Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

13. Januar

Om dagen

13. Januar er dag 13 i 2024, og er i uke 2. Det er 353 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 13. Januar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

12 år siden

2012: Cruiseskipet «Costa Concordia» forliser utenfor kysten av Italia der 32 personer omkommer

Ifølge ferdsskriveren gikk «Costa Concordia» på grunn den 13. januar 2012 klokken 21:58 lokal tid. Skipet var da ved Giglio etter å ha seilt fra Civitavecchia vest for Roma samme kveld. Det var begynnelsen på et énukes cruise som skulle gå til Savona, Marseille, Barcelona, Palma, Tunis og Palermo. Ifølge kystvakten var det 3206 passasjerer og en besetning på 1 023 om bord. 32 personer omkom, den siste av dem ble funnet først 3. november 2014.

17. september 2013 ble skipet rettet opp igjen fra slagsiden. Det skjedde etter over ett års forberedelser. 23. juli 2014 ble skipet tauet til Genova for opphogging. Wikipedia
33 år siden

1991: «Den blodige søndagen» i Litauen

Sovjetiske militærstyrker går til angrep på sivile litauere som forsøker å forsvare en bygning som huser et TV- og radiosenter. Deres relativt primitive våpen var imidlertid ikke til særlig stor hjelp mot den sovjetiske overmakten. Det tok ikke lang tid før de hadde tatt kontroll over bygningen og alle radio- og TV-sendinger ble avbrutt.

I angrepet ble 13 sivile litauere drept, og flere hundre skadet. Som en følge av dette går dagen nå under navnet «Den blodige søndagen». Les mer...
79 år siden

1945: Jørstad elv-sabotasjen i Snåsa der 81 personer mister livet

Den 12. september 1944 ble "WOODLARK" ledet av Herbert Helgesen satt inn i Flatanger. Etter å ha tatt seg frem til Steinkjer og opp Ongdalen WOODLARK etablerte base på Burvatn, like over grensen til Sverige. Etter et avbrutt forsøk på å sabotere Grana bru og at Helgesen ble pågrepet av svenskene, klarte WOODLARK under ledelse av Oddvar Østgaard å sprenge Jørstad bru, 13. januar 1945. Det er fortsatt et mysterium hvorfor et tysk troppetransporttog kom nordfra fem timer senere ikke ble varslet. Det krasjet ned i elva. 78 tyskere og tre nordmenn ble drept. Hendelsen regnes fortsatt som Norges verste togulykke gjennom tidene. Reichkommisar Joseph Terboven ville ta en grusom hevn og henrette 10 000 nordmenn som represalie, men fikk nei fra Berlin. Les mer...
288 år siden

1736: Konfirmasjonen blir påbudt ved lov i Danmark-Norge

Konfirmasjon er et opprinnelig kristent ritual. Det har hatt noe varierende innholdsbestemmelse i de forskjellige kristne trosretninger.

I Norge ble konfirmasjon påbudt ved lov i 1736. Det ble lovfestet at alle i løpet av sin ungdomstid skulle konfirmeres gjennom en offentlig eksamen i den kristne tro og en kirkelig innvielse med håndspåleggelse og forbønn. Med påbudet ble konfirmasjonen en juridisk nødvendighet for full inntreden i det voksne samfunn. Ingen kunne tas ut til militærtjeneste, inngå ekteskap, være fadder ved dåp eller vitne i retten uten konfirmasjonsattest. Wikipedia

Fødsler

44 år
Wolfgang Loitzl (Skihopper)
1980

Wolfgang Loitzl (Østerrike)

Skihopper

Født:
13. januar 1980 (44 år)

Wolfgang Loitzl er en tidligere østerriksk skihopper. Han har sju medaljer fra internasjonale mesterskap, hvorav seks i laghopp. Han bor i Bad Mitterndorf, Steiermark i Østerrike.

Under Ski-VM 2001 i Lahtis var han med på å ta medaljer i begge lagkonkurransene (gull i normalbakken og bronse i storbakken), og under VM i skiflyging 2004 i Planica var han med da tok Østerrike bronsemedaljene lagkonkurransen. Loitzl var under Ski-VM 2005 i Oberstdorf med på å forsvare laggullet fra normalbakken. Laget tok også gull i stor bakke, et gull som han var med på å forsvare under Ski-VM 2007 i Sapporo.

