Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
9 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
9 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

7. Januar

Om dagen

7. Januar er dag 7 i 2024, og er i uke 1. Det er 359 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 7. Januar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

9 år siden

2015: Det satiriske tidsskriftet «Charlie Hebdos» redaksjon i Paris utsettes for et terrorangrep

Den 7. januar 2015 rundt klokken 11.30 tiltvang to bevæpnede menn seg adgang til magasinets redaksjonslokaler og åpnet ild med kalasjnikovgeværer mens de ifølge mediareferater ropte islamistiske slagord. Tolv mennesker ble drept, deriblant to politimenn, sjefredaktør Stéphane Charbonnier («Charb») og tegnerne «Cabu», «Wolinski» og «Tignous». Elleve ble skadet, derav fire alvorlig. Det var dermed det mest dødbringende terroranslag på fransk jord siden 1961, da en bombeeksplosjon på hurtigtoget mellom Strasbourg og Paris drepte 28 mennesker.

Myndighetene beordret en opptrapping til høyeste sikkerhetsnivå på Vigipirates skala for områdene Île-de-France og Picardie efter angrepet på redaksjonen. Noen timer senere, rundt klokken 23, utstedte politiet arrestordre på brødrene Saïd og Chérif Kouachi, begge franske statsborgere med foreldre fra Algerie . Den ene av brødrene, Chérif Kouachi, har tidligere forklart at han ble radikalisert som følge av Irak-krigen i 2003 og torturbildene fra Abu Ghraib-fengslet, og at han ikke var særlig interessert i religion før det. Under et forsøk på å reise til Syria for å delta i kamphandlingene mot amerikanske tropper i Irak i 2005 ble han arrestert og dømt til tre års fengsel, hvorav halvannet ble gjort betinget. I mai 2010 ble han arrestert igjen, denne gang på grunn av mistanke om delaktighet i et forsøk på å befri to fengslede gjerningsmenn fra et terroranslag som hadde funnet sted i Frankrike i 1995. Ifølge CNN skal Saïd har reist til Jemen i 2011 og ha mottatt trening av al-Qaida.

En opprinnelig tredje mistenkt, en atten år gammel elev, meldte seg for politiet i 23-tiden samme dag. Han ble ikke siktet og alibiet hans ble omtalt som troverdig.

Gjerningsmennene flyktet til småbyen Dammartin-en-Goële, 35 kilometer utenfor Paris, hvor de forskanset seg i et trykkeri. Den 9. januar rundt klokken 15.00 ble begge drept i en skuddveksling med politiet.

Zineb El Rhazoui og noen andre ansatte unnslapp fordi de ikke hadde kommet tilbake fra ferie. El Rhazoui har marokkansk bakgrunn og var redaksjonens ekspert på islam og en uttalt islamkritiker. Hun antas å ha vært angripernes viktigste mål, ved siden av Charb, Rhazoui lever i skjul med politibeskyttelse. Wikipedia
81 år siden

1943: Nikola Tesla dør alene på New Yorker Hotel, 86 år gammel

Tesla døde av hjertesvikt, alene på New Yorker Hotel, en gang mellom kvelden 5. januar og morgenen 8. januar 1943 i en alder av 86 år. Selv om han hadde solgt vekselstrømspatentene sine, var han lutfattig og etterlot seg betydelig gjeld.

Umiddelbart etter at Teslas død ble kjent, tok «Kontoret for utenlandsk eiendom» beslag i alle hans papirer og eiendom, til tross for hans amerikanske statsborgerskap. Safen hans på hotellet ble også åpnet. Rundt tidspunktet for hans død hadde Tesla arbeidet med «Teleforce», sitt «fjerneffekt»-våpen, «Dødsstrålen» som han hadde mislyktes i å få det amerikanske krigsdepartementet interessert i. Det kan virke som om Teslas foreslåtte dødsstråle var relatert til hans forskning på kulelyn og plasma, og var tenkt som et partikkelstrålevåpen. Amerikanske myndigheter fant ingen prototype i safen. Etter at Krigsdepartementet hadde kontaktet FBI, ble papirene hans stemplet Top Secret. J. Edgar Hoover erklærte saken topphemmelig på grunnlag av Teslas oppfinnelser og patenters art. Et dokument fastslår at «han skal ha hatt 80 kofferter på forskjellige steder med transkripter og planer relatert til hans eksperimenter [..]». Charlotte Muzar (sekretær for Teslas nevø, ambassadør Sava N. Kosanoviċ), rapporterte at det var flere «manglende» papirer og eiendeler.

Teslas familie og den jugoslaviske ambassaden kjempet etter hans død mot amerikanske myndigheter for å få tilbake de beslaglagte eiendelene, på grunn av det potensielt betydningsfulle innholdet i forskningsnotater og lignende. Til slutt fikk hans nevø Sava N. Kosanoviċ tak i noen av hans personlige saker, som nå er å finne Nikola Tesla-museet i Beograd.

Bisettelsen fant sted 12. januar 1943 i Cathedral of Saint John the Divine på Manhattan, New York City. Asken ble tatt til Beograd og urnen utstilles nå på Nikola Tesla-museet der. Wikipedia
239 år siden

1785: Jean-Pierre Blanchard og John Jeffries krysser Den engelske kanal i gassballong

Franskmannen Jean-Pierre Blanchard og amerikaneren John Jeffries reiser fra Dover, England til Calais, Frankrike i en gassballong, og blir de første som krysser Den engelske kanal luftveien. Les mer...

Fødsler

34 år
Gregor Schlierenzauer (Skihopper)
1990

Gregor Schlierenzauer (Østerrike)

Skihopper

Født:
7. januar 1990 (34 år)

Gregor Schlierenzauer er en østerriksk skihopper.

I februar 2006 ble han juniorverdensmester i normalbakken i Kranj. Han debuterte i verdenscupen i mars 2006 i Oslo, der han kom på 24.-plass. Han tok sin første seier i et verdenscuprenn 3. desember 2006, i et renn i Lysgårdsbakken på Lillehammer. Han vant da foran nordmannen Anders Jacobsen. Han var med på det østerrikske laget som vant gull i laghopp i ski-VM 2007 i Sapporo. De andre på laget var Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler og Thomas Morgenstern. Han ble dobbelt verdensmester i VM i skiflyging 2008 i Oberstdorf. Han vant Nordic Tournament både i 2008 og 2009. Schlierenzauer vant verdenscupen i skihopping for første gang i 2008/09, mens han havnet på andreplass i verdenscupen 2009/10. Da han vant verdenscupen 2008/09 satt han ny poengrekord med 2083 poeng og i antall verdenscupseire i én og samme sesong med 13 seire, én mer enn Janne Ahonen i 2005.

