet ved ⅍ Sydvaranger 1975–1976, Kragerø Verft og Dokk 1977–1979, Kragerø Kystservice 1979–1982, Fjeldstad A/S 1982–1993 og Fabricom fra 1993. Wikipedia

79 år
Vernor Vinge (Matematiker)
1944

Vernor Vinge (USA)

Matematiker, informatiker, romanforfatter, skribent, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Vernor Steffen Vinge

Født:
2. oktober 1944 (79 år)

Vernor Vinge er en amerikansk matematiker, informatiker og science fiction-forfatter. Han er mest kjent for romanene A Fire Upon the Deep og A Deepness in the Sky samt for kortromanen True Names, som inneholder en av de tidligste beskrivelsene av cyberspace (selv om det her ble kalt «The Other Plane»). Wikipedia

93 år
Uta Ranke-Heinemann (Forfatter)
1927 - 2021

Uta Ranke-Heinemann (Tyskland)

Forfatter, teolog, universitetslærer

Født:
2. oktober 1927 (96 år siden)

Døde:
25. mars 2021 (93 år) (3 år siden)

Uta Ranke-Heinemann var en tysk teolog, akademiker og forfatter. Hun hadde den ikke-konfesjonelle lærestolen i religionshistorie ved Universitetet i Duisburg-Essen. Wikipedia

78 år
Mahatma Gandhi (Frigjøringsleder)
1869 - 1948

Mahatma Gandhi (India)

Frigjøringsleder, politiker, filosof, essayist, borgerrettsaktivist, revolusjonær

Fullt navn / Fødenavn:
Mohandas Karamchand Gandhi

Født:
2. oktober 1869 (154 år siden)

Døde:
30. januar 1948 (78 år) (76 år siden)

Mohandas Karamchand Gandhi var en indisk frigjøringsleder og statsmann, kjent for sin rolle i Indias kamp for uavhengighet fra Storbritannia. Han huskes først og fremst for sin bruk av ikke-voldelige metoder som sivil ulydighet i frigjøringskampen, forankret i det religiøse konseptet ahimsa. Den moderne pasifismen bygger i stor grad på Gandhis ikkevoldsfilosofi.

Gandhi regnes som «den indiske nasjons far», og hans fødselsdag, 2. oktober, er nasjonal helligdag over hele India, (Gandhi Jayanti).

"Mahatma" er en ærestittel og betyr stor sjel. Wikipedia

86 år
Paul von Hindenburg (Generalfeltmarskalk)
1847 - 1934

Paul von Hindenburg (Tyskland)

Generalfeltmarskalk

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg

Født:
2. oktober 1847 (176 år siden)

Døde:
2. august 1934 (86 år) (89 år siden)

Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg var en tysk generalfeltmarskalk og politiker. Han var Tysklands andre president (Reichspräsident). Wikipedia

Dødsfall

86 år
Bjarne Mørk-Eidem (Politiker)
1936 - 2022

Bjarne Mørk-Eidem (Norge)

Politiker

Født:
4. oktober 1936 (87 år siden)

Døde:
2. oktober 2022 (86 år) (1 år siden)

Bjarne Andreas Mørk-Eidem var en norsk politiker (Ap). Han var stortingsrepresentant for Nordland fra 1969 til 1993 og fiskeriminister i Brundtland-regjeringen fra 1986 til 1989. De fleste årene på Stortinget satt han i Stortingets finanskomité. Fra 1989 til 1990 var han Stortingets visepresident.

Mørk-Eidem var leder av Riksrevisjonen fra 1990 til 2005 og var medlem av det statlige kystfiskeutvalget 2006-2008, som utredet samers og andres rett til fiske utenfor Finnmarkskysten.

Han var leder av hovedstyret for Foreningen Norden i Norge fra 1991 til 1999 og medlem av en rekke nordiske samarbeidsorganer, blant annet Den nordiske investeringsbank.