Under Ski-VM 2009 i Liberec tok han gull i normalbakke. Han var også med på å forsvare laggullet i storbakke. I 2010 var han med på laget som forvarte Østerrikes gull i lagkonkurransen under VM i skiflyging i Planica. Under Ski-VM 2013 i Val di Fiemme var han med på å forsvare laggullet i stor bakke.

Loitzl vant Hoppuken 2008/09 foran Simon Ammann. Han kom på andreplass i det første rennet og vant de tre siste. I det siste rennet fikk han tilsammen ni ganger 20 i stil for de to hoppene og han hoppet lengst i begge omgangene.

Utenom de sportslige prestasjonene huskes også Loitzl for et av de mest spektakulære fallene i hopphistorien da den ene hoppskoen hans satte seg fast i bommen da han skulle slippe seg ned ovarennet i Zakopane i 2004. Han mistet balansen og skled nedover mot hoppkanten, men klarte på akrobatisk vis å bremse farten tilstrekkelig til at han ikke raste utfor kanten. Etter at samtlige utøvere hadde satt utfor fikk han sjansen til å hoppe på nytt. Wikipedia

47 år
Orlando Bloom (Skuespiller)
1977

Orlando Bloom (Storbritannia)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Orlando Jonathan Blanchard Bloom

Født:
13. januar 1977 (47 år)

Orlando Jonathan Blanchard Bloom er en britisk skuespiller.

Moren hans, Sonia, er fra Calcutta i India, og faren hans, Harry, kom fra Sør-Afrika. Faren var advokat og kjempet mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Men Harry døde av slag da Orlando bare var fire år gammel. Orlando og hans søster Samantha ble oppdratt alene av moren etter farens død. Da Orlando var 13 år gammel, tilstod moren at Harry ikke var hans biologiske far, men at hennes nære venn, Colin Stone, er faren hans.

Orlando gikk på St. Edmunds School i Canterbury, en privat kristen skole. Faren Harry var jødisk, men Orlando konverterte til Buddhismen i 2004. Orlando slet veldig på skolen, på grunn av sin dysleksi. Derfor var han mer dedikert til kunst, keramikk, fotografering og skulptur. Etter morens oppmuntring studerte han dikt og prosa, og begynte med opplesninger på den lokale festivalen. Han vant mange dikt- og Bibelopplesningkonkurranser. Han var også aktiv på det lokale teateret. Senere ble han mer seriøst opptatt av teater og skuespill, og flyttet til London for å bli med i det nasjonale ungdomsteateret. Han ble der i to sesonger og fikk etter en stund skoleplass på The British American Drama Academy. Mens han gikk der, gikk han på auditions for forskjellige britiske tv-serier, og fikk roller i Casualty og i Midsomer Murders. Han fikk sin første filmrolle i denne tiden, i filmen Wilde som mannlig prostituert.

Han kom senere inn på Guildhall School of Music and Drama. Det var rundt denne tiden Orlando falt ned tre etasjer fra en veranda og brakk ryggen. Legene fryktet at han ikke ville gå igjen, men han kom seg fort og returnerte til skolen og fullførte eksamen. En kveld i 1999 spilte han på scenen for siste gang. En av tilskuerne var tilfeldigvis filmdirektøren Peter Jackson. Han likte Orlando så godt at han gikk bak scenen etter showet, og spurte om Orlando kunne tenke seg å komme på en prøveinnspilling i hans nye prosjekt: The Lord of the Rings (Ringens Herre trilogien). Orlando svarte ja, og begynte å lese på rollen Faramir, men han tapte denne rollen til skuespilleren David Wenham. Peter Jackson foreslo at Orlando kunne få rollen som Legolas i stedet, noe som i ettertid viste seg å være et bedre valg for Orlando. Han jobbet med Ringens Herre i 18 måneder på New Zealand, og i dag er han en av de mest etterspurte skuespillerne i bransjen.

Under innspillingen av The Fellowship of the Ring falt han av en hest, og brakk et ribbein. I 2002 vant han to priser. Den ene på MTV Movie Awards for «Årets mannlige gjennombrudd», og den andre på Empire Awards for «Beste gjennombrudd». Han lærte å surfe under innspillingen av The Lord of the Rings. Mens han filmet Kingdom of Heaven i 2005 fant han en hjemløs hund, som han ga navnet Sidi og tok den med hjem. Han snakker fransk. Han fikk toppkarakterer i kunst og fotografi. Favorittfotballag er Manchester United. Han fikk $3 000 000 (cirka 19 188 900 norske kroner) for Elizabethtown og $2,000,000 (cirka 12 792 600 norske kroner) for Kingdom of Heaven. I 2006 filmet han ferdig Pirates of the Caribbean 3 som hadde premiere i 2007. Wikipedia

48 år
Felix Gottwald (Kombinertløper)
1976

Felix Gottwald (Østerrike)

Kombinertløper

Født:
13. januar 1976 (48 år)

Felix Gottwald er en østerriksk kombinertløper.

