Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
40,- i rabatt på første tur med Voi!
1 Uke
40,- i rabatt på første tur med Voi!
Beskrivelse:
Koden er gyldig for nye kunder. Koden kan ikke kombineres med andre Voi-tilbud.

Tilbudet varer til og med 31. januar 2021.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Voi
1 Uke
Gratis frakt på ordre over 799,-
3 År
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
3 År
Januarsalg!
Opptil 60% rabatt
1 Uke
Januarsalg!
Opptil 60% rabatt
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. januar 2021.
Gå til MyTrendyPhone
1 Uke
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
3 År
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
3 År
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

9. April

Om dagen

9. April er dag 99 i 2021, og er i uke 14. Det er 266 dager igjen av året.

Historie

64 år siden

1956: Human-Etisk Forbund blir stiftet

Human-Etisk Forbund (HEF) er et livssynssamfunn stiftet av blant andre Kristian Horn 9. april 1956 i Oslo for å organisere tilhengere av det etiske tankesystem, og senere livssyn, kalt human-etikk. Horn er både organisasjonens stifter og utformet dens idégrunnlag, human-etikken. Human-etikken har etter 1990-tallet også blitt kalt livssynshumanisme.

Forbundet hadde per oktober 2017 om lag 89 200 medlemmer over 15 år, og er, etter kristendom og islam, det tredje største tros- eller livssynssamfunnet i Norge utenfor Den norske kirke. Organisasjonen er landsdekkende med fylkeslag i alle fylker og nær 120 lokallag. Human-Etisk Forbund er tilknyttet European Humanist Federation (EHF) og International Humanist and Ethical Union.

En hovedaktivitet er organisering og gjennomføring av seremonier på et humanistisk grunnlag og arbeid for livsynslikestilling. Forbundet har i dag ca. 80 ansatte, hvor av om lag halvparten arbeider ved fylkeskontorene og resten i den sentrale administrasjonen (som holder til i Brugata 19).

Human-Etisk Forbunds hovedinntekter kommer fra offentlige tilskudd for medlemmene – en ordning som innebærer kompensasjon for (en del av) de skattemidler borgerne betaler til Den norske kirke – og seremoni- og medlemsavgift. Bare personer over 15 år kan bli medlem, selv om forbundet også mottar offentlig tilskudd for medlemmers barn (dersom medlemmene gir tillatelse til å søke om slikt tilskudd).

Forbundet utgir Fri tanke både som medlemsblad på papir og som nettavis. Forbundet utgir også nettavisen Humanist.

Generalsekretær fra februar 2018 er Trond Enger som etterfølger Kristin Mile. Tom Hedalen ble på landsmøtet i 2013 valgt til styreleder. Wikipedia
80 år siden

1940: Vidkun Quisling begår statskupp gjennom en radiotale

Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling var en norsk offiser, diplomat og politiker.

Quisling ble først kjent som nødhjelpsarbeider i Sovjetunionen og nær medarbeider av Fridtjof Nansen, og var Norges forsvarsminister i to Bondepartiet-regjeringer fra 1931 til 1933. I 1933 stiftet Quisling det nasjonalromantiske fascistpartiet Nasjonal Samling (NS), som på 1930-tallet hadde begrenset oppslutning. Etter Tysklands invasjon av Norge i 1940 forsøkte Quisling, som den første i verden, å begå statskupp over radio, men kuppforsøket mislyktes ettersom tyskerne ikke var interessert i å støtte hans regjering. Vinteren 1942 kom han tilbake som sjef for en tyskstøttet regjering, og med tittelen ministerpresident ledet han sammen med den sivile administratoren for den tyske okkupasjonsmakten den norske statsadministrasjonen resten av krigen.

Etter frigjøringen i 1945 ble Quisling dømt til døden og henrettet for landssvik. Wikipedia
80 år siden

1940: Det tyske krysseren «Blücher» blir senket i Oslofjorden under invasjonen av Norge

Senkingen av «Blücher» skjedde den 9. april 1940 i Oslofjorden, nær Drøbak under den tyske invasjonen av Norge.

