Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

28. April

Om dagen

28. April er dag 119 i 2024, og er i uke 17. Det er 247 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Jamál starter (Skjønnhet)

Valutakurser Oppdatert 28. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

15 år siden

2009: Mangeårig talsmann for «Framtiden i våre hender» Steinar Lem, dør av kreft, 57 år gammel

Steinar Henning Lem var en norsk miljøverner, forfatter og mangeårig talsmann for organisasjonen Framtiden i våre hender. Han var i løpet av sitt voksne liv både informasjonsmedarbeider, informasjonsleder og talsmann for organisasjonen. Lem var i forbindelse med sitt virke i organisasjonen særlig kritisk til «vekstsamfunnet», og brukte det meste av sitt voksne liv til å sette et kritisk søkelys på det. Han utgav flere bøker, både skjønnlitteratur og sakprosa. Han debuterte som forfatter i 1973 med den skjønnlitterære boka Signaler, og allerede her kom hans kritiske holdning til «vekstsamfunnet» til syne. Han ble for denne boka belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris.

Lem markerte seg som en sterk kritiker av den rike vestlige verdens forbruk, og dens stadige mål om økonomisk vekst, og mente at den økonomiske kløften mellom den rike og den fattige verden må minskes og at norsk bistand til den tredje verden bør økes. Han markerte seg også som en dyreverner og mente at det burde være et sterkere vern av rovpattedyr i norsk fauna. Rent konkret for Norges vedkommende uttrykte han flere ganger at bensinprisene burde bli betraktelig høyere og man burde øke skattetrykket i Norge.

I mars 2009 ble det kjent at han hadde kreft, og ifølge ham selv, maks ett år igjen å leve. Han døde av kreft 28. april 2009, og ble begravet fra Trefoldighetskirken. Wikipedia
77 år siden

1947: Thor Heyerdahl og fem besetningsmedlemmer setter seil på flåten Kon-Tiki

«Kon-Tiki» er flåten som ble bygget og seilt under ledelse av Thor Heyerdahl i 1947 for å bekrefte hans teorier om folkevandring i Stillehavet. Seilasen gjorde Heyerdahl verdensberømt som eventyrer.

Flåten ble bygget av balsatre. Det ble verken brukt spiker eller ståltråd for å sette den sammen, kun tau av hamp. Bambusrør, bananblader og noen få furuplanker utgjorde det øvrige byggematerialet.

Seilasen startet fra Peru, i Limas havneby Callao 28. april 1947, og endte på et korallrev ved Raroia i Polynesia 7. august etter en seilas på nesten 8 000 km i løpet av 101 dager. Heyerdahl hadde nå bevist sin teori om at Polynesia kunne ha blitt befolket fra Sør-Amerikas vestkyst av folk som hadde tatt seg over Stillehavet på balsaflåter.

Heyerdahls bok om seilasen, Expedition Kon-Tiki ble utgitt i 1948, og oversatt til en rekke språk. Den kom ut på norsk samme år under navnet Kon-Tiki og ble en bestselger.

I 1951 kom filmen Kon-Tiki, som vant en Oscar for beste dokumentar. Heyerdahl både regisserte og spilte i filmen. Wikipedia
79 år siden

1945: Benito Mussolini blir henrettet ved arkebusering av kommunistiske partisaner, etter å ha forsøkt å flykte til Sveits

Benito Amilcare Andrea Mussolini var Italias statsminister og det italienske fascistpartiet Partito Nazionale Fascistas leder («il Duce», «leder» eller «fører») fra slutten av 1922 frem til 8. september 1943.