Han ble olympisk mester i sprint og lagkonkurranse under Torino 2006. På den klassiske distansen fikk han sølv.

Gottwald har 23 enkeltseire i verdenscupen. Han vant verdenscupen sammenlagt i 2000/01.

Han vant kombinertkonkurransen i Holmenkollen både i 2001 og 2003. I 2003 ble han tildelt Holmenkollmedaljen sammen med Ronny Ackermann. Under Ski-VM 2011 i Oslo tok han bronse på normalbakke individuelt, og var med på Østerrikes lag som vant kombinert lagkonkurranse i både normalbakke og stor bakke. Wikipedia

51 år
Helga Pedersen (Politiker)
1973

Helga Pedersen (Norge)

Politiker

Født:
13. januar 1973 (51 år)

Helga Pedersen er en norsk politiker (Ap), som fra 2019 er ordfører i Tana kommune. Hun var innvalgt på Stortinget fra Finnmark fra 2009 til 2017 og var parlamentarisk leder 2009–2013. Hun var nestleder i Arbeiderpartiet 2007–2015, og var fiskeri- og kystminister i Jens Stoltenbergs andre regjering 2005–2009, da som regjeringens yngste medlem. Pedersen har samisk bakgrunn, og var den første samisktalende nestlederen i Arbeiderpartiet. Etter at hun var ferdig på Stortinget i 2017, flyttet hun tilbake til hjemkommunen. Wikipedia

34 år
Marco Pantani (Syklist)
1970 - 2004

Marco Pantani (Italia)

Syklist

Født:
13. januar 1970 (54 år siden)

Døde:
14. februar 2004 (34 år) (Overdose kokain) (20 år siden)

Marco Pantani var en italiensk syklist.

Takket være sin lette kroppsbygning (172 cm / 57 kg) var Pantani en spesialist på fjelletapper, og han vant blant annet Giro d'Italia og Tour de France i løpet av en sesong, 1998. Han ble profesjonell i 1992 og vant 36 seire i løpet av karrieren, som ble preget av skader han pådro seg i flere alvorlige velt.

I 1999 ble han diskvalifisert mens han ledet Giro d'Italia etter å ha hatt for høye blodverdier i helsekontrollen før start. Dette er ikke en positiv dopingtest, men kan indikere bloddoping. Etter dette var han innblandet i flere rettsprosesesser angående besittelse og bruk av dopingpreparater.

Etter Giro d´Italia sommeren 2003, hvor han gjorde et bemerkelsesverdig comeback etter å ha vært helt ute av form et par år, ble han lagt inn på et behandlingshjem for narkotikamisbrukere, og i februar døde han etter å ha tatt en overdose kokain på et hotellrom i den italienske badebyen Rimini.

I 2008 satte statsadvokaten i Froli igang undersøkelser for å kartlegge omstendighetene rundt dødsfallet, for å finne ut om det virkelig var en overdose, eller om han ble myrdet. Wikipedia

55 år
Stefania Belmondo (Langrennsløper)
1969

Stefania Belmondo (Italia)

Langrennsløper, alpinist

Født:
13. januar 1969 (55 år)

Stefania Belmondo er en tidligere italiensk langrennsløper. Hun deltok i fem olympiske vinterleker, og vant to gullmedaljer – på 30 km i 1992 i Albertville og på 15 km i 2002 i Salt Lake City. Wikipedia

63 år
Line Baugstø (Forfatter)
1961

Line Baugstø (Norge)

Forfatter

Født:
13. januar 1961 (63 år)

Line Baugstø er en norsk forfatter og frilansjournalist. Hun debuterte i 1986 med romanen Reise i gult lys, og har senere skrevet en rekke romaner, novellesamlinger og barnebøker. Reise i gult lys ble prisbelønnet i Gyldendals konkurranse «Norges skrivende kvinner». Line Baugstø har jobbet som journalist i Fædrelandsvennen, Aftenposten og ukebladet KK. Hun har vært medlem av Bjørnsonfestivalens kunstneriske råd og styreleder i Norsk Forfattersentrum.

