Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

22. Oktober

Om dagen

22. Oktober er dag 296 i 2024, og er i uke 43. Det er 70 dager igjen av året.

Historie

32 år siden

1991: Den sovjetiske etterretnings-organisasjonen KGB blir oppløst

KGB, forkortelse for Komitet gosudarstvennoj bezopasnosti, Komiteen for statens sikkerhet, var i 1954–1991 en sovjetisk regjeringskomité med ansvar for blant annet indre sikkerhet, grensevakter, spionasje og kontraspionasje. KGB var verdens største politi- og etterretningsorganisasjon. Formannen hadde status som minister. KGBs maktapparat ble regnet som det sterkeste i Sovjetunionen nest etter de regulære væpnede styrkene. Store norske leksikon
117 år siden

1906: Den franske maleren Paul Cézanne dør av lungebetennelse i sitt hjem i Frankrike, 67 år gammel

Cézanne kan karakteriseres som en brobygger mellom impresjonismen og kubismen. Han malte hovedsakelig stilleben, figurkomposisjoner og landskaper.

Cézannes arbeider viser hans dyktighet både innen komposisjon, teknikk, design og farger. Karakteristisk for hans arbeider er hans delikate og ofte repeterende penselstrøk. Han brukte fargeflater og små, repeterte penselstrøk til å bygge opp flatene i maleriet.

Han var født i sør-Frankrike, i Aix-en-Provence, og landskapet i Provence ble ett av hans hovedtema. I 1861 hadde Cézanne bestemt seg for å bli kunstner, og han reiste til Paris med sin venn Émile Zola. Her møtte han Pissarro og andre impresjonistiske kunstnere. Pissarro hadde en stor påvirkining på Cézanne, og de malte også ofte sammen. Wikipedia
226 år siden

1797: André-Jacques Garnerin utførte det første kjente fallskjermhoppet fra 960 meters høyde over Paris

Andre-Jacques Garnerin var en fransk fysiker og det første menneske som foretok en vellykket landing med fallskjerm fra stor høyde. Garnerin, Berlin 1803.

Garnerin studerte fysikk og sluttet seg til den franske hæren. Han satt tre år i krigsfangenskap i Ungarn og arbeidet da med ideer om fallskjerm, han fikk imidlertid ingen mulighet til å prøve ut sine teorier før han ble løslatt.

Garnerin foretok det første fallskjermhoppet fra en varmluftballong den 22. oktober 1797. Ballongen var over Paris og fallskjermen var laget av silke. Etter å ha hoppet fra en høyde på om lag ett tusen meter landet han uten skader foran en tilskuergruppe. Hans kone Jeanne-Genevieve var verdens første kvinnelige fallskjermhopper. Andre-Jacques Garnerin døde ved en ulykke under konstruksjon av en varmluftballong i Paris. Wikipedia

Fødsler

27 år
Johannes Høsflot Klæbo (Langrennsløper)
1996

Johannes Høsflot Klæbo (Norge)

Langrennsløper

Født:
22. oktober 1996 (27 år)

Johannes Høsflot Klæbo er en norsk langrennsløper fra Trondheim som representerer Byåsen Idrettslag. Han vant tre gull under Vinter-OL 2018 i Pyeongchang og ble med det tidenes yngste mannlige OL-vinner i langrenn. Samme sesong ble han også tidenes yngste mannlige sammenlagtvinner av verdenscupen i langrenn. Klæbo vant Tour de Ski 2018/19, også her som yngste mannlige vinner noensinne, og er tre ganger verdensmester fra Ski-VM 2019 i Seefeld. Fra Ski-VM 2017 i Lahtis har han en bronsemedalje.

Klæbo har tre gull fra junior-VM 2016, og tok sin første verdenscupseier 18. februar 2017 på sprinten i Otepää. Wikipedia

48 år
Bjørn Esben Almaas (Forfatter)
1975

Bjørn Esben Almaas (Norge)

Forfatter

Født:
22. oktober 1975 (48 år)

Bjørn Esben Almaas er en norsk forfatter og filmskribent. Han har gått på forfatterstudiet i Bø i Telemark, og har studert film ved Høgskolen i Lillehammer. Wikipedia

65 år
Jan Gunnar Hoff (Musiker)
1958

Jan Gunnar Hoff (Norge)

Musiker

Født:
22. oktober 1958 (65 år)

Jan Gunnar Hoff er en norsk jazzmusiker (piano), komponist, arrangør, samt professor ved Universitetet i Tromsø og ved Institutt for rytmisk musikk ved Universitetet i Agder.

Han debuterte på Ad Lib Jazzklubb (1976) i Bodø med egen trio. Han spilte også med artister som Jon Christensen og Jon Eberson i 1977–78, i lokale jazzprosjekter. Med Finn Sletten og Kåre Garnes/Terje Venaas spilte han i Trio Nord 1990–92, som også turnerte med Marit Sandvik og Karin Krog i Skandinavia. Han debuterte ved Festspillene i Nord-Norge 1992) med egen suite. Hoff ga ut soloplatene Syklus (Odin Records, 1993), Moving (Curling Legs, 1995) og Crosslands (Curling Legs, 1998). Hoff var med på å starte The Groove Valley JazzCamp i Beiarn sør for Bodø, og var kunstnerisk leder 2005–09. Videre startet han Bodø Jazz Open i januar 2011, og er festivalsjef og utøver.

Jan Gunnar Hoff Group med Audun Kleive, Bjørn Kjellemyr, Knut Riisnæs, Trond Kopperud, Tor Yttredal og Celio de Carvalho, debuterte ved Nordland Musikkfestuke i 1993 som kvartett. Med Per Jørgensen debuterte de ved Vossajazz i 1995, da også Tore Brunborg ble med, samt Mathias Eick og Børge Petersen-Øverleir. De ga ut In town (Curling Legs, 2003) og spilte på EBUs konserter, TV fra Moldejazz i 1996 og i 2001 med Pat Metheny på Moldejazz.

Hoff turnerte 2007–08 Ukraina og Estland med gitaristen Mike Stern, og ga ut plater og konserter med Maria Joao. Med slagverkeren Alex Acuna fra Weather Report og bassisten Per Mathisen har han turnert og laget plater siden 2009. Wikipedia

66 år
Hilde Indreberg (Høyesterettsdommer)
1957

Hilde Indreberg (Norge)

Høyesterettsdommer

Født:
22. oktober 1957 (66 år)

Hilde Indreberg er en norsk jurist og dommer i Høyesterett.

Indreberg tok juridisk embedseksamen i 1987 og var i tillegg til studiene vitenskapelig assistent ved Juridisk fakultet, Universitetet i Oslo.

