Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Historiske hendelser
Historiske hendelser 4. September
Wikipedia_4-9.2011
8 år siden
Wikipedia
2011: Vokalist og låtskriver Hilde Heltberg dør av kreft, 51 år gammel
Hilde Heltberg var en norsk musiker, vokalist og låtskriver fra Oslo, kjent fra flere country, rock og pop-band og innspillinger.

Hilde Heltberg ble oppdaget av Stein Ove Berg sent på 70-tallet og ga ut sin debutplate i 1982. Hun deltok i Melodi Grand Prix i 1980, 1984 og 1985 og skrev låta «If» sammen med Kari Iveland som Leif Anders Wentzel framførte i 2000. Hun var også med i en Ole Paus-revy i 1986 og var med i Trond Granlunds orkester X-tra. Hun skrev sangen «Hockeyfeber» til filmen med samme navn og begynte et langvarig samarbeid med musikerne og produsentene Åge Aleksandersen, Marius Müller og Jonas Fjeld. Heltberg har skrevet mange sanger, blant annet melodiene til Kari Ivelands Vektløs (2004).

Fra 2006 spilte Heltberg i trioen Queen Bees, og den siste tiden turnerte hun med Henning Kvitnes såvel som Jonas Fjeld. Wikipedia
Wikipedia_4-9.2006
13 år siden
Wikipedia
2006: «Krokodillejegeren» Steve Irwin dør under innspilling, da en stor piggrokke stikker ham i hjertet, 44 år gammel
Stephen Robert Irwin var en australsk TV-personlighet, naturvitenskapsmann og miljøverner. Han var best kjent fra TV-serien Krokodillejegeren, en ukonvensjonell naturdokumentar som han ledet sammen med kona Terri Irwin. Han hadde en særegen personlighet og ble beundret av mange tusen seere på Animal Planet. I Norge ble serien sendt på TVNorge, foruten Discovery Channel og Animal Planet.

Han eide og drev også Australia Zoo i Beerwah i Queensland. Da han var ung, drev han en krokodillefarm med sin familie. Han hadde alltid vært tiltrukket av dyr, og særlig reptiler.

Irwin døde under innspillingen av en undervannsdokumentar 4. september 2006, etter å ha blitt stukket i hjertet av en piggrokke. Hele hendelsen ble filmet, og dette er det eneste kjente filmklippet som viser en piggrokke som dreper et menneske.

Familien ble tilbudt en statsbegravelse, men avslo, fordi de mente Steve selv ikke ville ha ønsket det, og i stedet bare ville bli husket som en «vanlig fyr». Han ble begravet under en privat seremoni for familie og venner 9. september i tettstedet Caloundra, en times kjøring nord for Brisbane. Wikipedia
Wikipedia_4-9.1907
112 år siden
Wikipedia
1907: Edvard Grieg dør av lungeemfysem på Bergen kommunale sykehus, 64 år gammel
Edvard Hagerup Grieg var en norsk nasjonalromantisk komponist. Han er den norske komponisten som har fått størst internasjonalt gjennomslag, og i likhet med Bjørnstjerne Bjørnson og andre kunstnere fra siste del av 1800-tallet fikk han stor betydning for den kulturelle nasjonsbyggingen i tiden fram mot unionsoppløsningen i 1905.

Griegs mest kjente verk er trolig klaverkonserten i a-moll, op. 16. Andre kjente orkesterverk er Peer Gynt-suitene, opp. 46 og 55, samt suiten Fra Holbergs tid, op. 40. Størst betydning i samtiden hadde Grieg med sine 66 klaverminiatyrer Lyriske stykker, mens det i dag er kammermusikk og sanger som regnes som mest verdifulle. Som sangkomponist er Grieg i Norge blitt mest kjent med sine tonesettinger til dikt av Aasmund Olavsson Vinje og Arne Garborg. I utlandet ble hans sanger til tekster av Henrik Ibsen, H.C. Andersen og Heinrich Heine lagt mest merke til.

15 år gammel begynte Grieg å studere ved konservatoriet i Leipzig. Senere tilbrakte han noen grunnleggende ungdomsår i København. Her møtte han tidens nasjonalromantiske strømninger. Avgjørende for utviklingen av hans personlige stil som komponist var et møte med Rikard Nordraak. Grieg begynte bevisst å ta utgangspunkt i trekk fra norsk vokal og instrumental folkemusikk og lot dem gjennomsyre et høyromantisk tonespråk.

I 1866 flyttet han til Christiania og overtok ledelsen av Det Philharmoniske Selskab. Etter noen omflakkende år bygde Grieg et hus på Hop i Fana utenfor Bergen. Her på Troldhaugen bodde han i sommerhalvåret resten av livet. Grieg tilbrakte vanligvis vinterhalvåret utenlands, gjerne på konsertreiser som gjestedirigent, klaversolist eller akkompagnatør for sin kone, sopranen Nina Hagerup.

Fra 1903 fikk han stadig større luftveisproblemer, og utover våren 1907 forverret helsen seg betraktelig. Etter en uvanlig våt sommer på Vestlandet ble tilstanden kritisk. Edvard Grieg døde 4. september på Bergen Kommunale Sykehus. Under obduksjonen ble det diagnostisert et lungeemfysem som dødsårsak.

Bisettelsen var storslått, og titusenvis av mennesker dannet sørgeprosesjonen. Edvard Griegs urne er satt inn i en grotte ved Troldhaugen. Da Nina Grieg døde i 1935, ble hun bisatt ved siden av sin ektefelle. Wikipedia
<<
4. September
>>