Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

22. August

Om dagen

22. August er dag 235 i 2024, og er i uke 34. Det er 131 dager igjen av året.

Historie

19 år siden

2004: Maleriene Skrik og Madonna blir stjålet under et væpnet ran på Munchmuseet

«Skrik» er et av Edvard Munchs mest berømte bilder, og en av Norges sentrale kunstskatter. Teknikken er fettstift på papp, og bildet er datert til 1893, nå til antagelig 1910 Bildet finnes i fire originalversjoner, hvorav to tilhører Munch-museet, ett Nasjonalgalleriet og det siste ble auksjonert bort til en ukjent kjøper i 2012.

22. august 2004 ble ett av Munch-museets eksemplarer stjålet av bevæpnede menn. Bildet kom til rette 31. august 2006. Wikipedia
24 år siden

1999: Romeriksporten blir åpnet, og Flytoget settes i ordinær drift

Romeriksporten er en jernbanetunnel på Gardermobanen som går fra Etterstad i Oslo til Stalsberg ved Lillestrøm. Med en lengde på 14,58 km er dette Norges lengste jernbanetunnel. Strekningen har dobbeltspor, er elektrifisert, og tillater hastigheter på 210 km/h. For å sikre effektiv trafikkavvikling gjennom tunnelen, er rute- og materiellplanen lagt opp slik at Romeriksporten i hovedsak trafikkeres av tog som er godkjent for 200 km/t eller høyere.

Tunnelen ble bygd som en del av høyhastighetsbanen Gardermobanen, som går fra Oslo til Eidsvoll via Gardermoen, og dekker mesteparten av denne banens 18 kilometer lange delstrekning mellom Oslo Sentralstasjon og Lillestrøm stasjon. Tunnelen måtte bygges for å omgå den svingete Hovedbanen, som ble bygget i 1854. Wikipedia
34 år siden

1989: Neptuns første ring blir oppdaget av «Voyager 2»

Neptuns ringer består primært av fem hovedringer forutsagt av André Brahic i 1984 og fotografert av Voyager 2-sonden i 1989. På det tetteste er de sammenlignbare med de minst tette delene av Saturns hovedringer, slik som C-ringen og Cassini-avdelingen, men mye av Neptuns ringsystem er ganske tynt, svakt og støvete og ligner mer på Jupiters ringer. Neptuns ringer er oppkalt etter astronomer som bidro med viktig arbeid om planeten: Galle, Le Verrier, Lassell Arago, og Adams. Neptun har også en svak ubenevnt ring sammenfallende med banen til månen Galatea. Tre andre måner går i bane mellom ringene: Naiad, Thalassa og Despina.

Neptuns ringer er laget av ekstremt mørkt materiale, sannsynligvis organiske forbindelser utsatt for stråling, tilsvarende det materialet som er funnet i Uranus' ringer. Andelen av støv i ringene (mellom 20–70 %) er høy, mens deres optiske dybde er lav til moderat, mindre enn 0,1. Adams-ringen inkluderer fem ulike buer, kalt Courage, Liberté, Egalité 1, Egalité 2 og Fraternité (mot, frihet, likhet og brorskap). Buene okkuperer en smal del av banelengdegradene og er bemerkelsesverdig stabile; de har bare endret seg litt siden den første påvisningen i 1980. Hvordan buene er stabile er fremdeles under debatt. Stabiliteten henger imidlertid trolig sammen med resonant vekselvirkning mellom Adams-ringen og den innenforliggende sfæriske månen Galatea. Wikipedia
77 år siden

1946: Den franske fangekolonien «Djevleøya» blir stengt for godt

Djevleøya eller Djeveløya (fransk Île du Diable) er en liten øy i Atlanterhavet utenfor kysten av Fransk Guyana. Den var den strengeste delen av en fransk fangekoloni inntil 1946.

Fangekolonien ble grunnlagt av Napoleon III i 1852, og Djevleøya ble et av de mest berømte fengsler i historien. Den tilhørte fangekolonien som hadde sitt hovedkvarter i Kourou på fastlandet, og som også omfattet andre øyer. Navnet brukes ofte som fellesbetegnelse på hele straffekolonien. Omkring 80 000 fanger ble sendt dit mellom 1852 og 1946, og svært mange av dem vendte aldri tilbake fra det sykdomsbefengte fengselet. Djevleøya huset bare et fåtall av disse fangene, hva gjaldt sykdom var det ikke det verste stedet, ettersom epidemier ikke så lett nådde øya.

