Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

7. Desember

Om dagen

7. Desember er dag 342 i 2024, og er i uke 49. Det er 24 dager igjen av året.

Historie

41 år siden

1982: I USA blir den første dødsstraffen med giftsprøyte utført

Giftsprøyte er en henrettelsesmetode hvor den dømte blir tilført dødelige kjemikalier intravenøst. Ifølge USAs regjering er den den mest humane, til tross for at denne metoden også har fått mye knallhard kritikk de senere år. Den brukes blant annet i USA, Kina, Guatemala og Thailand. Omfanget av denne metoden i Kina er hemmelig, men den brukes stadig oftere. Der har man også henrettelser i mobile dødskamre i varebiler som ser ut som vanlige politibiler. I 2009 hadde Yunnan-provinsen 18 slike biler, mens flere dusiner fantes i fem andre provinser.

I USA blir den første henrettelsen med giftsprøyte utført den 7. desember i Huntsville, Texas. Wikipedia
82 år siden

1941: Japanske fly angriper Pearl Harbor og bringer USA inn i 2. verdenskrig

Angrepet på Pearl Harbor var et japansk angrep mot den amerikanske marinebasen Pearl Harbor, søndag den 7. desember 1941. Angrepet ble gjennomført av fly og miniubåter fra den japanske marinen, kommandert av viseadmiral Chuichi Nagumo, uten at Japan hadde erklært krig mot USA. Angrepet var rettet mot USAs Stillehavsflåte, og tilhørende fly og marineinfanteristyrker på øya. Den amerikanske opinionen så angrepet som en forrædersk handling, og fordømmelsen av Japan førte til at USA ble med i andre verdenskrig.

Angrepet skadet eller ødela 21 amerikanske krigsskip, 188 fly og drepte 2 335 amerikanske soldater og 68 sivile. Stillehavsflåtens tre hangarskip var imidlertid ikke i havnen og kom fra hendelsen uskadet. Pearl Harbors viktige oljedepot, verft og verksteder ble heller ikke skadet, og disse ressursene var viktige da USA ett halvår etter angrepet gikk på offensiven mot Japan, noe som var avgjørende for det videre forløpet av andre verdenskrig. Wikipedia
87 år siden

1936: Det norske dampskipet DS «Gulnes» bombes i Sevilla i Spania under den spanske borgerkrigen

DS «Gulnes» ble bygget av Richardson, Duck and Company, Thornaby-on-Tees som byggenummer 353 med navnet «Rosario». Hun ble levert til for Rosario SS Co. Ltd. (Orders & Handford), Newport Mon., UK, 1888. Fartøyet ble bombet under den spanske borgerkrig den 7. desember 1936 og fire norske sjømenn ble drept, fartøyet ble deretter kondemnert og hugget opp.

DS «Gulnes» var, ifølge Bergens Tidende 8. desember 1936, på reise fra Oporto til San Juan de Aznalfarache, rett ved Sevilla, hvor skipet skulle laste kis for Manchester i England. Straks etter ankomst mandag den 7. desember ved 13.30 tiden, før lasten hadde blitt losset, ble skipet truffet midtskips av en bombe sluppet fra et fly.

Ifølge Aftenposten 9. desember 1936 ble flyene som bombet Gulnes oppgitt å tilhøre den offisielle spanske regjeringen i Madrid. Aftenposten videreformidlet den 10. desember 1936 en meddelese fra Daily Mail om at besetningen til et av flyene som ble skutt ned under bombardementet av Sevilla, var russisk. Den 15. desember 1936 skriver Aftenposten at den spanske statsministeren Largo Cabellero dementerer at «kategorisk bekrefte at nevnte skip ikke har vært gjenstand for bombardement av nogen regjeringsaeroplaner, idet de loyale luftstridskrefter ikke har foretatt noen operasjoner på sådanne steder».

Dagen etter den 16. desember 1936 omtaler Aftenposten den spanske regjeringens dementi som eiendommelig med henvisning til at havnen som ble bombet lå i gangavstand til Sevilla som allerede var besatt av nasjonalistene: «Ifølge den meddelse som Utenriksdepartementet har oppnådd å få fra den spanske regjeringen har altså nasjonalistene være begynt å bombe seg selv fra luften. Det lyder ikke meget sannsynlig og utenriksminister Koht har da også tydelig sagt fra at efter hans mening kan det ikke være tvil om at bombardementet blev foretatt av et regjeringsfly. Det eneste som det står tvil om er om Gulnes blev truffet ved en feiltakelse eller om hensikten virkelig var å treffe båten». Det fremgår av samme artikkel i Aftenposten en offisiell meddelse fra den spanske marine og luftfartsministerum at det at «5 fly har gjennomført et meget effektivt bombardement av flyplassen Tablada ved Sevilla hvor det fantes 18 facistiske bomeflyfly». Samme dag presenterer Aftenposten også et kart som viser at havnen hvor Gulnes lå, er rett ved en flyplassen Tablada som skal ha vært målet for angrepet.

