Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
29. Januar

Om dagen

29. Januar er dag 29 i 2019, og er i uke 5. Det er 336 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 29. Januar kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_29-1.1998
21 år siden
Wikipedia
1998: En bombe eksploderer på en abortklinikk i Birmingham i Alabama i USA
Bomben tar livet av én person og skader flere andre andre. Seriebomberen Eric Robert Rudolph blir utpekt som gjerningsmann.

Eric Robert Rudolph er en amerikansk anti-abort-terrorist. Han har stått bak en serie bombinger i USA på 1990-tallet, som til sammen har drept tre personer og skadet minst 150. Mest kjent er bomben som gikk av i Olympiaparken i Atlanta i midten av sommer-OL 1996, hvor én ble drept og 111 skadet.

Rudolph var på FBIs liste over de ti mest ettersøkte i USA da han ved en tilfeldighet ble arrestert 31. mai 2003. Han gjorde en avtale med myndighetene for ikke å få dødsstraff ved å si seg skyldig i alt han var anklaget for. I stedet fikk han fem livstidsdommer. Wikipedia
Wikipedia_29-1.1959
60 år siden
Wikipedia
1959: Walt Disney's Tornerose har premiere i USA
Tornerose er en tegnefilm fra Disney som bygger på eventyret om Tornerose av Charles Perrault. Filmen er den 16. i rekken av «Disneys klassikere». Den hadde première 29. januar 1959 og ble regissert av Clyde Geronimi. Wikipedia
Wikipedia_29-1.1595
424 år siden
Wikipedia
1595: Romeo og Julie har premiere i England
Romeo og Julie er en tragedie, skrevet tidlig i forfatteren William Shakespeares karriere. Stykket handler om to unge elskende som faller som ofre for en lunefull skjebne. Familiene deres ligger i strid med hverandre og forsøker å forhindre forholdet, men Romeo og Julies tidlige død forener tilslutt familiene. Stykket var et av Shakespeares mest populære i hans egen levetid, og er ved siden av Hamlet hans mest framførte verk. I dag regnes tittelkarakterene som arketypen på unge elskende.

Interessant nokk, i 1595 ble stykket spilt av bare mannlige skuespillere. Gruppen ble kalt «The Lord of Chamberlain's Men», og på den tiden fikk bare menn lov til å fremføre noe på scener i England. Kvinner fikk ikke lov før utpå 1600 tallet. Gruppen besto av 16 skuespillere, inkludert fem eller seks yngre gutter. Fordi mannlige skuespillere utførte kvinnelige roller, valgte de unge gutter til kvinnelige roller, fordi de hadde færre mannlige trekk. Wikipedia
Fødsler
86 år
Victor Mature (Skuespiller)
1913 - 1999

Victor Mature (USA)

Skuespiller

Født:
29. januar 1913 (106 år siden)

Døde:
4. august 1999 (86 år) (20 år siden)

Victor Mature var en italiensk-amerikansk skuespiller. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

58 år
William McKinley (Amerikansk president)
1843 - 1901

William McKinley (USA)

Amerikansk president, Politiker, advokat, statsmann

Født:
29. januar 1843 (176 år siden)

Døde:
14. september 1901 (58 år) (Skuddskader) (118 år siden)

William McKinley var en amerikansk, republikansk politiker. Han var USAs 25. president fra 1897 til han ble skutt i et attentat i 1901, noen måneder inn i sin andre presidentperiode, og døde av skadene noen dager senere. McKinley ledet nasjonen til seier i den spansk-amerikanske krigen, økte tollvernet for å beskytte amerikansk industri, og sørget for at valutaen fulgte gullstandarden.
McKinley ble beskrevet som from, sindig og omgjengelig. Han var den siste presidenten som hadde kjempet i borgerkrigen, hvor han hadde avansert til major i unionshæren. Etter krigen slo han seg ned i Canton i Ohio som advokat, og giftet seg med Ida Saxton. I 1876 ble han valgt til kongressrepresentant, og ble republikanernes ekspert på tollvernet av den amerikanske industrien. Den såkalte McKinley-tollen av 1890 var meget omstridt, og bidro sammen med endring av valgkretsene til at han tapte gjenvalg til Kongressen ved demokratenes valgskred samme år. McKinley var Ohios guvernør fra 1892 til 1896, og førte en moderat politisk linje i forsøk på å balansere kapital- og arbeiderinteresser. Med hjelp fra Mark Hanna ble McKinley nominert til republikansk presidentkandidat i 1896, midt i en dyp økonomisk depresjon. Han vant presidentvalget foran demokraten William Jennings Bryan på sitt løfte om å følge gullstandarden og øke innførselstollen.
McKinleys presidentperiode ble preget av rask økonomisk vekst. Han ønsket å gjøre Cuba uavhengig fra Det spanske imperiet på fredelig vis, men måtte nokså motvillig lede nasjonen inn i den spansk-amerikanske krigen i 1898. USA vant en rask og overbevisende seier, og Spania måtte avstå Puerto Rico, Guam og Filippinene til USA. Cuba ble formelt uavhengig i 1902, men USA utøvde sterk innflytelse i Mellom-Amerika. USA annekterte Hawaii i 1898. Med dette trådte USA frem som en regulær kolonimakt, og McKinley ble den første presidenten som skaffet USA oversjøiske territorier gjennom krig.
Historikere regner McKinleys valgseier i 1896 som et vendepunkt, hvor den fastlåste situasjonen etter borgerkrigen ble avløst av USAs politiske reformperiode fra 1890- til 1920-årene, dominert av republikanerne. McKinley vant igjen over Bryan i presidentvalget i 1900, etter en valgkamp om imperialisme, proteksjonisme og gullstandarden.
6. september 1901 ble McKinley skutt og livstruende skadet av Leon Czolgosz, en polsk-amerikaner med anarkistiske sympatier, og døde av skadene den 14. september. McKinley ble etterfulgt av visepresident Theodore Roosevelt. I ettertid vurderer historikerne McKinleys innsats som president relativt høyt, men den folkekjære McKinley ble raskt overskygget av Roosevelt. Wikipedia

