Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
8 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
8 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
8 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

4. Juni

Om dagen

4. Juni er dag 156 i 2024, og er i uke 23. Det er 210 dager igjen av året.

Historie

21 år siden

2002: Quaoar, et av de største objektene i Kuiperbeltet, blir oppdaget

50000 Quaoar, tidligere gitt det midlertidige navn 2002 LM60, er et klassisk kuiperlegeme (cubewano) og et transneptunsk objekt. Det ble oppdaget 5. juni 2002 av de amerikanske astronomene Chadwick A. Trujillo og Michael E. Brown på et bilde tatt 4. juni 2002. Quaoar ble sett på bilder tatt allerede i 1982, men ble da ikke ansett som en del av solsystemet. Den tidligste precovery er på et bilde tatt 25. mai 1954 ved Palomar Observatory.

På oppdagelsestidspunktet var Quaoar det største himmellegemet som var oppdaget i solsystemet, siden oppdagelsen av Pluto i 1930. I 2003 ble det oppdaget to objekter som er større – Eris og Haumea; Makemake, som ble oppdaget i 2005, er sannsynligvis også større. Flere astronomer betrakter Quaoar som en dvergplanet, og den har stor nok masse til å passe inn i Den internasjonale astronomiske unions definisjon på en dvergplanet.

Kuiper-belte-objektet har anslått diameter på 989–1 346 km, noe som gjør den større enn Pluto sin måne Charon.

Quaoar bruker ca. 288 år på en runde rundt Solen.

Quaoar fikk navnet sitt etter skapelsesmyten til Tongva-folket som bodde i Los Angeles området før ankomsten av spanjolene og andre europeiske nybyggere. Wikipedia
34 år siden

1989: I Beijing, stormer hæren Den himmelske freds plass, hvor flere hundre tusen ungdommer demonstrerer

Demonstrasjonene på Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen) fant sted våren 1989 og endte med militær inngripen den 4. juni 1989 på og rundt Den himmelske freds plass i Beijing i Kina. Mange sivile ble drept, for det meste under de militæres fremrykning mot plassen fra vest og sør.

Mellom 15. april og 4. juni 1989 ble det avholdt omfattende demonstrasjoner av studenter og arbeidere på plassen og tilstøtende områder. Selv om protestene manglet en samlet ledelse var kravene økt demokrati og frihet og kritikk av korrupsjon innen det regjerende kommunistpartiet. Det var også demonstrasjoner i andre kinesiske byer, blant dem Shanghai, men de andre protestene forløp fredelig.

Demonstrasjonen ble slått ned av militære styrker og i det minste flere hundre mennesker omkom. Overslag over antallet sivile døde har skriket, fra 180 til 10.454. Overslaget på rundt 10.000 er av en senere dato vad hjelder det som var antatt i den utenlandske offentlighet, men bygger på nedgraderte diplomatiske rapporter som ble skrevet i den første tiden etter hendelsene.

Den kinesiske regjeringen anslo antall døde til 2-300, avisen New York Times oppga første 4-800 mens de demonstrerende aktivistene mente rundt 2-3 tusen mennesker ble drept. Til tross for hvordan disse hendelsene synes stedfestet av den journalistskapte betegnelse av dem (massakren på den himmelske freds plass), døde langt de fleste ikke på selve Den himmelske freds plass, men i gater særlig vestenfor plassen - flere kilometer unna, som i og rundt nabolaget Muxidi.

Etter demonstrasjonene var slått ned gjennomførte den kinesiske regjeringen en arrestasjonsbølge for å undertrykke demonstrantene og deres støttespillere, stengte utenlandsk presse ute fra landet og innførte streng sensur rundt det som hadde skjedd. Medlemmer av kommunistpartiet som hadde sympatisert med protestene ble utrensket, blant annet ble flere høytstående partimedlemmer satt i husarrest, deriblant generalsekretæren Zhao Ziyang. Den brutale undertrykkelsen av protestene forårsaket massiv internasjonal fordømmelse av den kinesiske regjeringen. Wikipedia
39 år siden

1984: Bruce Springsteen gir ut albumet «Born in the U.S.A». Albumet selger 15.000.000 eksemplarer bare i USA

Born in the U.S.A er et album fra den amerikanske rocksangeren og låtskriveren Bruce Springsteen, utgitt i 4. juni 1984 på Columbia Records. Den ble spilt inn på The Power Station og The Hit Factory i New York. Hele syv singler ble gitt ut fra albumet, som er Springsteens mestselgende med et verdensomspennende salg på omtrent 30 millioner kopier.

Albumet var en suksess både kommersielt og hos anmelderne hvor Springsteen markerte et oppbrudd med sin faste musikklyd. Der hans forgående album, det mørke og akustiske Nebraska består av sanger preget av pessimisme og isolasjon, uttrykker tekstene på Born in the U.S.A. tegn på håp i den daglige kampen til den jevne amerikaner som fulgte den amerikanske drømmen, en ny følelse som ble utfylt av syntetiserte arrangementer og poppreget, radiovennlig lyd som bidro til at Springsteen kunne øke sin popularitet og nå ut til det brede publikum. Albumet ble hjulpet fram av en enorm reklamekampanje som førte til å skape en rekke hitsingler, foruten også remiksinger og musikkvideoer.

