Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

9. November

Om dagen

9. November er dag 314 i 2024, og er i uke 45. Det er 52 dager igjen av året.
Kambodsjas nasjonaldag (Løsrevet fra Frankrike i 1953)

Historie

6 år siden

2017: Journalist og politiker Grete Berget, dør av brystkreft med spredning, 63 år gammel

Grete Anni Berget var en norsk journalist og Ap politiker.

Hun var informasjonssjef ved statsministerens kontor i 1988, personlig rådgiver for Gro Harlem Brundtland i 1989, barne- og familieminister fra 1991 til 1996, og informasjonssjef i Arbeiderpartiet fra 1998 til 2001. Som barne- og familieminister fremmet hun for våren 1993 lovforslaget om en egen fedrekvote for fødselspermisjon.

Hun ble i 2002 rådgiver i Europabevegelsen, og var fra 2003 til 2009 organisasjonens generalsekretær.

Fra 2010 var hun senior presserådgiver i informasjonsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet .

Hun var gift med Per Ritzler. Wikipedia
17 år siden

2006: Den amerikanske journalisten Ed Bradley, best kjent fra «60 Minutes», dør av leukemi, 65 år gammel

Ed Bradley var en amerikansk journalist og reporter for CBS-programmet 60 Minutes.

Bradley begynte som journalist under opptøyene i Philadelphia i 1960-årene. Han ble ansatt i CBS i 1967, hvor han den første tiden jobbet med radio. I 1972 ble han overført til Vietnam for å dekke Vietnamkrigen. I denne tiden ble han såret av en granat. Etter Vietnam var han i perioden 1978-81 sjefskorrespondent for nyhetsprogrammet CBS Reports (etterhvert omdøpt til CBS Reports with Ed Bradley). Han ble fra 1981 en del av staben i 60 Minutes.

Bradley døde av leukemi i 2006, 65 år gammel. Wikipedia
19 år siden

2004: Stieg Larsson, best kjent som forfatteren bak kriminal-romanene i «Millennium»-serien, dør av hjerteinfarkt

Stieg Larsson, døpenavn Karl Stig-Erland Larsson, var en svensk forfatter, journalist og redaktør.

Larsson arbeidet i 20 år som nyhetsgrafiker og journalist i Tidningarnas Telegrambyrå. I sitt virke som journalist og sakprosaforfatter var han særlig kjent for sitt engasjement mot høyreekstremisme og rasisme. Han var en av initiativtagerne til stiftelsen eXpo med formål å «studere og kartlegge antidemokratiske, høyreekstreme og rasistiske tendenser i samfunnet». De siste årene av sitt liv arbeidet han som sjefredaktør for stiftelsens tidsskrift Expo. Larsson var én av Sveriges og Europas fremste eksperter på høyreekstremisme og nynazisme.

Før han begynte å skrive kriminalromaner, manifesterte Larssons interesse for sjangerlitteratur seg først og fremst gjennom at han tidlig i livet utga science fiction-fanziner. Han satt lenge i styret for og ble tilsist (1980) formann i Skandinavisk förening för science fiction.

På 2000-tallet forfattet Larsson kriminalromaner under samlenavnet Millennium-serien, med en handling vevd rundt det umake paret Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Ingen av bøkene var utgitt før Larssons død, men da den første (Män som hatar kvinnor, 2005) kom et år etter dødsfallet ble den en øyeblikkelig bestselger. Romanen ble belønnet med Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glassnøkkelen. En fjerde bok i serien var påbegynt da Larsson døde brått av hjerteinfarkt, men familien har blitt enige om at den ikke vil bli publisert.

28. mai 2008 sendte SVT1 dokumentaren «Uppdrag granskning: Milleniummiljonerna». Det handlet om Larsson og konflikten i familien etter hans bortgang. Grunnet drapstrusler fra svenske nynazister og behovet for å holde seg skjult, giftet Stieg Larsson og arkitekten Eva Gabrielsson seg aldri. Ettersom de ikke var gift, var ikke Gabrielsson arveberettiget. Hun fikk kun halvparten av leiligheten som paret hadde bodd i.

Faren og broren fikk rettighetene til Larssons litteratur. Innen sin død rakk Larsson nesten å bli ferdig med en fjerde bok i Millennium-serien. Etter å ha kranglet lenge om rettighetene, har familien og Gabrielsson blitt enige om ikke å utgi boken. 17. desember 2013 ble det kjent at svenske David Lagercrantz skal skrive den fjerde boken i Millenium-serien. Wikipedia
34 år siden

1989: Berlinmuren faller etter å ha delt Berlin i 28 år. Folk på begge sider går løs på muren med hammer og slegge

Berlinmuren var en 45,1 km lang fysisk sperre av betong, piggtråd og elektriske gjerder satt opp av de østtyske myndighetene i DDR fra 13. august 1961 som skilte Vest-Berlin fra Øst-Berlin og resten av DDR. Formålet med muren var offisielt å beskytte DDRs innbyggere mot fascisme (østblokklandene mente at de kapitalistiske NATO-landene, og i særdeleshet Vest-Tyskland, var fascistiske). Den virkelige årsaken for byggingen av muren var å forhindre at befolkningen flyktet til Vesten. Muren falt 9. november 1989, under den demokratiske revolusjonen mot diktaturet i DDR, og det er få spor igjen etter den. Kun enkelte plasser er det tegn etter den, den dag idag.

Berlinmuren falt om natten mellom torsdag 9. november og fredag 10. november 1989. Årsakene til murens fall var det sterke presset fra befolkningen om å innføre reisefrihet og den økende flukten fra DDR til Vest-Tyskland, delvis gjennom ambassader i forskjellige østeuropeiske land og delvis gjennom Ungarn, som hadde åpnet sin grense til Østerrike. Murens fall ble utløst gjennom en pressekonferanse holdt av politbyråmedlemmet Günter Schabowski, som ble overført direkte i fjernsyn. Schabowski leste på slutten av pressekonferansen ca. kl. 18:57 opp en ministerrådsbeslutning om et nytt reisereglement. Det viste seg imidlertid senere at beslutningen ennå ikke var formelt vedtatt. Sammen med Schabowski var Helga Labs, Gerhard Beil og Manfred Banaschak, alle medlemmer av SEDs sentralkomité.

Beslutningen Schabowski leste opp lød: «Privatreisen nach dem Ausland können ohne Vorliegen von Voraussetzungen – Reiseanlässe und Verwandtschaftsverhältnisse – beantragt werden. Die Genehmigungen werden kurzfristig erteilt. Die zuständigen Abteilungen Pass- und Meldewesen der VP – der Volkspolizeikreisämter – in der DDR sind angewiesen, Visa zur ständigen Ausreise unverzüglich zu erteilen, ohne dass dafür noch geltende Voraussetzungen für eine ständige Ausreise vorliegen müssen. Ständige Ausreisen können über alle Grenzübergangsstellen der DDR zur BRD erfolgen...». På spørsmål fra en journalist, trolig Riccardo Ehrmann fra det italienske nyhetsbyrået ANSA, om når reglene trådte i kraft, svarte Schabowski «ab sofort» (med en gang).

Etter at flere vesttyske radio- og fjernsynsstasjoner hadde meldt at «muren er åpen» samlet det seg flere tusen østberlinere ved grenseovergangene og forlangte at muren skulle åpnes. På dette tidspunktet var hverken grensetroppene eller Stasis passkontrollenheter informert om nye regler. Uten konkrete ordrer å forholde seg til, og under press fra folkemassene, valgte grensevaktene ved Bornholmer Straße først å åpne grenseovergangen, og senere ble flere grenseoverganger i Berlin og andre steder ved den tysk-tyske grensen åpnet. Sent om natten fulgte flere åpningen på fjernsyn og begav seg mot grenseovergangene. Men den store stormen av folkemasser fra øst til vest kom om formiddagen den 10. november.

