Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

24. Desember

Om dagen

24. Desember er dag 359 i 2024, og er i uke 52. Det er 7 dager igjen av året.

Historie

17 år siden

2006: Artisten Kenneth Sivertsen dør som følger av en alvorlig hodeskade han pådro seg i 2005, 45 år gammel

Kenneth Sivertsen var en norsk gitarist, sanger, artist, komponist og humorist.

Gjennom sin karriere komponerte og fremførte Sivertsen musikk innen en rekke forskjellige stilarter, for eksempel klassisk musikk, visesang, jazz, pop, samtidsmusikk og rock. Han laget også musikk for film, ballett og teater.

I 1981 skrev han sin første symfoni, Håp, som ble urfremført av Oslo Filharmoniske orkester tre år senere. I 1983 utga Sivertsen sin første plate, Einsamflygar, som ble produsert av Erik Hillestad og utgitt av Kirkelig Kulturverksted.

Utover på 80-tallet ble Sivertsen kjent gjennom ulike opptredener i TV og radio, og gjennom utstrakt turnering – bl. a. sammen med Karl Seglem og Jan Eggum. I 1984 komponerte han sin andre symfoni, Timeglaset og Morgonstjerna og året etter fulgte jazzplaten Amalgamation.

Verket Himmelsyn ble i 1988 kåret til Årets verk av NOPA. Samme år ble viseplaten Spør vinden utgitt.

I 1990 kom platen Flo, hans andre utgivelse på Kirkelig Kulturverksted. Mange av låtene på denne platen ble senere utgitt i engelskspråklige versjoner på albumet High Tide (1994).

Sivertsen ble etter hvert kjent som en talentfull multikunstner, og samarbeidet blant annet med fremtredende amerikanske jazzmusikere som Michael Brecker, Mike Mainieri, Tony Levin og Bob Mintzer. Utgivelsene Remembering North (1993) og One Day in October (1998) ble begge utgitt i USA, og fikk glimrende anmeldelser i utenlandsk presse.

Fra 1992 til 1997 var han kjæreste og samarbeidet kunstnerisk med Herborg Kråkevik. Dette samarbeidet resulterte blant annet i den suksessfulle forestillingen Cabaret og Kråkeviks plate Mi Haugtussa.

På flere av platene sine satte Sivertsen melodi til dikt av bl. a. søsteren Solfrid Sivertsen, Birger Røksund, Halldis Moren Vesaas og Aslaug Vaa. Han samarbeidet også en del med forfatteren Jon Fosse. I tillegg til sine egne plater, bidro Sivertsen også på utgivelser av bl. a. Silje Nergaard, Jan Eggum, Sigvart Dagsland, Anne Karin Kaasa, Sigmund Groven, Johannes Kleppevik og Aftenlandet.

I 1998 gav Sivertsen ut platen Melk og honning, der han gjorde sine egne versjoner av kjente bedehussanger. Platen inneholdt også en versjon av Eric Claptons låt "Give Me Strength".

I 2000 kom Blod og bensin, et album med sterke og personlige tekster. Året etter sendte TV 2 to dokumentarprogrammer om musikken hans med tittelen "Kenneths reviderte verden", med Aftenlandet som musikere.

Sivertsen slet mye med sykdom i denne perioden, men klarte likevel å lage ny musikk. Etter å ha fått beskjed av legene om at han kun hadde kort tid igjen å leve, komponerte han sitt ambisiøse Requiem. Dette verket ble fremført av Bergen filharmoniske orkester i 2003, til gode kritikker.

Sine siste offentlige opptredener gjorde Sivertsen med forestillingen "The Kenneth Sivertsen and Severin-show" i Bergen i september 2004. Samme høst kom platen Fløyel, som inneholdt både eldre og nyere innspillinger, inkludert materiale fra Requiem.

I november og desember 2006 ble det holdt fire hyllestkonserter til Kenneth Sivertsen på Bømlo. Konsertserien hadde navnet Draumespor, etter en av hans plater, og viste bredden i hans karriere som komponist.

Kenneth Sivertsen døde den 24. desember 2006, 45 år gammel i Bergen . Begravelsen fant sted i Moster kirke på Bømlo 29. desember.

Sivertsens første plate Einsamflygar (1983) ble gjenutgitt på CD av Kirkelig Kulturverksted 29. januar 2007. Wikipedia
29 år siden

1994: Liv Arnesen når sydpolen alene, uten støtte eller forsyninger utenfra

Liv Ragnheim Arnesen er en norsk lærer, polfarer, eventyrer og foredragsholder. I 1994 laget Arnesen internasjonale overskrifter ved å bli den første kvinne i verden som gikk alene, uten støtte eller forsyninger, til Sydpolen. I 2001, ble hun, sammen med Ann Bancroft, den første kvinnen som krysset Antarktis på ski. Wikipedia
33 år siden

1990: Thorbjørn Egner dør av hjerteinfarkt, bare måneder før «Kardemomme by» i Dyreparken står ferdig, 87 år gammel

Thorbjørn Egner var en norsk forfatter, illustratør, billedkunstner, reklametegner, visedikter, komponist og lesebokredaktør.

Han er kjent i flere land for sine fortellinger for barn, særlig de tre hovedverkene Karius og Baktus (1949), Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (1953) og Folk og røvere i Kardemomme by (1955), som han selv bearbeidet og framførte i flere medier: i Barnetimen i NRK, i bokform, som dukketeater, som dukkefilm og som sceneteater. Selv regnet han de 16 bindene av Thorbjørn Egners lesebøker (1950–72) som sitt hovedverk, og som det viktigste han hadde gjort. Egner var også visebokredaktør, stilte ut tresnitt og tegninger på Høstutstillingen og ga ut to kulturhistoriske reiseskildringer for voksne, fra Vågå og Rauland.

Forfatterskapet har to poler. På den ene siden var Egner, slik det ble påpekt i en biografi til 100-årsjubileet, «en dannelsesagent, en nasjonal strateg som produserte den samme ideologien for den oppvoksende slekt, som Arbeiderpartiet presenterte for de voksne», som fremhevet flid og samarbeid. Dette kommer særlig til uttrykk i Hakkebakkeskogen og Kardemomme by. På den annen side var det sentralt for ham å understreke kunstens egenverdi, og nytten ved skjønnheten og det unyttige, synliggjort i den bohemaktige hovedpersonen Klatremus i Hakkebakkeskogen, og i det siste verket Musikantene kommer til byen (1978).

