Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Historiske hendelser
Historiske hendelser 19. Juli
Wikipedia_19-7.1996
23 år siden
Wikipedia
1996: Sverre Wilberg, best kjent for rollen som kriminalinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene dør, 66 år gammel
Sverre Wilberg var en norsk skuespiller, best kjent for sin rolle som kriminalinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene. Han var en stor del av sin karriere ansatt ved Det Norske Teatret.

Wilberg ble utdannet ved det kongelige akademiet for drama Royal Academy of Dramatic Art i London mellom 1953 og 1955, og var ansatt ved Trøndelag Teater fra 1955 til 1958. Deretter hadde han oppgaver ved Folketeatret, Chat Noir, Oslo Nye Teater og Fjernsynsteatret. Fra 1971 var han ved Det Norske Teatret, der han spilte i en rekke komedier som blant annet Pære i En midtsommernattsdrøm og som Amor i Geir Sveaas' oppsetning av Holbergs Ulysses von Itachia. Han har også spilt i realistiske stykker som blant annet direktøren i Stiftelsen av Antonio Buero Vallejo, flere Brecht-skikkelser, samt klassikeroppgaver som Kreon i Evripides' Medea. På 1980-tallet gjorde han seg bemerket i som Gud i Goethes Faust og som Claudius i Hamlet.

Wilberg virket 42 år i norsk teaterliv, og de siste 25 årene var han knyttet til Det Norske Teatret hvor han spilte mer enn 100 forskjellige roller.

Wilberg filmdebuterte i 1959 i 5 loddrett, og har ved siden av rollen som Hermansen i 12 Olsenbanden-filmer, spilt i Smuglere (1968), Skulle det dukke opp flere lik, er det bare å ringe (1970) og Kamilla og tyven (1988). Han hadde sin siste filmrolle i Markus og Diana fra 1996. På TV har han blant annet vært å se i et par gjesterolle i komiserien Mot i brøstet. Han var også med i episoden Vinterferie av komiserien Fleksnes fataliteter. Episoden har imidlertid aldri blitt vist på TV, men er tilgjengelig på DVD. Mot i brøstet episoden I Søteste Laget som Sverre Wilberg spilte doktor i, har senere blitt dedikert til han. Wikipedia
Wikipedia_19-7.1951
68 år siden
Wikipedia
1951: Svenske Kerstin Håkansson, blir den første til å vinne Miss World, som arrangeres i London
Miss World er en internasjonal skjønnhetskonkurranse, eller missekonkurranse, som arrangeres årlig av Miss World Organisation (MWO). Den aller første Miss World-konkurransen ble avholdt i Storbritannia i 1951 som en del av Festival of Britain-feiringen, og er med det den eldste konkurransen av sitt slag. Fra starten i 1951 til sin død i år 2000 var det Eric Morley som var styreleder i MWO. Siden er det hans kone Julia Morley som har innehatt dette vervet. Tradisjonelt har regjerende Miss World base i London.

Veldedighetsarbeid står sentralt i Miss World-konkurransen. Miss World er ambassadør for Beauty With a Purpose, veldedighetsorganisasjonen stiftet av Julia Morley i 1972 som er oppkalt etter Miss Worlds motto.

I tillegg til å være den eldste, er Miss World også verdens største internasjonale skjønnhetskonkurranse, målt i antall deltakere. Hvert år siden 2003 har konkurransen hatt mer enn hundre deltakere, og i rekordåret 2013 var det 127 land og territorier som var representert. Wikipedia
Wikipedia_19-7.1870
149 år siden
Wikipedia
1870: Den såkalte «1870-krigen», mellom Tyskland og Frankrike, bryter ut
Den fransk-tyske krig, også kalt den fransk-prøyssiske krig og i Frankrike kjent som 1870-krigen, ble utkjempet mellom Frankrike og Det nordtyske forbund under Preussens ledelse, sammen med de sørtyske statene Baden, Bayern, og Württemberg, samt Storhertugdømmet Hessen mellom 19. juli 1870 og 10. mai 1871.

