Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se dagens flash deals!
Tilbud
Se dagens flash deals!
Mange nye produkter hver dag. Her kan du virkelig gjøre et kupp!
Gå til DealeXtreme
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
20% rabatt på veggbilder
3 År
20% rabatt på veggbilder
Beskrivelse:
Koden gir 20% rabatt på bilder til vegg. Kan ikke brukes med andre koder og rabatter.

Tilbudet varer til og med 31. mars 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
3 År
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Få 20% rabatt ved påmelding til nyhetsbrev
3 År
Få 20% rabatt ved påmelding til nyhetsbrev
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Amberly
3 År
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

26. April

Om dagen

26. April er dag 116 i 2021, og er i uke 17. Det er 249 dager igjen av året.
Verdens dag for intellektuelt eierskap (Markering av konvensjonen om opphavsrett fra 1970)
FNs minnedag for Tsjernobyl-ulykken (Innført av FN i 2016)

Historie

12 år siden

2008: Incestsaken i Amstetten blir kjent, der Josef Fritzl har holdt datteren fanget i kjelleren siden 1984

Fritzl-saken var en incestsak i Østerrike som ble avdekket i april 2008, da en 42 år gammel kvinne, Elisabeth Fritzl, fortalte til politiet at hun hadde blitt misbrukt av sin far, Josef Fritzl, siden 1977, og holdt som fange siden 1984.

Faren hadde sperret henne inne i en liten, lydtett kjeller uten vinduer og med dårlig luft, under familiens hus og hage nær sentrum av byen Amstetten i delstaten Niederösterreich, og hun hadde ikke sett dagslys på 24 år.

Hun ble holdt innenfor en kjellertrapp, åtte låste dører, og den nest siste døren var gjemt bak et hyllearrangement. Under fangenskapet hadde han voldtatt datteren utallige ganger, noe som førte til at hun fødte syv barn i kjelleren. Tre av barna – en datter og to sønner – hadde vært holdt som fanger i kjelleren hele livet og aldri sett dagslys. Tre barn, født i 1993, 1994 og 1996, hadde Josef Fritzl og hans kone oppfostret i huset over kjelleren. Et barn født i 1996 døde kort etter fødselen, og liket ble brent av Josef Fritzl.

Da den eldste datteren falt i koma med multiorgansvikt våren 2008, gikk Josef Fritzl med på å ta henne på sykehus, og dette førte til at saken ble avdekket. Josef Fritzl har forklart at han ville ha datteren for seg selv, og ønsket at hun skulle føde mange barn så hun ikke skulle bli attraktiv for andre menn. Wikipedia
13 år siden

2007: Blitz gjennomfører en ulovlig demonstrasjon i forbindelse med NATO-toppmøtet i Oslo

Blitz eller Blitz-miljøet er en betegnelse på miljøet rundt det såkalte Blitz-huset i Oslo sentrum. Blitz-miljøet består stort sett av venstreradikale, i all hovedsak pønkere, anarkister, venstresosialister og kommunister. Blitz ble dannet i 1982 og har en lang historie med politisk aktivisme. Blitz har fått kritikk for å bruke vold og hærverk som et politisk virkemiddel.

Den 26. april 2007 ble 250 demonstranter fra Blitz anholdt av politiet i Oslo sentrum. De deltok i en lovlig demonstrasjon mot NATOs utenriksministermøte som ble holdt i byen, men noen av dem brøt politiets sperringer og gikk nærmere rådhuset, hvor de ble stanset av politiet. Åtte av de anholdte ble pågrepet og siktet for vold og skadeverk. Stortingsrepresentant for Oslo FrP Christian Tybring-Gjedde mente at blitzerne burde kastes ut da det ble klart at politiet hadde funnet eksplosiver i huset. Wikipedia
110 år siden

1910: Bjørnstjerne Bjørnson dør i Paris under bahandlingen av bl.a angina pectoris og tromboflebitt, 77 år gammel

Bjørnstjerne Martinius Bjørnson var en norsk dikter, samfunnsdebattant, redaktør, folketaler og teaterpersonlighet. Hans produksjon er meget omfattende med bondefortellinger, skuespill, poesi, romaner, artikler, taler og en enorm mengde brev. Som dikter og samfunnsaktør agerte Bjørnson både i nasjonal og nordisk ånd.