Fordi Djevleøya var den delen av straffekolonien som det var vanskeligst å rømme fra, ble gjerne de fangene som utgjorde den største rømningsfaren plassert der. De kunne være alt fra politiske fanger til mordere. Blant kjente fanger var den uskyldig dømte jødiske offiseren Alfred Dreyfus og den senere forfatteren Henri Charrière. Det var gjennom Dreyfus' skjebne at det oppsto mye publisitet omkring øya i 1895. Charrière, oftest kjent som Papillon («sommerfugl»), klarte å rømme fra Djevleøya, og skrev boken Papillon om sine erfaringer. Den er senere filmatisert, også med tittelen Papillon, med Steve McQueen og Dustin Hoffman i hovedrollene.

En annen kjent bok om straffekolonien er Den tørre giljotinen av Rene Belbenoit, utgitt i 1938. Boken viste fangekoloniens gru, og bidro til at opinionen vendte seg mot denne straffemetoden. Man sluttet å sende fanger dit samme år, og det er grunn til å tro at boken påvirket debatten kraftig. De fangene som allerede var der ble sittende til 1946, en venteperiode som antagelig ble forlenget kraftig av andre verdenskrig, da Frankrike hadde større bekymringer enn sine fanger. Da fangekolonien ble nedlagt vendte de fleste tilbake til Frankrike, men en del valgte å bli i Fransk Guyana.

En fanges mer eller mindre dagboksopptegnelser finnes i Helvete hinsides havet ført i pennen Aage Krarup Nielsen og oversatt av Alf Harbitz. Wikipedia
115 år siden

1908: DS «Folgefonden» grunnstøter og synker ved Skånevik. 26 mennesker omkommer

DS «Folgefonden» var et dampskip bygget i 1875 for D/S Folgefonden. Skipet kostet den gangen kr. 140.000. Skipet var i flåten til Hardanger Sunnhordlandske Dampskibsselskap (HSD) fra 1883 til 1908 da det grunnstøtte og sank. Wikipedia

Fødsler

35 år
Even Johansen (Skøyteløper)
1988

Even Johansen (Norge)

Skøyteløper

Fullt navn / Fødenavn:
Even Simon Johansen

Født:
22. august 1988 (35 år)

Even Simon Johansen er en norsk tidligere skøyteløper. Johansen representerte henholdsvis Hamar Idrettslag og hjemklubben Tynset Idrettsforening i sin aktive skøytekarriere. Wikipedia

44 år
Ingeborg Sundrehagen Raustøl (Skuespiller)
1979

Ingeborg Sundrehagen Raustøl (Norge)

Skuespiller

Født:
22. august 1979 (44 år)

Ingeborg Sundrehagen Raustøl er en norsk skuespiller. Hun var tidligere programleder sammen med Bowler, Jørn Kolsrud, i barne-TV-programmet Kykelikokos på NRK. Fra vinteren 2004 til senhøsten 2005 spilte hun rollen som May Halvorsen i TV 2s Hotel Cæsar. Raustøl ble ferdig utdannet fra Teaterhøgskolen i 2010. Samme år spilte hun Maria Elena i Folketeatrets oppsetning av The Buddy Holly Musical. Hun har også gitt stemmen til Zoë i det norskproduserte spillet Drømmefall – Den lengste reisen. Raustøl spilte Pernille Bauman i TV 2-serien Meglerne. Wikipedia

53 år
Ricco Groß (Skiskytter)
1970

Ricco Groß (Tyskland)

Skiskytter, skiskyttertrener, soldat, sportskommentator, langrennsløper

Født:
22. august 1970 (53 år)

Ricco Groß er en tidligere tysk skiskytter.

Ricco Groß har blitt olympisk mester i stafett med det tyske laget fire ganger: I 1992 i Albertville, i 1994 på Lillehammer, i 1998 i Nagano og i 2006 i Torino. I 2002 ble det sølv på stafetten, og i tillegg har han vunnet tre individuelle medaljer (2 sølv og 1 bronse).

Groß har fire individuelle gull i VM, derav tre i jaktstart. Han deltok i internasjonal skiskyting i 18 år. I 14 av disse årene plasserte han seg blant de 10 beste i verdenscupen totalt, men uten noen gang å gå helt til topps. Han har 9 enkeltseire i verdenscupen.