Han tok bronse i normalbakken i vinter-OL 2010 i Vancouver i Canada. Hans personlige bestenotering på 243,5m fra Vikersundbakken i 2011.

I Ski-VM 2011 i Oslo fikk Schlierenzauer tre gull; i lagkonkurransen stor bakke, lagkonkurransen normalbakke og stor bakke individuelt.

I 2012/13-sesongen vant han verdenscupen sammenlagt og skiflygingscupen. 3. februar 2013 vant han sin 47. verdenscupseier i det første rennet i Harrachov, Tsjekkia, og passerte med det Matti Nykänens 46 verdenscupseire. Samme sesong vant han Hoppuka 2012/13 sammenlagt foran Anders Jacobsen og Tom Hilde. I 2013 fikk han Holmenkollmedaljen sammen med Tora Berger, Martin Fourcade og Therese Johaug.

I starten av 2013/14-sesongen boikottet han åpningsrennet i Klingenthal sammen med Anders Bardal. Schlierenzauer tok sin 51. verdenscupseier i Kuusamo 29. november 2013, og vant sin 52. på Lillehammer 7. desember 2013. Han ledet verdenscupen fram til det første rennet i Engelberg 21. desember 2013. Han sa også at han skulle vinne Hoppuka for 3. gang på rad, slik som Bjørn Wirkola, men han klarte ikke å nå blant de 3 beste sammenlagt. Han avsluttet sesongen med en 6.-plass sammenlagt.

I Vinter-OL 2014 ble det sølv i lagkonkurransen, sammen med Michael Hayböck, Thomas Morgenstern og Thomas Diethart.

I 2014/15 gikk det litt dårligere enn forventet, og vant sin 52. verdenscupseier på Lillehammer 6. desember 2014, nesten 1 år siden han vant på samme sted. Han ble også nr. 2 i det første rennet i Nizjnij Tagil, der Anders Fannemel vant sin første verdenscupseier 13. desember 2014. Schlierenzauer har også slitt i utgangen av sesongen, og kom på 10.-plass sammenlagt.

Det ble en svak sesong i 2015/16 for han, som fikk verdenscuppoeng i de 3 første rennene. I Hoppuka 2015/16 slet han fordi han ikke kom til finaleomgangen i åpningsrennet i Oberstdorf og i Innsbruck på hjemmebane. Han trakk seg fra skihopping ut sesongen 2015/16.

Den 13. januar 2017 var han tilbake i hoppsirkuset i Wisła. To dager senere endte han på en 8.-plass i verdenscupen i Wisła dette var han beste plassering i et individuelt verdenscup renn siden siden 12. mars 2015 i Granåsen hvor han også endte på en 8.-plass. Gregor falt i kvalfiseringen til skiflygnings rennet i oberstdorf den 5. februar 2017 og skadet seg. Det var etter dette usikkert om han ville hoppe under Ski-VM 2017 i Lahtis i Finland. Det gikk akkurat og han deltok i normalbakken individuelt hvor han ble nummer 24, men han ble vraket til det individuelle storbakke rennet til fordel for Markus Schiffner. Gregor ble tatt tilbake på laget til lagkonkurransen hvor det østerrikske laget endte på 3.-plass og tok bronse. Wikipedia

31 år
Davide Astori (Fotballspiller)
1987 - 2018

Davide Astori (Italia)

Fotballspiller

Født:
7. januar 1987 (37 år siden)

Døde:
4. mars 2018 (31 år) (5 år siden)

Davide Astori var en italiensk fotballspiller som spilte for den italienske klubben ACF Fiorentina.

Han hadde tidligere spilt for de italienske klubbene AC Milan og Cagliari, samt vært på utlån til klubbene Pizzighettone.

Han debuterte for det italienske landslaget 29. mars 2011 i en treningskamp mot Ukraina, en kamp de vant 2-0.

Astori ble funnet død av hjerteinfarkt på hotellrommet sitt før bortkampen mot Udinese. Wikipedia

25 år
Andreas Matzbacher (Syklist)
1982 - 2007

Andreas Matzbacher (Østerrike)

Syklist

Født:
7. januar 1982 (42 år siden)

Døde:
24. desember 2007 (25 år) (Bilulykke) (16 år siden)

Andreas Matzbacher var en østerriksk landeveissyklist. Han omkom i en bilulykke den 24. desember 2007, da han mistet kontrollen over bilen han kjørte og kolliderte i en stolpe. Wikipedia

53 år
Irrfan Khan (Skuespiller)
1967 - 2020

Irrfan Khan (India)

Skuespiller, filmprodusent

Født:
7. januar 1967 (57 år siden)

Døde:
29. april 2020 (53 år) (3 år siden)

Irrfan Khan var en indisk skuespiller og filmprodusent.

Khan ble født i Rajasthan i en muslimsk familie med pathansk bakgrunn. Khans mor Saeeda Begum Khan var fra Jodhpur, og faren, Yaseen Ali Khan, fra landsbyen Khajuriya i Tonk district i Rajasthan, og de drev en dekkforretning. Han tilbrakte barndommen i Tonk, og deretter i Jaipur.

Khan hadde en lang karriere i Bollywood og debuterte med en liten rolle i den prisbelønte filmen Salaam Bombay! fra 1988. Etter flere år med motgang og fikk han hovedrollen i den britiske filmen The Warrior fra 2001. Først i 2003 fikk han sitt gjennombrudd med filmen Hassil og året etter med filmen Maqbool.

Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd i A Mighty Heart og The Darjeeling Limited fra 2007, Slumdog Millionaire – Han som hadde svar på alt fra 2008, samt New York, I Love You fra 2009.

Khan hadde også biroller i Hollywood-filmene The Amazing Spider-Man og Historien om Pi fra 2012, Jurassic World fra 2015 og Inferno fra 2016.

