Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

30. Desember

Om dagen

30. Desember er dag 365 i 2024, og er i uke 1. Det er 1 dager igjen av året.

Historie

17 år siden

2006: Saddam Hussein blir hengt i militærfengslet Camp Cropper

Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti var president i Irak fra 1979 etter et internt kupp i det panarabiske Baathpartiet, inntil han ble avsatt ved en USA-ledet invasjon i 2003.

Saddam Hussein ble dømt til døden ved hengning for Dujail-overgrepene den 5. november 2006. Dødsdommen mot Saddam ble automatisk anket til en høyere rettsinstans, men 26. desember samme år bekreftet en ankedomstol i Bagdad at dommen skulle fullbyrdes innen 30 dager, og han ble henrettet 30. desember. USA ville angivelig ha henrettelsen utsatt, men de irakiske myndighetene tok ikke dette ønsket til følge.

Henrettelsen ble bevitnet av lege, advokat og offentlige tjenestemenn. Hengningen ble også filmet for å bevise at den hadde blitt forskriftsmessig gjennomført, men uoffisielle opptak gjort med mobiltelefon viser at de tilstedeværende hånet Saddam og ropte slagord til støtte for sjialederen Moqtada al-Sadr.

Henrettelsen ble fordømt av menneskerettsorganisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty International, som pekte på manglene ved rettsprosessen. Ifølge Human Rights Watch fulgte henrettelsen en urettferdig rettssak og markerte et signifikant steg bort fra rettsstatlige prinsipper i Irak. Wikipedia
23 år siden

2000: Det ubemannede romfartøyet «Cassini-Huygens» passerer Jupiter på vei mot Saturn

Cassini–Huygens var en ubemannet romferd og et samarbeidsprosjekt mellom NASA, ESA og den italienske romfartsorganisasjonen Agenzia Spaziale Italiana med formål å studere Saturn og dens måner.

Romsonden besto av to hovedelementer: kretsløpsmodulen Cassini og landingsfartøyet Huygens. Det ble skutt opp 15. oktober 1997 og gikk inn i kretsløp rundt Saturn 1. juli 2004. Det var det første romfartøy som går i bane rundt Saturn, og det fjerde som noensinne besøkte planeten. Cassini gikk i oppløsning 15. september 2017 etter at drivstoffet var oppbrukt. Wikipedia
101 år siden

1922: Sovjetunionen blir dannet

Sovjetunionen eller Sovjetsamveldet var en sosialistisk føderasjon i Øst-Europa og Asia som eksisterte fra 1922 til 1991. Sovjetunionen var et samvelde av 15 på papiret autonome republikker, med Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk som den største og klart dominerende delrepublikken. Den russiske sovjetrepublikkens store dominans gjorde at Sovjetunionen ofte ble omtalt som «Russland» eller «Sovjet-Russland» i Vesten, selv om denne betegnelsen ikke var nøyaktig.

Sovjetunionen vokste frem i etterkant av første verdenskrig, da det gamle russiske keiserriket gikk under i den russiske revolusjon. Etter en kaotisk periode kjent som den russiske borgerkrigen fikk Vladimir Lenins bolsjeviker makten over mesteparten av det gamle russiske riket. Etter Lenins død gikk makten etterhvert til Josef Stalin, som med sin kommandoøkonomi og brutale metoder fikk landet gjennom en storstilt industrialisering, samtidig som han førte en ekspansiv utenrikspolitikk. Etter å selv ha angrepet bl.a. Polen, Finland og de baltiske landene i 1939–1940, ble Sovjetunionen i 1941 imidlertid angrepet av Tyskland, som Sovjetunionen hadde hatt en ikke-angreps-pakt og delt Polen med. Til tross for at anslagsvis 20 millioner borgere omkom under annen verdenskrig, sto Sovjetunionen igjen som en av verdens to supermakter, og hadde utvidet sin maktsfære til størstedelen av Øst-Europa, som nå ble styrt av sovjetlojale autoritære regjeringer. Etterkrigstiden ble preget av den kalde krigen, en ideologisk og politisk maktkamp mellom Sovjetunionen og mange sosialistiske land på den ene siden og USA og mange vestlige land på den andre siden. Utover på 1980-tallet ble det klart at Sovjetblokken tapte denne kampen, og da Mikhail Gorbatsjov overtok makten i Sovjetunionen i 1985 var det klart at det var nødvendig med grunnleggende reformer i samfunnsstrukturen. Gorbatsjov mislyktes i å samle landet, og i løpet av 1990-91 gikk Sovjetunionen i oppløsning.

Sovjetunionen under Stalin regnes som en totalitær stat, og gjennomførte omfattende overgrep mot egne innbyggere. Millioner ble sendt i konsentrasjonsleirsystemet Gulag, der hundretusener døde av sult og utmattelse. Sovjetunionen gjennomførte også etnisk rensning i en rekke land i Europa, særlig under og etter andre verdenskrig. Jens Petter Nielsen anslår antall dødsofre under Stalin til rundt 10 millioner mennesker.

Det sovjetiske samfunnssystemet var dominert av Kommunistpartiet, et parti som anså at det bygde på marxist-leninistiske prinsipper. Kommunistpartiet var landets statsbærende parti, og var det eneste tillatte partiet. Generalsekretæren i partiet var Sovjetunionens mektigste person, og hadde i mesteparten av Unionens eksistens langt mer makt og innflytelse enn regjeringen og parlamentet. Sovjetunionen var verdens største planøkonomi, der alle aspekter av det økonomiske livet ble styrt sentralt fra hovedstaden Moskva blant annet gjennom såkalte femårsplaner. Landet var preget av liten politisk frihet der blant annet KGB aktivt overvåket store deler av samfunnet. Landet hadde i sin storhetstid derimot et vel utbygget sosialt system med et godt utbygget helsevesen og sosiale støtteordninger.

