Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

8. Mars

Om dagen

8. Mars er dag 68 i 2024, og er i uke 10. Det er 298 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 8. Mars kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

10 år siden

2014: Malaysia Airlines Flight 370 forsvinner på veg fra Kuala Lumpur til Beijing

Malaysia Airlines Flight 370, også kjent under codeshare-betegnelsen China Southern Airlines Flight 748, var en internasjonal passasjerflyvning fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing i Kina. Den 8. mars 2014 forsvant flyet som opererte på ruten, en Boeing 777-200ER-maskin tilhørende Malaysia Airlines, med 227 passasjerer fordelt på 15 nasjonaliteter, de fleste av dem kinesere, og 12 besetningsmedlemmer om bord. Flyet hadde sin siste kontakt med flykontrollen i Malaysia under én time etter takeoff. Årsaken til at flyet plutselig forsvant fra radarskjermene er forsatt ukjent og under etterforskning. Wikipedia
49 år siden

1975: 8. mars blir erklært som den internasjonale kvinnedagen av FN

Den internasjonale kvinnedagen feires hvert år den 8. mars. En nasjonal kvinnedag ble først arrangert i USA i 1909, mens en internasjonal dag ble vedtatt året etter på Sosialistinternasjonalens konferanse i København, der over 100 kvinner fra 17 ulike land deltok. Dagen ble etablert for å hedre bevegelsen for kvinners rettigheter, og å bygge opp støtte for allmenn stemmerett for kvinner.

Etter FNs internasjonale kvinneår i 1975 ble dagen i 1977 gjort til FN-dag, og en av flere av organisasjonens årlige merkedager. Wikipedia
53 år siden

1971: Joe Frazier bekjemper Muhammad Ali i den første av tre legendariske boksekamper

Fight of the Century var den første av tre boksekamper mellom Joe Frazier og Muhammad Ali. Den ble arrangert i Madison Square Garden i New York i USA den 8. mars 1971.

Denne kampen var den første kampen i historien der to ubeseirede VM-mestre i boksing møttes til kamp. Etter at Ali nektet å delta i Vietnamkrigen i 1967, ble han fratatt bokselisens og utreisetilatelse. I begynnelsen sa boksesporten at titler ikke kunne tapes ved utestengelse, men etter hvert som tiden gikk ble det tydelig at boksesporten trengte en VM-mester i tungvekt.

Frazier hadde vunnet gull i tungvektsklassen i OL 1964. Da Ali ble utestengt hadde han allerede nådd såkalt «contender»-status, og da WBA beordret en turnering mellom de 8 beste tungvekterne for å kåre en ny VM-mester, var Joe Frazier blant dem. I finalen sto det mellom Frazier og Jimmy Ellis, og da de møttes i februar 1970 kjempet de om VM-tittelen som var erklært ledig etter Alis utestengelse. Da Frazier kjørte over Ellis i løpet av fem runder, ble han rangert som verdens ener i tungvektsklassen. Sent samme året ble Ali benådet av høyesterett og var igjen klar til å bokse. Etter to comeback-kamper var det klart for det første møte mellom de to. Kampen ble døpt «Fight of the Century», en vri fra Johnson og Jeffries' «Battle of the Century» 61 år tidligere.

Denne gangen sto imidlertid markedsføringen av kampen i forhold til forventningene. Muhammad Ali og Frazier bragte ut det beste i hverandre. I femten runder målte de krefter og satte rekord for antall slag i en tungvektskamp, en rekord som skulle stå i 26 år. Begge boksere var rystet i løpet av kampen, men det var Fraziers nådeløse stil som kom seirende ut.