Groß la opp etter sesongen 2006/2007. Wikipedia

34 år
Layne Staley (Musiker)
1967 - 2002

Layne Staley (USA)

Musiker, sanger, komponist, gitarist

Født:
22. august 1967 (56 år siden)

Døde:
5. april 2002 (34 år) (Hjerneslag) (22 år siden)

Layne Staley var en amerikansk musiker, og var vokalist og frontfigur i Seattle-bandet Alice in Chains.

Staley dannet Alice in Chains sammen med Jerry Cantrell i 1987. Bandet, som var et av de store grunge-bandene på første halvdel av 90-tallet, debuterte med albumet Facelift i 1990, og fikk sitt store gjennombrudd med Dirt fra 1992.

Medaljen hadde imidlertid en bakside. Tekstene på Dirt avslører at Staley hadde store narkotikaproblemer, og problemene ble etter hvert så store at bandet ikke fullførte en eneste turné etter 1993, og var inaktivt fra 1996 fram til Staleys død i 2002.

I årene mellom 1996 og 2002 var Staley sjelden ute av leiligheten sin, hvor han var i mer eller mindre konstant heroin-rus. De andre bandmedlemmene prøvde ved flere anledninger å få ham på avrusning, men han klarte aldri å holde seg ren lenge. Det ryktes at flere amerikanske musikkaviser allerede i 1997 hadde en ferdigskrevet nekrolog liggende klar i tilfelle dødsbudskapet kom rett før deadline.

Layne Staley ble funnet død i sin leilighet 19. april 2002. Rettsmedisinerne konkluderte med at han da hadde vært død i to uker, og at dødsårsaken var en overdose. Den sannsynlige dødsdatoen ble satt til 5. april 2002, som i så tilfelle var på dagen åtte år etter Kurt Cobains selvmord.

Staley var også sanger i bandet Mad Season, sammen med andre kjente musikere som gitaristen Mike McCready fra Pearl Jam. Wikipedia

63 år
Lars Kilevold (Musiker)
1960

Lars Kilevold (Norge)

Musiker, politiker

Født:
22. august 1960 (63 år)

Lars Kilevold er en norsk musiker fra Fredrikstad. Han er blant annet kjent for å ha skrevet og utgitt sangene «Livet er for kjipt», «Ute til lunsj» og «Respekt for Grandiosa». I 1980-årene var Kilevold del av det musikalske prosjektet Ute til lunch.

Kilevold var også med i rockebandet Sons of Angels.

Kilevold er nestleder i Direktedemokratene.

I 2006 laget Kilevold en reklamelåt for Stabburets Grandiosa. Låten ble lagt ut til gratis på internett og lastet ned av over en halv million personer. Senere samme år produserte han sammen med Martin Aune (reklamefilmduoen «Whistle and Hum») låten «Charmig tvåa» til en reklamefilm for Rimi.

Kilevold har også skrevet teksten til Anita Skorgans bidrag, Karma, i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1985.

Kilevold laget bakgrunnsmusikken og musikken til sangene fra Karsten og Petra-filmene. Wikipedia

64 år
Mark Williams (Skuespiller)
1959

Mark Williams (Storbritannia)

Skuespiller, komiker, manusforfatter

Født:
22. august 1959 (64 år)

Mark Williams er en engelsk skuespiller, komiker og manusforfatter, som i hjemlandet er mest kjent for sine opptredener i BBC-showet The Fast Show.

Han har regissert de to skuespillene Bleeding Hearts og In Exile. I tre år turnerte han med The Mikron Theatre Company.

I den senere tid har han opptrått som «Arthur Wiltersen» i den første, andre, tredje og fjerde, femte og sjette av Harry Potter-filmene

Norske fjernsynsseere har møtt ham i hovedrollen i krim-serien Fader Brown. Wikipedia

78 år
Steve Kroft (Journalist)
1945

Steve Kroft (USA)

Journalist, krigskorrespondent

Født:
22. august 1945 (78 år)

Steve Kroft er en amerikansk journalist og reporter for CBS-programmet 60 Minutes.

Etter å ha jobbet som journalist for regionale TV-stasjoner i Florida og New York, kom Kroft til CBS i 1980. De første 9 årene hadde han ulike oppdrag både i Miami, London og Dallas for kanalen før han omsider i 1989 ble korrespondent i 60 Minutes (hvor han fremdeles jobber).

Kroft har vunnet flere priser for sin journalistikk, blant annet Emmy Award flere ganger. Wikipedia

80 år
Valerie Harper (Skuespiller)
1939 - 2019

Valerie Harper (USA)

Skuespiller, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Valerie Kathryn Harper

Født:
22. august 1939 (84 år siden)

Døde:
30. august 2019 (80 år) (4 år siden)

Valerie Kathryn Harper var en amerikansk skuespillerinne.

