Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Historiske hendelser
Historiske hendelser 3. Januar
Wikipedia_3-1.1987
32 år siden
Wikipedia
1987: Aretha Franklin velges inn i «Rock and Roll Hall of Fame»
Aretha Louise Franklin er en amerikansk soul- og R&B-sanger og låtskriver.

Franklin er et av de største navnene innen soul. Hun begynte tidlig å synge gospel og platedebuterte som 14-åring i 1956 med The Gospel Soul of Aretha Franklin. På andre halvdelen av 1960-tallet gjorde hun en rekke soul-innspillinger som er blitt klassikere, «Respect», «I Never Loved a Man» og «You Make Me Feel Like a Natural Woman» er noen eksempler. Disse låtene og mange andre har gitt Franklin kallenavnet The Queen of Soul. Hun har hatt to sanger på førsteplass på Billboards Topp 100: «Respect» i 1967 og «I Knew You Were Waiting (For Me)» (duett med George Michael) i 1987. I alt har hun har 17 sanger på «Topp 10» fra 1967 til 1987.

Hun ble født i Memphis, som ett av fem barn av pastor CL Franklin, som på 1950- og 1960-tallet var en kjent person i USAs black community, og en av de første pastorer med egen landsomfattende radioshow. Familien bodde en kort periode i Buffalo, New York, før de flyttet til Detroit, Michigan, da Aretha var syv år gammel. Moren Barbara, som selv var gospelsanger, forlot ektemannen da Aretha var seks år gammel.

Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame, og ble i 1987 valgt inn i Rockens æresgalleri, som den første kvinnen. 9. november 2005 mottok hun Presidentens frihetsmedalje av president George W. Bush. Hun har vunnet 19 Grammy Awards, og ble i 2004 kåret av Rolling Stone til nr 9. på tidsskriftets liste over 100 største artister gjennom tidene. Hun medvirket i begge Blues Brothers-filmene (1980 og 1998) med musikkinnslag.

I 2008 ble hun tildelt MusiCares Person of the Year. Wikipedia
Wikipedia_3-1.1959
60 år siden
Wikipedia
1959: Territoriet Alaska blir USAs 49. delstat
Territoriet Alaska (engelsk: Alaska Territory) var i perioden 1912 til 1959 et område som tilhørte USA. Det ble etablert etter District of Alaska og ble i 1959 delstaten Alaska.

Etter at Alaska som department fra 1867 til 1884 hadde vært underlagt jurisdiksjon av ulike forvaltningsorganer i USA og styrt av de føderale myndighetene, ble det et distrikt fra 1884 til 1912 hvor området hadde en egen regjering og et visst lokalt selvstyre. Kravet om å få en egen representasjon i kongressen ble stadig sterkere, blant annet som følge av en sterk befolkningsvekst. Dette førte til at Territoriet Alaska ble etablert 24. august 1912 med en ordning hvor territoriet hadde en egen minister i regjeringen med ansvaret for dette, uten at territoriet hadde status som delstat.

Under andre verdenskrig var det kamphandlinger om Aleutene, da en japansk styrke okkuperte de to ytterste øyene Attu og Kiska og dette var den første invasjon av amerikansk territorium siden 1812 under Den britisk-amerikanske krig. Dette førte til en større bevissthet om Alaskas strategiske beliggenhet og behovet for å anerkjenne Alaska som en egen delstat. Den amerikanske presidenten Dwight D. Eisenhower undertegnet 7. juli 1958 den såkalte Alaska Statehood Act som gjorde det mulig for å ta opp Alaska i unionen 3. januar 1959 . Hovedstaden i territoriet, Juneau, ble også hovedstaden i den nye delstaten. Wikipedia
Wikipedia_3-1.1496
523 år siden
Wikipedia
1496: Leonardo da Vinci foretar et mislykket forsøk med en flyvende maskin
Leonardo da Vinci var veldig fascinert av flyvning, han gjennomførte detaljerte studier av fuglenes flyvning og planla adskillige flyvende maskiner; også et helikopter drevet av fire menn, samt en lett hangglider som antagelig ville ha virket. 3. januar 1496 forsøkte han uten hell en flyvende maskin som han hadde konstruert selv.

Leonardo offentliggjorde ikke selv sine skrifter, og de forble faktisk ukjente frem til det 19. århundre; de har derfor ikke hatt betydning for den tekniske utvikling. Noen av de mindre oppfinnelsene hans, den automatiske spolevikleren og en maskin for å utprøve materialers strekkfasthet, ble likeledes ikke kjent før etter Leonardos død.

Mange av Leonardos tegninger eies i dag av det britiske kongehus. Wikipedia
<<
3. Januar
>>