Etter kampen ble begge boksere kjørt til sykehus og fortsatte munnhuggeriet der. Kampen levde på alle måter opp til alle forventninger. Med seieren vant Frazier aksept som den ubestridte tungvektskongen. Senere skulle Ali og Frazier møte hverandre i ytterligere to klassiske møter og den ene av dem, «Thrilla in Manila», kjempet de en så brutal kamp mot hverandre at ingen av dem ble den samme igjen. Ali-Frazier-trilogien regnes av mange som den beste kampserien boksesporten har sett. Wikipedia

Fødsler

56 år
Hamed Bakayoko (Politiker)
1965 - 2021

Hamed Bakayoko (Elfenbenskysten)

Politiker, journalist

Født:
8. mars 1965 (59 år siden)

Døde:
10. mars 2021 (56 år) (3 år siden)

Hamed Bakayoko var en ivoriansk politiker som var statsminister i Elfenbenskysten fra 8. juli 2020 til han døde 10. mars 2021.

Bakayoko ble fungerende statsminister 2. mai 2020 da landets statsminister Amadou Gon Coulibaly ble innlagt på sykehus i Frankrike med hjerteproblemer. Coulibaly kom tilbake 2. juli og gjenopptok arbeidet, men under en uke senere ble han syk og døde under et regjeringsmøte. Bakayoko overtok igjen som fungerende og 30. juli 2020 ble han innsatt som statsminister.

Bakayoko kunngjorde 6. april 2020 at han hadde testet positivt for covid-19. 17. april ble det annonsert at statsministeren var frisk igjen.

Ifølge det tyske radio- og fjernsynssiden Deutsche Welle ble Bakayoko tatt hånd om ved Universitetssykehussenteret (CHU) i Freiburg 6. mars 2021. Han skulle være under kreftbehandling og var ifølge tyske medier i «kritisk tilstand». Bakayoko døde 10. mars 2021. Wikipedia

65 år
Andreas Ove Ugland (Investor)
1955 - 2020

Andreas Ove Ugland (Norge)

Investor, racerbåtfører

Født:
8. mars 1955 (69 år siden)

Døde:
6. mars 2020 (65 år) (4 år siden)

Andreas Ove Ugland var en norsk shippinginvestor, bankmann, eiendomsinvestor og racerbåtfører fra Grimstad.

Sammen med sine brødre Johan B. Ugland og Knut Axel Ugland drev han bank på Caymanøyene. og drev også i flere år med offshore-båtrace, i de siste årene i Class One, med båten «Jotun». Ugland hadde sammen med sin bror Johan Benad Ugland et bilmuseum i Sørlandsparken i Kristiansand.

Under Andreas Ove Ugland sin tid i styret i Nordic American Tankers Ltd, ble selskapet utelukket fra KLP sine pensjonsfond fordi selskapet medvirket til alvorlig miljøskade og grove krenkelser av menneskerettighetene.

Faren var Andreas Kjell Lund Ugland (1925–2019) som var hovedaksjonær i Uglands Rederi fra 1960 til 1996 sammen med broren Johan Jørgen Ugland (1921–2010). Andreas Ove var skilt fra sin tidligere kone Inger Narten Ugland (1955–) fra Arendal. Sammen fikk de tre barn.

Ugland bodde og drev sine forretninger fra Caymanøyene. Wikipedia

78 år
Fam Ekman (Illustratør)
1946

Fam Ekman (Sverige)

Illustratør, bildebokforfatter

Født:
8. mars 1946 (78 år)

Fam Ekman er en svensk-norsk billedkunstner, illustratør og forfatter som er særlig kjent for sine vakre og særegne bildebøker for barn og voksne.

Fam Ekman har utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, der hun var elev fra 1965 til 1968, og Statens kunstakademi, der hun studerte fra 1979 til 1983.

Fam Ekman debuterte litterært med Det kan hända i 1969, ei bok om vesle Jonas som med fantasi og en magisk penn tegner seg i en tegneserieverden. Hun ble imidlertid for alvor kjent for den nyskapende bildeboka Hva skal vi gjøre med lille Jill? i 1976. Hun har siden illustrert en mengde bildebøker med egne og andres tekster. Hun har også arbeidet som grafisk designer i NRKs Dagsrevyen.

