Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Historiske hendelser
Historiske hendelser 13. September
Wikipedia_13-9.1996
23 år siden
Wikipedia
1996: Tupac Shakur ble hard skadet i en skyteepisode i Las Vegas 7. september. Han dør av skadene, 25 år gammel
Tupac Amaru Shakur eller Lesane Parish Crooks også kjent som 2Pac, var en amerikansk rapper, skuespiller og poet. Han har solgt over 75 millioner album på verdensbasis og blir betegnet som en av tidenes beste artister av flere magasin inkludert Rolling Stone.

Tupac er kanskje mest kjent under aliaset 2Pac, som han tok da han begynte å spille med rap-gruppen Digital Underground. Han startet som bakgrunnsdanser, men grep ofte mikrofonen. Mot slutten av livet tok han også aliaset «Makaveli» etter den italienske adelsmannen, forfatteren og politiske tenkeren Niccolo Machiavelli.

Den 7. september 1996 ble han skutt i Las Vegas i en skyteepisode. Han døde seks dager senere på et sykehus i Nevada. Wikipedia
Wikipedia_13-9.1936
83 år siden
Wikipedia
1936: Rasulykken i Loen tar 74 menneskeliv og legger bygdene Nesdal og Bødal i Sogn og Fjordane øde
Rasulykken i Loen i 1936 (blir sammen med rasulykken i Loen i 1905 omtalt som Lodalsulykkene) var en rasulykke 13. september 1936, ved 5-tiden om morgenen. Som under rasulykken i 1905 raste det fra det 1493 meter høye Ramnefjellet ned i Loenvatnet (Lovannet) i Loen i Stryn kommune i Sogn og Fjordane fylke. Tilsammen omkom 74 mennesker i bygdene Nesdal og Bødal, 41 av disse ble ikke funnet.

Til tross for at geologer etter raset i 1905 mente at det ikke ville være fare for flere store ras i området, løsnet det en steinblokk på ca. en million kubikkmeter 800 meter opp i Ramnefjellet. En 70 meter høy flodbølge skylte gjennom gårdstunene og ødela alt som kom i dens vei, både mennesker og dyr, gårdstun og dyrket mark.

Over hele Norge ble det satt i gang innsamlinger for å hjelpe de overlevende. Kronprins Olav deltok i gravferden i Loen kirke, der det var samlet ca. 4500 mennesker. Minnestunden ble kringkastet over riksnettet.

Etter den siste ulykken var disse grendene så raserte at området ble fraflyttet. Wikipedia
Wikipedia_13-9.1838
181 år siden
Wikipedia
1838: Moritz Hermann von Jacobi demonstrerer den første anvendbare elektriske motoren i en båt på elven Neva i Russland
I desember 1833 ble den amerikanske smeden Thomas Davenport den første som laget en elektrisk motor i USA. Hans maskin kunne yte 4,5W, men hverken han eller andre oppfinnere på denne tiden greide å lage en maskin med en ytelse som kunne gjøre dem praktisk anvendbare. Davenport fikk i 1837 det første patentet på en elektrisk motor. Han leverte patentsøknaden 24. januar 1837 og fikk svar 25. februar 1837 med at motoren var tildelt patentnummer 132 i USA.

Det store spranget kom i 1838 da Jacobi lyktes med å lage en motor som utviklet hele 300W. Rett før dette hadde den russiske tsaren invitert Jacobi til St. Petersburg, hvor han ble medlem av Sankt Petersburg Vitenskapsakademi. Han fikk generøs støtte fra tsaren for å arbeide nettopp med elektriske motorer. For å demonstrere motorens praktiske anvendelse satte han den i en båt som var rundt åtte meter lang og utstyrt med padlehjul. Fartøyet kunne transporterte 14 personer over elven Neva i St. Petersburg. Den første båtturen fant sted den 13. september 1838. Distansen var 7,5 km og fartøyet holdt en fart på 2,5 km/h. I båten var det sink-batterier som til sammen veide 200 kg. Flere aviser fra denne tiden beskriver båtferdene som ble foretatt denne høsten, blant annet blir det rapportert at fartøyet i løpet av to til tre måneders drift har et forbruk av sink på 24 pund, eller rundt 11 kg. Wikipedia
<<
13. September
>>