I slutten av desember 1922 gikk delegasjoner fra Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk, Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk, Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk og Den transkaukasiske sosialistiske føderative sovjetrepublikk sammen og fremforhandlet en unionsavtale. Avtalen ble godkjent av Den første sovjetkongress og endelig undertegnet den 30. desember. Den første fremmede staten som anerkjente Sovjetunionen var Den irske republikk. Den 1. februar 1924 ble Sovjetunionen anerkjent av Det britiske imperiet. Wikipedia

Fødsler

48 år
Tiger Woods (Golfspiller)
1975

Tiger Woods (USA)

Golfspiller, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Eldrick Tont Woods

Født:
30. desember 1975 (48 år)

Eldrick Tont «Tiger» Woods er en amerikansk profesjonell golfspiller. Han lå som nummer én på verdensrankingen i golf fra 15. august 1999 til 29. august 2004, det vil si 264 uker i strekk.

Woods anses for å være en av de beste golfspillerne gjennom tidene, og har vunnet 15 major-turneringer. Han er en av bare fem spillere som har vunnet alle major-turneringene – dog aldri i samme sesong – og han er en av to spillere som har vunnet alle major-turneringene flere ganger. Woods har tidligere vært verdens best betalte idrettsutøver. Han har vunnet 82 PGA-turneringer, som er tangering av Sam Sneads rekord fra 1965. Wikipedia

32 år
Johanna Sällström (Skuespiller)
1974 - 2007

Johanna Sällström (Sverige)

Skuespiller

Født:
30. desember 1974 (49 år siden)

Døde:
13. februar 2007 (32 år) (17 år siden)

Johanna Maria Ellinor Sällström var en svensk skuespiller.

Sällström var tidigere virksom ved Sörmlands länsteater. Det store gjennombruddet som filmskuespiller fikk hun i 1997 i Daniel Fridells film Under ytan. Hun ble tildelt en Guldbagge for beste kvinnelige hovedrolle i 1997 for sin rolle i filmen. Hun var også med i TV-serien Tre Kronor der hun spilte en tenåringsdatter. I sin tid som skuespiller har hun spilt et tyvetalls roller, blant annet i Wallander-filmer der hun spiller Kurt Wallanders datter, Linda. Denne serien har blitt vist på TV 2 og Canal+ i Norge.

I flere år bodde og arbeidet hun i Danmark.

Natten mellom den 13. og 14. februar 2007 døde Johanna Sällström, da 32 år, i sitt hjem i Malmö.

Hun etterlot seg en datter som var 5 år ved dødsfallet. Wikipedia

50 år
Jason Behr (Skuespiller)
1973

Jason Behr (USA)

Skuespiller,

Fullt navn / Fødenavn:
Jason Nathaniel Behr

Født:
30. desember 1973 (50 år)

Jason Nathaniel Behr er en amerikansk skuespiller fra Minneapolis i Minnesota. Han er kjent fra TV-serien Roswell og fra filmene The Grudge og Shooting Livien. Wikipedia

62 år
Sean Hannity (Programleder)
1961

Sean Hannity (USA)

Programleder, radioprogramleder, journalist, skribent, politiker, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Sean Patrick Hannity

Født:
30. desember 1961 (62 år)

Sean Patrick Hannity er en amerikansk høyreorientert radiovert og programleder for TV som siden 1996 har vært en av programlederne på aktualitetsprogrammet Hannity & Colmes på Fox News.

Hannity startet sin mediekarriere i 1989 som radiovert på studentradiokanalen KCSB-FM etter å ha avbrutt studier ved New York University. I 1992 ble han talkshowvert på radiokanalen WVNN i Alabama og var der helt til han i 1996 gikk til Fox News for å være programleder (sammen med Alan Colmes) for Hannity & Colmes. Hannity har gjennom programmet gitt uttrykk for sitt konservative og høyreorienterte ståsted, som forøvrig har stått i en viss kontrast til den mer liberale Colmes.

Hannity har skrevet to bøker: Let Freedom Ring: Winning the War of Liberty Against Liberalism (2002) og Deliver Us From Evil: Defeating Terrorism, Despotism, and Liberalism (2004). Wikipedia

62 år
Ben Johnson (Sprinter)
1961

Ben Johnson (Canada)

Sprinter

Fullt navn / Fødenavn:
Benjamin Sinclair Johnson

Født:
30. desember 1961 (62 år)

Benjamin Sinclair «Ben» Johnson er en tidligere canadisk sprinter, som i løpet av karrieren vant to olympiske bronsemedaljer. Etter å ha passert målsnøret som førstemann på 100 meter i OL i 1988 i Seoul, Sør-Korea, ble han to dager senere diskvalifisert for bruk av stanozolol. Etter at det ble påvist at Ben Johnson hadde dopet seg i store deler av karrieren, mistet han i tillegg verdensrekorden på 9.83 sekunder fra VM i 1987 i Roma. Wikipedia

69 år
Solveig Torsvik (Politiker)
1954

Solveig Torsvik (Norge)

Politiker

Født:
30. desember 1954 (69 år)

Solveig Torsvik er en norsk politiker og tidligere partisekretær i Ap. Hun ble valgt inn på Stortinget fra Akershus i 1993. Før dette var hun forbundssekretær i Norsk Kommuneforbund fra 1989 til 1990, og statssekretær for kommunalminister Kjell Borgen fra 1990 til 1992. Hun var i tillegg vararepresentant til Stortinget i periodene 1981 – 1985, 1985 – 1989 og 1989 – 1993, og møtte som fast representant i til sammen mer enn fire år i disse stortingperiodene.

I 1996 ble Torsvik som første kvinne valgt til partisekretær i Arbeiderpartiet. Hun stilte derfor ikke til valg til Stortinget i 1997. Etter Arbeiderpartiets historisk dårlige valgresultat i 2001, trakk hun seg som partisekretær og forlot norsk politikk til fordel for jobb som eiendomsutvikler i Tom Hagen Eiendom i Lørenskog.

I oktober 2006 gjorde Torsvik et lite omtalt comeback som politiker, som politisk rådgiver i Jens Stoltenbergs andre regjering, først for statsråd Sylvia Brustad i Helse- og omsorgsdepartementet (2006-2008), deretter for statsråd Dag Terje Andersen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (2008-2009).

Fra høsten 2009 er Torsvik sekretariatsnestleder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Hun er samboer med tidligere stortingsrepresentant fra Oppland, ambassadør Haakon Blankenborg. Wikipedia

76 år
Jeff Lynne (Gitarist)
1947

Jeff Lynne (Storbritannia)

Gitarist, komponist, pianist, plateprodusent, trommeslager

Født:
30. desember 1947 (76 år)

Jeff Lynne er en britisk musiker. Lynne begynte karrieren som musiker i bandet The Idle Race på midten av 1960-tallet. Senere gikk han over til The Move, som senere ble grunnlaget for bandet Electric Light Orchestra (ELO).

