Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
7 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

8. August

Om dagen

8. August er dag 221 i 2024, og er i uke 32. Det er 145 dager igjen av året.
Festdag for helgenen Dominikus (Grunnlegger av Dominikanerordenen)

Historie

16 år siden

2007: Arne Myrdal, mest kjent for sin tale på Youngstorget høsten 1991, og gateslaget i Brumunddal dør, 71 år gammel

Arne Johannes Myrdal var en omstridt norsk innvandringsmotstander og politisk aktivist. Han ble mest kjent for sin harde motstand mot innvandring i Norge tidlig på 1990-tallet, og hans virkemidler knyttet til denne politiske saken. Mest nevneverdig var at han i 1990 ble dømt til ett års fengsel for å ha planlagt å sprenge asylmottaket på Tromøy, samt hans tale på Youngstorget høsten 1991. Hans rolle i gateslaget i Brumunddal sommeren 1991 fikk også stor medieoppmerksomhet. I 1987 var han med på å stifte Folkebevegelsen mot innvandring og var bevegelsenes første leder.

Myrdal var lokalpolitisk aktiv for Arbeiderpartiet på 1960-tallet, men på grunn av stridigheter gikk han ut og stiftet Øyestad frie Arbeiderparti. På begynnelsen av 1980-tallet var han medforfatter på en kontroversiell bygdebok som fikk medieomtale i VG flere ganger. «Så har altså det utrolige skjedd – at en bygdebok er blitt bestseller!», skrev VG i 1981. Wikipedia
45 år siden

1978: Romsonden «Pioneer Venus 2» blir skutt opp

Pioneer, serie amerikanske romsonder skutt opp fra 11. okt. 1958. De første fire hadde Månen som primært mål, og var stort sett mislykkede. Fra Pioneer 5 (opp 11. mars 1960) til og med Pioneer 9 (opp 8. nov. 1968) fikk man verdifulle data fra det interplanetariske rom om solvind, magnetfelt, partikkelstråling m.m.

De to siste Pioneer-sondene hadde Venus som mål. Pioneer Venus 1, opp 20. mai 1978, gikk inn i en bane rundt Venus og sendte de første opplysninger om planetens topografi. Pioneer Venus 2, opp 8. aug. 1978, løsgjorde fire instrumentkapsler som sammen med sonden trengte inn i den tette planetatmosfæren. Sonden, som ikke hadde varmeskjold, brant opp etter fire minutter, mens en av kapslene sendte data i 67 minutter etter en hard landing på overflaten der temperaturen var 482 °C og trykket ca. 90 ganger Jordens ved havoverflaten. Store norske leksikon
49 år siden

1974: Richard Nixon avgår som USAs president på grunn av Watergate-skandalen

Richard Nixon ble den første, og hittil eneste, amerikanske president som før valgperiodens utløp har trukket seg frivillig. Nixon kunngjorde sin beslutning 9. august 1974, da det ble klart at Kongressen var i ferd med å sluttføre prosedyren for å stille ham for riksrett.

Nixon ble implisert i saken hvor det ble begått et innbrudd i Demokratenes valgkamphovedkvarter på Watergate-hotellet i Washington D.C. før valgkampen i 1972. Saken ble kjent som Watergate-skandalen og det viste seg at innbruddet, og påfølgende forsøk på avlytting, var betalt av «komitéen for gjenvalg av presidenten», som ble gjenstand for kriminaletterforskning for sine metoder. Flere av Nixons nærmeste menn i Det hvite hus, blant annet H.R. Haldeman og John Ehrlichman ble dømt til fengsel. Selv unngikk Nixon rettslig forfølgelse ved at han ble benådet av sin etterfølger Gerald Ford, en avgjørelse som var omstridt. Wikipedia
181 år siden

1842: Det Norske Misjonsselskap blir stiftet i Stavanger, og er den eldste misjonsorganisasjonen i Norge

Det Norske Misjonsselskap (NMS) er en luthersk misjonsorganisasjon som ble stiftet 8. august 1842 i Stavanger. Det er Norges første og eldste misjonsorganisasjon.

I 1843 samlet organisasjonen seg rundt utsendelsen av den første norske misjonær Hans Schreuder til Zululand i dagens Sør-Afrika.

NMS samarbeider med kirker i 16 land på fire kontinenter og har ca. 40 misjonærer i arbeid (2017). I de fleste av disse landene har livskraftige kristne kirker vokst frem som et resultat av arbeidet. NMS har i dag tre fokusområder: Dele troen på Jesus, Utrydde fattigdom og bekjempe urettferdighet.