Den 28. april 1945 ble Mussolini, hans elskerinne Clara Petacci og regjeringsmedlemmene Francesco Barracu, Alessandro Pavolini, Fernando Mezzasomma, Paolo Zerbino og Archille Starace henrettet ved arkebusering av kommunistiske partisaner, etter å ha forsøkt å flykte inn i Sveits. Likene ble fraktet til Milano, hvor de ble hengt opp ned fra en jernbjelke på en bensinstasjon på Piazzale Loreto. Den opphissede folkemengden ga da utløp for sin avsky mot ham. Wikipedia
235 år siden

1789: Et mytteri ledet av Fletcher Christian tar over skipet HMAV «Bounty» på vei hjem fra Tahiti

Mytteriet på Bounty var et mytteri ombord på skipet HMAV «Bounty», om lag 30 nautiske mil av øya Tofua i Stillehavet, den 28. april 1789. Mytteriet ble ledet av Fletcher Christian mot skipets kaptein, William Bligh. Etter at mytteristene hadde overtatt skipet lot de kapteinen og de 18 som var lojale mot han drive avgårde i en 23 fots (ca. 7 meter) lettbåt. Bligh og mesteparten av mannskapet overlevde en svært lang seilas fra mytteristedet til den nærmeste hvite koloni; Dili på Timor (en strekning på 3 600 nautiske mil) i den lille båten, og fikk en heltemottagelse i Storbritannia.

Mytteristene seilte avgårde med «Bounty», og endte tilsist på Pitcairnøyene hvor de bosatte seg og brente skipet. Etterkommere etter mytteristene lever fremdeles på øya. Mytteriet på Bounty var spesielt for sin tid, det vanlige var at mytteri mer bar preg av en arbeidskonflikt, som Spithead og Nore-mytteriene. At mytteristene på «Bounty» ved makt tok kommando over fartøyet og tvang skipets kaptein og de som var lojale mot ham i lettbåten var svært uvanlig.

Mytteriet har fått stor oppmerksomhet og i ettertid har det blitt skrevet mange bøker og laget en rekke mer eller mindre historisk korrekte filmer om det. Wikipedia

Fødsler

43 år
Jessica Alba (Skuespiller)
1981

Jessica Alba (USA)

Skuespiller, fridykker, forretningsdrivende, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Jessica Marie Alba

Født:
28. april 1981 (43 år)

Jessica Marie Alba er en amerikansk skuespillerinne. Hun er kjent for sine roller i TV-serien Dark Angel, samt filmene Honey, Sin City og Fantastic Four. Wikipedia

57 år
Beate Grimsrud (Forfatter)
1963 - 2020

Beate Grimsrud (Norge)

Forfatter, filmregissør, manusforfatter, fotballspiller, bokser

Født:
28. april 1963 (61 år siden)

Døde:
1. juli 2020 (57 år) (3 år siden)

Beate Grimsrud var en norsk forfatter, dramatiker og regissør, bosatt i Sverige. Hun bodde i Stockholm fra 1984 og skrev både på svensk og norsk.

Grimsrud debuterte litterært i 1990 med novellesamlingen Det fins grenser for hva jeg ikke forstår. Senere utga hun flere romaner. I tillegg regisserte Grimsrud også for film og radio, samt skrev dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilmer.

Hun mottok flere priser, og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2000 for Å smyge forbi en øks og i 2011 for En dåre fri. I 2000 ble hun nominert fra Sverige, i 2011 både fra Sverige og fra Norge.

Grimsrud medvirket i kunstverket «The Tunnel of Light» på Nydalen stasjon i Oslo ved å lese egne tekster.

Hennes dokumentarfilm Noen spørsmål om boksing fikk Amandaprisen (2000).

Våren 2020 utga hun det som skulle bli hennes siste roman. Anmelderne var begeistret for Jeg foreslår at vi våkner; Dagbladets Inger Bentzrud innledet sin anmeldelse med å kalle den en „språklig berg-og-dal-bane som får deg til å skrike av fryd og redsel“. Sindre Hovdenakk i VG skrev at romanen var „en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge“. Wikipedia

53 år
Rolf Graf (Musiker)
1960 - 2013

Rolf Graf (Norge)

Musiker, sanger, komponist, jazzmusiker

Født:
28. april 1960 (64 år siden)

Døde:
1. juli 2013 (53 år) (10 år siden)

Rolf Graf var en norsk vokalist, bassist, komponist, låtskriver, studiomusiker og produsent fra Oslo. Han er mest kjent som bassist i bandet Lava, men gjorde seg også bemerket som produsent, musiker og låtskriver for andre artister som Randy Crawford, Mezzoforte, Sissel Kyrkjebø. Han utga også tre plater på egen hånd, og var redaktør for tidsskriftet Musikkpraksis. Wikipedia