Harper er kjent for sin rolle som «Rhoda Morgenstern» i 1970-tallets fjernsynsserie The Mary Tyler Moore Show og i spin-off-serien Rhoda, og senere som «Valerie Hogan» i Valerie. Hun vant fire Emmy-priser. Hun hadde også filmroller i blant annet Freebie and the Bean (1974), og Chapter Two (1979), som hun begge ble nominert til Golden Globe for.

Harper er også kjent som teaterskuespiller, og spilte i flere Broadway-produksjoner. Hun startet sin karriere som danser på Broadway, og hadde sin debut i musikalen Take Me Along (basert på Eugene O'Neills skuespill Ah! Wilderness) i 1959. I 2010 ble hun nominert til Tony-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i en musikal, for rollen som Talullah Bankhead i teaterstykket Looped. Wikipedia

94 år
Honor Blackman (Skuespiller)
1925 - 2020

Honor Blackman (Storbritannia)

Skuespiller, sanger

Født:
22. august 1925 (98 år siden)

Døde:
5. april 2020 (94 år) (4 år siden)

Honor Blackman var en britisk skuespiller. Hun er kjent for rollen som Cathy Gale i TV-serien The Avengers mellom 1962 og 1964 og som Bond-piken Pussy Galore i filmen Goldfinger fra 1964.

Blackman ble født i Plaistow i London. Faren, Frederick, var statistiker. Hun gikk på North Ealing Primary School og Ealing County Grammar School for Girls.

Til 15-årsdagen ga foreldrene henne skuespillertimer som gave. Hun begynte ved Guildhall School of Music and Drama i 1940. Under tiden på Guildhall School arbeidet hun også som kontorassistent ved Home Office.

Blackman debuterte som skuespiller i 1947 med filmen Fame er Spur. I 1981 var Blackman i London under gjenoppliving av The Sound of Music. Hennes teater-oppsetning Word Of Honor hadde premiere i oktober 2006. I april 2007 tok hun over rollen som Fraulein Schneider fra den Olivier Award-vinnende skuespilleren Sheila Hancock i oppsetningen Cabaret, som ble satt opp ved Lyric Theatre i Londons West End. Blackman forlot denne oppsetningen i slutten av september 2007. En av hennes første opptredener på TV var i serien The Four Just Men i 1959.

Den 6. juli 2009 ga Blackman ut en ny singel, The Star Who Fell fra Grace, som var komponert i samarbeid med Jeff Chegwin og Adrian Munsey. Blackman giftet seg to ganger. Hennes første mann var Bill Sankey (1948–1956) og hennes andre var den britiske skuespilleren Maurice Kaufmann (1961–1975), som hun dukket opp i filmen Fright sammen med i 1971. Blackman og Sankey adopterte de to barna Barnaby i 1968 og Lottie i 1967.

Blackman var sosialliberal og førte valgkamp først for Liberal Party, siden for oppfølgeren Liberal Democrats. Hun var også republikaner, og som konsekvens avslo hun i 2002 å bli adlet. Wikipedia

98 år
Ivry Gitlis (Fiolinist)
1922 - 2020

Ivry Gitlis (Israel)

Fiolinist

Født:
22. august 1922 (101 år siden)

Døde:
24. desember 2020 (98 år) (3 år siden)

Ivry Gitlis var en Israelsk fiolinist bosatt i Paris.

Han studerte bl.a. med Carl Flesch, George Enescu og Jacques Thibaud. 11. desember 1968 spilte han sammen med The Dirty Mac på The Rolling Stones Rock and Roll Circus, i en supergruppe satt sammen av John Lennon (gitar) med Yoko Ono (sang), Eric Clapton (gitar), Mitch Mitchell (trommer) og Keith Richards (bass). Ivry Gitlis var da solist på fiolin sammen med Yoko Ono på «A Whole Lotta Yoko». Wikipedia

83 år
Johan Hammond Rosbach (Forfatter)
1921 - 2004

Johan Hammond Rosbach ()

Forfatter, esperantist

Født:
22. august 1921 (102 år siden)

Døde:
7. september 2004 (83 år) (19 år siden)

Johan Hammond Rosbach er en norsk forfatter og esperantist. Han er æresmedlem hos Universala Esperanto-Asocio og Riksmålsforbundet. Han har utgitt en rekke bøker, både på norsk og esperanto. Wikipedia

83 år
John Lee Hooker (Gitarist)
1917 - 2001

John Lee Hooker (USA)

Gitarist, sanger, musiker, komponist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
John Lee Hooker

Født:
22. august 1917 (106 år siden)

Døde:
21. juni 2001 (83 år) (23 år siden)

John Lee Hooker var en blues-musiker og gitarist som regnes for en av de viktigste personene i rockens tidlige historie.