Østberlinerne ble begeistret mottatt i Vest-Berlin. De fleste kneiper serverte gratis øl, og fremmede mennesker falt hverandre om halsen. Under euforien klatret mange vestberlinere opp på muren, og Brandenburger Tor, som før hadde vært utilgjengelig, ble åpen for alle. Da nyheten om murens fall ble kjent avbrøt nasjonalforsamlingen i Bonn den pågående sesjonen og sang nasjonalhymnen.

Murens fall var en fremragende begivenhet i verdenshistorien, og ble bl.a. feiret med en konsert av Leonard Bernstein julaften 1989. Roger Waters framførte Pink Floyd sitt album The Wall (fra 1979) på Potsdamer Platz, som tidligere hadde vært ingenmannsland ved muren, den 21. juli 1990. The Wall beskriver en psykologisk mur, men er også et svært politisk verk som trekker flere linjer til Berlinmuren. Muren er et fysisk symbol på splittelse, og er brukt bevisst til å skildre menneskenes behov for å ha makt og kontroll. Waters-konserten på Potsdamer Platz var en av verdenshistoriens største rockekonserter, med gjesteartister som Bon Jovi, Bryan Adams, Sinéad O'Connor og Van Morrison.

Etter at kommunistregimet falt sammen ble muren i løpet av kort tid revet, og det er i dag få spor igjen etter den. Det er imidlertid markert på bakken hvor den gikk. Wikipedia
85 år siden

1938: Krystallnatten starter! Nazi-Tysklands første storstilte voldshandling mot jødene begynner

Krystallnatten er betegnelsen på natten mellom 9. november og 10. november 1938, og markerer starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Tyskland. Nasjonalsosialistene innledet da omfattende pogromer i Tyskland og Østerrike. 1400 synagoger ble brent ned og over 7500 butikker ble vandalisert. I tillegg ble 91 jøder drept og omtrent 30.000 jøder ført til konsentrasjonsleirer, hovedsakelig til Buchenwald, Dachau og Sachsenhausen.

10. november var fortauene fulle av knust glass fra de jødiske forretningene, og dette gjorde at aksjonene ble gitt navnet krystallnatten av nazistene. Etter krystallnatten ble de tyske og østerrikske jødene ilagt en kollektiv bot på én milliard mark, tilsvarende 4000 mark for hver enkelt jøde. Wikipedia

Fødsler

33 år
Ingvild Flugstad Østberg (Langrennsløper)
1990

Ingvild Flugstad Østberg (Norge)

Langrennsløper, fotballspiller

Født:
9. november 1990 (33 år)

Ingvild Flugstad Østberg er en norsk langrennsløper som representerer Gjøvik Skiklubb. Hun har to OL-gull og ett VM-gull og vant Tour de Ski sammenlagt i 2019. Hun vant verdenscupen sammenlagt sesongen 2018/19.

Østberg debuterte i verdenscupen i Drammen 5. mars 2008. Hun tok gull på jaktstart, 7,5 + 7,5 km under NM på ski 2009 og tok fire gull i junior-VM samme år. Tilsammen har hun vunnet sju gull og tre sølv i junior-VM, noe som er rekord. Hun har også et U23-VM-gull i dobbel jaktstart fra 2011 i Otepää, Estland.

I Vinter-OL i Sotsji 2014 tok Østberg sølv i den individuelle sprinten bak Maiken Caspersen Falla og gull i lagsprinten sammen med Marit Bjørgen.

Østberg tok sin første individuelle verdenscupseier på sprinten i Davos 14. desember 2014. Hun fulgte opp med å vinne sin andre verdenscupseier en måned senere på den klassiske sprinten i Otepää 17. januar 2015.

I VM 2015 i Falun tok hun gull sammen med Maiken Caspersen Falla i lagsprint fristil. Hun ble nummer to sammenlagt i verdenscupen 2015/16.

Under Ski-VM 2017 i Lahtis opplevde Østberg en formsvikt, og hun ble også vraket på stafettlaget til fordel for Maiken Caspersen Falla. Hun ble nummer tre sammenlagt i verdenscupen 2016/17 etter at hun lenge lå som nummer to.

I Vinter-OL 2018 i Pyeongchang tok hun gull i 4 x 5 km stafett sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga og Marit Bjørgen.

Den 6. januar 2019 ble hun vinner av Tour de Ski 2018/19, hennes første sammenlagtseier i konkurransen. Hun vant fire etappeseire i konkurransen. Under VM 2019 i Seefeld tok Østberg bronse i lagsprint klassisk der hun gikk sammen med Maiken Caspersen Falla. Wikipedia

40 år
Caroline Flack (Programleder)
1979 - 2020

Caroline Flack (Storbritannia)

Programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Caroline Louise Flack

Født:
9. november 1979 (44 år siden)

Døde:
15. februar 2020 (40 år) (4 år siden)

Caroline Louise Flack var en engelsk programleder fra radio og TV. Hun begynte sin karriere som skuespillerinne, med hovedrollen i «Bo Selecta!» i 2002 og har siden presentert forskjellige ITV2 spin-off show som «I'm a Celebrity...Get Me Out of Here! NOW!» fra 2009 til 2010 og «Xtra Factor» fra 2011 til 2013. Wikipedia

49 år
Sven Hannawald (Skihopper)
1974

Sven Hannawald (Tyskland)

Skihopper, fotballspiller, racerfører

Født:
9. november 1974 (49 år)

Sven Hannawald er en tysk tidligere skihopper.

I sesongen 1998/99 kom han på 5.-plass i verdenscupen sammenlagt. I 2000 ble han for første gang verdensmester i skiflyging i Vikersund.

Vinteren 2001/2002 ble Hannawalds største sesong. Som første hopper i historien vant han alle fire enkeltrennene i den tysk-østerrikske hoppuka. Som første hopper forsvarte han verdensmestertittelen i skiflyging, og under OL i Salt Lake City vant han gull i lagkonkurransen og sølv individuelt. I verdenscupen kom han på 2.-plass.

I sesongen 2003/2004 gikk det tyngre enn ventet, det beste resultatet ble 4.-plass i Trondheim.

Våren 2004 ble det kjent at Hannawald led av såkalt utbrenthet, og at han mottok behandling på en spesialklinikk. Han la offisielt opp i 2006, etter to års fravær fra verdenscupen. Han orket ikke å trene seg opp igjen, og jobber nå som ekspertkommentator for tysk fjernsyn. Hannawald bor i Berlin. Wikipedia

64 år
Morten Røhrt (Skuespiller)
1954 - 2019

Morten Røhrt (Norge)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Morten Ralph Røhrt

Født:
9. november 1954 (69 år siden)

Døde:
30. mars 2019 (64 år) (5 år siden)

Morten Ralph Røhrt var en norsk skuespiller som var fast ansatt i en årrekke ved Oslo Nye Teater. Han spilte blant annet i såpeserien Hotel Cæsar på TV 2.

Røhrt var utdannet ved Statens teaterhøgskole (1977), hvor han også var lærer (fra 1991). Han arbeidet ved Den Nationale Scene, Nationaltheatret og Rogaland Teater. Han var fra 1992 ansatt ved Oslo Nye Teater.

Han medvirket også i NRKs serie Fortuna i 1993, samt i filmen When the Light Comes i 1998. Stemmen hans er meget karakteristisk, og man kan høre ham daglig i flere radioreklamer. Han hadde en rekke frilansoppdrag innen teater, film, radio og TV (blant annet Cato Halvorsen i Hotel Cæsar). Han ble ofte benyttet i lydbøker og som dubber av film, og underviste også i innlesning av lydbøker.

