Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

26. September

Om dagen

26. September er dag 270 i 2024, og er i uke 39. Det er 96 dager igjen av året.

Historie

15 år siden

2008: Regissør og skuespiller Paul Newman dør av lungekreft i sitt hjem i Westport, 83 år gammel

Paul Leonard Newman var en amerikansk skuespiller og regissør. Han er kanskje best for sin opptreden i filmene The Hustler (1961), Rebell i lenker (1967) og Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969). Han var også grunnlegger og eier av Newman’s Own, et næringsmiddelselskap som donerer alt overskudd til veldedighet. Paul Newman døde av lungekreft i sitt hjem i Westport, 83 år gammel.

Newman styrte familiens sportsbutikk i Shaker Heights før han under den andre verdenskrig tjenestegjorde som radiotelegrafist ved U.S. Navy i Stillehavet. Etter krigen begynte han å studere økonomi ved Kenyon College i Ohio, men ble etter hvert interessert i drama. Han opptrådte i en kort periode med et teaterselskap før han startet å studere drama ved Yale University i New Haven i Connecticut, og senere ved Actors Studio i New York City.

Newman debuterte på Broadway i 1953 og gjorde suksess i Picnic og sikret seg filmkontrakt med Warner Brothers. Året etter gjorde han sin første filmrolle i filmen Sølvkalken (The Silver Chalice).

Karrieren skjøt fart og Newman fikk pris ved filmfestivalen i Cannes i 1958 for sin rolle i Flammende sommer (The Long Hot Summer). Samme år ble han nominert til en Oscar for sin rolle i filmen Katt på hett blikktak (Cat on a Hot Tin Roof) .

Newman var, med sin atletiske kroppsbygning, sine intense blå øyne og sitt blonde hår samt sjarm og utstråling, Hollywoods største stjerne på 1960-tallet og begynnelsen på 1970-tallet.

I 1968 debuterte Newman som filmregissør med filmen Sensommer for Rachel (Rachel, Rachel) med hans kone Joanne Woodward, i hovedrollen.

Paul giftet seg med Joanne Woodward i 1958 (hans andre ekteskap). Sammen hadde de tre barn. Han hadde også tre barn fra sitt første ekteskap. Hans sønn skuespilleren Allan Scott Newman døde i 1978, kun 28 år gammel, av en overdose av beroligende midler og alkohol.

Newman og Woodward har vært engasjert i politikk og deltatt i en rekke ulike liberale kampanjer. Newman har også vært USAs delegat under en FN-konferanse om nedrustning. Newman var også engasjert i næringslivet, han hadde et eget matvaremerke: Newman’s Own, med blant annet salatdressing, brus, pastasaus og popcorn. Inntektene fra virksomheten, hittil rundt 200 millioner dollar, er gått til veldedighet.

Paul Newman vant en Oscar i 1986 for sin rolle som Fast Eddie Felson i filmen The Color of Money og året før fikk han også en æres-Oscar. Han fikk egen stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia
19 år siden

2004: Einar Førde dør etter en lengre kamp mot kreft, 61 år gammel

Einar Førde var en norsk politiker og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Han var nestleder i Arbeiderpartiet fra 1981 til 1989, herunder parlamentarisk leder under Gro Harlem Brundtlands andre regjering (1986–1989). Førde var som politiker en viktig ideolog og strateg. Han var kirke- og undervisningsminister fra 1979 til 1981 og kringkastingssjef i NRK fra 1989 til 2001.

Einar Førde døde 61 år gammel av kreft etter en tids sykdom han snakket åpent om. Han etterlot seg kona Synnøve Nymo og fem barn, derav to fra sitt første ekteskap med Brit Fougner. Wikipedia
115 år siden

1908: Sportsklubben Brann blir stiftet i Bergen

Sportsklubben Brann er en norsk fotballklubb som holder til i Bergen. Klubben ble stiftet 26. september 1908 som Ski- og Fotboldklubben Brann. Brann Stadion har vært hjemmebanen til SK Brann siden innvielsen 25. mai 1919.

Sportsklubben Brann har vunnet tre seriemesterskap, seks norgesmesterskap og har deltatt i den europeiske cupvinnercupen som kvartfinalist i 1996/97-sesongen. Klubben tok seg til 32-delsfinale i UEFA-cupen i 2007/08-sesongen.

I 2014 rykket Brann ned til 1.divisjon etter å ha tilbrakt 31 sammenhengende sesonger i Eliteserien. Klubben rykket direkte opp til Tippeligaen i den påfølgende sesongen, etter å ha havnet på andreplass i 1. divisjon. Brann tok sølv i Tippeligaen 2016. Wikipedia

Fødsler

42 år
Serena Williams (Tennisspiller)
1981

Serena Williams (USA)

Tennisspiller, selvbiograf, skuespiller, forretningsdrivende, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Serena Jameka Williams

Født:
26. september 1981 (42 år)

Serena Jameka Williams er en amerikansk tennisspiller. Hun er en yngre søster av tennisspilleren Venus Williams. Serena bor i Palm Beach Gardens i Florida. Hun har også to andre søstre, Esha og Lyndrea.