På 1940-tallet begynte han og andre musikere å lage sin musikk som ble kjent som 40-tallets rhythm & blues. I 1980 ble Hooker valgt inn i Blues Hall of Fame. Wikipedia

92 år
Deng Xiaoping (Statsleder)
1904 - 1997

Deng Xiaoping (Kina)

Statsleder, politiker, journalist, diplomat

Født:
22. august 1904 (119 år siden)

Døde:
19. februar 1997 (92 år) (27 år siden)

Deng Xiaoping var en kinesisk politiker som reelt sett var statsleder over Folkerepublikken Kina fra 1976 til 1997. Han bidro til en radikalt ny giv i Kina både økonomisk og sosialt ved den politikk som snart fikk navnet Dengismen, eller Deng Xiaoping-teori.

Dèng ble medlem av kommunistpartiet under et arbeids- og studieopphold i Frankrike og Sovjetunionen på 1920-tallet. I sluttfasen av den kinesiske borgerkrigen steg han i gradene i partiet og ble etterhvert både en av Mao Zedongs viktigste støttespillere og samtidig mistenkt for å være en av hans potensielle rivaler. På tross av at han flere ganger ble straffet med degraderinger i partiapparatet som følge av interne maktintriger, lyktes det han å få kontroll over partiet etter Máos død. Selv om han ikke overtok toppledervervene personlig, regjerte han likevel Folkerepublikken Kina fra 1976 til 1997. Han tilhørte det som har blitt kalt «den andre ledelsesgenerasjonen» i Det kinesiske kommunistparti og tilhørte den første generasjonen ledere som åpnet opp Kina for Vesten. Under Dèngs ledelse gikk Kina fra å være en lukket planøkonomi, til et markedsøkonomisk system med høy vekstrate. Selv om Dèng var arkitekten bak omveltende reformer av den kinesiske økonomien som preger landet den dag i dag, var Dèng svært tilbakeholden med å innføre reformer som han anså ville svekke Kommunistpartiets maktmonopol.

Han betraktes i Kina som en av Det kinesiske kommunistpartis åtte udødelige. Wikipedia

63 år
Du Yuesheng (Bandeleder)
1888 - 1951

Du Yuesheng (Kina)

Bandeleder, forretningsdrivende, politiker

Født:
22. august 1888 (136 år siden)

Døde:
16. august 1951 (63 år) (München-ulykken) (72 år siden)

Du Yuesheng var en kinesisk bandeleder som tilbragte størstedelen av sitt liv i Shanghai. Han var leder for Den grønne bande og ble en viktig støttespiller for det politiske parti Kuomintang som skulle komme til å vinne makten i Republikken Kina, og for dets leder Chiang Kai-shek. Han spilte også en rolle under den annen sino-japanske krig og den kinesiske borgerkrig. Etter at Kuomintang måtte gi tapt for kommunistene og trakk seg tilbake til Taiwan dro Du i eksil til Hongkong og ble der til sin død i 1951. Wikipedia

58 år
Amalie Skram (Forfatter)
1846 - 1905

Amalie Skram (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Berthe Amalie Alver

Født:
22. august 1846 (178 år siden)

Døde:
15. mars 1905 (58 år) (119 år siden)

Amalie Skram var en norsk forfatter, ansett for å være en av de fremste naturalistiske forfatterne i Norge. Sammen med blant andre Alexander Kielland og Jonas Lie er hun en av de mest markante innen det moderne gjennombrudd. De fleste verkene hennes handlet om kvinner og deres private liv.

I romanene sine ga hun en kritisk fremstilling av de sosiale forholdene i samtiden, men hun skrev også om det indre livet. I hennes mest kjente verk – Hellemyrsfolket – gir hun klart uttrykk for en naturalistisk holdning, men i senere verk som Sommer fra 1899 kommer en mer stemningsfull uttrykksmåte frem.