Etter at Lynne ga seg i ELO (1986), startet han supergruppen Traveling Wilburys med artistene Bob Dylan, George Harrison, Tom Petty og Roy Orbison. Etter to utgivelser med Traveling Wilburys, ga han ut et soloalbum, Armchair Theatre. Han har også arbeidet som produsent og låtskriver for en hel rekke artister. Wikipedia

77 år
Patti Smith (Musiker)
1946

Patti Smith (USA)

Musiker, lyriker, billedkunstner, menneskerettsaktivist, skribent, gitarist, sanger, komponist, tegner

Fullt navn / Fødenavn:
Patricia Lee Smith

Født:
30. desember 1946 (77 år)

Patti Smith, egentlig Patricia Lee Smith, er en amerikansk musiker, låtskriver og poet. Hun spilte en avgjørende rolle for punkbevegelsen i dens begynnelse med debutalbumet Horses fra 1975. En svært betydningsfull skikkelse i populærmusikken og særlig rocken, et av de viktigste kvinnelige ikoner, gjennom måten hun har kombinert beat-poetenes form og stil med garasjeband-rock and roll. Wikipedia

66 år
Davy Jones (Skuespiller)
1945 - 2012

Davy Jones (Storbritannia)

Skuespiller, musiker, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
David Thomas Jones

Født:
30. desember 1945 (78 år siden)

Døde:
29. februar 2012 (66 år) (12 år siden)

David Thomas «Davy» Jones var en engelsk sanger og skuespiller.

Han var mest kjent som en av de fire medlemmene i popgruppen The Monkees (1966–70). Wikipedia

63 år
Jahn-Arill Skogholt (Skribent)
1943 - 2007

Jahn-Arill Skogholt (Norge)

Skribent

Født:
30. desember 1943 (80 år siden)

Døde:
19. april 2007 (63 år) (17 år siden)

Jahn-Arill Skogholt var en forfatter fra Storfjell i Vågan kommune. Han er mest kjent for å ha skrevet «Bygdevise», bedre kjent som «Kor e hammaren, Edvard?». Han har produsert alt fra viser og dikt til biografier og romaner. Skogholt var daglig leder i Noregs Mållag i 1971–1973. Han fikk Blix-prisen i 1987. Wikipedia

76 år
Vladimir Bukovskij (Forfatter)
1942 - 2019

Vladimir Bukovskij (Russland)

Forfatter, Skribent, menneskerettsaktivist, politiker, dissident

Fullt navn / Fødenavn:
Vladimir Konstantinovitsj Bukovskij

Født:
30. desember 1942 (81 år siden)

Døde:
27. oktober 2019 (76 år) (4 år siden)

Vladimir Konstantinovitsj Bukovskij var en sovjetiskfødt britisk politisk dissident, forfatter og politisk aktivist.

Bukovskij var en av de første til å avsløre den utbredte bruken av psykiatriske fengsler mot politiske motstandere av kommunistregimet i Sovjetunionen. Han tilbrakte til sammen tolv år i forskjellige sovjetiske fengsler, arbeidsleirer og i psikhushkas som bestod av tvangsbehandling på psykiatriske sykehus som ble brukt av myndighetene mot spesielle fengsler. Wikipedia

81 år
Michael Nesmith (Forfatter)
1942

Michael Nesmith (USA)

Forfatter, låtskriver, musiker, skuespiller, eier av Pacific Arts Corporation

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Michael Nesmith

Født:
30. desember 1942 (81 år)

Robert Michael Nesmith er en amerikansk sanger, låtskriver, gitarist og skuespiller. Han er best kjent som et av de fire medlemmene i popgruppen The Monkees 1966–69. Wikipedia

80 år
Fredrik Skagen (Forfatter)
1936 - 2017

Fredrik Skagen (Norge)

Forfatter, skribent, manusforfatter, barnebokforfatter, bibliotekar

Født:
30. desember 1936 (87 år siden)

Døde:
20. juni 2017 (80 år) (7 år siden)

Fredrik Skagen var en norsk forfatter, bibliotekar og universitetsbibliotekar ved Norges tekniske høgskole. Skagen debuterte som forfatter i 1968.

Skagen skapte i 1987 tildels heftig debatt med boken Purpurhjertene, som utga seg for å være en dokumentarisk gjenfortelling av en nordmanns opplevelser som amerikansk soldat i Vietnam. Boken vant forlaget Cappelens konkurranse om beste dokumentarroman, men ble «omdefinert» til roman da det ble klart at forfatteren var blitt offer for en svindel.

En av Skagens mest kjente romanfigurer var den lurvete falskmyntneren Morten Martens, som opptrer i åtte av forfatterens spenningsromaner, den første var Viktor! Viktor! fra 1982 og den siste var Fri som fuglen fra 2002.

Mange av Skagens bøker inneholder referanser til et felles univers rundt Trondheim politikammer som han delte med forfatterne Kim Småge, Idar Lind og Anne Birkefeldt Ragde. Wikipedia

55 år
Del Shannon (Sanger)
1934 - 1990

Del Shannon (USA)

Sanger, låtskriver, gitarist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Weedon Westover

Født:
30. desember 1934 (89 år siden)

Døde:
8. februar 1990 (55 år) (34 år siden)

Del Shannon var en amerikansk rock 'n' roller og country musiker og låtskriver. Hans døpenavn var Charles Weedon Westover. Tidlig i 1960-årene hadde han hits med Runaway, Hats Off To Larry og Keep Searching, men etter The Beatles og den britiske bølgen, ble Shannon satt i skyggen. I 1989 overtok han etter Roy Orbison i Traveling Wilburys, men Shannon begikk selvmord kort tid etter i sitt hjem i Santa Clarita, California.