65 år
Saeb Erekat (Politiker)
1955 - 2020

Saeb Erekat (Palestina)

Politiker, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Saeb Muhammad Salih Erekat

Født:
28. april 1955 (69 år siden)

Døde:
10. november 2020 (65 år) (3 år siden)

Saeb Muhammad Salih Erekat var en palestinsk politiker og diplomat. Han ble i 2015 generalsekretær for PLOs eksekutivkomité. Han var leder av PLOs Steering and Monitoring Committee til 12. februar 2011.

Han forhandlet frem Oslo-avtalen med Israel og forble hovedforhandler fra 1995 til mai 2003, da han trakk seg i protest fra den palestinske regjering. Han var medlem av den palestinske lovgivende forsamling fra 1996.

Den 9. oktober 2020 testet Erekat positivt for COVID-19. Han var i høyrisikogruppwen ettersom han hadde hatt en lungetranplantasjon i 2017. Den 18. oktober 2020 ble han bragt til det israelske Hadassah Ein Karem-hospitalet i Jerusalem i kritisk tilstand. Erekat døde av komplikasjoner fra COVID-19 den 10. november 2020. Wikipedia

57 år
Madge Sinclair (Skuespiller)
1938 - 1995

Madge Sinclair (USA)

Skuespiller, modell

Født:
28. april 1938 (86 år siden)

Døde:
20. desember 1995 (57 år) (28 år siden)

Madge Sinclair var en skuespiller fra Kingston på Jamaica.

Sinclair ble nominert til en Emmy Award for sin rolle som Belle i miniserien Røtter. I 1988 spilte hun dronning Aoleon sammen med James Earl Jones i rollen som kong Jaffe Joffer i komedien Coming to America. Noen år senere spilte disse to enda en gang konge og dronning i Disneys tegnefilm «Løvenes konge» (1994), hvor Sinclair hadde rollen som Simbas mor, Sarabi.

Sinclair døde i Los Angeles i California i 1995 av leukemi. Hun ble gravlagt på Jamaica. Wikipedia

69 år
Saddam Hussein (President i Irak)
1937 - 2006

Saddam Hussein (Irak)

President i Irak, Politiker

Født:
28. april 1937 (87 år siden)

Døde:
30. desember 2006 (69 år) (Henrettet) (17 år siden)

Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti var president i Irak fra 1979, etter et internt kupp i det panarabiske Baathpartiet, inntil han ble avsatt ved en USA-ledet invasjon i 2003. Han ble tatt til fange av amerikanske styrker 13. desember 2003, stilt for irakisk rett, dødsdømt og henrettet. Wikipedia

72 år
Leah Rabin (Aktivist)
1928 - 2000

Leah Rabin (Israel)

Aktivist, politiker, fredsaktivist

Født:
28. april 1928 (96 år siden)

Døde:
12. november 2000 (72 år) (Kreft) (23 år siden)

Leah Rabin var en tyskfødt israelsk politiker og kone av Yitzhak Rabin.

Leah Schlossberg kom fra en familie fra det jødiske borgerskap i Königsberg. Både faren og hennes mor Augusta (Gusta) var født i Russland og hadde utvandret til Tyskland med sine respektive foreldre i barndommen. Farens foreldre hadde reist til Königsberg og morens foreldre til Danzig. Leah Rabin har skrevet at faren svært tidlig identifiserte seg med sionismen.

Hun kom til Palestina i 1933, da familien emigrerte fra Tyskland.

Hun møtte sin mann i 1943 utenfor en iskremhandler i Allenby-gaten i Tel Aviv. Hun var 16 år gammel og studerte ved Tichon Hadash. De giftet seg den 23. august 1948 i Beit Shalom i Dizengoff-gaten i Tel Aviv. De fikk to barn, datteren Dalia, og sønnen Zahala.