Bøkene og platene hans solgte i store opplag, og er blitt oversatt til en rekke språk. Han mottok St. Olavs Orden i 1972, særlig for arbeidet med lesebøkene. I Kristiansand dyrepark ble Kardemomme by bygget i full skala og åpnet i 1991, og i 2015 åpnet anlegget Hakkebakkeskogen. Wikipedia

Fødsler

49 år
Ryan Seacrest (Skuespiller)
1974

Ryan Seacrest (USA)

Skuespiller, Programleder, radioprogramleder, filmprodusent,

Fullt navn / Fødenavn:
Ryan John Seacrest

Født:
24. desember 1974 (49 år)

Ryan John Seacrest er en Emmy Award-nominert amerikansk media-personlighet, TV-produsent og programleder.

Ryan Seacrest ble født i Dunwoody Georgia, som sønn av Constance Marie, født Zullinger, og advokaten Gary Lee Seacrest. Han har en yngre søster, Meredith.

Han var programleder for den amerikanske TV-sendte sangkonkurransen American Idol. Han er også programleder for nyhets-underholdningsprogrammet E! og det årlige Dick Clark's New Year's Rockin' Eve på ABC. I tillegg til TV er han programleder for flere radio-program: On Air with Ryan Seacrest på KIIS-FM i Los Angeles, American Top 40 på Premiere Radio Networks, og The Entertainment Edge på The One Network i Storbritannia.

I april 2005 fikk Seacrest en stjerne på Hollywood Walk of Fame i en alder av 30 år. Wikipedia

49 år
Paal Nilssen-Love (Komponist)
1974

Paal Nilssen-Love (Norge)

Komponist, jazzmusiker

Født:
24. desember 1974 (49 år)

Paal Nilssen-Love er en norsk trommeslager og perkusjonist oppvokst i Stavanger.

Etter å ha figurert i Frode Gjerstad sitt Circulasione Totale Orchestra allerede i 1992, studerte han musikk ved Jazzlinja (NTNU) fra 1994. Her ble gruppen Element med Gisle Johansen (saksofon), Håvard Wiik (piano) og Ingebrigt Håker Flaten (kontrabass) dannet. Gruppen var inspirert av John Coltrane kvartetts energi og modale spillestil.

Han var ellers med i det NORAD-støttede norsk-sørafrikanske bandet San International Ensemble (SAN) sammen med Zim Ngqawana (saxofonist/fløytist) og Andine Yenana (piano), i tillegg til norske Bjørn Ove Solberg (saksofon) og Ingebrigt Håker Flaten (bass). SAN hadde flere spillejobber under Gro Harlem Brundtlands offisielle besøk i Sør-Afrika 10.-15. februar 1996, og utga i etterkant platen Song (1997).

I 1996 hadde Nilssen-Love også akkompagnert Stavanger-trompetisten Didrik Ingvaldsen på albumet Rede for et hugg som ble tatt opp i New York. Samme år flyttet han til Oslo, og har siden[bør utdypes] spilt med en rekke norske og utenlandske musikere. Den kortvarige trioen Vindaloo bestod av Paal og medstudentene Bjørn Ole Solberg (saksofon) og Steinar Raknes (bass).

Nilssen-Love, Wiik og Flaten startet i 1999 bandet Atomic sammen med svenskene Fredrik Ljungkvist (saksofon) og Magnus Broo (trompet).

Våren 2001 gav han ut sin første soloplate, Sticks and Stones. Samme år spilte han med Pat Metheny og Arild Andersen på Moldejazz. Fra 2002 har han stått bak jazzfestivalen All Ears. I 2004 ble det kjent at han var en av tre unge jazzmusikere som skulle lanseres i Europa, som en del av det Utenriksdepartement-støttede treårige Norwegian Jazz Launch Europe, et samarbeid mellom Rikskonsertene, Vestnorsk Jazzsenter og Norsk jazzforum.

Hans eget plateselskap heter PNL.

Han ble tildelt Buddyprisen i 2006. Wikipedia

50 år
Martin Kellerman (Tegneserieskaper)
1973

Martin Kellerman (Sverige)

Tegneserieskaper, selvbiograf, tegneserieskaper

Født:
24. desember 1973 (50 år)

Martin Kellerman er en svensk tegneserieskaper, som lager seriene Rocky og Kellermannen.

Hovedserien Rocky publiseres i omtrent 50 aviser, blader og nettsteder i Norden. I Norge kan serien leses daglig i bl.a. Dagbladet, Bergens Tidende, Adresseavisen og Nordlys. I tillegg gir Bestselgerforlaget ut et nytt nummer av Rocky Magasin hver sjette uke. Siden 2005 har Rocky også kommet ut i flere bøker på norsk, først hos Schibsted og senere hos Egmont. I 2012 overtok Karl Ove Knausgård med sitt forlag Pelikanen rettighetene til å gi ut Rockybøker på norsk og har til nå gitt ut to Rockybøker: I november 2012 kom Rocky & Edith, en 350-siders tegneseriefortelling basert på Martin Kellermans siste dramatiske kjærlighetsforhold og i oktober 2013 kom Rocky facer demonene, en nærmere 400 siders krønike om Rockys liv etter Edith. Wikipedia

52 år
Ricky Martin (Musiker)
1971

Ricky Martin (Puerto Rico)

Musiker, skuespiller, modell, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Enrique Martín Morales

Født:
24. desember 1971 (52 år)

Enrique Martín Morales, bedre kjent under sitt artistnavn Ricky Martin, er en puertoricansk popmusiker og skuespiller som oppnådde stor internasjonal oppmerksomhet og popularitet, først som medlem av det latinske boybandet Menudo og deretter som soloartist etter 1991.

I løpet av sin musikalske karriere har han solgt mer enn 60 millioner album over hele verden. Han er blant annet grunnleggeren av Ricky Martin Foundation (heter Fundación Ricky Martin på spansk) som en non-profit organisasjon som driver med veldedighet. Martin har flere ganger blitt nominert til en av de 50 vakreste personene i verden av magasinet People magazine og dets søster-magasin i Spania People en Español mellom 2000 og 2006.