Del Shannon ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame i 1999. Wikipedia

72 år
Skeeter Davis (Sanger)
1931 - 2004

Skeeter Davis (USA)

Sanger, skribent, barnebokforfatter

Født:
30. desember 1931 (92 år siden)

Døde:
19. september 2004 (72 år) (19 år siden)

Skeeter Davis var en amerikansk countrysanger. Hun er nok mest kjent for balladen «The End of the World» (skrevet av Sylvia Dee og Arthur Kent) fra 1963. Denne låten andreplass som beste plassering på Billboard-listen. Samme år hadde hun ytterligere en topplassering med syvendeplassen til «I Can't Stay Mad at You» (skrevet av Gerry Goffin og Carole King). Wikipedia

79 år
Bo Diddley (Gitarist)
1928 - 2008

Bo Diddley (USA)

Gitarist, sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Ellas Otha Bates

Født:
30. desember 1928 (95 år siden)

Døde:
2. juni 2008 (79 år) (16 år siden)

Bo Diddley var en amerikansk rockemusiker.

Han skapte den såkalte «Bo Diddley-rytmen» som er en av hjørnestenene i rock and roll-rytmene. Det distinkte afrikansk-inspirerte rytmemønsteret (bomp bomp bomp bomp-bomp) har siden blitt flittig brukt av andre artister, og har blitt et karakteristisk og gjentakende element i rock'n roll gjennom årtiene. De eldste eksemplene på rhythm and blues-materiale som har gått over til rock'n roll er Diddleys låter «Who Do You Love?», «Road Runner», «You Don't Love Me» og «I'm a Man».

Diddley produserte også sine egne gitarer. De er unike, i form av rektangulære «sigaresker». Den første lagde han i 1945.

Diddley ble i 1987 innvotert i Rock and Roll Hall of Fame, og i 2004 i Blues Hall of Fame. Wikipedia

80 år
Sara Lidman (Forfatter)
1923 - 2004

Sara Lidman (Sverige)

Forfatter, skribent, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Sara Adela Lidman

Født:
30. desember 1923 (100 år siden)

Døde:
17. juni 2004 (80 år) (20 år siden)

Sara Lidman var en svensk forfatter. I 1980 ble hun tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen Vredens barn.

Sara Lidman debuterte som forfatter i det litterære tidsskriftet Sesam i 1946/47. Hun har siden 1953 skrevet nitten romaner, som gjennomgående var preget at temaer og historier om solidaritet og sosiale motsetninger. Fortellingene utspiller seg ofte i Västerbotten i siste del av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, da store endringer påvirket de små samfunnene. Med romanserien Jernbanan, som skildrer moderniseringen av det nordlige Sverige, fikk Lidman seg en plass blant de fremste samtidsforfatterne i Sverige. Det er bøkene Din tjänare hör, Vredens barn, Nabots sten, Den underbare mannen, Järnkronan, Lifsens rot og Oskuldens minut som utgjør romanserien Jernbanan, alle er oversatt til norsk av Ivar Eskeland og Jo Ørjasæter.

Lidman var hele livet en flittig agitator og debattant. Gjennom bøker og taler lot hun sin stemme bli hørt, fra Vietnamkrigen til protestene mot USAs invasjon i Irak.

Sara Lidman var i 1955–1963 medlem av Samfundet De Nio på stol nr 8. Wikipedia

81 år
Jo Van Fleet (Skuespiller)
1914 - 1996

Jo Van Fleet (USA)

Skuespiller

Født:
30. desember 1914 (109 år siden)

Døde:
10. juni 1996 (81 år) (28 år siden)

Jo Van Fleet var en amerikansk teater- og filmskuespiller.

For sin første filmrolle, som Kate, moren til James Deans rollefigur, i filmen Øst for Eden, (East of Eden) vant Van Fleet i 1955 en Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun har en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Van Fleet gjorde en minneverdig innsats i rollen som den eldre dyreelskende kvinnen Amy Wilder i episoden «The Trouble with Amy» av Bonanza i 1970. Wikipedia

101 år
Helge Ingstad (Oppdager)
1899 - 2001

Helge Ingstad (Norge)

Oppdager, arkeolog, jurist, skribent, advokat, sjakkspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Helge Marcus Ingstad

Født:
30. desember 1899 (124 år siden)

Døde:
29. mars 2001 (101 år) (23 år siden)

Helge Marcus Ingstad var en norsk jurist, forfatter og arkeolog.

Ingstad var sønn av tidligere stadsingeniør i Tromsø, fabrikkbestyrer i Kopperå, Olav Ingstad og hustru Olga Marie Qvam fra Tromsø. Helge var bror av drakthistorikeren Gunvor Ingstad Trætteberg og diplomaten Kaare Ingstad. Familien flyttet til Bærum i 1902 og videre til Bergen i 1905. I 1911 begynte Ingstad som elev på middelskolen ved Bergen katedralskole, og senere gikk han gymnaset ved samme skole. Etter å ha utdannet seg til cand. jur. i 1922 praktiserte han først som sorenskriverfullmektig og senere sakfører i Levanger. I 1925 solgte han praksisen. Fra februar til oktober 1926 oppholdt han seg i Frankrike. Deretter reiste han til Canada for å leve som pelsjeger. Der oppholdt han seg i fire år. Ved hjemkomsten vant han raskt berømmelse for debutboken Pelsjegerliv blant Nord-Kanadas indianere (1931). Wikipedia

70 år
Rudyard Kipling (Forfatter)
1865 - 1936

Rudyard Kipling (Storbritannia)

Forfatter, lyriker, krigskorrespondent, manusforfatter, journalist, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Rudyard Kipling

Født:
30. desember 1865 (158 år siden)

Døde:
18. januar 1936 (70 år) (88 år siden)

Joseph Rudyard Kipling var en britisk forfatter og Nobelprisvinner i litteratur. Han skrev romaner, noveller, dikt og barnebøker. Ofte skildret han britiske soldater og borgere i India i det britiske imperiets tid. Blant hans best kjente verk kan særlig nevnes Jungelboken og diktene If— og The White Man's Burden.