Før hun ble utnevnt til høyesterettsdommer hadde hun ulike stillinger i statsforvaltningen og rettsvesenet. Hun var førstekonsulent i Departementet for utviklingshjelp/NORAD fra 1988 til 1989, og deretter lovrådgiver (førstekonsulent) ved Justisdepartementets Lovavdeling fra 1989 til 1994. Så var hun dommerfullmektig ved Nedre Romerike herredsrett fra 1994 til 1995, hvoretter hun gikk tilbake til stillingen som lovrådgiver i Justisdepartementet. I 2000 rykket hun opp til stillingen som avdelingsdirektør i Lovavdelingen, og satt i denne stillingen frem til hun i statsråd den 18. januar 2007 ble utnevnt til høyesterettsdommer. Hun tiltrådte den 1. april samme år. Wikipedia

67 år
Olav Gunnar Ballo (Politiker)
1956

Olav Gunnar Ballo (Norge)

Politiker

Født:
22. oktober 1956 (67 år)

Olav Gunnar Ballo er en norsk lege og tidligere politiker (SV). Han ble innvalgt på Stortinget fra Finnmark i 1997 og satt i tre perioder fram til 2009, da han ikke tok gjenvalg. Han var vararepresentant fra 1993.

Ballo er lege (cand.med.) fra Universitetet i Würzburg i Bayern (Tyskland), hvor han tok eksamen i 1983. Fra 2009 til juli 2010 var han leder av Rettsmedisinsk institutt. I dag er Ballo fastlege i Alta.

Ballo meldte seg ut av SV i oktober 2011, blant annet begrunnet i at mange av hans partifeller er «svermere» og ikke realpolitisk innstilt. Han meldte seg samtidig inn i Arbeiderpartiet. Wikipedia

74 år
Arsène Wenger (Fotballspiller)
1949

Arsène Wenger (Frankrike)

Fotballspiller, samfunnsøkonom, fotballtrener, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Arsène Charles Ernest Wenger

Født:
22. oktober 1949 (74 år)

Arsène Wenger er en fransk fotballtrener og tidligere fotballspiller.

Han var manager for den engelske fotballklubben Arsenal, og blir sett på som den mest fremgangsrike manageren i klubbens historie. Den 20. april 2018 ble det kunngjort at han slutter i Arsenal etter sesongen 2017/2018.

Wenger er utdannet ingeniør, og har en mastergrad i økonomi fra Universitetet i Strasbourg. Han snakker flytende fransk, elsassisk, tysk og engelsk. Han kan også snakke noe italiensk, spansk og japansk. Wikipedia

75 år
Håkon Austbø (Pianist)
1948

Håkon Austbø (Norge)

Pianist, professor

Født:
22. oktober 1948 (75 år)

Jon Håkon Austbø er en norsk klassisk pianist, og siden 2007 professor ved Institutt for musikk og dans ved Universitetet i Stavanger. Han er spesielt kjent for sine tolkninger av klavermusikken til Olivier Messiaen og Aleksandr Skrjabin.

Håkon Austbø var elev hos Hildegunn Reuter, og han hadde opptredener med Musikselskabet Harmoniens Orkester i 1963. Hans debutkonsert i Universitetets Aula i 1964 vakte stor oppsikt. Austbø studerte deretter i Paris i årene 1966-71 (fra 1969 til 1971 med komponisten og organisten Olivier Messiaen). I 1971 vant han den åpne franske Messiaen-pianokonkurransen. Siden studerte han ved Julliard School of Music i New York og Staatliche Hochschule für Musik i München. I 1970-årene ble han blant annet kjent som kammermusiker gjennom Trio du Nord sammen med Ole Böhn og Hege Waldeland. Austbø var lenge bosatt i Nederland, hvor han først var dosent ved konservatoriet i Utrecht og senere ansatt ved konservatoriet i Amsterdam. Fra januar 2007 har han vært professor ved Universitetet i Stavanger, institutt for musikk og dans.

Han vant Kritikerprisen i 1989, og har dessuten mottatt Spellemannprisen tre ganger. For soloalbumene Skrjabin – piano sonater og Messiaen – Vingt Regards vant han klassen klassisk musikk/samtidsmusikk henholdsvis under Spellemannprisen 1989 og Spellemannprisen 1994. Sammen med Truls Mørk vant han klassen kammermusikk under Spellemannprisen 1991 for Verker av Franck, Chausson, Debussy, Poulenc. I 1998 vant han Edison-prisen for sin innspilling av Messiaens Catalogue d'oiseaux og Petites Esquisses d'oiseaux, og ble i 2013 belønnet med den franske utmerkelsen Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres. For sitt mangeårige arbeid med komponisten Aleksandr Skrjabins musikk er han også visepresident i det internasjonale Skrjabin-selskap i Moskva. Wikipedia

80 år
Catherine Deneuve (Skuespiller)
1943

Catherine Deneuve (Frankrike)

Skuespiller, fotomodell

Fullt navn / Fødenavn:
Catherine Dorléac

Født:
22. oktober 1943 (80 år)

Catherine Deneuve, egentlig Catherine Dorléac, er en fransk skuespiller og fotomodell. Med sin kjølige skjønnhet var hun særlig populær i flere europeiske filmer på 1960-tallet.

Catherine Deneuves sentrale posisjon i fransk populærkultur kom til uttrykk blant annet da hun stod modell for Marianne, personifikasjonen av den franske republikken, og ble portrettert på franske rådhusbyster og frimerker. Wikipedia

82 år
Robert Rauschenberg (Fotograf)
1925 - 2008

Robert Rauschenberg (Tyskland)

Fotograf, kunstmaler, billedhugger, kunstner, koreograf, grafiker

Født:
22. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
12. mai 2008 (82 år) (16 år siden)

Robert Rauschenberg var en jødisk-amerikansk kunstner. Han ble omtalt som en av de viktigste kunstnerne i USA i siste halvdel av 1900-tallet.

Rauschenberg studerte ved kunstskolen Black Mountain College i USA, under den tidligere Bauhaus-profilen Josef Albers. Rauschenberg uttalte senere at Albers' sans for disiplin og metodiske tilnærming til kunst inspirerte ham til å gjøre det motsatte.

Rauschenberg hadde stor betydning for utviklingen av amerikansk kunst på 1950- og 60-tallet, og hans bruk av readymades og sitater fra populærkulturen ble sett som et alternativ til den dominerende abstrakte ekspresjonismen, og som en forløper for popkunsten. I likhet med Jasper Johns' arbeider ble Rauschenbergs kunst omtalt som «Neo-Dada» (nydadaisme) på 1950-tallet, på grunn av blandingen av høy- og lavkulturelle referanser, og sammenstillingen av ulike objekter, teknikker og materialer. Wikipedia

86 år
Dory Previn (Sanger)
1925 - 2012

Dory Previn (USA)

Sanger, musiker, forfatter, skribent, sangtekstforfatter, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Dorothy Veronica Langan

Født:
22. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
14. februar 2012 (86 år) (12 år siden)

Dory Previn var en amerikansk lyriker og sanger. På 1950- og 1960-tallet skrev hun sanger for kinolerretet, og sammen med sin første mann, Andre Prévin, ble hun flere ganger oscarnominert. På 1970-tallet, etter at de ble skilt, gav hun ut seks album med egne sanger, samt et livealbum som har fått svært gode kritikker. Dory Previns tekster fra denne perioden utmerker seg ved sin utleverende originalitet, i det de handler om hennes vanskelige personlige liv. I mer generelle former handler tekstene om forhold, seksualitet, religion og psykologi. Hun har fortsatt å arbeide som sanger/komponist, lyriker og prosaforfatter. Wikipedia

60 år
Georges Brassens (Visesanger)
1921 - 1981

Georges Brassens (Frankrike)

Visesanger

Født:
22. oktober 1921 (102 år siden)

Døde:
29. oktober 1981 (60 år) (42 år siden)

Georges Brassens var en fransk visedikter og sanger.