Mørk-Eidem kom fra et fiskerbondehjem på Vega. Han gikk på Nesna lærerskole og arbeidet i skoleverket til han ble valgt til stortingsrepresentant. Han var også kommunepolitiker på Vega.

Mørk-Eidem var kommandør med stjerne av den svenske Nordstjerneordenen og ridder av Den islandske falkeorden. Wikipedia

31 år
Isaac Promise (Fotballspiller)
1987 - 2019

Isaac Promise (Nigeria)

Fotballspiller

Født:
2. desember 1987 (36 år siden)

Døde:
2. oktober 2019 (31 år) (4 år siden)

Isaac Promise var en nigeriansk fotballspiller.

Han representerte Nigeria under Sommer-OL 2008 i Beijing, hvor han tok sølv med det nigerianske landslaget. Wikipedia

84 år
Giya Kancheli (Komponist)
1935 - 2019

Giya Kancheli (Russland)

Komponist

Fullt navn / Fødenavn:
გია ყანჩელი

Født:
10. august 1935 (88 år siden)

Døde:
2. oktober 2019 (84 år) (4 år siden)

Giya Kancheli (også Gia, georgisk გია ყანჩელი; 10. august 1935 i Tbilisi, død 2. oktober 2019 samme sted) var en georgisk komponist.

Kancheli var sønn av en kirurg. Han studerte først geologi, men skiftet i 1959 over til Tbilisi statlige konservatorium hvor han studerte komposisjon med Ilia Tuskia. Ved siden av komponerte han film- og scenemusikk.

Fra 1966 arbeidet han med sjefregissøren ved Statens akademiske Rustaveli-teater i Tbilisi, Robert Sturua. Kanchelis musikk for en moderne scenesetting av Shakespeare skapte oppsikt. I 1971 ble han musikalsk leder ved teateret. Fra 1971 til 1978 arbeidet han som komposisjonslærer ved det statlige konservatoriet i Tbilisi. Fra 1984 til 1989 var han leder for det georgiske komponisters fagforbund.

Han komponerte i moderne stil og hørte til en av de mest betydningsfulle komponister i Sovjetunionen sammen med Alfred Schnittke, Rodion Shchedrin og Avet Terterian.

Kanscheli forlot Georgia i 1991 og bodde siden da i Vest-Europa. Fra 1991 til 1992 bodde han etter innbydelse fra Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) i Berlin. I 1995 ble han som komponist tilknyttet Den kongelige flamske filharmoni i Antwerpen. Fra 1996 bodde han i Belgia.

Allerede mens han studerte komponerte Kanscheli pop og chansoner. Mellom 1967 og 1986 skrev han syv symfonier og vant seg et ry som avantgardist. Operaen Musikk for de levende som han skrev i samarbeid med Robert Sturua, ble uroppført i Tblisli i 1984. Han har komponert musikken til flere titalls filmer, blant annet Arachveulebrivi gamopena («En uvanlig utstilling», Eldar Schengelaja, 1968), Bjørnens kyss (Sergej Bodrov, 2002) og mange av den georgiske regissøren Georgi Danelijas filmer. Fra 1971 har han skrevet teatermusikk, for eksempel til Bertolt Brechts Der kaukasische Kreidekreis og William Shakespeares Richard III. Kanchelis komposisjoner forbinder moderne elementer som cluster med arkaiske melodivendinger, og preges ofte av en stemning av dyp sorg. Wikipedia

66 år
Tom Petty (Musiker)
1950 - 2017

Tom Petty (USA)

Musiker, gitarist, sanger, plateprodusent, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Earl Petty

Født:
20. oktober 1950 (73 år siden)

Døde:
2. oktober 2017 (66 år) (6 år siden)

Thomas Earl «Tom» Petty var en amerikansk låtskriver og gitarist.

