Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

23. Desember

Om dagen

23. Desember er dag 358 i 2024, og er i uke 52. Det er 8 dager igjen av året.

Historie

51 år siden

1972: 40 mennesker omkommer, da et Braathens-fly styrter i Asker kommune i Akershus

Asker-ulykken var en flyulykke som hendte den 23. desember 1972 da Flight 239 fra Braathens SAFE på vei fra Ålesund lufthavn, Vigra til Oslo lufthavn, Fornebu styrtet ved Asker og 40 mennesker omkom. I tillegg døde en danske som følge av senskader i 1976. Ulykken var den verste flyulykken med et norsk flyselskap inntil Partnair-ulykken i 1989, og den verste på norsk jord inntil Operafjell-ulykken i 1996. Ulykken ble også den første fatale styrten for flytypen Fokker F28 Fellowship.

Ulykkesårsaken er aldri helt klarlagt. Havarikommisjonen kunne konstatere at flyet fløy inn i skogen rundt fire nautiske mil ute av kurs i mørke og tåke under nedstigning for landing mot øst på Fornebus rullebane 06 (øst-nordøst), men de bakenforliggende årsaker til kursavviket kunne ikke fastlegges. Flyet styrtet i nærheten av vannet Asdøltjern, omkring 15 kilometer fra Fornebu.

Flyet fløy for lavt i forhold til innflyvningsruten og var i tillegg ute av kurs med ti nautiske mil i forhold til ILS, enten på grunn av at mannskapet ønsket å ta en snarvei eller fordi ILS–systemet ikke fungerte slik det skulle. Da dette skjedde hadde forøvrig besetningen private samtaler angående julen med områdekontrollen. Tåke og lavt skydekke kan også ha vært avgjørende faktorer.

Da redningsmannskapet ankom ulykkesstedet rundt kl 23.00 fant de bare syv overlevende, hvorav to døde kort tid etter. Flyet hadde 42 passasjerer og en besetning på 3. Av de totalt 45 personene som var ombord mistet 40 personer livet. I tillegg døde en i 1976 som følge av senskader. Det har i ettertid blitt reist et minnesmerke over flyulykken ved stien omtrent 250 meter nordøst for Myggheim. Wikipedia
54 år siden

1969: Det norske oljeventyret starter, da Phillips Petroleum Company annonserer oljefunn på norsk side av Ekofiskfeltet

Phillips Petroleum Company var et olje- og gassfirma, grunnlagt i 1917. Den 30. august 2002 fusjonerte det med Conoco Inc. til ConocoPhillips.

Selskapet ble grunnlagt i 1917 i Bartlesville i Oklahoma av L.E. Phillips og hans bror Frank Phillips. I 1954 bestemte den amerikanske høyesterett i saken Phillips Petroleum vs. Staten Wisconsin at det var staten som skulle regulere prisene for gass.

Senere på året i 1954 forsøkte selskapet Mesa Petroleum å overta Phillips i et fiendtlig oppkjøp. Phillips avverget oppkjøpet, men måtte øke sin belåning.

Under prøveboring i 1969 oppdaget Phillips på Ekofiskfeltet den første oljen i Nordsjøen i norsk sektor. Wikipedia
69 år siden

1954: Den første transplantasjonen av en nyre ble foretatt av Joseph Murray og hans team i Boston i USA

23 desember 1954 ble den første vellykkede nyretransplantasjon på menneske gjennomført av Joseph Murray og hans team i Boston.

Pasienten fikk nyre fra sin eneggede tvillingbror, og hadde ikke behov for immunsuppresjon. Han levde i nesten 8 år etter transplantasjonen, og døde i 1963 etter residiv av grunnsykdommen i nyretransplantatet.

Tidligere forsøk på nyretransplantasjon hos menneske, der det var benyttet organer både fra mennesker og dyr, var alle mislykkede med tidlig trombosering og avstøting. Les mer...

Fødsler

46 år
Tore Johansen (Jazzmusiker)
1977

Tore Johansen (Norge)

Jazzmusiker, komponist

Født:
23. desember 1977 (46 år)

Tore Johansen er en norsk jazzmusiker (trompet), utdannet ved Jazzlinja (NTNU) i Trondheim, og senere timelærer samme sted.

Han vokste opp på Tverlandet utenfor Bodø sammen med sin eldre, trommespillende bror, Roger. Ett av hans musikalske forbilder var trompetisten Chet Baker. Johansen fikk en god oppdragelse i musikk ved å allerede som 16-åring ha sin første jazzgruppe med bass-nestor, Terje Venaas, som da var ansatt som landsdelsmusiker i jazzgruppa Trio Nord sammen med Finn Sletten og Jan Gunnar Hoff.