NMS er en selvstendig organisasjon innenfor Den norske kirke og ser seg som et redskap for å realisere denne kirkes misjonsoppdrag. Dette skjer gjennom et utstrakt arbeid i ca. 1 500 misjonsforeninger og grupper blant barn, unge og voksne. I tillegg samarbeider NMS nært med lokalmenighetene i Den norske kirke og har en rekke giverordninger som sikrer arbeidet.

MT (Misjonstidende) er organisasjonens publikasjon og gis ut med seks nummer pr. år. Bladet er gratis og har et opplag på ca. 20 000 eks.

I 1998 etablerte organisasjonen sin første gjenbruksbutikk i Sola kommune. I dag består NMS Gjenbruk av 50 butikker spredt rundt omkring i Norge med en omsetning på ca. 50 millioner kroner. Butikk-kjedens kjennetegn er: Miljø, misjon og møteplass. Wikipedia

Fødsler

25 år
Shawn Mendes (Musiker)
1998

Shawn Mendes (Canada)

Musiker, sanger, komponist, gitarist, pianist, modell

Født:
8. august 1998 (25 år)

Shawn Peter Raul Mendes er en artist og låtskriver fra Toronto, Ontario i Canada.

Mendes begynte å poste covre på YouTube hvor han sang og spilte gitar i 2012/2013. Han var også mye på Vine også, en app som lar deg legge ut 6-sekunders videoer. Han ble kjent igjonnem YouTube og ikke Vine. Høsten 2013 ble han med i MagCon sammen med mange andre Vine-kjendiser som Cameron Dallas, Nash Grier og Jack & Jack. På nyåret 2014 ble han oppdaget av sin nåværende manager, Andrew Gertler og Island Records Ziggy Chareton. Dette førte til at han signerte en platekontrakt med Island Records i juni 2014. Han kom med sin første singel, Life of The Party, samme måned, og som 15=åring var Mendes den yngste artisten til å debutere på topp 25 med en debutsang på Billboard Hot 100.

I september 2016 ga han ut sitt andre album, Illuminate. Først i mai 2018 kom hans tredje album, denne gangen «self-titled», som også nådde nr. 1 på salglistene. Før albumet ble sluppet ut 25. mai 2018, slapp Mendes ut flere låter fra albumet, blant annet hit-låten "In My Blood". Singelen «Señorita» med Shawn Mendes og Camila Cabello (skrevet og produsert av norske Cashmere Cat) ble den store internasjonale sommerhiten i 2019, med førsteplasser både på Spotify Global Top 50 og på hitlistene i en rekke land (inkludert den norske VG-lista ). Wikipedia

35 år
Beatrice av York (Prinsesse)
1988

Beatrice av York (Storbritannia)

Prinsesse

Fullt navn / Fødenavn:
Beatrice Elizabeth Mary

Født:
8. august 1988 (35 år)

Beatrice av York (Beatrice Elizabeth Mary) er en britisk prinsesse og medlem av den britiske kongefamilien. Hun er datter av prins Andrew, hertug av York og hans fraskilte kone, Sarah, hertuginne av York. Hun er barnebarn av dronning Elisabeth II av Storbritannia, og er nummer åtte i arvefølgen til den britiske tronen. Beatrice omtales formelt som Hennes Kongelige Høyhet. Wikipedia

36 år
Katie Leung (Skuespiller)
1987

Katie Leung (Storbritannia)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Katie Liu Leung

Født:
8. august 1987 (36 år)

Katie Liu Leung er en skotsk skuespiller. Hun er kjent for å ha spilt rollen som «Cho Chang» i Harry Potter og Ildbegeret (2005). Leung bor i Motherwell, et distrikt nær Glasgow, for tiden sammen med sin far Peter Leung, to brødre og en yngre søster. Leung ble valgt ut blant mer enn 3000 håpefulle jenter på prøvespillingene for «Cho Chang». Den eneste forutsetningen J.K. Rowling (forfatteren av Harry Potter-bøkene) stilte til «Cho Chang» i filmen, var at skuespilleren skulle være totalt ukjent.

Relativt lite er kjent om skuespilleren. Daniel Radcliffe, som har rollen som «Harry Potter» i filmene, bemerket at han syns Leung var «awesome!» (kjempeflott).