Han var frontmann i Tom Petty & the Heartbreakers og medlem av bandet Mudcrutch. Han var også medlem av supergruppen The Traveling Wilburys, hvor han hadde pseudonymet Charlie T. Wilbury, Jr. Han stod bak en rekke hit-singler, mange som fortsatt spilles på radiostasjoner dedikert til klassisk rock. Petty var også en kritiker av dagens musikkindustri og at antallet uavhengige radiostasjoner er blitt redusert.

Petty spilte hovedsakelig i The Heartbreakers det meste av sin karriere, men ga også ut solomateriale, eksempelvis albumet Highway Companion fra 2006, hvor han spilte de fleste instrumentene selv. Noen medlemmer fra The Heartbreakers spilte også på hans soloalbumer, og bandet backet ham alltid på turneer. Han turnerte også med Mudcrutch for å promotere debutalbumet. Den 3. februar 2008 spilte Tom Petty & the Heartbreakers i hovedpausen på Super Bowl XLII. Wikipedia

76 år
Georg Apenes (Politiker)
1940 - 2016

Georg Apenes (Norge)

Politiker, journalist, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Georg Richard Apenes

Født:
5. april 1940 (84 år siden)

Døde:
2. oktober 2016 (76 år) (7 år siden)

Georg Richard Apenes var en norsk jurist, politiker (H) og tidligere embetsmann. Han var stortingsrepresentant for Høyre fra 1977 til 1989 og direktør i Datatilsynet fra 1989 til 2010.

Apenes tilhørte det han oppfattet som Høyres verdikonservative fløy, som var opptatt av prinsipielle og ideologiske spørsmål. Han hadde til dels et anstrengt forhold til politikken og sitt eget parti. Til tross for sin interesse for justispolitikk ble han aldri justisminister. Som direktør for Datatilsynet engasjerte han seg imidlertid for personvernet og var en frontfigur mot EUs datalagringsdirektiv. Wikipedia

87 år
Konrad B. Knutsen (Bankansatt)
1925 - 2012

Konrad B. Knutsen (Norge)

Bankansatt, jurist, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Konrad Birger Knutsen

Født:
21. september 1925 (98 år siden)

Døde:
2. oktober 2012 (87 år) (11 år siden)

Konrad Birger Knutsen var en norsk embetsmann.

Knutsen var utannet jurist. Han var økonomisjef i Stavanger kommune fra 1967 til 1973 og fylkesmann i Rogaland fra 1973 til 1981. Fra januar 1975 til november 1981 var Knutsen riksmeglingsmann. Etter det var han administrerende direktør i Rogalandsbanken fra 1981 til 1987, og siden advokat.

Han engasjerte seg sterkt for Stavangerregionen, blant annet for å få Statoil og Oljedirektoratet og et universitet i byen.

Han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 1980 og i 1984 til kommandør av den franske Æreslegionen. Wikipedia

84 år
Kristian Kvakland (Billedhugger)
1927 - 2011

Kristian Kvakland (Norge)

Billedhugger

Fullt navn / Fødenavn:
Kristian Marius Kvakland

Født:
5. februar 1927 (97 år siden)

Døde:
2. oktober 2011 (84 år) (12 år siden)

Kristian Marius Kvakland var en norsk billedhugger og kunstner. Han har blant annet laget den velkjente Amandastatuetten. Kristian Kvakland var bosatt på Blylaget i Nordre Frogn, like ved kommunegrensen mot Nesodden.

Kvakland har utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo, hvor han studerte i periodene 1953–1956 og 1964–1965). Deretter studerte han ved Statens kunstakademi fra 1965 til 1968. Wikipedia

76 år
Lars Pirak (Kunstner)
1932 - 2008

Lars Pirak (Sverige)

Kunstner

Fullt navn / Fødenavn:
Lars Nils Pirak

Født:
27. juli 1932 (91 år siden)

Døde:
2. oktober 2008 (76 år) (15 år siden)

Lars Nils Pirak var en samisk kunstner og duodjiutøver (kunsthåndverker) fra Jokkmokk.

