Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Historiske hendelser
Historiske hendelser 15. Juni
Wikipedia_15-6.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Skuespiller Ole Jørgen Nilsen sovner stille inn på sykehus, 72 år gammel
Ole-Jørgen Nilsen var en norsk skuespiller, i de siste årene kanskje mest kjent fra rollen som «Hans Fredrik Rosenkrantz» i såpeserien Hotel Cæsar og fra en rekke filmer om Olsenbanden.

Ole-Jørgen Nilsen vokste opp i arbeidermiljø i Halden. Moren var nåtlersken Linnea Johansson og faren industriarbeider og journalist Marinius Nilsen, som døde da Nilsen var 10 år. Nilsen var som ung aktiv turner og fikk plasseringer i flere norgesmesterskap. Han tok eksamen artium i 1954 og spilte i to av Brageteaterets oppføringer i løpet av gymnastiden.

Nilsen debuterte som elev ved Nationaltheatret i 1959 og gikk ut fra Teaterhøgskolen samme år. Han var så ansatt ved Trøndelag Teater 1961–68, Det norske teatret 1968–73, Fjernsynsteatret 1974–77, og fast skuespiller på Nationaltheatret siden 1977.

Ved Trøndelag Teater debuterte han i 1966 som regissør med stykket Hetebølge av Ted Williams. Ved Det Norske Teater gjorde han seg bemerket i oversatte stykker som Myrfolket, Johann uten land, Montserrat og ikke minst som van Gogh i Postmannen fra Arles. Ved Nationalteatret spilte han blant annet en sykelig sjalu Saleri i Amadeus. Han hadde også sentrale roller i stykker som Ibsens De unges forbund og Peer Gynt. I de senere år var han aktuell i stykker som Byggmester Solness (2003), Maria Stuart (2004) og Til Damaskus (2006) – alle ved Nationaltheatret.

Nilsen ble født i Halden, men bodde mer enn 40 år i Rælingen og på Strømmen.

Nilsen sovnet inn på sykehus hvor han brått ble innlagt etter å ha returnert fra ferietur i Spania sammen med kona, skuespiller Kari Rasmussen. Han hadde i flere år slitt med den revmatiske lidelsen bekhterevs samt hjerteproblemer. Wikipedia
Wikipedia_15-6.1986
33 år siden
Wikipedia
1986: Skuespiller Willie Hoel, kjent fra «Jul i Skomakergata» dør, 65 år gammel
Willie Hoel var en norsk skuespiller. Han var mest kjent for sine komedieroller, og huskes blant annet for rollen som bakermester Snipp i Jul i Skomakergata og biroller i enkelte av Olsenbanden-filmene og som brannsjef Mathisen i den første filmen om Stompa. Han debuterte på scenen i 1948. Wikipedia
Wikipedia_15-6.1184
835 år siden
Wikipedia
1184: Det endelige slaget mellom kong Sverre og Magnus Erlingsson om kongsmakten i Norge finner sted
Slaget ved Fimreite den 15. juni 1184 var det endelige slaget mellom kong Sverre og Magnus Erlingsson om kongsmakten i Norge. Begge gjorde krav på å bli konge i Norge og hevdet å være av kongsætt. Magnus Erlingson falt under slaget, og ifølge overleveringene også over 2000 av hans menn. Slaget fant sted i Sogndalsfjorden ved stedet Fimreite som ligger i Sogndal kommune.

Da slaget stod, var det borgerkrigstid i Norge. Dette var en periode med konflikter som startet i 1130 og varte, riktignok inkludert flere rimelig fredelige perioder, helt til 1240. Hovedkonflikten gikk ut på at man var uenige om hvem som skulle være konge i Norge. Magnus ble konge i 1161, og etter å ha kjempet ned flere motstandere, trodde han etter seieren i slaget på Re i 1177 at kongedømmet hans var sikret. Senere samme år dukket imidlertid Sverre opp og krevde kongsnavn og tronen. Sverre hevdet å være sønn av Sigurd Munn (norsk konge 1136-1155), Magnus' fetter. Sverre tok over som leder av Birkebeinerne og tok opp kampen med Magnus. Sverre greide etterhvert å ta kontroll over Trøndelag, mens Magnus hadde mest støtte på Vestlandet. Magnus hadde også allierte i Danmark, med moren Kristins fetter kong Valdemar den store, mens Sverre hadde støttespillere i Sverige med Birger Brosa.

Kong Sverre hadde dratt til Sogndal for å slå ned et opprør som hadde kostet to av hans sysselmenn livet. Magnus Erlingsson hadde fått nyss om at Sverre befant seg på de trakter. Etter å ha mobilisert i Bergen, og med sterk dansk støtte, dro han innover Sognefjorden med sine 26 skip for å ta et endelig oppgjør med Sverre. Kong Sverre, som kun hadde 14 skip, innså at situasjonen var ille. Men ved å oppildne sine menn og med krigslist greide han likevel å bekjempe fienden.

Sverre hadde færre menn enn Magnus, men hadde likevel fordel av at han var en svært dyktig hærfører, som tok i bruk nye og utradisjonelle metoder i krigføringen. Ifølge Sverres saga lot Magnus på tradisjonell måte skipene sine tenge (binde) sammen, mens Sverre lot sine skip fare løse. Sverre selv sprang i en småbåt og dirigerte de andre skipene sine mot fiendens svake punkter. På Magnus' flanke ble skipene ryddet ett for ett, og mennene hans tok seg over til skipene innenfor. Det oppstod trengsel og panikk, folk hoppet på sjøen, og de siste skipene sank under folkemengden. Sagaen overdriver nok når den lar 2000 mann miste livet sammen med Magnus i slaget ved Fimreite, men mannefallet var stort.

I slaget falt flere av Magnus' fremste menn, blant andre Orm Kongsbror. Wikipedia
<<
15. Juni
>>