Hun spiller også i Harry Potter og føniksordenen. Wikipedia

42 år
Roger Federer (Tennisspiller)
1981

Roger Federer (Sveits)

Tennisspiller

Født:
8. august 1981 (42 år)

Roger Federer er en sveitsisk tennisspiller. Han ble profesjonell i 1998, og var på toppen av verdensrankingen mellom februar 2004 til august 2008. Etter å ha toppet i 237 uker på rad, ble han passert av Rafael Nadal 18. august 2008. Federer kom tilbake som nummer 1 6. juli 2009 og holdt posisjonen til 6. juni 2010. I løpet av karrieren har han vunnet 20 Grand Slam-turneringer, mer enn noen annen mannlig tennisspiller. Federer har vunnet 103 ATP singletitler, 8 ATP doubletitler og var rangert som nummer 1 i verden igjen 18 juni 2018. Totalt har Roger Federer vunnet 1235 seire på ATP-touren og tapt 268 kamper. Federer har vunnet ATP-sluttspillet seks ganger i årene 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 og 2011. I tillegg har han vært rangert som nummer 1 i verden i totalt 310 uker.

Federer har totalt tjent US$ 127,504,891 på ATP-touren i rene premiepenger. Han er med det, den tennisspilleren som har tjent nest mest i historien etter Novak Djokovic. Wikipedia

46 år
Tommy Ingebrigtsen (Skihopper)
1977

Tommy Ingebrigtsen (Norge)

Skihopper, musiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Tommy Wiggen Ingebrigtsen

Født:
8. august 1977 (46 år)

Tommy Wiggen Ingebrigtsen er en norsk tidligere skihopper fra Trondheim som representerte Byåsen IL/ Trønderhopp. Han ble verdensmester i storbakken i Thunder Bay i 1995, bare 17 år gammel. Han fikk kallenavnet «Tigern» av presse og fans. Han ble tildelt Olavstatuetten og Stiftelsen Morgenbladets gullmedalje i 1995. Wikipedia

59 år
Giuseppe Conte (Politiker)
1964

Giuseppe Conte (Italia)

Politiker, jurist, akademiker, advokat

Født:
8. august 1964 (59 år)

Giuseppe Conte er en italiensk jurist og politiker. Han ble 1. juni 2018 innsatt som statsminister i Italia. Wikipedia

60 år
Christian Tybring-Gjedde (Politiker)
1963

Christian Tybring-Gjedde (Norge)

Politiker

Født:
8. august 1963 (60 år)

Christian Tybring-Gjedde er en norsk politiker (Frp). Han har sittet på Stortinget for Oslo siden 2005. Han var medlem av Finanskomiteen frem til og med høsten 2013 da han gikk over til Utenriks- og forsvarskomiteen. Fra juni 2015 er han andre nestleder i denne komiteen.

Tybring-Gjedde har bachelorgrad i statsvitenskap fra Loyola University i Chicago og mastergrad i internasjonal politikk fra University of Denver i Colorado. Før han ble innvalgt på Stortinget jobbet han som underdirektør i Forsvarsdepartementet i avdelingen for økonomi og styring.

I 2003 ble han innvalgt i Oslo bystyre der han satt i finanskomitéen. I perioden 2001 til 2003 var han politisk nestformann i Oslo FrP.

Tybring-Gjedde var på 1980- og 1990-tallet en aktiv vannpolo-spiller (målvakt) for Frogner Vannpoloklubb og var med å ta klubben til NM-gull i 1992. Han ble også uttatt på landslaget. Hans bror var også en aktiv vannpolospiller og en av Norges beste på 1980-tallet.

Han er gift med Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Han er far til høyrepolitikeren Mathilde Tybring-Gjedde fra et tidligere forhold.

Christian Tybring-Gjedde er sønn av Harald Tybring-Gjedde, forretningsmann, kunstsamler og lenge leder av C. Tybring-Gjedde ASA, en kontorvarekjede som Christian Tybring-Gjeddes farfar startet i 1918. Wikipedia

70 år
Nigel Mansell (Formel 1-fører)
1953

Nigel Mansell (Storbritannia)

Formel 1-fører

Fullt navn / Fødenavn:
Nigel Ernest James Mansell

Født:
8. august 1953 (70 år)

Nigel Ernest James Mansell er en tidligere britisk racerfører som både vant Formel 1-mesterskapet i 1992 og CART mesterskapet i 1993. Han er den eneste personen i historien som har holdt begge titlene samtidig, og den første som har vunnet CART-tittelen i sitt debutår. På begynnelsen av 1990-tallet var Mansell, spesielt i britiske media, ofte kjent som Our Nige.