Serena vant sin første tennisturnering da hun var fire og et halvt år gammel. Før hun var 10 år hadde hun deltatt i 49 turneringer,og vunnet 46 av dem.

Serena har vunnet prisen "WTA player of the year" tre ganger og vært nummer 1 på rankingen til sammen 123 uker (første gang i 2002). Hun har aldri tapt i første runden av en grand-slam turnering før (de fire største turneringene i verden). Hun har vunnet 34 grand-slam titler, 19 i singel, 13 i double (alle med søster Venus Williams) og to i mixeddouble. Serena har vunnet 37 WTA turneringen i karrieren og 20 double turneringer. Hun har tjent over 30 millioner dollar på tennis, den mesttjenende i historien for damer. hun har en kampstatistikk på 83 % vinn.

Hun ble profesjonell i september 1995, 14 år gammel. I 1997, da hun var ranket som nummer 304 i verden, slo hun både Monica Seles og Mary Pierce i turneringen Ameritech Open i Chicago, Illinois. Hun endte sesongen som nummer 99 i verden. Wikipedia

47 år
Sami Vänskä (Musiker)
1976

Sami Vänskä (Finland)

Musiker

Født:
26. september 1976 (47 år)

Sami Vänskä spilte bass i det finske metalbandet «Nightwish», fra 1998 til 2001. Var med i bandet til Tuomas Holopainen sa at han ikke kunne jobbe med ham lenger og fikk deretter manager Ewo Pohjola til å fortelle Sami det. Det tok lang tid før de kom på talefot igjen, men nå er de gode venner igjen. Wikipedia

50 år
Maria Bonnevie (Skuespiller)
1973

Maria Bonnevie (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Maria Cecilia Bonnevie

Født:
26. september 1973 (50 år)

Anna Maria Cecilia Bonnevie er en norsk-svensk skuespiller. Hun er datter av skuespillerne Jannik Bonnevie og Per Waldvik. Bonnevie er utdannet ved Stockholm Scenskola (1997) og fikk sin første teaterrolle i Hrafn Gunnlaugsons Den hvite viking.

I 1997 debuterte hun på den svenske teaterscenen Dramaten, i stykket Yvonne (Ingmar Bergman) På filmlerretet debuterte hun i Kvitebjørn kong Valemon (regi Ola Solum, 1991). Hennes gjennombrudd kom i filmen Jerusalem (regi Bille August, 1997), og senere har hun blant annet agert i Insomnia (1997), Øyenstikker (2001) og Syndare i sommarsol (2001). For filmen Jeg er Dina (2002) mottok hun utmerkelse for beste utenlandske kvinnelige skuespiller ved filmfestivalen i Montreal.

I 2009 portretterte hun den britiskfødte prinsesse Maud/dronning Maud av Norge i den norske TV-miniserien Harry & Charles. For rollen vant hun Gullruten 2010 i klassen beste kvinnelige skuespiller. Jakob Cedergren spilte rollen som ektemannen, den danskfødte prins Carl/kong Haakon VII av Norge. Wikipedia

59 år
Andre Harrell (Plateprodusent)
1960 - 2020

Andre Harrell (USA)

Plateprodusent, rapper, platebransjesjef, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Andre O’Neal Harrell

Født:
26. september 1960 (63 år siden)

Døde:
7. mai 2020 (59 år) (4 år siden)

Andre O’Neal Harrell var en amerikansk platesjef, plateprodusent, låtskriver og rapper.

Harrell var grunnleggeren av plateselskapet Uptown Records i 1986. Harrell fungerte også som administrerende direktør i Motown Records. Han var den første halvdel av hiphop-duoen Dr. Jeckyll & Mr. Hyde. Han er kjent for sitt betydningsfulle arbeid innenfor hiphop- og R&B-industrien i USA sent på 1980-tallet og 1990-årene. Særlig kjent er Harrell for sitt samarbeid med Diddy som han var både mentor og produsent for. Wikipedia

67 år
Linda Hamilton (Skuespiller)
1956

Linda Hamilton (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Linda Carroll Hamilton

Født:
26. september 1956 (67 år)

Linda Carroll Hamilton er en amerikansk skuespillerinne.

Linda Hamilton er kanskje best husket for sine opptredener som «Sarah Connor» i filmene The Terminator og Terminator II - Dommens dag, Terminator Salvation (stemme) og for hovedrollen i TV-serien Beauty and the Beast.