Fra hun debuterte i 1885 til hun døde i 1905, ga hun ut rundt 20 verk. Det meste er romaner, men noe er også noveller og skuespill. I tillegg skrev Skram en rekke litteraturanmeldelser i sitt arbeid som kritiker. Noen av verkene hennes er også filmatisert. Wikipedia

80 år
Julius M. Smith (Forretningsdrivende)
1825 - 1905

Julius M. Smith (Norge)

Forretningsdrivende

Født:
22. august 1825 (199 år siden)

Døde:
8. oktober 1905 (80 år) (118 år siden)

Julius Marius Smith var en norsk skipsreder, sjøkaptein og forretningsmann.

Han var sønn av skipsreder, kjøpmann og skipsbygger Mads Henrik Tybring Smith og hans danske hustru Henriette Brahde, og ble født som nummer tre i søskenflokken på syv. Han reiste til sjøs som fjortenåring på en av hans fars seilskuter. Han ble styrmann allerede som 17-åring på briggen «Tvedestrand». Da han var 21 fikk han skipperborgerskap, og ble kaptein på briggen «Den syttende mai», senere på barken «Oxefia», hvor han reiste til blant annet USA, Panama, Rio de Janeiro, Amsterdam og England. I 1852 ga han opp sjømannslivet, og byttet ut hans gamle borgerbrev med et handelsborgerbrev i Arendal året etter. Han ble kompanjong med sin svigerfar, og etter at svigerforeldrene døde, ble selskapet delt mellom ham og svogeren Jens T. Thommesen, som sammen utvidet selskapet. Smith ble etter hvert seniorsjef i Handelshuset Thommesen - Smith, og var i en periode Arendals rikeste mann. 21. januar 1885 ble han ridder av St. Olavs Orden for almennyttig virksomhet. Wikipedia

Dødsfall

75 år
Ulla Pia (Sanger)
1945 - 2020

Ulla Pia (Danmark)

Sanger, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Ulla Pia Nielsen

Født:
17. februar 1945 (79 år siden)

Døde:
22. august 2020 (75 år) (3 år siden)

Ulla Pia Nielsen, kjent som Ulla Pia, var en dansk sanger. Hun debuterte som sanger svært ung innen jazz- og slagersang, og hun opptrådte med en rekke av de store danske orkesterlederne. Ulla Pia vant Dansk Melodi Grand Prix i 1966 med sangen «Stop – mens legen er go'», som endte på en 14. plass i Eurovision Song Contest 1966, Danmarks dårligste plassering i konkurransen til da. Wikipedia

70 år
Nickolas Ashford (Sanger)
1941 - 2011

Nickolas Ashford (USA)

Sanger, komponist, plateprodusent

Født:
4. mai 1941 (83 år siden)

Døde:
22. august 2011 (70 år) (12 år siden)

Nickolas Ashford var en amerikansk låtskriver, vokalist og plateartist. Han giftet seg med Valerie Simpson i 1963 og de samarbeidet ofte sammen på flere plater.

Paret startet sin musikalske karriere på midten av 1960-tallet og skrev for artister som The 5th Dimension, Aretha Franklin og Ray Charles. De tilbrakte store deler av 1969 og 1970 med innspillinger sammen med Diana Ross. De spilte inn flere plater i samarbeid med plateselskapet Motown Records i andre halvdel av 1950-tallet.

Ashford og hans ektefelle ble innlemmet i Songwriters Hall of Fame i 2002.

I januar 2007 ledsaget Ashford Oprah Winfrey sammen med flere andre musikere og artister, da Winfrey åpnet et Leadership Academy for jenter i Sør-Afrika. Wikipedia

87 år
Loriot (Komiker)
1923 - 2011

Loriot (Tyskland)

Komiker, tegneserieskaper, filmregissør, skuespiller, skribent, manusforfatter, kabaretartist

Fullt navn / Fødenavn:
Bernhard-Viktor Christoph-Carl von Bülow

Født:
12. november 1923 (100 år siden)

Døde:
22. august 2011 (87 år) (12 år siden)

Loriot, pseudonym for Bernhard Victor Christoph-Carl von Bülow, kortform Vicco von Bülow er en tysk komiker, tegner, forfatter, skuespiller, regissør og professor i teaterkunst.

Loriots verker handler hovedsakelig om menneskelige relasjoner og kommunikasjon, eller snarere misforståelser i kommunikasjonen mennesker imellom. Hans tegninger har som regel en underfundig tekst. Temaene er først og fremst hverdagsliv, familieliv og det borgerlige samfunnet.