Oscarsborg festning åpnet ild mot en tysk flåtestyrke ledet av admiral Oskar Kummetz, som seilte mørklagt opp Oslofjorden. Flåtestyrken hadde til hensikt å sikre Oslo og ta regjering, stortinget og kongefamilien til fange. Ved senkingen var festningenes våpen over 40 år gamle, og bemannet av uerfarne rekrutter. Tyskerne anså dermed ikke festningen som en trussel, og kun Norges militære visste om det kraftige torpedobatteriet.

Oscarsborg festnings våpen virket feilfritt, og ved å senke flaggskipet til den tyske invasjonsflåten, «Blücher», ble den tyske invasjonsstyrken forsinket nok til at kongen og regjeringen fikk tid til å flykte lengre nord. Wikipedia
80 år siden

1940: Nazi-Tyskland starter invasjonen av Norge og Danmark

Angrepet på Norge i 1940 var det tyske angrepet på Norge tirsdag 9. april 1940 under andre verdenskrig. Angrepet var historiens første integrerte luft, sjø- og landangrep under én kommando, general Nikolaus von Falkenhorst.

Angrepet skjedde som et overraskelsesangrep uten forutgående krigserklæring fra natten mellom 8. og 9. april mot Moss, Oslo, Horten, Arendal, Kristiansand, Egersund, Stavanger, Bergen, Trondheim og Narvik samt mot alle kystbefestninger og flyplassene Fornebu og Sola. Etter at det tyske angrepet hadde startet, møtte den tyske sendemann Curt Bräuer opp hos utenriksminister Halvdan Koht og forlangte betingelsesløs kapitulasjon, noe som ble avvist fra norsk side. Norske styrker på Oscarsborg festning senket den tyske krysseren «Blücher» i Drøbaksundet. Dette forsinket ilandstigningen i Oslo og gav kongen, regjeringen og Stortinget tid til å unnslippe.

Narvik ble besatt av de tyske angriperne 9. april, men den norske 6. divisjon under ledelse av generalmajor Carl Gustav Fleischer greide sammen med britiske, franske og polske styrker å gjenerobre byen den 28. mai. Dette var Tysklands første nederlag under krigen, og ble en viktig moralsk seier for de allierte. Gleden ble imidlertid kortvarig, siden Tysklands angrep på Frankrike 10. mai gjorde at de allierte styrkene måtte trekkes ut i starten av juni. Uten fremmed støtte måtte Norge oppgi kamphandlingene på norsk jord. Kongen og regjeringen dro i eksil i Storbritannia, slik at de med base i London kunne fortsette motstandskampen mot den tyske okkupasjonen. Wikipedia

Fødsler

28 år
Ryan Cox (Syklist)
1979 - 2007

Ryan Cox (Sør-Afrika)

Syklist

Født:
9. april 1979 (41 år siden)

Døde:
1. august 2007 (28 år) (13 år siden)

Ryan Cox var en sørafrikansk sykkelrytter som kom til det britiske laget Team Barloworld i 2003. I august 2007 døde han av sprukken pulsåre, tre uker etter en operasjon i foten. Wikipedia

67 år
Hal Ketchum (Sanger)
1953 - 2020

Hal Ketchum (USA)

Sanger, musiker

Født:
9. april 1953 (67 år siden)

Døde:
23. november 2020 (67 år)

Hal Ketchum var en amerikansk countrymusiker. Wikipedia

62 år
Petter C.G. Sundt (Skipsreder)
1945 - 2007

Petter C.G. Sundt (Norge)

Skipsreder

Fullt navn / Fødenavn:
Petter Christian Grüner Sundt

Født:
9. april 1945 (75 år siden)

Døde:
28. november 2007 (62 år) (13 år siden)

Petter Christian Grüner Sundt var en norsk skipsreder og forretningsmann.