Fire norske sjømennene omkom i bombingen av Gulnes, ifølge Aftenposten, 9. desember 1936: Fyrbøter Egil Pleym Nilsen fra Nesna i Helgeland, førstestyrmann Adolf J. Lund fra Ervik i Bergen, fyrbøter Eugen Marinus Hansen fra Drammen og kokk Alfred A. Aasheim fra Meling på Bømlo. De ble alle gravlagt i en felles grav på kirkegården San Fernando i Sevilla, ved siden av graven til kommandør Gabriel Kielland. En obelisk ble reist på deres felles grav med påskriften: En memoria de las victimas del vapor Norvego Gulnes. Guds fred.

Ingolf Nord fra Bergen, Olaf Drønen fra Austevoll og John Schau fra Oslo ble lettere skadet. Wikipedia

Fødsler

33 år
Marte Olsbu Røiseland (Skiskytter)
1990

Marte Olsbu Røiseland (Norge)

Skiskytter, langrennsløper

Født:
7. desember 1990 (33 år)

Marte Olsbu Røiseland er en norsk skiskytter fra Froland som debuterte i verdenscupen i skiskyting sesongen 2012/13, da hun ble nr. 28 på normaldistansen i Östersund.

Hun har vunnet elleve VM-gull – to individuelt og ni på stafett samt tre bronse fra VM og to OL-sølv. I tillegg har hun tre kongepokaler og åtte NM-gull i skiskyting, sju NM-gull i rulleskiskyting og tre gull i junior-NM i skiskyting. Hun tok gull i sprint og bronse på stafett i EM i skiskyting 2014 i Nové Město. Under VM i skiskyting 2020 i Antholz tok hun sju medaljer av sju mulige: fem gull og to bronse. Wikipedia

36 år
Chris Crocker (Skuespiller)
1987

Chris Crocker (USA)

Skuespiller, Sanger, youtuber, porno, modell, komponist

Født:
7. desember 1987 (36 år)

Chris Crocker er en amerikansk internettkjendis, blogger og artist. Crocker ble internasjonalt kjent i september 2007 etter at han la ut en video med tittelen "Leave Britney Alone" på internettsiden YouTube hvor han ber media om å slutte å kritisere Britney Spears Videoen oppnådde et seerantall på over fire millioner iløpet av to dager. Crocker har siden opptrådt på Maury Show. Videosnutten har blitt kritisert for å være fabrikkert, men Crocker påstår fremdeles at videoen er helt legitim og presenterer hans sanne følelser overfor Britney Spears. Wikipedia

36 år
Aaron Carter (Skuespiller)
1987

Aaron Carter (USA)

Skuespiller, sanger, rapper

Fullt navn / Fødenavn:
Aaron Charles Carter

Født:
7. desember 1987 (36 år)

Aaron Charles Carter var en amerikansk sanger. Han var lillebroren til Nick Carter fra boybandet Backstreet Boys.

Aaron Carter ble født på Tampa General Hospital i Tampa i Florida, hvor foreldrene hans drev Garden Villa Retirement Home. Aaron Carter var oppkalt etter sin morfar Douglas «Charles» Spaulding og sin farfar Aaron Charles Carter.

Carter hadde sin første soloopptreden som oppvarmer for Backstreet Boys da de spilte i Berlin i mars 1997, og sang «Crush on You» av The Jets. Etter opptredenen fikk Carter platekontrakt, og høsten 1997 ble singelen «Crush on You» utgitt. Hans første album, Aaron Carter, ble utgitt 1. desember 1997. Albumet ble utgitt i USA 16. juni 1998. 17. november 1999 ble EP-platen Let The Music Heal Your Soul utgitt. Platen var et veldedighetsprosjekt i samarbeid med blant andre Backstreet Boys og 'N Sync. Wikipedia

39 år
Robert Kubica (Formel 1-fører)
1984

Robert Kubica (Polen)

Formel 1-fører, racerfører

Fullt navn / Fødenavn:
Robert Józef Kubica

Født:
7. desember 1984 (39 år)

Robert Józef Kubica er en polsk Formel 1-fører som har kjørt for BMW Sauber og Renault F1. Robert Kubica ga seg i F1 i 2010 grunnet en skade. Han gjorde et comeback i 2019 for Williams Martini Racing, men etter et skuffende år, ble det hans eneste år tilbake i Formel 1. Wikipedia

45 år
Shiri Appleby (Skuespiller)
1978

Shiri Appleby (USA)

Skuespiller

Født:
7. desember 1978 (45 år)

Shiri Appleby er en amerikansk skuespiller. Hennes TV-debut kom med såpeoperaen Santa Barbara fra 1984.