I 2013 ble hennes bok Camilla Collett – født Wergeland nominert til Sørlandets litteraturpris i klassen for sakprosa. Wikipedia

63 år
Julia Louis-Dreyfus (Skuespiller)
1961

Julia Louis-Dreyfus (USA)

Skuespiller, filmprodusent, sanger

Født:
13. januar 1961 (63 år)

Julia Louis-Dreyfus er en amerikansk skuespillerinne. Hun er best kjent for rollen som Elaine Benes i TV-serien Seinfeld. Før det var hun mest kjent som forskjellige karakterer i den direktesendte komiserien Saturday Night Live.

Spiller hovedrollen som alenemor i 40-årene i tv-serien Christine (The New Adventures of Old Christine).

Hun er gift, har to sønner og er datter til en av verdens rikeste menn, fransk-fødte Gérard Louis-Dreyfus. Wikipedia

52 år
Ole Kristian Holtan (Politiker)
1959 - 2011

Ole Kristian Holtan (Norge)

Politiker

Født:
13. januar 1959 (65 år siden)

Døde:
29. januar 2011 (52 år) (13 år siden)

Ole Kristian Holtan var ordfører i Siljan kommune. Han representerte Arbeiderpartiet og var ordfører i kommunen fra 2007. Gunn Berit Rygg Holmelid (Ap) var varaordfører under ham, og etterfulgte ham etter hans død. Wikipedia

72 år
Villy Sørensen (Forfatter)
1929 - 2001

Villy Sørensen (Danmark)

Forfatter

Født:
13. januar 1929 (95 år siden)

Døde:
16. desember 2001 (72 år) (22 år siden)

Villy Sørensen var en dansk forfatter og filosof.

Sørensen studerte filosofi på Københavns Universitet og i Freiburg, før han på grunn av en personlig krise valgte å avslutte universitetsstudiene og fortsette på egen hånd.

I perioden mellom 1959 og 1963 redigerte han litteraturtidsskriftet Vindrosen sammen med Klaus Rifbjerg. I 1962 mottok han Det Danske Akademis pris, i 1965 ble han selv medlem av akademiet. I 1974 mottok han Nordisk råds litteraturpris for Uden mål – og med. Moralske tanker. Han ble i 1979 æresdoktor ved Københavns Universitet. Villy Sørensen ble flere ganger innstilt til Nobels litteraturpris.

Sørensen debuterte skjønnlitterært i 1953 med novellesamlingen Sære historier. Med novellene han skrev på 50- og 60-tallet markerte han seg som en fornyer av dansk novellekunst. Utover sitt skjønnlitterære forfatterskap skrev han biografiske verker om Friedrich Nietzsche (1963), Franz Kafka (1968), Arthur Schopenhauer (1969) og Seneca (1976), debattbøker og mytologiske gjendiktninger. Wikipedia

92 år
Harry Westrheim (Forfatter)
1915 - 2007

Harry Westrheim (Norge)

Forfatter, journalist

Født:
13. januar 1915 (109 år siden)

Døde:
17. mai 2007 (92 år) (17 år siden)

Harry Arne Berg Westrheim var en norsk journalist og forfatter.

Westrheim var utdannet lærer, men ble i 1947 ansatt som programsekretær i NRK i Tromsø. Under et mellomspill i Oslo arbeidet Westrheim blant annet med Erik Bye i programserien Radio 19. I 1964 ble han distriktssjef for NRK Finnmark. Fra 1969 til 1981 var han distriktssjef for NRK Nordland. Han skrev også flere bøker.

Skjønnlitterært var han representert i forskjellige antologier, og han ga også ut ungdomsboken Timur, salmakerens sønn i 1975.

Sammen med Lars Berg hadde Harry Westrheim ideen om et eget teater i Nord-Norge. Teateret ble etter hvert Hålogaland Teater.

Han var far til Sonja og Karin Westrheim. Wikipedia

66 år
Ivan Sjisjkin (Kunstmaler)
1832 - 1898

Ivan Sjisjkin (Det russiske keiserdømmet)

Kunstmaler

Født:
13. januar 1832 (192 år siden)

Døde:
20. mars 1898 (66 år) (126 år siden)

Ivan Ivanovitsj Sjisjkin var en russisk landskapsmaler med kontakter til Peredvizjniki-bevegelsen.