Sammen med fetteren Morten Sig. Bergesen overtok Petter Sundt i 1976 ledelsen av Bergesen-rederiet etter at bestefaren Sigval Bergesen d.y. var blitt tvunget til å trekke seg tilbake av helsemessige årsaker. Sammen med søsknene sine kontrollerte de to nærmere 70 prosent av rederiet. Etter hvert ønsket de andre familiemedlemmene å få realisert sine verdier. Bak ryggen på Petter Sundt og Morten Bergesen forsøkte de andre fire søskenbarnene å selge sin eierandel til Kosmos for 1,3 milliarder kroner. Morten Bergesen og Petter Sundt tok så eiermessig kontroll og børsnoterte selskapet. De kontrollerte rederiet inntil de solgte det til den kinesiske Sohmen-Paofamilien i 2003.

I forbindelse med salget til Sohmen-familien uttalte Sundt og Bergesen at de mente rederiet opphørte som familieselskap da det ble børsnotert i 1986, men at de etter det har fungert som «stabiliserende faktor» i Bergesen. «Familierederiet ble begravet, var dødt og ferdig, da den øvrige familie forsøkte å selge rederiet til Kosmos i Sandefjord i 1986. Morten og jeg måtte låne 1,2 milliarder for benytte forkjøpsretten. Deretter ble rederiet børsnotert. Vi solgte det vi hadde kjøpt, for å betale gjelden», sa Sundt til Aftenposten etter at salget var annonsert.

Sundt eide privatfly-selskapet Sundt Air. Sammen med Christian Ringnes hadde han betydelige eiendomsinvesteringer i Sverige. Sundt hadde også en stor portefølje finansielle plasseringer.

Sundt døde på Lovisenberg av kreft 28. november 2007 etter et lengre sykeleie og etterlot seg to barn og arvinger. Wikipedia

72 år
Viktor Tsjernomyrdin (Politiker)
1938 - 2010

Viktor Tsjernomyrdin (Russland)

Politiker, diplomat, samfunnsøkonom, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Viktor Stepanovitsj Tsjernomyrdin

Født:
9. april 1938 (82 år siden)

Døde:
3. november 2010 (72 år) (10 år siden)

Viktor Stepanovitsj Tsjernomyrdin var en russisk politiker, blant annet statsminister i Russland (1992-1998) og fungerende president 5.–6. november 1996.

Han gav et stort bidrag til overgangen fra planøkonomi i russisk politikk. Tsjernomyrdin var kjent i Russland og russisktalende land for sin helt unike språkstil. Wikipedia

66 år
Ivar Medaas (Musiker)
1938 - 2005

Ivar Medaas (Norge)

Musiker, visesanger, skuespiller, revyartist

Født:
9. april 1938 (82 år siden)

Døde:
7. januar 2005 (66 år) (16 år siden)

Ivar Medaas var en visesanger fra Alversund i Lindås i Nordhordland. Han ble landskjent med visen «Dar kjem dampen», som var en hyllest til rutebåten DS «Oster». Teksten ble skrevet av døvepresten Ragnvald Hammer. Sammen med sin kone Kari Medaas, ga han ut en rekke viser og album under navnet Vestlandsduoen. Wikipedia

65 år
Carl Perkins (Musiker)
1932 - 1998

Carl Perkins (USA)

Musiker, gitarist, komponist, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Carl Lee Perkins

Født:
9. april 1932 (88 år siden)

Døde:
19. januar 1998 (65 år) (23 år siden)

Carl Lee Perkins var en sanger, låtskriver og musiker av først og fremst rockabilly. Wikipedia

70 år
Erling Norvik (Politiker)
1928 - 1998

Erling Norvik (Norge)

Politiker, journalist, redaktør

Fullt navn / Fødenavn:
Erling Esbensen Norvik

Født:
9. april 1928 (92 år siden)

Døde:
31. desember 1998 (70 år) (22 år siden)

Erling Esbensen Norvik var en norsk pressemann og politiker (H). Han huskes for ettertiden best som mannen bak «Høyre-bølgen» i slutten av 1970- og tidlig i 1980-årene, og var Høyres generalsekretær 1970–1974 og formann 1974–1980 og 1984–1986. Han var stortingsrepresentant for Finnmark 1961–1973 og statssekretær med ansvar for presse og informasjon for statsminister Kåre Willoch 1981–1984. Norvik ble meget populær, «med et vel utviklet velgertekke og en sjelden evne til å oppnå kontakt med sine medmennesker», skriver Terje Svabø. «Han personifiserte Høyre og gjorde det til et moderne folkeparti», men understreket selv at suksessen skyldtes samarbeidet med blant andre Kåre Willoch og Fridtjov Clemet. «Norviks utpregede folkelige stil» sammen med Willochs «intellektuelle og velartikulerte lederskap», som valgforsker Anders Todal Jenssen har formulert det, skapte et politisk radarpar. Wikipedia

