Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

26. April

Om dagen

26. April er dag 117 i 2024, og er i uke 17. Det er 249 dager igjen av året.
Store bededag (Innført av biskop over Sjælland Hans Bagger i 1686)
Verdens dag for intellektuelt eierskap (Markering av konvensjonen om opphavsrett fra 1970)
FNs minnedag for Tsjernobyl-ulykken (Innført av FN i 2016)

Historie

15 år siden

2008: Incestsaken i Amstetten blir kjent, der Josef Fritzl har holdt datteren fanget i kjelleren siden 1984

Fritzl-saken var en incestsak i Østerrike som ble avdekket i april 2008, da en 42 år gammel kvinne, Elisabeth Fritzl, fortalte til politiet at hun hadde blitt misbrukt av sin far, Josef Fritzl, siden 1977, og holdt som fange siden 1984.

Faren hadde sperret henne inne i en liten, lydtett kjeller uten vinduer og med dårlig luft, under familiens hus og hage nær sentrum av byen Amstetten i delstaten Niederösterreich, og hun hadde ikke sett dagslys på 24 år.

Hun ble holdt innenfor en kjellertrapp, åtte låste dører, og den nest siste døren var gjemt bak et hyllearrangement. Under fangenskapet hadde han voldtatt datteren utallige ganger, noe som førte til at hun fødte syv barn i kjelleren. Tre av barna – en datter og to sønner – hadde vært holdt som fanger i kjelleren hele livet og aldri sett dagslys. Tre barn, født i 1993, 1994 og 1996, hadde Josef Fritzl og hans kone oppfostret i huset over kjelleren. Et barn født i 1996 døde kort etter fødselen, og liket ble brent av Josef Fritzl.

Da den eldste datteren falt i koma med multiorgansvikt våren 2008, gikk Josef Fritzl med på å ta henne på sykehus, og dette førte til at saken ble avdekket. Josef Fritzl har forklart at han ville ha datteren for seg selv, og ønsket at hun skulle føde mange barn så hun ikke skulle bli attraktiv for andre menn. Wikipedia
16 år siden

2007: Blitz gjennomfører en ulovlig demonstrasjon i forbindelse med NATO-toppmøtet i Oslo

Blitz eller Blitz-miljøet er en betegnelse på miljøet rundt det såkalte Blitz-huset i Oslo sentrum. Blitz-miljøet består stort sett av venstreradikale, i all hovedsak pønkere, anarkister, venstresosialister og kommunister. Blitz ble dannet i 1982 og har en lang historie med politisk aktivisme. Blitz har fått kritikk for å bruke vold og hærverk som et politisk virkemiddel.

Den 26. april 2007 ble 250 demonstranter fra Blitz anholdt av politiet i Oslo sentrum. De deltok i en lovlig demonstrasjon mot NATOs utenriksministermøte som ble holdt i byen, men noen av dem brøt politiets sperringer og gikk nærmere rådhuset, hvor de ble stanset av politiet. Åtte av de anholdte ble pågrepet og siktet for vold og skadeverk. Stortingsrepresentant for Oslo FrP Christian Tybring-Gjedde mente at blitzerne burde kastes ut da det ble klart at politiet hadde funnet eksplosiver i huset. Wikipedia
37 år siden

1986: En atomreaktor i Tsjernobyl i Ukraina eksploderer, noe som fører til tidenes største kjernekraftulykke.

Tsjernobyl-ulykken i 1986 er den hittil mest alvorlige kjernekraftulykken i verden. Natt til 26. april 1986 eksploderte én av de fire atomreaktorene i kjernekraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev i Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk i Sovjetunionen. Eksplosjonen var så voldsom at det 500 tonn tunge reaktorlokket ble blåst opp i luften. 56 mennesker døde som følge av eksplosjonen og av akutte stråleskader i ukene etter ulykken.

Store mengder av støv som inneholdt radioaktivt jod og cesium ble sluppet ut i atmosfæren og spredte seg over store områder. Mengden var 400 ganger større enn utslippet i forbindelse med atombombene i Hiroshima og Nagasaki i 1945 under den andre verdenskrig. Omtrent fem millioner mennesker i Hviterussland, Ukraina og Russland lever i dag i områder med betydelig nedfall etter ulykken.

Det totale antall dødsfall som følge av ulykken er beregnet til opp mot 4 000 mennesker. Tallet inkluderer dødsfall 20 år eller mer etter ulykken. Wikipedia
113 år siden

1910: Bjørnstjerne Bjørnson dør i Paris under bahandlingen av bl.a angina pectoris og tromboflebitt, 77 år gammel

Bjørnstjerne Martinius Bjørnson var en norsk dikter, samfunnsdebattant, redaktør, folketaler og teaterpersonlighet. Hans produksjon er meget omfattende med bondefortellinger, skuespill, poesi, romaner, artikler, taler og en enorm mengde brev. Som dikter og samfunnsaktør agerte Bjørnson både i nasjonal og nordisk ånd.

Mens forfatterens bondefortellinger er forankret i norsk nasjonalromantikk med hensyn til form, stil og menneskeskildring, beveget Bjørnson seg siden over det moderne sagadrama og det borgerlige samtidsdrama til de første realistiske problemdramaene.

Bjørnson var også en produktiv lyriker, og mange av hans dikt er tonesatt, blant annet av Rikard Nordraak, Halfdan Kjerulf og Edvard Grieg. Også andre nordiske komponister har tonesatt hans dikt. En av hans fedrelandssanger, Ja, vi elsker dette landet med tone av Rikard Nordraak, er blitt Norges nasjonalsang.

Stortinget bevilget ham diktergasje i 1863. I 1903 ble han som første norske dikter tildelt Nobelprisen i litteratur. Han er også kjent som Riksmålsforbundets grunnlegger. Sammen med Henrik Ibsen, Jonas Lie og Alexander Kielland, ble Bjørnson i mellom- og etterkrigstiden markedsført av Gyldendal forlag som en av de fire store norske dikterne.