Born in the U.S.A. var det mestselgende albumet i 1985 i USA, og samtidig også hans mest suksessfulle album noen gang. Album skapte nær ny rekord med hele syv singler som havnet på ti på topp-listene (noe som er likestilt med Michael Jacksons Thriller og Janet Jacksons Rhythm Nation 1814) og en verdensomspennende turne som gikk over to år som også var en suksess. Sett bort fra alle denne intensive publisiteten ble albumet også hyllet av de fleste musikkanmeldere og er ofte framhevet som Springsteens magnum opus (i det minste til da) siden hans gjennombrudd i 1975, Born to Run. Tittelsangen «Born in the U.S.A.» er ofte feiltolket som en kraftpatriotisk nasjonalsang, hvilket ikke var Springsteens hensikt. Omslaget på albumet var et nærbilde av Springsteens bakende i jeans foran det amerikanske flagg, fotografert av Annie Leibovitz, og ble et ikonisk sinnbilde på tidsalderen. Wikipedia

Fødsler

47 år
Aleksej Navalnyj (Politiker)
1976

Aleksej Navalnyj (Russland)

Politiker, jurist, aktivist, blogger, skribent, menneskerettsaktivist, generaldirektør, forretningsdrivende, filmregissør

Født:
4. juni 1976 (47 år)

Aleksej Anatolievitsj Navalnyj (Russisk: Алексей Анатольевич Навальный) født 4. juni 1976 er en russisk politisk aktivist.

Navalnyj ble første gang arrestert utenfor Dumaen i Moskva. Han fikk i 2013 den nest største oppslutning ved valget til borgermester i Moskva. I 2017 offentliggjordehan en rapport der han angrep politisk korrupsjon og kritiserte Vladimir Putin og hans politiske allierte. Dette medførte antikorrupsjonsdemonstrasjoner i flere russiske byer og mer enn 1 000 arrestasjoner, blant annet av Navalnyj. Myndighetene hindret ham i å delta i presidentvalget i 2018. Han ble arrestert tre ganger i 2018 og 2019 for brudd på Russlands lover for offentlige demonstrasjoner.

Han er blitt kjent gjennom den russiske bloggosfæren og i massemedia på grunn av sosiale kampanjer. I hovedsak handler disse kampanjene om korrupsjonen i landet, og hvordan politiske ledere og statlige virksomheter bryter de russiske lovene. Han skriver også i trykte russiske medier, som Forbes Russland.

Navalnyj var nominert til Sakharovprisen i 2019. Wikipedia

48 år
Russell Brand (Skuespiller)
1975

Russell Brand (Storbritannia)

Skuespiller, komiker, programleder, filmprodusent, forfatter, lyriker, musiker, journalist, manusforfatter, stand-up-komiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Russell Edward Brand

Født:
4. juni 1975 (48 år)

Wikipedia

48 år
Angelina Jolie (Skuespiller)
1975

Angelina Jolie (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, modell, manusforfatter, produsent, filmskaper, humanitær hjelpearbeider, filantrop

Fullt navn / Fødenavn:
Angelina Jolie Voight

Født:
4. juni 1975 (48 år)

Angelina Jolie er en amerikansk skuespiller, filmskaper og filantrop. Hun har vunnet én Oscar, to Screen Actors Guild-priser og tre Golden Globe-priser, og er blant de best betalte skuespillerne i Hollywood.

Jolie er datter av skuespillerne Jon Voight og Marcheline Bertrand. Hun hadde sin filmdebut da hun var barn i To jokere og en dame (1982), der hun spilte mot Voight. Jolie jobbet i flere år som profesjonell modell i London, New York og Los Angeles. Hun har gjennomført teaterutdannelse ved Lee Strasberg Theatre Institute.

Jolies skuespillerkarriere startet med lavbudsjettsfilmen Cyborg 2 (1993), før hun fikk sin første hovedrolle i en større produksjon i Hackers (1995). Hun spilte hovedrollen i de kritikerroste biografiske TV-filmene George Wallace (1997) og Gia (1998). Jolie vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rolletolkningen sin i dramafilmen Stjålne år (1999).

Jolie hadde suksess med rollen som Lara Croft i Lara Croft: Tomb Raider (2001) og spilte deretter i actionfilmer som Mr. & Mrs. Smith (2005), Wanted (2008) og Salt (2010). Hun ble kritikerrost for rolletolkningene sine i dramafilmene A Mighty Heart (2007) og Changeling (2008), der hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sistnevnte. På 2010-tallet regisserte og produserte hun krigsdramaene In the Land of Blood and Honey (2011) og Unbroken (2014). Hun hadde sin største kommersielle suksess med Disney-filmen Maleficent (2014).