I 2009 opptrådte Røhrt i den 45 minutter lange enakteren Støv, som er skrevet av Ivo de Figueiredo på grunnlag av hans Bragepris-nominerte roman med samme navn. Skuespillet var regissert av Bentein Baardson og handler om Henrik Wergelands liv. Wikipedia

72 år
Lou Ferrigno (Bodybuilder)
1951

Lou Ferrigno (USA)

Bodybuilder, skuespiller, regissør, manusforfatter

Født:
9. november 1951 (72 år)

Louis «Lou» Jude Ferrigno er en amerikansk bodybuilder og skuespiller best kjent for sin rolle som Marvelfiguren Hulk i tv-serien The Incredible Hulk fra 1978 til 1982, samt en rekke oppfølgere til denne.

Han la på stemmen i filmen The Incredible Hulk i 2008, og hadde dessuten en mindre rolle som sikkershetsvakt i filmen. I 2012 hadde Ferrigno igjen stemmen til Hulken i The Avengers. Han fikk deretter fornyet kontrakten som Hulkens stemme da oppfølgeren The Avengers: Age of Ultron skulle spilles inn. Fra 2000 til 2007 spilte Ferrigno seg selv i komedieserien King of Queens, som hovedpersonen Doug Heffernans nabo.

Like etter fødselen fikk Ferrigno flere øreinfeksjoner som skadet hørselen hans. Han mistet mellom 75 og 80 prosent av hørselen, og har brukt høreapparat siden han var fem år gammel. Ferrigno har uttalt at hørselstapet var medvirkende til at han allerede som liten gutt utviklet en sterk målbevissthet. Wikipedia

73 år
Alf Tande-Petersen (Programleder)
1950

Alf Tande-Petersen (Norge)

Programleder, journalist, forfatter

Født:
9. november 1950 (73 år)

Alf Tande-Petersen, ofte kalt Tande-P., er en norsk programleder, forfatter og journalist.

Tande-Petersen, som i sin ungdom også var modell, begynte å arbeide som journalist i Addresseavisen i 1969, før han ble ansatt som programassistent i Reiseradioen i 1975. Han har også vært ansatt i Dagbladet.

Tande-Petersen har i flere år vært ansatt i NRK, og var programleder for norsk Melodi Grand Prix i 1994, 1996 og 1997.

Han var per 2016 bosatt på Vormsund. Wikipedia

75 år
Joe Bouchard (Musiker)
1948

Joe Bouchard (USA)

Musiker, gitarist, sanger, plateprodusent, låtskriver

Født:
9. november 1948 (75 år)

Joe Bouchard er en amerikansk bassist, vokalist, gitarist og låtskriver. Han var en av grunnleggerne av Blue Öyster Cult, men forlot bandet i 1986. Han har bl.a. bidratt med låter som «Hot Rails to Hell», «Astronomy» (sammen med broren Albert) og «Nosferatu».

I 1997 og 2006 ga han ut plater med sitt band The X Brothers, og i 2001 debutplaten til prosjektet Bouchard, Dunaway And Smith. I 2008 dannet han bandet Blue Coupe sammen med Dennis Dunaway og Albert Bouchard, og de ga ut debutplaten «Tornado on the Tracks» i 2010. Bandnavnet henspiller på musikernes fortid i Blue Öyster Cult (Bouchard-brødrene) og bandet til Alice Cooper (Dennis Dunaway). Joe Bouchard har gitt ut fire soloplater, titulert «Jukebox in My Head» (2009), «Tales from the Island» (2012), «New Solid Black» (2014) og «The Power of Music» (2016), og har ellers jobbet som plateprodusent for andre artister. Han har mastergrad i musikkteori, og har gitt ut lærebøker i gitarspill. Wikipedia

75 år
Bille August (Regissør)
1948

Bille August (Danmark)

Regissør

Født:
9. november 1948 (75 år)

Bille August er en dansk filmregissør. Han er av de svært få som har vunnet Gullpalmen i Cannes flere ganger. Det var for filmene Pelle Erobreren (1987) og Den gode vilje (1991). For førstnevnte vant han dessuten en Oscar for beste utenlandske film.

De aller fleste filmene hans er filmatiseringer av bøker. Som regel skriver han manuskript selv eller i samarbeid med andre. Wikipedia

77 år
Gunnar Fatland (Politiker)
1946

Gunnar Fatland (Norge)

Politiker, banksjef

Fullt navn / Fødenavn:
Gunnar Olav Fatland

Født:
9. november 1946 (77 år)

Gunnar Olav Fatland er en tidligere norsk banksjef og politiker (H). Han var innvalgt på Stortinget fra Rogaland 1985–1997.

Han vokste opp i en arbeiderfamilie, og kommer fra Tau i Strand kommune i Rogaland. Etter handelsskolen tok han en rekke kurs i bankvesen og arbeidsledelse så vel som 1. avdeling juridikum. Han var bankassistent og kontorsjef ved sparebankene i Skånevik og Strand samt konsulent for sparebankene i Rogaland før han ble banksjef i Rogalandsbanken i Jørpeland i 1977. Fatland gikk tilbake til bankvesenet etter sin tid som stortingsrepresentant, og ble regionbanksjef i SpareBank 1 SR-Bank i 1997. Han var banksjef for offentlig sektor i samme bank 2002–2006.

Fatland hadde vært styreformann i Midtbygdens Idrettslag før han var ordfører i Strand kommune 1980–1983. Han var innvalgt på Stortinget fra Rogaland 1985–1997, og satt i Stortingets energi- og industrikomité (senere Stortingets energi- og miljøkomité), bare avbrutt av tiden i Stortingets forbruker- og administrasjonskomité 1987–1988. Som Høyres energipolitiske talsmann ble Fatland en pådriver for utbygging av gasskraftverk. Wikipedia

81 år
Jostein Sæbøe (Forfatter)
1942

Jostein Sæbøe (Norge)

Forfatter, oversetter

Født:
9. november 1942 (81 år)

Jostein Sæbøe er en norsk forfatter og journalist, oversetter og litteraturkritiker. Han er utdannet cand.philol. og har vært ansatt som lektor ved Molde videregående skole, men han er nå pensjonert. Han er en av grunnleggerne av Bjørnsonfestivalen i Molde (1992). Sæbøe har sittet i styret for Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet i perioden 2003-2009 og er nestleder i Foreningen Gunnar Haukebø Kunstsamling. Wikipedia

48 år
Tom Fogerty (Sanger)
1941 - 1990

Tom Fogerty (USA)

Sanger, gitarist, komponist, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Richard Fogerty

Født:
9. november 1941 (82 år siden)

Døde:
6. september 1990 (48 år) (33 år siden)

Thomas Richard «Tom» Fogerty var en amerikansk gitarist og låtskriver. Han er mest kjent som gitarist i Creedence Clearwater Revival fra 1967 til 1971. Han forlot bandet etter uoverensstemmelser med sin lillebror og bandkollega, John Fogerty. Etter tiden i CCR ga han ut en rekke album som soloartist og sammen med bandet Ruby.

Fogerty døde av aids i 1990, trolig etter å ha fått i seg hiv-smittet blod ved en blodoverføring. Wikipedia

73 år
John Persen (Komponist)
1941 - 2014

John Persen (Norge)

Komponist

Født:
9. november 1941 (82 år siden)

Døde:
12. desember 2014 (73 år) (9 år siden)

John Persen var en samisk komponist.

Persen vokste opp i et læstadiansk miljø på Ráigeadja i Porsanger før han begynte å studere. Han var utdannet agronom og tok lærerutdanning i Tromsø (1963–1967), etterfulgt av studier i musikkpedagogikk, satslære og komposisjon ved Musikkonservatoriet i Oslo (1968–1974). Persen studerte også komposisjon under György Ligeti i Tyskland.