Georges Brassens ble født i Sète (da kalt Cette), som er en by i det sydlige Frankrike nær Montpellier. Han er idag blitt en ikonisk figur i Frankrike, og oppnådde sin berømmelse gjennom sine enkle, elegante sanger og velartikulerte, mangfoldige tekster. Han ansees som én av Frankrikes mest vellykkede etterkrigsdiktere. Han har også satt musikk til dikt av såvel velkjente som relativt obskure poeter, herunder blant annet Louis Aragon (Il n'y a pas d'amour heureux), Victor Hugo, Jean Richepin, François Villon og Guillaume Apollinaire.

Under den annen verdenskrig ble han tvunget av tyskerne til å arbeide i en arbeidsleir ved en flymotorfabrikk drevet av BMW i Basdorf nær Berlin i Tyskland (mars 1943). Her møtte han noen av sine fremtidige venner, blant annet Pierre Onteniente, som forøvrig fikk klengenavnet Gibraltar fordi han var "fast som en klippe". De kom senere til å bli nære venner.

Etter å ha blitt gitt ti dagers permisjon i Frankrike bestemte han seg for ikke å vende tilbake til arbeidsleiren. Brassens tok tilflukt i en slum ved navn "Impasse Florimont" hvor han i flere år bodde sammen med dens eier, Jeanne Planche, som var en venn av hans tante. Planched bodde med sin mann Marcel i relativ fattigdom: uten gass, rennende vann eller elektrisitet. Han forble i skjul der frem til krigen tok slutt fem måneder senere, men endte opp med å bli boende i tilsammen 22 år. Planche skal ha vært inspirasjonskilden til sangen Jeanne. Wikipedia

94 år
Doris Lessing (Forfatter)
1919 - 2013

Doris Lessing (Storbritannia)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Doris May Tayler

Født:
22. oktober 1919 (104 år siden)

Døde:
17. november 2013 (94 år) (10 år siden)

Doris May Lessing var en britisk forfatter. Hun ble belønnet med Nobelprisen i litteratur i 2007, da som den ellevte kvinnen og den eldste personen som hittil har mottatt Nobelprisen i litteratur. I 2001 ble hun belønnet med David Cohen-prisen for livslangt prestasjon i britisk litteratur. I 2008 rangerte avisen The Times henne på femteplass på en liste over «De 50 største britiske forfattere siden 1945.» Wikipedia

95 år
Per Karstensen (Norge)
1915 - 2010

Per Karstensen (Norge)

Norge

Født:
22. oktober 1915 (108 år siden)

Døde:
24. desember 2010 (95 år) (13 år siden)

Per Karstensen var en norsk lærer og politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1965. Han var fra 1944 til 1971 lektor og inspektør ved Rana gymnas. Han var også skoledirektør i Nordland i to år.

Karstensen var varaordfører i Nord-Rana i periodene 1945–1947 og varaordfører i 1959–1963, og ordfører i 1963–1964 og 1964–1965. Wikipedia

83 år
Bao Dai av Vietnam (Statsmann)
1913 - 1997

Bao Dai av Vietnam (Vietnam)

Statsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Nguyễn Phúc Vĩnh Thụy

Født:
22. oktober 1913 (110 år siden)

Døde:
30. juli 1997 (83 år) (26 år siden)

Bảo Đại var Vietnams siste keiser, den 13. keiseren i Nguyen-dynastiet.

Han ble født som prins Nguyễn Vĩnh Thụy i Hue, som den gang var Vietnams hovedstad. Faren var keiser Khải Định. Etter sin utdannelse i Frankrike ble han keiser etter farens død i 1925, men underlagt den franske kolonimaktens føringer. Vietnam var da del av fransk Indokina.

Den 20. mars 1934 giftet han seg i keiserbyen Huế med Jeanne Marie-Thérèse (Mariette) Nguyen Huu-Hao Thi Lan (1914–1963), som ble gitt det nye navnet Hoang Hau Nam Phuong, eller keiserinne «Sydens parfyme».

Bao Dai hadde også fire andre hustruer. Tre giftet han seg med mens han fremdeles var gift med Nam Phuong: Phu Anh, en niese (de giftet seg ca. 1935); Hoang, en kinesisk kvinne (1946, de fikk én datter); Bui Mong Diep (som han giftet seg med i 1955, to barn); og Monique Baudot, en fransk borger som han giftet seg med i 1972 og som han først gav navnet prinsesse Monique Vinh Thuy og senere Thai Phuong Hoang-Hau.

Da Japan i 1940 okkuperte Fransk Indokina, beholdt de den franske administrasjonen. Japanerne dirigerte allikevel landet politisk da det franske koloniregimet ble en del av Vichy-regimet. Japanerne lovet å ikke antaste keiserhoffet i Hue, men i 1945 tvang de Bao Dai til å erklære Vietnam som uavhengig av Frankrike og som medlem av Japans «Stor-østasiatiske sfære for felles vekst». Japanerne hadde en vietnamesisk tronpretendent i bakhånd, prins Cuong De, som ville bli bragt til makten dersom Bao Dai hadde nektet å gå med på dette.

Japanerne overgav seg til de allierte i august 1945, og det kommunistiske Viet Minh under Hồ Chí Minh tok sikte på å overta makten. Ho klarte å overtale Bao Dai til å abdisere den 25. august 1945 og overlate sin myndighet til Viet Minh—noe som tjente til å styrke Hos legitimitet i det vietnamesiske folks øyne. Bao Dai ble utnevnt til «høyeste rådgiver» for den nye regjering i Hanoi, som erklærte sin uavhengighet den 2. september.

Det brøt ut alvorlige uroligheter og forskjellige vietnamesiske grupperinger tok til våpen mot hverandre, og mot franskmennene. Etter ett år som rådgiver forlot Bao Dai landet og dro til Hongkong, og senere til Kina. Franskmennene overtalte ham i 1949 til å vende tilbake – som statsoverhode (Quoc Truong), ikke som keiser. Han dro ikke lenge etter til Frankrike, og engasjerte seg ikke lenger noe særlig i vietnamesisk politikk så lenge hans personlige interesser ikke var direkte berørt.