Jolie er også kjent for sitt humanitære arbeid for FNs høykommissær for flyktninger. Hun ble utnevnt til kommandørdame (DCMG) av den britiske Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden i 2014. Jolie er skilt fra skuespillerne Jonny Lee Miller og Billy Bob Thornton. Hun var gift med skuespilleren Brad Pitt, som hun har seks barn med, tre av dem er adopterte. Wikipedia

52 år
Peter Jöback (Sanger)
1971

Peter Jöback (Svensk)

Sanger, artist

Født:
4. juni 1971 (52 år)

Peter Arne Jöback er en svensk sanger og artist. Han er kjent for store musikalroller på scener i Sverige og utlandet og en rekke populære plateinnspillinger.

Peter Jöback er utdannet ved Adolf Fredriks Musikskola, Södra Latin musikklinje og ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har også vært elev ved Lasse Kühlers dansskola.

Jöback kom tidlig med i flere teateroppsetninger, blant annet i Sound of Music 11 år gammel og i Snøhvit som tolvåring. Karrieren fortsatte med roller i musikaler som Grease, Fame og West Side Story. Han var også en av hovedpersonene i musikalturnéen Musical xpress. Som ungdom var Jöback med i sanggruppa Stage Four der han fremførte show- og musikalnumre sammen med Andreas Lundstedt, Lisa Nilsson og Lizette Pålsson, artister som siden er blitt noen av Sveriges mest populære. 11. desember 1989 vant Peter Jöback den svenske talentkonkurransen Talang 89 der han sang Anthem fra musikalen Chess. Han deltok i den svenske Melodifestivalen (Melodi Grand Prix) i 1990, hvor han kom nest sist med sangen En sensation.

Peter Jöbacks store gjennombrudd i Sverige kom i 1995 med rollen som Robert i Benny Anderssons og Björn Ulvaeus' musikal Kristina från Duvemåla. Med sitt nummer «Guldet blev til sand» lå Jöback 110 uker på Svensktoppen, og han holdt lenge rekorden på denne listen. For sin tolkning av rollen Robert i Kristina från Duvemåla fikk Jöback den svenske teaterprisen Guldmasken.

Jöback har ved Londons West End spilt rollen som Chris i musikalen Miss Saigon (1997), og i musikalen Heksene i Eastwick (2000). I København spilte han i 2003 rollen som konferansieren i musikalen Cabaret, og Jöback ble svært kritikerrost for denne rolletolkningen. I 2006 spilte Jöback igjen konferansieren i Cabaret, men denne gang i Stockholm. For dette fikk han Guldmasken for 2006. Våren etter ble forestillingen satt opp på Rondo i Göteborg.

I 2013 spilte han hovedrollen i Operafantomet på Broadway i New York. Året etter i Sweeny Todd på Statsteatern i Stockholm.

I tillegg til musikalvirksomheten har Peter Jöback spilt inn plater med stor suksess. De fleste av utgivelsene har solgt till gull og platina i Sverige. Julealbumet Jag kommer hem igen till jul, som inneholder duetten «Gå inte förbi» med Sissel Kyrkjebø, Storybook og samlealbum Flera sidor av samma man har også solgt godt i Norge. Wikipedia

52 år
Joseph Kabila (Kongolesisk president)
1971

Joseph Kabila (Den demokratiske republikken Kongo)

Kongolesisk president, politiker, militær

Født:
4. juni 1971 (52 år)

Joseph Kabila Kabange, allment kjent som Joseph Kabila, var president i Den demokratiske republikken Kongo fra januar 2001 til 24. januar 2019. Han ble president etter sin far Laurent-Désiré Kabila.

Det finnes motsandere av påstanden av at Joseph Kabila er biologisk sønn av Laurent Desire Kabila og født i Fizi-regionen. Motstanderne hevder at Laurent Desire tok til seg Joseph som sin sønn, etter kongolesisk skikk, da Josephs biologiske far døde. Josephs familie skal ifølge motstanderne komme fra Rwanda. Wikipedia

59 år
Sean Pertwee (Skuespiller)
1964

Sean Pertwee (Storbritannia)

Skuespiller, Dubber, filmprodusent

Født:
4. juni 1964 (59 år)

Sean Pertwee er en britisk skuespiller. Han er sønnen av Jon Pertwee, som er mest kjent for ha spilt den tredje Doktoren i Doctor Who. Han har også en søster, som heter Dariel Pertwee.

Sean var medeier i produksjonsselskapet Natural Nylon, sammen med Sadie Frost, Jude Law, Jonny Lee Miller og Ewan McGregor.

Hans stemme kan ofte bli hørt i mange forskjellige TV-reklamer og dokumentarer. Han også har også spilt inn stemmer for spillene Medieval: Total War, Killzone og Fire Warrior. Wikipedia

60 år
Elin Margrethe Brodin (Forfatter)
1963

Elin Margrethe Brodin (Norge)

Forfatter, oversetter, science fiction-forfatter

Født:
4. juni 1963 (60 år)

Elin Margrethe Brodin er en norsk forfatter og oversetter. Hun debuterte litterært i 1983. Som forfatter er hun kjent for sin skarpe sivilisasjonskritikk. Bøkene hennes låner iblant motiv fra science fiction og fantasy, men de fleste utgivelsene er mer realistiske samtidsromaner. For det meste skriver hun skjønnlitteratur for voksne, men har også noen barne- og ungdomsbøker og et par debattbøker bak seg. Hun skriver i tillegg avisstoff og har sporadisk tatt oppdrag som litteraturanmelder. Hennes debattbok Papirdukker omhandlet saken som i 1996 førte til at norsk barnevern ble dømt ved Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg for brudd på menneskerettighetene. Elin Brodin er født, oppvokst og bosatt i Oslo.