Bjørnstjerne Bjørnson døde 26. april 1910 i Paris. Professor Johan Aarli ved nevrologisk avdeling, Haukeland sykehus, har gått inn i Bjørnsons sykehistorie, som mot slutten av livet omfattet diagnosene angina pectoris, tromboflebitt i høyre bein, vaskulært insult og venstresidig lammelse. Bjørnson ville til Paris for å få behandling, og ble fraktet dit i den danske kongens jernbanevogn. Han ble mottatt som den franske republikkens gjest, og på hotell Wagram ble det opprettet en sykestue for ham. Behandlingen han ønsket, var elektroterapi – dengang en moteretning – hos legen d'Arsonval, til tross for at Bjørnsons venn, distriktslegen hjemme, påpekte at dette var ren bløff. d'Arsonvals elektriske kur kunne da heller ikke hjelpe Bjørnson. Wikipedia

Fødsler

39 år
Ida Ingemarsdotter (Langrennsløper)
1985

Ida Ingemarsdotter (Sverige)

Langrennsløper

Født:
26. april 1985 (39 år)

Ida Maria Erika Ingemarsdotter er en svensk tidligere langrennsløper som går for Åsarna IK. Hun vant gull i lagsprint under VM i Oslo 2011 og gull i stafett under OL i Sotsji 2014.

Ingemarsdotter deltok i internasjonale konkurranser for første gang i 2003. I Junior-VM 2004 i Stryn fikk hun sølv på sprint, og i 2005 i Rovaniemi ble det bronse i samme øvelse.

Hennes første pallplassering i verdenscupen kom på sprint klassisk i Canmore 6. februar 2010. Hun ble verdensmester på lagsprint sammen med Charlotte Kalla i Ski-VM 2011 i Oslo, og var med på Sveriges lag som tok sølv på 4 × 5 km stafett i samme mesterskap.

I Ski-VM 2011 i Oslo vant hun gull i lagsprint klassisk stil sammen med Charlotte Kalla.

Hennes første verdenscupseier kom i sprint fristil i Milano 14. januar 2012. I Ski-VM 2013 i Val di Fiemme tok hun sølv både på lagsprinten og på sprint individuelt.

I OL 2014 i Sotsji gikk hun første etappe på det svenske stafettlaget som vant 4 × 5 kilometer stafett foran Finland og Tyskland. De andre på laget var Emma Wikén, Anna Haag og Charlotte Kalla. I samme OL ble hun nummer fem i sprint individuelt. Stafettlaget ble tildelt Svenska Dagbladets gullmedalje (Bragdguldet) for 2014. Denne regnes som svensk idretts høyeste utmerkelse.

I Ski-VM i Falun 2015 tok hun sølv på lagsprint sammen med Stina Nilsson.

Hun la opp i 2019. Wikipedia

44 år
Channing Tatum (Skuespiller)
1980

Channing Tatum (USA)

Skuespiller, filmprodusent, modell, danser

Født:
26. april 1980 (44 år)

Channing Matthew Tatum er en amerikansk skuespiller. Han begynte sin karriere som modell før han opptrådte i diverse filmer. Han har opptrådt i en rekke kjente filmer, blant annet She's the Man (2006), Step Up (2006), Public Enemies (2009), GI Joe: The Rise of Cobra (2009), Dear John (2010), 21 Jump Street (2012) og 22 Jump Street (2014) Jupiter Ascending (2015).

Tatum ble først kjent som danser i Ricky Martins musikkvideo «She Bangs», som han fikk rollen i etter å ha fremført en audition i Orlando. Etter det begynte han som modell innen moteindustrien, og da arbeidet han for kjente selskaper som Armani og Abercrombie & Fitch.

Tatum hoppet snart videre til å være med i TV-reklamer. De mest kjente reklamene var for brusmerker som Mountain Dew og Pepsi i 2002. Senere signerte han en kontrakt med et modellbyrå i Miami og han opptrådte blant annet i Vogue. Tatum begynte på sin skuespillerkarriere ved å opptre i TV-serien CSI: Miami i 2004. Hans første rolle i en spillefilm kom i 2005 i Coach Carter, der han spilte en basketballspiller.

Tatum møtte sin fremtidige kone Jenna Dewan i 2006 på settet til filmen Step Up. Paret ble forlovet i begynnelsen av september 2008 i Maui. I juli 2009 giftet de seg i Church Estates Vineyards i Malibu. Wikipedia

45 år
Sam Totman (Musiker)
1979

Sam Totman (Storbritannia)

Musiker, låtskriver

Født:
26. april 1979 (45 år)

Sam Totman er gitarist og låtskiver for power metal-gruppa Dragonforce. Han har spilt for bandene «Demoniac» og «Shadow Warriors» med forskjellige typer musikk, før han begynte i Dragonforce. Wikipedia

47 år
Tom Welling (Skuespiller)
1977

Tom Welling (USA)

Skuespiller, fjernsynsregissør, fjernsynsprodusent, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas John Patrick Welling

Født:
26. april 1977 (47 år)

Thomas John Patrick Welling er en amerikansk skuespiller. Welling er best kjent for sin rolle som Clark Kent i TV-serien Smallville.

Tom Welling startet sin karriere i Smallville der han hadde rollen som Supermann. I serien kjemper Clark Kent for å få orden på superkreftene sine, kjærligheten og venner. Tom hadde sin første rolle i en spillefilm i Cheaper by the Dozen eller Dusinet fullt som den heter på norsk, hvor han spilte den nest eldste av tolv søsken.

Tom Welling er født og oppvokst i New York. Før han ble skuespiller var han modell. I 2001 var han med i seks episoder av Judging Amy. Etter hans opptreden i Judging Amy fikk han rollen som Clark Kent i Smallville. Tom har vært gift med Jamie White siden 2002.

Tom lever seg så bra inn i rollen sin at han oppfører seg som en helt i hverdagen. En gang så han en kvinne som ble ranet og Tom løp bort til henne og ordna opp konflikten. Kvinnen så på ham og sa: «Wow, you really are Superman» (Wow, du er virkelig Supermann!). Tom begynte bare å le.

Tom Welling gjorde noen modelloppdrag for et modelbyrå i USA, Louisa Modeling Agency. Wikipedia

46 år
Joey Jordison (Gitarist)
1975 - 2021

Joey Jordison (USA)

Gitarist, musiker, plateprodusent, låtskriver, fiolinist, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Nathan Jonas Jordison

Født:
26. april 1975 (49 år siden)

Døde:
26. juli 2021 (46 år) (2 år siden)

Joey Jordison var en amerikansk trommeslager og gitarist fra Des Moines i Iowa, best kjent som trommeslager i nu metal-bandet Slipknot.