Mens forfatterens bondefortellinger er forankret i norsk nasjonalromantikk med hensyn til form, stil og menneskeskildring, beveget Bjørnson seg siden over det moderne sagadrama og det borgerlige samtidsdrama til de første realistiske problemdramaene.

Bjørnson var også en produktiv lyriker, og mange av hans dikt er tonesatt, blant annet av Rikard Nordraak, Halfdan Kjerulf og Edvard Grieg. Også andre nordiske komponister har tonesatt hans dikt. En av hans fedrelandssanger, Ja, vi elsker dette landet med tone av Rikard Nordraak, er blitt Norges nasjonalsang.

Stortinget bevilget ham diktergasje i 1863. I 1903 ble han som første norske dikter tildelt Nobelprisen i litteratur. Han er også kjent som Riksmålsforbundets grunnlegger. Sammen med Henrik Ibsen, Jonas Lie og Alexander Kielland, ble Bjørnson i mellom- og etterkrigstiden markedsført av Gyldendal forlag som en av de fire store norske dikterne.

Bjørnstjerne Bjørnson døde 26. april 1910 i Paris. Professor Johan Aarli ved nevrologisk avdeling, Haukeland sykehus, har gått inn i Bjørnsons sykehistorie, som mot slutten av livet omfattet diagnosene angina pectoris, tromboflebitt i høyre bein, vaskulært insult og venstresidig lammelse. Bjørnson ville til Paris for å få behandling, og ble fraktet dit i den danske kongens jernbanevogn. Han ble mottatt som den franske republikkens gjest, og på hotell Wagram ble det opprettet en sykestue for ham. Behandlingen han ønsket, var elektroterapi – dengang en moteretning – hos legen d'Arsonval, til tross for at Bjørnsons venn, distriktslegen hjemme, påpekte at dette var ren bløff. d'Arsonvals elektriske kur kunne da heller ikke hjelpe Bjørnson. Wikipedia

Fødsler

42 år
Sam Totman (Musiker)
1979

Sam Totman (Storbritannia)

Musiker, låtskriver

Født:
26. april 1979 (42 år)

Sam Totman er gitarist og låtskiver for power metal-gruppa Dragonforce. Han har spilt for bandene «Demoniac» og «Shadow Warriors» med forskjellige typer musikk, før han begynte i Dragonforce. Wikipedia

88 år
Johannes Eckhoff (Skuespiller)
1919 - 2007

Johannes Eckhoff (Norge)

Skuespiller

Født:
26. april 1919 (102 år siden)

Døde:
26. oktober 2007 (88 år) (13 år siden)

Johannes Nicolai Eckhoff var en prisbelønt norsk skuespiller.

Han tilhørte slekten Eckhoff. Hans far døde tidlig, noe som førte til at hele familien falt fra hverandre. Johannes Nicolai Eckhoff ble derfor plassert i et tysk kloster. Etter noen år der gikk han på barneskole på Lillehammer.

I perioden 1936-1939 gikk han på teaterskole i Frankfurt am Main. Han debuterte i 1939 på Trøndelag Teater, og var under den andre verdenskrig ved Centralteatret, samtidig som han var aktiv i motstandskampen. Etter krigen fikk han roller i krigsfilmene Englandsfarere (1946) og Kampen om tungtvannet (1948).

Deretter var han ved Riksteatret fra 1950 til 1985. Hans første rolle på Riksteatret var i Jeppe på Bjerget, senere spilte han brilleslange i en sceneversjon av Rudyard Kiplings bok om Mowgli. Han spilte også i oppsetninger ved Det Nye Teater og Seniorteatret. I Stompa-hørespillene på radio ga han stemme til rollefiguren «Nøtterø», og han medvirket også i Fjernsynsteatrets oppsetninger.

Eckhoff var en hyppig brukt oppleser for NRK radio, spesielt for Barnetimen. Han spilte «butikkeier Aksel Hagen» i NRKs populære Barne-TV-serie Lillys butikk. Han hadde også en liten rolle i Brødrene Dal og spektralsteinene, som «Snorre Sprett».