98 år
Nouhak Phoumsavanh (Politiker)
1910 - 2008

Nouhak Phoumsavanh (Laos)

Politiker

Født:
9. april 1910 (110 år siden)

Døde:
9. september 2008 (98 år) (12 år siden)

Nouhak Phoumsavanh var en laotisk politiker. Han var et langvarig medlem av den revolusjonære og kommunistiske politiske bevegelsen Pathet Lao, og var president i Laos i perioden 1992-1998. Wikipedia

77 år
Paul Robeson (Skuespiller)
1898 - 1976

Paul Robeson (USA)

Skuespiller, Sanger, advokat, skribent, musiker, basketballspiller, American Football-spiller, politiker

Født:
9. april 1898 (122 år siden)

Døde:
23. januar 1976 (77 år) (45 år siden)

Paul Leroy Robeson var en amerikansk bass-sanger og skuespiller. Han ble verdenskjent som forkjemper for menneskerettighetene. Wikipedia

Dødsfall

67 år
Knut Borge (Programleder)
1949 - 2017

Knut Borge (Norge)

Programleder, journalist, musikkjournalist

Født:
2. september 1949 (71 år siden)

Døde:
9. april 2017 (67 år) (3 år siden)

Knut Conrad Borge var en norsk programleder, konferansier, journalist og komiker. Han hadde økonomisk artium og hadde diverse engasjement i ukepressen (blant annet Alle Menn, 1972–80), hvorpå han gikk til VG (1980–85). I tillegg til fast arbeide foretrakk Borge ellers å freelance for NRK (1973–2012) samt at han bidro i magasin som KOnK og Dagens Næringsliv (1988–95). Borge var i oppsetningen «Lekeland» på Chat Noir (1992). Wikipedia

96 år
Finn Hodt (Skøyteløper)
1919 - 2016

Finn Hodt (Norge)

Skøyteløper, skøytetrener

Fullt navn / Fødenavn:
Finn Einar Hodt

Født:
16. juni 1919 (101 år siden)

Døde:
9. april 2016 (96 år) (4 år siden)

Finn Einar Hodt var en norsk skøyteløper og senere skøytetrener som representerte Drammens Skøiteklub. Han satte uoffisiell junior-verdensrekord på 500 meter skøyter på Marienlyst i 1938. I 1950-årene var han en av Norges beste skøytesprintere. Han fikk gullmedalje under norgesmesterskapene i allround på 500 meterdistansen fem ganger, senest i 1957. Tre ganger fikk han bronse sammenlagt i NM. I EM 1953 ble han nr. 2 på 500 meter etter finske Toivo Salonen og i EM 1954 nr. 3 etter sovjetrussiske Jevgenij Grisjin og igjen bak finske Salonen. I VM 1954 ble han nr. 4 på 500 meter. Han deltok i vinter-OL i Cortina d'Ampezzo i 1956 hvor han fikk en delt 13. plass på 500 meter.

Etter at Hodt avsluttet sin aktive karriere i 1960 tok han trenerkurs og ble trener i Norges Skøyteforbund. I midten av 1960-årene var han trener for verdens beste klubbtrio: Fred Anton Maier, Roar Grønvold og Bjørn Tveter. Maier vant EM-, VM- og OL-gull i 1968. Hodt trente Drammen Skøiteklubs egen Sten Stensen til VM-tittel og OL-gull i 1976. Han gjorde comeback i 1988 i skøytelandslagets trenerteam med Hans Trygve Kristiansen og var med frem til 1994, en periode som blant annet ga to OL-gull i Albertville i 1992 og kulminerte med Koss' tre OL-gull i Vikingskipet i Hamar.