I mai 2011 skapte hun debatt ved å uttale at Osama bin Laden var «modig» og «talte Roma midt imot», i etterkant av bin Ladens død. Hun forklarer at dette selvsagt ikke er ment som støtte til terrorisme, men som et provoserende tankeeksperiment for å se verdenssituasjonen fra flere sider. På Facebook har forfatteren aktive debattfora som har fått en god del oppmerksomhet.

En del av bøkene hennes er oversatt, til tysk, flamsk, svensk og dansk, og hun har mottatt flere priser for sitt forfatterskap. Wikipedia

63 år
Åse Michaelsen (Politiker)
1960

Åse Michaelsen (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Åse Schmidt

Født:
4. juni 1960 (63 år)

Åse Michaelsen, tidligere Åse Schmidt, er en norsk politiker (Frp). Hun jobbet i mange år som fraktkoordinator i SAS i Tyskland og Norge, og har vært fulltidspolitiker siden hun ble innvalgt på Stortinget i 2005. Hun var eldre- og folkehelseminister i Erna Solbergs regjering fra 17. januar 2018 til 3. mai 2019. Wikipedia

67 år
Reeves Gabrels (Gitarist)
1956

Reeves Gabrels (USA)

Gitarist, musiker, låtskriver

Født:
4. juni 1956 (67 år)

Reeves Gabrels er en amerikansk gitarist, soloartist, låtskriver og produsent. Han har spilt for mange artister, men er mest kjent som medlem av bandet Tin Machine (1988–1992) og som David Bowies faste gitarist fra 1993 til 1999. Hans eksentriske og virtuose spillestil har ført til både begeistring og fortvilelse hos dem som har hørt ham. Reeves Gabrels har også jobbet sammen med The Cure, Ozzy Osbourne, Frank Black og en rekke andre artister.

Gabrels har gitt ut fire studioalbum under eget navn og på disse albumene medvirker gjesteartister som David Bowie, Charlie Sexton, Frank Black, Dave Grohl, Gary Oldman og Robert Smith.

Han ga i 1995 også ut den eksperimentelle jazzskiva A Night in Amnesia sammen med gitaristen David Tronzo. Han spilte også i band som Modern Farmer og The Bentmen som begge ga ut album med Gabrels som gitarist.

Gabrels har også laget filmmusikk og musikk til spillene Omikron The Nomad Soul og Deus Ex. Wikipedia

64 år
Ingolf Mork (Skihopper)
1947 - 2012

Ingolf Mork (Norge)

Skihopper

Født:
4. juni 1947 (76 år siden)

Døde:
1. februar 2012 (64 år) (12 år siden)

Ingolf Mork var en norsk skihopper fra Molde som representerte IL Hjelset-Fram og senere i en kort periode (1971–72) Ski- og Fotballklubben Lyn Oslo. Hans største bragd var sammenlagtseieren i Den tysk-østerrikske hoppuka i 1972, etter at han året før falt i Innsbruck og tapte Hoppuka til Jiří Raška selv om han vant de tre øvrige rennene. Mork studerte på Norges idrettshøgskole i Oslo på 1970-tallet. Han var på det norske OL-laget i 1968 og 1972. Med to seire i Holmenkollen ble han tildelt Holmenkollmedaljen. Han var etter sin aktive karriere styremedlem i Norges Idrettsforbund i 1984 til 1990, og fylkesidrettsleder i Møre og Romsdal. Han forlot den stillingen i 2000, og begynte som sauebonde på Hjelset sammen med søster Åse, under eget varemerke Mork Utegangar. Dette kombinerte han med lederstilling i Nordmøre og Romsdal Friluftsråd. Han var en særdeles aktiv og viktig bidragsyter i lokalmiljøet og spesielt innen barneidretten i IL Hjelset-Fram hvor han var æresmedlem.

Han døde 1. februar 2012 og ble bisatt fra en fullsatt Molde domkirke 10. februar. Wikipedia

79 år
Eddie Skoller (Musiker)
1944

Eddie Skoller (USA)

Musiker, humorist, enterteiner, økonom

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Ralf Skoller

Født:
4. juni 1944 (79 år)

Edward Ralf Skoller er en dansk humorist, musiker og entertainer. I Norge er han for de fleste best kjent som Sissel Kyrkjebøs tidligere ektemann.

Skoller er sønn av en svenskfødt mor og en russiskfødt, jødisk far. Han er født i USA, hvor han ble døpt Edward Ralf Skoller. Siden 1950 har han bodd i Danmark. Etter seks års opphold i Danmark ble hans foreldre skilt.