Eckhoff var prisbelønt for sitt humanitære arbeid; han hadde over to tusen gjestespill ved norske fengsler og institusjoner. Wikipedia

93 år
Rudolf Hess (Politiker)
1894 - 1987

Rudolf Hess (Tyskland)

Politiker, flyger

Fullt navn / Fødenavn:
Rudolf Walter Richard Heß

Født:
26. april 1894 (127 år siden)

Døde:
17. august 1987 (93 år) (33 år siden)

Rudolf Hess, egentlig Rudolf Walter Richard Heß, var en tysk nasjonalsosialistisk politiker fra 1920 til 1945. Han var fra 1933 til 1941 minister uten portefølje og Adolf Hitlers stedfortreder og nummer tre i Det tredje riket etter Hermann Göring.

Han fløy på egen hånd til Storbritannia i mai 1941 og satt i britisk fangenskap til Nürnbergprosessen der han ble dømt. Deretter satt han resten av livet i alliert fangenskap i Spandau-fengselet. Wikipedia

75 år
Alfred Krupp (Oppfinner)
1812 - 1887

Alfred Krupp (Tyskland)

Oppfinner, industrimann

Født:
26. april 1812 (209 år siden)

Døde:
14. juli 1887 (75 år) (133 år siden)

Alfred Krupp, egentlig Alfried Felix Alwyn Krupp, var en tysk industrimann og leder for Krupp i mer enn 60 år.

Alfred Krupp var sønn av konserngrunnleggeren Friedrich Krupp og Therese Krupp. Familien Krupps forfedre varrådsherrer og ansette handelsfolk i Essen. Som stamfar regnet de den hollandske religionsflyktning Arndt Kruipe (død 1624).

Da faren døde i 1826, måtte den 14-årige Alfred slutte skolen og overta ansvaret for bedriften sammen med moren. De første årene var vanskelig da farens produktutvikling ikke kastet av seg. Den unge Alfred måtte arbeide i produksjonen på linje med arbeidsfolkene om dagen og forsket videre langs farens linjer om natten. I de første 15 årene av hans periode var det såvidt bedriften hadde penger til lønninger.

I 1841 fikk produktutviklingen et gjennombrudd og de kunne støpe stål i store, massive blokker, noe som dannet grunnlag for å produsere kanoner i stål. De første kom i 1847 og i 1851 kom de med en helt nytt og banebrytende stålhjul til jernbanemateriell. De utviklet også etter hvert kanoner som kunne lades i bakkant, noe som revolusjonerte dette våpenet framfor de tidligere munningsladede da både tempoet og treffsikkerheten ble bedre.

Under Den fransk-prøyssiske krig (1870–1871) fikk særlig disse kanonene sitt gjennombrudd, noe som hadde enorm betydning for bedriften. Etter at franskmennene tapte krigen, solgte de også disse våpnene til dem. Den internasjonale anerkjennelsen gjorde at bedriften fikk en sterk og rask ekspansjon.

Han utviklet familiebedriften til et internasjonalt konsern med en bred produksjonslinje som omfattet alt fra jernbanemateriell, men særlig våpen. Blant de viktigste kundene var Preussen og fra 1871 Det tyske riket. Ved hans død var det 20 200 ansatte ved fabrikken i Essen, og med ansatte utenfor kjernefabrikken var det hele 75 000 ansatte i hans tjeneste. Under byggingen av Villa Hügel midt under den fransk-prøyssiske krig klarte han å få levert fransk granitt til tross for handelsembargoen som gjaldt under krigen. Hans posisjon som samtidens store våpenprodusent gjorde at han fikk tilnavnet «Kanonenkönig» («kanonkongen»).

Hans sønn Friedrich Alfred Krupp overtok konsernet etter sin far. Wikipedia

75 år
Ludwig Uhland (Språkforsker)
1787 - 1862

Ludwig Uhland (Tyskland)

Språkforsker, lyriker, sangtekstforfatter, politiker, advokat, litteraturhistoriker, universitetslærer, dikter, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Ludwig Uhland

Født:
26. april 1787 (234 år siden)

Døde:
13. november 1862 (75 år) (158 år siden)

Johann Ludwig Uhland var en tysk, romantisk dikter, forfatter, professor, advokat og politiker.

Han studerte juss og språk/klassisk litteratur i perioden 1802–1808. Under et studieopphold i Paris (1810/1811) fordypet han seg i gamle, franske og tyske skriftsamlinger. I 1810-1814 arbeidet han som sekretær i Justisdepartementet, deretter som advokat i Stuttgart. I 1829 fikk han et professorat i tysk og litteratur i Tübingen. I perioden 1832-1838 arbeidet han som politiker. I 1850 reiste han tilbake til sin fødeby, Tübingen, og bodde der til sin død.