Hans karriere i Formel 1 strakte seg over 15 sesonger, i tillegg til to sesonger på toppnivået i CART-serien. Mansell er fortsatt den nest mest suksessrike britiske Formel 1-føreren gjennom tidene, etter Lewis Hamilton, når det gjelder antall seiere med 31, og syvende totalt bak Michael Schumacher, Alain Prost, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Ayrton Senna og Fernando Alonso. Han er av Murray Walker, som var Formel 1-kommentator i 50 år, rangert blant topp ti Formel 1-førere igjennom tidene. Wikipedia

71 år
Jostein Gaarder (Forfatter)
1952

Jostein Gaarder (Norge)

Forfatter, filosof

Født:
8. august 1952 (71 år)

Jostein Gaarder er en norsk forfatter. Han fikk stor internasjonal oppmerksomhet etter at han i 1991 utgav suksessromanen Sofies verden, en ungdomsbok om filosofiens historie. Siden har han utgitt flere bestselgere og aktivt deltatt i samfunnsdebatten. Wikipedia

72 år
Louis van Gaal (Fotballtrener)
1951

Louis van Gaal (Kongeriket Nederlandene)

Fotballtrener, fotballspiller

Født:
8. august 1951 (72 år)

Aloysius Paulus Maria (Louis) van Gaal er en nederlandsk trener, som var manager for Manchester United. Han har tidligere vært trener for Ajax, Barcelona, AZ Alkmaar, FC Bayern München og Nederland.

Som profesjonell spiller spilte han på midtbanen for Royal Antwerp, Telstar, Sparta Rotterdam og AZ Alkmaar. Van Gaal startet sin trenerkarriere som assistent i AZ Alkmaar. Han var så assistent under Leo Beenhakker i Ajax, og tok deretter over som hovedtrener i 1991. Under hans ledelse vant klubben Eredivisie (tre ganger), UEFA-cupen og Mesterligaen. Van Gaal flyttet videre til Barcelona i 1997 og vant ligaen der to ganger samt en Copa del Rey. Etter dette vant han Eredivisie med AZ Alkmaar i 2008–09. Han ble ansatt som trener for Bayern München i 2009, hvor han vant ligaen og kom til finalen i Mesterligaen. I 2012 ble han for andre gang trener for det nederlandske landslaget. 19. mai 2014 skrev han under på en treårskontrakt for Manchester United.

Van Gaal er kjent for sin angrepsfotball Totalfotball, utviklet av Ajax og det nederlandske landslaget på 1970-tallet. Wikipedia

73 år
Martine Aubry (Politiker)
1950

Martine Aubry (Frankrike)

Politiker

Født:
8. august 1950 (73 år)

Martine Aubry er en fransk politiker. Siden mars 2001 har hun vært borgermester i Lille, og i november 2008 ble hun valgt til leder av det franske sosialistpartiet (PS), et verv hun ionnehadde til 2012. Wikipedia

75 år
Rune Larsen (Programleder)
1948

Rune Larsen (Norge)

Programleder, Musiker, musikkprodusent

Født:
8. august 1948 (75 år)

Rune Larsen er en norsk musiker, programleder og produsent som kanskje er mest kjent for musikkprogrammer på NRK som Lollipop, Noteknekk og Absolutt norsk. Wikipedia

86 år
Dustin Hoffman (Skuespiller)
1937

Dustin Hoffman (USA)

Skuespiller

Født:
8. august 1937 (86 år)

Dustin Lee Hoffman er en amerikansk skuespiller. Han er blitt nominert til Oscar syv ganger og har vunnet to, for Kramer mot Kramer og Rain Man (i rollen som Raymond). Hoffman har også vunnet Golden Globe seks ganger, British Academy Film Awards (BAFTA) tre ganger og Emmy Award én gang.

Han er også kjent fra filmer som Maratonmannen, Asfalt-cowboy, Alle presidentens menn, Tootsie og gjennombruddsfilmen Manndomsprøven. Hoffman etablerte seg raskt som en av Hollywoods store skuespillere på 1970-tallet. Hoffman er kjent for sine grundige forberedelser av de rollefigurene han fremstiller. Wikipedia

50 år
Cornelis Vreeswijk (Forfatter)
1937 - 1987

Cornelis Vreeswijk (Kongeriket Nederlandene)

Forfatter, skuespiller, komponist, skribent, lyriker, gitarist

Født:
8. august 1937 (86 år siden)

Døde:
12. november 1987 (50 år) (36 år siden)

Cornelis Vreeswijk var en nederlandsk trubadur, komponist og poet som skrev og sang på svensk. Etter sin død er han blitt ansett som en av Sveriges største sangere sammen med Carl Michael Bellman og Evert Taube. Vreeswijk vokste opp i Nederland og i en alder av tolv år flyttet han med familien til Sverige. Han ble ikke svensk statsborger.