Vicco von Bülow, med kunstnernavnet Loriot, kommer fra den gamle mecklenburgske adelsfamilien Bülow og han er sønn av Johann-Albrecht von Bülow (1899–1972) og Charlotte von Roeder (1899–1929). Kunstnernavnet stammer fra fuglen pirol (fransk loriot) som er å finne på våpenskjoldet til den adelsfamilien han tilhører. Wikipedia

72 år
John Howard Davies (Regissør)
1939 - 2011

John Howard Davies (Storbritannia)

Regissør, skuespiller, filmprodusent

Født:
9. mars 1939 (85 år siden)

Døde:
22. august 2011 (72 år) (12 år siden)

John Howard Davies var en engelsk regissør, produsent og tidligere barneskuespiller.

John Howard var sønn av manusforfatter Jack Davies. Da han var ni år gammel hadde han tittelrollen i regissør David Leans produksjon Oliver Twist (1948), etterfulgt av en opptreden i filmen The Rocking Horse Winner (1949) og et par episoder av TV-serien William Tell (1958). Davies er best kjent for sin karriere som regissør og produsent av flere svært vellykkede britiske sitcoms. Davies begynte som produksjonsassistent for BBC i 1966, før han ble forfremmet til produsent i 1968.

Samme år arbeidet han med TV-serien The World of Beachcomber, de tidligste episodene av Monty Python's Flying Circus (1969) og The Goodies (1970–1972). I en kortere periode forlot han sin stilling i BBC for å begynne som administrerende direktør ved EMI Television Productions i 1973, men snart returnerte han til BBC. Davies døde av kreft den 22. august 2011 i sitt eget hjem i Blewbury, Oxfordshire. Han etterlot seg sin tredje kone Linda, som han giftet seg med i 2005, sønnen William og datteren Georgina som satt ved sengekanten hans da han døde. John Howard Davies må ikke forveksles med John Davies som jobbet med TV i samme periode. Wikipedia

66 år
Jesper Klein (Skuespiller)
1944 - 2011

Jesper Klein (Danmark)

Skuespiller, komponist, manusforfatter

Født:
13. november 1944 (79 år siden)

Døde:
22. august 2011 (66 år) (12 år siden)

Jesper Klein var en dansk skuespiller, forfatter, manusforfatter, komponist og regissør.

Jesper Klein er sønn av pottemaker Christian Klein og bibliotekar Margrethe Klein, født Ehlers. Han tok artium i 1963 og ble cand. philol. i 1964. Samtidig hadde han jobb som verthuspianist. Jesper Klein debuterte i 1968. Han var sammen med Thøger Olesen med til å gjøre Hjøring-revyen kjent. Blant hans senere film er Lille Virgil og Orla Frøsnapper og Skønheden og udyret. Fra 1974 hadde han sammen med Jess Ingerslev og Tom McEwan stor suksess i musikk- og teatergruppen Klyderne. Ikke minst er han kjent for sin rolle som riksarkivaren Birger Bertramsen i julekalendene Alletiders jul, Alletiders nisse, Alletiders Julemand, og Pyrus i alletiders eventyr, og i filmen Pyrus på pletten. Foruten filmer har han medvirket i teaterforestillinger og en mengde revyer. Videre har han lagt stemmer til mange tegnefilm.

Jesper Klein ble i 1970 gift med skuespillerinnen Lykke Nielsen som han har sønnen Sebastian Klein sammen med, og videre en datter, Alexandra, fra et tidligere forhold. Han utga i 2002 boken "Takt og Tolvtone". I 1975 fik han PH-prisen og samme år også Skjold Burnes rødvinslegat. Dessuten har han fått Dirch Passers Mindelegat. Wikipedia

59 år
Jeff MacKay (Skuespiller)
1948 - 2008

Jeff MacKay (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Jeffery Neill MacKay

Født:
20. oktober 1948 (75 år siden)

Døde:
22. august 2008 (59 år) (15 år siden)

Jeffery Neill MacKay var en amerikansk skuespiller. Han var muligens best kjent som «Magnums» kamerat «Mac» i fjernsynsserien Magnum, P.I.. Han har også hatt gjentatte gjesteroller i Black Sheep Squadron, JAG, Battlestar Galactica, Airwolf, The Greatest American Hero og Tales of the Gold Monkey. MacKay døde 22. august 2008 av leverkomplikasjoner. Wikipedia

56 år
Kjell Borgen (Politiker)
1939 - 1996

Kjell Borgen (Norge)

Politiker

Født:
21. oktober 1939 (84 år siden)

Døde:
22. august 1996 (56 år) (27 år siden)

Kjell Borgen var en norsk Ap-politiker som var ordfører 1967–77, stortingsrepresentant 1977–1993, statsråd i to regjeringer 1988–1992 og fylkesmann 1993–1996.