Pirak vokste opp i Luovaluokta i Tuorpon sameby med en blandet lulesamisk og nordsamisk bakgrunn. Han markerte seg allerede i ung alder som kunstner, og har gjort offentlige utsmykninger ved Samernas folkhögskola i Jokkmokk og på Piteå stadshus. Han er kjent for å ha fornyet samisk kunsthåndverk, og er representert i museer over hele verden. Han fikk sitt gjennombrudd med arbeider i hard sløyd: kniver, bokser og andre arbeider i tre og reinshorn. Hans saltkarsryper i horn, med skjeskaftet formet som en bred fuglestjert, er godt kjent. Han malte både i akvarell og olje og var aktiv som joiker.

Lars Pirak ble utnevnt til æresdoktor ved Umeå universitet 2003. Tildelingen ble begrunnet med at «I sin konstnärliga gärning är Lars Pirak en förmedlare av den gamla samiska kulturen till kommande släktled». Han ble tildelt Norrbottens läns «heders- och förtjänststipendium» 2006. Wikipedia

63 år
Ashraf Marwan (Påstått spion)
1944 - 2007

Ashraf Marwan (Egypt)

Påstått spion, forretningsmann

Født:
2. februar 1944 (80 år siden)

Døde:
2. oktober 2007 (63 år) (Mistenkelig fall fra vindu i 5 etg.) (16 år siden)

Ashraf Marwan var en egyptisk milliardær og en påstått spion for staten Israel, eller at han muligens var en egyptisk dobbeltagent.

Marwan giftet seg med Mona Gamal Abdel Nasser, datter av den tidligere egyptiske presidenten Gamal Abdel Nasser, i 1960. Marwan hadde en doktorgrad i økonomi som han hadde tatt i Storbritannia. Marwan var stabssjef i det egyptiske militæret under president Anwar Sadat og senere var han en ledende arabisk industrimann. Marwan var en forretningspartner av Mohamed al-Fayed, hvis sønn Dodi Fayed omkom i en bilulykke med Diana, prinsesse av Wales, i august 1997.

I april 1973 advarte Marwan den israelske etterretningstjenesten Mossad om at Egypt og Syria snart ville gjennomføre et overraskende militær-angrep mot Israel den 15. mai, noe som viste seg å være en falsk advarsel, og Israel brukte mye penger på å utstasjonere langt større militære styrker i de aktuelle områdene. Marwan varslet israelerne igjen om nye angrepsplaner kort tid før Jom kippur-krigen brøt ut. Denne advarselen ble ikke hørt av den israelske regjeringen, selv om det viste seg å være noe riktig i denne advarselen.

Marwan døde den 27. juni 2007 like utenfor sin leilighet i Carlton House Terrace, London. Dødsårsak var traumatisk aorta ruptur etter et fall fra vinduet i hans leilighet i femte etasje. Amr Ellissy, en anerkjent egyptisk journalist, gjennomførte en undersøkelse om Marwan og hans dødsfall for å lage dokumentar-serien Ekhterak. Denne dokumentar-serien ble sendt på egyptisk fjernsyn i seks episoder på den første årsdagen for Marwan`s død. Filmen antyder at det er stor grunn til mistanke rundt omstendighetene rundt Marwan`s dødsfall. Wikipedia

59 år
Bjørnar Andresen (Jazzmusiker)
1945 - 2004

Bjørnar Andresen (Norge)

Jazzmusiker, banjospiller, komponist, jazzgitarist

Født:
1. april 1945 (79 år siden)

Døde:
2. oktober 2004 (59 år) (19 år siden)

Bjørnar Andresen var en norsk jazzmusiker (bass, gitar, banjo), kjent for sitt improvisatoriske og flerkulturelle musikkuttrykk på en rekke utgivelser.