Som ektefelle holdt hun seg utenfor rampelyset, men i 1977 ble hun gjenstand for negativ oppmerksomhet da det ble kjent at hun hadde en dollarkonto i Washington der Yitzhak hadde tjenestegjort som ambassadør noen år tidligere. Den gang var det forbudt for israelere å ha slike konti. Dette utløste en politisk situasjon som førte til at ektemannen gikk av som statsminister, en stilling han hadde innehatt siden 1974. Ektemannen ble statsminister på nytt i 1992.

Leah Rabin støttet sin manns anstrengelser for fred i den israelsk-palestinske konflikten og arbeidet videre for fred etter at mannen ble myrdet av en sionistisk høyreekstremist den 24. november 1995.

Hun besøkte Norge så sent som i 1999, og døde av kreft året etter, 72 år gammel. Wikipedia

77 år
Anne-Olaug Ingeborgrud (Politiker)
1925 - 2003

Anne-Olaug Ingeborgrud (Norge)

Politiker

Født:
28. april 1925 (99 år siden)

Døde:
17. mars 2003 (77 år) (21 år siden)

Anne-Olaug Ingeborgrud var en norsk politiker (KrF). Hun var lærer av yrke og hennes politiske engasjement begynte som innvalgt kommunestyrerepresentant på Nes fra 1959. Etter tolv år i lokalpolitikken var hun i perioden 1973–1977 Akerhus Kristelig Folkepartis vararepresentant på Stortinget

Hun ble innvalgt som fast medlem på Stortinget fra Akershus i 1977, og satt i én periode. Hun var andre viseformann i Kristelig Folkeparti i 1981–1985 og første viseformann 1985–1987. Hun ble æresmedlem i Kristelig Folkeparti i 1991. I 1995 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Som pensjonist skrev hun flere lokalhistoriske bøker. Wikipedia

97 år
Kenneth Kaunda (Politiker)
1924 - 2021

Kenneth Kaunda (Zambia)

Politiker, lærer

Født:
28. april 1924 (100 år siden)

Døde:
17. juni 2021 (97 år) (2 år siden)

Kenneth Kaunda var Zambias første president, fra 1964 til 1991.

Han ble i 1964 statsminister og straks etter samme år den første president i det uavhengige Zambia. Han var en ivrig forkjemper for det han karakteriserte som afrikansk sosialisme som blant annet innebar en grad av planøkonomi og engasjement for panafrikanismen. Kaunda var svært engasjert i frigjøringskampene som foregikk i alle naboland, særlig i Rhodesia, Portugisisk Mosambik, Portugisisk Angola og Sør-Afrika. Flere av disse landenes motstandsbevegelser hadde derfor lenge hovedsete i Zambia, blant andre ANC.

Fra tidlig under sin maktperiode utviklet han autoritære trekk som leder. Etter stammeuroligheter og intern uro i 1972 ble det innført en ettpartistat eller " one party participatory democracy" som det het. Alle andre politiske partier enn UNIP ble forbudt. Omtrent samtidig nasjonaliserte Kaunda en rekke utenlandskeide virksomheter i landet, blant annet landets kobbergruver. Et fall i eksporten førte til en økonomisk krise. Nasjonalinntekten pr. innbygger sank til det halve fra 1975 til 1990. Gjennom internasjonalt press lempet Kaunda etterhvert på tiltakene.

Det oppsto også en personkult rundt Kaunda.

Ved det første noenlunde frie valg i 1991 fikk Kaunda kun 24 prosent av stemmene og ble beseiret av motkandidaten Frederick Chiluba. Ved valget i 1996 ble Kaunda ikke tillatt å stille opp som presidentkandidat etter at president Chiluba hadde innført en bestemmelse om at presidentkandidater og deres foreldre måtte være født i Nord-Rhodesia/Zambia.

I motsetning til de enkelte andre afrikanske ledere bemerket Kaunda seg blant annet ved åpen omtale av HIV/AIDS og fortalte om sin sønn som døde av sykdommen i 1986..