Han var født i Bombay (dagens Mumbai) i britiske India og ble tatt med til England av sine foreldre da han var fem år. Kipling er best husket for sine prosaromaner, blant annet Jungelboken, en samling med fortellinger som også omfattet «Rikki-Tikki-Tavi», Just So Stories (1902), Kim (1901), foruten mange korte fortellinger som The Man Who Would Be King (1888); og dessuten sine dikt, inkludert «Mandalay» (1890), «Gunga Din» (1890), «The White Man's Burden» (1899) og «If—» (1910). Han er vurdert som en betydelig «nyskapende i novellekunsten»; hans barnebøker er varige klassikere i barne- og ungdomslitteraturen; og hans beste verker er sagt å fremme «en mangesidig og lysende fortellergave.»

Kipling var en av de mest populære forfattere i England, både i prosa og i poesi, på slutten av 1800-tallet og begynnelsen på 1900-tallet. Henry James uttalte at «Kipling synes for meg personlig som det mest komplette geni (i motsetning til ren intelligens) som jeg noen gang har kjent.» I 1907 ble han belønnet med Nobelprisen i litteratur, noe som gjorde ham til den første engelskspråklige forfatter som mottok prisen, og til dags dato også den yngste mottakeren. Blant andre æresbevisninger ble han fremmet som britisk poet laureate (nasjonalpoet) og ved flere ganger utlyst til ordener og adelskap, noe han hver gang avslo. Wikipedia

57 år
Henri Lachambre (Luftfartsingeniør)
1846 - 1904

Henri Lachambre (Frankrike)

Luftfartsingeniør, ingeniør, aeronaut, forretningsdrivende

Født:
30. desember 1846 (177 år siden)

Døde:
12. juni 1904 (57 år) (120 år siden)

Henri Lachambre var en fransk produsent av ballonger. Hans fabrikk lå i Paris-forstaden Vaugirard. Han deltok også i over 500 ballongoppstigninger selv.

Lachambre leverte ballonger til både det amerikanske US Signal Corps og til den mislykkede Andrée-ekspedisjonen i 1897. Han arbeidet sammen med den brasilianske ballong-pionereen Alberto Santos-Dumont som i 1897 fløy sin egenkonstruerte ballong.

Sammen med sin nevø Alexis Machuron Lachambre skrev Henri Lachambre en bok om Andrées ekspedisjon (Au pôle nord en ballon (Imprimerie Nilsson, 1897, 250 sider) som raskt ble oversatt til svensk, engelsk, fransk, tysk, italiensk, hollandsk og polsk. Wikipedia

73 år
Edvard Schønberg (Professor)
1831 - 1905

Edvard Schønberg (Norge)

Professor, gynekolog

Født:
30. desember 1831 (192 år siden)

Døde:
14. juni 1905 (73 år) (119 år siden)

Edvard Schønberg var en norsk lege og professor i medisin.

Etter å ha vært mangeårig ekspedisjonssjef i medisinalstyrelsen ble han i 1875 professor i medisin og i 1900 ordfører i den rettsmedisinske kommisjonen. Han skrev en Lærebog i den operative fødselshjælp (1899), ga en oversikt over 1800-tallets norske medisinske litteratur i Henrik Jægers Illustreret norsk literaturhistorie, og utga i 1903 en Medicinens historie.

Han var gift med Olivia Christiane Antoinette Fangen (1838–1913), prestedatter fra Biri, og i vennekretsen som frekventerte leiligheten i Akersgaten 35 var også Henrik Ibsen med frue. Wikipedia

78 år
Theodor Fontane (Farmasøyt)
1819 - 1898

Theodor Fontane (Tyskland)

Farmasøyt, skribent, lyriker, historiker, oversetter, romanforfatter, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Henri Theodore Fontane

Født:
30. desember 1819 (204 år siden)

Døde:
20. september 1898 (78 år) (125 år siden)

Henri Theodore Fontane var en tysk forfatter, poet og journalist. Han skildret den berlinske middelklassens liv og verdinormer i sine romaner fra 1880- og 1890-årene, og regnes som den førende romanforfatteren innenfor naturalismen i Tyskland, og som en av Tysklands viktigste forfattere. Wikipedia

65 år
Jonas Anton Hielm (Politiker)
1782 - 1848

Jonas Anton Hielm (Norge)

Politiker, advokat

Født:
30. desember 1782 (241 år siden)

Døde:
30. mars 1848 (65 år) (176 år siden)

Jonas Anton Hielm var en norsk jurist og politiker. Han var sønn av regimentskvartermester og auditør Børge Hielm (død 1810) og Hulleborg f. Abel, ble student med utmerkelse 1797 og juridisk kandidat 1800. I 1803 ble han auditør ved Det Norske Livregiment til Fods, 1807 deltok han i forsvaret under Københavns beleiring, 1811 fikk han tittelen overauditør, 1812 ble han høyesterettsadvokat. Ved begivenhetene 1814 dro han tilbake til Norge, hvor han samme år ble høyesterettsadvokat. I 1815 ble han høyesterettsadvokat samt konstituert dosent i lovkyndighet og 1820 regjeringsadvokat. Han ble i 1820 regjeringsadvokat. 1815–21 fungerte han som statsrevisor.

På grunn av to majestetsfornærmende artikler han skrev i Nationalbladet, anla regjeringen prosess mot utgiveren, hans bror Hans Abel Hielm. Den første saken, kalt «Komplimentsaken», forløp slik: For å redde broren fikk Hielm en fange på Akershus festning til å utgi seg som forfatter av artiklene, men det lyktes ikke å stanse sakens gang, og broren ble dømt til fengsel. For hans eget vedkommende førte saken til at han ble suspendert som regjerings- og høyesterettsadvokat.

I den andre saken, «Profetisaken», ble broren dømt til landsforvisning i under- og overretten. Da dommen var innstevnet for høyesterett, oppga Hielm broren som den egentlige forfatteren. I høyesterett ble så broren frifunnet for videre tiltale i 1823, men tiltalen mot Hielm sto fast. Ved høyesterettsdom av 13. september 1825 ble Hielm dømt til å betale en bot av 5000 spd. Dermed var saken endelig avgjort, og suspensjonen som regjerings- og høyesterettsadvokat ble hevet. Regjeringen fastholdt imidlertid at han hadde opptrådt uverdig, og avskjediget ham som regjeringsadvokat. Da Hielm reiste klager mot dette, avgjorde stortinget i 1827 at han til gjengjeld skulle få 504 spd. i årlig pensjon.