Hamilton har vært gift og skilt to ganger. Hennes første ekteskap var med Bruce Abbot fra 1982 til 1989; de har en sønn, Dalton Abbot, som ble født i 1989. Andre ekteskap var med James Cameron fra 1997 til 1999; de har en datter, Josephine Cameron, født i 1993. Hun har sagt i et intervju at hun aldri har vært gift med Peter Horton til tross for rykter. Hun spiller for tiden i rollen som Mary Elizabeth Bartowski i serien Chuck. Wikipedia

74 år
Minette Walters (Forfatter)
1949

Minette Walters (Storbritannia)

Forfatter

Født:
26. september 1949 (74 år)

Minette Walters er en engelsk forfatter.

Hun studerte ved Universitetet i Durham. I løpet av et års opphold mellom skolen og Universitetet i Durham i 1968 reiste hun til Israel som frivillig. Hun arbeidet både på en kibbutz og på et hjem for ungdomsforbrytere i Jerusalem. Hun tok eksamen fra Trevelyan College ved Durham i 1971 med en BA i fransk. Hun møtte sin ektemann Alec Walters under studiene og de giftet seg i 1978. De har to sønner, Roland og Philip. I 1987 begynte hun sitt forfatterskap og debuterte i 1992 med The Ice House, fulgt av The Sculptress (1993). Senere har hun skrevet en lang rekke kriminalromaner som selges i 35 land og som har vunnet en rekke priser.

The Sculptress har blitt filmatisert av BBC med Pauline Quirke i hovedrollen. Fire andre romaner har også blitt filmatisert. Wikipedia

73 år
Olivia Newton-John (Skuespiller)
1948 - 2022

Olivia Newton-John (Storbritannia)

Skuespiller, sanger

Født:
26. september 1948 (75 år siden)

Døde:
8. august 2022 (73 år) (1 år siden)

Olivia Newton-John var en britiskfødt australsk sanger og skuespiller best kjent for rollen som Sandy i filmen Grease fra 1978. Hun representerte også Storbritannia i Eurovision Song Contest i 1974.

Newton-John ble født i Cambridge i England, men i 1954 flyttet familien til Australia. Faren stammet fra Wales og arbeidet som tysklærer i Cambridge og deretter Melbourne. Hennes tyske mor, Irene Newton-John, født Born, var datter av den verdensberømte tyske atomfysikeren og nobelprisvinneren Max Born.

Olivia Newton-John viste tidlig stor begeistring for å synge. Som tolvåring vant hun en konkurranse, og på skolen grunnla hun jentegruppen Sol Four.

17 år gammel hadde hun sin første opptreden i en film, Funny Things Happen Down Under (1965), hvor hun sang «Christmas Time Down Under». Kort etter deltok hun i en talentkonkurranse og vant førsteprisen, en reise til England, hvor hun fikk platekontrakt på Decca og utga sin første singel, «Till You Say You'll Be Mine», i 1966. Oppfølgeren lot vente på seg i fem år, og «If Not For You» ble hennes gjennombrudd. Karrieren tok av og mange store hits fulgte; «Let Me Be There», «If You Love Me Let Me Know», «I Honestly Love You», «Have You Never Been Mellow», «Please Mr Please» samt mange flere. I 1972 spilte hun i «komihumormusikalen» Kofferten, en samproduksjon mellom Sveriges Radio, BBC, Yle og NRK.

I 1974 deltok hun i Eurovision Song Contest for Storbritannia med låten «Long Live Love». Konkurransen fant sted i Brighton i Storbritannia, og Newton-John endte på delt fjerdeplass.

Hun fikk sin skuespillerdebut i Grease (1978) sammen med blant andre John Travolta. Det var Travolta som innstendig ba om at hun måtte få rollen. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Etter Grease, endret hun image fra vise-country til en mer pop/rock-stil med albumet Totally Hot. Flere hits skulle følge de nærmeste årene; «A Little More Love», «Xanadu», «Magic», «Physical» (hennes aller største hit som lå ti uker som nummer 1 i USA), «Heart Attack» med flere. Sin siste store hitsingel hadde hun i 1983–84 med «Twist of Fate», som nådde femteplass på den amerikanske Billboard-lista.

I 1992 ble Newton-John rammet av brystkreft. Hun kom seg etter kreftutbruddet, og profilerte seg senere som en forkjemper for forskning på brystkreft. I 2017 avslørte hun at hun igjen hadde blitt syk, og i 2019 at brystkreften hadde spredd seg og var på siste stadium. Hun avslørte også at hun hadde vært rammet av et kreftutbrudd i 2013. Newton-John døde av brystkreft på sin ranch i Sør-California 8. august 2022, i en alder av 73 år. Wikipedia

75 år
Erling Borgen (Journalist)
1948

Erling Borgen (Norge)

Journalist, skribent, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Edvin Borgen

Født:
26. september 1948 (75 år)

Erling Edvin Borgen er en norsk professor, journalist, filmskaper, forfatter og samfunnsdebattant. Han driver sitt eget TV-produksjonsselskap med kontor i Oslo. Han er professor i samfunnskritisk dokumentarisme (40% stilling) ved Høyskolen i Lillehammer. Han er fast spaltist i Ny Tid og har tidligere hatt faste spalter Dagsavisen, og Bergensavisen. Han deltar regelmessig i radio- og TV-debatter. Han har i særlig grad deltatt i debatter om norsk deltakelse i kriger i Afghanistan og Libya og generelt om menneskerettighetsspørsmål.