Frem til hans død spilte han trommer i nu-metal bandet VIMIC og i blackened death metal-bandet Sinsaenum. Han spilte også gitar i bandet Murderdolls. I tillegg spilte han trommer i bandet Korn i perioden 19. april til 19. september 2007 da den egentlige trommeslageren David Silveria hadde skadet hånden. Han har også spilt for det norske black metal-bandet Satyricon på en turne i USA, sent i 2004, da bandets trommeslager Frost (Kjetil Haraldstad) ikke kunne spille. Den 29. februar 2012 spilte han trommer for bandet System of a Down. Wikipedia

54 år
Melania Trump (Modell)
1970

Melania Trump (Slovenia)

Modell, jewelry designer, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Melanija Knavs

Født:
26. april 1970 (54 år)

Melania Trump er en slovensk/amerikansk smykkedesigner og tidligere modell.

I 2001 flyttet hun til USA. Melania giftet seg i 2005 med eiendomsmagnaten Donald Trump. Paret fikk i 2006 sønnen Barron Trump og samme år ble Melania naturalisert amerikansk statsborger.

Da Donald Trump ble tatt i ed som USAs 45. president, 20. januar 2017, ble Melania USAs førstedame. Hun er den andre førstedamen som er født utenlands (John Q. Adams hustru ble født i England), men den første som ikke er født amerikansk (fru Adams var datter av amerikanske foreldre). Wikipedia

50 år
Per Tore Woie (Politiker)
1969 - 2019

Per Tore Woie (Norge)

Politiker

Født:
26. april 1969 (55 år siden)

Døde:
19. november 2019 (50 år) (4 år siden)

Per Tore Woie var en norsk politiker (Venstre). Han var utdannet cand.mag. fra Universitetet i Oslo med mastergrad fra London School of Economics. Fra 1992 til 1994 var han leder for Unge Venstre etter å ha sittet i sentralstyret siden 1990. Fra 1995 til 1997 jobbet han som politisk rådgiver for Venstres stortingsgruppe. I sentrumsregjeringen fra 1997 til 2000 var han Venstres statssekretær ved statsministerens kontor. Woie er den yngste som noensinne har blitt utnevnt som æresmedlem i Unge Venstre. Wikipedia

58 år
Brita Cappelen Møystad (Journalist)
1966

Brita Cappelen Møystad (Norge)

Journalist, filmkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Brita Møystad Engseth

Født:
26. april 1966 (58 år)

Brita Cappelen Møystad (tidligere Brita Møystad Engseth; født 26. april 1966 i Elverum) er en norsk programleder og filmkritiker.

Møystad kom til NRK på slutten av 1990-tallet og var dommer i TV-quizen Tatt av filmen. Senere ble hun en av programlederne i Filmredaksjonen på NRK (sammen med Pål Bang-Hansen). Etter de var hun filmanmelder i Absolutt underholdning på TV 2 og Oslo TV på TVNorge. Senere var hun i en del år programleder i radiokanalen Kanal 24. I 2005 og 2006 ledet hun realityprogrammet Big Brother på TVNorge.

Tidlig i karrieren skrev hun for gratisavisa Urban. På slutten av 1990-tallet ble hun hentet til Tique og i 2001 ble hun ansatt som leder for Dagsavisens kultur- og featureavdeling.

Våren 2007 ledet hun sitt eget talkshow, Bare Brita Show, på TVNorge, men programmet ble stoppet etter bare to sendinger. I 2014 var hun en av deltakerne i TV 2-programmet Det sterkeste kjønn. Wikipedia

59 år
Kevin James (Skuespiller)
1965

Kevin James (USA)

Skuespiller, filmprodusent, manusforfatter, TV-produsent

Født:
26. april 1965 (59 år)

Kevin James er en amerikansk skuespiller og komiker.

James er mest kjent for sin rolle som Doug Heffernan i serien Kongen av Queens, der han spiller en budbilsjåfør. Doug bor sammen med sin kone Carrie, og hennes far, Arthur. Paret pleier å gå ut med et annet par, Kelly og Deacon. Deacon jobber med Doug og de er bestevenner. Blant andre av Dougs venner er Spence, en taper fra High School som fremdeles bor hos moren sin, Rick, en rundbrenner, og Dougs mislykkede fetter, Danny, som drev en pizzarestaurant konkurs. Doug og Carrie ansetter etter hvert Holly til å lufte Carries far, Arthur. Hun jobber ellers med å lufte hunder.

James har også vært med i filmer. Mest kjent av dem er Hitch med Will Smith, der han trenger hjelp på damefronten. Han har også hatt en gjesterolle i Adam Sandlers 50 First Dates. Kevin James har også vært med i filmen I Now Pronounce You Chuck & Larry, der James spiller hovedrollen sammen med Adam Sandler.

James ble kåret til nr. 89 på Comedy Centrals liste over «Beste standupkomikere» gjennom tidene. Han giftet seg med Steffiana De La Cruz 19. juni 2004, og de fikk en datter 30. september 2005 kalt Sienna-Marie. Wikipedia

61 år
Jet Li (Skuespiller)
1963

Jet Li (Singapore)

Skuespiller, filmprodusent, sanger, skribent, filmregissør, idrettsutøver

Født:
26. april 1963 (61 år)

Jet Li er en kinesisk filmskuespiller, kjent for sine mange roller innen kampsportfilmer (wushu).

Hans roller inkluderer Once Upon A Time In China-serien, hvor han portretterer folkehelten Wong Fei Hung. Hans første rolle i en Hollywood-produksjon var som skurken i Dødelig våpen 4 (1998), men hans første hovedrolle var i Romeo Must Die (2000). Wikipedia

72 år
Jo Eggen (Skribent)
1952

Jo Eggen (Norge)

Skribent, lyriker

Født:
26. april 1952 (72 år)

Jo Eggen er en norsk lyriker. Han debuterte i 1980 med diktsamlingen Ting og tings skygger, som ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris. Wikipedia

73 år
Tor Bomann-Larsen (Skribent)
1951

Tor Bomann-Larsen (Norge)

Skribent, kunstmaler, illustratør, karikaturtegner, barnebokforfatter, biograf

Født:
26. april 1951 (73 år)

Tor Bomann-Larsen er en norsk forfatter og tegner.