I 2018 gjorde Khan det kjent at han hadde blitt diagnostisert med nevroendokrin svulst. Han tilbrakte et år i Storbritannia der han mottok behandling. Hans siste film ble Angrezi Medium, utgitt i mars 2020. Den 28. april 2020 ble han innlagt på sykehus i Mumbai på grunn av en nyreinfeksjon. Helsetilstanden hans ble forverret og han døde dagen etter, 29. april 2020. Wikipedia

60 år
Nicolas Cage (Skuespiller)
1964

Nicolas Cage (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Nicolas Kim Coppola

Født:
7. januar 1964 (60 år)

Nicolas Kim Coppola, bedre kjent som Nicolas Cage, er en amerikansk skuespiller og produsent. Han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rolletolkningen sin i Adjø Las Vegas (1995). Cage har også spilt i filmer som Arizona junior (1987), Wild at Heart (1990), The Rock (1996), Con Air (1997), Face/Off (1997), Gone in 60 seconds (2000), National Treasure (2004), World Trade Center (2006), Ghost Rider (2007) og Kick-Ass (2010). Wikipedia

63 år
Irene Johansen (Politiker)
1961

Irene Johansen (Norge)

Politiker

Født:
7. januar 1961 (63 år)

Irene Johansen er en norsk politiker (Ap). Hun var stortingsrepresentant fra Østfold 2005-2017. I perioden 2003–2011 var hun medlem av kommunestyret i Moss og i 2003–2005 av fylkestinget i Østfold.

Johansen har utdanning fra Norges kommunal- og sosialhøgskole, kommunallinjen 1982–1985 og mellomlederprogrammet i staten 2001–2002. Johansen har blant annet arbeidet som førstesekretær ved rådmannskontoret i Seljord kommune i 1985–1986. Hun var i personalavdelingen, Norges allmennvitenskapelige forskningsråd i årene 1986–1994. Fra 1996 til 2003 var Johansen personalsjef i Jernbaneverket.

Johansen er nestleder i den norske avdelingen for Europabevegelsen, en organisasjon som arbeider for norsk medlemskap i EU. Wikipedia

65 år
Jon Larsen (Kunstmaler)
1959

Jon Larsen (Norge)

Kunstmaler, plateprodusent, komponist, musiker, jazzgitarist

Født:
7. januar 1959 (65 år)

Jon Larsen og er en norsk jazzmusiker (gitar), komponist, plateprodusent og maler, kjent som kapellmester i String Swing-bandet Hot Club de Norvège (1979–), samt som grunnlegger av Djangofestivalen i Oslo (1980–), Hot Club Records (1982–), Norsk Musikkdistribusjon (1985–1995), Musikkoperatørene (1995–), Symfonisk Django (2005–), Zonic Entertainment (2007–), HCRs bokforlag Den Gyldne Banan (2008–), forskningsprosjektet Project Stardust (om mikrometeoritter, 2009-) og HCR Studio (2015-). Wikipedia

74 år
Kirsten Bråten Berg (Sanger)
1950

Kirsten Bråten Berg (Norge)

Sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Kirsten Marie Bråten Berg

Født:
7. januar 1950 (74 år)

Kirsten Marie Bråten Berg er en norsk folkemusiker og sølvsmed bosatt i Valle i Setesdal. Hun er, sammen med Hallvard T. Bjørgum, regnet som en fornyer av folkemusikken.

Kirsten Bråten Berg ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats som kunstner og kulturformidler i 2005. Fra 2008 er hun medlem av Agder Vitenskapsakademi. I forbindelse med at kulturminister Anniken Huitfeldt presenterte kulturbudsjettet i oktober 2010, opplyste hun at Bråten Berg blir statsstipendiat fra 2011. Wikipedia

80 år
Odd Gunnar Skagestad (Statsviter)
1944

Odd Gunnar Skagestad (Norge)

Statsviter

Født:
7. januar 1944 (80 år)

Odd Gunnar Skagestad er en norsk statsviter, diplomat, skribent og forfatter.

Han avla magistergradseksamen (mag.art.) ved Universitetet i Oslo i 1971 og er befalsutdannet fra Forsvarets skole i E- og S-tjeneste i 1967.

Som forsker ved Fridtjof Nansen-Stiftelsen på Polhøgda 1969-74 deltok Skagestad i arbeidet med å bygge opp stiftelsen som forskningsinstitusjon (nå FNI).

Odd Gunnar Skagestad tiltrådte tjeneste i Utenriksdepartementet i 1974 og gjennomførte Utenriksdepartementets aspirantkurs 1974-1976. Skagestad har tjenestegjort ved norske utenriksstasjoner i Sovjetunionen/Russland, Nigeria og Sør-Afrika, herunder blant annet som norsk generalkonsul i Murmansk/Arkhangelsk 1994-1997. Sendelagsleder/ambassadør for OSSEs Støttegruppe til Tsjetsjenia 1998-2000, og Norges Faste Representant (ambassadør) til Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) 1999-2003.. Norsk delegasjonsleder til en rekke internasjonale organisasjoner, og President i Den sørøst-atlantiske fiskeriorganisasjon (SEAFO) 2011-2013.

Skagestad er forfatter av en rekke avhandlinger og artikler om faglige og almenkulturelle emner i norske og internasjonale fagpublikasjoner, tidsskrifter, aviser m.v.

Skagestad er sønn av teologen Gunnar Skagestad. Wikipedia

80 år
Arne Scheie (Journalist)
1944

Arne Scheie (Norge)

Journalist

Født:
7. januar 1944 (80 år)

Arne Scheie var sportskommentator i NRK til 2013. Han har fotball og skihopping som spesialfelt.

Scheie er utdannet cand.mag. i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og var lærer mens han studerte. Han fikk et vikariat i NRK TV-sporten i 1971 og ble fast ansatt 1. september 1972. Den første tysk-østerrikske hoppuka han kommenterte var i 1972/73, den første tippekampen var Leicester - Tottenham på Filbert Street i 1973.

I løpet av disse årene har han også dekket åtte vinter-OL, vært til stede på 41 hoppuker og kommentert 871 fotballkamper. Disse inkluderer 123 tippekamper og godt over 100 kamper med Norges herrelandslag i fotball.

Tidlig i sin karriere kommenterte Scheie også langrenn. Han var blant annet en av kommentatorene da Magne Myrmo ble den siste verdensmesteren på treski i 1974. Scheie har også kommentert skiskyting, svømming og bandy for NRK.