Han er utdannet økonom fra Handelshøjskolen i København (1966). Som utdannet økonom fikk han jobb på Danfoss på Als, og senere tre år i Bladkompagniet, men hans drøm var å bli entertainer. Wikipedia

63 år
Terje Johanssen (Lyriker)
1942 - 2005

Terje Johanssen (Norge)

Lyriker

Født:
4. juni 1942 (81 år siden)

Døde:
27. mai 2005 (63 år) (18 år siden)

Terje Johanssen var en norsk lyriker. Etter ett år i utenriksfart, studerte han shipping i London, før han antok stilling i Shell en kort periode. Han satt i landsstyret for Sosialistisk Valgforbund, og tok så to år biologistudier ved universitetet i Granada, der han fikk fikk øynene opp for César Vallejo og Pablo Neruda. Han avsluttet studiene med historie ved Universitetet i Oslo.

Johanssen debuterte i 1975, og samarbeidet med billedkunstnerne Dag Rødsand, Zdenka Rusova, Sidsel Westbø og Arne Nilsskog i syv kunstbøker 1975–1985; med en rekke scenemusikere og danseensemble, samt satt som redaktør i Poesi Magasin (1983–1984).

Johanssen døde av kreft. Han var far til skribenten Audun Vinger. Wikipedia

69 år
Freddy Fender (Sanger)
1937 - 2006

Freddy Fender (USA)

Sanger, musiker, låtskriver, gitarist

Født:
4. juni 1937 (86 år siden)

Døde:
14. oktober 2006 (69 år) (17 år siden)

Freddy Fender var en amerikansk countryartist. Wikipedia

68 år
Torstein Tynning (Politiker)
1932 - 2000

Torstein Tynning (Norge)

Politiker, bonde

Født:
4. juni 1932 (91 år siden)

Døde:
18. november 2000 (68 år) (23 år siden)

Torstein Tynning var en norsk gårdbruker og politiker (H). Han var formann i Unge Høyre 1963–1965 og stortingsrepresentant for Telemark 1965–1985.

Han var sønn av gårdbruker og gartner Lasse Tynning og lærerinne Aashild Haugland, begge fra Brekke i Sogn. Han vokste opp med to søsken på gården Søndre Valler som foreldrene hadde kjøpt i 1929 på Eidanger. Der drev faren også planteskole. Faren satt også i Eidanger kommunestyre for Bondepartiet.

Torstein Tynning gikk Telemark landbruksskole, og drev deretter Søndre Valler sammen med sin bror.

Tynning var formann i Telemark Unge Høyre 1956–1958 og medlem av Unge Høyres sentralstyre 1958–1965, herav 2. viseformann 1961–1963 og formann 1963–1965. Han var medlem av Eidanger kommunestyre fra 1960 og frem til kommunesammenslåingen i 1964, deretter medlem av Porsgrunn bystyre og formannskap frem til 1971.

Fra 1965 var han stortingsrepresentant, i en uvanlig ung alder på den tiden, og satt to perioder i Stortingets landbrukskomité og tre perioder i Stortingets kommunal- og miljøvernkomité, og i sin siste periode også i Stortingets utenriks- og konstitusjonskomité. I kommunalkomiteen kom han til å arbeide mye med boligpolitikken, som ble et sentralt felt for Willoch-regjeringen. Tynning ble også medlem av Høyres sentralstyre, formann i Høyres programkomité og styremedlem i Europabevegelsen i Norge i 1960- og 1970-årene. I 1985 søkte han ikke renominasjon til Stortinget.

Torstein Tynning var gift med Solveig Prøis fra Porsgrunn. De fikk tre døtre, deriblant journalist Signe Tynning. Torstein Tynning ble således morfar til Signes sønn, stortingsrepresentant Christian Tynning Bjørnø. Wikipedia

83 år
Sigurd Verdal (Politiker)
1927 - 2010

Sigurd Verdal (Norge)

Politiker

Født:
4. juni 1927 (96 år siden)

Døde:
27. august 2010 (83 år) (13 år siden)

Sigurd Verdal var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder i 1981. Han var vararepresentant i periodene 1973 – 1977 og 1977 – 1981. Han var også aktiv kommunepolitiker og fylkespolitiker. Etter endt stortingskarriere var Verdal leder av Omsetningsrådet fra 1992 til 2000. Landbrukspolitikken var en av hans hjertesaker i det politiske liv - han satt i landbrukskomiteen og tjenestegjorde i verv under Landbruksdepartementet i tilsammen 20 år.

I barndommen flyttet han fem år gammel til gården Verdal i Eiken, og i 1940 meldte han seg inn i Eiken AUL. Verdal tok gymnas i Kvinesdal og utdanning ved Kristiansand lærerhøyskole som ferdigutdannet lærer 1953.

I voksen alder etablerte han seg med familie i Byremo i nabokommunen Audnedal, der han først jobbet som lærer fra 1953 til 1968, deretter som skolesjef fra 1969 til 1981. Han var formann i Grindheim IL, styremedlem og formann i Vest-Agder skikrets, styremedlem i Norges Skiforbund, styremedlem i Vest-Agder idrettskrets, formann i Rådet for Hold skjærgården ren og styreformann for Løvebakken mållag. Han var oppmann for Sesilåmi frå starten i 1975 og i mange år framover. Wikipedia

87 år
Henning Carlsen (Filmregissør)
1927 - 2014

Henning Carlsen (Danmark)

Filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, filmklipper

Født:
4. juni 1927 (96 år siden)

Døde:
30. mai 2014 (87 år) (9 år siden)

Henning Carlsen var en dansk filmregissør.