Johansen har spilt med den svenske saksofonisten Nisse Sandström og samarbeider ofte med norges jazzdronning Karin Krog. Han har og, i ulike settinger, jobbet med bl.a. pianist Lars Jansson (Sverige) og altsaksofonist Jukka Perko (Finland). Hans samarbeide med den amerikanske pianisten Hal Galper er også verd å nevne. Sistnevnte prosjekt ble dokumentert i 2004 av NRK P2 Jazzklubben fra klubben Blå i Oslo. Han har også turnért med Trondheim Jazzorkester og Chick Corea i bl.a USA, Skandinavia og Japan. Dette er dokumentert på plate på Midtnorsk Jazzsenters eget plateselskap, MNJ Records. Andre samarbeidsprosjekter de senere årene har bl.a. vært med trompetisten Kenny Wheeler i 2008 og bassisten Steve Swallow i 2009.

Ellers er Johansen ofte å oppleve med musikere fra hans egen landsdel (Nord-Norge). Bl.a med Bjørn Alterhaug, Jan Gunnar Hoff (klaver), Finn Sletten (trommer) og Ole Morten Vågan (bass). Johansen spilte på Moldejazz i 2002 med sistnevnte og Hallgeir Pedersen (gitar). Dette ble utvidet til kvartett med storebror Roger Johansen på trommer. Kvartetten Johansen/Pedersen/Vågan/Johansen la også grunnlag for andre prosjekter, som komp for Nord-Norges store visekunstner, Terje Nilsen på Trondheim Jazzfestival i 2006 og nonetten "Lars Gullin Tribute" med bl.a John Pål Inderberg på barytonsax og svenske Lars Sjösten på piano (original medlem av Gullins kvartett fra 70-tallet).

Johansen har også jobbet mye i duoformat med pianisten Vigleik Storaas, dokumentert på hans utgivelse Rainbow Session (2007). Denne utgivelsen foreligger på Johansen-brødrenes nystartede plateselskap, "Inner Ear". Wikipedia

47 år
Julija Tsjepalova (Langrennsløper)
1976

Julija Tsjepalova (Russland)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Julija Anatoljevna Tsjepalova

Født:
23. desember 1976 (47 år)

Julija Anatoljevna Tsjepalova er en russisk tidligere langrennsløper med til sammen tre OL-gull og tre andre OL-medaljer.

Hun var sammenlagtvinner i verdenscupen i sesongen 2000/2001, olympisk mester på 30 kilometer i 1998, bronsemedaljevinner i sprint og gullmedaljevinner i stafett fra verdensmesterskapet i 2001, og hun vant gull i sprint, sølv i 10 kilometer klassisk og bronse i 15 kilometer fristil i OL i 2002.

10. januar 2003 fødte hun en datter. I VM i 2005 vant hun sølv på 10 kilometer fristil, gull på 15 kilometer jaktstart, sølv i stafetten, og sølv i lagsprint, sammen med Aljona Sidko.

I august 2009 ble det kjent at Tsjepalova hadde avgitt en positiv dopingprøve 3. januar i Val di Fiemme. Hun la opp på grunn av dette. Den 23. desember 2009 besluttet FIS å utestenge henne i to år, fram til 20. august 2011. Wikipedia

48 år
Ragnfrid Trohaug (Redaktør)
1975

Ragnfrid Trohaug (Norge)

Redaktør, forfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnfrid Helene Trohaug

Født:
23. desember 1975 (48 år)

Ragnfrid Helene Trohaug er en norsk forfatter og forlagsredaktør. Som forfatter har hun særlig skrevet bøker for barn og ungdom.

Ragnfrid Trohaug tok International Baccalaureate på United World College of the Atlantic i Wales. Senere fullførte hun Forfatterstudiet i Bø ved Høgskolen i Telemark og tok cand.mag fra universitetet i Bergen med fagene litteraturvitenskap, kunsthistorie og spansk. I 2005 og 2006 vikarierte hun som forlagsredaktør for barnebøker i Mangschou forlag, Bergen. I september 2006 ble hun ansatt som barnebokredaktør i Samlaget, hvor hun overtok stillingen etter den profilerte redaktøren Guri Vesaas. I 2018 ble hun forlagssjef i Cappelen Damm Barn og unge.

Trohaug mottok Samlagets Blix-prisen og Kulturdepartementets debutantpris i sin sjanger for debutboka Okkupert kjærleik. Hun har også fått Guro Sandsdalens litteraturpris 2003 for forfatterskapet sitt. Wikipedia

38 år
Corey Haim (Skuespiller)
1971 - 2010

Corey Haim (Canada)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, TV-produsent

Født:
23. desember 1971 (52 år siden)

Døde:
10. mars 2010 (38 år) (14 år siden)

Corey Haim var en kanadisk skuespiller, kjent fra filmer på 1980-tallet og som tenåringsidol.

Han slo igjennom med filmen Lucas i 1986 hvor han spilte mot blant andre Charlie Sheen og Winona Ryder. Haim ble best kjent for filmen The Lost Boys, hvor han spilte mot blant andre Kiefer Sutherland. Corey Haim gjorde flere forsøk på å få et comeback, uten suksess. Han var åpen om sitt narkotikamisbruk. Haim var forlovet med skuespiller Nicole Eggert, men de ble aldri gift.

