Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag

28. April

Om dagen

28. April er dag 119 i 2020, og er i uke 18. Det er 247 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Jamál starter (Skjønnhet)

Valutakurser Oppdatert 28. April kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

73 år siden

1947: Thor Heyerdahl og fem besetningsmedlemmer setter seil på flåten Kon-Tiki

«Kon-Tiki» er flåten som ble bygget og seilt under ledelse av Thor Heyerdahl i 1947 for å bekrefte hans teorier om folkevandring i Stillehavet. Seilasen gjorde Heyerdahl verdensberømt som eventyrer.

Flåten ble bygget av balsatre. Det ble verken brukt spiker eller ståltråd for å sette den sammen, kun tau av hamp. Bambusrør, bananblader og noen få furuplanker utgjorde det øvrige byggematerialet.

Seilasen startet fra Peru, i Limas havneby Callao 28. april 1947, og endte på et korallrev ved Raroia i Polynesia 7. august etter en seilas på nesten 8 000 km i løpet av 101 dager. Heyerdahl hadde nå bevist sin teori om at Polynesia kunne ha blitt befolket fra Sør-Amerikas vestkyst av folk som hadde tatt seg over Stillehavet på balsaflåter.

Heyerdahls bok om seilasen, Expedition Kon-Tiki ble utgitt i 1948, og oversatt til en rekke språk. Den kom ut på norsk samme år under navnet Kon-Tiki og ble en bestselger.

I 1951 kom filmen Kon-Tiki, som vant en Oscar for beste dokumentar. Heyerdahl både regisserte og spilte i filmen. Wikipedia
75 år siden

1945: Benito Mussolini henrettet ved arkebusering av kommunistiske partisaner, etter å ha forsøkt å flykte til Sveits

Benito Amilcare Andrea Mussolini var Italias statsminister og det italienske fascistpartiet Partito Nazionale Fascistas leder («il Duce», «leder» eller «fører») fra slutten av 1922 frem til 8. september 1943.

Den 28. april 1945 ble Mussolini, hans elskerinne Clara Petacci og regjeringsmedlemmene Francesco Barracu, Alessandro Pavolini, Fernando Mezzasomma, Paolo Zerbino og Archille Starace henrettet ved arkebusering av kommunistiske partisaner, etter å ha forsøkt å flykte inn i Sveits. Likene ble fraktet til Milano, hvor de ble hengt opp ned fra en jernbjelke på en bensinstasjon på Piazzale Loreto. Den opphissede folkemengden ga da utløp for sin avsky mot ham. Wikipedia
231 år siden

1789: Et mytteri ledet av Fletcher Christian tar over skipet HMAV «Bounty» på vei hjem fra Tahiti

Mytteriet på Bounty var et mytteri ombord på skipet HMAV «Bounty», om lag 30 nautiske mil av øya Tofua i Stillehavet, den 28. april 1789. Mytteriet ble ledet av Fletcher Christian mot skipets kaptein, William Bligh. Etter at mytteristene hadde overtatt skipet lot de kapteinen og de 18 som var lojale mot han drive avgårde i en 23 fots (ca. 7 meter) lettbåt. Bligh og mesteparten av mannskapet overlevde en svært lang seilas fra mytteristedet til den nærmeste hvite koloni; Dili på Timor (en strekning på 3 600 nautiske mil) i den lille båten, og fikk en heltemottagelse i Storbritannia.

Mytteristene seilte avgårde med «Bounty», og endte tilsist på Pitcairnøyene hvor de bosatte seg og brente skipet. Etterkommere etter mytteristene lever fremdeles på øya. Mytteriet på Bounty var spesielt for sin tid, det vanlige var at mytteri mer bar preg av en arbeidskonflikt, som Spithead og Nore-mytteriene. At mytteristene på «Bounty» ved makt tok kommando over fartøyet og tvang skipets kaptein og de som var lojale mot ham i lettbåten var svært uvanlig.

Mytteriet har fått stor oppmerksomhet og i ettertid har det blitt skrevet mange bøker og laget en rekke mer eller mindre historisk korrekte filmer om det. Wikipedia

Fødsler

39 år
Jessica Alba (Skuespiller)
1981

Jessica Alba (USA)

Skuespiller, fridykker, forretningsdrivende, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Jessica Marie Alba

Født:
28. april 1981 (39 år)

Jessica Marie Alba er en amerikansk skuespillerinne. Hun er kjent for sine roller i TV-serien Dark Angel, samt filmene Honey, Sin City og Fantastic Four. Wikipedia

57 år
Beate Grimsrud (Forfatter)
1963 - 2020

Beate Grimsrud (Norge)

Forfatter, filmregissør, manusforfatter, fotballspiller, bokser

Født:
28. april 1963 (57 år siden)

Døde:
1. juli 2020 (57 år)

Beate Grimsrud var en norsk forfatter, dramatiker og regissør, bosatt i Sverige. Hun bodde i Stockholm fra 1984 og skrev både på svensk og norsk.