Kaunda døde 97 år gammel i juni 2021 på et sykehus i Lusaka og ble hyllet som nasjonens far og for sin sterke støtte til frigjøringen av det sørlige Afrika. Wikipedia

76 år
Ferruccio Lamborghini (Bilprodusent)
1916 - 1993

Ferruccio Lamborghini (Italia)

Bilprodusent, gründer, ingeniør, mekaniker, racerfører

Født:
28. april 1916 (108 år siden)

Døde:
20. februar 1993 (76 år) (31 år siden)

Ferruccio Lamborghini var en italiensk bilprodusent, og mannen bak bilmerket Lamborghini.

Ferruccio Lamborghini ble født i en liten landsby i Renazzo di Cento, i Ferrara-provinsen.

Lamborghini var en rik traktorprodusent allerede før den andre verdenskrig, og var eier av en Ferrari. Ryktene forteller at han tok bilen sin med tilbake til fabrikken da clutchen sviktet. Enzo Ferrari nektet å møte ham, og sa "En traktorprodusent kan ikke forventes å forstå sportsbiler". Så, etter at Lamborghini selv hadde demontert clutchen og oppdaget at den benyttet de samme komponentene som han selv gjorde i traktorene sine, bestemte han seg for å starte sin egen sportsbilproduksjon.

Lamborghinis første bil, Lamborghini 350GT, var Ferraris modeller overlegen på alle områder, og hans tredje modell, Lamborghini Miura, var en grensesprengende og legendarisk bil på linje med Ferraris 250 GTO og 365 GTB/4 Daytona.

Selskapets logo, en okse, ble tatt fra Lamborghinis stjernetegn, Tyren. Miura ble oppkalt etter en oksetrener, Don Eduardo Miura. Den berømte Countach ble oppkalt etter et italiensk uttrykk, etter at noen så prototypen og utbrøt: "Countach!"

Lamborghini døde i Perugia i 1993, i en alder av 76 år. Wikipedia

66 år
Oskar Schindler (Motstandskjemper)
1908 - 1974

Oskar Schindler (Tyskland)

Motstandskjemper, gründer, industrieier, selger, forretningsdrivende

Født:
28. april 1908 (116 år siden)

Døde:
9. oktober 1974 (66 år) (49 år siden)

Oskar Schindler var en sudettysk forretningsmann som ble kjent for sin innsats for å redde sine jødiske arbeidere fra holocaust.

Emaljefabrikken i Kraków, før den ble ombygget til museum

Hans arbeid er gjenfortalt i romanen Schindlers Ark, skrevet av Thomas Keneally, og en påfølgende film, Schindlers Liste (1993), regissert av Steven Spielberg. Det amerikanske filminstituttet har kåret Schindler til filmhistoriens 13. beste helteskikkelse. Wikipedia

77 år
Johan Borgen (Forfatter)
1902 - 1979

Johan Borgen (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Collett Müller Borgen

Født:
28. april 1902 (122 år siden)

Døde:
16. oktober 1979 (77 år) (44 år siden)

Johan Collett Müller Borgen var en norsk forfatter, journalist, teatermann og litteraturkritiker.

Johan Borgen vokste opp i et velstående hjem på Oslos vestkant. Oppveksten ga inspirasjon til romantrilogien om «Lillelord».

Johan Borgen gikk på privatskoler i oppveksten; først på Frøknene Platous Forskole, deretter på Frogner skole. Han tok examen artium i 1920.

Fra 1934 til sin død i 1979 var han gift med Annemarta Borgen. Ekteparet fikk i 1934 datteren Brett Borgen, som ble skuespiller og senere forfatter. Hun er mor til til sangeren Iselin Alme. En annen datter er forfatteren Ane Borgen.

I 1923 fikk Johan Borgen en deltidsstilling som journalist i Dagbladet. I 1925 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med novellesamlingen Mot mørket.

Han brukte pseudonymet Mumle Gåsegg som petitskribent i Dagbladet, blant annet under andre verdenskrig. Da skrev han ironiske, nedsettende artikler om det nazistiske styret og holdt det gående lenge uten at han ble oppdaget. Til slutt ble han likevel arrestert og sendt til Grini fangeleir. Han slapp senere ut av Grini. Da han var på frifot igjen, fortsatte han å skrive imot okkupasjonsmakten. Hans illegale arbeid ble raskt gjenoppdaget, og han ble nødt til å rømme over grensen til Sverige. Etter frigjøringen av Danmark var han en liten stund presseattache i København.