Appleby er mest kjent fra TV-serien Roswell, hvor hun spiller rollen som «Liz Parker» og TV-serien Life Unexpected hvor hun spiller rollen som «Catherine (Cate) Cassidy». Wikipedia

46 år
Espen Baardsen (Fotballspiller)
1977

Espen Baardsen (Norge)

Fotballspiller

Født:
7. desember 1977 (46 år)

Espen Baardsen er en norsk-amerikansk tidligere fotballspiller. Baardsen er født og oppvokst i USA, og har aldri bodd i Norge. Likevel har han spilt fire A-landskamper for Norge, samt et tyvetalls kamper for aldersbestemte landslag.

Baardsen startet sin proffkarriere i den engelske klubben Tottenham, men til tross for flere gode prestasjoner klarte han ikke å bli klubbens førstekeeper. Han ble senere solgt til Watford, hvor han var tiltenkt rollen som førstekeeper, men mistet etter hvert plassen til fordel for veteranen Alec Chamberlain. Baardsen var i en periode utlånt til Everton FC.

Espen Baardsen la opp som fotballspiller i 2003 og ga uttrykk for at han hadde mistet motivasjonen til å fortsette som profesjonell. Han bor i dag i London og er partner i fondet Eclectica. Han blir jevnlig brukt som gjestekommentator vedrørende markedsspørsmål i fjernsynskanalen CNBC Europe. Wikipedia

46 år
Dominic Howard (Trommeslager)
1977

Dominic Howard (England)

Trommeslager, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Dominic James Howard

Født:
7. desember 1977 (46 år)

Dominic James Howard eller bare kalt Dom Howard er trommeslager i det kjente symfonisk rock-bandet Muse. Howard er kjent for sin energiske stil på scenen, samt at han i blant gjennomfører klesstunt live. Han har faktisk hatt på seg et Spiderman-antrekk på scenen. Wikipedia

49 år
Nicole Appleton (Skuespiller)
1974

Nicole Appleton (Canada)

Skuespiller, sanger

Født:
7. desember 1974 (49 år)

Nicole Appleton er en kanadisk popsangerinne.

Appleton dannet i 1993 den populære gruppen All Saints sammen med søsteren Natalie Appleton, samt Melanie Blatt og Shaznay Lewis. Dette samarbeidet varte frem til 2001, da Blatt og Lewis gikk ut av gruppen. Søstrene Appleton dannet da en duo kalt Appleton.

I 2000 innledet Appleton et forhold til Liam Gallagher, fronfiguren i gruppen Oasis. I 2001 fikk de sønnen Gene. De ble skilt i 2014. Wikipedia

50 år
Karen Jo Fields (Sanger)
1973

Karen Jo Fields (Norge)

Sanger, musiker, gitarist

Født:
7. desember 1973 (50 år)

Karen Jo Fields er en norskamerikansk artist i sjangrene pop- og visemusikk.

Hun har norsk mor, mens faren var amerikansk cherokeeindianer. Faren var musiker, og Fields vokste derfor opp i et musikalsk hjem, først i Arizona i USA, deretter i Oslo.

I ungdomstiden begynte Fields å synge, spille gitar og piano, samt skrive egne tekster. I 1995 spilte hun inn en demo, og da Christer Falck, innehaver av en platebutikk i Oslo, fikk høre denne, bestemte han seg for å gi ut plate med henne. Da han i 1999 vant reality-serien Robinsonekspedisjonen brukte han til manges overraskelse pengene nettopp på å produsere Karen Jo Fields' første album.

Albumet, Embrace Me, ble utgitt på det nystartede plateselskapet Frode Records i november 2000. Det fikk gode kritikker, og solgte til slutt 7500 eksemplarer etter en noe treg start i platebutikkene.

I 2001 medvirket Fields på syv av elleve sanger på multiartisten John «John-John» Bruseths album J.L. Seagull. I denne tiden hadde hun også gjesteopptredener på album med både Muzzlewhite og Minor Majority.

Fields' andre album, Chase The Blue, kom i oktober 2003. Albumet fikk svært gode anmeldelser, og solgte også bra. Første uken gikk det rett inn på 12.-plass på de norske salgslistene. Tittelsporet, samt singelen «Let's Talk About Love», ble store radio-hiter samme høst.