Grimsrud debuterte litterært i 1990 med novellesamlingen Det fins grenser for hva jeg ikke forstår. Senere utga hun flere romaner. I tillegg regisserte Grimsrud også for film og radio, samt skrev dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilmer.

Hun mottok flere priser, og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2000 for Å smyge forbi en øks og i 2011 for En dåre fri. I 2000 ble hun nominert fra Sverige, i 2011 både fra Sverige og fra Norge.

Grimsrud medvirket i kunstverket «The Tunnel of Light» på Nydalen stasjon i Oslo ved å lese egne tekster.

Hennes dokumentarfilm Noen spørsmål om boksing fikk Amandaprisen (2000).

Våren 2020 utga hun det som skulle bli hennes siste roman. Anmelderne var begeistret for Jeg foreslår at vi våkner; Dagbladets Inger Bentzrud innledet sin anmeldelse med å kalle den en „språklig berg-og-dal-bane som får deg til å skrike av fryd og redsel“. Sindre Hovdenakk i VG skrev at romanen var „en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge“. Wikipedia

53 år
Rolf Graf (Musiker)
1960 - 2013

Rolf Graf (Norge)

Musiker, sanger, komponist, jazzmusiker

Født:
28. april 1960 (60 år siden)

Døde:
1. juli 2013 (53 år) (7 år siden)

Rolf Graf var en norsk vokalist, bassist, komponist, låtskriver, studiomusiker og produsent fra Oslo. Han er mest kjent som bassist i bandet Lava, men gjorde seg også bemerket som produsent, musiker og låtskriver for andre artister som Randy Crawford, Mezzoforte, Sissel Kyrkjebø. Han utga også tre plater på egen hånd, og var redaktør for tidsskriftet Musikkpraksis. Wikipedia

57 år
Madge Sinclair (Skuespiller)
1938 - 1995

Madge Sinclair (USA)

Skuespiller, modell

Født:
28. april 1938 (82 år siden)

Døde:
20. desember 1995 (57 år) (24 år siden)

Madge Sinclair var en skuespiller fra Kingston på Jamaica.

Sinclair ble nominert til en Emmy Award for sin rolle som Belle i miniserien Røtter. I 1988 spilte hun dronning Aoleon sammen med James Earl Jones i rollen som kong Jaffe Joffer i komedien Coming to America. Noen år senere spilte disse to enda en gang konge og dronning i Disneys tegnefilm «Løvenes konge» (1994), hvor Sinclair hadde rollen som Simbas mor, Sarabi.

Sinclair døde i Los Angeles i California i 1995 av leukemi. Hun ble gravlagt på Jamaica. Wikipedia

69 år
Saddam Hussein (President i Irak)
1937 - 2006

Saddam Hussein (Irak)

President i Irak, Politiker

Født:
28. april 1937 (83 år siden)

Døde:
30. desember 2006 (69 år) (Henrettet) (13 år siden)

Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti var president i Irak fra 1979, etter et internt kupp i det panarabiske Baathpartiet, inntil han ble avsatt ved en USA-ledet invasjon i 2003. Han ble tatt til fange av amerikanske styrker 13. desember 2003, stilt for irakisk rett, dødsdømt og henrettet. Wikipedia

72 år
Leah Rabin (Aktivist)
1928 - 2000

Leah Rabin (Israel)

Aktivist, politiker, fredsaktivist

Født:
28. april 1928 (92 år siden)

Døde:
12. november 2000 (72 år) (Kreft) (19 år siden)

Leah Rabin var en tyskfødt israelsk politiker og kone av Yitzhak Rabin.

Leah Schlossberg kom fra en familie fra det jødiske borgerskap i Königsberg. Både faren og hennes mor Augusta (Gusta) var født i Russland og hadde utvandret til Tyskland med sine respektive foreldre i barndommen. Farens foreldre hadde reist til Königsberg og morens foreldre til Danzig. Leah Rabin har skrevet at faren svært tidlig identifiserte seg med sionismen.

Hun kom til Palestina i 1933, da familien emigrerte fra Tyskland.

Hun møtte sin mann i 1943 utenfor en iskremhandler i Allenby-gaten i Tel Aviv. Hun var 16 år gammel og studerte ved Tichon Hadash. De giftet seg den 23. august 1948 i Beit Shalom i Dizengoff-gaten i Tel Aviv. De fikk to barn, datteren Dalia, og sønnen Zahala.