Etter å ha tatt sin kunstutdanning fra Einar Granum Kunstfagskole og fra faghøyskolen i Münster i Tyskland hadde han først en kort karriere som billedkunstner. Han debuterte med egen separatutstilling i 1979, og ble innkjøpt av Nasjonalgalleriet samme år. Flere utstillinger ble det ikke, og i stedet begynte han som avistegner i avisen Ny Tid. Han har siden både utgitt tegneserier (blant annet Donald Duck og om Fridtjof Nansen), skrevet flere barnebøker, og utgitt biografier om Roald Amundsen og Sigurd Christiansen. Boka Den evige sne (1993) oppsummerer mange av hans tanker når det gjelder skisportens dominerende stilling i norsk åndsliv, et tema som går igjen i billedbøkene og tegneseriene.

I 2004 mottok han Brageprisen for Folket. Haakon & Maud, andre bind i en biografi om Haakon VII og dronning Maud. I NRK-programmet Faktasjekken kåret medlemmer i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening Haakon og Maud-biografiene til femte beste norske bok i biografisjangeren utgitt etter 1945.

Han er medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Han ble statsstipendiat i 2009. Wikipedia

75 år
Werner Christie (Politiker)
1949

Werner Christie (Norge)

Politiker, lege

Fullt navn / Fødenavn:
Werner Hosewinckel Christie

Født:
26. april 1949 (75 år)

Werner Hosewinckel Christie er en norsk lege og helsepolitiker. Han var Norges helseminister 1992-1995.

Christie var assisterende fylkeslege i Hedmark 1981–84 og fylkeshelsesjef samme sted fra 1988. Han ledet 1992–95 Sosial- og Helsedepartementet i Gro Harlem Brundtlands 3. regjering (Ap), og var den første som brukte tittelen helseminister. Han var formann i Bioteknologinemnda 2000–2004.

Werner Christie er sønn av generalmajor Johan Koren Christie og brorsønn av generalmajor Werner Christie (1917–2004). Wikipedia

77 år
Jan Eivind Myhre (Historiker)
1947

Jan Eivind Myhre (Norge)

Historiker, professor

Født:
26. april 1947 (77 år)

Jan Eivind Myhre er professor i historie ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo. Myhres kompetanseområder er norsk og europeisk historie etter 1800. Spesielle felter er sosialhistorie, historiografi, befolkningshistorie, migrasjonshistorie, byhistorie, barndomshistorie og vitenskapshistorie. Wikipedia

79 år
Paal-Helge Haugen (Forfatter)
1945

Paal-Helge Haugen (Norge)

Forfatter, dramatiker, barnebokforfatter, lyriker

Født:
26. april 1945 (79 år)

Paal-Helge Haugen er en norsk lyriker, forfatter og dramatiker. Han skriver på nynorsk. Haugen har studert medisin ved Universitetet i Oslo samt film og teater i USA. Han underviste i film- og skjønnlitterær skriving i perioden 1973–78. Verkene hans er oversatt til et tyvetalls språk.

I perioden 1965–67 var Haugen medlem av redaksjonen i litteraturtidsskriftet Profil. Han har vært formann i Statens Filmproduksjonsutvalg (1980–85), formann i Den norske forfatterforeningens litterære råd og nestformann i Norske Dramatikeres Forbund.

Han har samarbeidet med mange artister (Kjell Nupen, Grete Nash, Olaf Chr. Jensen, Jens Johannessen, Jan Groth, med fler) og både norske og internasjonale komponister (Iannis Xenakis, Atli Heimir Sveinsson, Kjell Habbestad, Bjørn Kruse, Arne Nordheim, med fler).

I 1991 ble Haugen nominert til Nordisk råds litteraturpris for diktsamlingen Meditasjonar over Georges de la Tour og i 2008 ble han tildelt Aschehougprisen og Gyldendalprisen. Medlem av Agder Vitenskapsakademi fra 2003.

Haugenparken i Songdalen ble oppkalt etter ham på 50-årsdagen i 1995.

Det kongelige hoff kunngjorde 16. januar 2009 at Hans Majestet Kongen har utnevnt Haugen til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden «for hans innsats for norsk litteratur- og kulturliv». Wikipedia

86 år
Duane Eddy (Musiker)
1938

Duane Eddy (USA)

Musiker, jazzgitarist, låtskriver, plateartist

Født:
26. april 1938 (86 år)

Duane Eddy er en amerikansk rockemusiker.

Eddys «Rebel Rouser» fra juli 1958 er en av 1950-tallets mest populære instrumentale rock and roll-hiter. Noen av hans populære oppfølgere var «Peter Gunn» og «Shazam».

Eddy var den som innførte «twang» i rock'n'rollen. Han er den mest fremgangsrike instrumentalisten i rockehistorien, og han har solgt over 100 millioner album. Wikipedia

91 år
Carol Burnett (Skuespiller)
1933

Carol Burnett (USA)

Skuespiller, sanger, TV-programleder, skribent, manusforfatter, danser, komiker

Fullt navn / Fødenavn:
Carol Creighton Burnett

Født:
26. april 1933 (91 år)

Carol Creighton Burnett er en amerikansk skuespiller, danser, sanger og forfatter, og en av Amerikas mest suksessrike kvinnelige TV-personligheter.

Burnett startet sin karriere på nattklubber og fortsatte i ulike TV-programmer. I 1967 fikk hun eget show på CBS, The Carol Burnett Show. Burnett har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame for sin innsats innen TV-underholdningsbransjen og 9. november 2005 ble hun tildelt Presidentens frihetsmedalje av president George W. Bush. Wikipedia

94 år
Bodil Cappelen (Kunstmaler)
1930

Bodil Cappelen (Norge)

Kunstmaler, illustratør, tekstilkunstner

Født:
26. april 1930 (94 år)

Bodil Cappelen er en norsk maler, tekstilkunstner og bokillustratør. Hun har også skrevet barnebøker.

Foreldre til Bodil Cappelen var Edith Heiberg fra Leikanger i Sogn og Johan Munthe Cappelen fra Oslo. Faren var jurist og er kjent for at han tok dissens som lagmann i saken mot politimester Knut Rød i rettsoppgjøret etter krigen. Bodil vokste opp med to søstre, Lotte Cappelen Thiis og Eli Heiberg.

Cappelen er utdannet i grafikk og tekstil fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo (1948-1951).

Cappelen var gift første gang med forfatter og maler Finn Strømsted. Paret hadde to barn, Aili Strømsted og Rune Cappelen Strømsted. Fra 1975 til 1994 var Cappelen samboer og gift med Olav H. Hauge, i Ulvik i Hardanger. Ekteskapet ble inngått 27. januar 1978. I årene 1977-1997 hadde Cappelen Statens garantiinntekt for kunstnere.

