Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
4. Juni
Om dagen
4. Juni er dag 155 i 2019, og er i uke 23. Det er 210 dager igjen av året.
Navnedag
Historie
Wikipedia_4-6.2002
17 år siden
Wikipedia
2002: Quaoar, et av de største objektene i Kuiperbeltet, blir oppdaget
50000 Quaoar, tidligere gitt det midlertidige navn 2002 LM60, er et klassisk kuiperlegeme (cubewano) og et transneptunsk objekt. Det ble oppdaget 5. juni 2002 av de amerikanske astronomene Chadwick A. Trujillo og Michael E. Brown på et bilde tatt 4. juni 2002. Quaoar ble sett på bilder tatt allerede i 1982, men ble da ikke ansett som en del av solsystemet. Den tidligste precovery er på et bilde tatt 25. mai 1954 ved Palomar Observatory.

På oppdagelsestidspunktet var Quaoar det største himmellegemet som var oppdaget i solsystemet, siden oppdagelsen av Pluto i 1930. I 2003 ble det oppdaget to objekter som er større – Eris og Haumea; Makemake, som ble oppdaget i 2005, er sannsynligvis også større. Flere astronomer betrakter Quaoar som en dvergplanet, og den har stor nok masse til å passe inn i Den internasjonale astronomiske unions definisjon på en dvergplanet.

Kuiper-belte-objektet har anslått diameter på 989–1 346 km, noe som gjør den større enn Pluto sin måne Charon.

Quaoar bruker ca. 288 år på en runde rundt Solen.

Quaoar fikk navnet sitt etter skapelsesmyten til Tongva-folket som bodde i Los Angeles området før ankomsten av spanjolene og andre europeiske nybyggere. Wikipedia
Wikipedia_4-6.1989
30 år siden
Wikipedia
1989: I Beijing, stormer hæren Den himmelske freds plass, hvor flere hundre tusen ungdommer demonstrerer
Demonstrasjonene på Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen) fant sted våren 1989 og endte med militær inngripen den 4. juni 1989 på og rundt Den himmelske freds plass i Beijing i Kina. Mange sivile ble drept, for det meste under de militæres fremrykning mot plassen fra vest og sør.

Mellom 15. april og 4. juni 1989 ble det avholdt omfattende demonstrasjoner av studenter og arbeidere på plassen og tilstøtende områder. Selv om protestene manglet en samlet ledelse var kravene økt demokrati og frihet og kritikk av korrupsjon innen det regjerende kommunistpartiet. Det var også demonstrasjoner i andre kinesiske byer, blant dem Shanghai, men de andre protestene forløp fredelig.

Demonstrasjonen ble slått ned av militære styrker og i det minste flere hundre mennesker omkom. Overslag over antallet sivile døde har skriket, fra 180 til 10.454. Overslaget på rundt 10.000 er av en senere dato vad hjelder det som var antatt i den utenlandske offentlighet, men bygger på nedgraderte diplomatiske rapporter som ble skrevet i den første tiden etter hendelsene.

Den kinesiske regjeringen anslo antall døde til 2-300, avisen New York Times oppga første 4-800 mens de demonstrerende aktivistene mente rundt 2-3 tusen mennesker ble drept. Til tross for hvordan disse hendelsene synes stedfestet av den journalistskapte betegnelse av dem (massakren på den himmelske freds plass), døde langt de fleste ikke på selve Den himmelske freds plass, men i gater særlig vestenfor plassen - flere kilometer unna, som i og rundt nabolaget Muxidi.