Tekstene i Fam Ekmans bøker er korte og underfundige og tar ofte utgangspunkt i eventyrmotiver og dyrefabler. Bildene er påvirket av både naivistisk og surrealistisk billedkunst, samt kunstverk av Ivar Arosenius, Henri Rousseau og Matisse. Illustrasjonene er som regel utført som kollasjer av papirbiter med grafiske mønstre og figurer i avstemte farger. Hun lager også pastisjer der hun låner bilder og motiver fra andre.

Fam Ekmans barnebøker appellerer også til voksne og betegnes ofte som allalderlitteratur. Hun har dessuten laget tre bildebøker som først og fremst er beregnet for et voksent publikum. Fam Ekman har mottatt en rekke priser for arbeidet sitt, og regnes som en av de aller fremste billedbokkunstnerne i Norge. Flere av bøkene er oversatt til særlig svensk, men også andre språk.

Fam Ekman er datter av de svenske skuespillerne Eva Henning og Hasse Ekman, og halvsøster til skuespillerne Gösta Ekman d.y. og Stefan Ekman, kunstneren Krister Ekman og regissøren Mikael Ekman. I 1954 flyttet hun med mora fra Sverige til Oslo, der hun har bodd siden. Wikipedia

74 år
Håkon Fimland (Friidrettsutøver)
1942 - 2016

Håkon Fimland (Norge)

Friidrettsutøver

Født:
8. mars 1942 (82 år siden)

Døde:
24. juli 2016 (74 år) (8 år siden)

Håkon Fimland var en norsk friidrettsutøver som spesialiserte seg på hekkeløp. Han representerte Tambarskjelvar IL og IL Gular. Han ble senere trener og idrettsleder, med verv som blant annet styremedlem i friidettsforbundet 1987 til 1990, og visepresident i perioden 1989 til 1990. Han mottok Forbundets fortjenestediplom i 1984.

Fimland konkurrerte mot Kjellfred Weum i sine første år som utøver og tok over som Norges beste hekkeløper etter at Weum la opp i 1971.

Fimland arbeidet som kultursjef i Førde kommune store deler av sin yrkeskarriere. Wikipedia

72 år
Neil Postman (Mediekritiker)
1931 - 2003

Neil Postman (USA)

Mediekritiker, sosiolog, essayist, pedagog, skribent, universitetslærer, communication scholar, journalist

Født:
8. mars 1931 (93 år siden)

Døde:
5. oktober 2003 (72 år) (20 år siden)

Neil Postman var en amerikansk medieviter. Han er spesielt berømt for boka Vi morer oss til døde, på norsk i 1987 (ISBN 82-05-17318-4). I denne boka kritiserte han spesielt hvordan fjernsynet påvirket våre liv. Wikipedia

87 år
Cyd Charisse (Skuespiller)
1921 - 2008

Cyd Charisse (USA)

Skuespiller, ballettdanser

Født:
8. mars 1921 (103 år siden)

Døde:
17. juni 2008 (87 år) (16 år siden)

Cyd Charisse var en amerikansk danser og skuespiller. Wikipedia

68 år
Alan Hale Jr. (Skuespiller)
1921 - 1990

Alan Hale Jr. (USA)

Skuespiller

Født:
8. mars 1921 (103 år siden)

Døde:
2. januar 1990 (68 år) (34 år siden)

Alan Hale, Jr, var en amerikansk skuespiller og restauratør. Han var sønn av rollefiguren Alan Hale Sr. TV-karrieren spredte seg over fire tiår, men ble mest kjent for sin medvirkende rolle i 1960-serien Gilligan's Island. Han dukket også opp på flere talkshow og variasjonsprogrammer. Wikipedia

34 år
Elsa Erich (Krigsforbryter)
1914 - 1948

Elsa Erich (Tyskland)

Krigsforbryter, nazist

Født:
8. mars 1914 (110 år siden)

Døde:
26. oktober 1948 (34 år) (75 år siden)

Elsa Erich var en tysk nazist, sener dømt som krigsforbryter. Hun arbeidet som Aufseherin ved Ravensbrück konsentrasjonsleir, og ble senere overført til Majdanek som Aufseherin. På grunn av godt arbeid der ble hun SS-Oberaufseherin over tretti andre SS-kvinner.