Borgen er gift med teatersjef Agnete Haaland. Han er bror av Oslos ordfører, Marianne Borgen.

I statsbudsjettet for 2014 ble han utnevnt til statsstipendiat.

Han er styremedlem i organisasjonen Nei til Atomvåpen, er æresmedlem i Changemaker og medlem i International Brotherhood of Magicians. Wikipedia

67 år
Lynn Anderson (Sanger)
1947 - 2015

Lynn Anderson (USA)

Sanger, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Lynn Rene Anderson

Født:
26. september 1947 (76 år siden)

Døde:
30. juli 2015 (67 år) (8 år siden)

Lynn Anderson var en amerikansk countrysanger. Wikipedia

86 år
Aud Blattmann (Politiker)
1937

Aud Blattmann (Norge)

Politiker

Født:
26. september 1937 (86 år)

Aud Blattmann er en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder i 1985 og satt til 2001. Hun var vararepresentant i perioden 1981–1985. Wikipedia

87 år
Richard Herd (Skuespiller)
1932 - 2020

Richard Herd (USA)

Skuespiller

Født:
26. september 1932 (91 år siden)

Døde:
26. mai 2020 (87 år) (4 år siden)

Richard Herd var en amerikansk skuespiller. Han var blant annet med i filmen Menig Benjamin. Han var også kjent for sin rolle som John i fjernsynsserien V. Han hadde også en rekke gjesterolle i flere fjernsynsserier, blant annet M*A*S*H. Wikipedia

82 år
Oddmund Jensen (Langrennsløper)
1928 - 2011

Oddmund Jensen (Norge)

Langrennsløper

Fullt navn / Fødenavn:
Oddmund Ingvald Jensen

Født:
26. september 1928 (95 år siden)

Døde:
6. mars 2011 (82 år) (13 år siden)

Oddmund Ingvald Jensen var en norsk skiløper, senere langrennstrener. Han representerte Alvdal Idrettslag og Lillehammer Skiklub. Jensen var utdannet skogtekniker fra Evenstad skogskole og arbeidet i elleve år i Mjøsen Skogeierforening. Han avsluttet sin yrkeskarriere som disponent i Fjällräven Norge.

Jensen vant NM på 50 km i 1959. For denne prestasjonen ble han tildelt kongepokal. Han ble norgesmester i 3 x 10 km stafett i 1958 og 1959 og vant Birkebeinerrennet fem ganger. Han vant Monolittrennet i 1958, 1959 og 1964. Han deltok under vinter-OL for Norge i 1956 i Cortina d'Ampezzo med 14.-plass på 50 km og 17.-plass på 30 km og i 1960 i Squaw Valley med 10.-plass på 30 km og 11.-plass på 50 km.

Han var trener for herrelandslaget i langrenn i perioden 1964–1978. Han arbeidet deretter som smører og i diverse lederfunksjoner, og han var løypesjef under OL 1994 på Lillehammer. Han mottok Norges Skiforbunds gullmedalje og store plakett. Wikipedia

76 år
T.S. Eliot (Forfatter)
1888 - 1965

T.S. Eliot (USA)

Forfatter, dramatiker, lyriker, essayist, litteraturkritiker, samfunnskritiker, manusforfatter, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Stearns Eliot

Født:
26. september 1888 (135 år siden)

Døde:
4. januar 1965 (76 år) (59 år siden)

Thomas Stearns Eliot var en angloamerikansk dikter, dramatiker, litteraturkritiker og «en av de fremste poeter på 1900-tallet.»

Han ble født i St. Louis i Missouri i USA, men flyttet til Storbritannia i 1914 da han var 25 år og ble britisk statsborger i 1927 da han var 39 år, og gikk samtidig inn i den anglikanske kirken.

Eliot fikk utstrakt oppmerksomhet for sitt dikt The Love Song of J. Alfred Prufrock (1915), som er vurdert som et mesterverk innenfor modernismen. Det ble fulgt av de mest kjente dikt i engelsk språk, blant annet hans lange The Waste Land (gjendiktet av Paal Brekke under tittelen Det golde landet), The Hollow Men (1925), Ash Wednesday (1930) og Four Quartets (1945). Han skrev også sju skuespill, blant annet Murder in the Cathedral (Mordet i domkirken, 1935).