Etter demonstrasjonene var slått ned gjennomførte den kinesiske regjeringen en arrestasjonsbølge for å undertrykke demonstrantene og deres støttespillere, stengte utenlandsk presse ute fra landet og innførte streng sensur rundt det som hadde skjedd. Medlemmer av kommunistpartiet som hadde sympatisert med protestene ble utrensket, blant annet ble flere høytstående partimedlemmer satt i husarrest, deriblant generalsekretæren Zhao Ziyang. Den brutale undertrykkelsen av protestene forårsaket massiv internasjonal fordømmelse av den kinesiske regjeringen. Wikipedia
Wikipedia_4-6.1984
35 år siden
Wikipedia
1984: Bruce Springsteen gir ut albumet Born in the U.S.A. Albumet selger 15.000.000 eksemplarer bare i USA
Born in the U.S.A er et album fra den amerikanske rocksangeren og låtskriveren Bruce Springsteen, utgitt i 4. juni 1984 på Columbia Records. Den ble spilt inn på The Power Station og The Hit Factory i New York. Hele syv singler ble gitt ut fra albumet, som er Springsteens mestselgende med et verdensomspennende salg på omtrent 30 millioner kopier.

Albumet var en suksess både kommersielt og hos anmelderne hvor Springsteen markerte et oppbrudd med sin faste musikklyd. Der hans forgående album, det mørke og akustiske Nebraska består av sanger preget av pessimisme og isolasjon, uttrykker tekstene på Born in the U.S.A. tegn på håp i den daglige kampen til den jevne amerikaner som fulgte den amerikanske drømmen, en ny følelse som ble utfylt av syntetiserte arrangementer og poppreget, radiovennlig lyd som bidro til at Springsteen kunne øke sin popularitet og nå ut til det brede publikum. Albumet ble hjulpet fram av en enorm reklamekampanje som førte til å skape en rekke hitsingler, foruten også remiksinger og musikkvideoer.

Born in the U.S.A. var det mestselgende albumet i 1985 i USA, og samtidig også hans mest suksessfulle album noen gang. Album skapte nær ny rekord med hele syv singler som havnet på ti på topp-listene (noe som er likestilt med Michael Jacksons Thriller og Janet Jacksons Rhythm Nation 1814) og en verdensomspennende turne som gikk over to år som også var en suksess. Sett bort fra alle denne intensive publisiteten ble albumet også hyllet av de fleste musikkanmeldere og er ofte framhevet som Springsteens magnum opus (i det minste til da) siden hans gjennombrudd i 1975, Born to Run. Tittelsangen «Born in the U.S.A.» er ofte feiltolket som en kraftpatriotisk nasjonalsang, hvilket ikke var Springsteens hensikt. Omslaget på albumet var et nærbilde av Springsteens bakende i jeans foran det amerikanske flagg, fotografert av Annie Leibovitz, og ble et ikonisk sinnbilde på tidsalderen. Wikipedia
Fødsler
87 år
Rolf Berntzen (Skuespiller)
1918 - 2005

Rolf Berntzen (Norge)

Skuespiller

Født:
4. juni 1918

Døde:
22. september 2005 (87 år)

Rolf Johannes Berntzen var en norsk skuespiller. Han var ansatt i en årrekke ved Den Nationale Scene i Bergen som en av byens mest kjente skuespillere etter krigen.

Rolf Berntzen fikk sin første rolle i 1941. Bergens publikum ble for alvor oppmerksom på ham i 1947 da han fikk tittelrollen i Holbergs Erasmus Montanus. For bergensere vil hans samspill med Lothar Lindtner i nasjonalkomedien Jan Herwitz være mest kjent. Her var han med både som skuespiller og instruktør.

Han har spilt i en rekke andre av Holbergs komedier, som Jeppe på Berget, Den stundesløse og Den politiske Kandestøper. Men som en allsidig skuespiller har han også hatt ledende roller i skuespill av Ibsen, Nordahl Grieg, Bertolt Brecht, Tsjekhov og en rekke andre mindre kjente forfattere. Han var gift med Karin Simonnæs som også var skuespiller ved Den Nationale Scene i Bergen.

Som barn og ungdom var han med i et av Bergens buekorps, Nordnæs Bataillon, og han holdt tale ved deres 125-årsjubileum.

Berntzen bodde i mange år i Gamle Bergen og var her borgermester. Hans barnebarn er musikeren Julian Berntzen. Wikipedia

<<
4. Juni
>>