I 1970-årene hadde Cappelen flere separatutstillinger av billedtepper, og mellom 1968 og 1982 deltok hun også en lang rekke ganger på Sørlandsutstillingen, Vestlandsutstillingen og Høstutstillingen med billedvev.

Etter den siste separatutstillingen i Kunstnernes hus 1981 valgte Cappelen å illustrere bøker for barn. Hun har illustrert fem bøker for det samiske forlaget Davvi Girji i Karasjok, med egen tekst i to av dem. I tillegg har hun illustrert «Norske barnerim og regler» (Aschehoug 1984). I samarbeid med Olav H.Hauge ga hun ut «ABC», i utgaver i 1986, 1987, 1995 og 2008.

I 1991 hadde Cappelen sin første separatutstilling av oljemalerier, i Galleri Nota Bene i Oslo. Siden dette har hun hatt flere utstillinger av maleri og er fremdeles aktiv ved staffeliet. Siden 1998 har Cappelen bodd i Son.

Bodil Cappelen gjør Delacroix´ ord til sine egne: «Et bildes fremste oppgave er å være en fest for øyet.»

Cappelen er medlem av Norske billedkunstnere (NBK) og Landsforeningen Norske Malere (LNM). Kunstverk av Cappelen er innkjøpt til Bergen Billedgalleri, Norsk kulturråd og flere offentlige bygg. Wikipedia

88 år
Johannes Eckhoff (Skuespiller)
1919 - 2007

Johannes Eckhoff (Norge)

Skuespiller

Født:
26. april 1919 (105 år siden)

Døde:
26. oktober 2007 (88 år) (16 år siden)

Johannes Nicolai Eckhoff var en prisbelønt norsk skuespiller.

Han tilhørte slekten Eckhoff. Hans far døde tidlig, noe som førte til at hele familien falt fra hverandre. Johannes Nicolai Eckhoff ble derfor plassert i et tysk kloster. Etter noen år der gikk han på barneskole på Lillehammer.

I perioden 1936-1939 gikk han på teaterskole i Frankfurt am Main. Han debuterte i 1939 på Trøndelag Teater, og var under den andre verdenskrig ved Centralteatret, samtidig som han var aktiv i motstandskampen. Etter krigen fikk han roller i krigsfilmene Englandsfarere (1946) og Kampen om tungtvannet (1948).

Deretter var han ved Riksteatret fra 1950 til 1985. Hans første rolle på Riksteatret var i Jeppe på Bjerget, senere spilte han brilleslange i en sceneversjon av Rudyard Kiplings bok om Mowgli. Han spilte også i oppsetninger ved Det Nye Teater og Seniorteatret. I Stompa-hørespillene på radio ga han stemme til rollefiguren «Nøtterø», og han medvirket også i Fjernsynsteatrets oppsetninger.

Eckhoff var en hyppig brukt oppleser for NRK radio, spesielt for Barnetimen. Han spilte «butikkeier Aksel Hagen» i NRKs populære Barne-TV-serie Lillys butikk. Han hadde også en liten rolle i Brødrene Dal og spektralsteinene, som «Snorre Sprett».

Eckhoff var prisbelønt for sitt humanitære arbeid; han hadde over to tusen gjestespill ved norske fengsler og institusjoner. Wikipedia

102 år
I.M. Pei (Arkitekt)
1917 - 2019

I.M. Pei (USA)

Arkitekt

Født:
26. april 1917 (107 år siden)

Døde:
16. mai 2019 (102 år) (4 år siden)

Ieoh Ming «I.M.» Pei (tradisjonell kinesisk: 貝聿銘; pinyin: Bèi Yùmíng; Wade–Giles: Pei Yü-Ming; født 26. april 1917 i Guangzhou i provinsen Guangdong i Kina, død 16. mai 2019 på Manhattan i New York) var en Pritzker-prisbelønnet kinesiskfødt amerikansk arkitekt. Wikipedia

85 år
Charles Francis Richter (Seismolog)
1900 - 1985

Charles Francis Richter (USA)

Seismolog, geolog

Født:
26. april 1900 (124 år siden)

Døde:
30. september 1985 (85 år) (38 år siden)

Charles Francis Richter var en amerikansk seismolog. Han er mest kjent for å ha utviklet Richters skala, som brukes for å måle styrken på jordskjelv, sammen med Beno Gutenberg i 1935.

Richter var av tysk avstaming. Hans oldefar kom fra Baden-Baden (i Baden-Württemberg) i 1848 på grunn av hjemlandets politiske ustabilitet i dette opprørets år i mange europeiske land.

Foreldrene (Fred W. Kinsinger og Lillian Anna Richter) ble skilt tidlig, og gutten ble da med moren som flyttet med ham til sin egen far. Ni år gammel flyttet Richter slik til Los Angeles, der bestefaren var sekretær og reparatør i et firma som produserte maskiner.

Han studerte ved Stanford University og begynte med sin doktorgradsforskning i fysikk ved Caltech under Robert Millikan. Før han avsluttet dette, takket han i 1927 ja til en stilling ved det seismologiske laboratorium ledet av Harry O. Wood (1879–1958).

Richters skala, som han utviklet for jordskjelvmåling i samarbeid med tyskeren Beno Gutenberg, ble lansert i 1935. Da var Richter forsker ved California Institute of Technology i Pasadena rett nord for Los Angeles. Staten California er kjent som et område med mye jordskjelv. I starten var Richter-skalaen bare gyldig sør i California. Målemetoden ble etter dette videreutviklet til å kunne brukes jorden rundt.

Frem til da hadde styrkegraden til jordskjelv blitt målt i forhold til hverandre på grunnlag av skader. Særlig gjaldt dette graden av skader i bystrøk. Richter og Gutenberg lanserte en skala med absolutte verdier. Gutenberg fant ut at jordskjelvskalaen burde være logaritmisk. Trinn fire er ti ganger mer i amplitude enn trinn tre. Amplituden er størrelsen på sjokkbølgene et jordskjelv lager. Slike bølger gir utslag på en seismograf. Den utløste energien er 31 ganger større for hvert trinn på Richter-skalaen.