Arne Scheie er blitt en del av idrettsøyeblikk som for nordmenn har vært minneverdige. Blant annet husker mange hans spontane utbrudd til kollega Jon Herwig Carlsen da det var klart at Tommy Ingebrigtsen hadde tatt VM-gull i hoppbakken i Thunder Bay i 1995: «Får jeg kysse deg, Jon?» Og Carlsen svarte like spontant: «Ja! Kom igjen!» og kommentaren « Vi har scoret i Marseille» etter Norges 2-1 seier over Brasil i VM i fotball i 1998. Han huskes også for at han pleide å avslutte sine synspunkter og meninger med tilleggskommentaren "...det må det være lov til å si".

Arne Scheie kan anses å være en av landets fremste fotballhistorikere og kjennes for sin, nær sagt, fotografiske hukommelse i slike spørsmål.

Scheie mottok Nikken-prisen i 2002 og fikk hedersprisen under Gullruten 2005. Hans siste fotballkamp som kommentator var cupfinalen mellom Molde og Rosenborg 23. november 2013.

I 2005 var han gjesteartist på Folk og Røveres singel «Supermann», som nådde 15.-plass på VG-lista. Wikipedia

90 år
Anders Bratholm (Jurist)
1920 - 2010

Anders Bratholm (Norge)

Jurist, professor, journalist, kriminolog

Født:
7. januar 1920 (104 år siden)

Døde:
8. juli 2010 (90 år) (13 år siden)

Anders Bratholm var en norsk jurist.

Han tok examen artium i 1940 og juridisk embetseksamen i 1948. Etter praksis som dommerfullmektig og studieopphold i USA, ble han universitetsstipendiat ved Universitetet i Oslo i 1952. Han fikk den juridiske doktorgrad i 1958 med avhandlingen Pågripelse og varetektsfengsling. Etter noen år som sekretær i Fengselsstyret, ble han utnevnt til professor i rettsvitenskap i 1960, en stilling han hadde frem til han nådde aldersgrensen i 1990.

Under krigen levde Bratholm i dekning på et titall forskjellige steder og slapp unna tyskernes arrestasjon av studentene i 1942. Før han fullførte juss-studiet hadde han også erfaring som pressemann. Han var en av redaktørene i Avantgarden fredssommeren 1945, og redaktør av Dagningen fra 1945 til 1947. Han var i alle år en ivrig deltaker i samfunnsdebatten og i 1962 grunnla han det juridiske tidsskrift Lov og Rett der han var redaktør frem til 1990.

Bratholms juridiske felt var først og fremst strafferetten som han underviste i ved universitetet. Han var formann i Straffelovkommisjonen i en årrekke og medlem av en rekke andre offentlige utvalg. I forbindelse med de såkalte politivoldsakene i Bergen på 1970-tallet, ble Bratholm engasjert som leder av et offentlig granskningsutvalg, og utvalget konkluderte med at det hadde forekommet betydelig voldsanvendelse overfor arrestanter ved Bergen politikammer.

Et annet av Bratholms hovedinteressefelt var barns rettigheter, og han var aktiv for å få gjennomført ordningen med et Barneombud.

Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1994 og var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1963. Wikipedia

59 år
Paul Keres (Sjakkspiller)
1916 - 1975

Paul Keres (Estland)

Sjakkspiller, sjakkomponist, faglitterær forfatter

Født:
7. januar 1916 (108 år siden)

Døde:
5. juni 1975 (59 år) (48 år siden)

Paul Keres var en estisk og sovjetisk sjakkspiller, en av de sterkeste spillerne noensinne som aldri ble verdensmester. Han ble kalt «sjakkens kronprins».

Paul Keres ble født i Narva i Estland. Fra 1937 til 1941 studerte han matematikk ved universitetet i Tartu.

I 1938 vant han AVRO-turneringen, en meget sterkt besatt turnering. Den opprinnelige planen var at vinneren av denne turneringen skulle få spille utfordrermatch mot verdensmesteren, men utbruddet av annen verdenskrig satte en stopper for forhandlingene med den gjeldende verdensmesteren, Aleksandr Alekhin. I VM-turneringen i 1948, som ble arrangert for å kåre en ny verdensmester etter Alekhins død i 1946, kom Keres på fjerdeplass med 10,5 av 20 poeng. Keres vant det russiske mesterskapet tre ganger, i 1947, 1950 og 1951.

Han døde i Helsingfors i Finland i 1975.

Paul Keres er portrettert på den estiske 5 kroon-seddelen. Det står en statue av ham på Tõnismägi i Tallinn. Wikipedia

76 år
Charles Addams (Illustratør)
1912 - 1988

Charles Addams (USA)

Illustratør, kunstner, kunstmaler, skribent, tegner, manusforfatter, tegneserieskaper

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Samuel Addams

Født:
7. januar 1912 (112 år siden)

Døde:
29. september 1988 (76 år) (35 år siden)

Charles Samuel Addams, ofte omtalt som Chas Addams, var en amerikansk illustratør og vitsetegner. Han er særlig kjent for sine mange vitsetegninger med svart humor og makabre figurer i det satiriske kultur- og trendmagasinet The New Yorker i USA.

I 1966 ble det laget en TV-serie basert på Addams' skrekkfigurer under tittelen Familien Addams. Det ble seinere laget tre spillefilmer med figurene fra denne serien. Wikipedia

91 år
Ella Hval (Skuespiller)
1904 - 1994

Ella Hval (Norge)

Skuespiller

Født:
7. januar 1904 (120 år siden)

Døde:
17. desember 1994 (91 år) (29 år siden)

Ella Hval var en norsk skuespiller og instruktør, som var Nationaltheatret i en årrekke.

Ella Hval vokste opp i en arbeiderfamilie på Torshov i Kristiania og har skildret oppvekstmiljøet i erindringsboken Jeg har alltid hatt vanskelig for å glemme (1979). Hun kom til teateret gjennom arbeiderbevegelsens amatørteatervirksomhet. Her møtte hun også sin første ektemann, dikteren Rudolf Nilsen. De ble gift i 1924, men Rudolf Nilsen døde av tuberkulose allerede i 1929.