Han var studentenes representant i Norsk kulturråds utvalg for opprettelse av statlig musikkhøgskole (1969–1971), ledet aksjonene for opprettelse av Norges musikkhøgskole, var leder for UNM, Ung Nordisk Musikkfest (1970–1973) og formann i Ny Musikk (1973-1976). Sammen med Olav Anton Thommessen var han initiativtaker for opprettelse av Norsk Musikkinformasjon på første halvdel av 1970-tallet. Videre var han styremedlem i Norsk Musikkinformasjon i flere perioder på 1970- og 1980-tallet samt en av initiativtakerne til, og leder for, aksjonskomiteen for Kunstneraksjonen 1974 , initiativtaker og leder for musikk- og teatersommerskolen For Full Musikk1979 –1984), styremedlem i Norsk Komponistforenings plateselskap Norsk Musikkproduksjon (1986–87), konstituert direktør for Norsk Musikkproduksjon (1987), initiativtaker og festivaldirektør for ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival (1990–1994), manager for Oslo Sinfonietta (1995-2001) og direktør for Norsk Musikkinformasjon (2001).

Persen var siden 1968 en deltaker og debattant i norsk musikk- og kulturliv, både som foredragsholder og skribent i tidsskrifter og aviser.

Som komponist er John Persen kanskje mest kjent for operaen Under kors og krone (1985), et aldri oppført bestillingsverk for Den Norske Opera & Ballett basert på det blodige Kautokeino-opprøret i 1852, og for orkesterverket Over kors og krone, med utgangspunkt i det samme materialet og urfremført av Oslo-Filharmonien i 1999. I 1977 vant han en av prisene i Komponistkonkurransen i forbindelse med åpningen av Oslo Konserthus med orkesterverket čSv. Tittelen er en samisk forkortelse og betyr «Våg å vise at du er same». Wikipedia

84 år
Stein Viksveen (Journalist)
1939

Stein Viksveen (Norge)

Journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Stein Ingemann Viksveen

Født:
9. november 1939 (84 år)

Stein Ingemann Viksveen er en norsk journalist. Han ble siktet for spionasje for DDR i 1999 (Viksveen-saken), men saken ble henlagt «etter bevisets stilling». Han er bror av tidligere sjefredaktør Thor Viksveen i NTB.

Viksveen begynte sin journalistkarriere i Bonn i 1962. Senere ble han fast tilknyttet Arbeiderbladet. Han jobbet i den tyske radiokanalen Deutschlandfunks norske redaksjon i perioden 1966–1973, med base i Köln og var de siste seks år redaktør for sendingene. Viksveen var ansatt som utenriksmedarbeider i Stavanger Aftenblad fra 1973 og Europa-korrespondent i Paris og Brussel siden 1988.

Han var formann i den norske avdeling av Amnesty International i perioden 1984-1985.

I november 1999 ble han siktet for spionasje til fordel for DDRs etterretningsorganisasjon Stasi. Det ble hevdet at han under dekknavnet «Lanze» gjennom mange år hadde forsynt Stasi med informasjon. Saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling i november 2001. Riksadvokaten fant at Viksveen har hatt kontakt med Stasi, og at han har overlevert en lang rekke opplysninger eller dokumenter, men at det ikke kunne bevises at disse inneholdt hemmelige opplysninger Den tidligere HVA-sjefen Werner Großmann skrev i sine memoarer i 2004 at «i 1962 forplikter nordmannen Stein Viksveen, alias agent 'Lanze', seg til å samarbeide med oss. Han er journalist i Deutschlandfunk i Köln og utenrikskorrespondent for avisen Stavanger Aftenblad. Som korrespondent i Brussel har han adgang til mange innflytelsesrike personer, og han leverer informasjon frem til 1989, ved å fritte ut sine kilder».

Viksveen debuterte som forfatter i 1973 med DDR i dag. I 2002 ga han ut Kodenavn Lanze - en tenkt spion, som omhandler spionsiktelsen mot ham selv. I Fienden som forsvant fra 2004 er Viksveen-saken, Furre-saken og Krekar-saken eksempler på hvordan det norske overvåkingspolitiet møter det nye verdensbildet. Wikipedia

55 år
Mikhail Tal (Sjakkspiller)
1936 - 1992

Mikhail Tal (Latvia)

Sjakkspiller, forfatter, skribent, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Mikhail Nekhemievitsj Tal

Født:
9. november 1936 (87 år siden)

Døde:
27. juni 1992 (55 år) (31 år siden)

Mikhail Nekhemievitsj Tal var en latvisk sjakkspiller, og den åttende verdensmester i sjakk.

Under krigen flyktet Tal med sin familie til landsbyen Yurla i Uralfjellene, hvor Tal begynte på skolen i 1943. I disse barneårene viste Tal liten interesse for sjakk, det var først da han 12 år gammel begynte i de unge pionérers sjakksalong han gikk inn i spillet for alvor. Trener var Alexander Koblentz som skulle følge Tal i mange år.

Tal var ingen utpreget barnestjerne, og begynte med sjakken nokså sent i forhold til andre mestere. Han var 15 år da han i 1951 første gang kvalifiserte seg til det latviske sjakkmesterskapet, 17 år da han vant det i 1953. I 1956 i Leningrad deltok han for første gang i det 23. allsovjetiske mesterskapet, og endte på 5.-plass sammen med Rathmir Kholmov, bak Spasskij, Tajmanov, Averbakh og Kortsjnoj. Året etter fulgte han opp med å vinne foran sterke spillere som Paul Keres og David Bronstein. Dette kvalifiserte ham til intersoneturneringen i Portoroz i Jugoslavia. Også denne turneringen vant han. De fire beste kvalifiserte seg til kandidatturneringen som skulle foregå i Zürich. Denne turneringen vant Tal overbevisende med 20 poeng av 28 i et meget sterkt felt, foran Paul Keres med 18,5 og Tigran Petrosjan med 15. Som den yngste spiller i sjakkhistorien hadde Tal kvalifisert seg til å spille om verdensmestertittelen.

Regjerende verdensmester var på denne tiden Mikhail Botvinnik. Partiene ble spilt i Moskva i 1960, og Tal vant med 12,5 mot 8,5 poeng. 24 år gamle Tal ble dermed den til da yngste verdensmesteren i sjakk, en rekord som siden ble slått av 22 år gamle Garry Kasparov i 1985. Året etter mistet Tal imidlertid tittelen, da Botvinnik i revansjekampen vant med 13 poeng mot 8.

Siden den gang nådde aldri Tal helt opp i intersoneturneringene og kampen om verdensmestertittelen. Årsaken var blant annet de stadig tilbakevendende helseproblemene, den harde konkurransen blant sovjetrussiske sjakkspillere og at han ikke alltid ble foretrukket av styresmaktene. Likevel hadde han flere sterke turneringer, og kunne like til det siste produsere fremragende angrepspartier og briljante seire.

Under VM-kampene i Reykjavík på Island var Tal med i analyseteamet til Spasskij i kampen mot Fischer, og samarbeidet siden tett med verdensmester Anatolij Karpov. Wikipedia

72 år
Mary Travers (Sanger)
1936 - 2009

Mary Travers (USA)

Sanger, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Mary Allin Travers

Født:
9. november 1936 (87 år siden)

Døde:
16. september 2009 (72 år) (14 år siden)

Mary Allin Travers var ett av medlemmene i musikktrioen Peter, Paul and Mary. De andre to var Peter Yarrow og Noel «Paul» Stookey. Gruppen var en av de mest populære på 60-tallet.

Peter, Paul and Mary ble grunnlagt i 1961 og skiltes i 1970. Etter dette startet Travers en solokarriere og utga fem album. Gruppen gjenoppsto i 1978. Wikipedia

89 år
Ingvar Carlsson (Politiker)
1934

Ingvar Carlsson (Sverige)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gösta Ingvar Carlsson

Født:
9. november 1934 (89 år)

Gösta Ingvar Carlsson er en svensk sosialdemokratisk politiker.

Han var riksdagsmedlem 1965-1996, utdanningsminister 1969–1973, konsultativt statsråd 1973 og 1982–1986 (boligminister 1973, visestatsminister 1982-86 og fra 1985 også miljøminister), boligminister 1974–1976 og statsminister 1986–1991 og 1994–1996. Carlsson var leder av den sosialdemokratiske ungdomsorganisasjonen 1961–67 og sosialdemokratisk partileder 1986–96.