I et intervju på sine gamle dager sa Richter at det bare var ved en tilfeldighet at jordskjelvskalaen ble knyttet til hans navn. Han mente at Gutenberg hadde en like viktig rolle som ham i utviklingen av skalaen.

Da Richter døde i 1985 var han verdenskjent, og gikk under namnet Dr. Quake, eller Doktor Skjelv. På det tidspunktet var Richter-skalaen i det alt vesentlige blitt erstattet av en annen skala, momentmagnitude. Wikipedia

86 år
Vicente Aleixandre (Poet)
1898 - 1984

Vicente Aleixandre (Spania)

Poet

Fullt navn / Fødenavn:
Vicente Pío Marcelino Cirilo Aleixandre y Merlo

Født:
26. april 1898 (126 år siden)

Døde:
14. desember 1984 (86 år) (39 år siden)

Vicente Aleixandre, fullt navn Vicente Pío Marcelino Cirilo Aleixandre y Merlo var en spansk poet. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1977 «for en nyskapende diktning som illustrerer den menneskelige tilstand i kosmos og i dagens samfunn samtidig som det representerer mellomkrigstiden store fornyelse av den spanske poesiens tradisjoner».

Aleixandre tilhørte den innflytelserike poetgenerasjonen Generasjon 27 sammen med blant andre Federico García Lorca, Jorge Guillén, Rafael Alberti og Luis Cernuda og var tidlig påvirked av surrealismen. Den spanske borgerkrig innebar en forandring av hans poesi til et enklere billedspråk. Han ble i 1949 innvalgt i Det spanske akademi. Wikipedia

93 år
Rudolf Hess (Politiker)
1894 - 1987

Rudolf Hess (Tyskland)

Politiker, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Rudolf Walter Richard Heß

Født:
26. april 1894 (130 år siden)

Døde:
17. august 1987 (93 år) (36 år siden)

Rudolf Hess, egentlig Rudolf Walter Richard Heß, var en tysk nasjonalsosialistisk politiker fra 1920 til 1945. Han var fra 1933 til 1941 minister uten portefølje og Adolf Hitlers stedfortreder og nummer tre i Det tredje riket etter Hermann Göring.

Han fløy på egen hånd til Storbritannia i mai 1941 og satt i britisk fangenskap til Nürnbergprosessen der han ble dømt. Deretter satt han resten av livet i alliert fangenskap i Spandau-fengselet. Wikipedia

75 år
Alfred Krupp (Oppfinner)
1812 - 1887

Alfred Krupp (Tyskland)

Oppfinner, industrimann

Født:
26. april 1812 (212 år siden)

Døde:
14. juli 1887 (75 år) (136 år siden)

Alfred Krupp, egentlig Alfried Felix Alwyn Krupp, var en tysk industrimann og leder for Krupp i mer enn 60 år.

Alfred Krupp var sønn av konserngrunnleggeren Friedrich Krupp og Therese Krupp. Familien Krupps forfedre varrådsherrer og ansette handelsfolk i Essen. Som stamfar regnet de den hollandske religionsflyktning Arndt Kruipe (død 1624).

Da faren døde i 1826, måtte den 14-årige Alfred slutte skolen og overta ansvaret for bedriften sammen med moren. De første årene var vanskelig da farens produktutvikling ikke kastet av seg. Den unge Alfred måtte arbeide i produksjonen på linje med arbeidsfolkene om dagen og forsket videre langs farens linjer om natten. I de første 15 årene av hans periode var det såvidt bedriften hadde penger til lønninger.

I 1841 fikk produktutviklingen et gjennombrudd og de kunne støpe stål i store, massive blokker, noe som dannet grunnlag for å produsere kanoner i stål. De første kom i 1847 og i 1851 kom de med en helt nytt og banebrytende stålhjul til jernbanemateriell. De utviklet også etter hvert kanoner som kunne lades i bakkant, noe som revolusjonerte dette våpenet framfor de tidligere munningsladede da både tempoet og treffsikkerheten ble bedre.

Under Den fransk-prøyssiske krig (1870–1871) fikk særlig disse kanonene sitt gjennombrudd, noe som hadde enorm betydning for bedriften. Etter at franskmennene tapte krigen, solgte de også disse våpnene til dem. Den internasjonale anerkjennelsen gjorde at bedriften fikk en sterk og rask ekspansjon.

Han utviklet familiebedriften til et internasjonalt konsern med en bred produksjonslinje som omfattet alt fra jernbanemateriell, men særlig våpen. Blant de viktigste kundene var Preussen og fra 1871 Det tyske riket. Ved hans død var det 20 200 ansatte ved fabrikken i Essen, og med ansatte utenfor kjernefabrikken var det hele 75 000 ansatte i hans tjeneste. Under byggingen av Villa Hügel midt under den fransk-prøyssiske krig klarte han å få levert fransk granitt til tross for handelsembargoen som gjaldt under krigen. Hans posisjon som samtidens store våpenprodusent gjorde at han fikk tilnavnet «Kanonenkönig» («kanonkongen»).

Hans sønn Friedrich Alfred Krupp overtok konsernet etter sin far. Wikipedia

65 år
Eugène Delacroix (Kunstmaler)
1798 - 1863

Eugène Delacroix (Frankrike)

Kunstmaler, dagbokskriver, litograf, fotograf, tegner

Født:
26. april 1798 (226 år siden)

Døde:
13. august 1863 (65 år) (160 år siden)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix var en fransk maler. Han blir sett på som en av de største kunstnerne fra den romantiske perioden. Wikipedia

75 år
Ludwig Uhland (Språkforsker)
1787 - 1862

Ludwig Uhland (Tyskland)

Språkforsker, lyriker, sangtekstforfatter, politiker, advokat, litteraturhistoriker, universitetslærer, dikter, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Ludwig Uhland

Født:
26. april 1787 (237 år siden)

Døde:
13. november 1862 (75 år) (161 år siden)

Johann Ludwig Uhland var en tysk, romantisk dikter, forfatter, professor, advokat og politiker.

Han studerte juss og språk/klassisk litteratur i perioden 1802–1808. Under et studieopphold i Paris (1810/1811) fordypet han seg i gamle, franske og tyske skriftsamlinger. I 1810-1814 arbeidet han som sekretær i Justisdepartementet, deretter som advokat i Stuttgart. I 1829 fikk han et professorat i tysk og litteratur i Tübingen. I perioden 1832-1838 arbeidet han som politiker. I 1850 reiste han tilbake til sin fødeby, Tübingen, og bodde der til sin død.