Etter krigen var han en kort tid kulturredaktør i avisa Friheten, som var et organ for Norges Kommunistiske Parti. Han skrev en lang rekke romaner og noveller og var også sceneinstruktør. Hans mange bokanmeldelser ble med tiden utgitt i bokform. Wikipedia

76 år
Lionel Barrymore (Skuespiller)
1878 - 1954

Lionel Barrymore (USA)

Skuespiller, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Lionel Herbert Blythe

Født:
28. april 1878 (146 år siden)

Døde:
15. november 1954 (76 år) (69 år siden)

Lionel Barrymore var en amerikansk skuespiller og regissør.

Barrymore vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som forsvarsadvokat Stephen Ashe i filmen Syndere (1931). Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

73 år
James Monroe (Amerikansk president)
1758 - 1831

James Monroe (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, diplomat, gårdbruker, slaveeier, statsmann

Født:
28. april 1758 (266 år siden)

Døde:
4. juli 1831 (73 år) (193 år siden)

James Monroe var USAs femte president, fra 1817 til 1825. Han hadde utarbeidet Monroe-doktrinen, en doktrine som sier at Amerika bør slippe framtidig europeisk kolonisering, og at selvstendige amerikanske land bør slippe europeisk innblanding i innenrikssaker. Monroe innførte derfor i 1823 den såkalte Monroe-doktrinen der Amerika (senere forstått som både Nord- og Syd-Amerika) ble erklært som forbudt område for alle europeiske stater, og at ethvert forsøk ville bli ansett som en trussel mot USAs sikkerhet. Wikipedia

Dødsfall

90 år
Michael Collins (Astronaut)
1930 - 2021

Michael Collins (USA)

Astronaut, romfarer, offiser, testflyger, selvbiograf, flyger, skuespiller, forretningsdrivende

Født:
31. oktober 1930 (93 år siden)

Døde:
28. april 2021 (90 år) (3 år siden)

Michael Collins var en amerikansk testpilot og astronaut, mest kjent for å ha deltatt på Apollo 11-ferden som pilot på kommandoseksjonen. Mens Neil Armstrong og Buzz Aldrin gikk på måneoverflaten, var Collins alene i bane rundt Månen. Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

51 år
John Singleton (Filmregissør)
1968 - 2019

John Singleton (USA)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
John Daniel Singleton

Født:
6. januar 1968 (56 år siden)

Døde:
28. april 2019 (51 år) (5 år siden)

John Daniel Singleton var en amerikansk filmregissør, manusforfatter og filmprodusent.

John Singleton ble født i South Central i Los Angeles og studerte ved Pasadena City College. I 1990 tok han eksamen i film ved University of Southern California.

I løpet av 1990-årene regisserte han ytterligere tre spillefilmer. I 2000-årene regisserte han blant annet Shaft, en nyinnspilling av blaxploitationfilmen Shaft – Bandekrig i Harlem (1971), 2 Fast 2 Furious (2003) og Four Brothers (2005). Siden har han også regissert actionfilmen Abduction (2011) og en episode av krimserien American Crime Story (2016). Han ble nominert til en Primetime Emmy Award for sistnevnte.

Han ble nominert til Oscar for beste regi og Oscar for beste originalmanus for filmdebuten Boyz n the Hood (1991). Han var da den yngste, samt den første afroamerikaneren, som ble nominert til beste regi. Samme år regisserte han også musikkvideoen til Michael Jacksons låt «Remember the Time».