Krigen mellom de franske kolonistyrkene og Viet Minh fortsatte helt til 1954, da franskmennene ble tilført et alvorlig nederlag i slaget ved Dien Bien Phu.

USA var bekymret over Ho Chí Minhs kommunisme, og ble en sterk motstander av at Vietnam skulle styres av Ho etter at hans regjering i 1950 ble anerkjent av Sovjetunionen og Kina. Samme år organiserte franskmennene en rivaliserende vietnamesisk regjering under Bao Dai i Saigon. Denne regjeringen ble anerkjent av USA, Storbritannia og av FN.

Avtalen etter Genève-konferansen i 1954 mellom franskmennene og Viet Minh inneholdt den kinesisk-inspirerte bestemmelsen at Vietnam «midlertidig» skulle deles i en nordlig og sørlig del. Bao Dai flyttet til Paris, men forble statsoverhode for Sør-Vietnam. Han utnevnte Ngô Dình Diem som sin statsminister.

I 1955 klarte Diem imidlertid ved en folkeavstemning å få Bao Dai fjernet og deretter etablere republikk. Han overtok selv kontrollen i Sør-Vietnam, og sikret seg samtidig amerikansk støtte. Folkeavstemningen ble mistenkt for grovt fusk – resultatet viste at hele 98 prosent ønsket seg Diem. Bao Dai abdiserte på nytt og forble i sitt parisiske eksil.

Bao Dai døde i et militærsykehus i Paris i 1997. Etter hans død overtok kronprins Bao Long, Bao Dais eldste sønn, som det gamle Nguyen-dynastiets overhode. Wikipedia

60 år
Constance Bennett (Skuespiller)
1904 - 1965

Constance Bennett (USA)

Skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Constance Campbell Bennett

Født:
22. oktober 1904 (119 år siden)

Døde:
24. juli 1965 (60 år) (Hjerneblødning) (58 år siden)

Constance Campbell Bennett var en amerikansk skuespillerinne og filmprodusent.

Constance Campbell Bennett ble født 22. oktober 1904 i New York. Foreldrene hennes, Richard Bennett og Adrienne Morrison, var begge skuespillere. Det samme var besteforeldrene hennes på morsiden, Morris W. Morris og Rose Wood. De to yngre søstrene hennes, Barbara Bennett og Joan Bennett ble også skuespillerinner.

Bennett hadde sin filmdebut i en statistrolle i stumfilmen The Valley of Decision (1916). Foreldrene hennes spilte hovedrollen i filmen, og Bennetts to yngre søstre hadde også statistroller. Hun spilte i en rekke stumfilmer i 1920-årene, der en av de mest kjente var Sally, Irene and Mary (1925). Filmen handler om tre showgirls og deres syn på livet. Bennet, Joan Crawford og Sally O'Neil spilte hovedrollene. Samme året som filmen ble utgitt giftet hun seg med Philip Morgan Plant og tok en pause fra karrieren i de fire årene ekteskapet varte.

På begynnelsen av 1930-tallet hadde hun blitt en av de best betalte skuespillerinnene i Hollywood. I løpet av tiden hun hadde kontrakt med RKO Pictures spilte hun blant annet i filmene What Price Hollywood? (1932) og Our Betters (1933), begge regissert av George Cukor. På midten av tiåret var populariteten hennes dalende, men hun hadde likevel suksess med filmer som The Affairs of Cellini (1934), Efter kontortid (1935) og Forelskede kvinner (1936). I 1937 spilte hun hovedrollen i Topper, sammen med Cary Grant. Filmen handler om de to lekne spøkelsene George og Marion Kerby, og ble en av Bennetts mest populære filmer. Året etter gjentok hun rollen i oppfølgeren Det spøker ved rivieraen.

Bennett og hennes tredje ektemann, den franske regissøren og adelsmannen Henry de La Falaise, startet produksjonsselskapet Bennett Pictures Corp., som produserte de to fargefilmene Sydhavets paradis (1935) og Kliou the Tiger (1936).

I 1941 spilte hun i Den lettsindige tvilling, som var Greta Garbos siste film. Produksjonsselskapet hennes, Constance Bennett Productions, produserte de to filmene Paris Underground (1945) og Smart Woman (1948), som hun også spilte hovedrollen i. I tillegg til arbeidet innen filmindustrien, begynte Bennet også å spille på teater. I 1947 hadde hun igjen suksess på filmlerretet i en birolle i Ikke mistenkt. Etter å ha spilt en birolle i Presidenten kommer i 1951, spilte hun ikke i noen flere filmer resten av tiåret, men hadde flere gjesteroller i TV-serier, i tillegg til arbeidet hennes på teaterscenen. Bennett fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame 6250 Hollywood Blvd. 8. februar 1960. I 1965 gjorde hun et comeback på filmlerretet i Madame X. Kort tid etter at innspillingen var fullført døde hun, og filmen ble derfor ikke utgitt før etter hennes død.

Den 6. juni 1921 giftet Bennett seg med Chester Hirst Moorehead. Ekteskapet ble imidlertid annullert to år senere. Den 3. november 1925 giftet hun seg med millionæren Philip Morgan Plant, som hun ble skilt fra 14. desember 1929. Hun fikk en million dollar i skilsmisseoppgjøret.

Den 22. november 1931 giftet hun seg med den franske regissøren og adelsmannen Henry de La Falaise. Han hadde tidligere vært gift med skuespillerinnen Gloria Swanson. Året etter vendte Bennett tilbake fra en tur i Europa med den tre år gamle adopterte sønnen Peter Bennett Plant. Den 14. november 1940 ble Bennet og La Falaise skilt.

Da hennes andre ektemann, Philip Morgan Plant, døde i 1941 hadde det blitt opprettet et fond på over en halv million dollar som skulle gå til barna hans. Bennett avslørte da at hennes adopterte sønn i virkeligheten var hennes biologiske barn med Plant, som hadde blitt født etter skilsmissen. Hun hadde hevdet at han var adoptert for å forhindre at Plant skulle få foreldreretten. Under rettssaken mot Plants mor og enken hans sa Bennett at dersom hun måtte i vitneboksen kom hun til å fortelle alt om ekteskapet. Saken ble til slutt løst utenfor retten.

Den 20. april 1941 giftet Bennett seg med skuespilleren Gilbert Roland. De fikk døtrene Lorinda Roland og Christina Alonso Roland, men ble skilt 20. juni 1946. To dager senere giftet Bennett seg med John Theron Coulter, som var oberst i United States Air Force. Utover 1940-tallet var Bennett med på å organisere underholdningsforestillinger for amerikanske soldater i Europa, og fikk flere militære hederspriser for innsatsen.

