Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Historiske hendelser
Historiske hendelser 29. Mai
Wikipedia_29-5.2010
9 år siden
Wikipedia
2010: Dennis Hopper dør av prostatakreft med spredning til beinmargen, 74 år gammel
Dennis Lee Hopper var en amerikansk skuespiller og regissør.

Hopper ble født i Dodge City av Marjorie Mae (pikenavn Davis) (d. 2006) og Jay Millard Hopper (f. 1916, d. 1982).

Etter andre verdenskrig flyttet familien til Kansas City i Missouri, hvor den unge Hopper deltok på lørdagsundervisning i kunstfag ved Kansas City Art Institute under ledelse av Thomas Hart Benton. Da han var 13 år, flyttet familien videre til San Diego, hvor moren arbeidet som livvaktinstruktør og faren var formelt sjef for et postkontor, men Hopper har senere medgitt at faren arbeidet for OSS, forløperen til CIA). Hopper gikk på high school ved Helix High School i La Mesa i California, en forstad i San Diego. Det var her han utviklet interesse for teater og skuespill, og studerte ved Old Globe Theatre i San Diego, og ved Actors Studio i New York City (hvor han studerte med Lee Strasberg i fem år). Hopper ble her venn med skuespilleren Vincent Price, som også ansporet Hoppers interesse for ulike kunstarter. Særlig var han glad i stykker av William Shakespeare. Dennis Hopper og Jack Nicholson på Oscarsgallaen i 1990

Dennis Hopper debuterte på film i 1955 og var sterkt påvirket av James Dean som han spilte mot i filmene Rebel Without a Cause (Rotløs ungdom) og Giant (Giganten). Han hadde diverse småroller i en rekke filmer, men hadde rykte på seg for å være vanskelig å ha med å gjøre med et krevende temperament. Dette gjorde at det var vanskelig for ham å få sentrale filmroller.

Hopper tok saken i egne hender, og sammen med vennen Peter Fonda skrev, regisserte og spilte de hovedrollene i kultfilmen Easy Rider fra 1969, noe som sterkt bidro til en fornyelse i Hollywood.

Megasuksessen Easy Rider gjorde Hopper ettertraktet i Hollywood.

Privat var Hopper en seriøs fotograf og kunstmaler. Han har hatt en rekke utstillinger og eide en av USAs største, private kunstsamlinger.

Hopper var fra 1996 gift med Victoria Duffy, som var hans femte ektefelle. Han fikk høsten 2009 diagnosen prostatakreft. Den 29. mai 2010 døde han i sitt hjem i California. Wikipedia
Wikipedia_29-5.2004
15 år siden
Wikipedia
2004: Proffbokseren Magne Havnå omkommer i båtulykke utenfor Risør, 40 år gammel
Magne Havnaa var en norsk kickbokser og proffbokser. Han deltok i Sommer-OL 1984 og ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt.

Han tok sort belte 1. grad i kickboksing i 1985. Som profesjonell bokser hadde han 19 seire og 3 tap, ble verdensmester (WBO) i vektklassen cruiservekt i mai 1990 og bokset sin siste kamp i 1992.

Han døde i 2004 i en båtulykke utenfor Risør. Han var bror til Erling Havnå og far til Kai Robin Havnaa. Wikipedia
Wikipedia_29-5.1985
34 år siden
Wikipedia
1985: Publikumsopptøyer under en fotballkamp på Heysel stadion i Belgia
Heysel-tragedien var en fotball-tragedie som skjedde under finalen i Serievinnercupen mellom Liverpool FC og Juventus på Heysel stadion i Brussel, Belgia den 29. mai 1985.

En time før kampen skjedde det flere hadde fryktet i ukevis før kampstart. Avsperringen av det såkalte «nøytrale område» viste seg å være altfor spinkelt. Dette var et gjerde som skulle skille supporterne fra hverandre. Da gjerdet kollapset oppstod det kaos hos Juventus-fansen. Kampen ble utrolig nok spilt, til tross for massive protester bl.a. fra lagets managere. Juventus vant kampen 1-0. 39 Juventus- og belgiske supportere døde. 14 Liverpool-fans ble senere dømt til fengsel i opptil 3 år for uaktsomt drap.