Ingvar Carlsson var statsminister i Sverige etter Olof Palmes død 1986. Etter valgnederlaget 1991 satt Carlsson tre år i opposisjon før sosialdemokratene igjen vant valget 1994, og Carlsson ble på ny statsminister. Etter at han blant annet fikk Sverige inn i EU ved folkeavstemningen 1994, kunngjorde han sin avgang som partileder og statsminister 1996. Han utgav blant annet memoarboken Ur skuggan av Olof Palme (1999). Wikipedia

62 år
Carl Sagan (Forfatter)
1934 - 1996

Carl Sagan (USA)

Forfatter, Kosmolog, astrofysiker, romanplanetolog, astronom

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Edward Sagan

Født:
9. november 1934 (89 år siden)

Døde:
20. desember 1996 (62 år) (27 år siden)

Carl Edward Sagan var en amerikansk astronom, kosmolog, astrofysiker, astrobiolog, forfatter og vitenskapsformidler. For mange er han best kjent som vitenskapspopulariserer fra flere TV-serier og bøker. Han var en pioner innen eksobiologi, og var en talsmann for leting etter utenomjordisk liv.

I løpet av sitt liv publiserte Sagan over 600 vitenskapelige artikler, og var forfatter, medforfatter eller redaktør av over 20 bøker. Han jobbet for å fremme skeptisk tenking, humanisme og den vitenskapelige metode.

Han er verdensberømt for sine populærvitenskapelige bøker, og som medforfatter av TV-serien Cosmos. Cosmos var det mest sette program på den amerikanske allmennkringkastingskanalen PBS, og en tilhørende bok ble utgitt. Han skrev også science fiction-romanen Contact, som filmen av samme navn fra 1997 med Jodie Foster i hovedrollen var basert på.

Sagan brukte og hadde et engasjert forhold til cannabis. I 1971, under pseudonymet «Mr. X», skrev han et essay om å røyke cannabis i boken «Marihuana Reconsidered». Her forklarte han at cannabis har inspirert noe av hans arbeid og forsterket sensuelle og intellektuelle opplevelser. Etter Sagans død avslørte hans venn Lester Grinspoon Mr. Xs virkelige identitet til Sagans biograf. Videre har hans kone Ann Druyan engasjert seg i styret til NORML, en organisasjon som kjemper for legalisering av cannabis.

Han var professor i astronomi ved Cornell University i brorparten av sin karrière. Han var gift tre ganger og hadde fem barn.

Sagan døde av lungebetennelse 20. desember 1996, 62 år gammel. Wikipedia

85 år
Egil Danielsen (Spydkaster)
1933 - 2019

Egil Danielsen (Norge)

Spydkaster, friidrettsutøver, politiker, spydkaster

Født:
9. november 1933 (90 år siden)

Døde:
29. juli 2019 (85 år) (4 år siden)

Egil Danielsen var en norsk spydkaster som representerte Hamar IL.

Egil Danielsen vant gull den 26. november i Sommer-OL 1956 i Melbourne med et kast på 85,71 meter, den gang verdensrekord. Han tok sølv i europamesterskapet 1958, og ble norgesmester i spydkast fem år på rad (1953–57).

For sin prestasjon i Melbourne 1956 ble han tildelt Morgenbladets gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett som «årets idrettsnavn» og Fearnleys olympiske ærespris. Wikipedia

86 år
Imre Kertész (Forfatter)
1929 - 2016

Imre Kertész (Ungarn)

Forfatter, skribent, oversetter, romanforfatter, journalist, manusforfatter

Født:
9. november 1929 (94 år siden)

Døde:
31. mars 2016 (86 år) (8 år siden)

Imre Kertész var en ungarsk forfatter og oversetter av tysk litteratur. Han vant Nobelprisen i litteratur i 2002.

Kertész ble som jøde deportert fra Ungarn til Auschwitz i juli 1944, men en dag senere til konsentrasjonsleiren Buchenwald. Den 11. april 1945 ble han befridd og kunne vende hjem til Budapest. Der arbeidet han som journalist og skribent.

Hans mest kjente bok, Sorstalanság (1975), handler om 15-åringen György Köves' opplevelser i flere konsentrasjonsleirer. Boken har blitt tolket av noen som selvbiografisk, selv om Kertész bestrider dette. Kertész' litteratur fikk lite gjennomslag i Ungarn. Han flyttet til Tyskland, der han begynte å oversette tysk litteratur til ungarsk. Han har bl.a. oversatt Friedrich Nietzsche, Friedrich Dürrenmatt, Arthur Schnitzler, Tankred Dorst og Ludwig Wittgenstein. Etter tre utgivelser i 1970-årene utgav ikke Kertész flere egne romaner før mot slutten av 1980-årene.

I 2002 ble han tildelt Nobelprisen i litteratur for «ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke». Kertész ble i 2000 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste.

Kertész bodde fra 2000 i Berlin, og ytret seg ofte kritisk om forholdene i fødelandet Ungarn, selv om han fortsatt skrev på ungarsk. Hans mest kjente bok, Sorstalanság (1975), har også blitt filmatisert. Filmen Uten skjebne har blitt kjent for en litt annerledes måte å fremstille holocaust på, nemlig gjennom øynene til en ung 14-åring. Wikipedia

42 år
Dorothy Dandridge (Skuespiller)
1922 - 1965

Dorothy Dandridge (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Dorothy Jean Dandridge

Født:
9. november 1922 (101 år siden)

Døde:
8. september 1965 (42 år) (58 år siden)

Dorothy Jean Dandridge var en amerikansk skuespiller.

Dandridge var den første fargede kvinne, i 1954, som ble Oscarnominert i kategorien beste kvinnelige hovedrolle. Hun var også den første fargede kvinne som prydet omslaget på magasinet Life. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Halle Berry spilte Dandridge i TV-filmen Introducing Dorothy Dandridge i 1999 og vant en Emmy for sin rolle. Senere vant Berry som første fargede kvinne en Oscar som beste kvinnelige skuespiller og i sin takketale fikk Dandridge hyllest fra Berry. Wikipedia

52 år
Imre Lakatos (Matematiker)
1921 - 1974

Imre Lakatos (Ungarn)

Matematiker, filosof, universitetslærer, fysiker

Født:
9. november 1921 (102 år siden)

Døde:
2. februar 1974 (52 år) (50 år siden)

Imre Lakatos var en ungarsk matematiker og vitenskapsfilosof. Han er mest kjent for sine bidrag til matematikkens filosofi og til forskningsprogrammers metode. Lakatos’ filosofi var inspirert av, og inntar en mellomposisjon mellom, Karl Poppers kritiske rasjonalisme og Thomas Kuhns paradigmekonsept.

Født som Imre Lipschitz av jødiske foreldre i den ungarske byen Debrecen, studerte han matematikk, fysikk og filosofi ved hjembyens universitet. Etter den tyske okkupasjonen i 1944 klarte han å unngå deportasjonen til Auschwitz ved å skifte navn til Imre Molnár. Han hadde ledende funksjoner i kommunistiske motstandsgrupper. Etter andre verdenskrig endret han navn på nytt, denne gang til Imre Lakatos. Han begynte å studere i Budapest, og jobbet samtidig for kommunistpartiet, bl.a. i utdanningsdepartementet. 1947 forsvarte han en filosofisk doktorgradsavhandling i Debrecen; 1949 gjennomførte han studier ved Statsuniversitetet i Moskva. Fra 1950 til 1953 satt han fengslet for revisjonisme, men først flere år senere, etter å ha lest Popper, vendte han seg mot stalinismen.