Han ble populær i Sverige i løpet av 1960-tallet som balladesanger, låtskriver og skuespiller. Vreeswijk var produktiv til sin død, og utover sine egne komposisjoner spilte han blant annet tolkninger av Carl Michael Bellman, Victor Jara, Povel Ramel, Evert Taube og Lars Forssell. Han spilte også mange konserter og var på mange turneer. Med sine tekster og sin musikk, var han i Sverige en svært høyt elsket visesanger. Wikipedia

78 år
Alija Izetbegović (Advokat)
1925 - 2003

Alija Izetbegović (Bosnia-Hercegovina)

Advokat, filosof, politiker, skribent, politisk kommissær

Født:
8. august 1925 (98 år siden)

Døde:
19. oktober 2003 (78 år) (20 år siden)

Alija Izetbegović var en bosnjak aktivist, filosof, forfatter og politiker. Han var president i Bosnia-Hercegovina fra 1990 til 1996, og medlem av Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (Bosnia-Hercegovinas presidentskap). Han skrev flere bøker, en av de mest kjente var Islam mellom øst og vest. Meningene om ham er delte. Hans liv og historie er sterkt delt mellom de tre sidene i den bosniske krigen. Wikipedia

78 år
Agnar Mykle (Forfatter)
1915 - 1994

Agnar Mykle (Norge)

Forfatter, dukkespiller, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Agnar Myklebust

Født:
8. august 1915 (108 år siden)

Døde:
15. januar 1994 (78 år) (30 år siden)

Agnar Mykle var en norsk forfatter og dukketeaterkunstner. Hans mest berømte bøker, romanene Lasso rundt fru Luna og Sangen om den røde rubin, er blitt stående som høydepunkter i norsk litteraturhistorie. Den sistnevnte romanen førte til at Mykle i 1956–57 sammen med Gyldendal forlag ble straffeforfulgt på grunn av bokens påståtte pornografiske innhold. Dette førte til en omfattende rettergang i årene 1956–1957, en prosess som siden har blitt omtalt som Myklesaken. Mykle ble frifunnet, men rettssaken synes å ha påført ham store påkjenninger, og siden publiserte han få bøker. Wikipedia

82 år
Paul Dirac (Fysiker)
1902 - 1984

Paul Dirac (Sveits)

Fysiker, matematiker, teoretisk fysiker, professor, forsker, akademiker, underviser, lærer, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Adrien Maurice Dirac

Født:
8. august 1902 (121 år siden)

Døde:
20. oktober 1984 (82 år) (39 år siden)

Paul Adrien Maurice Dirac var en britisk fysiker. Etter studier ved Saint John's College i Cambridge ble Dirac lucasiansk professor i matematikk ved University of Cambridge i 1932. Allerede mens han enda var student, så han for seg en særdeles elegant formalisme, som ga en ny forklaring av hva kvanteteoriens kvantetilstander egentlig er, ved å identifisere dem med vektorer i et Hilbertrom. Denne formalismen gjorde det mulig å forene de to formuleringene av kvantemekanikken som forelå på dette tidspunktet, nemlig Schrödinger og de Broglies bølgemekanikk og Heisenbergs matriseformulering.

Dirac er en av grunnleggerne av den relativistiske kvantemekanikken: Bølgeligningen oppkalt efter Dirac, er den første formulering av kvanteteorien som er i overensstemmelse med relativitetsprinsippet. Med utgangspunkt i sin relativistiske bølgeligning forutsa Dirac eksistensen av positronet, en hypotese som senere ble bekreftet ved antimateriens oppdagelse.

Dirac bidrog også til utarbeidelsen av teorien for de statistiske egenskapene til kvantepartikler med halvtallig spinn, som kalles Fermi-Dirac statistikk. Se under Fermion.

Dirac mottok sammen med Erwin Schrödinger Nobelprisen i fysikk i 1933. Hans bok The Principles of Quantum mechanics (1930) er en av kvanteteoriens mest grunnleggende bøker. Wikipedia

84 år
Emilie Flygare-Carlén (Forfatter)
1807 - 1892

Emilie Flygare-Carlén (Sverige)

Forfatter

Født:
8. august 1807 (216 år siden)

Døde:
5. februar 1892 (84 år) (132 år siden)

Emilie Flygare-Carlén var en svensk forfatter.

Emilie Flygare-Carlén tematiserte i sine tidlige romaner enkle menneskers liv og brukte ofte kystsamfunnet i Bohuslän der hun vokste opp som bakgrunn (Rosen på Tistelön, Pål Värning, Enslingen på Johannisskäret, Jungfrutornet og Ett köpmanshus i skärgården).