Han mottok Nobelprisen i litteratur i 1948 «for sin framstående, nyskapende bidrag til dagens poesi.» I 1959 ble han utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste og i 1964 ble han tildelt Presidentens frihetsmedalje av USAs president Lyndon B. Johnson. Eliot døde i London i England i 1965. Wikipedia

77 år
Peder Fylling (Lokalhistoriker)
1818 - 1895

Peder Fylling (Norge)

Lokalhistoriker, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Peder Carolus Jonsen Fylling

Født:
26. september 1818 (205 år siden)

Døde:
3. november 1895 (77 år) (128 år siden)

Peder Carolus Jonsen Fylling også kjent som Per Fylling var en norsk folkeminnesamler, bok- og antikvitetssamler, lokalhistoriker og forfatter av kulturhistoriske bøker og skrifter. Wikipedia

Dødsfall

65 år
Kjersti Holmen (Skuespiller)
1956 - 2021

Kjersti Holmen (Norge)

Skuespiller

Født:
8. februar 1956 (68 år siden)

Døde:
26. september 2021 (65 år) (2 år siden)

Kjersti Holmen var en norsk skuespiller, kjent for sitt arbeid innen teater, fjernsyn og film.

Kjersti Holmen vokste opp på Nøtterøy fra hun var fem-seks år gammel. Hun debuterte i Mannfolk på Oslo Nye Teater i 1980. Hun var tilknyttet Nationaltheatret fra 1981 og fast ansatt fra 1992. Hun spilte over 20 større roller på Nationaltheatret. Holmen spilte i en rekke filmer og TV-serier. Hun gjorde seg også bemerket som komiker, blant annet i revyforestillinger sammen med Hege Schøyen. Hun er også kjent for sin rolle som Emma Klinke i Den spanske flue fra 1990.

Holmen ble tildelt Per Aabels ærespris i 1983, Aase Byes legat i 1999 og to amandapriser – den første ble tildelt i 1993 for hennes innsats i Telegrafisten, og den andre i 2000, for beste kvinnelige skuespiller, i filmene Sofies verden og S.O.S. Hun vant også Komiprisen 2009 i klassen for beste kvinnelige artist i revy og komedie for rollen som Edna i farsen Boeing, Boeing på Dizzie Showteater. Hun mottok i tillegg Amandakomiteens ærespris under tildelingen 21. august 2009.

I 2009 ble Holmen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes innsats for norsk scenekunst».

Hun skulle opprinnelig spille miss Hannigan i Folketeaterets oppsetning av musikalen «Annie» høsten 2013, men måtte trekke seg på grunn av sykdom. Hennes siste større teaterrolle var tittelrollen i August Strindbergs Frøken Julie i 2012.

I 2015 regisserte Mona J. Hoel kortfilmen Et siste forsøk med Holmen. Det er en novellefilm på syv minutter om alenemoren Iris som blir tatt i fartskontroll på vei fra sykehuset der hun arbeider, til hjemmet der hun skal sende barna på skolen. Hun får en fartsbot som er så stor at hun ikke har mulighet til å betale den, og dermed rakner hele tilværelsen for henne.

I 2019 ferdigstilte Hoel spillefilmen Skal dere gå allerede? med Kjersti Holmen på rollelisten.

Hun hadde sønnene Elias Holmen Sørensen og Isak Holmen Sørensen, begge skuespillere, med skuespiller Reidar Sørensen. Hun var senere samboer med skuespiller Sverre Anker Ousdal.

Holmen døde på Økernhjemmet 26. september 2021 etter å ha vært syk de siste ti årene av sitt liv. Wikipedia

72 år
Alan Lancaster (Musiker)
1949 - 2021

Alan Lancaster (Storbritannia)

Musiker, låtskriver, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Alan Charles Lancaster

Født:
7. februar 1949 (75 år siden)

Døde:
26. september 2021 (72 år) (2 år siden)

Alan Charles Lancaster var en britisk musiker, og vokalist og låtskriver i det engelske rockbandet Status Quo. Han sluttet midt på 1980-tallet, men opptrådte med bandets klassiske besetning (The Frantic Four) igjen i 2013 og 2014.

De fleste årene han spilte i Status Quo brukte han en korthalset bass av typen Fender Mustang. Kjente låter han har skrevet og synger på er eksempelvis «Backwater», «Drifting Away», «Is There A Better Way», «Blue For You» og «Don't Think It Matters».

Lancaster hadde multippel sklerose (MS). Wikipedia

80 år
Erik Bartnes (Politiker)
1939 - 2020

Erik Bartnes (Norge)

Politiker, bonde

Født:
27. november 1939 (84 år siden)

Døde:
26. september 2020 (80 år) (3 år siden)

Erik Bartnes var en norsk gårdbruker og politiker (Sp) som var ordfører i Steinkjer og fylkesordfører i Nord-Trøndelag.

Han vokste opp på slektsgården Øvre Bartnes i Beitstad. Faren Inge Einarsen Bartnes var gårdbruker, fylkessekretær og senere stortingsrepresentant for Senterpartiet.