1956 flyktet Lakatos via Østerrike til Storbritannia. Ved Cambridge University tok han en ytterligere doktorgrad under veiledning av Richard Braithwaite, som han fullførte i 1959. Fra 1960 var han ansatt ved London School of Economics, først som lecturer i Karl Poppers institutt og fra 1969 som professor i logikk. Wikipedia

77 år
Spiro Agnew (Politiker)
1918 - 1996

Spiro Agnew (USA)

Politiker, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Spiro Theodore Agnew

Født:
9. november 1918 (105 år siden)

Døde:
17. september 1996 (77 år) (27 år siden)

Spiro Theodore Agnew var USAs 39. visepresident, etter å ha vært guvernør i Maryland. Han var visepresident for Richard Nixon, men gikk av etter korrupsjonsanklager i 1973 og ble erstattet av Gerald Ford.

Agnew var kjent som Nixons angrepshund overfor den liberale pressen og antikrigsdemonstranter og ble kjent for å ordlegge seg med rare ord. Han omtalte pressen som «nattering nabobs of negativism» og «effete corps of impudent snobs». Taleskriverne Pat Buchanan og William Safire var personene bak dette språket. Etter valget i 1972 ble imidlertid dette tonet sterkt ned.

Agnew er den eneste gresk-amerikaner som har vært visepresident. Wikipedia

83 år
Choi Hong-hi (Grunnleggeren av ITF)
1918 - 2002

Choi Hong-hi (Nord-Korea)

Grunnleggeren av ITF, taekwondoutøver, karateutøver

Født:
9. november 1918 (105 år siden)

Døde:
15. juni 2002 (83 år) (21 år siden)

Choi Hong-hi regnes som grunnleggeren av International Taekwon-Do Federation (ITF). Han var offiser i den sørkoreanske hæren, kjent som general Choi. Wikipedia

81 år
Aslaug Fredriksen (Politiker)
1918 - 2000

Aslaug Fredriksen (Norge)

Politiker

Født:
9. november 1918 (105 år siden)

Døde:
3. februar 2000 (81 år) (24 år siden)

Aslaug Fredriksen var en norsk politiker (KrF). Hun satt på Stortinget fra Møre og Romsdal 1977-81. Hun var vararepresentant i perioden 1973–1977. Wikipedia

85 år
Hedy Lamarr (Skuespiller)
1914 - 2000

Hedy Lamarr (USA)

Skuespiller, forfatter, oppfinner, selvbiograf, manusforfatter, forsker

Fullt navn / Fødenavn:
Hedwig Eva Maria Kiesler

Født:
9. november 1914 (109 år siden)

Døde:
19. januar 2000 (85 år) (24 år siden)

Hedy Lamarr var en østerrikskfødt amerikansk skuespiller og oppfinner. Selv om hun er mest kjent for sin filmkarriere hadde hun også en bemerkelsesværdig karriere som forsker og oppfinner: Hun var blant annet medutvikler av en tidlig form for spread-spectrum-kommunikasjon, en forløper for moderne trådløs kommunikasjon brukt i Wi-Fi-nettverk og trådløs telefoni. Lamarr er også kjent som for å ha funnet opp bruken av frekvenshopping for å hemmeliggjøre radiokommunikasjon, sammen med komponistvennen George Antheil.

Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

85 år
Ebba Lodden (Politiker)
1911 - 1997

Ebba Lodden (Norge)

Politiker

Født:
9. november 1911 (112 år siden)

Døde:
14. januar 1997 (85 år) (27 år siden)

Ebba Lodden var Norges første kvinnelige fylkesmann.

Hun var fylkesmann i Aust-Agder fra 1974 til 1983, og representerte Arbeiderpartiet. Wikipedia

40 år
Ingvald Undset (Arkeolog)
1853 - 1893

Ingvald Undset (Norge)

Arkeolog

Født:
9. november 1853 (170 år siden)

Døde:
3. desember 1893 (40 år) (130 år siden)

Ingvald Martin Undset var en norsk arkeolog.

Ingvald Undset var sønn av fanejunker Hallvard Hallvardsen Undset og Øllegård Kristine Dahl. Han vokste opp i Trondheim, og gikk på latinskolen der. Han tok examen artium som preseterist i 1871, og året etter dro han til Kristiania og begynte å studere arkeologi og klassiske fag under Oluf Rygh og Sophus Bugge. Han rakk aldri å ta noen avsluttende eksamen, men skaffet seg en imponerende spisskompetanse innenfor feltet.

I 1875 ble han ansatt som assistent ved Universitetets Oldsaksamling, en stilling han hadde til sin død. Da hadde han allerede vært på sin første utenlandsreise. Senere fikk han anledning til å ta flere europareiser, og han fikk etter hvert en egen status som internasjonalisten i norsk arkeologi.

Dette gjenspeiler seg i doktorgraden, Jernalderens begyndelse i Nord-Europa, der han sammenfatter datidens samlede kunnskap på dette feltet. Avhandlingen ble utgitt på tysk i 1881, og den gjorde ham berømt i fagmiljøet i hele Europa, og han ble medlem av flere nasjonale vitenskapelige selskaper. Undset fikk nå statsstøtte til flere studiereiser fram til 1884.

Han bodde da en periode i Roma, der han drev studier i romersk arkeologi, og gikk inn i det skandinaviske miljøet her. Her skal ekteparet Undset ha truffet berømtheter som Henrik Ibsen og Franz Liszt. Etter Roma bodde de en periode i Kalundborg i Danmark før han og familien kom tilbake til Kristiania i 1884.

Deretter var han meget aktiv som foreleser og vitenskapelig forfatter, og han fikk en egen årlig bevilgning av Stortinget i tillegg til sin lønn fra Oldsaksamlingen. Publikasjonslisten hans omfatter hele 154 titler, og omfatter både nordisk og europeisk forhistorie. Hans siste verk ble monografien Fra Akershus til Akropolis, som kan sies å oppsummere hans korte, men intense forskerkarriere.

Undset hadde under Romaoppholdet pådratt seg en alvorlig kronisk sykdom. Hvilken er uklart, malaria og tyfoidfeber har vært foreslått. Resultatet var imidlertid en stadig skrantende helse. Familien måtte stadig flytte nærmere Universitetet for at han skulle orke å holde kontakt med arbeidsplassen. Samtidig fikk de stadig dårligere råd, noe som avspeilte seg i bostandarden. Dette er levende skildret av datteren Sigrid i boken Elleve aar. Her er også hennes gripende skildring av farens død.

Han var gift med Anne Marie Nicoline Charlotte Gyth og var far til forfatteren Sigrid Undset, samt morfar til arkeologen Charlotte Blindheim. Wikipedia

68 år
Edvard VII av Storbritannia (Konge av Storbritannia)
1841 - 1910

Edvard VII av Storbritannia (Storbritannia)

Konge av Storbritannia, keiser av India

Fullt navn / Fødenavn:
Albert Edward

Født:
9. november 1841 (182 år siden)

Døde:
6. mai 1910 (68 år) (114 år siden)

Edvard VII (Albert Edvard, før han ble konge kalt Albert, privat Bertie; født 9. november 1841, død 6. mai 1910) var konge av Storbritannia og keiser av India fra 22. januar 1901 og til sin død i 1910.

Som den eldste sønn av dronning Victoria og prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha var Edvard i slekt med kongehusene over hele Europa. Før han overtok tronen var han tronarving og holdt tittelen fyrste av Wales lengre enn noen av sine forgjengere. I løpet av morens lange regjeringstid var han i stor grad ekskludert fra politisk makt, og kom til å personifisere den fasjonabel og makelige samfunnseliten. Han reiste gjennom hele Storbritannia for å utføre seremonielle plikter og representerte Storbritannia ved utenlandsbesøk. Hans reiser til Nord-Amerika i 1860 og til det indiske subkontinent i 1875 var populære og en suksess, men til tross for offentlig samtykke, kom hans rykte som en playboyprins til å forsure hans forhold til dronningen.