Haim ble funnet død 10. mars 2010 i Hollywood i California. Han ble begravet en uke senere i Toronto, og det ble holdt en privat seremoni der med om lag 200 mennesker til stede. Obduksjonen viste at han døde av lungebetennelse. Wikipedia

56 år
Carla Bruni (Musiker)
1967

Carla Bruni (Italia)

Musiker, modell, skuespiller, sanger, komponist, politiker, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Carla Gilberta Bruni Tedeschi

Født:
23. desember 1967 (56 år)

Carla Bruni Tedeschi er en modell og sanger. Hun er søster til skuespilleren Valeria Bruni Tedeschi.

Carla Bruni er arving til en italiensk dekkformue (bildekk), og har aldri hatt behov for inntektsarbeid, men innen 1988 var hun en godt betalt modell. Hun ble født i Torino, Italia, men flyttet sammen med familien til Paris da hun var 5 år gammel. Hun vokste opp i Frankrike, og har skolegang i Sveits inntil hun kom tilbake til Paris for å studere arkitektur og kunst.

Fra 19 års alder ga hun opp studiene for å bli en fulltids motemodell, og ble blant de tyve best betalte med inntekt på rundt 7,5 millioner dollar (ca. 60 millioner i norske kroner) i året. Hun har vært omslaget til en rekke kjente moteblader, fra franske Match og italienske Moda til Vogue og Marie Claire. Som motemodell har hun representert blant annet Valentino, Christian Dior, Givenchy, og Yves Saint Laurent frem til hun sluttet som modell i 1998.

I 2002 kom hennes debutalbum som artist: Quelqu'un m'a dit. I 2006 bar hun det italienske flagget under åpningen av Vinter-OL 2006 i Torino. Wikipedia

59 år
Eddie Vedder (Musiker)
1964

Eddie Vedder (USA)

Musiker, gitarist, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Louis Severson III

Født:
23. desember 1964 (59 år)

Eddie Vedder, egentlig Edward Louis Severson III er frontfigur og vokalist i det amerikanske rockebandet Pearl Jam. Han spiller gitar, ukulele, munnspill og flere andre instrumenter. Han tok over etter at vokalisten i Stone Gossard og Jeff Aments tidligere band Mother Love Bone, Andrew Wood, døde av en overdose i mars 1990. Før dette var Vedder medlem av bandet Bad Radio fra California.

I tillegg til å spille med Pearl Jam har Vedder deltatt på konserter og plateinnspillinger for flere kjente artister, blant annet Neil Young, Bad Religion, The Doors, Fastbacks, Neil Finn, Jack Irons, Nusrat Fateh Ali Khan, Cat Power, R.E.M., Supersuckers, Mike Watt, Wellwater Conspiracy og The Who. Noen ganger bruker han psevdonymet «Wes C. Addle».

I 2007 lagde han filmmusikken til Sean Penns film Into the Wild. Wikipedia

67 år
Dave Murray (Musiker/gitarist)
1956

Dave Murray (Storbritannia)

Musiker/gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
David Michael Murray

Født:
23. desember 1956 (67 år)

David Michael Murray er en britisk låtskriver og gitarist i heavy metal-bandet Iron Maiden. Han regnes som en av grunnleggerne av bandet sammen med bassisten Steve Harris.

Murray er av skotsk og irsk herkomst. Familien hans var veldig fattig; faren var handikappet, mens moren bare hadde en deltidsjobb som vaskehjelp.

Murray startet bandet Stone Free i 1972 sammen med kameraten Adrian Smith, et band som endret navn til Evil Ways, og senere ble til Urchin. Han ble medlem av Iron Maiden kort tid etter oppstarten av bandet på midten av 1970-tallet. Med unntak fra en kort periode i 1976 da han forlot bandet og returnerte til Urchin, har han vært medlem av bandet siden og har følgelig spilt på alle bandets album. Wikipedia

66 år
John Callahan (Skuespiller)
1953 - 2020

John Callahan (USA)

Skuespiller

Født:
23. desember 1953 (70 år siden)

Døde:
28. mars 2020 (66 år) (Hjerneslag) (4 år siden)

John Callahan var en amerikansk skuespiller, kjent for sitt arbeid som rollefiguren Edmund Grey i såpeoperaen All My Children. Callahans spilte i forskjellige såpeoperaer, inkludert hans roller i serier som Falcon Crest og Santa Barbara.

Han spilte i All My Children fra 1992 til 2005, helt til rollefiguren Edmund kontroversielt ble drept. Hans død i serien førte til opprør, hovedsakelig fordi en annen tilknytning til All My Childrens historie ble kuttet ved hans død.

Fra 2008 hadde han rollen som Dr. Baker i TV-serien Days of Our Lives. Sammen med tidligere medskuespiller Esta TerBlanche, hadde han en gjesteopptreden som Dr. Baker fra All My Children i en episode av situasjonskomedien Spin City i 1997. Episoden heter My Life is a Soap Opera.