Karen Jo Fields har vært gift to ganger. Hun skilte seg i 2005 fra den franske konditoren Sebastien Seynaeve. Hun har skrevet flere sanger på eks-mannens morsmål, fransk. Wikipedia

51 år
Hermann Maier (Alpinist)
1972

Hermann Maier (Østerrike)

Alpinist, ski instructor

Født:
7. desember 1972 (51 år)

Hermann Maier er en tidligere østerriksk alpinist.

Han begynte å konkurrere i utfor allerede i femårsalderen. I august 2001 ble han meget hardt skadet i en motorsykkelulykke. Legene vurderte å amputere det ene benet, men han fikk beholde det. I januar 2003 var Maier tilbake i verdenscupen, og sjokkerte en hel skiverden da han vant sin første konkurranse etter ulykken. 13. oktober 2009 kunngjorde Maier at han la opp, 36 år gammel.

Maier vant i løpet av sin karriere verdenscupen sammenlagt fire ganger og vant totalt 54 verdenscupseire. Wikipedia

52 år
Stine Varvin (Skuespiller)
1971

Stine Varvin (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Stine Hoel Varvin

Født:
7. desember 1971 (52 år)

Stine Hoel Varvin er en norsk skuespiller.

Varvin er utdannet ved teaterlinjen på Romerike Folkehøgskole og ved Lee Strasberg Theatre Institute i New York.

Fra 1988 til 1993 hadde hun en rekke mindre roller ved Chateau Neuf i Oslo, og i perioden 1994 til 1996 var hun vokalist i bandet Vampire State Building, som ga ut tre album og spilte blant annet på Roskildefestivalen.

Varvins første store rolle var i NRKs dramaserie Hotel Oslo i 1995, før hun fikk nok en stor rolle i NRKs såpeseriesatsning Offshore i 1996. Der gestaltet hun rollen som rikmannsdatteren Susanne Torgersen. I 1998 sluttet hun i serien og konsentrerte seg om teater.

Av Varvins teatererfaring bør nevnes Ibsens Gjengangere og Keiser og Galilæer, samt rollen som Elaine i stykket Arsenikk og gamle kniplinger (2003) på Riksteatret. Henne største filmrolle var rollen som Liv i Andreaskorset (2004). På fjernsyn er hun også kjent fra dramaserien Brigaden på NRK, samt medvirkning i diverse sketsjer i Dagfinn Lyngbøs God kveld, Dagfinn! (2003) på TV 2. Wikipedia

55 år
Tom Arne Haug (Skuespiller)
1968

Tom Arne Haug (Norge)

Skuespiller

Født:
7. desember 1968 (55 år)

Tom Arne Haug er en norsk skuespiller.

Haug debuterte på Det Norske Teateret i 1988 i stykket «Heiki Gani», og han har siden vært ved flere teatre i Norge. Han er kanskje mest kjent for sin rolle som Rolv Espevoll i TV 2s såpeserie Hotel Cæsar.

I tillegg driver Tom A. Haug med seiling, golf og fekting. I 2005 ble han uteksaminert med en Bachelor i Utmarksforvaltning fra Høgskolen i Hedmark. Haug bor i Oslo og i 2011 uteksaminerte han fra Kunsthøgskolen i Oslo, KHIO med en praktisk pedagogisk utdanning i teater, PPU. Han jobbet tidligere som lærer på teaterlinja ved Trondarnes Frilynte Folkehøgskole i Harstad. I 2011 var han lærer i skuespillerteknikk på Danvik Folkehøgskole. Fra 2012 til 2013 spilte han i TV-serien Hjem på NRK og forestillingen Livet er en liten ding på Nationaltheatret.

Tom A. Haug var regissør på familiemusikalen Det Store Julespillet i Harstad Kulturhus i 2007 og 2008 og regissør i 3 år for Kvæfjordrevyen i Kvæfjord Kommune.

Haug har blant annet deltatt i Skal vi danse i 2005, Zebra Grand Prix høsten 2009 og 4-stjerners middag halv åtte vinteren 2011. Wikipedia

74 år
Tom Waits (Musiker)
1949

Tom Waits (USA)

Musiker, sanger, skuespiller, komponist, pianist, skribent, gitarist, jazzgitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Alan Waits

Født:
7. desember 1949 (74 år)

Thomas «Tom» Alan Waits er en amerikansk Grammy-belønnet musiker og skuespiller. Det er som musiker og sanger han er mest kjent. Mange av sangene hans har han skrevet med sin kone Kathleen Brennan.

Waits har også jobbet som komponist til filmer og musikaler og har spilt biroller i filmer som for eksempel The Fisher King og Bram Stoker's Dracula. Han har blitt nominert til en Oscar for sitt arbeid med filmmusikk-album.