Med sin barndomsvenn Svein Finnerud etablerte han frijazz-gruppen «Finnerud trio» (1967–74), inspirert av materiale de hadde bivånt med Paul Bley og Kent Carter i Universitetets Aula, såvel som George Russells seminarer i jazzteori. Med Terje Rypdal og Espen Rud utga han «Min bul» (1970), samtidig som han var aktiv ved Henie-Onstad kunstsenter, der flere av fremførelsene fant sted.

I 1986 ga han ut en plate med hardingfelespilleren Nils Økland. Han medvirket på utgivelser med The Quintet (1998–), med Jon Eberson og Paal Nilssen-Love på Mind the Gap (2004), samt Jon Klettes gruppe Jazzmob på Pathfinder (2003). Hans siste opptreden våren 2004 høres på Thomas Strønens gruppe Bayashi, platen Rock (Jazzaway, 2005). I anledning hans hyllestkonsert på Cosmopolite (2001) ble der etablert et Crimetime Orchestra (2001), som Andresen ledet til posthum utgivelse Life is a beautiful monster (2004). Paal Nilssen-Love/Ken Vandermarks utgivelse Seven (2006) i opptak fra 1. april 2005 på Blå, var dedikert Andresens 60-årsdag. Wikipedia

91 år
Gene Autry (Skuespiller)
1907 - 1998

Gene Autry (USA)

Skuespiller, sanger, musiker, jodler, manusforfatter, radioprogramleder

Fullt navn / Fødenavn:
Orvon Grover Autry

Født:
29. september 1907 (116 år siden)

Døde:
2. oktober 1998 (91 år) (25 år siden)

Gene Autry var en amerikansk artist, sanger og skuespiller.

Autry var en av de mest populære ville vesten-stjernene ved slutten av 1930-tallet og begynnelsen av 1940-tallet. Autry skrev og sang over 200 sanger, og han har medvirket i 23 filmer, som regel med sin hest Champion.

Autry er den eneste som har blitt beæret med fem stjerner, en i hver kategori, på Hollywood Walk of Fame og i 1969 ble han innvalgt i æresgalleriet Country Music Hall of Fame. Wikipedia

77 år
Otto Bastiansen (Kjemiker)
1918 - 1995

Otto Bastiansen (Norge)

Kjemiker, fysiker, professor

Fullt navn / Fødenavn:
Otto Christian Astrup Bastiansen

Født:
5. september 1918 (105 år siden)

Døde:
2. oktober 1995 (77 år) (28 år siden)

Otto Christian Astrup Bastiansen var en prisbelønt norsk professor i kjemi.

Han ble cand.real. ved UiO i 1943 og dr.philos. i 1949. Han var i Odd Hassels forskergruppe ved Kjemisk institutt (UiO) fra 1945 før han i 1955 etterfulgte avdøde Christen Finbak som professor i teoretisk kjemi ved Norges tekniske høgskole i Trondheim. Dette ble overtatt av Tormod Førland da Bastiansen i 1962 meldte overgang til Universitetet i Oslo som professor i teoretisk kjemi, og to år etter overtok han professoratet i fysikalsk kjemi etter Odd Hassel som mottok Nobelprisen i kjemi for dette i 1969. Bastiansen var prorektor 1970-72 og rektor ved Universitetet i Oslo 1973-76.

Han var av slekten Astrup, blant annet var hans onkel maleren Nikolai Astrup og han var bror av Peter Bastiansen. Wikipedia

81 år
Madeleine Carroll (Skuespiller)
1906 - 1987

Madeleine Carroll (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Marie-Madeleine Bernadette O'Carroll

Født:
26. februar 1906 (118 år siden)

Døde:
2. oktober 1987 (81 år) (36 år siden)

Madeleine Carroll, egentlig Marie-Madeleine Bernadette O'Carroll var en britisk skuespillerinne.