Elsa Erik styrte en leir der over 100 000 kvinner og barn ble gasset, skutt, slått, utsultet og myrdet på annen måte. Det finnes mange fangevitnemål som forteller om Elsa Eriks sadistiske adferd og hun tok ofte del i oppbanking og seleksjon.

I midten av 1944, da Sovjetarmeen nærmet seg, flyktet Elsa Erik fra Majdanek og returnerte til Ravensbrück og mistet sin stilling som overordnet vokterske. I 1948 ble hun stilt for en polsk domstol i Lublin og dømt til døden. Den tidligere SS-kvinnen ble hengt rett etterpå. Wikipedia

87 år
Rolf Jacobsen (Lyriker)
1907 - 1994

Rolf Jacobsen (Norge)

Lyriker, journalist, skribent

Født:
8. mars 1907 (117 år siden)

Døde:
20. februar 1994 (87 år) (30 år siden)

Rolf Jacobsen var en norsk lyriker og journalist. Da han i 1933 debuterte med diktsamlingen Jord og jern, ble han omtalt som en ny stemme for en ny tid, og samlingen ble kalt for Norges første modernistiske diktsamling.

Jacobsen vokste opp på Flisa. Etter endt utdanning arbeidet han der som journalist, før han i 1941 ble redaktør i Kongsvinger Arbeiderblad. Han ble dømt for landssvik i 1945 og fikk først arbeid igjen i 1949, da i en bokhandel i Hamar. I 1961 fikk han jobb i Hamar Stiftstidende, og familien flyttet til Skappelsgate i Hamar, hvor han ble boende livet ut, nær jernbanelinjene.

Det er vanlig å betrakte forholdet mellom natur og teknikk som et hovedmotiv i Jacobsens forfatterskap; dette er en tolkning som har støtte både i førsteinntrykket som ble skapt av debutsamlingen og dens tittel Jord og jern og i Jacobsens egne fortolkninger av sitt forfatterskap. Jacobsens forfatterskap er båret av en fascinasjon for «det nye», estetikken, kreftene og muligheten i framskrittet. Begeistringen er imidlertid mest til stede på overflaten. Dikteren har erfart og er selv grepet av uroen og fremmedheten i «byens jagende pulsslag». Wikipedia

73 år
Howard Aiken (Fysiker)
1900 - 1973

Howard Aiken (USA)

Fysiker, matematiker, oppfinner, konsulent, informatiker, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Howard Hathaway Aiken

Født:
8. mars 1900 (124 år siden)

Døde:
14. mars 1973 (73 år) (51 år siden)

Howard Hathaway Aiken var en pioner innenfor informatikk. Han var hoveddrivkraften bak IBM sin datamaskin Harvard Mark I.

I 1970 mottok Aiken IEEE sin Edison-medalje for hans bidrag til å utvikle digitale datamaskiner. Wikipedia

76 år
Frida Hansen (Tekstilkunstner)
1855 - 1931

Frida Hansen (Norge)

Tekstilkunstner

Født:
8. mars 1855 (169 år siden)

Døde:
12. mars 1931 (76 år) (93 år siden)

Frederikke «Frida» Bolette Hansen var en norsk billedvever, med tekstilarbeider i art noveau / jugendstil. Hun er karakterisert som en brobygger mellom norsk og europeisk billedvev, og flere av hennes vevkomposisjoner regnes blant de beste som er laget innen nyere europeisk tekstilkunst. Hun ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull i 1915.