14. desember 2010 ble det kjent at han ville bli tatt opp i Rock and Roll Hall of Fame sammen med blant andre Neil Diamond, Alice Cooper, Darlene Love og Dr. John. Opptakseremonien var 14. mars 2011 på Waldorf-Astoria i New York City.

Det norske pub-til-pub-arrangementet Tom Waits-løpet er oppkalt etter ham. Wikipedia

77 år
Kirsti Sparboe (Skuespiller)
1946

Kirsti Sparboe (Norge)

Skuespiller, sanger

Født:
7. desember 1946 (77 år)

Kirsti Sparboe er en norsk sanger og skuespiller som har vært aktiv i norsk musikk- og kulturliv fra midten av 1960-årene. I en drøy tiårsperiode fra 1965 var Kirsti Sparboe en hovedaktør i norsk populærmusikk. Hun har senere markert seg som skuespiller innenfor både musikk- og taleteater.

Hun er også kjent for sine mange deltakelser i Melodi Grand Prix, og med fire seiere er hun sammen med Jahn Teigen den artisten som har vunnet konkurransen flest ganger. Hun har representert Norge i Eurovision Song Contest tre ganger: 1965, 1967 og 1969. Hun har gitt ut en rekke album og singler og er særlig kjent for sanger som «Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli», «Nordlandsnetter», «Hjem», «En sommer er over», «Nå og for alltid», «Livet er herlig» og «Karusell». Sparboe har hatt suksess i utlandet, blant annet i Tyskland og Sverige, og hun har hatt en rekke større og mindre roller innen norsk teater, revy, film og tv. Wikipedia

59 år
Marianne Heiberg (Forsker)
1945 - 2004

Marianne Heiberg (Norge)

Forsker, samfunnsviter

Født:
7. desember 1945 (78 år siden)

Døde:
26. desember 2004 (59 år) (19 år siden)

Marianne Heiberg var en norsk forsker, ansatt ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) fra begynnelsen av 1980-årene.

Hun var utdannet sosialantropolog fra London School of Economics and Political Science. Heiberg ble regnet som en av de fremste ekspertene på Midtøsten. Sammen med sin ektemann, Johan Jørgen Holst, var hun en sentral aktør i arbeidet med Oslo-avtalen. Heiberg var også i en periode direktør for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøstens (UNRWA). På midten av 1990-tallet var hun også fungerende direktør for projektering og utvikling ved samme organisasjons (UNRWA) feltkontor i Jerusalem.

I 1994 ble Heiberg sammen med ektefellen Johan Jørgen Holst tildelt prisen Årets europeer av Europeisk Ungdom.

Marianne Heiberg var søster til Karin Stoltenberg og tante til Jens Stoltenberg.. Heiberg døde av et hjerteinfarkt. Wikipedia

73 år
Per Fugelli (Professor)
1943 - 2017

Per Fugelli (Norge)

Professor, lege, professor, forsker

Født:
7. desember 1943 (80 år siden)

Døde:
13. september 2017 (73 år) (6 år siden)

Per Fugelli var en norsk lege og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Han var også kjent som en ivrig samfunnsdebattant og deltok i en rekke debattprogrammer, både på TV og radio.

Fugelli var etter endt utdannelse blant annet distriktslege i Værøy og Røst i tre år og i Porsanger i tre år. I årene 1984-1992 var han professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, og fra 1992 var han professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo.

Fugelli var med i styringsgruppa i Verdikommisjonen.

På Universitetet i Oslos nettsider stod det:

«Både i forskning og undervisning er han opptatt av hvordan fordeling av makt og goder i samfunnet påvirker menneskenes helse. Det dreier seg ikke bare om makt og goder i økonomisk forstand, men også om fordeling av verdier som trygghet, frihet og verdighet.»

Fugelli markerte seg blant annet som motstander av røykeloven og argumenterte for at antirøykekampanjene forsurer røykernes hverdag. Han kritiserte også tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland for hennes utfall mot røyking.

Fugelli kom flere ganger med angrep mot Fremskrittspartiet, partiets velgere og partiets tidligere formann Carl I. Hagen, og de siste år mot innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Eksempler på dette er hans angrep på Frp i en 1. mai-tale han holdt i Vålerenga kirke i Oslo i 2006, og leserinnlegget «Stoppmelding» publisert i Dagbladet. Det er særlig partiets posisjon i debatten omkring islams plass i «det nye Norge»[klargjør] Fugelli reagerte på, men også på det han mente var partiets negative syn på fellesskap og velferdsstaten.

