Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
7. Desember

Om dagen

7. Desember er dag 341 i 2019, og er i uke 49. Det er 24 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_7-12.1982
37 år siden
Wikipedia
1982: I USA blir den første dødsstraffen med giftsprøyte utført
Giftsprøyte er en henrettelsesmetode hvor den dømte blir tilført dødelige kjemikalier intravenøst. Ifølge USAs regjering er den den mest humane, til tross for at denne metoden også har fått mye knallhard kritikk de senere år. Den brukes blant annet i USA, Kina, Guatemala og Thailand. Omfanget av denne metoden i Kina er hemmelig, men den brukes stadig oftere. Der har man også henrettelser i mobile dødskamre i varebiler som ser ut som vanlige politibiler. I 2009 hadde Yunnan-provinsen 18 slike biler, mens flere dusiner fantes i fem andre provinser.

I USA blir den første henrettelsen med giftsprøyte utført den 7. desember i Huntsville, Texas.

Wikipedia
Wikipedia_7-12.1941
78 år siden
Wikipedia
1941: Japanske fly angriper Pearl Harbor og bringer USA inn i 2. verdenskrig
Angrepet på Pearl Harbor var et japansk angrep mot den amerikanske marinebasen Pearl Harbor, søndag den 7. desember 1941. Angrepet ble gjennomført av fly og miniubåter fra den japanske marinen, kommandert av viseadmiral Chuichi Nagumo, uten at Japan hadde erklært krig mot USA. Angrepet var rettet mot USAs Stillehavsflåte, og tilhørende fly og marineinfanteristyrker på øya. Den amerikanske opinionen så angrepet som en forrædersk handling, og fordømmelsen av Japan førte til at USA ble med i andre verdenskrig.

Angrepet skadet eller ødela 21 amerikanske krigsskip, 188 fly og drepte 2 335 amerikanske soldater og 68 sivile. Stillehavsflåtens tre hangarskip var imidlertid ikke i havnen og kom fra hendelsen uskadet. Pearl Harbors viktige oljedepot, verft og verksteder ble heller ikke skadet, og disse ressursene var viktige da USA ett halvår etter angrepet gikk på offensiven mot Japan, noe som var avgjørende for det videre forløpet av andre verdenskrig. Wikipedia
Wikipedia_7-12.1936
83 år siden
Wikipedia
1936: Det norske dampskipet DS «Gulnes» bombes i Sevilla i Spania under den spanske borgerkrigen
DS «Gulnes» ble bygget av Richardson, Duck and Company, Thornaby-on-Tees som byggenummer 353 med navnet «Rosario». Hun ble levert til for Rosario SS Co. Ltd. (Orders & Handford), Newport Mon., UK, 1888. Fartøyet ble bombet under den spanske borgerkrig den 7. desember 1936 og fire norske sjømenn ble drept, fartøyet ble deretter kondemnert og hugget opp.

DS «Gulnes» var, ifølge Bergens Tidende 8. desember 1936, på reise fra Oporto til San Juan de Aznalfarache, rett ved Sevilla, hvor skipet skulle laste kis for Manchester i England. Straks etter ankomst mandag den 7. desember ved 13.30 tiden, før lasten hadde blitt losset, ble skipet truffet midtskips av en bombe sluppet fra et fly.

Ifølge Aftenposten 9. desember 1936 ble flyene som bombet Gulnes oppgitt å tilhøre den offisielle spanske regjeringen i Madrid. Aftenposten videreformidlet den 10. desember 1936 en meddelese fra Daily Mail om at besetningen til et av flyene som ble skutt ned under bombardementet av Sevilla, var russisk. Den 15. desember 1936 skriver Aftenposten at den spanske statsministeren Largo Cabellero dementerer at «kategorisk bekrefte at nevnte skip ikke har vært gjenstand for bombardement av nogen regjeringsaeroplaner, idet de loyale luftstridskrefter ikke har foretatt noen operasjoner på sådanne steder».

Dagen etter den 16. desember 1936 omtaler Aftenposten den spanske regjeringens dementi som eiendommelig med henvisning til at havnen som ble bombet lå i gangavstand til Sevilla som allerede var besatt av nasjonalistene: «Ifølge den meddelse som Utenriksdepartementet har oppnådd å få fra den spanske regjeringen har altså nasjonalistene være begynt å bombe seg selv fra luften. Det lyder ikke meget sannsynlig og utenriksminister Koht har da også tydelig sagt fra at efter hans mening kan det ikke være tvil om at bombardementet blev foretatt av et regjeringsfly. Det eneste som det står tvil om er om Gulnes blev truffet ved en feiltakelse eller om hensikten virkelig var å treffe båten». Det fremgår av samme artikkel i Aftenposten en offisiell meddelse fra den spanske marine og luftfartsministerum at det at «5 fly har gjennomført et meget effektivt bombardement av flyplassen Tablada ved Sevilla hvor det fantes 18 facistiske bomeflyfly». Samme dag presenterer Aftenposten også et kart som viser at havnen hvor Gulnes lå, er rett ved en flyplassen Tablada som skal ha vært målet for angrepet.

Fire norske sjømennene omkom i bombingen av Gulnes, ifølge Aftenposten, 9. desember 1936: Fyrbøter Egil Pleym Nilsen fra Nesna i Helgeland, førstestyrmann Adolf J. Lund fra Ervik i Bergen, fyrbøter Eugen Marinus Hansen fra Drammen og kokk Alfred A. Aasheim fra Meling på Bømlo. De ble alle gravlagt i en felles grav på kirkegården San Fernando i Sevilla, ved siden av graven til kommandør Gabriel Kielland. En obelisk ble reist på deres felles grav med påskriften: En memoria de las victimas del vapor Norvego Gulnes. Guds fred.

Ingolf Nord fra Bergen, Olaf Drønen fra Austevoll og John Schau fra Oslo ble lettere skadet. Wikipedia
Fødsler
73 år
Per Fugelli (Professor)
1943 - 2017

Per Fugelli (Norge)

Professor, lege, professor, forsker

Født:
7. desember 1943 (75 år siden)

Døde:
13. september 2017 (73 år) (2 år siden)

Per Fugelli var en norsk lege og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Han var også kjent som en ivrig samfunnsdebattant og deltok i en rekke debattprogrammer, både på TV og radio. Wikipedia

67 år
Louis Prima (Sanger)
1910 - 1978

Louis Prima (USA)

Sanger, entertainer, trompetist, bandleder, skuespiller

Født:
7. desember 1910 (108 år siden)

Døde:
24. august 1978 (67 år) (Forsvunnet) (41 år siden)

Louis Prima var en amerikansk underholder, sanger, skuespiller, låtskriver og trompetist, som ble beskrevet som King of the Swingers. Prima fulgte trendene innen musikken og startet karrieren med et sjumanns jazzband i tyveårene. På trettitallet var han leder i et swingband, før han satset på big band i førtiårene. I 1950-årene satset han på lounge/easy listening, og på 60-tallet var det pop-rock. Wikipedia

<<
7. Desember
>>