Callahan opplevde en romanse på filmsettet med skuespillerinnen Eva LaRue. LaRue spilte Dr. Maria Santos Grey, Edmunds kone, i TV-serien i syv år. Sammen presenterte de både «Miss America» og Lifetime-kanalens Television Weddings of a Lifetime før de giftet seg i det virkelige liv på øya Lanai på Hawaii 30. november 1996. De fikk en datter, Kaya McKenna, som ble født i 2001. Dette var det andre ekteskapet for dem begge, og i 2004 tok de ut skilsmisse etter åtte års ekteskap. Fra 1982 til 1994 var Callahan gift med Linda Freeman, og hadde to sønner fra før hans ekteskap med Eva LaRue.

Callahan døde den 28. mars 2020 i sitt hjem i Palm Springs etter et hjerneslag. Wikipedia

77 år
Bjørn Brøymer (Forfatter)
1946

Bjørn Brøymer (Norge)

Forfatter, journalist, skribent, redaktør

Født:
23. desember 1946 (77 år)

Bjørn Brøymer er en norsk journalist og forfatter.

Brøymer er født og oppvokst i Oslo og begynte som journalist i Morgenbladet i 1967, der han til slutt ble kulturredaktør. Han kom til Aftenposten i 1984 og er nå journalist i Aftenpostens feature- og forbrukerredaksjon.

Han er særlig opptatt av tema som berører dansk og tysk historie, politikk, kulturliv og samfunnsliv og har gitt ut flere bøker. Wikipedia

79 år
Olav Hagen (Illustratør)
1944

Olav Hagen (Norge)

Illustratør

Født:
23. desember 1944 (79 år)

Olav Hagen er en norsk illustratør. Han er utdannet ved Westerdals reklameskole der han studerte fra 1974 til 1976. Hagen arbeidet i reklamebyrå fram til 1984 da han ble frilans tegner på heltid. Han har hovedsakelig hatt illustrasjonsoppdrag for barne-, ungdoms- og skolebøker, men har også tegnet for tidsskrifter og reklame. Han arbeider med forskjellige teknikker og har et bredt uttrykksfelt. Olav Hagen har hatt mange utstillinger og mottatt flere priser. Wikipedia

79 år
Ingar Knudtsen (Forfatter)
1944

Ingar Knudtsen (Norge)

Forfatter, science fiction-forfatter

Født:
23. desember 1944 (79 år)

Ingar Knudtsen er en norsk forfatter og skribent. Han debuterte i 1975 med novellesamlingen Dimensjon S, og har senere utgitt en lang rekke bøker innen genrene science fiction, fantastisk litteratur, historiske romaner og barnebøker. Flere av bøkene er oversatt til dansk. Han er særlig kjent for Amasone-serien (Våpensøstrene, Rød måne, Løvinnens sjel, Amasoner og Gudinnens døtre), en feministisk historisk fantasi, og en av de få norske bokseriene som kan sies å ha oppnådd kultstatus.

De fleste av Knudtsens bøker har et islett av det fantastiske, samtidig som selv hans mer rendyrkede SF- og fantasihistorier har sterkt realistisk rotfeste. Han beskriver selv sitt forfatterskap som magisk realisme, og han framhever sin arbeiderklasse-bakgrunn som en av sine viktigste påvirkninger. Han er far til musikeren Toini Knudtsen.

Ingar Knudtsen bor i Kristiansund. Wikipedia

80 år
Silvia av Sverige (Dronning av Sverige)
1943

Silvia av Sverige (Sverige)

Dronning av Sverige

Født:
23. desember 1943 (80 år)

Silvia Renate er Sveriges dronning og gift med kong Carl XVI Gustav.

Silvia Renate Sommerlath ble født i Heidelberg i Tyskland, som eneste datter av direktør Walther Sommerlath og hans brasilianske hustru Alice, født Soares de Toledo. Dronning Silvia har tre eldre brødre: Ralf Sommerlath, Walther Sommerlath jr. og Jörg Sommerlath (død 2006).

Hun vokste opp i São Paulo (1947-57) i Brasil. I 1957 vendte familien tilbake til Vest-Tyskland. Silvia gikk på Elisabeth-von-Thadden-Schule, en privatskole i Heidelberg Wieblingen. I 1963 gikk hun ut ved Luise-Gymnasium i Düsseldorf.

I annen halvdel av 1960-årene utdannet hun seg til tolk i München. Hun arbeidet en tid ved Argentinas konsulat i München.

Deretter arbeidet hun med forberedelsene til de olympiske sommerleker 1972 samme sted. I 1973 ble hun viseprotokollsjef for organisasjonskomitéen for de olympiske vinterleker 1976 i Innsbruck.

Ved de olympiske lekene i München traff hun Sveriges kronprins, Carl Gustaf. Den 12. mars fire år senere ble deres forlovelse annonsert. De giftet seg den 19. juni 1976 i Storkyrkan i Stockholm. Carl Gustav var da blitt konge. Kongeparet fikk barna Victoria, Carl Philip og Madeleine. Wikipedia

80 år
Harry Shearer (Skuespiller)
1943

Harry Shearer (USA)

Skuespiller, komiker, forfatter, stemmeartist, musiker, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Harry Julius Shearer

Født:
23. desember 1943 (80 år)

Harry Julius Shearer er en amerikansk komedieskuespiller og skribent. Han er kjent for sin barndomskarriere og hans stemme for ulike figurer i The Simpsons.