Som ektefelle holdt hun seg utenfor rampelyset, men i 1977 ble hun gjenstand for negativ oppmerksomhet da det ble kjent at hun hadde en dollarkonto i Washington der Yitzhak hadde tjenestegjort som ambassadør noen år tidligere. Den gang var det forbudt for israelere å ha slike konti. Dette utløste en politisk situasjon som førte til at ektemannen gikk av som statsminister, en stilling han hadde innehatt siden 1974. Ektemannen ble statsminister på nytt i 1992.

Leah Rabin støttet sin manns anstrengelser for fred i den israelsk-palestinske konflikten og arbeidet videre for fred etter at mannen ble myrdet av en sionistisk høyreekstremist den 24. november 1995.

Hun besøkte Norge så sent som i 1999, og døde av kreft året etter, 72 år gammel. Wikipedia

76 år
Ferruccio Lamborghini (Bilprodusent)
1916 - 1993

Ferruccio Lamborghini (Italia)

Bilprodusent, gründer, ingeniør, mekaniker, racerfører

Født:
28. april 1916 (104 år siden)

Døde:
20. februar 1993 (76 år) (27 år siden)

Ferruccio Lamborghini var en italiensk bilprodusent, og mannen bak bilmerket Lamborghini.

Ferruccio Lamborghini ble født i en liten landsby i Renazzo di Cento, i Ferrara-provinsen.

Lamborghini var en rik traktorprodusent allerede før den andre verdenskrig, og var eier av en Ferrari. Ryktene forteller at han tok bilen sin med tilbake til fabrikken da clutchen sviktet. Enzo Ferrari nektet å møte ham, og sa "En traktorprodusent kan ikke forventes å forstå sportsbiler". Så, etter at Lamborghini selv hadde demontert clutchen og oppdaget at den benyttet de samme komponentene som han selv gjorde i traktorene sine, bestemte han seg for å starte sin egen sportsbilproduksjon.

Lamborghinis første bil, Lamborghini 350GT, var Ferraris modeller overlegen på alle områder, og hans tredje modell, Lamborghini Miura, var en grensesprengende og legendarisk bil på linje med Ferraris 250 GTO og 365 GTB/4 Daytona.

Selskapets logo, en okse, ble tatt fra Lamborghinis stjernetegn, Tyren. Miura ble oppkalt etter en oksetrener, Don Eduardo Miura. Den berømte Countach ble oppkalt etter et italiensk uttrykk, etter at noen så prototypen og utbrøt: "Countach!"

Lamborghini døde i Perugia i 1993, i en alder av 76 år. Wikipedia

66 år
Oskar Schindler (Motstandskjemper)
1908 - 1974

Oskar Schindler (Tyskland)

Motstandskjemper, gründer, industrieier, selger, forretningsdrivende

Født:
28. april 1908 (112 år siden)

Døde:
9. oktober 1974 (66 år) (46 år siden)

Oskar Schindler var en sudettysk forretningsmann som ble kjent for sin innsats for å redde sine jødiske arbeidere fra holocaust.

Emaljefabrikken i Kraków, før den ble ombygget til museum

Hans arbeid er gjenfortalt i romanen Schindlers Ark, skrevet av Thomas Keneally, og en påfølgende film, Schindlers Liste (1993), regissert av Steven Spielberg. Det amerikanske filminstituttet har kåret Schindler til filmhistoriens 13. beste helteskikkelse. Wikipedia

77 år
Johan Borgen (Forfatter)
1902 - 1979

Johan Borgen (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Johan Collett Müller Borgen

Født:
28. april 1902 (118 år siden)

Døde:
16. oktober 1979 (77 år) (40 år siden)

Johan Collett Müller Borgen var en norsk forfatter, journalist, teatermann og litteraturkritiker.

Johan Borgen vokste opp i et velstående hjem på Oslos vestkant. Oppveksten ga inspirasjon til romantrilogien om «Lillelord».

Johan Borgen gikk på privatskoler i oppveksten; først på Frøknene Platous Forskole, deretter på Frogner skole. Han tok examen artium i 1920.

Fra 1934 til sin død i 1979 var han gift med Annemarta Borgen. Ekteparet fikk i 1934 datteren Brett Borgen, som ble skuespiller og senere forfatter. Hun er mor til til sangeren Iselin Alme. En annen datter er forfatteren Ane Borgen.

I 1923 fikk Johan Borgen en deltidsstilling som journalist i Dagbladet. I 1925 debuterte han som skjønnlitterær forfatter med novellesamlingen Mot mørket.