Heysel stadion ble senere revet og bygd opp på nytt, med det nye navnet Koning Boudewijnstadion/Stade Roi Baudouin (norsk: Kong Baudouin stadion). Wikipedia
Wikipedia_29-5.1953
66 år siden
Wikipedia
1953: Edmund Hillary og sherpa Tenzing Norgay blir de første i verden til å bestige Mount Everest
Mount Everest (sanskrit Sagarmatha, eller tibetansk Chomolungma) er verdens høyeste fjell, 8 848 moh. (målt på snødekket). Høyden på snø og is varierer mye og fjellet ble i 1999 målt av National Geographic til 8 850 moh. (29 035 fot), hvilket er en tildels oppgitt høyde i USA.

Mount Everest ligger i fjellkjeden Mahalangur Himal i Himalaya, på grensen mellom Folkerepublikken Kina og Nepal, og grensen går midt over fjellets toppunkt.

Administrativt ligger Nepals del av Mount Everest i Sagaramatha nasjonalpark i den østlige delen av Solukhumbu-distriktet, Sagaramatha sone, Østregionen. Den kinesiske delen tilhører den autonome regionen Tibet.

Fjellet ble først besteget av Edmund Hillary og Tenzing Norgay, som nådde toppen 29. mai 1953 via Sørøstryggen.

Den 1. mai 1953 dro ekspedisjonsmedlemmer oppover Stillhetens dal for å bygge «leir 4» (der forsyninger hadde blitt plassert). På 2. mai hadde ekspedisjonen kommet seg opp Lhotse-veggen og forbi den; ekspedisjonen fant «leir 5» fra «sveitser-ekspedisjonen» (i 1952).

I løpet av en tur tilbake i Base Camp, ble det den 7. mai tatt hovedavgjørelser om toppstøtet.

Fire gassflasker - «nevnt av sveitserne» - ble funnet ved «leir 6»; ekspedisjonsmedlemmer hadde holdt utkikk etter sveitsernes forsyninger.

Ekspedisjonen hadde 14 medlemmer og var ledet av Lord Hunt. I tillegg jobbet 35 sherpaer og hundrevis av bærere fraktet ekspedisjonens pikkpakk fra Katmandu til fjellfot-leiren på den nepalske siden av Everest – ifølge Alasdair McLeod fra Royal Geographical Society. Wikipedia
Wikipedia_29-5.1914
105 år siden
Wikipedia
1914: 1024 mennesker omkommer da DS «Storstad» kolliderer med passasjerskipet «Empress of Ireland»
DS «Storstad» var et 6.000 tonns norsk tørrlasteskip eid av A. F. Klaveness & Co, bygget i Newcastle upon Tyne i 1910.

På en tur fra Sydney i Nova Scotia til Quebec, med kull fra Dominion Coal Company, støtte «Storstad» sammen med RMS «Empress of Ireland» på St. Lawrence-elva nær Pointe-au-Père 29. mai 1914. Det ble revet et 14 fots hull i skroget på «Empress of Ireland», og skipet sank på 14 minutter, med det resultat at 1012 av passasjerene og mannskapet døde, 473 personer overlevde. Ombord var 21 nordmenn, 14 av dem omkom. DS «Storstad» ble stygt skadet i sammenstøtet, men kom seg til land for egen maskin.

«Storstad»s besetning gjorde en heltmodig innsats og reddet de 473 passasjerer og besetning fra «Empress of Ireland».

Etter sammenstøtet, da «Storstad» kom seg til land I Québec, ble hun tatt i arrest.

Etter ulykken ble det holdt sjøforklaring og etterfølgende søksmål. Rettssaken gikk ikke til «Storstad»s fordel. Canadian Pacific hadde fordelen å spille på hjemmebane. De norske sjøfolkene snakket dårlig engelsk og de to kapteinene beskyldte hverandre gjensidig for ikke å ha fulgt vikeplikten. The Canadian Pacific Railway, som eide «Empress of Ireland», saksøkte eierne av DS «Storstad» for 3 000 000 dollar. DS «Storstad» ble gitt til Canadian Pacific Railway som del av oppgjøret, og hun ble igjen solgt på auksjon for 175 000 dollar. Tilslaget gikk til forsikringsselskapene Vidar og Skuld.

Storstad ble frigitt og flyttet til verft for reparasjon. Deretter ble den satt i vanlig drift med samme mannskap.

DS «Storstad» ble torpedert av en tysk ubåt i Atlanterhavet sørvest for Irland, og sank den 8. mars 1917. Mannskapet gikk i livbåtene og ble reddet tre dager senere. Wikipedia
<<
29. Mai
>>