Bennett døde 4. juli 1965 i Fort Dix i New Jersey av hjerneblødning. På grunn av sin innsats for det amerikanske forsvaret, og hennes ektemanns stilling som brigadegeneral, ble hun gravlagt på Æresgravlunden i Arlington. Da Coulter døde i 1995 ble han gravlagt sammen med henne. Wikipedia

48 år
Curly Howard (Skuespiller)
1903 - 1952

Curly Howard (USA)

Skuespiller, Komiker, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jerome Lester Horwitz

Født:
22. oktober 1903 (120 år siden)

Døde:
18. januar 1952 (48 år) (72 år siden)

Curly Howard var en amerikansk komiker og skuespiller.

Howard sluttet seg til gruppen Ted Healy and his Stooges i 1932 for å erstatte sin bror Shemp Howard. Første filmopptak han gjorde med Ted Healy and His Stooges var Nertsery Rhymes (1933), etterfulgt av Beer and Pretzels (1933), regissert av Jack Cummings. I 1934 skilte han lag med Ted Healy, og begynte å arbeide sammen med The Three Stooges. Curly Howard, Larry Fine og Moe Howard spilte sammen i 97 kortfilmer mellom 1932 og 1947.

Han opptrådte sammen med sine brødre ​​Moe og Larry i filmer som Fugitive Lovers (1934) og Time Out for Rhythm (1941). Wikipedia

72 år
Johan Ludwig Mowinckel (Statsminister)
1870 - 1943

Johan Ludwig Mowinckel (Norge)

Statsminister, skipsreder

Født:
22. oktober 1870 (153 år siden)

Døde:
30. september 1943 (72 år) (80 år siden)

Johan Ludwig Mowinckel var en norsk skipsreder og politiker (V). Mowinckel var statsminister i periodene 1924–1926, 1928–1931 og 1933–1935.

Mowinckel var også Venstres parlamentariske leder 1916–1918, 1923–1924, 1931–1933 og 1936–1940, handelsminister 1921–1922, utenriksminister 1922–1923 og stortingspresident 1916–1918. Han representerte en liberal venstretradisjon i åndskulturelle spørsmål og en standhaftig liberalisme i økonomisk politikk. Wikipedia

75 år
Leconte de Lisle (Dikter)
1818 - 1894

Leconte de Lisle (Frankrike)

Dikter, lyriker, oversetter, skribent, bibliotekar, litteraturkritiker

Født:
22. oktober 1818 (205 år siden)

Døde:
17. juli 1894 (75 år) (129 år siden)

Charles Marie René Leconte de Lisle var en fransk dikter. Han regnes som lederen av Les parnassiens.

Leconte de Lisle var sønn av en feltskjær, som oppdro ham strengt og sendte ham til Østindia for at han skulle forberede seg til et liv som forretningsmann. Etter denne reisen dro han til Rennes for å fullføre utdannelsen, og studerte gresk, italiensk og historie. Han vendte tilbake til Réunion én eller to ganger, men slo seg ned i Paris for godt i 1846.

I Paris ga han ut sin første diktsamling, La Venus de Milo («Venus fra Milo»), som skaffet ham mange beundrere. I 1873 ble han biblioteksassistent ved Palais du Luxembourg, og i 1886 ble han valgt inn i Académie française som Victor Hugos etterfølger. Foruten en mengde diktsamlinger og tragedier etter gresk mønster ga han ut en rekke prosaoversettelser av Theokrit, Homer, Hesiod, Aiskhylos, Sofokles, Evripides og Horats. Komponisten Jules Massenet har satt musikk til hans tragedie Les Érinnyes.

Leconte de Lisles ideal var en poésie objective. Denne skulle ikke gi uttrykk for noe lyrisk «jeg»s romantiske følelsesutgydelser, men presentere for det meste deskriptivt sine skjønne, belevne og ubelevje sujets fra samtids og fortid, men også i dikts form skildre gamle og nye mytologike og kosmologiske forestillinger. Slik som var vanlig den gan, presenterte han sine dikt i tidsskrifter og fra tid til annewn i samleverker. I 1852 utgav han Poèmes antiques, i 1862 Poèmes barbares, 1873 Les Érinnyes, 1884 Poèmes tragiques. Hans formfullendt sisselerte, heller kjølige dikt, vakte etterhvert beundring hos literatturkritikere og litteraturkjennere, og hans bolig i Paris ble sentrum for tilhengere av den parnassiske skole (Parnassiens), som han ble betraktet som ledestjerne for.

Hans diktning er inspirert av de antikke poetene, den har en klassisk korrekt rytme, og er rik på eksotiske beskrivelser og fremmedartede navn. Samtidig er den preget av impassibilité, en viss avstand til sitt emne, som gjør at den kan virke kald. Under de strenge estetiske kravene ligger en dyp pessimisme, som fikk Leconte de Lisle til å ta tilflukt i antikken og i myter og religioner i det gamle India. Wikipedia

Dødsfall

78 år
Dietrich Mateschitz (Gründer)
1944 - 2022

Dietrich Mateschitz (Østerrike)

Gründer, forretningsmann

Født:
20. mai 1944 (80 år siden)

Døde:
22. oktober 2022 (78 år) (1 år siden)

Dietrich Mateschitz var en østerriksk forretningsmann. Han grunnla energidrikkselskapet Red Bull GmbH, og eide 49 prosent av aksjene i selskapet.

Mateschitz ble født i Sankt Marein im Mürztal i Steiermark av foreldre av kroatisk herkomst. Begge foreldrene var lærere i grunnskoleen og ble separert da han var svært ung. Han har aldri vært gift, men har en sønn.

Han studerte markedsføring ved Hochschule für Welthandel (nå Wirtschaftsuniversität Wien), og hans første arbeidsgiver var Unilever, hvor han arbeidet med markedsføring av vaskemidler. Han gikk deretter til det tyske kosmetikkselskapet Blendax (som senere ble kjøpt opp av Procter & Gamble), hvor han blant annet arbeidet med markedsføring av Blendax tannkrem. Det var under en av hans reiser for Blendax at han oppdaget Krating Daeng, drikken som senere skulle bli til Red Bull. I 1984 grunnla han Red Bull GmbH sammen med sine thailandske partnere Chaleo Yoovidhya og hans sønn Chalerm Yoovidhya, med lansering i Østerrike i 1987. Han gjorde senere Red Bull til en ledende energidrikk på verdensbasis.

Sammen med motocross verdensmesteren Heinz Kinigadner var han gründer av stiftelsen Wings for Life som finanserer prosjekter om ryggmargforskning. Stiftelsen arrangerer hvert år siden 2014 Wings for Life World Run for å samle donasjoner .

Han bodde i Salzburg i Østerrike, men eide også øya Laucala ved Fiji, som han kjøpte av Forbes-familien for 7 millioner GBP.