Carlsen startet med å redigere kortfilmer på 1950-tallet, og han fikk sitt gjennombrudd med filmen De gamle i 1961. Hans første spillefilm Dilemma gjorde han kjent i utlandet.

I 1966 laget han den norske filmen Sult og med den filmen ble han internasjonalt kjent og akseptert. Filmen lå an til å vinne Gullpalmen i Cannes, men det ble kun Per Oscarsson som vant gullpalmen for hovedrollen i filmen. Filmen mottok Bodilprisen for beste danske film og Oscarsson Bodilprisen for beste mannlige hovedrolle i 1967.

Filmen Sult er tatt med i den danske Kulturkanonen. Wikipedia

81 år
Dennis Weaver (Skuespiller)
1924 - 2006

Dennis Weaver (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
William Dennis Weaver

Født:
4. juni 1924 (99 år siden)

Døde:
24. februar 2006 (81 år) (18 år siden)

William Dennis «Danny» Weaver var en amerikansk TV-skuespiller, best kjent for sine roller som «Chester Goode» i Kruttrøyk (am. tittel Gunsmoke), og som «Marshal Sam McCloud» i TV-serien McCloud. McCloud lot ikke sjansene gå fra seg til å bruke hesten sin under utrykning i New Yorks gater. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

87 år
Rolf Berntzen (Skuespiller)
1918 - 2005

Rolf Berntzen (Norge)

Skuespiller

Født:
4. juni 1918 (105 år siden)

Døde:
22. september 2005 (87 år) (18 år siden)

Rolf Johannes Berntzen var en norsk skuespiller. Han var ansatt i en årrekke ved Den Nationale Scene i Bergen som en av byens mest kjente skuespillere etter krigen.

Rolf Berntzen fikk sin første rolle i 1941. Bergens publikum ble for alvor oppmerksom på ham i 1947 da han fikk tittelrollen i Holbergs Erasmus Montanus. For bergensere vil hans samspill med Lothar Lindtner i nasjonalkomedien Jan Herwitz være mest kjent. Her var han med både som skuespiller og instruktør.

Han har spilt i en rekke andre av Holbergs komedier, som Jeppe på Berget, Den stundesløse og Den politiske Kandestøper. Men som en allsidig skuespiller har han også hatt ledende roller i skuespill av Ibsen, Nordahl Grieg, Bertolt Brecht, Tsjekhov og en rekke andre mindre kjente forfattere. Han var gift med Karin Simonnæs som også var skuespiller ved Den Nationale Scene i Bergen.

Som barn og ungdom var han med i et av Bergens buekorps, Nordnæs Bataillon, og han holdt tale ved deres 125-årsjubileum.

Berntzen bodde i mange år i Gamle Bergen og var her borgermester. Hans barnebarn er musikeren Julian Berntzen. Wikipedia

87 år
Aase Bye (Skuespiller)
1904 - 1991

Aase Bye (Norge)

Skuespiller

Født:
4. juni 1904 (119 år siden)

Døde:
10. juli 1991 (87 år) (32 år siden)

Aase Synnøve Bye var en norsk skuespillerinne, kjent fra scene, film og fjernsyn.

Aase Byes var en av norsk scenekunsts største primadonnaer i mellomkrigstiden og tiårene etter andre verdenskrig. Hennes talent spente over et stort register, hun behersket både klassisk drama, komedier, operetter og moderne karakterskildringer.

Bye debuterte på Nationaltheatret i 1923. Foruten korte avbrudd på grunn av sykdom eller andre engasjementer, forble hun trofast mot teatret i over 50 år. Hennes første rolle var Solveig i Peer Gynt, som var en så vellykket debut at hun fikk kr. 200 i påskjønnelse av teatersekretær J.P. Bull. Året etter ble hun den første Sonja i Reisen til Julestjernen, siden Pernille i Den stundesløse, Dorine i Tartuffe, Katharina i Troll kan temmes og Adele i operetten Flaggermusen. Hun var Czardasfyrstinne og hadde hovedrollen som Hanna Glawari i Den glade enke. Hun tolket også karakterroller som Maja Rubek i Naar vi døde vaagner, Fanny Wilton i John Gabriel Borkman og Sara i Agnete.

Rollen som Sonja i Reisen til julestjernen var ment for forfatter Sverre Brandts datter Aud, men fordi hun fremdeles var et barn, ble den lagt til rette for Aase Bye. i 1940 spilte Bye den opprinnelige «fru Blom», i Alex Brinchmanns lystspill Karusell.

Etter krigen utviklet hun seg innen det realistiske og moderne faget, og tolket krevende roller som Estelle i For lukte dører, Regina i De små revene og Blanche i En sporvogn til begjær. Hun feiret sitt 50-årsjubileum som skuespiller i 1974, i rollen som Deborah Harford i Slott over slott. Oppsetningen var samtidig hennes avskjed med teatret.