I august 2008 ble Ricky Martin far til tvillinggutter som ble gitt navnene Matteo og Valentino. Babyene ble levert ved hjelp av en surrogatmor. Han sto i 2010 frem som homofil via sin offentlige hjemmeside. Wikipedia

58 år
Steinulf Tungesvik (Politiker)
1965

Steinulf Tungesvik (Norge)

Politiker, advokat

Født:
24. desember 1965 (58 år)

Steinulf Tungesvik er en norsk jurist og politiker (Sp).

Tungesvik vokste opp i Skånevik i Hordaland, og er sønn av KrF-politikeren Hans Olav Tungesvik. Steinulf Tungesvik var politisk rådgiver og senere statssekretær for sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa i den første Bondevik-regjeringen.

I 2000 ble Tungesvik ansatt i Kluge advokatfirma i Oslo. I 2004 flyttet han til Bergen. I april 2005 ble han valgt til leder Noregs Mållag, en stilling han sa fra seg for å begynne i statssekretærstillingen i Samferdselsdepartementet i oktober samme år. Han var statssekretær frem til 2008 og deretter igjen i 2012. I de periodene han ikke har vært statssekretær har han jobbet som advokat i Kluge.

Fra november 2018 er Tungesvik medlem av Karantenenemnda. Wikipedia

55 år
Kate Spade (Motedesigner)
1962 - 2018

Kate Spade (USA)

Motedesigner, gründer

Fullt navn / Fødenavn:
Katherine Noel Valentine Brosnahan Spade

Født:
24. desember 1962 (61 år siden)

Døde:
5. juni 2018 (55 år) (6 år siden)

Katherine Noel Valentine Brosnahan Spade var en amerikansk motedesigner og gründer. Hun var grunnleggeren og tidligere medeier av designermerket Kate Spade New York. Wikipedia

61 år
Reza Rezaee (Politiker)
1960 - 2022

Reza Rezaee (Norge)

Politiker

Født:
24. desember 1960 (63 år siden)

Døde:
30. oktober 2022 (61 år) (1 år siden)

Reza Rezaee var en norsk politiker (Rødt, tidligere SV). Han kom via Dubai fra Iran til Norge som flyktning i 1987.

Han satt i bydelsutvalget i bydel Sagene og var bystyremedlem i Oslo bystyre 2003–2007. Han har vært internasjonal leder i SV. I 2009 meldte han seg ut av partiet på grunn av partiets utenrikspolitikk. Rezaee var fra 2010 leder for Fredsinitiativet.

I 2007 ble han innvalgt i styret til Noregs Mållag. Fra valget i 2011 representerte Rezaee Rødt i Oslo bystyre. Wikipedia

77 år
Vigdis Moe Skarstein (Leder av Nasjonalbiblioteket)
1946

Vigdis Moe Skarstein (Norge)

Leder av Nasjonalbiblioteket, bibliotekar

Født:
24. desember 1946 (77 år)

Vigdis Moe Skarstein er en norsk bibliotekar, og fra 2003-2014 nasjonalbibliotekar, det vil si leder av Nasjonalbiblioteket.

Hun har artium fra Rana gymnas i 1965. Hun fullførte Statens bibliotekhøgskole i 1968 og tok magistergrad i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo i 1984. Hennes yrkeskarriere omfatter stilling som bibliotekar ved Trondheim folkebibliotek (1968–76), studier, frilansing og småbarnsperiode (1976–1982), lederstillinger ved Trondheim folkebibliotek (1982–1984) og biblioteksjef / fylkesbiblioteksjef, Trondheim folkebibliotek og Sør-Trøndelag fylkesbibliotek 1985-1991. Deretter kommunaldirektør for Kirke og kultur, Trondheim kommune (1992–1996), bibliotekdirektør, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (1996–1998) og direktør ved NTNU 1998–2004.

Under Skarsteins ledelse gjennomførte Nasjonalbiblioteket en stor digitaliseringsstrategi. Samlingene av norske bøker og fotos ble skannet og det ble inngått avtalelisensordninger med rettighetsfor at materiale eldre enn 2001 kunne publiseres på internett. NRKs radioarkiver og senere TV-programmer ble også digitalisert.

Hun har også vært medlem av Rådgivende utvalg for folkebibliotek, som også var Norsk kulturråds utvalg for innkjøpsordning for norsk skjønnlitteratur; og medlem av komiteen for Århundrets Bibliotek. Hun har vært nestleder i styret for NRK (1991–2000), styreleder for Ringve Museum (1993–1998), medlem i styret for IT-Fornebu (2000–2001), medlem av Utenriksministerens globaliseringsutvalg (2001–2004) og flere andre offentlige utvalg innen kultur, kommunikasjon og høyere utdanning. Fra 2001 til 2009 var hun styreleder i Norsk kulturråd. I perioden 2007–2010 var hun en av to eksterne representanter i styret til Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Skarstein er også frilans litteraturkritiker i Adresseavisen. Wikipedia

70 år
Lemmy Kilmister (Musiker)
1945 - 2015

Lemmy Kilmister (Storbritannia)

Musiker, rockemusiker, selvbiograf, bassist, skuespiller, plateprodusent, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Ian Fraser Kilmister

Født:
24. desember 1945 (78 år siden)

Døde:
28. desember 2015 (70 år) (8 år siden)

Ian «Lemmy» Kilmister var en engelsk musiker. Han var bassist, vokalist, låtskriver og frontfigur for rockebandet Motörhead.

Som ung var Kilmister roadie for artisten Jimi Hendrix, og i 1971 ble han med i rockebandet Hawkwind. Kilmister spilte bass for Hawkwind fram til 1975, da han ble kastet ut av bandet. Etter dette bestemte Kilmister seg for å starte sitt eget band kalt Bastard. Men da manageren fortalte at et band med et slikt navn aldri ville bli tatt seriøst og selge bra, endret han navnet til Motörhead. Navnet tok han etter den siste sangen han hadde skrevet for Hawkwind, kalt «Motorhead».

I 1981 startet Kilmister et sideprosjekt med bandet Girlschool. De slo sammen navnene Girlschool og Motörhead og kalte bandet Headgirl. Prosjektet varte ikke særlig lenge, og sammen ga de bare ut to EP-er. Deres største hit var sangen «Please Don't Touch», som har blitt inkludert på samlealbum av både Motörhead og Girlschool.