Hielm var stortingsmann for Smaalenenes amt i 1830, 1833, 1836–37 og 1842. Mest kjent er hans forslag om å gi statsrådene adgang til å delta i stortingets forhandlinger og hans deltagelse i flaggsaken. I denne siste anledning skrev Henrik Wergeland sitt dikt «Jonas Anton Hjelm». Wikipedia

Dødsfall

90 år
Nils Petter Sundgren (Oversetter)
1929 - 2019

Nils Petter Sundgren (Sverige)

Oversetter, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Henrik Christian Sundgren

Født:
24. februar 1929 (95 år siden)

Døde:
30. desember 2019 (90 år) (4 år siden)

Nils Henrik Christian Sundgren var en svensk filmkritiker, programleder, kulturjournalist, litteraturviter og oversetter. Wikipedia

80 år
Ole Fyrand (Lege)
1937 - 2017

Ole Fyrand (Norge)

Lege, professor

Fullt navn / Fødenavn:
Ole Lennart Fyrand

Født:
4. april 1937 (87 år siden)

Døde:
30. desember 2017 (80 år) (6 år siden)

Ole Lennart Fyrand var en norsk lege og professor med hud og hudsykdommer som spesialfelt. Han var i mange år ansatt ved Rikshospitalets hudavdeling og utgav flere bøker om emnet.

Fyrand studerte medisin i utlandet, blant annet i Basel og Wien. Han tok sin medisinske doktorgrad ved Universitetet i Oslo i 1977. Han startet yrkeskarrieren som distriktslege i Nord-Sverige og i Svolvær og var også ett år ved sykehus i Basel. I 1971 reiste han tilbake til sitt hjemstedet og var resten av sitt yrkesaktive liv ansatt ved Rikshospitalets hudavdeling. Her var han dosent, senere avdelingsoverlege og professor.

Han har deltatt i flere debatter om kjønnsroller og uttalte på 1990-tallet at tvekjønnetheten er på vei ut, og at testosteronet hadde utspilt sin rolle i historien. Han markerte seg videre som en forkjemper for pasientrettigheter og uttrykte skepsis til byråkrati og overstyring av leger og sykehus. I 1999 var han fast deltager i Marit Christensens aktualitetsprogram Apropos. Han har også flere ganger gjestet NRKs Frokost-TV og TV 2s Godmorgen Norge. Wikipedia

105 år
Luise Rainer (Skuespiller)
1910 - 2014

Luise Rainer (Tyskland)

Skuespiller

Født:
12. januar 1910 (114 år siden)

Døde:
30. desember 2014 (105 år) (9 år siden)

Luise Rainer var en tysk og amerikansk skuespiller som var den første som vant to Oscar på rad. Hun vant for rollen som Anna Held i filmen Den store Ziegfeld (1936) og for rollen som O-Lan i filmen Den gode jord (1937). De neste filmene hun spilte i ble ikke suksessfulle. Rainer var misfornøyd med rollene hun ble tilbudt og valgte å forlate Hollywood. Hun blir av mange regnet som ett av de første ofrene for den såkalte Oscar-forbannelsen. Rainer har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

83 år
Per Oscarsson (Skuespiller)
1927 - 2010

Per Oscarsson (Sverige)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Per Oscar Heinrich Oscarsson

Født:
28. januar 1927 (97 år siden)

Døde:
30. desember 2010 (83 år) (13 år siden)

Per Oscar Heinrich Oscarsson var en svensk skuespiller.

Foreldrene til Per Oscarsson og hans tvillingbror Björn var ingeniøren og byggmesteren Ingmar Ejnar Oscarsson og hans tyskfødte hustru Theresia Küppers. Disse hadde allerede to sønner før tvillingene ble født. Theresia Küppers døde imidlertid av kreft i 1933.

Oscarsson tok teaterleksjoner hos Gösta Terserus og forfalsket sin stemors underskrift for å komme inn på Dramatens elevskola 1944. Etter eksamen 1947 fikk han sitt store gjennombrudd i Stig Dagermans stykke Skuggan av Mart 1948.

Etter noen år ved Dramaten ble han engasjert ved Göteborgs stadsteater 1953–1959 der han blant annet gjorde en rolletolkning som vakte oppmerksomhet av Hamlet. Midt under suksessen med Hamlet forlot han teateret og ga seg i veg på en vandring til fots til Paris.

I 1960-årene ble Oscarsson rammet av lampefeber og skrev en bok om teateret, skrekken og redselen. På andre juledag i 1966 skapte han overskifter da han kledde av seg på TV-programmet Hylands hörna.

Oscarssons sceneskrekk gjorde at han sluttet å arbeide på teaterscenen i 1970-årene. I stedet drev han med kyllingeroppdrett. Han gjorde scenecomeback 1989 i En handelsresandes död på Angereds teater i Göteborg.

Som filmskuespiller har Oscarsson hele tiden vært aktiv, både i Sverige og utenlands. En av hans tidigere roller var i Sult fra 1966. Han laget noen egne filmer, blant annet Ebon Lundin og Sverige åt svenskarna. En av Oscarssons mest populære rollefigurer er som politisjefen Gustav Jörgenson i kriminalserieren Polisen i Strömstad som ble sendt på SVT i fem omganger med start i 1982. Han har medvirket i flere av SVTs julkalender, blant annet Håll huvet kallt 1994 og Kaspar i Nudådalen 2001. Han er også kjent i Sverige fra kortfilmen Kan du vissla, Johanna? som har blitt vist på SVT på julaften flere år. Wikipedia

56 år
Hans Kristian Hogsnes (Politiker)
1954 - 2010

Hans Kristian Hogsnes (Norge)

Politiker, journalist, redaktør

Født:
17. oktober 1954 (69 år siden)

Døde:
30. desember 2010 (56 år) (Kreft) (13 år siden)

Hans Kristian Hogsnes var en norsk pressemann og politiker (H).

Han var elev ved Tønsberg gymnas 1970–1973 og Rønningen folkehøgskole 1973–1974. Hogsnes var journalist i Tønsbergs Blad 1975–1981, journalist i Høyres Pressebyrå i 1981, redaktør i Høyres Avis 1981–1984 samt nattredaktør og vaktsjef i Tønsbergs Blad 1984–1995. Deretter var han politiker på heltid.