Han ble innvalgt på Stortinget fra Hedmark i 1977.

Borgen var utdannet lærer fra Elverum lærerhøgskole 1960-1962, og kom til Rendalen som lærer i 1962.

Han kom inn i kommunestyret i 1965 og var ordfører i Rendalen 1967–1977. Borgen var fylkesvaraordfører i Hedmark i 1974–1975, og leder i Hedmark Arbeiderparti fra 1976–1990. Etter to runder som statsråd var han parlamentarisk leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe 1992–1993. Han var fylkesmann i Hedmark fra 1993 til sin død 1996. Wikipedia

75 år
Arne Brustad (Fotballspiller)
1912 - 1987

Arne Brustad (Norge)

Fotballspiller

Født:
14. april 1912 (112 år siden)

Døde:
22. august 1987 (75 år) (36 år siden)

Arne Brustad regnes for å være en av Norges beste fotballspillere gjennom tidene. Brustad spilte klubbfotball for Lyn, og var med på Bronselaget i 1936. Han fikk totalt 33 A-landskamper for Norge, og scoret 17 landslagsmål.

Under OL-turneringen i Berlin scoret Brustad fem mål på fire kamper, deriblant alle Norges tre mål i bronsefinalen mot Polen, hvor Norge vant 3–2. Brustad ble av mange, både i Norge og i utlandet, regnet for å ha vært turneringens beste spiller.

I 1938 deltok Norge i fotball-VM for første gang. Turneringen foregikk i cupformat, og Norge ble slått ut i første runde av Italia etter å ha tapt 2–1 etter ekstraomganger. Brustad scoret det norske målet, og scoret også et mål til like før slutten av ordinær tid, men dette målet ble annullert for offside.

Senere samme år ble Brustad som eneste nordmann tatt ut på Europalaget som spilte mot England på Wembley. Arne Brustads drakt fra Europalaget samt hans medaljer og trofeer er i dag utstilt på Fotballmuseet på Ullevaal Stadion. Wikipedia

31 år
Michael Collins (Irsk opprørsleder)
1890 - 1922

Michael Collins (Storbritannia)

Irsk opprørsleder, politiker, militær, statsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Michael John Collins

Født:
16. oktober 1890 (133 år siden)

Døde:
22. august 1922 (31 år) (101 år siden)

Michael John Collins (irsk form Mícheál Eoin Ó Coileáin, født 16. oktober 1890, død 22. august 1922) var en irsk opprørsleder, politiker og offiser. Han var finansminister i Den irske republikk, sjef for IRAs etterretningsavdeling, formann for den provisoriske regjering og øverstkommanderende for de nasjonale hærstyrkene. Collins var en av de sentrale aktørene i forhandlingene om den anglo-irske traktat.

Under den irske borgerkrig var han en av de fremste lederne for tilhengerne av traktaten, og han ble av denne grunn myrdet. De fleste irske politiske partier har i ettertid vist stor respekt for ham, og spesielt Fine Gael setter hans minne høyt. Wikipedia

54 år
Kate Chopin (Forfatter)
1850 - 1904

Kate Chopin (USA)

Forfatter, skribent, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Katherine O'Flaherty

Født:
8. februar 1850 (174 år siden)

Døde:
22. august 1904 (54 år) (119 år siden)

Kate Chopin var en amerikansk forfatter, som betraktes som en av forløperne for det 19. århundres feministiske forfattere. Hennes verk handler i hovedsak om livet blant «kreoler» og akadiere i delstaten Louisiana i det sørlige USA.

Fra 1889 til 1902 skrev hun noveller for både barn og voksne, som ble utgitt i magasiner som Atlantic Monthly, Vogue, the Century og Harper's Youth's Companion. Hennes største verk var to novellesamlinger, Bayou Folk (1894) og A Night in Acadie (1897).

Chopin skrev også romanen The Awakening (1899) om en kvinnes forsøk på å frigjøre seg. Romanens skildringer av den kvinnelige seksualitet og styrke vakte skandale i samtidens USA, men ble tatt opp igjen omkring 1970, hvor den blant annet ble rost for sine feministiske idéer. Wikipedia

<<
22. August
>>