I senere romaner hentet hun handlingen fra middel- og overklassen (Fosterbröderna, Fideikommisset, Ett år, En nyckfull kvinna, Kamrer Lassman, og Vindskuporna).

Hennes bøker er oversatt til flere språk. Wikipedia

Dødsfall

80 år
Per Jansen (Skuespiller)
1941 - 2022

Per Jansen (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Per Johan Jansen

Født:
14. desember 1941 (82 år siden)

Døde:
8. august 2022 (80 år) (1 år siden)

Per Johan Jansen var en norsk skuespiller.

Han gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1965, og spilte siden ved en rekke teatre, blant annet Det norske teatret, Oslo Nye Teater, Hålogaland Teater, Nationaltheatret og Den Nationale Scene. Har var dessuten aktiv i både Riksteatret og Fjernsynsteatret.

Jansen filmdebuterte i Klimaks i 1965. Etter den tid har han medvirket i blant annet Balladen om mestertyven Ole Høiland (1970), Kjærleikens ferjereiser (1979), Hud (1986), Drømmeslottet (1986), En håndfull tid (1990), Høyere enn himmelen (1993), Den som frykter ulven (2004), En folkefiende (2005) og Varg Veum – Bitre blomster (2007).

Jansen er også kjent fra diverse TV-serier. Han hadde roller i blant annet Brødrene Dal og spektralsteinene, Vertshuset den gyldne hale og Fortuna. Han spilte dessuten en av de mest sentrale rollene i slektskrøniken Vestavind på NRK.

Per Jansen døde 8. august 2022, etter kort tids sykeleie. Wikipedia

73 år
Olivia Newton-John (Skuespiller)
1948 - 2022

Olivia Newton-John (Storbritannia)

Skuespiller, sanger

Født:
26. september 1948 (75 år siden)

Døde:
8. august 2022 (73 år) (1 år siden)

Olivia Newton-John var en britiskfødt australsk sanger og skuespiller best kjent for rollen som Sandy i filmen Grease fra 1978. Hun representerte også Storbritannia i Eurovision Song Contest i 1974.

Newton-John ble født i Cambridge i England, men i 1954 flyttet familien til Australia. Faren stammet fra Wales og arbeidet som tysklærer i Cambridge og deretter Melbourne. Hennes tyske mor, Irene Newton-John, født Born, var datter av den verdensberømte tyske atomfysikeren og nobelprisvinneren Max Born.

Olivia Newton-John viste tidlig stor begeistring for å synge. Som tolvåring vant hun en konkurranse, og på skolen grunnla hun jentegruppen Sol Four.

17 år gammel hadde hun sin første opptreden i en film, Funny Things Happen Down Under (1965), hvor hun sang «Christmas Time Down Under». Kort etter deltok hun i en talentkonkurranse og vant førsteprisen, en reise til England, hvor hun fikk platekontrakt på Decca og utga sin første singel, «Till You Say You'll Be Mine», i 1966. Oppfølgeren lot vente på seg i fem år, og «If Not For You» ble hennes gjennombrudd. Karrieren tok av og mange store hits fulgte; «Let Me Be There», «If You Love Me Let Me Know», «I Honestly Love You», «Have You Never Been Mellow», «Please Mr Please» samt mange flere. I 1972 spilte hun i «komihumormusikalen» Kofferten, en samproduksjon mellom Sveriges Radio, BBC, Yle og NRK.

I 1974 deltok hun i Eurovision Song Contest for Storbritannia med låten «Long Live Love». Konkurransen fant sted i Brighton i Storbritannia, og Newton-John endte på delt fjerdeplass.

Hun fikk sin skuespillerdebut i Grease (1978) sammen med blant andre John Travolta. Det var Travolta som innstendig ba om at hun måtte få rollen. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Etter Grease, endret hun image fra vise-country til en mer pop/rock-stil med albumet Totally Hot. Flere hits skulle følge de nærmeste årene; «A Little More Love», «Xanadu», «Magic», «Physical» (hennes aller største hit som lå ti uker som nummer 1 i USA), «Heart Attack» med flere. Sin siste store hitsingel hadde hun i 1983–84 med «Twist of Fate», som nådde femteplass på den amerikanske Billboard-lista.