Sjisjkin var født i byen Jelabuga i Vjatka-guvernementet (dagens Tatarstan). Etter eksamen fra gymnasiet i Kazan, studerte han i fire år ved Høyskolen i tegning, maling og arkitektur i Moskva. Fra 1856 til –60 hadde Sjisjkin plass ved St. Petersburgs Keiserlige Kunstakademi, hvor han gikk ut med de beste avgangspapirer. Han mottok keiserlig stipend til å studere videre i Europa.

I en periode bodde og arbeidet Sjisjkin i Sveits og Tyskland (Dresden og Düsseldorf). Han stilte ut både i München og Zürich. Etter at han i 1865 kom tilbake til St. Petersburg ble han med i gruppen av (flest) kunstmalere som arbeidet for en mer realistisk malerkunst (Peredvizjniki-bevegelsen) og i det Russiske selskap for akvarellmalere.

Ved tilbakekomsten til Russland ble Sjisjkin medlem av Det keiserlige kunstakademiet i St. Petersburg og virket som professor i kunstmaling fra 1873 til 1898. Samtidig ledet han klassen som drev med landskapsmaling ved den høyere kunstskolen i St. Petersburg. Han deltok i flere utstillinger ved Kunstakademiet i St. Petersburg og den stor-russiske utstillingen i Moskva i 1882, i Niznij Novgorod (1896), og på verdensutstillingene i Paris i 1867 og 1878, og Wien i 1873.

Sjisjkins malestil baserte seg på grundige studier av naturen. Verkene hans er preget av en poetisk fremvising av årstidene i skogene, den urørte naturen, dyrene og fuglene. Impulser fra den tyske, romantiske maleren Caspar David Friedrich er tydelig i store deler av kunsten hans. Sjisjkin eide en datsja i Vyra, sør for St. Petersburg. Der malte han noen av sine fineste landskapsmalerier. Han ble berømt for sine skoglandskap, og var ellers en utmerket tegner og litograf. Han døde i St. Petersburg mens han arbeidet på et nytt maleri. Wikipedia

76 år
Chester Lyman (Astronom)
1814 - 1890

Chester Lyman (USA)

Astronom, lærer, prest

Født:
13. januar 1814 (210 år siden)

Døde:
29. januar 1890 (76 år) (134 år siden)

Chester Smith Lyman var en amerikansk lærer, prest og astronom.

Han ble født i Manchester, Connecticut. Foreldrene var Chester og Mary Smith Lyman. Lyman er etterkommer av Richard Lynn, en nybygger som kom til Amerika i 1631. Han viste tidlig interesse for astronomi og realfag. Innen 1833 hadde han skaffet seg innpass på Yale og ble uteksaminert i 1837. I hans yngre år var han redaktør for Yale Literary Magazine, og han var medlem av Skull and Bones. Han tjenestegjorde også i to år som leder for Ellington School før han studerte teologi ved Union and Yale seminaries. Av helsemessige årsaker begynte han da å reise.

I 1846 seilte han til Hawaii hvor han ble værende i et år. Mens han vær der besøkte han misjonærer, inkludert sin fjerne slektning David Belden Lyman:75 I 1874 seilte han til California. Der jobbet han som landmåler og kartla rancher og tettsteder. I noen måneder slutten han seg til gullrushet i California før han returnerte til oppmålingen. I 1850 giftet han seg med Delia W. Wood og bosatte seg i New Haven. Paret fikk seks barn hvorav fire overlevde til å bli voksne.

Han ble professor i industriell mekanikk og fysikk ved Yales Sheffield Scientific School og var ansett som en eminent lærd. Han oppfant det kombinerte passasjeinstrumentet og senitteleskopet som ble brukt til å bestemme breddegrader, herunder på Hawaii. Han satt i styret for lederne ved Yale-observatoriet, og i desember 1866 ble han den første til å observere ringen med lys rundt Venus når planeten var i nedre konjunksjon. Denne observasjonen bidro til å bekrefte eksistensen av en atmosfære rundt planeten. Han tok patent på et design for en bølgemaskin i 1867. I 1871 ble han professor i astronomi og fysikk ved den samme institusjonen og senere utelukkende i astronomi i 1884 da han helse begynte å bli dårlig. Han gikk av som professor emeritus i 1889. Han ble siden direktør ved Yale-observatoriet og hadde den stillingen frem til sin død. Han døde som et resultat av slag som holdt ham bundet til hjemmet de siste to årene av sitt liv.

