Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
20% rabatt på veggbilder
3 År
20% rabatt på veggbilder
Beskrivelse:
Koden gir 20% rabatt på bilder til vegg. Kan ikke brukes med andre koder og rabatter.

Tilbudet varer til og med 31. mars 2025.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Cewe
3 År
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Tilbud
Ta turen innom billigkroken og gjør et kupp!
Gjør et kupp i billigkroken! Den billigste varen får du gratis!
Gå til Bokklubben
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
3 År
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
3 År
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

4. Juni

Om dagen

4. Juni er dag 155 i 2021, og er i uke 22. Det er 210 dager igjen av året.

Historie

18 år siden

2002: Quaoar, et av de største objektene i Kuiperbeltet, blir oppdaget

50000 Quaoar, tidligere gitt det midlertidige navn 2002 LM60, er et klassisk kuiperlegeme (cubewano) og et transneptunsk objekt. Det ble oppdaget 5. juni 2002 av de amerikanske astronomene Chadwick A. Trujillo og Michael E. Brown på et bilde tatt 4. juni 2002. Quaoar ble sett på bilder tatt allerede i 1982, men ble da ikke ansett som en del av solsystemet. Den tidligste precovery er på et bilde tatt 25. mai 1954 ved Palomar Observatory.

På oppdagelsestidspunktet var Quaoar det største himmellegemet som var oppdaget i solsystemet, siden oppdagelsen av Pluto i 1930. I 2003 ble det oppdaget to objekter som er større – Eris og Haumea; Makemake, som ble oppdaget i 2005, er sannsynligvis også større. Flere astronomer betrakter Quaoar som en dvergplanet, og den har stor nok masse til å passe inn i Den internasjonale astronomiske unions definisjon på en dvergplanet.

Kuiper-belte-objektet har anslått diameter på 989–1 346 km, noe som gjør den større enn Pluto sin måne Charon.

Quaoar bruker ca. 288 år på en runde rundt Solen.

Quaoar fikk navnet sitt etter skapelsesmyten til Tongva-folket som bodde i Los Angeles området før ankomsten av spanjolene og andre europeiske nybyggere. Wikipedia
31 år siden

1989: I Beijing, stormer hæren Den himmelske freds plass, hvor flere hundre tusen ungdommer demonstrerer

Demonstrasjonene på Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen) fant sted våren 1989 og endte med militær inngripen den 4. juni 1989 på og rundt Den himmelske freds plass i Beijing i Kina. Mange sivile ble drept, for det meste under de militæres fremrykning mot plassen fra vest og sør.

Mellom 15. april og 4. juni 1989 ble det avholdt omfattende demonstrasjoner av studenter og arbeidere på plassen og tilstøtende områder. Selv om protestene manglet en samlet ledelse var kravene økt demokrati og frihet og kritikk av korrupsjon innen det regjerende kommunistpartiet. Det var også demonstrasjoner i andre kinesiske byer, blant dem Shanghai, men de andre protestene forløp fredelig.

Demonstrasjonen ble slått ned av militære styrker og i det minste flere hundre mennesker omkom. Overslag over antallet sivile døde har skriket, fra 180 til 10.454. Overslaget på rundt 10.000 er av en senere dato vad hjelder det som var antatt i den utenlandske offentlighet, men bygger på nedgraderte diplomatiske rapporter som ble skrevet i den første tiden etter hendelsene.

Den kinesiske regjeringen anslo antall døde til 2-300, avisen New York Times oppga første 4-800 mens de demonstrerende aktivistene mente rundt 2-3 tusen mennesker ble drept. Til tross for hvordan disse hendelsene synes stedfestet av den journalistskapte betegnelse av dem (massakren på den himmelske freds plass), døde langt de fleste ikke på selve Den himmelske freds plass, men i gater særlig vestenfor plassen - flere kilometer unna, som i og rundt nabolaget Muxidi.

Etter demonstrasjonene var slått ned gjennomførte den kinesiske regjeringen en arrestasjonsbølge for å undertrykke demonstrantene og deres støttespillere, stengte utenlandsk presse ute fra landet og innførte streng sensur rundt det som hadde skjedd. Medlemmer av kommunistpartiet som hadde sympatisert med protestene ble utrensket, blant annet ble flere høytstående partimedlemmer satt i husarrest, deriblant generalsekretæren Zhao Ziyang. Den brutale undertrykkelsen av protestene forårsaket massiv internasjonal fordømmelse av den kinesiske regjeringen. Wikipedia
36 år siden

1984: Bruce Springsteen gir ut albumet «Born in the U.S.A». Albumet selger 15.000.000 eksemplarer bare i USA

Born in the U.S.A er et album fra den amerikanske rocksangeren og låtskriveren Bruce Springsteen, utgitt i 4. juni 1984 på Columbia Records. Den ble spilt inn på The Power Station og The Hit Factory i New York. Hele syv singler ble gitt ut fra albumet, som er Springsteens mestselgende med et verdensomspennende salg på omtrent 30 millioner kopier.