I 1932 debuterte hun på Chat Noir og ble samme år gift med legen Einar Hval. Etter å ha vært kabaretskuespiller i et par år var hun 1934–35 ved Nationaltheatret. Sitt gjennombrudd som skuespiller fikk hun imidlertid først på Den Nationale Scene i 1936. I 1940 ble hun igjen ansatt ved Nationaltheatret, hvor hun ble inntil hun ble pensjonert i 1974.

Ella Hval var formann i Norsk Skuespillerforbund 1951–61 og 1965–1967, og hun spilte en viktig rolle i avtaleforhandlinger med teatrene og NRK.

Hun ble i 1973 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, mottok Kongens fortjenstmedalje i gull og i 1977 Norsk kulturråds ærespris. Wikipedia

64 år
Francis Poulenc (Komponist)
1899 - 1963

Francis Poulenc (Frankrike)

Komponist, pianist, koreograf, musiker, librettist

Fullt navn / Fødenavn:
Francis Jean Marcel Poulenc

Født:
7. januar 1899 (125 år siden)

Døde:
30. januar 1963 (64 år) (61 år siden)

Francis Jean Marcel Poulenc var en fransk komponist og pianist.

Han fikk sin første pianoundervising av sin mor allerede som fireåring i 1904. Ti år senere studerte han med den spanske pianisten Ricardo Viñes, som var en god venn av Claude Debussy og Maurice Ravel. Poulenc gjorde suksess i 1917 med Rapsodie Nègre, og han var medlem i den unge franske komponistgruppen «Les Six» som ble dannet like etter første verdenskrig. I 1924 oppnådde han ytterligere berømmelse da balletten Les Biches ble uroppført av Sergej Djagilevs dansekompani Ballets Russes.

Poulenc er også kjent som korkomponist, både av sakral og profan musikk, gjennom verk som bl.a. Quatre motets pour un temps de pénitence (Fire pinsemotetter, 1938-39), Quatre motets pour le temps de Noël (Fire julemotetter, 1951-52), Figure humaine (1943) og Un soir de neige (1944). Wikipedia

76 år
Ludwig III av Bayern (Konge av Bayern)
1845 - 1921

Ludwig III av Bayern (Tyskland)

Konge av Bayern

Fullt navn / Fødenavn:
Leopold Joseph Maria Aloys Alfred

Født:
7. januar 1845 (179 år siden)

Døde:
18. oktober 1921 (76 år) (102 år siden)

Ludwig III (Leopold Joseph Maria Aloys Alfred) var fra 1912 til 1913 prinsregent, og fra 1913 til 1918 konge av Bayern. Han tilhørte huset Wittelsbach. Da han ble avsatt, tok Wittelsbach-dynastiets 738 år lange styre i Bayern slutt. Wikipedia

72 år
Albert Bierstadt (Kunstmaler)
1830 - 1902

Albert Bierstadt (Tyskland)

Kunstmaler

Født:
7. januar 1830 (194 år siden)

Døde:
18. februar 1902 (72 år) (122 år siden)

Albert Bierstadt var en tyskfødt amerikansk maler, som spesialiserte seg på landskapsmalerier. Wikipedia

74 år
Millard Fillmore (Amerikansk president)
1800 - 1874

Millard Fillmore (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, statsmann

Født:
7. januar 1800 (224 år siden)

Døde:
8. mars 1874 (74 år) (150 år siden)

Millard Fillmore var valgt som visepresident og tok over som USAs president da Zachary Taylor døde i 1850. Ved Fillmores overtakelse var konflikten mellom nord og sør på sitt verste. Fillmore var tilhenger av et kompromiss i saken om hvorvidt nye stater skulle være slavefrie eller ikke. President Taylor på sin side var slaverimotstander og drev USA til randen av en borgerkrig før sin død. Etter Fillmores overtakelse gikk kompromisset gjennom i Kongressen, og borgerkrigen ble utsatt i ti år. Fillmore ble den siste av totalt fire presidenter fra Whig Party. Partiet ble sterkt splittet i slaverispørsmålet og gikk i oppløsning like etter Fillmores avgang. Fillmore ble ikke renominert av sitt parti i 1852 og tapte også valget i 1856 da han stilte opp for et tredjeparti.

Juristen Fillmore er mest kjent for at han gav sitt bidrag til en åpen handelsforbindelse mellom USA og Japan. Wikipedia

76 år
Joseph Bonaparte (Politiker)
1768 - 1844

Joseph Bonaparte (Frankrike)

Politiker, diplomat, offiser, militær

Født:
7. januar 1768 (256 år siden)

Døde:
28. juli 1844 (76 år) (179 år siden)

Joseph Bonaparte var konge av Spania fra 1808 til 1813. Han var eldre bror til Napoléon Bonaparte, som gjorde ham til konge av Napoli (1806–1808) og senere konge av Spania. Wikipedia

Dødsfall

73 år
Marion Ramsey (Skuespiller)
1947 - 2021

Marion Ramsey (USA)

Skuespiller, sanger

Født:
10. mai 1947 (76 år siden)

Døde:
7. januar 2021 (73 år) (3 år siden)

Marion Ramsey var en amerikansk skuespiller og sanger. Hun var en gjenganger i serien Cos, men hun var mest kjent for sin rolle som offiser Laverne Hooks i Politiskolen-filmene. Hun dukket senere opp i filmene Recipe for Disaster og Return to Babylon, samt i TV-filmer for SyFy, for eksempel Lavalantula og 2 Lava 2 Lantula!. Wikipedia

67 år
Neil Peart (Trommeslager)
1952 - 2020

Neil Peart (Canada)

Trommeslager, sangtekstforfatter, skribent, komponist, jazzmusiker, låtskriver, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Neil Ellwood Peart

Født:
12. september 1952 (71 år siden)

Døde:
7. januar 2020 (67 år) (4 år siden)

Neil Ellwood Peart var en canadisk musiker kjent som trommeslager og låtskriver i det progressive rockebandet Rush. Wikipedia

27 år
Harry Hains (Skuespiller)
1992 - 2020

Harry Hains (Australia)

Skuespiller

Født:
4. desember 1992 (31 år siden)

Døde:
7. januar 2020 (27 år) (4 år siden)

Harry Hains var en amerikansk skuespiller kjent fra blant annet Netflix-seriene «American Horror Story» og The OA.