Erik Bartnes gikk Steinkjer offentlige landsgymnas og Mære landbruksskole før han utdannet seg til sivilagronom i landbruksøkonomi ved Norges landbrukshøgskole på Ås. Han var konsulent og avdelingsleder ved Norges Bondelags hovedkontor i Oslo frem til han overtok slektsgården i Beitstad i 1970.

Han var medlem av Steinkjer kommunestyre 1980–1992 og Steinkjers ordfører 1982–1989. I 1988 ble han medlem av arbeidsgiverutvalget i Kommunenes Sentralforbund (KS). Han var i mange år forhandlingsleder for KS nasjonalt. Bartnes var leder i Nord-Trøndelag Senterparti 1990–1992, medlem av Nord-Trøndelag fylkesting 1992–2007, leder i Senterpartiets fylkestingsgruppe 1999–2003 og Nord-Trøndelags fylkesordfører 2003–2007. Han var den første fylkesordføreren under den parlamentariske ordningen i fylket.

Han var gift med Liv Astrid Kyseth. De fikk fire barn, deriblant Inge Bartnes og Lars Erik Bartnes, som begge har vært statssekretærer. Wikipedia

81 år
Arvid Møller (Forfatter)
1939 - 2020

Arvid Møller (Norge)

Forfatter, journalist

Født:
14. oktober 1939 (84 år siden)

Døde:
26. september 2020 (81 år) (3 år siden)

Arvid Møller var en norsk journalist og forfatter bosatt på Lillehammer. Han var en produktiv skribent og skrev over 150 bøker.

Møller vokste opp på Voss og begynte sin journalistiske løpebane i Gula Tidend i Bergen i 1959, før han ble uteksaminert ved Journalistakademiet i Oslo i 1961. Han arbeidet siden som journalist i avisene Fredriksstad Blad, Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuer og Dagningen, før han gikk over til NRK som journalist og redaksjonssjef.

Arvid Møller var den første fast ansatte NRK-journalisten i Oppland fylke, og sentral i etableringen av de første lokalsendingene i Hedmark og Oppland fra 1972 og utover.

Møller spesialiserte seg på biografier om hverdagshelter og «vanlige» mennesker som har gjort en stor innsats, for eksempel industrigründere, misjonærer og husmannskjemper. Møller utga også flere bøker om norske kunstnere samt dokumentarbøker om en rekke forskjellige emner, som lokalhistorie, fjellturisme og norsk utvandring til Amerika.

Han skrev også flere portrettbøker om medlemmer av kongehuset, deriblant Kong Olav V, Kronprinsesse Märtha og Kronprins Haakon.

Blant kunstnerne Møller samarbeidet nært med om bokutgivelser var Kåre Tveter, Harald Kihle, Frans Widerberg, Per Ung, Olav Mosebekk, Kjell Pahr-Iversen, Oskar Sørreime, Skule Waksvik, Egil Torin Nesheim, Reidar Kolbrek, Erlend Grøstad, Frank Frantzen, Wilhelm Rasmussen, Irma Bruun Hodne, Brit Fuglevaag, Terje Grøstad, Dagfinn Bakke, Nussa Bø, Erling Hodne, Gabrielle Kielland og Terje Ythjall.

I tillegg skrev han om to svenske kunstnere, Jörgen HM Byström fra Göteborg og Per Pedersen fra Sunne i Värmland.

Møller pekte i en rekke sammenhenger på sin nysgjerrighet på mennesker som drivkraften bak sitt forfatterskap. Dette preget både hans mange bokutgivelser og ikke minst hans virke som journalist i NRK. Hans samtaleprogram På tomannshånd var et fast innslag i radioen fra slutten av 1970-tallet til 2006, og sendte i løpet av disse årene personlige intervjuer med over 2 000 enkeltmennesker fra Hedmark og Oppland. Wikipedia

86 år
Jacques Chirac (Fransk president)
1932 - 2019

Jacques Chirac (Frankrike)

Fransk president, funksjonær, statsmann, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jacques René Chirac

Født:
29. november 1932 (91 år siden)

Døde:
26. september 2019 (86 år) (4 år siden)

Jacques René Chirac var var Frankrikes president fra 1995 til 2007. Politisk skiftet han fra å være euroskeptisk gaullist til å bli forkjemper for EUs forfatning som så ble avvist av de franske velgerne.

Chirac var borgermester i Paris 1976–1995 og statsminister 1974–1976 og 1986–1988. Han var Frankrikes president fra 1995 til 2007. Han ble gjenvalgt i 2002, da han møtte Jean-Marie Le Pen i andre valgomgang, etter at sosialistenes kandidat Lionel Jospin ble slått ut i første omgang. Som fransk president var han også samfyrste av Andorra.