Hogsnes entret politikken som tillitsvalgt i Unge Høyre i ung alder. Han var medlem av Sem kommunestyre 1976–1987 (varaordfører 1985–1987), formann i Sem skolestyre 1984–1987, leder i Vestfold Høyre 1985–1991, medlem av Tønsberg kommunestyre 1988–2001 (ordfører 1995–2001), medlem av Vestfold fylkesting 1992–1995, styreleder i Kommunenes Sentralforbunds avdeling i Vestfold 1999–2001 og innvalgt på Stortinget fra Vestfold 2001–2005. Etter tiden som stortingsrepresentant fungerte han som spesialrådgiver for kommunalpolitikk i Høyres Hovedorganisasjon. Ved siden av politikken engasjerte han seg i blant annet kirken og avholdssaken.

Han døde etter lengre tids kreftsykdom i 2010, 56 år gammel. Wikipedia

61 år
Bobby Farrell (Sanger)
1949 - 2010

Bobby Farrell (Kongeriket Nederlandene)

Sanger, musiker, DJ

Fullt navn / Fødenavn:
Roberto Alfonso Farrell

Født:
6. oktober 1949 (74 år siden)

Døde:
30. desember 2010 (61 år) (13 år siden)

Bobby Farrell, egentlig Roberto Alfonso Farrell, var en artist, danser og sanger best kjent som sanger i pop- og disco-bandet Boney M, som hadde sin storhetstid på 1970-tallet.

Farrell forlot Aruba 15 år gammel for å bli sjømann. Han kom seg endel rundt i verden, og bodde blant annet i Norge og i Nederland før han bosatte seg i Tyskland. Der ble han oppdaget av plateprodusenten Frank Farian, og gitt en rolle i etableringen av det nye bandet Boney M, som den mannlige frontfiguren i bandet. Ettertiden har reist tvil om han egentlig sang på platene.

Farrell ble funnet død på sitt hotellrom i St. Petersburg, etter å ha opptrådt med sitt band kvelden før. Wikipedia

69 år
Laila Kaland (Politiker)
1939 - 2007

Laila Kaland (Norge)

Politiker

Født:
8. januar 1939 (85 år siden)

Døde:
30. desember 2007 (69 år) (16 år siden)

Laila Kaland var en norsk sykepleier og Ap-politiker. Hun satt på Stortinget for Møre og Romsdal fra 1985 til 2001. Hun var vararepresentant i perioden 1981–1985. Wikipedia

69 år
Saddam Hussein (President i Irak)
1937 - 2006

Saddam Hussein (Irak)

President i Irak, Politiker

Født:
28. april 1937 (87 år siden)

Døde:
30. desember 2006 (69 år) (Henrettet) (17 år siden)

Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti var president i Irak fra 1979, etter et internt kupp i det panarabiske Baathpartiet, inntil han ble avsatt ved en USA-ledet invasjon i 2003. Han ble tatt til fange av amerikanske styrker 13. desember 2003, stilt for irakisk rett, dødsdømt og henrettet. Wikipedia

76 år
Gunnar Alme (Kunstmaler)
1924 - 2000

Gunnar Alme (Norge)

Kunstmaler, scenograf

Født:
18. desember 1924 (99 år siden)

Døde:
30. desember 2000 (76 år) (23 år siden)

Gunnar Alme var en norsk scenograf og maler.

Etter artium og gårdsarbeid bl.a. i Eksingedalen seilte han verden rundt i løpet av en 4-årsperiode. Han bodde bl.a. en tid i Brooklyn, New York og reiste gjennom hele USA og så store deler av verden, malte, skrev og gjorde erfaringer som skulle følge ham senere som kunstner. Han tok studier innen malerkunst og teater, litteratur, og engelsk ved Valparaiso University i Illinois. Senere studerte han også i London.

Alme debuterte i 1951 med dekorasjon til stykket Swedenhilms på Rogaland Teater, ansatt der til 1953 og 1957-61, og ved Den Nationale Scene i 1954-56. Var så i perioden 1962-72 frilans, deretter var han fast ved Nationaltheatret. Av hans mange arbeider kan nevnes Hamlet, Cocktailparty (av T.S. Eliot, på Fjernsynsteatret), Vildanden. Elektra, Reisen til Julestjernen og musikalversjonen av Jeppe på Bjerget. Fra 1964 til 1990 medvirket han i 76 oppsetninger ved Nationaltheatret.

Har ellers hatt en mindre rolle i filmen Hustruer (1975], samt rollen som Geirs alkoholiserte far i filmen Lasse og Geir (1976).

Som maler er han særlig kjent for sine landskapsmotiver, hvor hav og himmel er et gjennomgående tema. Hans store, luftige, akvareller viser avansert og eminent teknikk innen akvarellkunsten. Alme er blitt betegnet som en malende lyriker. Med ledig form, myk og samstemt koloritt, fremstår hans bilder som en tilbedelse av lys og natur. Wikipedia

43 år
Gunn Vigdis Olsen-Hagen (Politiker)
1946 - 1989

Gunn Vigdis Olsen-Hagen (Norge)

Politiker

Født:
14. august 1946 (77 år siden)

Døde:
30. desember 1989 (43 år) (34 år siden)

Gunn Vigdis Olsen-Hagen var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1977. Hun ble ansett å tilhøre den daværende venstresiden i Arbeiderpartiet. I Frank Rossaviks bok «Stikk i strid. Ein biografi om Einar Førde» som ble utgitt i august 2007, ble det offisielt kjent at Gunn Vigdis Olsen-Hagen og Einar Førde hadde et forhold frem til 1988. Wikipedia

71 år
Jan Baalsrud (Motstandskjemper)
1917 - 1988

Jan Baalsrud (Norge)

Motstandskjemper, instrumentmaker

Fullt navn / Fødenavn:
Jan Sigurd Baalsrud

Født:
13. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
30. desember 1988 (71 år) (35 år siden)

Jan Sigurd Baalsrud var en norsk instrumentmaker og motstandsmann under andre verdenskrig. Han var fenrik i Kompani Linge. Han er mest kjent for sin dramatiske flukt gjennom Nord-Troms til Sverige våren 1943, en flukt som har blitt dramatisert i flere bøker og filmer. Wikipedia