52 år
Elizabeth Wurtzel (Forfatter)
1967 - 2020

Elizabeth Wurtzel (USA)

Forfatter, advokat, selvbiograf, dikterjurist, journalist

Født:
31. juli 1967 (56 år siden)

Døde:
7. januar 2020 (52 år) (4 år siden)

Elizabeth Wurtzel var en amerikansk forfatter, journalist og nyfeminist.

Wurtzel var utdannet journalist fra Harvard-universitetet, og mottok en rekke priser. Hun var musikkanmelder i magasinene The New Yorker og New York før hun i 1994 kom ut med boka Prozac Nation, som handler om unge amerikaneres depresjoner. Boka ble en internasjonal bestselger og filmatisert i 2001. Wurtzel regnes for å tilhøre den jødisk-amerikanske intellektualismen.

Wurtzel var på norgesbesøk i februar 2000 i forbindelse med den norske utgivelsen av debattboka Bitch, og var da gjest i TV-programmene Først & sist og Bokbadet og i radioprogrammet Mamarazzi.

Wurtzel begynte på jusstudier ved Yale University i 2007. Wikipedia

70 år
France Gall (Sanger)
1947 - 2018

France Gall (Frankrike)

Sanger, pokerspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Isabelle Geneviève Marie Anne Gall

Født:
9. oktober 1947 (76 år siden)

Døde:
7. januar 2018 (70 år) (6 år siden)

France Gall var en fransk yé-yé-sanger med en omfattende karriere.

Galls første single, «Ne sois pas si bête» («Ikke vær så dum»), ble spilt på radio for første gang på hennes 16-årsdag. Den ble gitt ut i november og ble en hit. Bourgeois spurte så Serge Gainsbourg om å skrive sanger til Gall, og hans «N'écoute pas les idoles» («Ikke hør på idolene») ble hennes andre single og toppet de franske listene i mars 1964.

Gall vant Eurovision Song Contest i 1965 for Luxembourg med Gainsbourg-sangen «Poupée de cire, poupée de son». Året etter spilte hun inn en ny Gainsbourg-sang, «Les Sucettes» («Slikkepinnene» eller «Smokkene»). Sangene Gainsbourg skrev for henne var fulle av dobbeltbetydninger med seksuelle undertoner, men den unge Gall forstod ikke dette på denne tiden. I senere år kritiserte hun Gainsbourg for å ha utnyttet uskylden hennes for å få seg en god latter, og på 1970-tallet sluttet Gall å fremføre Gainsbourg-sangene i konsertene sine.

Blant dem som har skrevet sanger for henne er Georges Moustaki.

I 1966 flyttet hun til Tyskland, og spilte inn et album på tysk der. En av samarbeidspartnerne hennes på dette albumet var komponisten Giorgio Moroder, som senere (2017) samarbeidet med Daft Punk.

Tidlig på 1970-tallet flyttet hun tilbake til Frankrike.

Gall giftet seg i 1976 med den franske sangeren og låtskriveren Michel Hamburger, hvis scenenavn var Michel Berger, som hun også hadde en suksessrik sangkarriere sammen med. De fikk to barn. Michel Berger døde brått av et hjerteinfarkt i 1992 og datteren Pauline gikk bort i 1997, bare 19 år gammel, i cystisk fibrose. Etter mannens og datterens død bosatte Gall seg i Dakar i Senegal.

Gall var involvert i Cœur de Femmes, en veldedighetsorganisasjon som hjelper hjemløse barn særlig i land i Afrika. Wikipedia

56 år
Dag Heyerdahl Larsen (Språkforsker)
1955 - 2012

Dag Heyerdahl Larsen (Norge)

Språkforsker, oversetter

Født:
25. oktober 1955 (68 år siden)

Døde:
7. januar 2012 (56 år) (12 år siden)

Dag Heyerdahl Larsen var en norsk oversetter som har oversatt mange litterære verker innenfor engelsk og amerikansk litteratur. Wikipedia

17 år
Simona Senoner (Skihopper)
1993 - 2011

Simona Senoner (Italia)

Skihopper, student, langrennsløper

Født:
13. juni 1993 (30 år siden)

Døde:
7. januar 2011 (17 år) (Hjernehinnebetennelse) (13 år siden)

Simona Senoner var en italiensk skihopper som representerte Sci Club Gardena Raiffeisen.

Hun debuterte i kontinentalcupen med 35.-plass (av 36 deltakere) i Toblach 16. januar 2006. Hennes beste plassering i kontinentalcupen var 15.-plass samme sted 21. januar 2009. Sammenlagt i kontinentalcupen ble hun nummer 50 i sesongen 2008/09. Sesongen 2009/10 tok hun 2 kontinentalcuppoeng og ble nummer 68 sammenlagt.

Senoner deltok i junior-VM i 2008 og 2010. 10.-plassen i Zakopane i 2008 var hennes beste plassering.

Simona Senoner ble funnet bevisstløs på hotellet i Furtwangen i Tyskland 6. januar 2011, der hun var for å delta i kvinnenes hoppuke i Schonach. Hun døde dagen etter på sykehus i Freiburg. Obduksjon påviste at hun døde av en plutselig virusinfeksjon, sannsynligvis hjernehinnebetennelse. Wikipedia

72 år
Philip Agee (Forfatter)
1935 - 2008

Philip Agee (USA)

Forfatter, CIA-agent

Født:
9. juli 1935 (88 år siden)

Døde:
7. januar 2008 (72 år) (16 år siden)

Philip Burnett Franklin Agee var en amerikansk etterretningsagent og forfatter som avslørte en rekke detaljer om USAs etterretningsoperasjoner i Latin-Amerika på 1970-tallet.

Agee begynte i Central Intelligence Agency (CIA) i 1957 og var blant annet utsendt til land som Ecuador, Uruguay og Mexico. Av skuffelse over å se hvordan CIA støttet autoritære regimer, trakk han seg i 1969 tilbake for å skrive en bok om sin tidligere arbeidsplass. Den avslørende boka, Inside the Company: CIA Diary, kom i 1975 og førte til at Agee ble stemplet som en forræder av de amerikanske myndighetene. Han mistet senere sitt statsborgerskap.

Mange innen CIA mener at denne boka tilførte CIAs hemmelige dekkoperasjoner stor skade.