Uhland giftet seg med en svært rik kvinne i 1820, og kunne forfølge sine politiske og litterære ambisjoner uten økonomiske bekymringer. Han var spesielt opptatt av germanske sagaer, folkediktning og middelalderpoeten Walther von der Vogelweide. Uhland er mest kjent for sine romantiske dikt og historiske ballader, bl.a. «Roland», «Graf Eberhard», «Ich hatt' einen Kameraden» and «Der Wirtin Töchterlein».

Mange komponister har tonesatt hans dikt, blant andre Franz Schubert, Robert Schumann og Edvard Grieg. Wikipedia

Dødsfall

84 år
Tamara Press (Friidrettsutøver)
1937 - 2021

Tamara Press (Russland)

Friidrettsutøver

Fullt navn / Fødenavn:
Tamara Natanivna Press

Født:
10. mai 1937 (87 år siden)

Døde:
26. april 2021 (84 år) (2 år siden)

Tamara Natanivna Press er en tidligere ukrainsk kulestøter og diskoskaster. Hun representerte Sovjetunionen. Sammen med sin yngre søster Irina Press, som også var friidrettsutøver, vant hun nesten alt som var å vinne.

Under OL 1960 i Roma vant Tamara gull i kulestøt og sølv i diskos. Fire år senere, under OL 1964 i Tokyo vant hun gull i begge øvelsene. Hun satte seks verdensrekorder i kulestøt og diskos.

Hun hadde også suksess i europamesterskapene. Under EM 1958 i Stockholm vant hun bronse i kulestøt, og under EM 1962 i Beograd ble hun europamester i både kulestøt og diskos.

Det ble sagt om begge søstrene at kjønnet deres ikke kunne bestemmes. Enkelte mente at de var hermafroditter, andre mente at de hadde tatt injeksjoner med mannlige kjønnshormoner. Etter at kjønnstesting av alle utøvere ble obligatorisk i 1968 (denne testen ble opphevet i 2000), forsvant begge søstrene fra konkurranseidrett. Vestlige medier tolket dette som en tilståelse, mens russiske aviser konsekvent har benektet påstandene.

Det lille utestedet Tamara på Grünerløkka i Oslo er oppkalt etter Tamara Press og bl.a. dekorert med bilder fra hennes idrettskarriere. Wikipedia

82 år
Astrid Dahlsveen (Billedhugger)
1929 - 2012

Astrid Dahlsveen (Norge)

Billedhugger

Født:
29. oktober 1929 (94 år siden)

Døde:
26. april 2012 (82 år) (12 år siden)

Astrid Dahlsveen var en norsk billedhugger, bosatt i Ørland. Hennes formspråk var naturalistisk med lettere forenklinger.

Hennes offentlige arbeider omfattet blant annet Fløytespiller i Grieghallen i Bergen, Gutter hopper bukk (1976) i Oslo, Sandnes og Ørland, Adrian Posepilt i Trondheim, Musse på gyngehesten i Trondheim og Steinkjer, Ungdom i nød i Trondheim, Rytmelek/Jazzballet ved Åsheim skole i Trondheim, Duett for fløyte i Arendal, Hemmelig samtale (utført 1972, oppsatt 2002) i Ørland, Sjøløve ved Vallersund gård i Bjugn, og monumentet over Hannah og Hans Ryggen (1994) på Brekstad havn.

Dahlsveen var elev hos Oscar Lynum i gymnastiden, gikk deretter på Kunstskolen i Trondheim 1948-49 med Kristofer Leirdal som lærer, og på Kunstakademiet 1949-50 hos Per Palle Storm, og på Vrije Akademie voor Beeldende Kunsten i Haag 1958. Separatutstillinger i Trondhjems Kunstforening 1977 og 2008, på Kunstnernes Hus 1978, Kunstnerringen i Oslo 1985, Kunstnerforbundet 1987, Lillehammer kunstmuseum 1982, Nord-Trøndelag fylkesgalleri 1992, og flere ganger ved Austråttborgen og i Ørland/Bjugn.

Hun har skrevet artikler om Hannah og Hans Ryggen, og om Ove Bjelkes inspirasjonskilder for Austråttborgen. Wikipedia

60 år
Phoebe Snow (Sanger)
1950 - 2011

Phoebe Snow (USA)

Sanger, komponist, låtskriver, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Phoebe Ann Laub

Født:
17. juli 1950 (73 år siden)

Døde:
26. april 2011 (60 år) (13 år siden)

Phoebe Snow var en amerikansk sanger, låtskriver og gitarist.

Snow vokste opp i Teaneck i New Jersey, der hun ble uteksaminert fra Teaneck High School. Hun begynte senere ved Shimer College i Mount Carroll i Illinois. Som student spilte hun akustisk gitar på forskjellige nattklubber i Greenwich Village.

Snow var i en kortere periode gift med Phil Kearns, og i desember 1975 fødte hun en alvorlig hjerne-skadet datter, Rose Valerie.

Snow gjennomførte flere turneer til Nord-Amerika, Storbritannia, Tyskland og Østen.

Gjennom hele 1990-tallet hadde hun rekke opptredener på radio-programmet til Howard Stern. Snow har opptrådt sammen med en rekke kjente artister som f.eks. Lou Rawls, Ladysmith Black Mambazo, Dave Grusin, Garland Jeffreys, Donald Fagen, Paul Simon, Billy Joel, Queen, Hiroshi Fujiwara, Jackson Browne, Dave Mason, Linda Ronstadt, Bonnie Raitt, Michael McDonald, Boz Scaggs, Cyndi Lauper, Roger Daltrey, Chaka Khan, Laurie Anderson og flere andre.

Snow mottok utmerkelsen Cultural Achievement Award i mai 1998 fra borgermester i New York Rudolph Giuliani. Hun var også mottaker av flere andre utmerkelser.

Snow fikk en hjerneblødning den 19. januar 2010 og gled inn i koma, hvor hun utviklet blodpropp, lungebetennelse og hjertesvikt. Snow døde 26. april 2011 i Edison i New Jersey, 60 år gammel. Wikipedia

64 år
Geir Hovig (Programleder)
1944 - 2009

Geir Hovig (Norge)

Programleder, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Geir Johannes Hovig

Født:
18. september 1944 (79 år siden)

Døde:
26. april 2009 (64 år) (15 år siden)

Geir Johannes Hovig var en programleder i NRK og bluesentusiast.

