Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Historiske hendelser
Historiske hendelser 16. Juli
Wikipedia_16-7.2012
7 år siden
Wikipedia
2012: Keyboardist Jon Lord i Deep Purple, dør av lungeemboli, etter å ha slitt i lengre tid med bukspyttkjertelkreft
Jonathan Douglas Lord var en engelsk keyboardist, mest kjent som medlem av hard rock-bandet Deep Purple. Lord har også vært medlem av Whitesnake, Paice, Ashton & Lord, Artwoods og The Flower Pot Men. Han var en av de første som kombinerte rock og klassisk musikk.

Lord var sønn av Miriam og Reginald Lord. Han fikk undervisning i klassisk klaver fra en alder av fem, og denne innflytelse er merkbar i meget av hans arbeide senere i livet. Han var særlig inspirert av Johann Sebastian Bach, middelalderlig populærmusik og Edward Elgars tradisjonsrike engelske musikk. Han gik på Wyggeston Grammar School for Boys og fikk topkarakterer i musikk, hvorpå han arbeidet som kontorassistent på et advokatkontor i to år.

Tidlig i livet stiftet han bekjentskap med blues, primært den rå lyden fra store amerikanske bluesorganister som Jimmy Smith, Jimmy McGriff og "Brother" Jack McDuff ("Rock Candy") samt Jerry Lee Lewis. Denne musikken spilte en sentral rolle i hans rockkarriere. Stilen med jazz-blues-orgelet som disse musikere brukte i 1950-årene og 1960-årene, og særlig lyden av det lett gjenkjendelige hammondorgelet (B3 og C3-modeller) samt kombinadjonen med Leslie-høyttalere (den velkjente Hammond-Leslie høyttalerkombinasjon), var skjellsettende påvirkninger. Etter å ha sett bandet Vanilla Fudge spille i Storbritannia i 1967 erklærte Lord at han var sterkt påvirket av den orgelbaserte progressive rock som de spilte.

I 1968 var Lord med på å starte Deep Purple, bandet han er mest kjent fra. Lord og trommeslageren Ian Paice var fra starten i 1968 til Lord forlot bandet i 2002 de to eneste som aldri forlot bandet, sett bort i fra bandets opphold mellom 1976 og 1983. Han forlot Deep Purple etter deres britiske turné i 2002, og ble erstattet av Don Airey.

Lord hadde vurdert å forlate bandet en god stund på grunn av de tidkrevende turneene. En måned i 2001 vikarierte Don Airey for ham etter en kneskade. Dette fungerte bra, så Lord bestemte seg for å slutte i 2002.

Lord var respektert for sin virtuositet på hammondorgel. Han ble gjerne kalt «Lord of the Hammond», og i hans 34-årige karriere med Deep Purple kan man høre hans særegne soloer i mange av deres klassiske låter.

Lord døde 16. juli 2012 av lungeemboli, etter å ha slitt i lang tid med bukspyttkjertelkreft. Wikipedia
Wikipedia_16-7.1969
50 år siden
Wikipedia
1969: Apollo 11 skytes opp fra John F. Kennedy Space Center i Florida, på vei mot den første månelandingen
Apollo 11 var en amerikansk romekspedisjon, en del av Apollo-programmet, som sendte de første menneskene til månen. Oppskytingen fant sted ved John F. Kennedy Space Center den 16. juli 1969, og landingsfartøyet landet på månen 20. juli 21:17:40 norsk tid. Seks og en halv time senere, 21. juli 03:56 norsk tid, tok Neil Armstrong det første steg på månen. Ferden endte med landing i Stillehavet 24. juli 17.50 norsk tid.

Mannskapet på ekspedisjonen var Neil Armstrong, Edwin «Buzz» Aldrin og Michael Collins. De ble skutt opp den 16. juli 1969, og oppskytingen ble sett av over 600 millioner TV-seere verden over, i tillegg til en million tilskuere som hadde samlet seg rundt oppskytningsbasen. På det raskeste skjøt Apollo 11 av gårde med en hastighet på 11 kilometer i sekundet, noe som tilsvarer ca. 40 000 km/t. Fire dager senere landet månelandingsfartøyet Eagle på månen, med Armstrong og Aldrin ombord. Bare disse to fikk muligheten til å gå på månen, mens Collins bemannet hovedfartøyet Columbia, som gikk i bane rundt månen. Wikipedia
Wikipedia_16-7.1965
54 år siden
Wikipedia
1965: Etter seks års arbeid åpnes den 11,6 km lange Mont Blanc-tunnelen mellom Frankrike og Italia
Mont Blanc-tunnelen er en biltunnel mellom byen Chamonix i Frankrike og Valle d'Aosta i Italia. Tunnelen ble påbegynt i 1957 og sto ferdig i 1965. Den er 11,6 km lang og 8,6 meter bred (et tunnelrør). Europavei E25 følger tunnelen. Fem ingeniører og en arbeidsstokk på rundt 350 arbeidere rundt 4,6 millioner arbeidstimer for å fullføre prosjektet. 700 tonn med eksplosiver ble benyttet for å sprenge 555 000 m3 med fjell.

Den 24. mars 1999 tok en belgisk lastebil fyr i tunnelen, og 39 mennesker døde. Etter brannen var tunnelen stengt i tre år før den igjen kunne åpnes for trafikk. Wikipedia
<<
16. Juli
>>