Kilmister var også involvert i bandene Rainmakers, Rockin' Vicars, Sam Gopal og The Head Cat. Han gjestet også Dave Grohls Probot på sangen «Shake Your Blood». Wikipedia

66 år
Sverre Wilberg (Skuespiller)
1929 - 1996

Sverre Wilberg (Norge)

Skuespiller

Født:
24. desember 1929 (94 år siden)

Døde:
19. juli 1996 (66 år) (27 år siden)

Sverre Wilberg var en norsk skuespiller, best kjent for sin rolle som kriminalinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene. Han var en stor del av sin karriere ansatt ved Det Norske Teatret. Wikipedia

92 år
Mary Higgins Clark (Forfatter)
1927 - 2020

Mary Higgins Clark (USA)

Forfatter, romanforfatter, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Mary Theresa Eleanor Higgins

Født:
24. desember 1927 (96 år siden)

Døde:
31. januar 2020 (92 år) (4 år siden)

Mary Higgins Clark var en amerikansk forfatter. Hun skrev 50 bøker; de fleste ble bestselgere i USA. Wikipedia

86 år
Yafa Yarkoni (Sanger)
1925 - 2012

Yafa Yarkoni (Israel)

Sanger

Født:
24. desember 1925 (98 år siden)

Døde:
1. januar 2012 (86 år) (12 år siden)

Yafa Yarkoni var en israelsk sanger, vinner av den israelske prisen i 1998 for hebraisk sang. Hun har blitt kalt for Israels «krigssangerinne» grunnet hennes hyppige framføringer for israelske soldater, særlig i krigstid. Hun stammer fra kaukasiske fjelljøder. Wikipedia

86 år
Frithjof Sælen (Forfatter)
1917 - 2004

Frithjof Sælen (Norge)

Forfatter, illustratør, biograf

Fullt navn / Fødenavn:
Frithjof Sælen junior

Født:
24. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
1. januar 2004 (86 år) (20 år siden)

Frithjof Sælen junior var en norsk illustratør, forfatter og motstandsmann under krigen. Han ble først og fremst kjent for den anti-nazistiske bildeboka Snorre Sel som kom i 1941 og for boka om Leif Larsen, «Shetlands-Larsen», som kom i 1947 og ble den største salgssuksessen i Norge inntil da. Den klassiske, norske krigsfilmen Shetlandsgjengen bygger blant annet på boka «Shetlands-Larsen».

Frithjof Sælen var selvlært. Han begynte sin karriere som karikaturtegner i avisa Bergens Aftenblad i 1936. Senere fikk han oppdrag som sportjournalist og avistegner. Wikipedia

72 år
Halvard Grude Forfang (Rektor)
1914 - 1987

Halvard Grude Forfang (Norge)

Rektor, pedagog

Født:
24. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
6. juli 1987 (72 år) (36 år siden)

Halvard Grude Forfang var en norsk skolemann, kjent som rektor ved Nansenskolen i mer enn 20 år.

Han vokste opp i et kulturrikt borgerhjem i Bærum, preget av målsak og folkeviseleik. Han tok artium i 1934, og ble cand.philol. i 1941 på en avhandling om Ivar Kleiven, som ble utgitt i 1945. Etter noen år som lærer i Asker og på Lillehammer ble han i 1946 ansatt ved Nansenskolen. Han ble raskt rektor ved skolen, og fortsatte som rektor til 1971. I Forfangs tid utviklet skolen seg til dagens form, den kom inn under lov om folkehøgskoler i 1959.

Han fortsatte ved skolen til han ble pensjonist i 1981. Han var statsstipendiat fra 1978. Hans forfatterskap omfatter boken om Kleiven, to bøker om Nansenskolen og boken Voltaire i Vågå (1982). Boken Paul Botten-Hansen og hollenderkretsen utkom posthumt i 1990.

Halvard Grude Forfang var søstersønn av Karen Grude Koht. Wikipedia

95 år
Tordis Maurstad (Skuespiller)
1901 - 1997

Tordis Maurstad (Norge)

Skuespiller

Født:
24. desember 1901 (122 år siden)

Døde:
10. januar 1997 (95 år) (27 år siden)

Tordis Maurstad var en norsk skuespiller, kjent fra teaterscene, radio og fjernsyn.

Hun var knyttet til Det norske teatret i over 50 år og gjestet ved flere andre teatre, foruten å være flittig benyttet på film, TV og radio gjennom mange tiår.

Hun var datter av Albert Lauritz Witzøe og Anne Marie Bjerkestrand. Hennes farbror var stortingsmann Endre Witzøe. Tordis Maurstad var gift med kollega Alfred Maurstad, senere kjæreste med Jakob Sande og samboer og ektefelle av forfatter og dramatiker Helge Krog fra 1949 til 1962 (hans død). Hennes sønn fra første ekteskap er skuespilleren Toralv Maurstad. Wikipedia

73 år
Alexandrine av Danmark (Dronning av Danmark)
1879 - 1952

Alexandrine av Danmark (Danmark)

Dronning av Danmark, gemal

Født:
24. desember 1879 (144 år siden)

Døde:
28. desember 1952 (73 år) (71 år siden)

Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin (Alexandrine Auguste) var dronning av Danmark gjennom sitt ekteskap med Christian X av Danmark.

Hun ble født som hertuginne av Mecklenburg-Schwerin. Hennes far var storhertug Fredrik Franz III av Mecklenburg-Schwerin, og moren var storhertuginne Anastasia Mikhailovna Romanova, som var barnebarn av tsar Nikolai I av Russland. Foruten Alexandrine hadde storhertugparet en sønn, den senere storhertug Friedrich Franz IV av Mecklenburg-Schwerin(1882–1945), og en datter, hertuginne Cecile(1886–1954), som giftet seg med keiserriket Tysklands siste kronprins, Wilhelm.