Julius' karriere begynte allerede som barn i filmer som The Robe (1953) og TV-serien The Jack Benny Program (serien gikk fra 1950 til 1965). Han var med i Saturday Night Live fra 1979 til 1980. Han ble sparket grunnet kreativ uenighet. Senere uttalte han: «Jeg var kreativ, mens de var anderledes» (org. «I was creative, they were different»).

Shearer har publisert tre bøker; Man Bites Town (en samling av Los Angeles Times Magazines-artikler han har laget) og It's the Stupidity, Stupid. Den siste, kalt Not Enough Indiansprofil, kom ut iukjent, ihvertfall etter 2005.

Shearer er nok mest kjent for sitt arbeid i The Simpsons. Der er han har stemmene til figurene Mr. Burns, Waylon Smithers, Ned Flanders, Reverend Timothy Lovejoy, Kent Brockman, Julius Hibbert og rektor Seymour Skinner pluss mange andre småroller.

Shearer er også en habil musiker, først og fremst bassist, og spiller i bandene Spinal Tap og The Folksmen i de fiktive dokumentarene Hjelp vi er i popbransjen og A Mighty Wind

Shearer spilte også en gjesterolle i filmen Wayne's World 2 i 1993 som radioprogramlederen «handsome-Dan»

Siden 1993 har Harry vært gift med sanger Judith Owen. Wikipedia

39 år
Tim Hardin (Musiker)
1941 - 1980

Tim Hardin (USA)

Musiker, sanger, komponist, pianist

Født:
23. desember 1941 (82 år siden)

Døde:
29. desember 1980 (39 år) (43 år siden)

Timothy Hardin var en amerikansk sanger, musiker og komponist.

Da han var 18 år sluttet han på High School og vervet seg til Marinekorpset. Da han etter to år ble dimittert, flyttet han i 1961 til New York, hvor han en kort stund gikk på American Academy of Dramatic Arts. Men mye skulking gjorde at han måtte slutte her. Han konsentrerte seg da om en musikalsk karriere, og ble en del av miljøet i Greenwich Village særlig som bluesmusiker.

Han flyttet til Boston i Massachusetts i 1963 hvor han ble oppdaget av plateprodusenten Erik Jacobsen (som senere produserte for The Lovin' Spoonful), og Jacobsen fikk til et møte med Columbia Records. Året etter flyttet han tilbake til Greenwich Village for å gjøre opptak til sin kontrakt med. Columbia var imidlertid ikke fornøyd, og valgte å ikke gi ut dette før i 1969, på albumet Tim Hardin IV. Også annet demo-materiale fra perioden 1963/64 ble gitt ut senere på 1960-tallet på albumet This Is Tim Hardin, på merket Atco.

I 1965 traff han Susan Yardsley Morss (Susan Moore) i Los Angeles, og flyttet sammen med henne i New York. Med plateselskapet Verve Forecast ga han ut sitt første album Tim Hardin 1 i 1966. Dette albumet viste overgangen fra hans tidligere tradisjonelle bluesstil til den folkemusikkbaserte stilen som skalle prege hans karriere. Albumet inneholder en av hans mest kjente sanger «Reason To Believe» som både Rod Stewart og en rekke andre artister har spilt inn senere. Albumet Tim Hardin 2 kom i 1967 og inkluderte en annen av hans kjente sanger «If I Were A Carpenter», som Bobby Darin hadde fått en stor hit med året før, senere har særlig Johnny Cash og June Carter hatt suksessfulle innspillinger av denne sangen, men den er også innspilt av The Four Tops, Doc Watson, Joan Baez.

I 1969 hadde Hardin en av sine få kommersielle suksesser med en innspilling av Bobby Darins sang «A Simple Song Of Freedom». Hardin kunne ikke støtte sine plateutgivelser ved å reise på turne på grunn av sitt heroinmisbruk og sceneskrekk, noe som gjorde at hans sceneopptredener svært ujevne. Albumet This is Tim Hardin fra 1967 inkluderer blant annet en innspilling av sangen «House of the Rising Sun», Fred Neils «Blues on the Ceilin'» og Willie Dixons «Hoochie Coochie Man». Ifølge teksten på coveret ble disse sangene spilt inn allerede i 1963-64, altså lenge før hans første utgivelse. Albumet Tim Hardin 3 fra 1968 er en samling liveopptredener og nyinnspillinger av tidligere sanger. Han er også kjent for sin innspilling fra 1971 av Leonard Cohens sang «Bird on a Wire». Wikipedia

72 år
Dag Halvorsen (Journalist)
1934 - 2007

Dag Halvorsen (Norge)

Journalist, filolog

Født:
23. desember 1934 (89 år siden)

Døde:
17. november 2007 (72 år) (16 år siden)

Dag Halvorsen var en norsk journalist. Han var utenrikskorrespondent i en årrekke for blant annet NRK. Halvorsen dekket Øst-Europa for flere skandinaviske medier. Wikipedia

94 år
Robert Bly (Forfatter)
1926 - 2021

Robert Bly (USA)

Forfatter, poet, lingvist, lyriker, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Elwood Bly

Født:
23. desember 1926 (97 år siden)

Døde:
21. november 2021 (94 år) (2 år siden)

Robert Elwood Bly er en amerikansk forfatter bosatt i Minnesota. Han har også arbeidet som psykolog.