Etter en serie franske nederlag i åpningsfasen av krigen ble nesten halvparten av den franske styrken omringet ved Metz, og den nyetablerte franske unnsetningsstyrken ble knust i et slag ved Sedan, hvor den franske keiser Napoleon III overga seg til tyskerne. Dette førte til opprettelsen av den tredje franske republikk.

Krigen endte med en overveldende tysk seier etter at tyske styrker hadde erobret Paris, og Tyskland ble i løpet av krigen samlet under Preussens ledelse. Wikipedia
Wikipedia_19-7.2017
2 år siden
Wikipedia
2017: Vokalist og låtskriver i bandet Linkin Park Chester Bennington, tar selvmord ved henging, 41 år gammel
Chester Charles Bennington var vokalist i bandene Linkin Park og Dead By Sunrise.

Bennington var kjent for sin sterke vokal i høyt toneleie. På de fleste Linkin Park-låtene hører man ham skrikende. Da han var yngre øvde han sang hver dag inntil lungene og halsen ble såre. Han var inspirert av grupper som Depeche Mode og Stone Temple Pilots.

Bennington hadde en vanskelig oppvekst. Da han var elleve år ble foreldrene skilt. Han hadde to halvsøstre og en halvbror. Han ble seksuelt misbrukt som barn og slet psykisk med dette i mange år.

Da han var tenåring ble han avhengig av amfetamin, marihuana og kokain, men klarte å slutte med dop i 1997. Deretter jobbet han i Burger King til han fikk jobb i bandet Grey Daze.

Bennington sluttet i Grey Daze på grunn av for mye uenigheter og ble erstattet av en kvinnelig vokalist. Dette bandet kaller seg nå Waterface.

Bennington var fra 1998 med i Linkin Park, og da de ga ut debutalbumet Hybrid Theory bidro han med sangen «One Step Closer» som vant en Grammy-pris.

Han giftet seg da han var 20 år gammel med Samantha Bennington. Han hadde ikke penger til å kjøpe ringer, så de tatoverte gifteringene på ringfingrene. Med Samantha fikk han sønnen Draven Sebastian Bennington i 2002. I 2005 ble ekteparet skilt og Samantha fikk hele foreldreansvaret for sønnen mens Bennington kjempet for besøksrett. Han ble gift med Talinda Bentley og de fikk tre barn sammen.

Bennington ble funnet død i en bolig i Los Angeles 20. juli 2017. Bennington begikk selvmord ved henging. Wikipedia
Wikipedia_19-7.1973
46 år siden
Wikipedia
1973: Bruce Lee dør av hjerneødem, forårsaket av en alergisk reaksjon fra sovemiddelet meprobamat
Bruce Jun Fan Lee var en kinesisk-amerikansk kampsportutøver og skuespiller som er regnet som den mest innflytelsesrike kampsportutøveren i det 20. århundret.

Lees filmer, spesielt hans opptreden i den Hollywood-produserte «Enter the Dragon» (1973), førte til økt kvalitet og popularitet blant tradisjonelle Hongkong-produserte kampsportfilmer. Lee brukte filmer for å bevise og demonstrere sine teorier innen kampsporten Jeet Kune Do, et arbeid som senere banet vei for skuespillere som bl.a. Jackie Chan, Chuck Norris og Jet Li. Lee ble et ikon for mange, spesielt blant kinesere, da han portretterte Kinas nasjonale stolthet og kinesisk nasjonalisme på en positiv måte i sine filmer.

Mange ser på Lee som en foregangsperson når det gjelder å skaffe seg en sterk og effektiv kropp, i tillegg til å utvikle en fullstendig forståelse for kampsporter og hånd-til-hånd kampferdigheter. Lees doktriner blir i dag sett på som det første steget over til en moderne stil av blandede kampsporter. Hans tidlige og myteomspunne død, har også bidratt til økt fokus på Lee og hans arbeide. Wikipedia
Wikipedia_19-7.1944
75 år siden
Wikipedia
1944: 20. juli-attentatet mot Adolf Hitler
20. juli-attentatet var et bombeattentat og et mislykket forsøk på statskupp fra en rekke høyere offiserer innen Wehrmacht, det regulære forsvaret i det nasjonalsosialistiske Tyskland, 20. juli 1944.