26. april 1898 giftet hertuginne Alexandrine seg i Cannes i Frankrike med kronprins Christian av Danmark. Hun var da 18 år gammel. Ekteparet fikk to barn:

Prins Frederik av Danmark, senere kong Frederik IX (1899–1972)

Prins Knud av Danmark (1900–1976)

Christian ble konge i 1912, og satt på tronen til han døde 20. april 1947. Alexandrine døde i romjulen 1952. Wikipedia

73 år
Christian Christie (Arkitekt)
1832 - 1906

Christian Christie (Norge)

Arkitekt

Fullt navn / Fødenavn:
Eilert Christian Brodtkorb Christie

Født:
24. desember 1832 (191 år siden)

Døde:
13. september 1906 (73 år) (117 år siden)

Eilert Christian Brodtkorb Christie var en norsk arkitekt, utdannet i Hannover og Karlsruhe. Stod bl.a. ansvarlig for oppføringen av Stiftsarkivet i Trondheim (1860-årene), Borgund kirke (1865–1868) og Haraldsstøtten ved Haugesund (1872). Christie laget også restaureringsplaner for flere middelalderbyggverk, bl.a. Håkonshallen, Domkirken og Mariakirken i Bergen.

Christies hovedverk skulle likevel bli restaureringen av Nidarosdomen, som han ledet i årene 1872 til 1906. Christie sto som hovedansvarlig for restaureringen av koret, oktogonen, tverrskipene og de nedre delene av vestskipet. Foruten å foreta innledende studier av engelsk gotikk, satte Christie seg grundig inn i det tilgjengelige arkeologiske materialet, og mente å kunne rekonstruere disse delene av kirken på noenlunde sikkert grunnlag. Hans hovedmål var å sette kirken tilbake i dens opprinnelige gotiske og romanske form, og fjernet derfor systematisk nyere tilføyelser, bl.a. barokkhjelmen over oktogonen. Christies nitide og nøyaktige arbeid har høstet stor anerkjennelse, selv om framgangsmåten hans fortoner seg noe hardhendt i vår tid.

Christies gjenoppbygning falt ikke like heldig ut for de delene av kirken som var forsvunnet og ikke kunne rekonstrueres fra sikre kilder. Hans gjenoppbygning av hovedtårnet tiltrakk seg kritikk allerede fra kort tid etter ferdigstillelsen i 1903. Spesielt er tårnfoten for lav, ut fra arkitektoniske hensyn og arkeologiske bevis. Christie lot den karakteristiske kobberhjelmen på hovedtårnet oppføre i 1901, også uten sikkert historisk belegg. Christie utarbeidet også planer for gjenoppførelsen av vestfronten, som imidlertid ikke ble fulgt.

Christie ledet restaureringsarbeidene i Nidarosdomen til sin død i 1906. En minnetavle over Christie er reist i søndre tverrskip i Nidarosdomen. Arkitekt Christies gate i Trondheim ligger nær Nidarosdomen og er oppkalt etter Chr. Christie. Wikipedia

62 år
Wilhelm Marstrand (Kunstmaler)
1810 - 1873

Wilhelm Marstrand (Danmark)

Kunstmaler, professor, direktør ved Kunstakademiet

Fullt navn / Fødenavn:
Wilhelm Nikolaj Marstrand eller Nicolai Wilhelm Marstrand

Født:
24. desember 1810 (213 år siden)

Døde:
25. mars 1873 (62 år) (151 år siden)

Wilhelm Nikolaj Marstrand eller Nicolai Wilhelm Marstrand var en dansk kunstmaler og professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han er særlig kjent for historiemaleriene i Christian IVs kapell i Roskilde domkirke og folkelivsskildringer. Wikipedia

Dødsfall

82 år
Roland Cedermark (Trekkspillartist)
1938 - 2020

Roland Cedermark (Sverige)

Trekkspillartist, komponist, sanger

Født:
23. april 1938 (86 år siden)

Døde:
24. desember 2020 (82 år) (3 år siden)

Roland Cedermark var en svensk trekkspillartist, sanger og komponist.

Roland Cedermark platedebuterte i 1976, og solgte over 2 millioner plater.

Cedermarks utgivelser har i hovedsak vært rettet mot det «voksne» publikum. De fleste av hans låter var instrumentale utgivelser av svenske og amerikanske slagere, mange av dem kristne melodier. Wikipedia

98 år
Ivry Gitlis (Fiolinist)
1922 - 2020

Ivry Gitlis (Israel)

Fiolinist

Født:
22. august 1922 (101 år siden)

Døde:
24. desember 2020 (98 år) (3 år siden)

Ivry Gitlis var en Israelsk fiolinist bosatt i Paris.

Han studerte bl.a. med Carl Flesch, George Enescu og Jacques Thibaud. 11. desember 1968 spilte han sammen med The Dirty Mac på The Rolling Stones Rock and Roll Circus, i en supergruppe satt sammen av John Lennon (gitar) med Yoko Ono (sang), Eric Clapton (gitar), Mitch Mitchell (trommer) og Keith Richards (bass). Ivry Gitlis var da solist på fiolin sammen med Yoko Ono på «A Whole Lotta Yoko». Wikipedia

53 år
Turid Birkeland (Politiker)
1962 - 2015

Turid Birkeland (Norge)

Politiker, journalist

Født:
5. november 1962 (61 år siden)

Døde:
24. desember 2015 (53 år) (8 år siden)

Turid Birkeland var en norsk kulturaktør, organisasjonskvinne og politiker som representerte Arbeiderpartiet.

Hun var kulturminister i Thorbjørn Jaglands regjering fra 25. oktober 1996 til 17. oktober 1997. Hun var også forfatter, kultursjef og programleder i NRK, samt leder for Risør kammermusikkfest. Fra 2008 var Birkeland seniorrådgiver i Telenor. 16. april 2012 tok Birkeland over som direktør for Rikskonsertene, en seksårig åremålsstilling, etter Åse Kleveland. Wikipedia

95 år
Merete Wiger (Forfatter)
1921 - 2015

Merete Wiger (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter

Født:
3. januar 1921 (103 år siden)

Døde:
24. desember 2015 (95 år) (8 år siden)

Merete Wiger var en norsk forfatter, født Samuelsen. Hun var datter av forfatter og programleder i radio Ranka Knudsen Samuelsen. Wikipedia

89 år
Charles Durning (Skuespiller)
1923 - 2012

Charles Durning (USA)

Skuespiller

Født:
28. februar 1923 (101 år siden)

Døde:
24. desember 2012 (89 år) (11 år siden)

Charles Durning var en amerikansk skuespiller. Han vant en Tony-award 1990 for rollen som Big Daddy i Katt på hett blikktak.