Albumet var en suksess både kommersielt og hos anmelderne hvor Springsteen markerte et oppbrudd med sin faste musikklyd. Der hans forgående album, det mørke og akustiske Nebraska består av sanger preget av pessimisme og isolasjon, uttrykker tekstene på Born in the U.S.A. tegn på håp i den daglige kampen til den jevne amerikaner som fulgte den amerikanske drømmen, en ny følelse som ble utfylt av syntetiserte arrangementer og poppreget, radiovennlig lyd som bidro til at Springsteen kunne øke sin popularitet og nå ut til det brede publikum. Albumet ble hjulpet fram av en enorm reklamekampanje som førte til å skape en rekke hitsingler, foruten også remiksinger og musikkvideoer.

Born in the U.S.A. var det mestselgende albumet i 1985 i USA, og samtidig også hans mest suksessfulle album noen gang. Album skapte nær ny rekord med hele syv singler som havnet på ti på topp-listene (noe som er likestilt med Michael Jacksons Thriller og Janet Jacksons Rhythm Nation 1814) og en verdensomspennende turne som gikk over to år som også var en suksess. Sett bort fra alle denne intensive publisiteten ble albumet også hyllet av de fleste musikkanmeldere og er ofte framhevet som Springsteens magnum opus (i det minste til da) siden hans gjennombrudd i 1975, Born to Run. Tittelsangen «Born in the U.S.A.» er ofte feiltolket som en kraftpatriotisk nasjonalsang, hvilket ikke var Springsteens hensikt. Omslaget på albumet var et nærbilde av Springsteens bakende i jeans foran det amerikanske flagg, fotografert av Annie Leibovitz, og ble et ikonisk sinnbilde på tidsalderen. Wikipedia

Fødsler

44 år
Aleksej Navalnyj (Politiker)
1976

Aleksej Navalnyj (Russland)

Politiker, jurist, aktivist, blogger, skribent, menneskerettsaktivist, generaldirektør, forretningsdrivende, filmregissør

Født:
4. juni 1976 (44 år)

Aleksej Anatolievitsj Navalnyj (Russisk: Алексей Анатольевич Навальный) født 4. juni 1976 er en russisk politisk aktivist.

Navalnyj ble første gang arrestert utenfor Dumaen i Moskva. Han fikk i 2013 den nest største oppslutning ved valget til borgermester i Moskva. I 2017 offentliggjordehan en rapport der han angrep politisk korrupsjon og kritiserte Vladimir Putin og hans politiske allierte. Dette medførte antikorrupsjonsdemonstrasjoner i flere russiske byer og mer enn 1 000 arrestasjoner, blant annet av Navalnyj. Myndighetene hindret ham i å delta i presidentvalget i 2018. Han ble arrestert tre ganger i 2018 og 2019 for brudd på Russlands lover for offentlige demonstrasjoner.

Han er blitt kjent gjennom den russiske bloggosfæren og i massemedia på grunn av sosiale kampanjer. I hovedsak handler disse kampanjene om korrupsjonen i landet, og hvordan politiske ledere og statlige virksomheter bryter de russiske lovene. Han skriver også i trykte russiske medier, som Forbes Russland.

Navalnyj var nominert til Sakharovprisen i 2019. Wikipedia

64 år
Ingolf Mork (Skihopper)
1947 - 2012

Ingolf Mork (Norge)

Skihopper

Født:
4. juni 1947 (73 år siden)

Døde:
1. februar 2012 (64 år) (9 år siden)

Ingolf Mork var en norsk skihopper fra Molde som representerte IL Hjelset-Fram og senere i en kort periode (1971–72) Ski- og Fotballklubben Lyn Oslo. Hans største bragd var sammenlagtseieren i Den tysk-østerrikske hoppuka i 1972, etter at han året før falt i Innsbruck og tapte Hoppuka til Jiří Raška selv om han vant de tre øvrige rennene. Mork studerte på Norges idrettshøgskole i Oslo på 1970-tallet. Han var på det norske OL-laget i 1968 og 1972. Med to seire i Holmenkollen ble han tildelt Holmenkollmedaljen. Han var etter sin aktive karriere styremedlem i Norges Idrettsforbund i 1984 til 1990, og fylkesidrettsleder i Møre og Romsdal. Han forlot den stillingen i 2000, og begynte som sauebonde på Hjelset sammen med søster Åse, under eget varemerke Mork Utegangar. Dette kombinerte han med lederstilling i Nordmøre og Romsdal Friluftsråd. Han var en særdeles aktiv og viktig bidragsyter i lokalmiljøet og spesielt innen barneidretten i IL Hjelset-Fram hvor han var æresmedlem.