Carroll arbeidet som fransklærerinne og som modell for hatter, før hun debuterte på scenen i London i 1927 og hadde sin filmdebut det påfølgende år. Carroll ble snart en populær stjerne og medvirket i to Hitchcock-filmer, Mannen som visste alt og Hemmelige agenter.

I 1936 kom Carroll til Hollywood, der hun som aristokratisk vakre blondine medvirket i en lang rekke filmer. Hennes søster ble drept under blitzen i London under andre verdenskrigen, og Carroll vendte da tilbake til Europa for å arbeide som sykesøster for Røde kors ved feltsykehus, blant annet i Frankrike. For sin innsats ble hun benlønnet i 1946 med Frankrikes fremste orden, Hederslegionen. Etter krigen medvirket hun i bare tre filmer, før hun dro seg tilbake.

Hun arbeidet siden for Unesco og medvirket en del på scene og i radio. Carroll var gift fire ganger, blant annet med skuespilleren Sterling Hayden i årene 1942-1946. Wikipedia

59 år
Rock Hudson (Skuespiller)
1925 - 1985

Rock Hudson (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Harold Scherer jr.

Født:
17. november 1925 (98 år siden)

Døde:
2. oktober 1985 (59 år) (38 år siden)

Rock Hudson var en amerikansk skuespiller.

Etter high school arbeidet Hudson som postbud og var flymekaniker under andre verdenskrig. Etter krigen var han en periode lastbilsjåfør, men en filmagent fikk ham til å begynne med film. Han debuterte som skuespiller i filmen Fighter Squadron i 1948.

Hudson ble svært populær utover 1950-årene, og ble Oscar-nominert i 1956 for rollen i filmen Giganten. I 1960-årene medvirket han i en rekke kjærlighetsfilmer der han spilte mot Doris Day.

Hudson var homofil, men var gift med Phyllis Gates i årene 1955–1958. Hun var sekretær ved et filmselskap og en stor beundrer av Rock Hudson. Ekteskapet ble arrangert av filmselskapet for å gjøre slutt på ryktene som florerte om Hudsons homofile legning.

Hudson var den første kjendisen som stod åpent frem i massemedia og fortalte at han var rammet av Aids, noe som førte til store avisoverskrifter over hele verden. Han hadde sin siste rolle i såpeoperaen Dynastiet, der han spilte rollen som Daniel Reece det siste året av sitt liv. Hans ekskone Phyllis Gates, som aldri giftet seg igjen, utgav i 1987 boken My Husband, Rock Hudson. Wikipedia

79 år
Helga Stene (Kvinnesaksforkjemper)
1904 - 1983

Helga Stene (Norge)

Kvinnesaksforkjemper, pedagog

Født:
8. oktober 1904 (119 år siden)

Døde:
2. oktober 1983 (79 år) (40 år siden)

Helga Stene var en norsk pedagog og kvinnesakskvinne.

Stene tok artium ved Trondheim katedralskole i 1923, og studerte deretter ved Universitetet i Oslo. I 1932 tok hun språklig-historisk embetseksamen. Hun vikarierte ved Ålesund offentlige høiere almenskole i årene 1932 til 1933 før hun ble dosent i norsk språk og litteratur ved universitetet i Berlin. Etter to år i Tyskland arbeidet hun et par år som universitetslektor i Sverige.

Da hun returnerte til Norge var hun i 30 år i arbeid ved høyskoler i Oslo, fra 1937 til 1966. Hun jobbet som lektor, inspektør og midlertidig rektor. Under krigen var hun engasjert i arbeidet for å hindre tyskernes nazifisering av skolen. Årene 1944 til 1945 tilbrakte hun som flyktning i Sverige, og jobbet for norske myndigheter i Stockholm. Fra 1966 til 1974 var hun inspektør ved Pedagogisk seminar i Oslo.