Chester Lyman var æresmedlem av British Association for the Advancement of Science. Han fungerte som president for Connecticut Academy of Arts and Sciences i 20 år. Hans sønn, Chester W. Lyman, etablerte foredragsserien Chester S. Lyman ved Yale til minne om sin far. Wikipedia

Dødsfall

87 år
Anton Blom (Journalist)
1924 - 2012

Anton Blom (Norge)

Journalist, forfatter

Født:
15. august 1924 (99 år siden)

Døde:
13. januar 2012 (87 år) (12 år siden)

Anton Blom var en norsk journalist og forfatter. Han startet som journalist i Arbeiderbladet i 1948. Han begynte i NRK som stortingsmedarbeider i 1965 og var fra 1967 ansatt i utenriksredaksjonen. Han var utstasjonert korrespondent i Bonn, Vest-Tyskland fra 1967 til 1973, og etterfulgte Kari-Grete Alstad som NRKs korrespondent i Washington, D.C. i 1981. Han er også kjent som kåsør i NRK Radio, og som forfatter, hvor den tematiske røde tråden var jødeutryddelsene under annen verdenskrig og det jødiske folks historie. Wikipedia

59 år
Teddy Pendergrass (Sanger)
1950 - 2010

Teddy Pendergrass (USA)

Sanger, låtskriver, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Theodore DeReese Pendergrass sr.

Født:
26. mars 1950 (74 år siden)

Døde:
13. januar 2010 (59 år) (14 år siden)

Theodore DeReese «Teddy» Pendergrass sr. var en amerikansk R&B/soul-sanger og låtskriver. Han var også kjent under navnene Teddy P, TP, og Teddy Bear. Pendergrass ble kjent som sanger i Harold Melvin & the Blue Notes på 1970-tallet før han gjorde solokarriere på slutten av 80-tallet.

Pendergrass ble lam fra livet og ned i en bilulykke i 1982. Wikipedia

80 år
Patrick McGoohan (Skuespiller)
1928 - 2009

Patrick McGoohan (USA)

Skuespiller, manusforfatter, regissør, TV-regissør

Fullt navn / Fødenavn:
Patrick Joseph McGoohan

Født:
19. mars 1928 (96 år siden)

Døde:
13. januar 2009 (80 år) (15 år siden)

Patrick Joseph McGoohan var en irsk-amerikansk skuespiller.

McGoohan er kjent som John Drake i Danger Man (1960–1968) og som Number Six i The Prisoner (1967–1968).

McGoohan ble født i USA, men flyttet som sjuåring til Sheffield og var deretter mest virksom i Storbritannia. Han spilte i blant annet filmene High Tide at Noon (1956), Life for Ruth (1962), Ice Station Zebra (1968) og Braveheart (1995, som den brutale kong Edvard I). Det kan også nevnes at han i 1981 spilte rollen som Dr. Paul Ruth i den kanadiske thrilleren Scanners.

Hans skuespill i TV-serien The Prisoner er en inspirasjonskilde til sangen «McGoohan's Blues» fra 1969. Wikipedia

58 år
Harold Shipman (Lege)
1946 - 2004

Harold Shipman (Storbritannia)

Lege, seriemorder

Fullt navn / Fødenavn:
Harold Frederik Shipman

Født:
14. januar 1946 (78 år siden)

Døde:
13. januar 2004 (58 år) (20 år siden)

Harold Frederick Shipman var en britisk lege som ble dømt for mord på flere av sine pasienter. Han regnes som en av landets verste seriemordere.

Han studerte ved University of Leeds og tok eksamen der i 1970. I 1977 åpnet han praksis i Hyde, Manchester. I 1993 hadde han en praksis med over 3 000 pasienter.

5. oktober 1999 startet rettssaken mot Shipman, som ble anklaget for å ha drept 15 eldre pasienter. Han fikk livstidsdom. Imidlertid viste etterforskningen at Shipman hadde drept langt flere. Antallet varierer fra 175 til 236.