Han døde 1. februar 2012 og ble bisatt fra en fullsatt Molde domkirke 10. februar. Wikipedia

69 år
Freddy Fender (Sanger)
1937 - 2006

Freddy Fender (USA)

Sanger, musiker, låtskriver, gitarist

Født:
4. juni 1937 (83 år siden)

Døde:
14. oktober 2006 (69 år) (14 år siden)

Freddy Fender var en amerikansk countryartist. Wikipedia

81 år
Dennis Weaver (Skuespiller)
1924 - 2006

Dennis Weaver (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Dennis Weaver

Født:
4. juni 1924 (96 år siden)

Døde:
24. februar 2006 (81 år) (15 år siden)

William Dennis «Danny» Weaver var en amerikansk TV-skuespiller, best kjent for sine roller som «Chester Goode» i Kruttrøyk (am. tittel Gunsmoke), og som «Marshal Sam McCloud» i TV-serien McCloud. McCloud lot ikke sjansene gå fra seg til å bruke hesten sin under utrykning i New Yorks gater. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

87 år
Rolf Berntzen (Skuespiller)
1918 - 2005

Rolf Berntzen (Norge)

Skuespiller

Født:
4. juni 1918 (102 år siden)

Døde:
22. september 2005 (87 år) (15 år siden)

Rolf Johannes Berntzen var en norsk skuespiller. Han var ansatt i en årrekke ved Den Nationale Scene i Bergen som en av byens mest kjente skuespillere etter krigen.

Rolf Berntzen fikk sin første rolle i 1941. Bergens publikum ble for alvor oppmerksom på ham i 1947 da han fikk tittelrollen i Holbergs Erasmus Montanus. For bergensere vil hans samspill med Lothar Lindtner i nasjonalkomedien Jan Herwitz være mest kjent. Her var han med både som skuespiller og instruktør.

Han har spilt i en rekke andre av Holbergs komedier, som Jeppe på Berget, Den stundesløse og Den politiske Kandestøper. Men som en allsidig skuespiller har han også hatt ledende roller i skuespill av Ibsen, Nordahl Grieg, Bertolt Brecht, Tsjekhov og en rekke andre mindre kjente forfattere. Han var gift med Karin Simonnæs som også var skuespiller ved Den Nationale Scene i Bergen.

Som barn og ungdom var han med i et av Bergens buekorps, Nordnæs Bataillon, og han holdt tale ved deres 125-årsjubileum.

Berntzen bodde i mange år i Gamle Bergen og var her borgermester. Hans barnebarn er musikeren Julian Berntzen. Wikipedia

Dødsfall

24 år
Sebastián Athié (Skuespiller)
1995 - 2020

Sebastián Athié (Mexico)

Skuespiller

Født:
26. juli 1995 (25 år siden)

Døde:
4. juni 2020 (24 år)

Sebastián Athié - Meksikansk skuespiller og sanger, spilte rollen som Lorenzo Guevara i ungdomsserien 11. Wikipedia

89 år
Lennart Johansson (President i UEFA)
1929 - 2019

Lennart Johansson (Sverige)

President i UEFA, idrettsleder, politiker

Født:
5. november 1929 (91 år siden)

Døde:
4. juni 2019 (89 år) (1 år siden)

Lennart Johansson var en svensk idrettsleder. Han var president i det europeiske fotballforbundet fra 1990 til 2007.

I april 2005 ble han gjenvalgt for en ny toårsperiode og selv meddelte han at han ville søke om enda en fireårsperiode. Under avstemningen om ny president i UEFA i 2007 ble Michel Platini valgt.

Han var også visepresident i FIFA, og i 1998 var han kandidat til å etterfølge brasilianeren João Havelange som organisasjonens president, men Joseph Blatter ble i stedet valgt. Wikipedia

81 år
Geirmund Ihle (Politiker)
1934 - 2016

Geirmund Ihle (Norge)

Politiker

Født:
29. desember 1934 (86 år siden)

Døde:
4. juni 2016 (81 år) (4 år siden)

Geirmund Ihle var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1969 og satt som representant for samme fylke fram til 1981. Wikipedia

59 år
Agathe Backer Grøndahl (Komponist)
1847 - 1907

Agathe Backer Grøndahl (Norge)

Komponist, pianist, musikkpedagog

Fullt navn / Fødenavn:
Agathe Ursula Backer Grøndahl

Født:
1. desember 1847 (173 år siden)

Døde:
4. juni 1907 (59 år) (113 år siden)

Agathe Ursula Backer Grøndahl var en norsk pianist og Norges første betydelige kvinnelige komponist. Hun skrev mest klaverstykker og romanser. Grøndahl fullførte i alt 70 verker, og var en fremtredende skikkelse i norsk musikkliv. Wikipedia

<<
4. Juni
>>