Hans far, James Durning var en irsk immigrant som fikk amerikansk statsborgerskap ved å verve seg til det amerikanske militæret. Hans mor var også av irsk avstamning. Durning fikk sin første skuespillererfaring ved et burleskteater i Buffalo, New York. Durning tjenstegjorde i den amerikanske hæren under andre verdenskrig. Durning deltok i invasjonen av Normandie i Frankrike på D-Dagen, 6. juni 1944, og han var blant de første troppene som gikk i land på Omaha Beach. Durning ble alvorlig såret av granatsplinter i venstre og høyre lår, høyre hånd, i hoderegionen, og fremre venstre brystvegg den 15. juni 1944 i La Mare des Mares, Normandie. Han ble da transportert til England for sykehus-behandling. Durning kom seg raskt til hektene igjen etter skadene, og han kom tilbake til fronten tidsnok til å ta del i Ardenneroffensiven, den tyske motoffensiven gjennom skogene ved Ardennene i Belgia og Luxembourg i desember 1944. Deretter skal Durning på ett tidspunkt ha blitt tatt til fange av tyske soldater, og angivelig skal han ha unnsluppet en massakre av fangene.

Etter å ha blitt såret igjen, denne gangen i brystregionen, ble Durning sendt tilbake til USA. Han ble utskrevet fra hæren den 30. januar 1946. Durning var kjent for å delta i ulike funksjoner for å hedre amerikanske veteraner som hadde deltatt i krigshandlinger. Han var formann for den amerikanske National Salute to Hospitalized Veterans. For hans tapperhet og for alle skadene han fikk under den andre verdenskrig, ble Durning tildelt Silver Star, Bronze Star, og tre Purple Heart-medaljer. Andre utmerkelser fra verdenskrigen inkluderer blant annet Victory Medal. I april 2008 mottok Durning en National Order of the Legion of Honor fra den franske konsulen under en seremoni i Los Angeles. Denne medaljen tildeles soldater som har tjenestegjort med utmerkelse i Frankrike.

Durning ble nominert til en Emmy Award for sin tolkning av en krigsveteran fra andre verdenskrig som har blitt tildelt den amerikanske æresmedaljen i episoden «Call of Silence», fra TV-serien NCIS. I denne episoden henvender Durnings karakter seg til myndighetene, og insisterer på at han må bli arrestert og tiltalt for å ha drept sin beste venn og med-soldat under kamphandlinger mot japanerne på øya Iwo Jima seks tiår tidligere. Durning ble hedret med en Life Achievement Award under den 14. Annual Screen Actors Guild Award Ceremony som ble avholdt den 27. januar 2008. Den 31. juli 2008 ble Durning tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved siden av som en av hans idoler, James Cagney. Hans datter, Jeanine Durning, er en New York-basert danser og koreograf. Charles Durning døde av ukjente årsaker i sitt eget hjem på Manhattan, New York den 24. desember 2012,i en alder av 89 år, og han ble senere begravet ved Æresgravlunden i Arlington der flere tidligere militære og kjente personer ligger begravd. Wikipedia

95 år
Per Karstensen (Norge)
1915 - 2010

Per Karstensen (Norge)

Norge

Født:
22. oktober 1915 (108 år siden)

Døde:
24. desember 2010 (95 år) (13 år siden)

Per Karstensen var en norsk lærer og politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Nordland i 1965. Han var fra 1944 til 1971 lektor og inspektør ved Rana gymnas. Han var også skoledirektør i Nordland i to år.

Karstensen var varaordfører i Nord-Rana i periodene 1945–1947 og varaordfører i 1959–1963, og ordfører i 1963–1964 og 1964–1965. Wikipedia

81 år
Samuel P. Huntington (Filosof)
1927 - 2008

Samuel P. Huntington (USA)

Filosof, geopolitiker, statsviter, skribent, universitetslærer, sosiolog, samfunnsøkonom

Fullt navn / Fødenavn:
Samuel Phillips Huntington

Født:
18. april 1927 (97 år siden)

Døde:
24. desember 2008 (81 år) (15 år siden)

Samuel Phillips Huntington var en amerikansk statsviter.

Han ble uteksaminert med laud fra Yale University som 18-åring, og etter å ha tjenestegjort en tid i United States Army, tok han mastergrad ved University of Chicago. Deretter tok han doktorgrad ved Harvard University, hvor han begynte å undervise som 23-åring i 1950. Huntington underviste ved Harvard University 1950–1959, og var professor i statsvitenskap og visedirektør ved Institutt for krigs- og fredsstudier ved Columbia University 1959–1963. I 1963 kom han tilbake som professor ved Harvard University, hvor han ble værende til sin død i 2008.

Huntington var med på å grunnlegge Foreign Policy i 1970, og fungerte som medredaktør frem til 1977. Han bidro ellers som konsulent for Utenriksdepartementet, utenrikspolitisk rådgiver for presidentkandidat Hubert Humphrey i 1968 og koordinator for sikkerhetsplanlegging i Nasjonalt sikkerhetsråd under president Jimmy Carter 1977–1978.

Huntington var tidligere kjent for sine analyser av sivile og militære regimer, ikke minst i Latin-Amerika. Han ble først kjent i 1960-årene, da han hevdet at økonomisk fremgang ikke uten videre vil føre til demokrati i tidligere kolonier i den tredje verden. Første gang Huntington lanserte teorien om «sivilisasjonenes sammenstøt», var i en artikkel i tidsskriftet Foreign Affairs i 1993. Teorien ble siden bearbeidet i bokform, og har øvet stor innflytelse på samfunnsdebatten siden 1990-årene.

Han ble tatt opp som medlem i American Academy of Arts and Sciences i 1965. Wikipedia

25 år
Andreas Matzbacher (Syklist)
1982 - 2007

Andreas Matzbacher (Østerrike)

Syklist

Født:
7. januar 1982 (42 år siden)

Døde:
24. desember 2007 (25 år) (Bilulykke) (16 år siden)

Andreas Matzbacher var en østerriksk landeveissyklist. Han omkom i en bilulykke den 24. desember 2007, da han mistet kontrollen over bilen han kjørte og kolliderte i en stolpe. Wikipedia

45 år
Kenneth Sivertsen (Komponist)
1961 - 2006

Kenneth Sivertsen (Norge)

Komponist, jazzmusiker, gitarist, jazzgitarist

Født:
16. januar 1961 (63 år siden)

Døde:
24. desember 2006 (45 år) (17 år siden)

Kenneth Sivertsen var en norsk gitarist, sanger, artist, komponist og humorist.