Agee døde i Havanna på Cuba i 2008. Wikipedia

77 år
Magnus Magnusson (Programleder for TV)
1929 - 2007

Magnus Magnusson (Storbritannia)

Programleder for TV,journalist,oversetter,forfatter,historiker

Født:
12. oktober 1929 (94 år siden)

Døde:
7. januar 2007 (77 år) (17 år siden)

Magnus Magnusson var en britisk programleder for TV, journalist, oversetter, forfatter og historiker av islandsk opprinnelse. Magnusson ble berømt som programleder gjennom 25 år for spørreprogrammet Mastermind i BBC. Wikipedia

66 år
Ivar Medaas (Musiker)
1938 - 2005

Ivar Medaas (Norge)

Musiker, visesanger, skuespiller, revyartist

Født:
9. april 1938 (85 år siden)

Døde:
7. januar 2005 (66 år) (19 år siden)

Ivar Medaas var en visesanger fra Alversund i Lindås i Nordhordland. Han ble landskjent med visen «Dar kjem dampen», som var en hyllest til rutebåten DS «Oster». Teksten ble skrevet av døvepresten Ragnvald Hammer. Sammen med sin kone Kari Medaas, ga han ut en rekke viser og album under navnet Vestlandsduoen. Wikipedia

45 år
Egil Rafto (Journalist)
1951 - 1997

Egil Rafto (Norge)

Journalist, programleder

Født:
3. desember 1951 (72 år siden)

Døde:
7. januar 1997 (45 år) (27 år siden)

Egil Rafto var en norsk journalist og programleder.

Rafto var sterkt engasjert i kampen for menneskerettigheter. I 1989 organiserte han hjelpesendinger til barnehjem i Romania, og han hadde verv i mange humanitære organisasjoner, blant annet i Raftostiftelsen.

Rafto jobbet også med kultur. Han var formann i Statens Filmproduksjonsutvalg, Teaterforeningen i Bergen, og skrev musikk- og filmanmeldelser i Bergens Tidende.

Han ble en kjent skikkelse i Bergen gjennom sin journalistikk, hvor han dekket et bredt spekter av saker, alt fra intervjuer med internasjonale rocke-legender, til personlige historier fra hverdagsslitere. På slutten av sin karriere jobbet han i NRK og Dagsrevyen, samt var programleder for underholdningsprogrammet TVG - Tenke det, ville det, gjøre det! i 1995. I 1996 gikk han over til TV 2 hvor han i en periode jobbet som reporter i programmet Dokument 2.

Rafto døde av kreft (hjernesvulst), 45 år gammel. Stiftelsen Egil Raftos Hus (Raftohuset) ble etablert etter hans bortgang.

Han var sønn av professor Thorolf Rafto. Wikipedia

48 år
Magnar Lundemo (Langrennsløper)
1938 - 1987

Magnar Lundemo (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver

Født:
4. mars 1938 (86 år siden)

Døde:
7. januar 1987 (48 år) (37 år siden)

Magnar Lundemo var en norsk langrennsløper, friidrettsutøver og langrennstrener. Han var medlem av IL Varden.

Magnar Lundemo var eliteutøver i både langrenn og løp i mange år. Lundemo har flere NM-gull fra friidrett, med to 10 000 m løp (1961 og 1962), maraton i 1964, 8 km terrengløp i 1960 og fire gull på 25 km landeveisløp fra 1961–1964.

I langrenn gjorde Lundemo sin beste individuelle prestasjon i et internasjonalt mesterskap da han ble nr 4 på 15 km under VM i 1962 i Zakopane i Polen. Han ble norsk mester på 15 km året før.. Lundemo deltok på de norske stafettlagene som ble nummer fire både i VM 1962 og OL 1964. Han ble nummer åtte på 15 km under OL 1964. Han vant det 60 km lange Engelbrektsloppet i Norberg i Sverige tre ganger; i 1970, 1972 og 1973 og han vant Marcialonga i Italia i 1974. I 1962 ble han tildelt Egebergs ærespris. Wikipedia

86 år
Nikola Tesla (Oppfinner)
1856 - 1943

Nikola Tesla (Østerrike)

Oppfinner, elektroingeniør, maskiningeniør, fysiker, industrial engineer

Fullt navn / Fødenavn:
Никола Тесла

Født:
10. juli 1856 (167 år siden)

Døde:
7. januar 1943 (86 år) (81 år siden)

Nikola Tesla (kyrillisk: Никола Тесла) var en oppfinner, fysiker og ingeniør. Han ble født i en serbisk familie i Smiljan i dagens Kroatia, som tilhørte det daværende Keiserdømmet Østerrike. Han ble senere amerikansk statsborger. Tesla er best kjent for sine mange revolusjonerende bidrag til disiplinene elektrisitet og magnetisme mot slutten av det 19. århundre og starten av det 20. Store deler av Teslas patenter og teoretiske arbeid dannet grunnlaget for moderne vekselstrømsteknikk inkludert flerfase distribusjonssystemer og vekselstrømsmotoren. Moderne biografier har døpt Tesla «mannen som oppfant det tyvende århundret» og «skytsengelen til moderne elektrisitet».

Tesla ble ofte oppfattet som en romantisk og eksentrisk oppfinner. Han hadde mange ideer av teknisk og vitenskapelig natur, men mangelen på penger gjorde at han ikke fikk realisert dem. Hans notater er nå oppbevart i Teslamuseet i Beograd.

Tesla var en pionér i arbeidet innenfor moderne elektroteknikk, var en fremtredende aktør i å videreutvikle George Westinghouses vekselstrøm, og flere av oppdagelsene hans var banebrytende. I denne perioden kunne få oppfinnere eller vitenskapsmenn konkurrere med Tesla som USAs mest berømte, men på grunn av sin eksentriske personlighet og sine utrolige og tildels bisarre påstander om mulige vitenskapelige og teknologiske gjennombrudd, ble Tesla frosset ut og betraktet som en «gal vitenskapsmann». Tesla døde fattig i en alder av 86 år.

SI-enheten for magnetisk flukstetthet eller magnetisk induksjon (kjent som det magnetiske feltet B {\displaystyle B\,} B\,), tesla, er oppkalt etter ham (på Conférence Générale des Poids et Mesures, Paris, 1960).