Hodt har utvilsomt gjort en stor innsats for norsk skøytesport og mottok NSFs gullmerke i 1992. For Drammens Skøiteklub (DSK) var han i flere perioder styreleder og trener samt at han var æresmedlem i DSK. Under krigen var Hodt en av få norske kjente toppidrettsutøvere som brøt idrettsstreiken.

Finn Hodt sovnet inn den 9. april 2016 i Drammen. Wikipedia

43 år
John Tate (Bokser)
1955 - 1998

John Tate (USA)

Bokser

Født:
29. januar 1955 (66 år siden)

Døde:
9. april 1998 (43 år) (Bilulykke) (22 år siden)

John Tate var en amerikansk bokser. Han var verdensmester i tungvektsboksing 1979–80.

Under OL-1976 vant han en bronsemedalje og 20. oktober 1979 ble han verdensmester ved å beseire Gerrie Coetzee på poeng. Han vant WBAs tungvektstittel som var ledig etter at Muhammad Ali frasa seg tittelen noen måneder tidligere. Fem måneder senere tapte han tittelen til Mike Weaver. Tate ledet kampen klart, men i siste runden fikk Weaver inn et så tungt slag på Tates hake at Tate mistet bevisstheten i flere minutter.

Tate bokset 37 kamper som profesjonell, han vant 34, hvorav 23 på knockout og tapte 3. Han døde 9. april, 1998 etter skader han pådro seg i en bilulykke. Wikipedia

36 år
John Savio (Kunstmaler)
1902 - 1938

John Savio (Norge)

Kunstmaler, grafiker, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Andreas Savio

Født:
28. januar 1902 (119 år siden)

Døde:
9. april 1938 (36 år) (82 år siden)

John Andreas Savio var en samisk kunstner. Han var den første samen som fikk sin egen utstilling i Nasjonalgalleriet. Han arbeidet vesentlig med tresnitt. Hans produksjon var forholdsvis stor, ca. 130 tresnitt, noen lino-snitt og et stort antall tegninger.

Han var sønn av sørpolfareren Per Savio. Begge foreldrene døde før han var fylt fire år, og han vokste opp hos sin mors foreldre som drev handelsgården Strimpgården i Bugøyfjord. Wikipedia

65 år
Francis Bacon (Filosof)
1561 - 1626

Francis Bacon (England)

Filosof, forfatter, dommer, politiker, advokat, astrolog

Født:
22. januar 1561 (460 år siden)

Døde:
9. april 1626 (65 år) (395 år siden)

Francis Bacon, 1. vicomte St. Albans, var en engelsk filosof, statsmann, jurist, advokat, forfatter og en pioner av den vitenskapelige metode. Han tjenestegjorde både som riksadvokat (Attorney General) og rikskansler. Selv om hans politiske karriere endte i vanære, fikk han stor innflytelse på ettertiden, særlig som en forkjemper for filosofi og utøver av den vitenskapelige metode under den vitenskapelige revolusjonen.

Bacon har blitt kalt empirismens far. Hans arbeid etablerte og gjorde kjent de induktive metoder for vitenskaplige undersøkelser, som ofte kalles «den baconianske metode», eller rett og slett den vitenskapelige metode. Hans krav på en planlagt og strukturert prosedyre for undersøkelsen av alle naturlige ting markerte et vendepunkt i vitenskapens retoriske og teoretiske rammeverk, mye av det utgjør fortsatt begrepene innenfor riktig metodologi den dag i dag. Hans egen hengivenhet og engasjement førte antagelig til hans død, noe som plasserer Bacon blant den historiske gruppe av forskere og vitenskapsmenn som ble drept av sine egne eksperimenter og undersøkelser.

Bacon ble adlet i 1603 og ble gjort til både baron Verulam i 1618 og vicomte St. Alban i 1621. Da han døde uten arvinger døde begge hans titler ut med ham. Han er kjent for å ha dødd av lungebetennelse som han pådro seg mens han undersøkte effekten av frysing som en bevaringsmetode for kjøtt.

Bacons hovedverk er «Novum organum scientarum» (1620) – «Vitenskapens nye verktøy». Wikipedia

<<
9. April
>>