I 1992 ble Newton-John rammet av brystkreft. Hun kom seg etter kreftutbruddet, og profilerte seg senere som en forkjemper for forskning på brystkreft. I 2017 avslørte hun at hun igjen hadde blitt syk, og i 2019 at brystkreften hadde spredd seg og var på siste stadium. Hun avslørte også at hun hadde vært rammet av et kreftutbrudd i 2013. Newton-John døde av brystkreft på sin ranch i Sør-California 8. august 2022, i en alder av 73 år. Wikipedia

81 år
Glen Campbell (Musiker)
1936 - 2017

Glen Campbell (USA)

Musiker, gitarist, sanger, skuespiller, låtskriver, programleder, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Glen Travis Campbell

Født:
22. april 1936 (88 år siden)

Døde:
8. august 2017 (81 år) (6 år siden)

Glen Travis Campbell var en amerikansk country- og popsanger og gitarist som er mest kjent for en rekke hitsanger på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet. Wikipedia

74 år
Karen Black (Skuespiller)
1939 - 2013

Karen Black (USA)

Skuespiller, dramatiker, vokalist

Født:
1. juli 1939 (84 år siden)

Døde:
8. august 2013 (74 år) (10 år siden)

Karen Black var en amerikansk film- og teaterskuespiller.

Black studerte ved Northwestern University i Evanston, Illinois i to år før hun flyttet til New York hvor hun deltok i en rekke såkalte Off Broadway-produksjoner.

Blacks første oppsetning på Broadway kom i 1965, og hun fikk gode anmeldelser. Hennes filmdebut fant sted i 1960, men hennes første filmrolle av betydning var i You're a Big Boy Now, regissert av Francis Ford Coppola fra 1966.

Black fikk sitt filmgjennombrudd i filmen Easy Rider fra 1969. Etter dette ble hun nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle i 1970 for sin innsats i Five Easy Pieces og medvirket i Alfred Hitchcocks siste film, Arven. Totalt var hun med i mer enn 100 filmer, og en av de som har fått mest oppmerksomhet de siste årene har vært House of 1000 Corpses.

Black fikk Golden Globe for sin innsats i Five Easy Pieces og Den store Gatsby.

Hun døde 8. august 2013 av kreft. Wikipedia

84 år
Patricia Neal (Skuespiller)
1926 - 2010

Patricia Neal (USA)

Skuespiller

Født:
20. januar 1926 (98 år siden)

Døde:
8. august 2010 (84 år) (13 år siden)

Patricia Neal var en amerikansk skuespiller som vant en Oscar for rollen som Alma Brown i filmen Villstyringen Hud (Hud).

Neal debuterte på Broadway i 1946, og var med i sin første film i 1949. Hun skrev selvbiografien As I am som ble utgitt i 1988. Neal ble rammet av slag i 1965, men kunne fortsette sitt arbeid med film fra 1968.

Neal var gift med forfatteren Roald Dahl fra 1953 til 1983. De fikk fem barn: Olivia Twenty, som døde av meslinger og inflamsjon i en alder av syv år, Chantal Sophia «Tessa», som har blitt forfatter, Theo Matthew, Ophelia Magdalena og Lucy Neal som er filmmanuskriptforfatter. Wikipedia

26 år
Daniel Jarque (Fotballspiller)
1983 - 2009

Daniel Jarque (Spania)

Fotballspiller

Født:
1. januar 1983 (41 år siden)

Døde:
8. august 2009 (26 år) (14 år siden)

Daniel Jarque González, mest kjent som Jarque, var en spansk fotballspiller som inntil sin død spilte midtback for Espanyol. Han ble hedret av Iniesta under finalen i VM 2010.

Den 8. august 2009 døde Daniel Jarque av en hjertesvikt mens han og klubben var på treningsleir i Coverciano (Italia). Han døde mens han pratet med sin kjæreste på telefon. Hun var gravid i 8. måned. Wikipedia

71 år
Arne Myrdal (Politisk aktivist)
1935 - 2007

Arne Myrdal (Norge)

Politisk aktivist

Født:
2. november 1935 (88 år siden)

Døde:
8. august 2007 (71 år) (16 år siden)

Arne Johannes Myrdal var en norsk innvandringsmotstander, politisk aktivist og høyreekstremist. Han ble mest kjent for sin harde motstand mot innvandring i Norge på begynnelsen av 1990-tallet og de virkemidler han benyttet for å fremme saken. Han ble i 1990 dømt til ett års fengsel for å ha planlagt å sprenge asylmottaket på Tromøy. Høsten 1991 holdt han en tale på Youngstorget som fikk svært mye oppmerksomhet. Hans rolle i gateslaget i Brumunddal sommeren 1991 fikk også stor medieoppmerksomhet.