På farssiden kommer familien fra Bleie i Hardanger. På morsiden kommer familien fra Beitstad i Trøndelag og Lunner på Hadeland. Etter studier ved Harvard og University of Iowa var Bly Fulbright-stipendiat i Norge for å oversette norsk litteratur til engelsk.

Bly er grunnlegger og redaktør av tidsskriftet The Fifties som særlig oversatte poesi. I 1966 var han en av grunnleggerne av organisasjonen The American Writers Against the Vietnam War.

Bly har utgitt et stort antall verker: poesi, mange oversettelser fra skandinaviske og andre språk, prosa og faglitteratur. Han har oversatt blant annet Knut Hamsun, Olav H. Hauge og Tomas Tranströmer til engelsk. Iron John fra 1990 ( Mannen i norsk oversettelse fra 1992 ) er en bok om mannlig psykologi som fikk stor oppmerksomhet.

Bly mottok i 2008 Amboltprisen for sitt arbeid med å gjøre Hauges diktning kjent. Wikipedia

75 år
Gudrun Brauti Knutslid (Forfatter)
1914 - 1989

Gudrun Brauti Knutslid (Norge)

Forfatter, lyriker, skribent

Født:
23. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
9. desember 1989 (75 år) (34 år siden)

Gudrun Brauti Knutslid var en norsk forfatter som for det meste skrev lyrikk innenfor den religiøse tradisjonen på 1900-tallet.

Gudrun Brauti Knutslid ble født i Seljord i Telemark der hun bodde hele livet. Det meste av livet drev hun forretning, og var aktivt med i Seljord Kunstforening. Det var først i en alder av seksti år at Gudrun Brauti Knutslid ble heltids forfatter. Hun debuterte med diktsamlingen «Tonar i ord» i 1976. Fram til hun døde i 1989 gav hun ut åtte diktsamlinger og to dokumentarromaner. Disse romanene omhandler Olea Crøger og Magnus Brostrup Landstad.

Komponisten Gisle Kverndokk har satt musikk til to av hennes dikt. Wikipedia

82 år
John Marin (Kunstmaler)
1870 - 1953

John Marin (USA)

Kunstmaler, arkitekt

Født:
23. desember 1870 (153 år siden)

Døde:
2. oktober 1953 (82 år) (70 år siden)

John Marin var en amerikansk maler, og en av pionerene innen moderne amerikansk kunst. Han studerte i Paris fra 1905 til 1911. Etter en impresjonistisk periode med impulser blant annet fra James Whistler ble han påvirket av kubisme og ekspresjonisme.

Han deltok i 1913 i Armory Show, og ble senere medlem av Stieglitzgruppen. Han skildret New York og den ville kysten ved Maine i en rekke dynamiske akvareller.

Malerier han senere malte har en stram billedoppbygging og pendler i sin uttrykksform mellom ekspresjonisme og ren abstraksjon. Wikipedia

33 år
Harald Bertrand (Kunstmaler)
1856 - 1890

Harald Bertrand (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Harald Bertrand Hansen

Født:
23. desember 1856 (167 år siden)

Døde:
27. august 1890 (33 år) (Tuberkulose (tæring)) (133 år siden)

Harald Bertrand Hansen var en norsk kunstmaler.

Han tok kunstutdannelse på Tegneskolen 1876-79 og deretter hos Knud Bergslien. Etter tiden hos Bergslien etablerte han ateliersamarbeid i kunstnerkvarteret i Pultosten med Kalle Løchen, Jørgen Sørensen, Edvard Munch, Lorentz Norberg, Halfdan Strøm, Jens Wang og Thorvald Torgersen. Her fikk de i en viss grad veiledning fra Christian Krohg. Han var en del av miljøet rundt Rolf Skjeftes atelier, som er skildret i Herman Colditz' naturalistiske nøkkelroman Kjerka (1888). I 1883 deltok han på Frits Thaulows «friluftsakademi» på Modum. Han hadde et Parisopphold i 1889. Han malte sammen med Gustav Wentzel i Hardanger i 1880, og oppholdt seg i København i 1888.

Kunsthistorien plasserer ham som en av naturalismens «mellomgenerasjon», som ble utdannet i Kristiania i 1880-årene. Han debuterte på Høstutstillingen i 1883, med «Høstdag, Karl Johan», som eies av Kreditkassen. Andre verk finnes i Nasjonalgalleriet og i Væringsaasensamlingen ved Glomdalsmuseet.