Hun hadde flere store roller i spillefilmer, blant annet i Brudeferden i Hardanger, Kristine Valdresdatter og i Den store barnedåpen. Wikipedia

Dødsfall

24 år
Sebastián Athié (Skuespiller)
1995 - 2020

Sebastián Athié (Mexico)

Skuespiller

Født:
26. juli 1995 (28 år siden)

Døde:
4. juni 2020 (24 år) (3 år siden)

Sebastián Athié - Meksikansk skuespiller og sanger, spilte rollen som Lorenzo Guevara i ungdomsserien 11. Wikipedia

89 år
Lennart Johansson (President i UEFA)
1929 - 2019

Lennart Johansson (Sverige)

President i UEFA, idrettsleder, politiker

Født:
5. november 1929 (94 år siden)

Døde:
4. juni 2019 (89 år) (4 år siden)

Lennart Johansson var en svensk idrettsleder. Han var president i det europeiske fotballforbundet fra 1990 til 2007.

I april 2005 ble han gjenvalgt for en ny toårsperiode og selv meddelte han at han ville søke om enda en fireårsperiode. Under avstemningen om ny president i UEFA i 2007 ble Michel Platini valgt.

Han var også visepresident i FIFA, og i 1998 var han kandidat til å etterfølge brasilianeren João Havelange som organisasjonens president, men Joseph Blatter ble i stedet valgt. Wikipedia

81 år
Geirmund Ihle (Politiker)
1934 - 2016

Geirmund Ihle (Norge)

Politiker

Født:
29. desember 1934 (89 år siden)

Døde:
4. juni 2016 (81 år) (7 år siden)

Geirmund Ihle var en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 1969 og satt som representant for samme fylke fram til 1981. Wikipedia

87 år
Per Sunderland (Skuespiller)
1924 - 2012

Per Sunderland (Norge)

Skuespiller

Født:
9. oktober 1924 (99 år siden)

Døde:
4. juni 2012 (87 år) (11 år siden)

Per Sunderland var en norsk skuespiller. Han var ansatt på Nationaltheatret fra 1957 til 1994, hvor han spilte i 81 ulike oppsetninger.

Sunderland ble også brukt i norsk film, og huskes kanskje best i tittelrollen i filmen Hans Nielsen Hauge fra 1961. Sunderland ble utnevnt til ridder av St. Olavs orden i 1994, og var ved sin død gift med skuespiller Lise Fjeldstad. Han var tidligere gift med skuespilleren og instruktøren Merete Skavlan.

Mange forbinder hans mørke og karakteristiske stemme med hørespillene om dr. Jonas Fjeld, en rolle han spilte i mange år. Wikipedia

90 år
Donald Hewlett (Skuespiller)
1920 - 2011

Donald Hewlett (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
30. august 1920 (103 år siden)

Døde:
4. juni 2011 (90 år) (12 år siden)

Donald Hewlett var en engelsk skuespiller.

Hewlett er mest kjent for sin rolle som Colonel Charles Reynolds i komiserien It Ain't Half Hot Mum fra 1970-tallet, selv om hans karriere strekker seg tilbake til Orders are Orders (1954) hvor han spilte Lincoln Green. Han spilte også Winkworth i Morris Minor's Marvellous Motors (1989) og Lord George Meldrum i komiserien You Rang, M'Lord?.

Han dukket også opp i Doctor Who-historien The Claws of Axos (1971). Wikipedia

29 år
Dipendra Bir Bikram Shah Dev (Nepalsk konge)
1971 - 2001

Dipendra Bir Bikram Shah Dev (Nepal)

Nepalsk konge

Født:
27. juni 1971 (52 år siden)

Døde:
4. juni 2001 (29 år) (22 år siden)

Dipendra Bir Bikram Shah Dev var formelt konge i Nepal i tre dager fra 1. til 4. juli, før han døde. Hele tida lå han dødelig såret i koma, uten å vite at han var konge.

Dipendra var sønn av kong Birendra Bir Bikram Shah Dev og kronprins fra han var et halvt år gammal.

Offisielt er han utpekt til den skyldige i den merkelige massakren i Kathmandus slott i 2001, men svært mange i Nepal tror at han er uskyldig.

Ifølge den offisielle forklaringa skal han i rus og raseri mot sine foreldre, som angivelig skal ha nekta ham å gifte seg med sin forlovede Devyani Rana, ha skutt og drept sin far kongen, sin mor, søstre, brødre og andre familiemedlemmer, for så å forsøke å begå sjølmord.

Mer populære, men uoffisielle forklaringer legger skylda på hans onkel Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, hans fetter og etterfølger som kronprins Paras Shah, ei spesialgruppe fra hæren, eller en kombinasjon.