Gjennom sin karriere komponerte og fremførte Sivertsen musikk innen en rekke forskjellige stilarter, for eksempel klassisk musikk, visesang, jazz, pop, samtidsmusikk og rock. Han laget også musikk for film, ballett og teater. Wikipedia

74 år
Georg Johannesen (Forfatter)
1931 - 2005

Georg Johannesen (Norge)

Forfatter, skribent, universitetslærer, lyriker

Født:
22. februar 1931 (93 år siden)

Døde:
24. desember 2005 (74 år) (18 år siden)

Georg Johannesen var en norsk forfatter, oversetter og professor i retorikk ved Universitetet i Bergen. Etter å ha vært elev ved Bergen katedralskole tok han magistergraden med en avhandling om vårmotivet hos Olaf Bull. Johannesen er særlig kjent for boka Om den norske tenkemåten (1975), som Dagbladet i 2008 kåret til etterkrigstidens viktigste norske sakprosautgivelse. Wikipedia

82 år
Kjell Aukrust (Skribent)
1920 - 2002

Kjell Aukrust (Norge)

Skribent, kunstmaler, illustratør, tegneserieskaper, manusforfatter

Født:
19. mars 1920 (104 år siden)

Døde:
24. desember 2002 (82 år) (21 år siden)

Kjell Aukrust var en norsk forfatter, tegner, illustratør, tegneserieskaper og maler.

Kjell Aukrust vokste opp på Storsteigen Landbruksskole, hvor faren var bestyrer. Faren var rektor og Bondeparti-politikeren Lars Olsen Aukrust. Kjell var også bror av Odd Aukrust og nevø av Olav Aukrust. En annen onkel var Paal Aukrust, ordfører i Lom. Som 16-åring ble han tatt opp ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo, hvor han fikk sin utdanning.

Under andre verdenskrig flyttet han hjem til Alvdal og reiste mye rundt i traktene og malte. Etter krigen arbeidet han i en periode som avistegner i Vårt Land og ble snart etablert som en særpreget yrkestegner.

På Mannskapsavisas førsteside 7. juni 1946 ønsket redaktør Odd Hjorth Sørensen Kjell Aukrust velkommen til tre måneders verneplikt. Grunnet en kneskade ble Aukrust vurdert til hjelpedyktig B og han ble satt til å tegne i Mannskapsavisa. De tre månedene ble til nesten 50 års tjeneste i Mannskapsavisa (Forsvarets Forum). – «Mitt eneste faste arbeid», ifølge Aukrust. I avisa tegnet Aukrust i begynnelsen vitsetegninger, men i 1951 skapte og tegnet han tegneserien n' Albert. Stripeserien var et fast innslag i stort sett hvert nummer av Mannskapsavisa fra oktober 1951 til januar 1969. Figuren er opphavet til Albertprisen, leiravisenes årlige «Oscar»-tildeling.

Kjell Aukrust er også kjent for sine Flåklypa-historier og Flåklypa-vitsetegninger. De kjente figurene fra Flåklypa ble alle «født» i Mannskapsavisa i en spalte Aukrust kalte «Våre Duster». Spalten «Våre Duster» («VD») eller, Organ for Landsforbundet av Våre Duster, dukket første gang opp i Mannskapsavisas januarutgave i 1954. Denne spalten gikk regelmessig i Mannskapsavisa til 1963.

Første «utgivelse» av den fiktive avisen Flåklypa Tidende stod i Mannskapsavisa den 6. februar 1967 (nr. 3). Flåklypa Tidende er en direkte «fortsettelse» av avisspalten «Våre Duster», som ble avsluttet i februar 1963.

Navnet Flåklypa er hentet fra stedet Flåklypa i Bøverdalen, få kilometer fra Lom i Ottadalen i Oppland fylke. Filmen Flåklypa Grand Prix er den største suksessen i norsk filmhistorie, og ble oversatt til mange forskjellige språk. Stykket Krokryggen hadde premiere på Det norske teatret i Oslo 28. februar 1998.

I 1998 ble tegnefilmen Solan, Ludvig og Gurin med reverompa satt opp på kinoene over hele landet. I 2004 ble tegneseriejuleheftet Gurin med reverompa utgitt. Heftet ble tegnet av Svein Samuelsen. De senere juleheftene (fra 2005) har fått navnet Aukrust`s jul.

Kjell Aukrust opptrådte hyppig i NRKs Nitimen som figuren Edmund Bakken, utviklet sammen med Kjell Syversen, med mange beretninger om reiser med en Harley-Davidson med sidevogn og andre kjøretøy i inn- og utland, blant annet til de andalusiske sletter.

Kjell Aukrust er blant annet representert i Nasjonalgalleriet og Museet for Samtidskunst. Aukrustsenteret i Alvdal er i sin helhet viet kunstnerens livsverk. Wikipedia

78 år
Thorbjørn Egner (Forfatter)
1912 - 1990

Thorbjørn Egner (Norge)

Forfatter, tegner, illustratør

Født:
12. desember 1912 (111 år siden)

Døde:
24. desember 1990 (78 år) (33 år siden)

Thorbjørn Egner var en norsk forfatter, illustratør, billedkunstner, reklametegner, visedikter, komponist og lesebokredaktør.

Han er kjent i flere land for sine fortellinger for barn, særlig de tre hovedverkene Karius og Baktus (1949), Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (1953) og Folk og røvere i Kardemomme by (1955), som han selv bearbeidet og framførte i flere medier: i Barnetimen i NRK, i bokform, som dukketeater, som dukkefilm og som sceneteater. Selv regnet han de 16 bindene av Thorbjørn Egners lesebøker (1950–72) som sitt hovedverk, og som det viktigste han hadde gjort. Egner var også visebokredaktør, stilte ut tresnitt og tegninger på Høstutstillingen og ga ut to kulturhistoriske reiseskildringer for voksne, fra Vågå og Rauland.

