Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Historiske hendelser
Historiske hendelser 1. August
Wikipedia_1-8.1981
38 år siden
Wikipedia
1981: MTV blir kringkastet for første gang. Den første videoen som spilles er Video «Killed The Radio Star» av Buggles
MTV (Music Television) er en amerikansk musikk-tv-kanal basert i New York. Den ble lansert 1. august 1981, der hensikten med kanalen var å spille musikkvideoer guidet på lufta med kjente «VJ-er».

Michael Jackson var den første svarte artisten som viste musikkvideoene sine på MTV. Takket være Jackson, ble MTV til noe helt annet. MTV kom med en uttalese i 2009 der de sier: «MTV laget ikke Michael Jackson, han laget oss. Ingen andre rocket VMA som han gjorde! Full respekt fra MTV.»

John Lack, som ledet åpningsshowet, sa følgende: «Ladies and gentlemen, Rock and Roll», og den første musikkvideoen som ble spilt var The Buggles med «Video Killed the Radio Star». Den andre videoen som ble spilt, og som ikke ble like berømt, var Pat Benatar med «You Better Run».

Utover 1990-tallet ble det satset mer på serier og reality-TV rettet mot tenåringer og unge voksne. Dette økte ytterligere etter millenniumskiftet, noe som gikk på bekosting av kanalens visning av musikkvideoer. I 2010 bestemte kanalen seg for å distansere seg fra begrepet «Music Television», men ville allikevel beholde det gamle navnet. MTVs markedssjef Tina Exarhos uttalte i den forbindelse at: «De som ser på kanalen i dag refererer ikke til MTV som en musikkanal. Det har ikke lenger den samme emosjonelle forbindelsen».

Siden lanseringen har MTV revolusjonert musikkbransjen med slagord som «Jeg vil ha min MTV», noe som har blitt et meget kjent slagord, og er mye brukt på folkemunnene. Konseptet med video jockey ble populært, og ideen om en dedikert video-basert stikkontakt for musikk ble lansert, og både artister og fans fant et sentralt sted for musikk arrangementer, nyheter og tilbud. MTV har også vært referert utallige ganger i populærkulturen av musikere, andre TV-kanaler og-programmer, filmer og bøker.

MTV har senere skapt utallige søsterkanaler i USA og tilsluttede kanaler internasjonalt, deriblant MTV Norge og MTV Europe. MTVs moralske innflytelse på unge mennesker, inkludert eksempler på sensur og sosial aktivisme, har vært grunnlag for debatt i mange år. MTVs beslutning om å fokusere mer på reality har også skapt debatt siden 1990-tallet. Wikipedia
Wikipedia_1-8.1946
73 år siden
Wikipedia
1946: Flyselskapet Scandinavian Airlines System (SAS) grunnlegges
SAS, opprinnelig Scandinavian Airlines System, er et skandinavisk flyselskap som driver multinasjonalt i de tre skandinaviske landene Norge, Sverige og Danmark, og fungerer som nasjonalflyselskap for disse landene.

Flyselskapet ble stiftet i 1946 ved samordning av driften til Det Danske Luftfartselskab A/S (DDL), Det Norske Luftfartselskap (DNL) og Svensk Interkontinental Lufttrafik AB (SILA). Selskapet hadde opprinnelig en aksjefordeling med 2/7 dansk, 2/7 norsk og 3/7 svensk. Opprinnelig eide den svenske staten 21,4 %, mens Danmark og Norge eide 14,3 % hver. De øvrige 50 % av aksjene var da eid av en lang rekke private- og institusjonelle investorer. I oktober 2016 solgte den svenske og den norske staten seg ned til henholdsvis 17,1 og 11,4 prosent, og salget utgjorde tilsammen 7,2 % av aksjene. Den 27. juni 2018 solgte den norske staten resten av sine aksjer i SAS. Per 1. juli 2012 ble SAS priset i aksjemarkedet til om lag 1,5 milliarder kroner.

SAS opererer flyvninger innenriks i de skandinaviske landene, til de fleste større byer i Europa, og til enkelte destinasjoner i Nord-Amerika, Midtøsten og Asia fra sine tre baser ved Københavns lufthavn, Arlanda lufthavn og Oslo lufthavn. Førstnevnte er hovedbase for selskapets europeiske- og interkontinentale rutenett, mens basene i Stockholm og Oslo er noe mindre. Selskapet trafikkerer de fleste stamlufthavnene i Norge, med utgangspunkt i Oslo-basen. Wikipedia
Wikipedia_1-8.1944
75 år siden
Wikipedia
1944: Anne Frank skriver sitt siste innlegg i dagboken
Annelies Marie «Anne» Frank var en tysk jente av jødisk familie. Sammen med familien og fire venner gjemte hun seg i Amsterdam. De fryktet å bli arrestert av de nazistiske okkupantene som forfulgte jødene under den andre verdenskrigen. Anne Frank skrev før hun ble arrestert en dagbok som siden er blitt verdenskjent. Dagboken er oversatt til mer enn 76 språk.

Holocaust-revisjonister har flere ganger hevdet at boken ikke er autentisk. Til tross for at disse påstandene gjentatte ganger er tilbakevist, så sirkulerer de fortsatt i enkelte miljøer. I forbindelse med publiseringen av den annoterte utgaven av det opprinnelige manuskriptet, De dagboeken van Anne Frank, i 1986, utførte den nederlandske stats kriminaltekniske laboratorium en omfattende undersøkelse av håndskrift, papir, blekk osv. Rapporten finnes som vedlegg i boken, og bekrefter manuskriptets autentisitet.

I en alder av tretten år begynte Anne Frank å skrive i dagboken, som hun hadde fått av sin far. Boken omhandler livet og hverdagen hennes fra den 12. juni 1942 til 1. august 1944. Boken ble etter hvert oversatt fra nederlandsk til mange språk og er kanskje verdens mest leste dagbok. Boken har blant annet blitt satt opp som film, teater og til og med opera. Da krigen var slutt, reiste Otto Frank tilbake til Amsterdam og hentet Annes dagbok. Anne hadde alltid drømt om å bli forfatter, og derfor publiserte Otto dagboken. Det skulle vise seg at Anne Franks dagbok var et unikt verk. Wikipedia
<<
1. August
>>