Han blei fulgt på tronen av kong Gyanendra. Wikipedia

51 år
Ronnie Lane (Musiker)
1946 - 1997

Ronnie Lane (Storbritannia)

Musiker, gitarist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Ronald Frederick Lane

Født:
1. april 1946 (78 år siden)

Døde:
4. juni 1997 (51 år) (26 år siden)

Ronnie Lane var en engelsk musiker best kjent som bassist, låtskriver og tidvis vokalist i The Small Faces og The Faces.

Lane var med i The Small Faces på siste halvdel av 1960-tallet, og da Steve Marriott trakk seg i 1969, var han med på å starte The Faces. Da han gav seg i 1973 for å starte sitt eget band – Ronnie Lane's Slim Chance – betydde det begynnelsen på slutten for The Faces.

Lane slet lenge med sykdommen Multippel sklerose, og denne sykdommen tok til slutt livet av ham. Wikipedia

82 år
Vilhelm II (Tysk keiser)
1859 - 1941

Vilhelm II (Tyskland)

Tysk keiser, statsmann, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Preußen

Født:
27. januar 1859 (165 år siden)

Døde:
4. juni 1941 (82 år) (82 år siden)

Fredrik Vilhelm Victor Albert av Preussen var konge av Preussen og keiser av Tyskland i 30 år i perioden 1888 til han måtte abdisere i 1918 etter nederlaget i første verdenskrig.

Han hadde arverett som konge av Preussen som etter Det tyske rikes forfatning av 1871 også ga arverett som tysk keiser. Han ble keiser 29 år gammel, og etterfulgte i realiteten sin farfar Vilhelm I da faren Fredrik III døde av kreft etter bare 99 dager på tronen og var syk i hele perioden. Han satt som tysk keiser i 30 år, men måtte abdisere etter nederlaget i første verdenskrig. Han gikk da i eksil i Nederland, hvor han levde i 23 år, fram til sin død.

Vilhelm var kjent som norgesvenn og besøkte Norge nesten hvert eneste år i en årrekke. Wikipedia

66 år
Charles W. Fairbanks (Amerikansk president)
1852 - 1918

Charles W. Fairbanks (USA)

Amerikansk president, politiker, jurist

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Warren Fairbanks

Født:
11. mai 1852 (172 år siden)

Døde:
4. juni 1918 (66 år) (105 år siden)

Charles Warren Fairbanks var en senator for Indiana og USAs 26. visepresident.

Da Fairbanks ble født i en tømmerhytte nær Unionville Center i Ohio, ble han født inn i en familie med lang historie i USA og England. Hans forfar kom til Amerika allerede i 1636, og hans aner kan spores tilbake til Oliver Cromwell. I oppveksten ble tømmerhytten familien bodde i ofte brukt som skjulested for rømte slaver.

Han ble utdannet jurist, og praktiserte som advokat fram til han fattet interesse for politikken og ble valgt inn i Senatet i 1898. Etter to perioder i Senatet ble han så valgt som Theodore Roosevelts visepresident i 1904, og inntok stillingen 4. mars 1905. I tiden etter visepresidentperioden fortsatte han arbeidet med politikken, og var blant annet med på å utforme det republikanske partiets politiske plattform i 1912. I 1916 prøvde han å bli nominert som Republikanernes presidentkandidat, men nådde ikke opp. Han ble i stedet nominert som visepresidentkandidat for Charles Evans Hughes, men i det påfølgende presidentvalget var det demokratenes presidentkandidat Woodrow Wilson som vant.

Fairbanks gikk tilbake til advokatpraksisen i Indianapolis, men helsen sviktet og han døde kort tid etter, i 1918. Wikipedia

59 år
Agathe Backer Grøndahl (Komponist)
1847 - 1907

Agathe Backer Grøndahl (Norge)

Komponist, pianist, musikkpedagog

Fullt navn / Fødenavn:
Agathe Ursula Backer Grøndahl

Født:
1. desember 1847 (176 år siden)

Døde:
4. juni 1907 (59 år) (116 år siden)

Agathe Ursula Backer Grøndahl var en norsk pianist og Norges første betydelige kvinnelige komponist. Hun skrev mest klaverstykker og romanser. Grøndahl fullførte i alt 70 verker, og var en fremtredende skikkelse i norsk musikkliv. Wikipedia

67 år
William A. Wheeler (Amerikansk president)
1819 - 1887

William A. Wheeler (USA)

Amerikansk president, politiker, bankansatt, jurist

Født:
30. juni 1819 (204 år siden)

Døde:
4. juni 1887 (67 år) (136 år siden)

William Almon Wheeler var en representant i Kongressen og den 19. visepresidenten i USA.

Wheeler ble født i småbyen Malone i delstaten New York og utdannet seg innen jus. I perioden 1846–1849 praktiserte han som føderal statsadvokat i Franklin County. Han gikk over i lokalpolitikken i 1851, og senere rikpolitikken, hvor han satt i Kongressen i fire perioder.

Han ble valgt til visepresident i 1876, og ble tatt i ed i embetet 4. mars 1877. Han var svært anonym i jobben, og stilte ikke til gjenvalg ved valget i 1880. Etter at han var ferdig som visepresident trakk han seg tilbake fra det offentlige liv, og døde i hjembyen etter en periode med sviktende helse. Wikipedia

<<
4. Juni
>>