Dødsfall
81 år
Hans Normann Dahl (Illustratør)
1937 - 2019

Hans Normann Dahl (Norge)

Illustratør, kunstmaler, grafiker

Født:
7. oktober 1937 (82 år siden)

Døde:
29. januar 2019 (81 år) (0 år siden)

Hans Normann Dahl var en norsk maler, grafiker, avistegner og illustratør. Han er kjent for sine mange fargerike, frodige og romantiske bilder, ofte i en karikert og idylliserende stil.
Hans Normann Dahl hadde utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole 1952–1957 og kunstakademiet i Warszawa 1965–1966. Han tegnet for Dagbladet og andre aviser, illustrerte en rekke bøker og særlig laget grafikk. Blant hans mest kjente illustrasjonsarbeider er Prøysens Snekker Andersen og julenissen (1971).
Han hadde et stort antall utstillinger og mottok flere priser for bokillustrasjoner og plakater. Bildene hans er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Bergen Billedgalleri, Stavanger Faste Galleri, Oslo Bys Kunstsamlinger, Nasjonalmuseet i Warszawa og bykommunen Montréals faste samlinger.
Hans Normann Dahl arbeidet som tegnelærer i mange år. Han underviste på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Statens kunstakademi, Arkitekthøgskolen i Oslo og Den Nordiske malerskole på Île de Rè i Frankrike. Han eide og drev Mosebekkskolen i Oslo.
Hans Normann Dahl bodde på Røyse i Hole. Wikipedia

84 år
Asmund Bjørken (Musiker)
1933 - 2018

Asmund Bjørken (Norge)

Musiker, komponist, jazzmusiker, saksofonist, skribent

Født:
19. august 1933 (86 år siden)

Døde:
29. januar 2018 (84 år) (1 år siden)

Asmund Bjørken var en norsk musiker (trekkspill og saksofon) innen jazz og gammeldans.
Han var sønn av en gårdbruker på Verdal som spilte fiolin. Asmund var autodidakt (selvlært) og ble med faren på spillejobber.
Bjørken var medlem i Harry Waagens orkester som 1949–53 var sentralt i Trondheim. Så ledet han orkester i Steinkjer omkring 1956 og i Trondheim fra 1957. Besetningen har blant annet vært Kalle Holst på klarinett og saksofon, Kjell Johansen på trommer og Bjørn Alterhaug på bass. I 1990 besto orkesteret av Oddmund Finnseth, sønnen Ove Bjørken på gitar, Per Olaf Green og Rolf Skogstad.
Blant utenlandske samarbeid var Bengt Hallberg, Benny Bailey, Mads Vinding. På 1980-tallet spilte han i Egil Kapstad/Rowland Greenberg kvartett.
Fra 1990 ledet han sin Swing Sekstett, der blant andre Ove Bjørken, Bjørn Alterhaug og Bjørn Krokfoss var med, samt Erling Aksdal på piano.
Selvbiografien Spellemann, på gammel rutine og støgg mistanke utkom i 2003. Der fremkommer det at han komponerte «Frøsøminner» til minne om et besøk til øyen Frösön utenfor Östersund.
Et portrett av ham ble sendt i NRK TV i 2003 kalt Asmund i Himmelriket, av Andreas Lunnan. Wikipedia

<<
29. Januar
>>