Arbeider av Frida Hansen er i eie hos en rekke museer, blant annet hos Nasjonalmuseet Oslo, Jugendstilsenteret Ålesund, Drammens Museum, Stavanger kunstmuseum, KODE Bergen, Nordiska museet Stockholm, Victoria and Albert Museum London og Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg. Wikipedia

Dødsfall

90 år
Max von Sydow (Skuespiller)
1929 - 2020

Max von Sydow (Sverige)

Skuespiller, filmregissør, regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Adolf von Sydow

Født:
10. april 1929 (95 år siden)

Døde:
8. mars 2020 (90 år) (4 år siden)

Max von Sydow var en svensk-fransk skuespiller og regissør. Han ble i 2002 fransk statsborger.

Max von Sydow var sønn av professor Carl Wilhelm von Sydow og friherrinnen Greta Rappe.

Etter artium (1947) gikk von Sydow på Dramatens elevskola (sammen med blant andre Jan-Olof Strandberg, Allan Edwall, Margaretha Krook, Ingrid Thulin, Yvonne Lombard og Jan Malmsjö) 1948–1951.

Han ble så ansatt ved byteateret i Norrköping-Linköping 1951–1953. von Sydow er spesielt kjent for sitt samarbeid med den svenske filmskaperen Ingmar Bergman. På slutten av1950-talet dro han stor nytte av Bergmans dramatiske evner, for eksempel i teateroppsetninger som Peer Gynt, Misantropen, Värmlänningarna, Sagan og Faust. De to sistnevnte gjestspilte med stor suksess i Paris og London. I 1958 ble han tildelt utmerkelsen Thaliapriset. I årene 1960–1972 var han igjen ved Dramaten og kom igjen tilbake dit en periode i årene 1988–1994.

I de filmene som fulgte ble han Bergmans særlige tolker av eksistensiell kamp og grubling, som i Vargtimmen, Nattvardsgästerna, Jungfrukällan, Såsom i en spegel, Skammen, En passion, Nära livet, Ansiktet og Beröringen. Rollen som korsfareren som spiller sjakk med døden i Det sjunde inseglet vakte internasjonal oppmerksomhet.

Han er kjent fra en rekke amerikanske filmer, blant annet Exorcisten (1973), superskurken Ernst Stavro Blofeld i James Bond-filmen Aldri si aldri (1983), Hannah og hennes søstre (1985), Judge Dredd (1995), Minority Report (2002) og Robin Hood (2010) og i nordisk sammenheng fra filmer som Utvandrerne, Nybyggerne, Pelle Erobreren og Hamsun, og den svenske tv-serien Utvandrerne.

Han fremstilte Jesus i filmen The Greatest Story Ever Told, og dessuten Satan i filmen Needful Things, og er dermed den eneste skuespiller som har fremstilt begge disse skikkelsene på film. Wikipedia

63 år
Jan-Henrik Fredriksen (Politiker)
1956 - 2020

Jan-Henrik Fredriksen (Norge)

Politiker

Født:
2. oktober 1956 (67 år siden)

Døde:
8. mars 2020 (63 år) (4 år siden)

Jan-Henrik Fredriksen var en norsk politiker (Frp). Han ble innvalgt på Stortinget fra Finnmark i 2005, som Frps første representant i historien fra Finnmark. Han ble gjenvalgt i 2009 og 2013.

Fredriksen hadde yrkesskole og utdanning som sveiser. Han arbeidet ved ⅍ Sydvaranger 1975–1976, Kragerø Verft og Dokk 1977–1979, Kragerø Kystservice 1979–1982, Fjeldstad A/S 1982–1993 og Fabricom fra 1993. Wikipedia

44 år
Mike Starr (Bassgitarist)
1966 - 2011

Mike Starr (USA)

Bassgitarist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Christopher Starr

Født:
4. april 1966 (58 år siden)

Døde:
8. mars 2011 (44 år) (13 år siden)

Michael Christopher «Mike» Starr var en amerikansk musiker.