Fra 1975 utgav og medforfattet han nesten 50 bøker. Han var far til forfatteren Aksel Fugelli, og skrev boken Fribrev (1992) sammen med ham.

Fugelli, som også var kjent for sitt bruk av tversoversløyfe, ble tildelt Karl Evangs pris i 2010, Siddisprisen i 2012, Fritt Ords Pris i 2013, Vesleblakkenprisen i 2016, og Menneskeverds Livsvernpris 2017.

Han var gift med Charlotte Holst Fugelli og bror av redaktør Terje Fugelli. Wikipedia

91 år
Ellen Burstyn (Skuespiller)
1932

Ellen Burstyn (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Edna Rae Gillooly

Født:
7. desember 1932 (91 år)

Ellen Burstyn er en amerikansk skuespiller.

I 1974 vant Burstyn en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Alice Hyatt i dramafilmen Alice bor her ikke lenger. Hun ble også nominert til en Oscar for rollene i Siste forestilling, Exorcisten, Samme tid neste år, Levende eller død? og Requiem for a Dream. Burstyn har også vunnet to Primetime Emmy Awards for rollene i Law & Order: Special Victims Unit og Political Animals. Hun har en Tony Award for rolletolkningen i skuespillet Same Time, Next Year, som filmen Samme tid neste år er basert på. Wikipedia

90 år
Dani Karavan (Billedhugger)
1930 - 2021

Dani Karavan (Israel)

Billedhugger, arkitekt, kunstmaler, billedkunstner

Født:
7. desember 1930 (93 år siden)

Døde:
29. mai 2021 (90 år) (2 år siden)

Dani Karavan var en israelsk billedhugger, med særlig vekt på stedskunst. Wikipedia

95 år
Noam Chomsky (Filosof)
1928

Noam Chomsky (USA)

Filosof, språkforsker, pedagog, mediekritiker, universitetslærer, skribent, kommentator, journalist, psykolog, historiker, antropolog

Fullt navn / Fødenavn:
Avram Noam Chomsky

Født:
7. desember 1928 (95 år)

Avram Noam Chomsky er en amerikansk forfatter, filosof og politisk aktivist. Han er professor i lingvistikk ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), der har han vært ansatt siden 1955.

Chomsky har skrevet og forelest innen emner som lingvistikk, filosofi og politikk.

Chomsky har vært en av de mest fremtredende samfunnskritikere i amerikansk politikk helt siden Vietnamkrigen. Han er svært kritisk til den såkalte nyliberalismen, samt USAs intervensjoner og krigføring. Han mener blant annet at Irakkrigen er feilslått.

Han har også uttalt at ingen amerikansk president etter andre verdenskrig ville ha kommet gjennom Nürnbergprosessene med æren i behold.

Chomsky skrev i 1968 boken The Sound Pattern of English sammen med Morris Halle. Boken la grunnlaget for mye av den moderne lingvistikken med teorien om generativisme, og Chomsky har etter det vært regnet som en av verdens fremste lingvister.

Chomsky skapte mye kontrovers i 1979 og utover hele 1980-tallet da han uttrykte at holocaustfornekteren Robert Faurisson burde kunne ha ytringsfrihet og få uttrykke sine meninger.

Chomsky er tilhenger av frihetlig sosialisme, altså en desentralisert økonomi, der produksjonsmidlene styres demokratisk av arbeiderne og lokalsamfunnene. Wikipedia

95 år
Bent Fabricius-Bjerre (Komponist)
1924 - 2020

Bent Fabricius-Bjerre (Danmark)

Komponist, pianist, filmmusikkomponist, platebransjesjef

Født:
7. desember 1924 (99 år siden)

Døde:
28. juli 2020 (95 år) (3 år siden)

Bent Fabricius-Bjerre var en dansk komponist og musiker som av og til brukte kunstnernavnet Bent Fabric.

Bent Fabricius-Bjerre skrev filmmusikk til mange filmer og TV-serier, og vant en amerikansk Grammy i 1963 for Alley Cat.

Han har blant annet skrevet musikken til film og TV-serier som Olsen-banden (hvor han laget Dixieland-temaet, spilt av Papa Bues Viking Jazzband. Han har også omarrangert overturen til Elverhøj i Olsen-banden ser rødt. Musikken til Matador, Huset på Christianshavn og Flåklypa Grand Prix er også komponert av ham. Han har også laget tittelmelodien til Klovn - The Movie, hvor han har en mindre rolle som eier av luksusbordellet Castello Alleycat. Wikipedia

84 år
Arne Dørumsgaard (Språkforsker)
1921 - 2006

Arne Dørumsgaard (Norge)

Språkforsker, sanger, komponist, oversetter

Født:
7. desember 1921 (102 år siden)

Døde:
13. mars 2006 (84 år) (18 år siden)

Arne Dørumsgaard var en norsk komponist, gjendikter og samler. Han var meget av sitt liv bosatt i Marzio i Italia.