38 år
Sonny Liston (Bokser)
1932 - 1970

Sonny Liston (USA)

Bokser, ordensvakt

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Liston

Født:
8. mai 1932 (92 år siden)

Døde:
30. desember 1970 (38 år) (53 år siden)

Charles «Sonny» Liston var verdensmester i tungvektsboksing 1962–64. Både livet og personligheten hans var obskur, få om noen kjente Liston virkelig godt. Som bokser var kallenavnet hans The Big Bear (Den store bjørnen). Liston er av mange regnet som en av de mest fryktede og sterke tungvektere i boksehistorien. Han blir ofte sammenlignet med Mike Tyson. Wikipedia

72 år
Trygve Lie (Politiker)
1896 - 1968

Trygve Lie (Norge)

Politiker, diplomat, jurist, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Trygve Halvdan Lie

Født:
16. juli 1896 (128 år siden)

Døde:
30. desember 1968 (72 år) (55 år siden)

Trygve Halvdan Lie var en norsk politiker og den første generalsekretæren i FN (1946–1952). Wikipedia

78 år
Romain Rolland (Forfatter)
1866 - 1944

Romain Rolland (Frankrike)

Forfatter, dramatiker, essayist, historiker, musikkforsker, biograf, musiker

Født:
29. januar 1866 (158 år siden)

Døde:
30. desember 1944 (78 år) (79 år siden)

Romain Rolland var en fransk forfatter som skrev drama, romaner, essay, kunsthistorie og mystikk. Han ble belønnet med Nobelprisen i litteratur i 1915 «… som en hyllest til den opphøyde idealisme i hans forfatterskap og den sannhet hvormed han har tegnet forskjellige mennesketyper.»

Hans berømmelse skyldes først og fremst tibindsverket Jean-Christophe (1904-12), en dannelsesroman om en god europeer, en tysk musiker med trekk fra både Beethoven og Wagner. Han var en pasifistisk talsmann for fred og internasjonalisme i en tid da nasjonalismen blomstret i Europa. Rolland mente at kunsten hadde til hensikt å opplyse folk, og i sine verker angrep han alle former for fascisme og kjempet for sosial og politisk rettferdighet. Wikipedia

47 år
Grigorij Rasputin (Mystiker)
1869 - 1916

Grigorij Rasputin (Det russiske keiserdømmet)

Mystiker, curandero, okkultist, allmue, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Grigorij Jefimovitsj Rasputin

Født:
21. januar 1869 (155 år siden)

Døde:
30. desember 1916 (47 år) (107 år siden)

Grigorij Jefimovitsj Rasputin, russ: Григорий Ефимович Распутин, var en russisk mystiker som hadde en viss innflytelse over Romanov-dynastiet i dets siste fase. Rasputin spilte en viktig rolle i tsar Nikolai IIs familie, og hadde innflytelse både over tsaren selv og over tsarinaen Aleksandra og deres eneste sønn, tsarevitsj Aleksej, som led av hemofili. Wikipedia

77 år
Sofie av Norge og Sverige (Dronning av Norge og Sverige)
1836 - 1913

Sofie av Norge og Sverige (Norge)

Dronning av Norge og Sverige, Politiker, statsmann, filantrop

Fullt navn / Fødenavn:
Sophia Wilhelmine Marianne Henriette von Nassau

Født:
9. juli 1836 (188 år siden)

Døde:
30. desember 1913 (77 år) (110 år siden)

Sofie av Norge og Sverige (Sophie av Nassau) (Sophia), var dronning av Norge og Sverige. Hun var datter av hertug Vilhelm I av Nassau og prinsesse Pauline av Württemberg i hertugdømmet Nassau. Sofia giftet seg med den fremtidige kongen Oscar II 6. juni 1857 på slottet i Wiesbaden-Biebrich. I Sverige brukte hun navneformen Sophia, i Norge Sophie.

Sofie var liberal og hadde en modererende innflytelse på sin mann, blant annet ved krisesituasjonene i unionen mellom Sverige og Norge. Hun var sterkt skeptisk til den tyske keiser Vilhelm II, som hun anså som militaristisk. Dronning Sofie tilbrakte sine sommerferier i perioden 1892–1904 i Norge, på gården Skinnarbøl ved Kongsvinger. Som norgesvenn bidro hun til at det ikke ble krig mellom Sverige og Norge ved unionsoppløsningen i 1905.

I Oslo er Sofies gate og Sofies plass oppkalt etter henne. Wikipedia

78 år
Josephine Elizabeth Butler (Sosialarbeider)
1828 - 1906

Josephine Elizabeth Butler (Storbritannia)

Sosialarbeider, redaktør, aktivist, skribent, feminist, sosial reformator, aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
Josephine Elizabeth Grey

Født:
13. april 1828 (196 år siden)

Døde:
30. desember 1906 (78 år) (117 år siden)

Josephine Elizabeth Butler var en britisk feminist og forfatter i viktoriatiden. I 1875 grunnlag hun en organisasjon som kjempet for at prostitusjon skulle bli forbudt. Hun kjempet også for at alle kvinner uansett sosial status skulle få studere ved universiteter og høyskoler. Wikipedia

38 år
Waldemar Thrane (Komponist)
1790 - 1828

Waldemar Thrane (Norge)

Komponist, dirigent, musiker

Født:
7. oktober 1790 (233 år siden)

Døde:
30. desember 1828 (38 år) (195 år siden)

Waldemar Thrane var en norsk komponist, fiolinist og orkesterleder.

Waldemar Thrane var Norges mest betydningsfulle musiker på begynnelsen av 1800-tallet og en pioner i norsk musikk. I 1814–15 studerte han i Paris. Komposisjonene hans har wienerklassisismens kjennetegn, en stil som på denne tiden innebar de nyeste musikkretningene. I syngespillet Fjeldeventyret (1824) ble også norsk folkemusikk brukt som kilde. Han regnes som en pioner i etableringen av en norsk kunstmusikkultur. Han var dirigent for Det musikalske Lyceum og Christiania offentlige Theater inntil han ble syk i 1828 og ble erstattet av Ole Bull.

Waldemar Thrane var sønn til Paul Olsen Thrane, bror av David Thrane og onkel til Marcus Thrane. Wikipedia

<<
30. Desember
>>