I november 2004 kjøpte Mateschitz Formel 1-teamet Jaguar Racing av Ford, og navnet ble endret til Red Bull Racing. I september 2005 gikk Mateschitz sammen med sin venn og tidligere F1-fører Gerhard Berger og kjøpte det italienske Minardi-teamet fra dets australske eier Paul Stoddart, og navnet ble endret til Scuderia Toro Rosso (Toro Rosso er italiensk for «Red Bull»). I 2010 vant Red Bull Racing Formel 1s konstruktørmesterskap og Red Bull-føreren Sebastian Vettel vant førermesterskapet, og både teamet og Vettel gjentok senere bragden ved å vinne begge mesterskapene i både 2011 og 2012.

Han eide også et NASCAR-team kalt Team Red Bull, som konkurrerte fra 2006 til 2011.

I 2004 kjøpte han den tidligere Formel 1-banen A1-Ring, og omdøpte den til Red Bull Ring. Banen ble gjenåpnet i mai 2011 og arrangerte en runde av DTM-mesterskapet i 2011.

I april 2005 kjøpte han den østerrikske fotballklubben SV Austria Salzburg og i mars 2006 kjøpte han den amerikanske klubben MetroStars. Begge klubbene ble deretter oppkalt etter hans berømte drikk, som henholdsvis Red Bull Salzburg og Red Bull New York. I 2007 grunnla han Red Bull Brasil, en fotballklubb basert i Campinas, Brasil. I mai 2009 grunnla han en tysk fotballklubb kalt RB Leipzig. Fra 2012 er han også eier av den tyske ishockeyklubben EHC München, som også fikk navnet endret til Red Bull München. Wikipedia

70 år
Aksel Nærstad (Politiker)
1952 - 2022

Aksel Nærstad (Norge)

Politiker

Født:
1. januar 1952 (72 år siden)

Døde:
22. oktober 2022 (70 år) (1 år siden)

Aksel Nærstad var en norsk industriarbeider og politiker. Han var partileder i Rød Valgallianse i årene 1987–1995.

Nærstad vokste opp i Rælingen og var politisk aktiv fra unge år, først i Rød Ungdom, senere i Arbeidernes kommunistparti (AKP) og Rød Valgallianse. Han var RVs første representant i Akershus fylkesting 1983–1995. Han var i sin tid også klubbleder ved Strømmen Trævarefabrik.

Han arbeidet i Utviklingsfondet fra 1996 til 2017, blant annet som utviklingspolitisk seniorrådgiver. Nærstad var også sentral i det globale nettverket More and Better Network. Wikipedia

78 år
Joop van Oosterom (Sjakkspiller)
1937 - 2016

Joop van Oosterom (Nederland)

Sjakkspiller, fjernsjakkspiller

Født:
12. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
22. oktober 2016 (78 år) (7 år siden)

Joop van Oosterom var en nederlandsk forretningsmann og sjakkspiller. Han var kåret til den 18. verdensmester i postsjakk.

I 1955 ble han nederlandsk juniormester, og kom på 7.-plass i junior-VM. Etter avsluttet utdannelse satset han imidlertid på sjakk, men grunnla IT-firmaet Volmac. I 1988 solgte han sin andel for om lag 1 milliard euro, og regnes i dag som en av de ti rikeste nederlendere.

Fra 1992 har han sponset en sjakkturnering i hans nye hjemland Monaco, og oppkalt den etter sin datter, Melody Amber. Verdens sterkeste spillere inviteres til å delta i hurtigsjakk og blindsjakk.

Van Oosterom er en sterk postsjakkspiller. Allerede i 1980 vant han det nederlandske mesterskapet. Etter at han i 2002 kom på 2.-plass i det 15. postsjakk-VM, lyktes det ham i 2005 å vinne det 18. verdensmesterskapet og igjen i 2007 i det 21. verdensmesterskapet. Det er kjent at han i stor omfang bruker sjakkprogrammer og mottar hjelp fra stormestere. Dette er imidlertid ikke forbudt i henhold til postsjakkreglene, og motstanderne hans har de samme mulighetene. Wikipedia

89 år
Kjell Stormoen (Skuespiller)
1921 - 2010

Kjell Stormoen (Norge)

Skuespiller, scenograf

Født:
24. mars 1921 (103 år siden)

Døde:
22. oktober 2010 (89 år) (13 år siden)

Kjell Stormoen var en norsk skuespiller, scenograf og teatersjef. Han var utdannet gravør.

Stormoen var scenograf ved det da nyåpnede Trøndelag Teater fra 1946 til 1948. Han var sjef for Rogaland Teater fra 1951 til 1952 og arbeidet som skuespiller ved Riksteatret fra 1952 til 1953, ved Den Nationale Scene fra 1953 til 1969 og ved Nationaltheatret fra 1969 til 1973.

Han var sjef for Trøndelag Teater fra 1973 til 1977 og igjen skuespiller ved Nationaltheatret fra 1980 til 1986. Som filmskuespiller har han medvirket i mer enn tyve filmer, deriblant Kimen (1974), Streik (1975) og Eggs (1995). For sin rolle i Eggs ble han tildelt Amandaprisen, som han delte med Sverre Hansen.

Det kongelige hoff kunngjorde 11. september 2009 at Kongen utnevnte Stormoen til kommandør av St. Olavs Orden «for hans innsats for norsk scenekunst, film og kulturliv.» Wikipedia

83 år
Soupy Sales (Komiker)
1926 - 2009

Soupy Sales (USA)

Komiker, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Milton Supman

Født:
8. januar 1926 (98 år siden)

Døde:
22. oktober 2009 (83 år) (14 år siden)

Soupy Sales var en amerikansk komiker og skuespiller.

Sales fikk sitt spesielle kallenavn fra familien sin. De eldre brødrene hans hadde blitt kalt «Hambone» og «Chicken Bone»; unge Milton ble kalt «Soup Bone» som senere ble forkortet til «Soupy». Da han ble plateprater begynte han å bruke kunstnernavnet «Soupy Hines». Etter at han ble etablert ble det bestemt av «Hines» hørtes for mye ut som Heinz, et firma som lager supper, derfor valgte Soupy etternavnet «Sales» oppkalt etter komikeren Chic Sale. Wikipedia

102 år
Ève Curie (Forfatter)
1904 - 2007

Ève Curie (Frankrike)

Forfatter, pianist, journalist

Født:
6. desember 1904 (119 år siden)

Døde:
22. oktober 2007 (102 år) (16 år siden)

Ève Curie (6. desember 1904 – 22. oktober 2007) var en fransk og amerikansk skribent, journalist og pianist. Hun var den yngste datteren av Marie Curie og Pierre Curie. Hennes søster var Irène Joliot-Curie og hennes svoger var Frédéric Joliot-Curie. Ève var den eneste medlem av familien som ikke valgte en karriere innen vitenskapen og som ikke vant en Nobelpris, skjønt hennes ektefelle Henry Richardson Labouisse, Jr. kunne ta imot en Nobelpris i 1965 på vegne av UNICEF. Hun arbeidet som journalist og forfattet sin mors biografi Madame Curie og en bok om krigsreportasje, Journey Among Warriors. Fra 1960-tallet dedikerte hun seg til å arbeide for UNICEF, og skaffet hjelp til barn og mødre i utviklingsland. Wikipedia

84 år
Howard Finster (Kunstmaler)
1916 - 2001

Howard Finster (USA)

Kunstmaler

Født:
2. desember 1916 (107 år siden)

Døde:
22. oktober 2001 (84 år) (22 år siden)

Howard Finster var en amerikansk naivistisk folkelig kunstner som hevdet at Gud hadde inspirert ham til å spre evangeliet gjennom kunsten (over 46 000 arbeider) og ved museet han kalte Paradise Garden (Edens hage).