Shipman tok sitt eget liv i fengselet den 13. januar 2004. Wikipedia

66 år
Arne Næss jr. (Skipsreder)
1937 - 2004

Arne Næss jr. (Norge)

Skipsreder, fjellklatrer, forretningsmann

Fullt navn / Fødenavn:
Arne Rudolf Ludvig Raab

Født:
8. desember 1937 (86 år siden)

Døde:
13. januar 2004 (66 år) (20 år siden)

Arne Næss jr. var en norsk fjellklatrer, skipsreder og forretningsmann. Utenfor Norges grenser er han kanskje mest kjent som tidligere ektemann av sangerinnen Diana Ross.

Han var sønn av den tyske legen August Oskar German[sic] Raab (1901-1993) og Kirsten «Kiki» Dekke Næss (1907–2001). Moren var søster av den kjente filosofen og fjellklatreren Arne Næss (sr.) som hadde en sterk påvirkning på sin nevø. Næss' familie levde i Tyskland under andre verdenskrig. Etter krigen ble foreldrene skilt og Næss flyttet til Norge sammen med sin mor. Der tok de begge morens pikenavn (Næss) til etternavn. Wikipedia

56 år
Johan Jørgen Holst (Politiker)
1937 - 1994

Johan Jørgen Holst (Norge)

Politiker, diplomat, statsviter

Født:
29. november 1937 (86 år siden)

Døde:
13. januar 1994 (56 år) (30 år siden)

Johan Jørgen Holst var en norsk statsviter og politiker (Ap). Han var forsvarsminister 1986–1989 og 1990–1993, og deretter utenriksminister fra 1993 til sin død i 1994. Holst er trolig mest kjent for sin medvirkning til Oslo-avtalen som utenriksminister i 1993. Hans stil var intellektuell, men hans forskning var mer preget av interesse for det praktiske, for det som kunne bidra til en fremsynt politikk og især fremme rustningskontroll. Wikipedia

58 år
James Joyce (Lyriker)
1882 - 1941

James Joyce (Irland)

Lyriker, dramatiker, romanforfatter, lærer, forfatter, skribent, journalist, litteraturkritiker

Fullt navn / Fødenavn:
James Augustine Aloysius Joyce

Født:
2. februar 1882 (142 år siden)

Døde:
13. januar 1941 (58 år) (83 år siden)

James Augustine Aloysius Joyce var en irsk forfatter.

Joyce blir regnet som en av de mest fremtredende forfattere av det tyvende århundre. Han er mest kjent for novellesamlingen Dublinere (1914, med blant annet novellen «De døde») og romanene Portrett av kunstneren som ung mann (1916), Ulysses (1922) og Finnegans Wake (1939). Selv om Joyce tilbrakte det meste av livet utenlands, er særlig forholdet hans til Dublin vesentlig for forfatterskapet. All handling og mye av tematikken i diktningen hans dreier seg om Irland. Han var en av de mest kosmopolitiske engelskspråklige forfatterne i sin generasjon. Wikipedia

66 år
Amund Ringnes (Gründer)
1840 - 1907

Amund Ringnes (Norge)

Gründer

Født:
7. oktober 1840 (183 år siden)

Døde:
13. januar 1907 (66 år) (117 år siden)

Amund Ringnes var bror av bryggerieieren Ellef Ringnes. De vokste opp på storgården Ringnes, som de måtte forlate i 1858 fordi faren hadde pantsatt gården på grunn av gjeldsproblemer. Sammen med Axel Heiberg startet de to brødrene Ringnes Bryggeri. Det var Amund Ringnes som sørget for at spelemannen og sambygdingen Wilhelm Sorteberg fikk seg ny hardingfele, og slik satt denne i gang igjen som utøver. Wikipedia

66 år
Peter Waage (Kjemiker)
1833 - 1900

Peter Waage (Norge)

Kjemiker, geolog, professor, fysiker

Født:
29. juni 1833 (191 år siden)

Døde:
13. januar 1900 (66 år) (124 år siden)

Peter Waage var en norsk professor i kjemi, kjent for at han sammen med Cato Guldberg utviklet massevirkningsloven i 1864.

Waage vokste opp på gården Vaage på øya Hidra. Han ble elev ved Bergen katedralskole i 1849, begynte etter examen artium 1854 å studere medisin, men skiftet fag til mineralogi og kjemi. Han ble universitetsstipendiat i 1859 og tilbrakte noe tid i Frankrike og Tyskland. Efter sin hjemkomst i 1861 ble han lektor. Waage var professor 1866 til sin død i 1900, etterfulgt av David Hercules Tornøe (midlertidig dosent) og Heinrich Jacob Goldschmidt fra 1901.