Starr var bassist i Alice in Chains fra gruppa ble grunnlagt i 1987 til 1992. Starr ble sparket fra bandet grunnet sitt narkotikamisbruk. Han døde i 2011 av overdose på reseptbelagte smertestillende medisiner. Wikipedia

78 år
Billy Eckstine (Jazzmusiker)
1914 - 1993

Billy Eckstine (USA)

Jazzmusiker, sanger, orkesterleder, dirigent, jazzgitarist, trompetist

Fullt navn / Fødenavn:
William Clarence Eckstein

Født:
8. juli 1914 (110 år siden)

Døde:
8. mars 1993 (78 år) (31 år siden)

William «Billy» Clarence Eckstein var en amerikansk jazzvokalist, musiker (trompet, trombone, gitar) og bandleder.

Hans førstepris for imitasjon av Cab Calloway i studietiden på Howard University, ga ham plass i Tommy Miles' orkester.

Han var i Earl Hines' band (1939–43), ledet sitt eget storband (43-47) bestående av saksofonbesetningen Gene Ammons, Dexter Gordon, Sonny Stitt, Lucky Thompson, Charlie Parker, Wardell Gray, Budd Johnson, Leo Parker; trompetrekken Dizzy Gillespie, Miles Davis, Kenny Dorham og Fats Navarro, i tillegg til Art Blakey på trommer og vokalistene Lena Horne og Sarah Vaughan.

Senere ledet han en swing- og bebop-kombinerende oktett, før solokarrieren tok over.

Eckstines innspilling av «I Apologize» (1948) ble til delt Grammy Hall of Fame Award i 1999.

Hans siste innspilling var I am a singer (1984). Wikipedia

78 år
Ferdinand von Zeppelin (Luftfartsingeniør)
1838 - 1917

Ferdinand von Zeppelin (Tyskland)

Luftfartsingeniør, flyger, soldat, aeronaut, ingeniør

Født:
8. juli 1838 (186 år siden)

Døde:
8. mars 1917 (78 år) (107 år siden)

Ferdinand greve von Zeppelin var en tysk offiser og luftskipskonstruktør.

Ferdinand Zeppelin ble født på Dominikanerinsel i Konstanz i det somsenere ble Inselhotel. Han var sønn av den tidligere fyrstelig hohenzollernske hoffmarskalk og bomullsfabrikkant greve Friedrich Jerôme Wilhelm Karl von Zeppelin (1807–1886) og hans hustru Amélie Françoise Pauline (geb. Macaire d’Hogguèr) (1816–1852). Hennes far David Macaire d’Hogguèr (1775–1845) sskjenket familien von Zeppelin slottet Girsberg i Emmishofen (Sveits), der Ferdinand vokste opp sammen med sine søsken Eugenia og Eberhard og hvor hanbodde helt til sin død.

Ferdinand fikk en huslærer som tok seg av skoleårene. Fra sin onkel Kaspar Macairé, eier av et indigo-farveri på Konstanz' Dominikanerinsel, fikk han i 1846 hans naturalisamling,som han opp gjennom åprene på Schloss Girsberg nyorganiserte og forøkte Fra 1853 gikk han på realskole og så på Polytechnikum i Stuttgart. Ferdinand skrev dagbok fra barnealder og nesten hele sitt liv.

Zeppelin var elev på militærskolen i Ludwigsburg og ble i 1858 utnevnt til løytnant. I 1859 ble han kalt til ingeniørkorpset og han deltok fra 1863 som observatør i den amerikanske borgerkrigen og senere – i 1866 – som generalstabsoffiser i krigen mellom Preussen og Østerrike og i krigen mellom Preussen og Frankrike 1870–1871. Fra 1882 til 1885 var Zeppelin kommandør for ulanregimentet Ulmanschliessend og Württembergs gesandt i Berlin. I 1891 tok han som generalløytnant sin avskjed, men ble i 1906 utnevnt til general av kavaleriet.