Han ble født på en gård i Valley Head, Alabama, som ett barn av en flokk på 13. Han fortalte at han hadde visjoner (syner) allerede som treåring, og virket som baptistpastor fra 1940, etter å ha debutert med prekener som 16-åring.

Det første museet ble påbegynt i slutten på 1950-tallet i Trion, Georgia. Det var tenkt å romme ett av alt som menneskene hadde funnet opp til da, med modeller av hus og kirker, samt ender og høns.

Området ble for lite, og han flyttet til Pennville, hvor han skaffet seg et 4 acres (16 000 kvm) jordstykke for å bygge opp Plant Farm Museum «to show all the wonderful things o' God's Creation, kinda like the Garden of Eden» (for å vise alle de vidunderlige tingene i skaperverket, likesom Edens hage). Der er et Bibel-hus, et speilhus, hjulkapseltårn, sykkeltårn, maskingeværeir – og det største bygget: et femetasjes folkekunstkapell. Han hengte også opp bibelvers fordi «de hengte seg bedre inn i folks hoder på den måten».

Fra 1965 av fokuserte han på å forbedre museet, inntil han fikk en visjon/ inspirasjon i 1976 om å male hellig kunst. Bildene spenner fra popkulturelle ikoner som Elvis Presley via historiske personer som George Washington til religiøse scener som «Døperen Johannes» og «Djevelens laster». Alle maleriene er nummerert, siden Gud ba ham om å lage 5 000.

Litt før jul i 1985, var han ferdig med dette, men han fortsatte, og brukte 4 år på de neste 5 000. Da han døde, var verkene blitt til over 46 000, da inkludert bygninger og annet.

Etter 1975 begynte prosjektet å bli kjent. Førs var det en TV-stasjon, og deretter magasinet Esquire, som ga det navnet Paradise Garden. Han hadde debututstilling i 1976, og malte 4 bilder for Kongressbiblioteket i 1977. Han var også representert ved Biennalen i Venezia i 1984.

Hans prosjekt ble brukt både til videoinnspilling og platecovere, bl. a. av bandene R.E.M. og Talking Heads, Memory Dean, Pierce Pettis, og Adam Again. Hans egen begrunnelse for dette, var å få spredt det gode budskap i tillegg til platene. Wikipedia

97 år
Fred Pratt Green (Lyriker)
1903 - 2000

Fred Pratt Green (Storbritannia)

Lyriker, teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Frederick Pratt Green

Født:
2. september 1903 (120 år siden)

Døde:
22. oktober 2000 (97 år) (23 år siden)

Frederick Pratt Green var en engelsk metodistprest, dramatiker og salmedikter. Han ble født i Roby, i nærheten av Liverpool, Storbritannia. I forbindelse med sin diktergjerning forkortet Green ofte sitt fornavn til Fred. Forfatteren har bakgrunn i metodismen. Hans far, Charles Green, forlot en menighetstjeneste i protest mot metodistkirkens utbredte forståelse av at ikke-troende vil dømmes til evig fortapelse. Denne aksjonen preget også hans sønn og hans senere diktergjerning.

I perioden 1925-1928 studerte Green teologi ved Didsbury Theological College, og tjenestegjorde senere i en rekke stillinger innenfor den engelske metodistkirken.

Pratt Green skrev i alt over 300 salmer og sanger som i dag blir benyttet av mange ulike protestantiske kirkesamfunn over hele verden. I Norge er han mest kjent som opphavsmann til den kjente salmen Kristus er verdens lys (nr. 98 i Norsk Salmebok, nr. 101 i Norsk salmebok 2013).

I 1995 ble han, av dronning Elisabeth II, tildelt æresbevisningen "Member of British Empire" for hans fremstående arbeid som britisk salmedikter. Wikipedia

75 år
Henry Armstrong (Bokser)
1912 - 1988

Henry Armstrong (USA)

Bokser

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Jackson jr.

Født:
12. desember 1912 (111 år siden)

Døde:
22. oktober 1988 (75 år) (35 år siden)

Henry Armstrong, også kjent som Henry Jackson jr. var en amerikansk bokser. Han ble født i Columbus, Mississippi, USA. Wikipedia

65 år
Sammy Angott (Bokser)
1915 - 1980

Sammy Angott (USA)

Bokser

Født:
17. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
22. oktober 1980 (65 år) (43 år siden)

Sammy Angott var en amerikansk lettvektbokser fra Cleveland, Ohio, i USA. Hans kallenavn var «The Clutch». Han var verdensmester i lettvekt fra år 1940, til 1942. Wikipedia

79 år
Cathinka Guldberg (Diakonisse)
1840 - 1919

Cathinka Guldberg (Norge)

Diakonisse, sykepleier

Fullt navn / Fødenavn:
Cathinka Augusta Guldberg

Født:
3. januar 1840 (184 år siden)

Døde:
22. oktober 1919 (79 år) (104 år siden)

Cathinka Augusta Guldberg var en norsk diakonisse og grunnlegger av sykepleieutdannelsen i Norge.

Hun vokste opp i Christiania og på Nannestad, som datter av bokhandler, senere sogneprest Carl August Guldberg. Som eldste datter tok hun fra 15-årsalderen ansvar i hjemmet da moren døde. 24 år gammel flyttet hun hjemmefra, og i 1866 reiste hun til diakonisseanstalten Kaiserswerth i Tyskland, det samme sted hvor Florence Nightingale tidligere hadde vært elev. I utdanningstiden tjenestegjorde hun ved feltlasaretter i Dresden og Berlin under den østerriksk-prøyssiske krig, og ved feltsykehus i Alexandria. Mens hun ennå var i Tyskland, ble hun bedt om å tiltre som forstanderinne og grunnlegger av en diakonisseutdanning i Norge.

Norsk sykepleierutdanning begynte 20. november 1868 med Guldberg og én elev. Diakonisseanstalten holdt først til i lokaler i kommunegården på Grønland i Oslo, senere i Ullevålsveien, og fra 1887 på egen eiendom på Lovisenberg, hvor virksomheten fremdeles ligger.