Som konge spilte Edvard en rolle i moderniseringen av den britiske krigsmarinen og den britiske hæren etter boerkrigen. Han gjeninnførte tradisjonelle seremonier som offentlige framvisninger og utvidet rekken av folk som de kongelige sosialiserte med. Han fostret gode forhold mellom Storbritannia og andre europeiske land, særlig Frankrike, noe som gjorde at han ble omtalt som Peacemaker, «fredsmakeren», men hans forhold til sin nevø, den tyske keiser Vilhelm II var til gjengjeld dårlig. Edvardiansk tid, som dekket Edvards periode på tronen og har navn etter ham, sammenfalt med et nytt århundre og innebar betydelige endringer i teknologi og i samfunnet, inkludert dampturbinen og framveksten av sosialisme som politisk kraft. Han døde i 1910 midt i en konstitusjonell krise som ble løst det påfølgende året med loven om parlamentet av 1911 som begrenset makten til det ikke-valgte House of Lords, det britiske overhuset. Wikipedia

72 år
Heinrich Podeus (Industrigründer)
1832 - 1905

Heinrich Podeus (Tyskland)

Industrigründer

Født:
9. november 1832 (191 år siden)

Døde:
21. juli 1905 (72 år) (118 år siden)

Heinrich Podeus var en tysk industrigründer fra Wismar.

Heinrich Podeus bygde opp en stor industri i Wismar. Han startet i 1870 med import og handel med av kull, koks og trelast, før han i 1879 startet jernstøperi og maskinfabrikk. I 1883 grunnla han et dampskiprederi før han startet en maskin- og vognfabrikk i 1894. Denne fabrikken produserte fra 1906 til 1932 biler. Wikipedia

67 år
Nicolai Wergeland (Forfatter)
1780 - 1848

Nicolai Wergeland (Norge)

Forfatter, Prest, teolog, politiker, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Niels Vergeland Lassesen

Født:
9. november 1780 (243 år siden)

Døde:
25. mars 1848 (67 år) (176 år siden)

Nicolai Wergeland (døpt Niels Vergeland Lassesen) var en norsk teolog, skribent og Eidsvollsmann. Som en av i alt 14 prester, deltok han i Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814, hvor han satt i konstitusjonskomiteen. Han møtte forberedt og hadde med seg et grunnlovsforslag i 100 paragrafer. Nicolai Wergeland er opphavsmann til navnet på den lovgivende forsamling i Norge, «Storting».

Han er i ettertid kjent som far til Henrik Wergeland og Camilla Collett, men hadde også selv flere talenter. Han var en engasjert deltaker i samfunnslivet, og kunne være både stridbar, utfordrende og nærtagende. Han deltok i de fleste litterære og kulturpolitiske feider mellom 1814 og 1840. Wikipedia

Dødsfall

63 år
Grete Berget (Politiker)
1954 - 2017

Grete Berget (Norge)

Politiker, journalist

Født:
25. mars 1954 (70 år siden)

Døde:
9. november 2017 (63 år) (6 år siden)

Grete Anni Berget var en norsk journalist og politiker (Arbeiderpartiet).

Hun var informasjonssjef ved statsministerens kontor i 1988, personlig rådgiver for Gro Harlem Brundtland i 1989, barne- og familieminister fra 1991 til 1996, og informasjonssjef i Arbeiderpartiet fra 1998 til 2001. Som barne- og familieminister fremmet hun for våren 1993 lovforslaget om en egen fedrekvote for fødselspermisjon.

Hun ble i 2002 rådgiver i Europabevegelsen, og var fra 2003 til 2009 organisasjonens generalsekretær.

Fra 2010 var hun senior presserådgiver i informasjonsavdelingen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet .

Hun var gift med Per Ritzler. Wikipedia

89 år
Har Gobind Khorana (Kjemiker)
1922 - 2011

Har Gobind Khorana (USA)

Kjemiker, forsker, biolog

Født:
9. januar 1922 (102 år siden)

Døde:
9. november 2011 (89 år) (12 år siden)

Har Gobind Khorana var en indisk-amerikansk molekylærbiolog og kjemiker.

Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med Robert W. Holley og Marshall Warren Nirenberg i 1968 for sitt arbeid angående hans tolkning av den genetiske koden og dennes funksjon i proteinsyntesen. Khorana og Nirenberg ble også tildelt Louisa Brutto Horwitz-prisen fra Columbia University det samme året. Senere mottok han National Medal of Science.

Han ble statsborger i USA i 1966. Ved sin død bodde han i Cambridge i Massachusetts og var professor emeritus i biologi og kjemi ved Massachusetts Institute of Technology.

I 1945 begynte han sine studier ved Universitetet i Liverpool. Han tok doktorgrad ved Harvard University i 1948. Etter det begynte han som doktor i Zürich i 1948 og 1949. Deretter tilbrakte han to år ved University of Cambridge og hans interesser i proteiner og nukleinsyrer slo rot på denne tiden. I 1952 dro han til University of British Columbia i Vancouver og i 1960 flyttet han til University of Wisconsin-Madison. I 1970 ble han professor i biologi og kjemi ved Massachusetts Institute of Technology, der han arbeidet frem til han pensjonerte seg i 2007.

Khorana giftet seg i 1952 med Esther Elizabeth Sibler, som var av sveitsisk opprinnelse. De fikk tre barn: Julia Elizabeth, Emily Anne, og Dave Roy. Wikipedia

83 år
Markus «Mischa» Wolf (Forfatter)
1923 - 2006

Markus «Mischa» Wolf (Tyskland)

Forfatter, Skribent, journalist, etterretning

Fullt navn / Fødenavn:
Markus Johannes Wolf

Født:
19. januar 1923 (101 år siden)

Døde:
9. november 2006 (83 år) (17 år siden)

Markus Johannes «Mischa» Wolf, død 9. november 2006 i Berlin) var lederen for DDRs etterretningstjeneste «Hauptverwaltung Aufklärung» (HVA) som var del av «ministeriet for statssikkerhet» (Stasi). Markus Wolf var viseminister i Stasi i det meste av DDRs eksistens. Wikipedia

65 år
Ed Bradley (Journalist)
1941 - 2006

Ed Bradley (USA)

Journalist, reporter

Fullt navn / Fødenavn:
Edward Rudolph Bradley, Jr.

Født:
22. juni 1941 (82 år siden)

Døde:
9. november 2006 (65 år) (17 år siden)

Ed Bradley var en amerikansk journalist og reporter for CBS-programmet 60 Minutes.

Bradley begynte som journalist under opptøyene i Philadelphia i 1960-årene. Han ble ansatt i CBS i 1967, hvor han den første tiden jobbet med radio. I 1972 ble han overført til Vietnam for å dekke Vietnamkrigen. I denne tiden ble han såret av en granat. Etter Vietnam var han i perioden 1978-81 sjefskorrespondent for nyhetsprogrammet CBS Reports (etterhvert omdøpt til CBS Reports with Ed Bradley). Han ble fra 1981 en del av staben i 60 Minutes.

Bradley døde av leukemi i 2006, 65 år gammel. Wikipedia

50 år
Stieg Larsson (Forfatter)
1954 - 2004

Stieg Larsson (Sverige)

Forfatter, journalist

Fullt navn / Fødenavn:
Karl Stig-Erland Larsson

Født:
15. august 1954 (69 år siden)

Døde:
9. november 2004 (50 år) (19 år siden)

Stieg Larsson, døpenavn Karl Stig-Erland Larsson, var en svensk forfatter, journalist og redaktør.

Larsson arbeidet i 20 år som nyhetsgrafiker og journalist i Tidningarnas Telegrambyrå. I sitt virke som journalist og sakprosaforfatter var han særlig kjent for sitt engasjement mot høyreekstremisme og rasisme. Han var en av initiativtagerne til stiftelsen eXpo med formål å «studere og kartlegge antidemokratiske, høyreekstreme og rasistiske tendenser i samfunnet». De siste årene av sitt liv arbeidet han som sjefredaktør for stiftelsens tidsskrift Expo. Larsson var én av Sveriges og Europas fremste eksperter på høyreekstremisme og nynazisme.