Planene omfattet likvidering av landets leder og nazistpartiets fører Adolf Hitler, avsettelse av nazistpartiet og arrestasjon av sentrale representanter for naziregimet, dannelse av en ny ikke-nazistisk regjering og umiddelbar innledelse av forhandlinger med de vestallierte for å avslutte krigen i vest. De fleste aktive konspiratørene var yrkesoffiserer med et konservativt politisk ståsted, men støttespillerne omfattet også sosialdemokrater, liberale og kristendemokrater. Generalfeltmarskalk Erwin von Witzleben var tiltenkt rollen som ny leder for Wehrmacht.

Attentatet mot Hitler skjedde på Wolfsschanze i Rastenburg i Øst-Preussen, et av hovedkvarterene for den tyske ledelsen under andre verdenskrig, og ble utført av oberst grev Claus von Stauffenberg.

Synet på 20. juli-attentatet har vært preget av den kalde krigen; i Vest-Tyskland og det gjenforente Tyskland blir konspiratørene bak attentatet æret som helter i etterkrigstiden og overlevende konspiratører var sentrale i grunnleggelsen av Bundeswehr; i DDR og østblokken ble konspiratørene sett på som «reaksjonære agenter for den amerikanske imperialismen». Wikipedia
Wikipedia_19-7.1969
50 år siden
Wikipedia
1969: Neil Armstrong og Buzz Aldrin blir de første menneskene som setter sine fotspor på Månen
Apollo 11 var en amerikansk romekspedisjon, en del av Apollo-programmet, som sendte de første menneskene til månen. Oppskytingen fant sted ved John F. Kennedy Space Center den 16. juli 1969, og landingsfartøyet landet på månen 20. juli 21:17:40 norsk tid. Seks og en halv time senere, 21. juli 03:56 norsk tid, tok Neil Armstrong det første steg på månen. Ferden endte med landing i Stillehavet 24. juli 17.50 norsk tid. Wikipedia
Wikipedia_19-7.1925
94 år siden
Wikipedia
1925: I Dayton i Tennessee blir biologilæreren John T. Scopes dømt for å ha undervist om evolusjon
John T. Scopes var en amerikansk lærer i Dayton i Tennessee som i 1925 ble anklaget for å ha forbrutt seg mot en lov som la ned forbud mot å undervise elever i evolusjon. Rettssaken fikk stor publisitet, og ble kjent som Scopessaken. Den 21. juli samme år ble Scopes ilagt en bot på 100 dollar. Wikipedia
Wikipedia_19-7.1861
158 år siden
Wikipedia
1861: Det første store slaget i den amerikanske borgerkrigen finner sted ved Bull Run
Det første slaget ved Bull Run, også kjent som det første slaget ved Manassas, var det første større slaget i den amerikanske borgerkrigen. Slaget fant sted 21. juli 1861, to måneder etter krigens utbrudd.

Ved byen Manassas avanserte unionshæren under ledelse av brigadegeneral Irvin McDowell inn i Virginia mot elven Bull Run for å erobre konføderasjonens hovedstad Richmond. Den konfødererte hæren ledet av generalene P.G.T. Beauregard og Joseph E. Johnston møtte McDowells hæren ved elven Bull Run der et storslag ble startet. De konfødererte vant til slutt slaget etter det harde slaget som raste gjennom hele dagen.

Slaget ble utkjempet av cirka 32.230 soldater på sørstatssiden og 28.450 på nordstatssiden, men begge hærer var lite vant ved faktisk krig og dårlig organisert. Antallet døde, sårede og savnede utgjorde knapt 1.982 for sørstatshæren og 2.896 for nordstatshæren, til sammen 4.878 hvorav opptil 850 drepte. På det tidspunkt var tapene voldsomt, men ingenting i sammenligning med mange av de senere slag i krigen. Wikipedia
<<
19. Juli
>>