Han døde av tæring. Wikipedia

73 år
Mathilde Wesendonck (Forfatter)
1828 - 1902

Mathilde Wesendonck (Tyskland)

Forfatter, lyriker, skribent, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Agnes Luckemeyer

Født:
23. desember 1828 (195 år siden)

Døde:
31. august 1902 (73 år) (121 år siden)

Agnes Mathilde Wesendonck var en tysk forfatter og lyriker, mest kjent som Richard Wagners nære venn og muse. Wikipedia

Dødsfall

75 år
Troels Kløvedal (Forfatter)
1943 - 2018

Troels Kløvedal (Danmark)

Forfatter, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Troels Beha Erichsen

Født:
2. april 1943 (81 år siden)

Døde:
23. desember 2018 (75 år) (5 år siden)

Troels Kløvedal var en dansk forfatter med base i Ebeltoft. Han er kjent for sine jordomseilinger med skipet «Nordkaperen».

Han tok navnet Kløvedal da han var medlem av kollektivet Maos Lyst. Wikipedia

94 år
Mikhail Kalasjnikov (Forfatter)
1919 - 2013

Mikhail Kalasjnikov (Russland)

Forfatter, Konstruktør, stridsvognmann, ingeniør, oppfinner, skribent, militær, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Mikhail Timofejevitsj Kalasjnikov

Født:
10. november 1919 (104 år siden)

Døde:
23. desember 2013 (94 år) (10 år siden)

Mikhail Timofejevitsj Kalasjnikov var en russisk våpenkonstruktør. Han ble født i en fattig bondefamilie i Karya i Altaj kraj, og jobbet på et jernbanedepot, hvor han lærte mye om mekanisk konstruksjon. I 1938 ble han kalt inn til å avtjene verneplikten, og under invasjonen av Sovjetunionen tjenestegjorde han som stridsvognkommandør.

I oktober 1941 ble han hardt såret under slaget ved Brjansk og lå på sykehus fram til april 1942. På sykehuset hørte han andre soldater klage over skytevåpenet de brukte, med for få våpen, mens tyskerne hadde tilstrekkelig utrustning, også av automatiserte våpen. Han begynte da å arbeide på et automatvåpen på sykehuset, og konstruerte en maskinpistol. Selv om dette ikke ble godkjent til tjenestebruk, ble myndighetene klar over hans talent, og han ble tilknyttet Den røde armés avdeling for utvikling av skytevåpen. Der laget han flere innretninger for stridsvogner, blant annet en teller for antall avfyrte skudd. I løpet av noen år jobbet han seg opp til overingeniør, og ble tildelt flere ressurser. I 1947 utviklet han automatgeværet AK-47, kanskje det mest kjente våpenet av sin type.

Selv om Kalasjnikov sørget over våpenets ukontrollerte distribusjon verden over, var han stolt over sin oppfinnelse, og sa at våpenet var laget for forsvar, ikke angrep. Han har også kommet med utsagn om at han «ville foretrukket å ha oppfunnet en maskin som mennesker kunne bruke og som kunne hjulpet bønder med deres arbeid – for eksempel en gressklipper».

Kalasjnikov ble tildelt flere priser under sin aktive yrkeskarriere. Han bodde i byen Izjevsk i Udmurtia. Wikipedia

54 år
Frank Krog (Skuespiller)
1954 - 2008

Frank Krog (Norge)

Skuespiller, manusforfatter, fjernsynsskuespiller

Født:
5. oktober 1954 (69 år siden)

Døde:
23. desember 2008 (54 år) (15 år siden)

Frank Krog var en norsk skuespiller.

Krog ble født i Bergen og vokste opp i Schnitlerhuset i Slettebakksveien. Han startet som scenearbeider og statist ved Den Nationale Scene i Bergen i 1969, men flyttet senere til Oslo der han gikk på Teaterhøgskolen. Han gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1979, og ble kjent over hele landet med roller i filmene Hard Asfalt (1986), Brun bitter og Blücher (begge 1988). Wikipedia

91 år
Kay Stammers (Tennisspiller)
1914 - 2005

Kay Stammers (Storbritannia)

Tennisspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Kartharine Esther Stammers

Født:
3. april 1914 (110 år siden)

Døde:
23. desember 2005 (91 år) (18 år siden)

Katherine «Kay» Esther Stammers var en britisk tennisspiller.

Stammers vant tre Grand Slam-turneringer, alle i double, i løpet av sin tenniskarriere. Hun vant både Franske Mesterskapet og Wimbledon i 1935 og hun vant også damedoublen i Wimbledon 1936. Doublefinalene i Wimbledon vant hun sammen med Freda James, i 1935 beseiret de Simone Mathieu/Hilde Krahwinkel Sperling med 6-1, 6-4 og i 1936 det amerikanske paret Sarah Palfrey/Helen Jacobs med 6-2, 6-1. Doubletittelen i Franske mesterskapet vant hun sammen med Margaret Scriven.

Som singlespiller i[Grand Slam-sammenheng gjorde hun sin beste innsats i Wimbledon i 1939. På vei til finalen beseiret hun blant andre både Sarah Palfrey og Helen Jacobs. I finalen møtte hun Alice Marble, som hun tapte til med 2-6, 0-6. Wikipedia

78 år
Ivar Eskeland (Språkforsker)
1927 - 2005

Ivar Eskeland (Norge)

Språkforsker, oversetter, forfatter, litteraturkritiker, biograf, filolog

Født:
30. november 1927 (96 år siden)

Døde:
23. desember 2005 (78 år) (18 år siden)

Ivar Eskeland var en norsk språkforsker, oversetter, forfatter, kåsør og litteraturkritiker.