Fra 1880-årene beskjeftiget Zeppelin seg med problemene i forbindelse med styrbare ballonger og begynte i 1899 byggingen av sin første styrbare ballong, som i 1900 foretok tre flyvninger over Bodensjøen. De stadig bedre resultatene førte til at det ble gjennomført en nasjonal innsamling hvor halvdelen av de innbetalte over 6 millioner mark ble satt i Luftschiffbaugesellschaft Zeppelin GmbH.

I 1908 kjøpte militæret det fullt funksjonsdyktige luftskipet Z3. Inntil 1914 befordret Deutsche Luftschiffahrgesellschaft (Delag) på mer enn 1 500 flyvninger henved 35 000 personer uten uhell. Under 1. verdenskrig ble det klart at zeppelinere ikke var egnede i krigøyemed, da de utgjorde en alt for stor angrepsflate.

Zeppelinfjellet ved Ny-Ålesund på Spitsbergen er oppkalt etter ham. Wikipedia

74 år
Millard Fillmore (Amerikansk president)
1800 - 1874

Millard Fillmore (USA)

Amerikansk president, politiker, advokat, statsmann

Født:
7. januar 1800 (224 år siden)

Døde:
8. mars 1874 (74 år) (150 år siden)

Millard Fillmore var valgt som visepresident og tok over som USAs president da Zachary Taylor døde i 1850. Ved Fillmores overtakelse var konflikten mellom nord og sør på sitt verste. Fillmore var tilhenger av et kompromiss i saken om hvorvidt nye stater skulle være slavefrie eller ikke. President Taylor på sin side var slaverimotstander og drev USA til randen av en borgerkrig før sin død. Etter Fillmores overtakelse gikk kompromisset gjennom i Kongressen, og borgerkrigen ble utsatt i ti år. Fillmore ble den siste av totalt fire presidenter fra Whig Party. Partiet ble sterkt splittet i slaverispørsmålet og gikk i oppløsning like etter Fillmores avgang. Fillmore ble ikke renominert av sitt parti i 1852 og tapte også valget i 1856 da han stilte opp for et tredjeparti.

Juristen Fillmore er mest kjent for at han gav sitt bidrag til en åpen handelsforbindelse mellom USA og Japan. Wikipedia

65 år
Hector Berlioz (Komponist)
1803 - 1869

Hector Berlioz (Frankrike)

Komponist, journalist, dirigent, skribent, selvbiograf, musikkritiker, librettist, virtuos, bibliotekar, forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Louis Hector Berlioz

Født:
11. desember 1803 (220 år siden)

Døde:
8. mars 1869 (65 år) (155 år siden)

Louis Hector Berlioz var en fransk klassisk komponist i romantikken. Hans mest kjente verk er Symphonie fantastique (uroppført 1830) samt Grande Messe des morts (Requiem), uroppført 1837. Et annet verk er Fausts fordømmelse, et verk for orkester, stemmer og kor uroppført i 1846.

Han ble begravet på Cimetière de Montmartre. Wikipedia

51 år
Vilhelm III av England (Konge av England)
1650 - 1702

Vilhelm III av England (England)

Konge av England, Politiker

Født:
4. november 1650 (373 år siden)

Døde:
8. mars 1702 (51 år) (322 år siden)

Vilhelm III (nederlandsk Willem, engelsk William), også kjent som Vilhelm av Oranien (Willem van Oranje-Nassau), stattholder i Nederland fra 28. juni 1672, konge av England, Skottland og Irland fra 1689 til sin død. Han regjerte sammen med sin kone Maria II av England til hennes død i 1694. Fra da av var han enehersker. Wikipedia

<<
8. Mars
>>