Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Historiske hendelser
Historiske hendelser 9. September
Wikipedia_9-9.1981
38 år siden
Wikipedia
1981: Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball! Vi er best i verden!
Norge slo England 2–1 under en kvalifiseringskamp til verdensmesterskapet i fotball 1982. Kampen fant sted 9. september 1981 på Ullevaal Stadion i Oslo og ble kommentert over radio av Bjørge Lillelien. Utropet fra Lillelien da dommeren blåste av kampen har senere blitt verdenskjent og klippet av Lilleliens kommentering ble innlemmet i Norges dokumentarv i 2012, et register over de viktigste dokumentene i Norges historie. Registeret er en nasjonal utgave av UNESCOs Verdensminne-program (Memory of the World).

«Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball! Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball! Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: –Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating! Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball! Vi er best i verden!»

I 2002 kåret den britiske avisen The Observer dette utropet til den beste prestasjonen av en kommentator noensinne.

Englands Bryan Robson scoret kampens første mål etter 14 minutter. I det 34 minutt utlignet Roger Albertsen, og ett minutt før pause gikk Norge opp i ledelsen etter at Hallvar Thoresen scoret. Kampen hadde avspark kl 19 og ble sendt direkte på TV i sin helhet, bortsett fra det siste kvarteret av første omgang der Norge snudde kampen og pausen. Da gikk nemlig Dagsrevyen og det ble stille fra Ullevaal, men begge gangene Norge scoret avbrøt programleder Einar Slyngstad og opplyste om målene, det andre med «Norges bredeste glis». Hele andre omgang og Lilleliens utrop ble sendt direkte. Radiooverføringen gikk på NRK P2.

Et annet kanskje ikke fullt så kjent sitat fra samme kamp av Bjørge Lillelien er følgende utsagn:
«Så blir han felt av grisen Phil Neal. Rampen Phil Neal sparker Tommy overende bakfra. Phil «Gris» Neal! Begynn å ta igjen gutter! Begynn å ta igjen! Engelskmennene har ramp både på banen og tribunen. Tom Lund gikk forbi to engelskmenn, Phil Neal overfalt ham bakfra! For en gris! For en fotballramp Phil Neal er! Dette skal han ha igjen gutter, ta ham ved første anledning.» Wikipedia
Wikipedia_9-9.1976
43 år siden
Wikipedia
1976: Mao Zedong dør som følge av amyotrofisk lateral sklerose og hjerte-/lungesykdom, 82 år gammel
Mao Zedong var en kinesisk kommunistisk statsleder, revolusjonær og teoretiker. Han ledet Det kinesiske kommunistparti til seier i den kinesiske borgerkrigen og grunnla Folkerepublikken Kina i 1949, som han ledet fram til sin død i 1976. Mao er også grunnleggeren av en retning innen marxismen-leninismen kjent som maoismen.

Under hans lederskap fikk partiet makten over mesteparten av Kina som følge av utfallet av den kinesiske borgerkrig. I Folkerepublikken Kina får Mao æren for å ha skapt et (nesten) forent Kina uten utenlandsk dominans for første gang siden opiumskrigene. Samtidig er han kritisert for sin politikk, ikke minst for mangelfull respekt for menneskeliv og for politikken på det økonomiske området.

Mao er noen ganger omtalt som den fire store: store lærer, store leder, store øverstkommanderende og store styrmann. Kallenavnet formann Mao var det som ble best kjent i Vesten.

Til tross for den nevnte kritikken er Mao fortsatt svært populær i Kina. Man minnes at det under hans ledelse ble satt i gang en rekke velferdstiltak, som blant annet gratis skolegang, gratis helsetjeneste, garantert arbeid. Fattigdommen gikk ned, den utbredte analfabetismen ble på kort tid kraftig redusert, og levealderen og folketallet steg.

Mye av den takknemligheten kineserne har overfor Mao, skyldes propagandaens styrke. I viktige perioder svekket han faktisk skolevesenet, både før og ikke minst under kulturrevolusjonen. Han tvangsinndrev så meget av jordbruksproduksjonen at det førte til en forferdelig hungersnød. Det er vanskelig å tallfeste hvor mange som mistet livet enten direkte ved henrettelser eller indirekte ved vanstyre i Maos maktperiode, tall på mellom 40 og 70 millioner har vært nevnt.

Mao døde den 9. september 1976 i Beijing, 82 år gammel. Hans helse hadde da vært synlig svekket i flere måneder. Han ble stedt til hvile i Folkets Store Sal, og en minnehøytidelighet ble arrangert på Den himmelske freds plass den 18. september. Tre minutters stillhet inngikk i minnestunden.

Etterpå ble hans nærmeste medarbeidere utsatt for forfølgelser. De ble arrestert, og hans kone Jiang Qing ble dømt til døden. Dommen ble ikke eksekvert, hun ble benådet. Wikipedia
Wikipedia_9-9.1513
506 år siden
Wikipedia
1513: Skottland led et knusende nederlag i slaget ved Flodden Field. Kong Jakob IV av Skottland og 9 jarler falt også i slaget
Slaget ved Flodden eller Flodden Field ble utkjempet i fylket Northumberland i nordlige England den 9. september 1513 mellom en invaderende styrke fra Skottland under ledelse av kong Jakob IV og en engelsk hær ledet av Thomas Howard, jarl av Surrey. Slaget endte i et blodig og katastrofalt nederlag for skottene og var det største slaget som ble utkjempet mellom de to nasjonene. Wikipedia
<<
9. September
>>