Forfatterskapet har to poler. På den ene siden var Egner, slik det ble påpekt i en biografi til 100-årsjubileet, «en dannelsesagent, en nasjonal strateg som produserte den samme ideologien for den oppvoksende slekt, som Arbeiderpartiet presenterte for de voksne», som fremhevet flid og samarbeid. Dette kommer særlig til uttrykk i Hakkebakkeskogen og Kardemomme by. På den annen side var det sentralt for ham å understreke kunstens egenverdi, og nytten ved skjønnheten og det unyttige, synliggjort i den bohemaktige hovedpersonen Klatremus i Hakkebakkeskogen, og i det siste verket Musikantene kommer til byen (1978).

Bøkene og platene hans solgte i store opplag, og er blitt oversatt til en rekke språk. Han mottok St. Olavs Orden i 1972, særlig for arbeidet med lesebøkene. I Kristiansand dyrepark ble Kardemomme by bygget i full skala og åpnet i 1991, og i 2015 åpnet anlegget Hakkebakkeskogen. Wikipedia

61 år
Peter Lawford (Skuespiller)
1923 - 1984

Peter Lawford (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
7. september 1923 (100 år siden)

Døde:
24. desember 1984 (61 år) (39 år siden)

Peter Lawford var en britiskfødt amerikansk skuespiller, medlem i Rat Pack og svogeren til president John F. Kennedy.

Han hadde en fremgangsrik skuespillerkarriere fra begynnelsen av 1940-tallet og gjennom hele 1950-tallet, men de siste årene av livet fikk han mest oppmerksomhet for privatlivet sitt.

Lawford døde 61 år gammel av sykdom i leveren og nyrene. Wikipedia

50 år
Alban Berg (Komponist)
1885 - 1935

Alban Berg (Østerrike)

Komponist, pianist, musiker, librettist

Fullt navn / Fødenavn:
Alban Maria Johannes Berg

Født:
9. februar 1885 (139 år siden)

Døde:
24. desember 1935 (50 år) (88 år siden)

Alban Berg var en østerriksk komponist. Han var medlem av Den andre wienerskole, i likhet med Arnold Schönberg og Anton Webern, og lagde verker som kombinerte Mahlers romantikk med en meget personlig tilpasning av Schönbergs tolvtonemusikk. Wikipedia

60 år
Eyvind Alnæs (Komponist)
1872 - 1932

Eyvind Alnæs (Norge)

Komponist, pianist, dirigent, musiker, korleder, akademisk musiker

Født:
29. april 1872 (152 år siden)

Døde:
24. desember 1932 (60 år) (91 år siden)

Eyvind Alnæs var en norsk komponist, organist og dirigent.

Alnæs studerte hos Iver Holter i Oslo, Carl Reinecke i Leipzig og i Berlin.

Fra 1895 til 1907 var han organist i Drammen, deretter organist og kantor ved Oslo domkirke (inntil 1959: Vår Frelser kirke) fra 1916 til sin død julaften 1932 og var kordirigent for Oslo Håndverkersangforening og Holters korforening. Han var medlem av Koralbokkomiteen og harmoniserte svært mange koraler – og bidro også til å grunnlegge Norsk Komponistforening i 1917.

Som konsulent og tilrettelegger av klavermusikk for det store musikkforlaget Edition Wilhelm Hansen nedla han også et meget betydelig arbeid. Som akkompagnatør nøt han stort ry og er blitt sammenlignet med Robert Levin som oppnådde samme posisjon i etterkrigstida som Alnæs hadde hatt i mellomkrigstida. Eyvind Alnæs var frimurer og aktiv som organist i Den norske Frimurerorden.

Han komponerte to symfonier, Variations symphoniques, en pianokonsert, pianostykker, koralpreludier for orgel, korstykker og nærmere 60 romanser i senromantisk tonespråk. Mest kjent av romansene er De hundrede violiner og Der du gjekk fyre. Ut over disse er det nok hans Julemotett som er mest kjent. Den framføres hvert år av en rekke kor over hele landet. Motetten finnes i to versjoner, en som ble skrevet for Olavsguttene (opphørte i 1964), og en som i dag synges av alle andre kor.

Innenfor norsk koralhistorie har Alnæs satt varige spor etter seg, ikke minst som hovedansvarlig for harmoniseringene av samtlige melodier i "Koralbok for Den norske Kirke" 1926. Han komponerte også en forspillsamling til samme verk, samme år. Hans 60 lette preludier for orgel fortjener en nyutgivelse. Bearbeidelsen av folketonen "Den store, hvite flokk" for orgel er også et betydelig arbeid. Mens Edvard Grieg foresto utgivelsen av bind I av Norges melodier, er bind 2 – 4 Eyvind Alnæs' redaksjonelle bragd. Han har foretatt såvel utvelgelse som harmonisering.

Alnæs er far til motstandskvinnen og forfatteren Lise Børsum og juristen, organisasjonsmannen og komponisten Iver Holter Alnæs samt farfar til forfatteren Finn Alnæs.

Eyvind Alnæs ble tildelt St. Hallvard-medaljen i 1967. Wikipedia

49 år
Nils Gude (Kunstmaler)
1859 - 1908

Nils Gude (Norge)

Kunstmaler

Født:
4. april 1859 (165 år siden)

Døde:
24. desember 1908 (49 år) (115 år siden)

Nils Gude var en norsk maler.

Nils Gude var sønn av maleren Hans Gude (1825–1903) og bror av diplomaten Ove Gude (1853–1910). Etter å forberedt seg under farens veiledning, ble han i 1877 opptatt i figurklassen på kunstakademiet i Karlsruhe og fikk til lærere professorene Eduard Hildebrandt og Karl Gussow. Han fortsatte studiene i Berlin fra 1881 til 1882, da Hildebrandt flyttet dit. Siden bodde han i Kristiania. Gude malte så godt som utelukkende portretter, blant annet av sin far (1889) og av Henrik Ibsen. Wikipedia

60 år
Clarence King (Fjellklatrer)
1842 - 1901

Clarence King (USA)

Fjellklatrer, geolog, oppdagelsesreisende, journalist

Født:
6. januar 1842 (182 år siden)

Døde:
24. desember 1901 (60 år) (122 år siden)

Clarence King var en amerikansk geolog og fjellklatrer. Han var leder av Amerikas forente staters geologiske undersøkelse 1879–1881.

Til ære for King har han fått Utahs høyeste fjell Kings Peak og Mount Clarence King i nasjonalparken Kings Canyon oppkalt etter seg. Wikipedia

<<
24. Desember
>>