Ved siden av bidragene til elektroteknikk, har Tesla i varierende grad påvirket fagfelt som robotteknikk, fjernstyring, radar og datateknologi, ballistikk og kjernefysikk, og teoretisk fysikk. Mange av hans bidrag til vitenskapen har (kontroversielt) blitt brukt som støtte for ulike pseudo-vitenskaper, teorier om hva UFOer er og tidlig new age-okkultisme. Wikipedia

70 år
John Brett (Kunstmaler)
1831 - 1902

John Brett (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Kunstmaler, astronom

Født:
8. desember 1831 (192 år siden)

Døde:
7. januar 1902 (70 år) (122 år siden)

John Brett var en engelsk landskapsmaler som er blitt assosiert med pre-rafaelittene, mest for hans ekstremt detaljerte landskapsbilder.

Brett ble født i nærheten av Reigate i 1831 som sønn av en veteran fra militæret. Han fikk først undervisning av landskapsmaleren J.D. Harding og deretter under Richard Redgrave. I 1853 begynte han på Royal Academy, men var mer interessert i filosofien om kunst og geologi til John Ruskin og møtte pre-rafaelitten William Holman Hunt via sin venn poeten Coventry Patmore. Inspirert av Hunts ideal om vitenskapelige landskapsmalerier besøkte Brett Sveits hvor han arbeidet på topografiske landsskaper og ble videre influert av John William Inchbold, en annen realistisk landskapsmaler. Det ble Bretts overbevisning å male «detaljene i naturen».

Han stilte først ut i Royal Academy i 1856 og det påfølgende året viste han fram The Glacier of Rosenlaui, et særdeles detaljert landskap som viste hvordan isbreen formet omgivelsene, og med brøytende isblokker i forgrunnen. Dette bildet etablerte Brett som kunstner, og The Stonebreaker kom det påfølgende året. Det viste en ungdom som knuste steiner for å jevne en veg, sittende i et skinnende og detaljert landskap. Presisjonen av de geologiske og botaniske detaljene imponerte John Ruskin som priset bildene høyt og forutså at Brett ville bli i stand til å male sitt mesterverk om han reiste til Val d'Aosta i Italia. Delvis finansiert av Ruskin reiste Brett til stedet, malte sitt bilde Val d'Aosta i 1859, og fikk enda mer ros fra Ruskin som også kjøpte maleriet. Andre kritikere var mindre overstrømmende, og en av dem beskrev det som «gravstein for post-ruskinisme».

Brett fortsatte å male omhyggelige detaljerte landskapsscener, oppholdt seg i Italia ved mange anledninger i løpet av 1880-tallet. Han var alltid ivrig etter å legge vekt på vitenskapelig presisjon på sin avbildning av naturen, men fylte ofte sine bilder med moralistiske og religiøse betydning, noe som var anbefalt av Ruskin. I løpet av sine senere år malte han flere sjølandskapet langs kysten av England. Et godt eksempel er hans Ramsgate Sands fra 1894. Han skaffet seg også i 1883 en skonnert som han seilte rundt med i Middelhavet.

Brett var også en ivrig astronom, og hadde studert astronomi siden barndommen. Han ble innvalgt som medlem i Royal Astronomical Society i 1871. Han bodde i London, men satte i 1887 opp et hus, «Daisyfield», i Putney, , som han selv tegnet – komplett med tårn og teleskop. Han ble innvalgt i Royal Academy i 1881.

Hans The Glacier of Rosenlaui er i Tate Gallery, og The Stonebreaker er i Walker Art Gallery i Liverpool. Eksempler av hans senere kystlandskaper finnes i Walker, Russell-Cotes i Bournemouth, i Nottingham, og i Tate. Senere i livet da den offentlige kunstsmaken endret seg i retning av impresjonisme og ekspresjonisme dalte interessen for vitenskapelig observerte landskapsmalerier drastisk og John Brett døde bortimot som glemt i 1902. Wikipedia

54 år
Henrik Brustad (Kjempe)
1844 - 1899

Henrik Brustad (Norge)

Kjempe

Fullt navn / Fødenavn:
Henrik Olsen Brustad

Født:
23. mai 1844 (179 år siden)

Døde:
7. januar 1899 (54 år) (125 år siden)

Henrik Olsen Brustad var en norsk kjempe. Han gikk i sin tid for å være verdens største og sterkeste mann. Han var 226 cm høy, og kunne løfte inntil 500 kg. Ingen ønsket å ansette ham som vanlig arbeider, så han opptrådte som strongman på freakshows og sirkus. Brustad var oppvakt og omgjengelig, og oppførte seg korrekt selv i de fineste selskaper. Han hadde også ry for sitt gode humør og store humoristiske sans. Wikipedia

71 år
Otto Richard Kierulf (Statsminister)
1825 - 1897

Otto Richard Kierulf (Norge)

Statsminister, politiker, offiser

Født:
29. januar 1825 (199 år siden)

Døde:
7. januar 1897 (71 år) (127 år siden)

Otto Richard Kierulf var en norsk artilleri-offiser og statsminister. Han var også stattholder i Den Norske Frimurerorden, den høyeste stilling i frimurerordenen etter kongen og kronprinsen. Wikipedia

65 år
Jens Zetlitz Kielland (Kunstmaler)
1816 - 1881

Jens Zetlitz Kielland (Norge)

Kunstmaler, forretningsdrivende

Født:
5. januar 1816 (208 år siden)

Døde:
7. januar 1881 (65 år) (143 år siden)

Jens Zetlitz Kielland var en norsk konsul og kunstner. Han var direktør for Stavanger Sparebank og visekonsul for Portugal fra 1837. Han levde hovedsakelig som rentenist, mens han drev med maling, musikk og utskjæring i elfenben.

Farfar til Jens var Gabriel Schanche Kielland, mens faren var Jacob Kielland (1788–1863). Morfar var Jens Zetlitz og moren het Axeliane Christine Kielland (1792–1855).

Jens Zetlitz Kielland var gift med Christiane (Janna) Kielland, født Lange. Sammen hadde de åtte barn: Jacob Kielland, Kitty Kielland, Alexander Kielland, Axel Christian Kielland, Axeliane Christine Holm, Tycho Kielland, Dagmar Skavland og Jens Zetlitz Kielland. Jens var bestefar til Jens Zetlitz Monrad Kielland.

Han er representert i Stavanger Museums faste samlinger (nå del av MUST) med bildet Fjordlandskap. Wikipedia

<<
7. Januar
>>