I 1987 var han med på å stifte Folkebevegelsen mot innvandring, og han var bevegelsenes første leder. Han var lokalpolitisk aktiv for Arbeiderpartiet på 1960-tallet, men på grunn av stridigheter gikk han ut og stiftet Øyestad frie Arbeiderparti. På begynnelsen av 1980-tallet var han medforfatter av en kontroversiell bygdebok som fikk medieomtale i VG flere ganger. Wikipedia

96 år
Fay Wray (Skuespiller)
1907 - 2004

Fay Wray (Canada)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Vina Fay Wray

Født:
15. september 1907 (116 år siden)

Døde:
8. august 2004 (96 år) (19 år siden)

Vina Fay Wray var en canadisk-amerikansk skuespiller.

Fay Wray ble født på en ranch nær Cardston i den kanadiske provinsen Alberta. Foreldrene var mormonere, Elvina Marguerite Jones fra Salt Lake City, og Joseph Heber Wray, fra Kingston upon Hull i England. Hun var et av seks barn. Hennes bestefar, Daniel Webster Jones, var en mormonsk pioner.

Falilien flyttet tilbake til Salt Lake City i 1912 og deretter til Lark, også i Utah, i 1914. I 1919, var familien tilbake Salt Lake City. Men så flyttet de til Hollywood i California, der Fay gikk på Hollywood High School.

Gjennom en skuespillerkarriere som strakte seg over 57 år, hadde Wray oppnådd internasjonal stjernestatus som skuespiller med flere roller i skrekkfilmer. Dette førte til at mange vurderer henne som den første «Skrekkdronningen».

Etter å ha debutert i en rekke mindre roller, fikk Wray medieoppmerksomhet etter å bli valgt som en av «WAMPAS Baby Stars». Dette førte til Wray signert kontrakt med Paramount Pictures som tenåring. Der spilte hun i mer enn et dusin filmer. Hennes største rolle blir regnet for å være King Kong fra 1933. Etter suksessen med King Kong, dukket Wray opp i en rekke små filmer og roller på TV, som ledet opp til hennes siste rolle i 1980.

I 2004 ble Wray kontaktet av regissør Peter Jackson da det skulles produseres en reproduksjon av suksess-filmen King Kong. Her møtte hun Naomi Watts, som denne gangen skulle spille rollen som Ann Darrow, som Wray opprinnelig hadde spilt på 1930-tallet.

Før filmingen av nyproduksjonen startet døde imidlertid Wray av naturlige årsaker den 8. august 2004, i sin leilighet på Manhattan. Hun var da 96 år gammel, og bare 38 dager unna å feire sin 97. bursdag. Wray ble gravlagt på Hollywood Forever Cemetery i Hollywood i California.

To dager etter Wrays død, ble lysene på Empire State Building slukket i 15 minutter til minne om henne. Wray var gift tre ganger – med forfatterne John Munken Saunders og Robert Riskin og med nevrokirurg dr. Sanford Rothenberg. Et ekteskap som varte fra 28. januar 1919 til 4. januar 1991. Hun etterlot seg tre barn: Susan Saunders, Victoria Riskin og Robert Riskin Jr. Hun ble statsborger i USA i 1935. Wikipedia

43 år
Helmuth Stieff (Motstandskjemper)
1901 - 1944

Helmuth Stieff (Tyskland)

Motstandskjemper, Offiser, politiker

Født:
6. juni 1901 (123 år siden)

Døde:
8. august 1944 (43 år) (79 år siden)

Helmuth Stieff var en tysk offiser i Wehrmacht som skulle ta livet av Adolf Hitler ved selvmordsbombing, men som ombestemte seg i siste øyeblikk. Wikipedia

57 år
Erich Hoepner (Motstandskjemper)
1886 - 1944

Erich Hoepner (Tyskland)

Motstandskjemper, soldat, offiser

Født:
14. september 1886 (137 år siden)

Døde:
8. august 1944 (57 år) (79 år siden)

Erich Hoepner, var tysk general under andre verdenskrig og sentral i motstandskampen mot Adolf Hitler. Wikipedia

62 år
Adolph Tidemand (Kunstmaler)
1814 - 1876

Adolph Tidemand (Norge)

Kunstmaler

Født:
14. august 1814 (209 år siden)

Døde:
8. august 1876 (62 år) (147 år siden)

Adolph Tidemand var en norsk maler. Flere av hans verk regnes for å være blant de mest kjente fra norsk nasjonalromantikk på 1840- og 1850-tallet. I særklasse står «Brudeferd i Hardanger» (1848) som han laget sammen med Hans Fredrik Gude. Verdt å nevne er også «Haugianerne» (1852). Tidemand var sammen med blant andre Hans Gude sentral i det som kom til å bli kjent som Düsseldorfskolen. Wikipedia

<<
8. August
>>