Singleton ble rammet av et slag 17. april 2019 etter en flyreise hjem fra Costa Rica. Han skal ha følt en svakhet i det ene benet etter flyreisen, og dro til Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles for å få en diagnose. Slaget skjedde mens han var på sykehuset. Han skal ha falt i koma og ble holdt kunstig i live. Han ble, etter familiens ønske, tatt av respiratoren og døde 29. april 2019, 51 år gammel. Wikipedia

58 år
Steinar Lem (Miljøverner)
1951 - 2009

Steinar Lem (Norge)

Miljøverner, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Steinar Henning Lem

Født:
9. mai 1951 (73 år siden)

Døde:
28. april 2009 (58 år) (15 år siden)

Steinar Henning Lem var en norsk miljøverner, forfatter og mangeårig talsmann for organisasjonen Framtiden i våre hender. Han var i løpet av sitt voksne liv både informasjonsmedarbeider, informasjonsleder og talsmann for organisasjonen. Lem var i forbindelse med sitt virke i organisasjonen særlig kritisk til «vekstsamfunnet», og brukte det meste av sitt voksne liv til å sette et kritisk søkelys på det. Han utgav flere bøker, både skjønnlitteratur og sakprosa. Han debuterte som forfatter i 1973 (22 år gammel) med den skjønnlitterære boka Signaler, og allerede her kom hans kritiske holdning til «vekstsamfunnet» til syne. Han ble for denne boka belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris.

Lem markerte seg som en sterk kritiker av den rike vestlige verdens forbruk, og dens stadige mål om økonomisk vekst, og mente at den økonomiske kløften mellom den rike og den fattige verden må minskes og at norsk bistand til den tredje verden bør økes. Han markerte seg også som en dyreverner og mente at det burde være et sterkere vern av rovpattedyr i norsk fauna. Rent konkret for Norges vedkommende uttrykte han flere ganger at bensinprisene burde bli betraktelig høyere og man burde øke skattetrykket i Norge. Wikipedia

85 år
Tor Aukrust (Forfatter)
1921 - 2007

Tor Aukrust (Norge)

Forfatter, teolog, Prest

Født:
8. november 1921 (102 år siden)

Døde:
28. april 2007 (85 år) (17 år siden)

Tor Aukrust var en norsk teolog, prest og forfatter. Han var sønn av Paal O. og Torlaug Aukrust

Dikteren Olav Aukrust var hans onkel, sosialøkonomen Odd Aukrust og humoristen Kjell Aukrust var hans fettere.

Tor Aukrust avla teologisk embetseksamen i 1949 ved Universitetet i Oslo og tok praktikum året etter. På 1950-tallet jobbet han som stipendiat ved universitetet, men hadde også studieopphold i København (1952), Göttingen (1955) og Basel (1957). I 1958 disputerte han for doktorgraden med avhandlingen Forkynnelse og historie.

Wikipedia

83 år
Olivier Messiaen (Komponist)
1908 - 1992

Olivier Messiaen (Frankrike)

Komponist, organist, ornitolog, musikkpedagog, musikkforsker, musikkteoretiker, pianist, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Olivier Eugène Charles Prosper Messiaen

Født:
10. desember 1908 (115 år siden)

Døde:
28. april 1992 (83 år) (32 år siden)

Olivier Eugène Charles Prosper Messiaen var en fransk komponist, organist og ornitolog. Først og fremst var Messiaen en av det 20. århundres vesentligste komponister av orgelmusikk. I tillegg er han særlig kjent for sin store Turangalila-symfoni og sin Quattuor pour la fin de temps («Kvartett for tidens slutt»), som ble komponert mens han satt i et ni måneders langt krigsfangenskap i Wehrmachts Stammlager VIII A i Görlitz. Denne ble komponert for de fire tilgjengelige instrumentene piano, fiolin, cello og klarinett. Stykket ble første gang framført av Messiaen og andre krigsfanger for et publikum bestående av andre fanger og fangevokterne. Wikipedia

61 år
Benito Mussolini (Italiensk statsminister)
1883 - 1945

Benito Mussolini (Italia)

Italiensk statsminister

Fullt navn / Fødenavn:
Benito Amilcare Andrea Mussolini

Født:
29. juli 1883 (140 år siden)

Døde:
28. april 1945 (61 år) (79 år siden)

Benito Amilcare Andrea Mussolini var Italias statsminister og det italienske fascistpartiet Partito Nazionale Fascistas leder («il Duce», «leder» eller «fører») fra slutten av 1922 frem til 8. september 1943. Wikipedia

<<
28. April
>>