Utredningen av massevirkningsloven ble publisert i 1864 som Studier i affiniteten og Guldberg-Waage-medaljen ble innstiftet 100 år senere, i 1964.

I sitt andre ekteskap var Waage svoger med kollegaen Cato Guldberg og diakonipioneren Cathinka Guldberg. Waage oversatte Julie von Hausmanns salme Så ta da mine hender fra tysk til norsk.

Postverket ga ut frimerkene NK. 551 (35 øre) og NK. 552 (55 øre) den 11. mars 1964 i anledning hundreårsjubileet. Frimerkene viser et dobbeltportrett av Guldberg og Waage. Wikipedia

76 år
Andreas Hauge (Politiker)
1815 - 1892

Andreas Hauge (Norge)

Politiker, prest

Født:
12. desember 1815 (208 år siden)

Døde:
13. januar 1892 (76 år) (132 år siden)

Andreas Hauge var en norsk prest og salmebokutgiver.

Andreas Hauge var sønnen til lekpredikanten Hans Nielsen Hauge og Andrea Andersdatter Nyhus. Han studerte teologi, og ble Cand. theol i 1839. Hauge ble medbestyrer ved en pikeskole i Trondheim i 1843, og fra 1846 var han lærer ved den samme skolen. Fra 1850 var han den første sekretær i Det norske Misjonsselskap. Hauge ble i 1852 sogneprest i Nordre Undal før han i 1856 tok over Skiens sognekall etter at sogneprest Lammers sluttet etter å ha dannet egen frimenighet. Den offisielle utnevnelsen kom 11. juni 1857 og 11 år senere, i 1868 ble han prost i Skien prosti.

Andreas Hauge grunnla, og redigerte «Norsk Misjonstidende» midt på 1800-tallet. I 1863 gav han ut «Psalmebog til Kirke- og Huus-Andagt», et utkast til en ny salmebok, kalt «Hauges Salmebok». Boken gikk gjennom noen mindre redigeringer og ble autorisert til bruk i gudstjenester i 1873. Det var en mer konservativ versjon enn Landstads salmebok. Selv om den ble brukt i over 10 % av landets kirkesogn inn mot århundreskiftet, ble den aldri så ansett som Landstads og ble tatt ut av bruk.

Andreas Hauge var stortingsrepresentant for Skien 1865–1866, kommunestyrerepresentant for Skien fra 1868, og ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1875.

Andreas Hauge giftet seg med Gabrielle Caspara Sigismunda (Ella) Kielland, datter av Gabriel Kirsebom Kielland og Gustava Kielland, og de ble foreldre til ti barn, deriblant Hans Nilsen Hauge, også han prest og politiker. Wikipedia

47 år
Christian Magnus Falsen (Dommer)
1782 - 1830

Christian Magnus Falsen (Norge)

Dommer, historiker, politiker, advokat

Født:
14. september 1782 (241 år siden)

Døde:
13. januar 1830 (47 år) (194 år siden)

Christian Magnus Falsen var en norsk politiker, historiker, jurist og embetsmann. Han har fått hedersnavnet «Grunnlovens far» for sin innsats under Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 og blir ansett som den norske grunnlovens hovedforfatter. Wikipedia

371 år
Edmund Spenser (Poet)
1970 - 1599

Edmund Spenser (Storbritannia)

Poet, lyriker, skribent, oversetter

Født:
1. januar 1970 (54 år siden)

Døde:
13. januar 1599 (371 år) (425 år siden)

Edmund Spenser var en engelsk poet og poet laureate, kjent for sin pastorale diktsamling The Shepheardes Calender (Hyrdens kalender), med et dikt for hver måned i ulike litterære sjangre, og ikke minst hans nasjonalepos The Faerie Queene (Alvedronningen), et episk dikt som bejublet protestantismen, dydene, Huset Tudor og ikke minst dronning Elisabeth I, gjennom fantastiske og til dels ugjennomtrengelige allegorier.

Spenser er anerkjent som en av de fremste tidlige fagmann av moderne engelske poesi i sin støpning, sammen med de to foregående poetene Thomas Wyatt og Henry Howard. Som engelsk representant for pasifiseringen av Irland, til dels med brutale virkemidler, er Spenser en kontroversiell figur i irsk historie, men Irland ble også en personlig tragedie for dikteren selv. Spenser var personlig venn av poeten Philip Sidney. Wikipedia

<<
13. Januar
>>