Uhland giftet seg med en svært rik kvinne i 1820, og kunne forfølge sine politiske og litterære ambisjoner uten økonomiske bekymringer. Han var spesielt opptatt av germanske sagaer, folkediktning og middelalderpoeten Walther von der Vogelweide. Uhland er mest kjent for sine romantiske dikt og historiske ballader, bl.a. «Roland», «Graf Eberhard», «Ich hatt' einen Kameraden» and «Der Wirtin Töchterlein».

Mange komponister har tonesatt hans dikt, blant andre Franz Schubert, Robert Schumann og Edvard Grieg. Wikipedia

Dødsfall

82 år
Astrid Dahlsveen (Billedhugger)
1929 - 2012

Astrid Dahlsveen (Norge)

Billedhugger

Født:
29. oktober 1929 (91 år siden)

Døde:
26. april 2012 (82 år) (8 år siden)

Astrid Dahlsveen var en norsk billedhugger, bosatt i Ørland. Hennes formspråk var naturalistisk med lettere forenklinger.

Hennes offentlige arbeider omfattet blant annet Fløytespiller i Grieghallen i Bergen, Gutter hopper bukk (1976) i Oslo, Sandnes og Ørland, Adrian Posepilt i Trondheim, Musse på gyngehesten i Trondheim og Steinkjer, Ungdom i nød i Trondheim, Rytmelek/Jazzballet ved Åsheim skole i Trondheim, Duett for fløyte i Arendal, Hemmelig samtale (utført 1972, oppsatt 2002) i Ørland, Sjøløve ved Vallersund gård i Bjugn, og monumentet over Hannah og Hans Ryggen (1994) på Brekstad havn.

Dahlsveen var elev hos Oscar Lynum i gymnastiden, gikk deretter på Kunstskolen i Trondheim 1948-49 med Kristofer Leirdal som lærer, og på Kunstakademiet 1949-50 hos Per Palle Storm, og på Vrije Akademie voor Beeldende Kunsten i Haag 1958. Separatutstillinger i Trondhjems Kunstforening 1977 og 2008, på Kunstnernes Hus 1978, Kunstnerringen i Oslo 1985, Kunstnerforbundet 1987, Lillehammer kunstmuseum 1982, Nord-Trøndelag fylkesgalleri 1992, og flere ganger ved Austråttborgen og i Ørland/Bjugn.

Hun har skrevet artikler om Hannah og Hans Ryggen, og om Ove Bjelkes inspirasjonskilder for Austråttborgen. Wikipedia

77 år
Bjørnstjerne Bjørnson (Lyriker)
1832 - 1910

Bjørnstjerne Bjørnson (Norge)

Lyriker, dramatiker, skribent, journalist, prosaforfatter, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Bjørnstjerne Martinius Bjørnson

Født:
8. desember 1832 (188 år siden)

Døde:
26. april 1910 (77 år) (111 år siden)

Bjørnstjerne Martinius Bjørnson var en norsk dikter, samfunnsdebattant, redaktør, folketaler og teaterpersonlighet. Hans produksjon er meget omfattende med bondefortellinger, skuespill, poesi, romaner, artikler, taler og en enorm mengde brev.[note 1] Som dikter og samfunnsaktør agerte Bjørnson både i nasjonal og nordisk ånd.

Mens forfatterens bondefortellinger er forankret i norsk nasjonalromantikk med hensyn til form, stil og menneskeskildring, beveget Bjørnson seg siden over det moderne sagadrama og det borgerlige samtidsdrama til de første realistiske problemdramaene.

Bjørnson var også en produktiv lyriker, og mange av hans dikt er tonesatt, blant annet av Rikard Nordraak, Halfdan Kjerulf og Edvard Grieg. Også andre nordiske komponister har tonesatt hans dikt. En av hans fedrelandssanger, Ja, vi elsker dette landet med tone av Rikard Nordraak, er blitt Norges nasjonalsang.[note 2]

Stortinget bevilget ham diktergasje i 1863. I 1903 ble han som første norske dikter tildelt Nobelprisen i litteratur. Han er også kjent som Riksmålsforbundets grunnlegger. Sammen med Henrik Ibsen, Jonas Lie og Alexander Kielland, ble Bjørnson i mellom- og etterkrigstiden markedsført av Gyldendal forlag som en av de fire store norske dikterne. Wikipedia

<<
26. April
>>