Hovig jobbet som journalist i Associated Press og NTB før han startet sin karriere i NRK i 1970. Gjennom programmet Kveldskjør på P2 ble Hovig en kjent radiostemme, men han huskes kanskje best for radioprogrammene Eldorado og Hovigs Hangar.

Han deltok i utallige opptredener på ulike bluesscener som konferansier og formidler. Wikipedia

79 år
Count Basie (Pianist)
1904 - 1984

Count Basie (USA)

Pianist, orkesterleder, dirigent, komponist, selvbiograf, skuespiller, jazzmusiker, musiker, låtskriver, organist

Fullt navn / Fødenavn:
William James Basie

Født:
21. august 1904 (119 år siden)

Døde:
26. april 1984 (79 år) (40 år siden)

William «Count» Basie var en amerikansk jazzmusiker, komponist og orkesterleder.

William Basie kom fra enkle kår. Hans far, Harvey Lee Basie, arbeidet som kusk og husmester for en jurist, moren het Lilly Ann Childs Basie. Hans bror, åtte år eldre enn ham selv, døde mens Basie fortsatt var i barneårene. Faren spilte mellophon, et slags horn; hans første klaverundervisning fikk han av moren på hjemmets piano. Senere fikk Basie klavertimer av en iss Vandevere.

Han spilte som ung med Sonny Greer, før han flyttet til New York City 1924 for å studere orgelspill og stride piano under Fats Waller. Derpå turnerte han vaudeville med Theater Owners Booking Association, antok tilnavnet «Count», og flyttet til den sterkt voksende jazzscenen i Kansas 1927, først under Walter Pages «Blue Devils» (1927-28), dernest i Bennie Motens orkester (1929-35). Etter Motens bortgang dannet Basie eget orkester «Barons of Rhythm» på Reno Club. De flyttet til Chicago 1936 og New York 1937, og ble via radiosendingene nasjonalt kjent som «The Count Basie Orchestra», med innspillinger på Decca. Basie's orkester var kjent spesielt for One O’Clock Jump 1937, Jumpin’ at the Woodside 1938 og Taxi War Dance 1939. Av besetningen før 1940 var i hovedsak Jimmy Rushing vokal, Freddie Greene gitar, Lester Young, Herschel Evans og Earle Warren på saksofon, Buck Clayton og Harry Edison på trompet, Benny Morton og Dickie Wells på trombone, Walter Page bass og Jo Jones trommer.

Orkesteret ga seg 1950, hvorpå Basie utover 50- og 60-tallet etablerte oppfølgere som bl.a. turnerte Europa (inkludert Oslo, 1954) og Japan 1963. Perioden ga Neil Heftis komposisjon til Basie, The kid from Red Bank, som ble fast intro til NRK-programmet «Reiseradioen». Etter hans død (kreft) ble hans siste orkester videreført under Thad Jones (1984-86) og Frank Foster (1986-95). Man finner «Count Basie Theatre» i hjembyen Red Bank, hvorfra man deler ut de årlige «Basie awards» innen musikkfaget. Basie mottok en rekke Grammy og utmerkelser fra Down Beat. Wikipedia

77 år
Bjørnstjerne Bjørnson (Lyriker)
1832 - 1910

Bjørnstjerne Bjørnson (Norge)

Lyriker, dramatiker, skribent, journalist, prosaforfatter, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Bjørnstjerne Martinius Bjørnson

Født:
8. desember 1832 (191 år siden)

Døde:
26. april 1910 (77 år) (114 år siden)

Bjørnstjerne Martinius Bjørnson var en norsk dikter, samfunnsdebattant, redaktør, folketaler og teaterpersonlighet. Hans produksjon er meget omfattende med bondefortellinger, skuespill, poesi, romaner, artikler, taler og en enorm mengde brev.[note 1] Som dikter og samfunnsaktør agerte Bjørnson både i nasjonal og nordisk ånd.

Mens forfatterens bondefortellinger er forankret i norsk nasjonalromantikk med hensyn til form, stil og menneskeskildring, beveget Bjørnson seg siden over det moderne sagadrama og det borgerlige samtidsdrama til de første realistiske problemdramaene.

Bjørnson var også en produktiv lyriker, og mange av hans dikt er tonesatt, blant annet av Rikard Nordraak, Halfdan Kjerulf og Edvard Grieg. Også andre nordiske komponister har tonesatt hans dikt. En av hans fedrelandssanger, Ja, vi elsker dette landet med tone av Rikard Nordraak, er blitt Norges nasjonalsang.[note 2]

Stortinget bevilget ham diktergasje i 1863. I 1903 ble han som første norske dikter tildelt Nobelprisen i litteratur. Han er også kjent som Riksmålsforbundets grunnlegger. Sammen med Henrik Ibsen, Jonas Lie og Alexander Kielland, ble Bjørnson i mellom- og etterkrigstiden markedsført av Gyldendal forlag som en av de fire store norske dikterne. Wikipedia

37 år
Tom Ketchum (Kriminell)
1863 - 1901

Tom Ketchum (USA)

Kriminell, cowboy

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Edward Ketchum

Født:
31. oktober 1863 (160 år siden)

Døde:
26. april 1901 (37 år) (123 år siden)

Thomas Edward Ketchum, kjent som Black Jack Ketchum var en amerikansk cowboy og kriminell. Han drev med ran og annen kriminalitet sammen med blant andre Butch Cassidy og Sundance Kid, de tilhørte gjengen Hole in the Wall Gang. Wikipedia

49 år
Emanuel Mohn (Fjellklatrer)
1842 - 1891

Emanuel Mohn (Norge)

Fjellklatrer, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Emanuel Meyer Mohn

Født:
15. februar 1842 (182 år siden)

Døde:
26. april 1891 (49 år) (133 år siden)

Emanuel Meyer Mohn var en kjent norsk friluftsentusiast, skribent og tegner. Han ble kjent for sine begeistrede artikler om fjellvandringens gleder, som fikk stor betydning for fjellsportens utbredelse i Norge. Han var bror til meteorolog Henrik Mohn og statistiker Jacob Mohn. Sammen med William Cecil Slingsby og Knut Lykken var han med på førstebestigningen av Store Skagastølstind i 1876, men bare Slingsby nådde toppen. I Jotunheimen har Mohns skar fått navn etter ham. Wikipedia

<<
26. April
>>