Han brukte pseudonymet Mumle Gåsegg som petitskribent i Dagbladet, blant annet under andre verdenskrig. Da skrev han ironiske, nedsettende artikler om det nazistiske styret og holdt det gående lenge uten at han ble oppdaget. Til slutt ble han likevel arrestert og sendt til Grini fangeleir. Han slapp senere ut av Grini. Da han var på frifot igjen, fortsatte han å skrive imot okkupasjonsmakten. Hans illegale arbeid ble raskt gjenoppdaget, og han ble nødt til å rømme over grensen til Sverige. Etter frigjøringen av Danmark var han en liten stund presseattache i København.

Etter krigen var han en kort tid kulturredaktør i avisa Friheten, som var et organ for Norges Kommunistiske Parti. Han skrev en lang rekke romaner og noveller og var også sceneinstruktør. Hans mange bokanmeldelser ble med tiden utgitt i bokform. Wikipedia

76 år
Lionel Barrymore (Skuespiller)
1878 - 1954

Lionel Barrymore (USA)

Skuespiller, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Lionel Herbert Blythe

Født:
28. april 1878 (142 år siden)

Døde:
15. november 1954 (76 år) (65 år siden)

Lionel Barrymore var en amerikansk skuespiller og regissør.

Barrymore vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som forsvarsadvokat Stephen Ashe i filmen Syndere (1931). Han har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

73 år
James Monroe (Amerikansk president)
1758 - 1831

James Monroe (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, diplomat, gårdbruker, slaveeier, statsmann

Født:
28. april 1758 (262 år siden)

Døde:
4. juli 1831 (73 år) (189 år siden)

James Monroe var USAs femte president, fra 1817 til 1825. Han hadde utarbeidet Monroe-doktrinen, en doktrine som sier at Amerika bør slippe framtidig europeisk kolonisering, og at selvstendige amerikanske land bør slippe europeisk innblanding i innenrikssaker. Monroe innførte derfor i 1823 den såkalte Monroe-doktrinen der Amerika (senere forstått som både Nord- og Syd-Amerika) ble erklært som forbudt område for alle europeiske stater, og at ethvert forsøk ville bli ansett som en trussel mot USAs sikkerhet. Wikipedia

Dødsfall

85 år
Tor Aukrust (Forfatter)
1921 - 2007

Tor Aukrust (Norge)

Forfatter, teolog, Prest

Født:
8. november 1921 (98 år siden)

Døde:
28. april 2007 (85 år) (13 år siden)

Tor Aukrust var en norsk teolog, prest og forfatter. Han var sønn av Paal O. og Torlaug Aukrust

Dikteren Olav Aukrust var hans onkel, sosialøkonomen Odd Aukrust og humoristen Kjell Aukrust var hans fettere.

Tor Aukrust avla teologisk embetseksamen i 1949 ved Universitetet i Oslo og tok praktikum året etter. På 1950-tallet jobbet han som stipendiat ved universitetet, men hadde også studieopphold i København (1952), Göttingen (1955) og Basel (1957). I 1958 disputerte han for doktorgraden med avhandlingen Forkynnelse og historie.

Wikipedia

83 år
Olivier Messiaen (Komponist)
1908 - 1992

Olivier Messiaen (Frankrike)

Komponist, organist, ornitolog, musikkpedagog, musikkforsker, musikkteoretiker, pianist, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Olivier Eugène Charles Prosper Messiaen

Født:
10. desember 1908 (111 år siden)

Døde:
28. april 1992 (83 år) (28 år siden)

Olivier Eugène Charles Prosper Messiaen var en fransk komponist, organist og ornitolog. Først og fremst var Messiaen en av det 20. århundres vesentligste komponister av orgelmusikk. I tillegg er han særlig kjent for sin store Turangalila-symfoni og sin Quattuor pour la fin de temps («Kvartett for tidens slutt»), som ble komponert mens han satt i et ni måneders langt krigsfangenskap i Wehrmachts Stammlager VIII A i Görlitz. Denne ble komponert for de fire tilgjengelige instrumentene piano, fiolin, cello og klarinett. Stykket ble første gang framført av Messiaen og andre krigsfanger for et publikum bestående av andre fanger og fangevokterne. Wikipedia

61 år
Benito Mussolini (Italiensk statsminister)
1883 - 1945

Benito Mussolini (Italia)

Italiensk statsminister

Fullt navn / Fødenavn:
Benito Amilcare Andrea Mussolini

Født:
29. juli 1883 (137 år siden)

Døde:
28. april 1945 (61 år) (75 år siden)

Benito Amilcare Andrea Mussolini var Italias statsminister og det italienske fascistpartiet Partito Nazionale Fascistas leder («il Duce», «leder» eller «fører») fra slutten av 1922 frem til 8. september 1943. Wikipedia

<<
28. April
>>