Diakonisseanstalten, senere Diakonissehuset, var i 22 år landets eneste sykepleierutdannelse. Guldberg ledet virksomheten i 51 år av sitt liv, og var fremdeles aktiv som forstanderinne da hun døde 79 år gammel. Hennes virksomhet hadde betydning som utvikling av en helseprofesjon, som en kirkelig tjeneste, og som en selvbevisst profesjonsutdanning for kvinner.

Hun ble, som første kvinne, ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1915. Hun er malt av Emmanuel Vigeland i 1918, og en statue utført av Nic Schiøll ble avduket i 1966. Hun ble avbildet på frimerke i 1968 ved Diakonissehusets 100-årsjubileum.

Hun var datter av presten Carl Guldberg, søster til blant andre fysikeren Cato Guldberg og medisinprofessor Gustav Adolph Guldberg, og (gjennom sin søster) svigerinne av fysikeren Peter Waage.

Cathinka Guldberg er gravlagt i Diakonissenes gravsted på Nordre gravlund i Oslo. Wikipedia

67 år
Paul Cézanne (Kunstmaler)
1839 - 1906

Paul Cézanne (Frankrike)

Kunstmaler, gravør, litograf

Født:
19. januar 1839 (185 år siden)

Døde:
22. oktober 1906 (67 år) (117 år siden)

Paul Cézanne var en fransk maler.

Cézanne kan karakteriseres som en brobygger mellom impresjonismen og kubismen. Han malte hovedsakelig stilleben, figurkomposisjoner og landskaper. Karakteristisk for hans arbeider er hans ofte repeterende penselstrøk. Han brukte fargeflater og små, repeterte penselstrøk til å bygge opp flatene i maleriet.

Cézanne var født i Sør-Frankrike, i Aix-en-Provence, og landskapet i Provence ble ett av hans hovedtema. Han var sønnen av hattemakeren Louis-Auguste Cézanne som ble bankier i 1848. Da han var i skolealder var han venn med forfatteren Émile Zola og ble brukt som inspirasjonskilden til Zolas malerkarakter Claude Lautier i romanen LO'euvre. Han fikk sin første kunstneriske utdannelse på skolen på hjemstedet sitt. I 1859 til 1861 forsøkte han seg på et juridisk studie.

I 1861 hadde Cézanne bestemt seg for å bli kunstner, og han reiste til Paris med sin venn Émile Zola. Han studerte på Académie Suisse til 1863. Her møtte han Pissarro, Édouard Manet, Claude Monet og andre impresjonistiske kunstnere. Pissarro hadde en stor påvirkining på Cézanne, og de malte ofte sammen. I 1886 gikk det dårlig med vennskapet mellom Cézanne og Émila Zola. En av grunnene var sjalusi de hadde ovenfor hverandre. Wikipedia

65 år
Anders Askevold (Kunstmaler)
1834 - 1900

Anders Askevold (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Anders Monsen Askevold

Født:
25. desember 1834 (189 år siden)

Døde:
22. oktober 1900 (65 år) (123 år siden)

Anders Monsen Askevold var en norsk kunstmaler. Han tok sin utdannelse som kunstmaler i Düsseldorf, men fortsatte sine studier i Paris og München.

Tretten år gammel kom Askevold til Bergen og en av lærerne hans der var Frantz Wilhelm Schiertz som i Norge dokumenterte stavkirkene etter oppfordring fra I.C. Dahl. Askevold kom til Düsseldorf i 1855 og ble værende i tre år som elev av Hans Fredrik Gude. I 1866 flyttet Askevold tilbake til Norge og slo seg ned i Bergen. Det var svært vanskelig å livnære seg som kunstmaler i Norge og det gikk lang tid før kjente norske malere våget å etablere seg i Norge.

Askevold er særlig kjent for sine motiv med buskapen som en naturlig del av det norske landskapet. Han er også kjent for å ha malt bilder fra vestlandsfjordene med dampbåt og litt bebyggelse langs fjorden. Ifølge Warberg finnes omkring 950 bilder av Askevold og av disse har omtrent en tredel kyr som motiv, en tredel har vestlandsfjord som motiv. I den tiden han var bosatt i Bergen gav han undervisning til unge kunstnere når han så at de hadde talent. En av de som fikk undervisning var Ole Juul fra Vågan.

Askevolds malerier ble vist på flere internasjonale kunstutstillinger og han var blant annet representert på verdensutstillingen i London 1862, i Paris i 1867, Wien i 1873, Philadelphia i 1876 og i Paris i 1878. På tre av utstillingene mottok han medaljer.

Askevold er representert i Nasjonalgalleriet og Bergen Billedgalleri.

Det ble reist en bauta over Askevold i Askvoll kommune i 1934.

Blant hans elever var Lars Kinsarvik. Wikipedia

59 år
Daniel Owen (Forfatter)
1836 - 1895

Daniel Owen (Wales)

Forfatter, skredder, prest

Født:
20. oktober 1836 (187 år siden)

Døde:
22. oktober 1895 (59 år) (128 år siden)

Daniel Owen var en walisisk forfatter av romaner, generelt betraktet som den fremste walisiskspråklige romanforfatter på 1800-tallet.

Han ble født i Mold i Flintshire. Hans far, Robert Owen, var gruvearbeider. Hans far og to brødre, James og Robert, omkom den 10. mai 1837 i wn ulykke da kullgruven Argoed ble overflømmet. Tapet fikk alvorlige konsekvenser for familien som sank ytterligere ned i fattigdom. Owen fikk ingen formell skoleundervisning, men har fremholdt at han hadde stor takknemlighetsgjeld til søndagsskolen.

Som ung mann ble han først lærling hos en skredder, og forsøkte seg deretter på prestestudiet. Dette lyktes han ikke med, og gikk tilbake til skredderyrket.

Etter hvert begynte han å skrive, og valgte å bruke sitt morsmål, walisisk. Han var den første som skrev romaner på dette språket, og regnes fortsatt som dets fremste romanforfatter. Han skrev først poesi under forfatternavnet Glaslwyn, fikk framført sine tekster i de lokale eisteddfodau (folkeminnefestivaler) og greide også å få utgitt en del av dem.

Hans første betydelig verk på walisisk var en oversettelse av Timothy Shay Arthurs korte fortelling Ten Nights in a Bar-Room and What I Saw There. Deretter studerte han uten å lyktes som prest. Han ble til sist metodistprest og kom inn på teologisk skole i Bala i 1865, men greide ikke å fullføre kurset. Fra 1867 og til 1876 arbeidet han som skredder i Mold og prekte på søndagene.

Han er kreditert for å ha begynt tradisjonen med walisiskspråklige romaner, Rhys Lewis ofte kreditert for å være den første. Han hadde innflytelse på mange senere romanforfattere som blant annet Kate Roberts og T. Rowland Hughes. Wikipedia

<<
22. Oktober
>>