President Chirac førte et nært samarbeid med Tysklands tidligere kansler Gerhard Schröder, særlig i EU-spørsmål. Wikipedia

100 år
Gloria Stuart (Skuespiller)
1910 - 2010

Gloria Stuart (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Gloria Francis Stuart

Født:
4. juli 1910 (114 år siden)

Døde:
26. september 2010 (100 år) (13 år siden)

Gloria Francis Stuart var en amerikansk skuespiller.

Hun hadde i løpet av en karriere på over 70 år roller både innen teater, TV-produksjoner og film. Stuart var en av de mest markante skuespillerne fra Hollywoods gullalder i 1930-årene. Hun begynte smått med skuespill i high school i 1920-årene, men begynte med teater først i 1930- og 1940-årene. I 1932 fikk hun en filmkontrakt med Universal Pictures, og hun spilte blant annet i The Old Dark House (1932), Den usynlige mann (1933) og De tre musketerer (1939).

I 1945 la hun opp skuespillerkarrieren for å bli kunstner. Hun begynte blant annet med silketrykk, bonsai og decoupage. I 1970-årene tok hun filmroller igjen, blant annet i thrilleren Jennie Logans to verdener (1979) og komedien Wildcats (1986). Stuarts mest kjente rolle i senere tid var som den eldre Rose Calvert i storfilmen Titanic (1997). Hun fikk god kritikk og vant en Screen Actors Guild Award og Saturn Award for beste kvinnelige birolle. Stuart ble også nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle og ble dermed den eldste personen som har blitt nominert til Oscar for skuespill. Hennes siste filmrolle var i Land of Plenty (2004).

Foruten karrieren som skuespiller og kunstner, var Stuart også en miljøvernforkjemper og en av grunnleggerne bak fagforeningen Screen Actors Guild. Wikipedia

83 år
Paul Newman (Skuespiller)
1925 - 2008

Paul Newman (USA)

Skuespiller, filmprodusent, filmregissør, racerfører, gründer, manusforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Leonard Newman

Født:
26. januar 1925 (99 år siden)

Døde:
26. september 2008 (83 år) (Lungekreft) (15 år siden)

Paul Leonard Newman var en amerikansk skuespiller og regissør. Han er kanskje best for sin opptreden i filmene The Hustler (1961), Rebell i lenker (1967) og Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969). Han var også grunnlegger og eier av Newman’s Own, et næringsmiddelselskap som donerer alt overskudd til veldedighet. Paul Newman døde av lungekreft i sitt hjem i Westport, 83 år gammel. Wikipedia

61 år
Einar Førde (Kringkastingssjef)
1943 - 2004

Einar Førde (Norge)

Kringkastingssjef, politiker, journalist, friidrettsutøver

Født:
20. januar 1943 (81 år siden)

Døde:
26. september 2004 (61 år) (Kreft) (19 år siden)

Einar Førde var en norsk politiker og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Han var nestleder i Arbeiderpartiet fra 1981 til 1989, herunder parlamentarisk leder under Gro Harlem Brundtlands andre regjering (1986–1989). Førde var som politiker en viktig ideolog og strateg. Han var kirke- og undervisningsminister fra 1979 til 1981 og kringkastingssjef i NRK fra 1989 til 2001.

Einar Førde døde 61 år gammel av kreft etter en tids sykdom han snakket åpent om. Han etterlot seg kona Synnøve Nymo og fem barn, derav to fra sitt første ekteskap med Brit Fougner. Wikipedia

78 år
Eleonore Bjartveit (Politiker)
1924 - 2002

Eleonore Bjartveit (Norge)

Politiker, lege

Født:
11. juli 1924 (100 år siden)

Døde:
26. september 2002 (78 år) (21 år siden)

Eleonore Bjartveit var en norsk lege og politiker (KrF).

Hun ble innvalgt på Stortinget fra Oslo 1989–1993. Som første vararepresentant i periodene 1981–1985 og 1985–1989 møtte hun fast i den tiden (1983–86) Kåre Kristiansen var medlem av regjeringen. Bjartveit var visepresident i Odelstinget 9. oktober 1985- 9. mai 1986. Hun var kulturminister oktober 1989 til november 1990.

Hun ble utdannet lege i 1951, og fikk senere godkjenning som spesialist i attføringsmedisin og geriatri. Lengst tid arbeidet hun ved Oslo Helseråd, sosialmedisinsk avdeling (1962–1967) og som medisinsk kyndig medlem av Trygderetten (1967–1983). Hun var gift med legen Kjell Bjartveit. Wikipedia

62 år
Anne Bowes-Lyon (Prinsesse)
1917 - 1980

Anne Bowes-Lyon (Danmark)

Prinsesse

Født:
4. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
26. september 1980 (62 år) (43 år siden)

Anne Bowes-Lyon, prinsesse Anne av Danmark (Anne Ferelith Senella) var gift med prins Georg av Danmark, og hun var kusinen til dronning Elisabeth II av Storbritannia.