Han er mest kjent som gjendikter av over 20 bind poesi fra Kina, Japan og Korea, og som samler av musikk. Dørumsgaard var statsstipendiat fra 1975. Wikipedia

98 år
Eli Wallach (Skuespiller)
1915 - 2014

Eli Wallach (USA)

Skuespiller, selvbiograf, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Eli Herschel Wallach

Født:
7. desember 1915 (108 år siden)

Døde:
24. juni 2014 (98 år) (9 år siden)

Eli Herschel Wallach var en amerikansk skuespiller som var aktiv innen film, fjernsyn og teater.

Wallach startet karrieren sin på slutten av 1940-tallet og var aktiv i mer enn seks tiår. Han vant en BAFTA for mest lovende nykommer innen film, og ble nominert til Golden Globe for rollen som Silva Vacarro i Baby Doll (1956). Blant hans mest kjente roller er Calvera i De syv uovervinnelige (1960), Guido i Uten feste (1961) og Tuco i Den gode, den onde og den grusomme (1966). Andre notable roller inkluderer Don Altobello i Gudfaren 3, Cotton Weinberger i I skyggen av Chinatown (begge fra 1990) og Arthur Abbott i The Holiday (2006). Wallach var en av USAs mest produktive filmskuespillere, og var aktiv til han var godt over 90 år gammel. Hans siste filmer, Polanskis Skyggen og Wall Street: Money Never Sleeps, hadde premiere i 2010.

Wallach ble belønnet med BAFTA, Tony Award og Emmy-prisen for arbeidet sitt, og vant en æres-Oscar på den 2. Governors Awards, den 13. november 2010. Wikipedia

67 år
Louis Prima (Sanger)
1910 - 1978

Louis Prima (USA)

Sanger, entertainer, trompetist, bandleder, skuespiller

Født:
7. desember 1910 (113 år siden)

Døde:
24. august 1978 (67 år) (45 år siden)

Louis Prima var en amerikansk underholder, sanger, skuespiller, låtskriver og trompetist, som ble beskrevet som King of the Swingers. Prima fulgte trendene innen musikken og startet karrieren med et sjumanns jazzband i tyveårene. På trettitallet var han leder i et swingband, før han satset på big band i førtiårene. I 1950-årene satset han på lounge/easy listening, og på 60-tallet var det pop-rock. Wikipedia

65 år
Jean Eugène Robert-Houdin (Tryllekunstner)
1805 - 1871

Jean Eugène Robert-Houdin (Frankrike)

Tryllekunstner, oppfinner, klokkemaker, ingeniør, tryllekunstner

Født:
7. desember 1805 (218 år siden)

Døde:
13. juni 1871 (65 år) (153 år siden)

Jean Eugène Robert-Houdin var en fransk urmaker og regnes som grunnleggeren av moderne tryllekunst.

Robert-Houdin ble født i Blois i Frankrike, utdannet seg til urmaker men hadde samtidig stor interesse for gjøglere og magikere. På 1850-tallet var det opprør i fransk Algerie mot kolonistyret, og opprørerne ble inspirert av mirakler som deres religiøse ledere foretok. For å møte denne utfordringen brukte den franske regjeringen Robert-Houdin og sendte han til Algerie i 1856; der hadde han en rekke oppvisninger for å bryte de religiøse ledernes innflytelse.

I en oppvisning lot han en araber skyte på seg med en merket kule og fanget den med tennene. I et annet nummer viste han en tom boks med jernbunn som selv barn kunne løfte. Ved å aktivere en skjult elektromagnet gjorde han den urørlig, selv de sterkeste menn kunne ikke rikke den.

Robert-Houdin blir ansett som skaperen av moderne tryllekunst. Før han var det gjøglere som opptrådte med kunster på markedsplasser; Robert-Houdin derimot var pent antrukket og holdt sine oppvisninger i teatre og ved private fester.