Eskeland var kjent som kåsør i NRK. Han var formann i Norsk Oversetterforening (1965–67 og 1978–86). Også formann i Noregs Mållag (1960–63), formann i Kringkastingsrådet (1963–68), direktør for Nordens hus i Reykjavík på Island (1968–72). Fra 1976 var han statsstipendiat. Han oversatte mer enn 120 bøker fra dansk, svensk, færøysk, islandsk, engelsk, fransk og tysk. Eskeland ble utnevnt til æresmedlem av Noregs Mållag og Norsk Oversetterforening.

Han var sønn av Severin Eskeland og nevø av Lars Eskeland. Wikipedia

92 år
Victor Borge (Dirigent)
1909 - 2000

Victor Borge (USA)

Dirigent, pianist, stand-up-komiker, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Børge Rosenbaum

Født:
3. januar 1909 (115 år siden)

Døde:
23. desember 2000 (92 år) (23 år siden)

Victor Borge var en dansk-amerikansk pianist, komiker og underholdningsartist. Han ble berømt for sine humoristiske, musikalske én-mannsshow. Wikipedia

78 år
Valter Gabrielsen (Politiker)
1921 - 1999

Valter Gabrielsen (Norge)

Politiker

Født:
4. februar 1921 (103 år siden)

Døde:
23. desember 1999 (78 år) (24 år siden)

Valter Gabrielsen var en norsk politiker (Ap) som satt hele 16 år som stortingsrepresentant for Finnmark og markerte seg mest innen fiskeripolitikk.

Gabrielsen hadde også en rekke andre tillitsverv, ofte knyttet til fiske og eller lokalpolitikk i Finnmark og leder av utallige stortingskomiteer.

Gabrielsen hadde en fiskerifaglig utdannelse og bakgrunn, og var utdannet fiskeskipper. Gabrielsen og hans familie drev også fiskebåter og fiskemottak og var sterkt knyttet til Finnmark og Nord-Troms Fiskeindustri A/S, og dette var med på å styrke Gabrielsen som en meget viktig fagmann innen norsk fiskeripolitikk på 1960- og 70-tallet. Wikipedia

49 år
Anthony Fokker (Luftfartsingeniør)
1890 - 1939

Anthony Fokker (Nederland)

Luftfartsingeniør, ingeniør, gründer, luftfartsingeniør, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Anton Herman Gerard Fokker

Født:
6. april 1890 (134 år siden)

Døde:
23. desember 1939 (49 år) (84 år siden)

Anton Herman Gerard «Anthony» Fokker, død 23. desember 1939 i New York) var en nederlandsk flykonstruktør. Wikipedia

30 år
Gunnar Berg (Kunstmaler)
1863 - 1893

Gunnar Berg (Norge)

Kunstmaler

Født:
21. mai 1863 (161 år siden)

Døde:
23. desember 1893 (30 år) (130 år siden)

Gunnar Berg var en norsk maler, kjent som en av Lofotmalerne.

Gunnar Berg vokste opp i Svolvær i Lofoten, hvor faren Lars Todal Walnum Berg var en velstående væreier. Han var opprinnelig eslet for en handelskarriere, og etter læretid i familiens forretning dro han i 1882 til Bergen for en handelsutdannelse. Her ble han oppfordret til å utnytte kunsttalentet, og 1883-1885 studerte han malerkunst i Düsseldorf.

Etter studiene reiste han hjem til Lofoten hvor han med foreldrenes hjelp bygde seg et atelier på Svinøya i Svolvær. Atelieret er modernisert og bevart.

Han pendlet mellom Tyskland og Lofoten. En periode da han var i Lofoten, hadde han et godt samarbeid med maleren Otto Sinding. Denne perioden ble hovedårsaken til at disse malerne ble stadig sammenliknet. Under en kunstutstilling i Kristiania i 1889, ble han kalt for et "Sinding - epigon" av kunsthistorikeren Andreas Aubert, hvilket resulterte i at Berg ikke holdte flere utstillinger i hovedstaden.

Under somrene i Lofoten hadde han et eget lag med tilreisende. Han både solgte en kunst, og ga gjestene en opplevelse av stedet, landsdelen og kunsten.

I 1893 fikk han kreft og måtte amputere det ene benet – likevel reiste han til Berlin, der han døde om vinteren. Gunnar Berg ligger begravet i familiens gravkapell på Gunnarholmen i Svolvær. Der ble det i 1994 reiste en byste av ham.

Gunnar Berg blir i dag ansett som en av Nord-Norges aller største malere, og blant de betydeligste i Norge innen sin genre. Blant hans mest betydelig malerier må nevnes Fra Vaterfjord og Trollfjordslaget, det siste viser en faktisk kampepisode fra Lofotfisket 1890. Wikipedia

<<
23. Desember
>>