Stene er spesielt kjent for sitt engasjement for likestilling innen utdanningsvesenet. I 1956 presenterte hun materiale om kjønnsdiskriminering i lærebøkene, og fra 1972 var hun engasjert av Grunnskolerådet for å granske lærebøker fra likestillings- og kjønnsrollesynspunkt.

I 1949 søkte hun Norges almenvitenskapelige forskningsråd om midler til å skrive om norske kvinners krigsinnsats. Hun søkte 17 år på rad og fikk like mange avslag.

Hun var også aktiv i kvinnebevegelsen, og ble æresmedlem både i Norske Kvinners Nasjonalråd og i Internasjonal Kvinneliga for fred og frihet. I perioden fra 1938 til 1945 var hun formann i Oslo krets av Kvinnelige Akademikeres landsforbund. Wikipedia

76 år
Elisabeth Munthe-Kaas (Operasanger)
1883 - 1959

Elisabeth Munthe-Kaas (Norge)

Operasanger, sanger, musikkpedagog

Født:
12. juni 1883 (141 år siden)

Døde:
2. oktober 1959 (76 år) (64 år siden)

Elisabeth Munthe-Kaas var en norsk operasangerinne og musikkpedagog.

Elisabeth Munthe-Kaas var datter av sjømannsprest i Le Havre, senere sogneprest i Bærum Hjalmar Ahasverus Schelven Munthe-Kaas og Anna Rasmunda Rønneberg, og datterdatter av Rasmus Gerhard Rønneberg. Gjennom ekteskapet med major og tannlege Sigurd Barstad Sandvik (1880-1945) var hun svigerinne av sangeren Dagny Sandvik, operasangeren Ingeborg Sandvik Kristensen og musikkforskeren og folkeminnesamleren Ole Mørk Sandvik.

Sopranen Elisabeth Munthe-Kaas hadde i løpet av utdannelsen studieopphold i Berlin, München og London. Med sin debut i Kristiania i 1906 innledet hun strålende karriere av internasjonalt omfang. Utenfor Skandinavia opptrådte hun i Paris, Berlin, Leipzig, Dresden og München. Hun nøt stor popularitet i England, hvor hun gjennomførte flere vellykkede turneer.

Elisabeth Munthe-Kaas utmerket seg gjennom romansene, og ble regnet som en fremragende tolker av Halfdan Kierulf. Dessuten var hun opptatt av å lefte frem yngre norske komponister som Fartein Valen, Fridtjof Backer-Grøndahl, Sparre Olsen, Ludvig Irgens Jensen, Marius Moaritz Ulfrstad og Eivind Groven. Valgene hennes kunne være kontroversielle. Da hun skulle synge Sakontala fra Valens Goethe-sanger i Universitetets Aula 6. mars 1930 fikk hun noen dager i forveien anonyme brev der det ble truet med pipekonsert dersom hun valgte å fremføre dem. Hun trosset truslene, og måtte gi da capo, men truslene ble ikke satt ut i livet.

Elisabeth Munthe-Kaas virket som musikkpedagog i Oslo. Wikipedia

82 år
John Marin (Kunstmaler)
1870 - 1953

John Marin (USA)

Kunstmaler, arkitekt

Født:
23. desember 1870 (153 år siden)

Døde:
2. oktober 1953 (82 år) (70 år siden)

John Marin var en amerikansk maler, og en av pionerene innen moderne amerikansk kunst. Han studerte i Paris fra 1905 til 1911. Etter en impresjonistisk periode med impulser blant annet fra James Whistler ble han påvirket av kubisme og ekspresjonisme.

Han deltok i 1913 i Armory Show, og ble senere medlem av Stieglitzgruppen. Han skildret New York og den ville kysten ved Maine i en rekke dynamiske akvareller.

Malerier han senere malte har en stram billedoppbygging og pendler i sin uttrykksform mellom ekspresjonisme og ren abstraksjon. Wikipedia

<<
2. Oktober
>>