Robert-Houdin må ikke forveksles med utbryterkongen «Houdini». Wikipedia

Dødsfall

80 år
Grete Schultz Roede (Forretningsdrivende)
1939 - 2019

Grete Schultz Roede (Norge)

Forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Margarete Schultz

Født:
21. januar 1939 (85 år siden)

Døde:
7. desember 2019 (80 år) (4 år siden)

Grete Schultz Roede var en norsk forretningskvinne. Hun var eier og leder av selskapet Grete Roede AS som driver kurs for slankere. Roede startet virksomheten i 1974 med bakgrunn i egne vektproblemer. Hun solgte rettighetene til kurskonseptet og firmanavnet til datteren Jeanette Roede (Lev Lurt as), Erik Roede (Erik Roede as) og Rune Ludviksen (Åkerhagen as) i januar 2001 og døpte deretter sitt nye selskap om til Margaux AS. Trioen døpte deretter sitt selskap om til Grete Roede AS for å sikre kontinuiteten. Wikipedia

96 år
Harry Morgan (Skuespiller)
1915 - 2011

Harry Morgan (USA)

Skuespiller, manusforfatter, TV-regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Harry Bratsberg

Født:
10. april 1915 (109 år siden)

Døde:
7. desember 2011 (96 år) (12 år siden)

Harry Morgan var en amerikansk skuespiller med svenske og norske aner. Han er kjent for sin rolle som leirkommandant oberst Sherman T. Potter i TV-serien M*A*S*H. Wikipedia

49 år
Rolf Hovden (Journalist)
1947 - 1996

Rolf Hovden (Norge)

Journalist

Født:
25. juli 1947 (76 år siden)

Døde:
7. desember 1996 (49 år) (27 år siden)

Rolf Hovden var en norsk sportsjournalist og TV-kjendis.

Hovden begynte i Sarpsborg Arbeiderblad før han gikk til Bergens Tidende og Dagbladet. Han jobbet for NRK fra 1971, der han blant annet kommenterte turn, langrenn og fotball til og med Ski-VM 1985.

Hovden huskes av mange fra herrestafetten under ski-VM i Oslo i 1982, da Oddvar Brå brakk staven. Hovden kommenterte for NRK TV sammen med Jon Herwig Carlsen. Carlsen utbrøt: «La ham få en stav da, mann!» da han i TV-bildet så en mann løpe mot Brå. Denne mannen viste seg senere å være Terje Bogen. Hovden sa da: «La ham få en stav!». Senere er dette ofte sitert som «Gi mannen en stav!».

Hovden kommenterte Tippekampen 35 ganger, frem til kampen mellom Norwich City FC og Southampton FC den 12. januar 1985, da Øivind Johnssen overtok midtveis grunnet mageonde fra dårlig gulasj.

Senere virket han som frilans, skrev bøker og rapporterte for TV3. For Janco Visjon rapporterte han fra NM i boksing med Steffen Tangstad. Wikipedia

65 år
Per Amdam (Filolog)
1921 - 1986

Per Amdam (Norge)

Filolog, litteraturkritiker

Født:
16. februar 1921 (103 år siden)

Døde:
7. desember 1986 (65 år) (37 år siden)

Per Amdam var en norsk filolog (dr.philos.). Han regnes som Norges fremste Bjørnson-kjenner.

Han var lektor ved Molde gymnas og foreleste ved Distriktshøyskolen i Møre og Romsdal. Amdam skrev en rekke bøker og avhandlinger. I mange år var han formann for Bjørnsonforbundet, som i 2003 gikk inn i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet. Han tok sin doktorgrad på Bjørnson; og hans biografi om ham, Kunstneren og samfunnsmennesket (1993) er en av de viktigste biografiene om nasjonaldikteren. Boken Den unge Bjørnson ga Amdam lisensiat-graden i filologi (som den første i Norge).

Amdam var kjent som pedagog og vitenskapsmann. Han medvirket til opprettelsen av Teateret Vårt i Molde. Per Amdams veg i Molde er oppkalt etter ham, og Molde videregående skole deler årlig ut Amdamprisen til den eleven som har utmerket seg best innen hans fagområder: estetiske fag, sosialt engasjement, og med særlig vekt på årets beste særemne i norsk. Amdam har fått en byste etter seg, laget av Ola Stavseng. Han ble i desember 1986 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sitt virke. Wikipedia

31 år
Per Imerslund (Forfatter)
1912 - 1943

Per Imerslund (Norge)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Nils Per Imerslund

Født:
9. mai 1912 (112 år siden)

Døde:
7. desember 1943 (31 år) (80 år siden)

Nils Per Imerslund var en norsk forfatter, eventyrer, nasjonalsosialist og frontkjemper under den andre verdenskrig. Han sloss i mellomkrigstiden i de tyske SA-troppene mot kommunistene i Berlin og deltok i den spanske borgerkrig på Francos side. Han sto bak innbruddet hos Leo Trotskij på Hønefoss i 1936, hvor de var ute etter beviser for Trotskijs angivelig revolusjonære virksomhet mot Norge. Wikipedia

<<
7. Desember
>>