Før han begynte å skrive kriminalromaner, manifesterte Larssons interesse for sjangerlitteratur seg først og fremst gjennom at han tidlig i livet utga science fiction-fanziner. Han satt lenge i styret for og ble tilsist (1980) formann i Skandinavisk förening för science fiction.

På 2000-tallet forfattet Larsson kriminalromaner under samlenavnet Millennium-serien, med en handling vevd rundt det umake paret Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Ingen av bøkene var utgitt før Larssons død, men da den første (Män som hatar kvinnor, 2005) kom et år etter dødsfallet ble den en øyeblikkelig bestselger. Romanen ble belønnet med Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glassnøkkelen. En fjerde bok i serien var påbegynt da Larsson døde brått av hjerteinfarkt, men familien har blitt enige om at den ikke vil bli publisert. Wikipedia

57 år
Emlyn Hughes (Fotballtrener)
1947 - 2004

Emlyn Hughes (Storbritannia)

Fotballtrener, fotballspiller

Fullt navn / Fødenavn:
Emlyn Walter Hughes

Født:
28. august 1947 (76 år siden)

Døde:
9. november 2004 (57 år) (19 år siden)

Emlyn Walter Hughes var en engelsk fotballspiller. Han spilte og var kaptein for Liverpool på 1970-tallet etter at han kom dit fra Blackpool i 1967. Han ble i 1977 kåret til Football Writers' Association Footballer of the Year.

I sin tid i Liverpool vant han 4 ligamesterskap, 1 FA-Cuptittel, 2 UEFA-cuptitler og 2 Europacuptitler. Han var førstevalget som midtstopper for Det engelske herrelandslaget i fotball.

Han forlot Liverpool i 1979 og gikk til Wolverhampton Wanderers og vant i 1980 Ligacupen med Wolverhampton som var den eneste cupen han ikke vant med Liverpool.

Han døde 9. november 2004 i sitt hjem i Sheffield 57 år gammel, han ble hedret med et minutts stillhet på Anfield da Liverpool spilte mot Middlesbrough i Carling Cup 2004.

Hughes var offiser av Order of the British Empire. Wikipedia

85 år
Art Carney (Skuespiller)
1918 - 2003

Art Carney (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur William Matthew Carney

Født:
4. november 1918 (105 år siden)

Døde:
9. november 2003 (85 år) (20 år siden)

Arthur William Matthew «Art» Carney var en amerikansk skuespiller innen film, TV, radio og teater. Han er best kjent for rollen som Ed Norton, mot Jackie Gleasons Ralph Kramden, i situasjonskomedien The Honeymooners, og for å ha vunnet Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Harry Coombes i filmen Harry og Tonto (1974). Carney har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

72 år
Allan Johansson (Pianist)
1919 - 1991

Allan Johansson (Sverige)

Pianist, sanger, komponist

Født:
17. februar 1919 (105 år siden)

Døde:
9. november 1991 (72 år) (32 år siden)

Allan Johansson (egentlig Knut Allan Johansson, født 17. februar 1919 i Stockholm, død 9. november 1991 i Solna) var en svensk pianist, komponist, kapellmester og sanger.

Johansson spilte med Lulle Ellboj, Thore Ehrling og Gösta Törner før han dannet eget orkester i 1946. Han var medlem av sanggruppen Flickery Flies i 18 år fra 1946 og kapellmester i Knäppupprevyene i ni år fra 1952. I en periode var han gift med Brita Borg. Wikipedia

75 år
John Newton Mitchell (Politiker)
1913 - 1988

John Newton Mitchell (USA)

Politiker, offiser, advokat

Født:
15. september 1913 (110 år siden)

Døde:
9. november 1988 (75 år) (35 år siden)

John Newton Mitchell, var en amerikansk republikansk politiker.

Mitchell avla sin juristeksamen ved Fordham University. Han deltok i andre verdenskrig og fikk en Silver Star, den femte høyeste amerikanske militære medaljen.

Han var Richard Nixons kampanjesjef ved presidentvalget i 1968. Han tjenestegjorde som USAs justisminister fra 1969 til 1972. Han gikk av for igjen å lede en vinnende kampanje for Nixon.

I 1972 ledet Mitchell i egenskap av kampanjesjef komiteen for gjenvalg av president Richard Nixon. Komiteen (Committee to Re-elect the President) ble kjent under betegnelsen CREEP. Som komiteens leder ansatte Mitchell James McCord, en av innbruddstyvene i Watergateskandalen.

Lydbåndopptak fra Det hvite hus avslørte at Mitchell hadde deltatt i både planleggingen av innbruddet og i neddyssingen av skandalen. I 1975 ble han dømt for konspirasjoner, forhindring av rettferdighet og mened. Han fikk en fengselsstraff på mellom to og et halvt og åtte år.

Da reporteren Carl Bernstein skulle skrive en artikkel om Watergateskandalen i 1972 og ba Mitchell om en uttalelse, fikk han som svar: Katie Graham's gonna get her tit caught in a big fat wringer if that's published. Katharine Graham var ansvarlig utgiver for Washington Post, der Bernsteins og Bob Woodwards reportasje om Watergateskandalen ble publisert.

Mitchells grav finnes på æresgravlunden i Arlington. Wikipedia

80 år
Charles de Gaulle (Politiker)
1890 - 1970

Charles de Gaulle (Frankrike)

Politiker, offiser, statsmann, selvbiograf, militærteoretiker, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Charles André Joseph de Gaulle Maillot

Født:
22. november 1890 (133 år siden)

Døde:
9. november 1970 (80 år) (53 år siden)

Charles André Joseph Marie de Gaulle var en fransk offiser, politiker, forfatter og statsmann. Under andre verdenskrig ledet han De frie franske styrker i kampen mot den tyske okkupasjonen. Han var regjeringssjef fra 1944 til 1946 og grunnla den femte franske republikk i 1958 og var president fra 1959 til 1969. Wikipedia

37 år
Jan Johansson (Arkitekt)
1931 - 1968

Jan Johansson (Sverige)

Arkitekt, komponist, pianist, jazzmusiker, filmmusikkomponist

Født:
16. september 1931 (92 år siden)

Døde:
9. november 1968 (37 år) (55 år siden)

Jan Johansson var en svensk jazzpianist, komponist og arrangør. I begynnelsen av 1960-årene markerte han seg som en av Europas mest fremtredende jazzpianister. Han er særlig kjent for sine jazzversjoner av svenske og andre folkemelodier. Wikipedia

78 år
Chaim Weizmann (Kjemiker)
1874 - 1952

Chaim Weizmann (Israel)

Kjemiker, politiker, pedagog, selvbiograf, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Chaim Azriel Weizmann

Født:
27. november 1874 (149 år siden)

Døde:
9. november 1952 (78 år) (71 år siden)

Chaim Azriel Weizmann, død 9. november 1952 i Jerusalem) var en kjemiker, sionist og israelsk politiker. Han var Israels første president, og innehadde dette vervet fra 1949 til sin død. Wikipedia

84 år
Theodor Avé-Lallemant (Musiker)
1806 - 1890

Theodor Avé-Lallemant (Tyskland)

Musiker, musikkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Johann Theodor Friedrich Avé-Lallemant

Født:
2. februar 1806 (218 år siden)

Døde:
9. november 1890 (84 år) (133 år siden)

Johann Theodor Friedrich Avé-Lallemant var en tysk musikklærer, -kritiker og -skribent.

Avé-Lallemant var venn av Johannes Brahms og Robert Schumann. I 1862/63 slo Avé-Lallemants forsøk på å skaffe Brahms dirigentstillingen i Hamburgs Philharmoniske orkester, alternativt korlederstillingen for Singakademie feil. Selv om Brahms ikke hadde søkt åpent på stillingene ble han dypt skuffet over at Julius Stockhausen ble foretrukket framfor ham. Wikipedia

<<
9. November
>>