Hun ble født som Anne Bowes-Lyon, og var datter av John Herbert Bowes-Lyon og Fenella Hepburn-Stuart-Forbes-Trefusis. Faren var storebroren til Elizabeth Bowes-Lyon, den senere britiske dronningmoren.

28. april 1938 giftet Anne seg med Thomas Anson, den senere 4. jarl av Lichfield. De ble skilt i 1948. Sammen hadde de to barn:

Patrick Anson, 5. jarl av Lichfield

Elizabeth Anson

Etter skilsmissen møtte Anne den danske prins Georg, oldebarn av kong Christian IX av Danmark og sønn av prins Axel og svenske prinsesse Margaretha. De giftet seg i Forfarshire den 16. september 1950.

Prinsesse Anne døde i 1980, 62 år gammel. Wikipedia

73 år
Levi Strauss (Gründer)
1829 - 1902

Levi Strauss (USA)

Gründer, designer, oppfinner

Fullt navn / Fødenavn:
Löb Strauß

Født:
26. februar 1829 (195 år siden)

Døde:
26. september 1902 (73 år) (121 år siden)

Levi Strauss (eller Strauß) var en tyskfødt amerikansk klesprodusent. Han grunnla det kjente klesmerket Levi's.

Han ble født som Löb Strauss i Buttenheim i Bayern, i en jødisk familie. I 1847 emigrerte Strauss med sin mor og to søstre til USA for å slutte seg til sine brødre, Jonas og Louis Loeb, som hadde gjort karriere og drev en god forretning der. I 1850 tok han navnet Levi Strauss, og i 1853 flyttet han til San Francisco i California og åpnet en forretning, Levi Strauss & Co. Wikipedia

67 år
Aleksej Savrasov (Kunstmaler)
1830 - 1897

Aleksej Savrasov (Det russiske keiserdømmet)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Aleksej Kondratjevitsj Savrasov

Født:
12. mai 1830 (194 år siden)

Døde:
26. september 1897 (67 år) (126 år siden)

Aleksej Kondratjevitsj Savrasov var en russisk kunstmaler, foregangsmann i bruken av den såkalte lyriske landskapsstilen.

Savrasov var av kjøpmannsslekt. Han begynte tidlig å tegne. I 1838 skrev han seg inn som elev ved Moskvas skole i maling, skulptur og arkitektur. Her begynte han omgående å spesialisere seg i landskapsmaling.

I 1852, to år etter han avla eksamen ved malerskolen i Moskva, reiste han til Ukraina. Savrasov ble i 1854 invitert av lederen i Det keiserlige kunstakademiet, storhertuginne Maria Nikolajevna, til St. Petersburg. Tre år senere, i 1857, flyttet han til Moskva, ettersom han fikk en lærerstilling på kunstskolen der han selv hadde studert. Hans fremste elever, Isaak Levitan og Konstantin Korovin, husket læreren sin med både beundring og takknemlighet.

Savrasov giftet seg i 1857 med Sofija Hertz. Hjemmet deres ble et samlingspunkt for kunstnere og kunstsamlere, blant annet Pavel Tretjakov. Savrasov og særlig Vasilij Perov utviklet et nært vennskap. Perov hjalp Sarasov med å tegne figurer på hans bilde «Volga nær Jurjevets», og Savrasov malte landskapene på Perovs malerier «Fuglefangeren» og «Jegere i bivuakk».

I 1862 reiste Savrasov til England for å se verdensutstillingen i London. I et brev hjem skrev han at ikke noe kunstakademi i verden kunne utvikle en kunstner slik som verdensutstillingen. På reisen besøkte Sarasov også Sveits. Malerne som kom til å påvirke han mest var den britiske maleren John Constable og hans sveitsiske kollega Alexandre Calame.

I 1870 brøt Savrasov med den regjeringsstøttede akademikunsten og ble medlem av Peredvizjniki-gruppen som arbeidet for en realistisk malestil. Wikipedia

68 år
Helmer Andersen Gjedeboe (Eidsvollsmann)
1786 - 1854

Helmer Andersen Gjedeboe (Norge)

Eidsvollsmann, bonde, underoffiser

Født:
19. februar 1786 (238 år siden)

Døde:
26. september 1854 (68 år) (169 år siden)

Helmer Andersen Gjedeboe eller Helmer Geitbuan var underoffiser ved 2. Trondhjemske Infanteriregiment. Han var en av delegatene på riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Han stemte sannsynligvis med Selvstendighetspartiet.

Hans bolig i 1814 i Trondheim var Scholdagerveita 4. Huset ble flyttet i 1979 og er gjenreist på Trøndelag Folkemuseum.

Orkdal ungdomslag reiste en bauta over ham på hans fødested 25. august 1929. Wikipedia

<<
26. September
>>