Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
6 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
6 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
6 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

7. Oktober

Om dagen

7. Oktober er dag 281 i 2024, og er i uke 41. Det er 85 dager igjen av året.

Historie

12 år siden

2011: Videospillet Minecraft blir lansert for første gang

Minecraft er et svenskutviklet sandkasse- og overlevelsesspill for PC, mobil og spillkonsoller, som lar spilleren bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden.

Minecraft er utviklet av den svenske videospillutvikleren Mojang, men startet som et fritidsprosjekt av Markus «Notch» Persson i 2009. Minecraft er inspirert av spillene Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper, og spesielt Infiniminer. Jens Bergensten, eller Jeb, har siden desember 2011 vært den ledende utvikleren av spillet, etter at Markus Persson forlot rollen. Wikipedia
17 år siden

2006: Anna Politkovskaja blir funnet drept i heisen i bygningen hvor hun bodde

Anna Stepanovna Politkovskaja var en russisk journalist som var kjent for sin opposisjon mot Putin-regimet.

Politkovskaja fikk stor anerkjennelse for sitt arbeid for menneskerettigheter, og hun ble blant annet tildelt Den norske forfatterforeningens ytringsfrihetspris (2003) og Olof Palme-prisen i Sverige (2004). Det akademiske året 2007-2008 ved Europa-colleget var oppkalt etter henne og Hrant Dink.

Politkovskaja ble funnet skutt og drept lørdag 7. oktober 2006 i heisen i bygningen hvor hun bodde i Moskva. Wikipedia
25 år siden

1998: Den siste ordinære flyavgangen, et Hake Viking fra SAS, tar av fra Fornebu lufthavn kl.19.32

Oslo lufthavn, Fornebu var Norges hovedflyplass fra 1939 til 1998, da Oslo lufthavn, Gardermoen overtok som hovedflyplass for Oslo. Lufthavnen lå på Fornebu i Bærum, ca. 8 km fra Oslo sentrum. Fornebu hadde to rullebaner, én på 2370 meter og én på 1800 meter. Den totale flykapasiteten ved lufthavnen var omtrent 20 fly, og i 1996 ble det registrert drøyt ti millioner passasjerer.

Fornebu var base for SAS, Braathens SAFE og Widerøe. I 1996 ble den trafikkert av 24 forskjellige flyselskaper, og hadde direkteflygninger til 28 utenlandske flyplasser. På grunn av restriksjonene for støysoner og de korte rullebanene ble Gardermoen brukt av større fly og charteroperatører.

Da Fornebu åpnet, var det en kombinert land- og sjøflyhavn, med destinasjoner både innenriks og utenriks. Den erstattet lufthavnen på Kjeller og sjøflyhavnen på Gressholmen. Lufthavnen ble okkupert av tyskerne under andre verdenskrig, og sivil flytrafikk ble innstilt mellom 1940 og 1946. Det ble i etterkrigstiden gjort flere trinnvise ekspansjoner av både terminaler og rullebaner, helt til man på starten av 1990-tallet vedtok å bygge en ny hovedflyplass på Gardermoen på grunn av begrenset areal.

Siste ordinære avgang fra Fornebu var med Hake Viking fra SAS kl. 19.32 den 7. oktober 1998, da 125 passasjerer ble fløyet til Flesland av kaptein Terje Gorgas. Siste landing skjedde kl. 22.35 samme kveld, da et ambulansefly av typen Beech 200 fikk dispensasjon til å lande med en pasient fra Kjevik. Etter en kort pause tok flyet, ført av Per Arne Skjold, av igjen med kurs for Vigra. Wikipedia
64 år siden

1959: Månens bakside fotograferes for første gang, av romsonden Luna 3

Den 4. oktober 1959 ble Luna 3 skutt opp fra Baikonor kosmodromen. Den ble først kjent i pressen som Automaticheskaya Mezplanetnaya Stantsiya, og veide 278,5 kg.

Utskytningsraketten var en modifisert, sovjetisk R7. For den interplanetariske ferden ble R7-raketten utstyrt med et ekstra trinn som ville tillate en last på inntil 400 kg å unnslippe jordens gravitasjon. Sonden var utstyrt med avansert fotoutstyr for fotografering av månens bakside og overføring av bildene til jorden. Luna 3 hadde også instrumenter som eventuelt kunne oppdage og måle magnetiske felt og stråling fra månen.

Ferden var vellykket. Sonden ble innfanget av månens gravitasjon. Sirklet rundt dens bakside og slengt tilbake mot jorden. Mens den var på månens bakside tok den bilder i 40 minutter fra en høyde på 7884 km over månens overflate. Den fotograferte 70% av overflaten på månens bakside. På tur tilbake mot jorden overførte Luna 3 bildene til jorden.

Fra en mosaikk av bilder satte sovjetiske vitenskapsmenn sammen et kart av månens bakside. Her så man at det var stor forskjell mellom månens framside og dens bakside. Det var færre og mindre «hav». Videre så man færre store kratere mens det var mange flere klaser av mellomstore kratere. For første gang fikk menneskeheten se hvordan månens bakside var formet.

Luna 3 var både ingeniørmessig og vitenskapelig en suksess. Den demonstrerte at sovjetiske ingeniører og vitenskapsmenn hurtig hadde perfeksjonert teknologien for å lage komplekse interplanetariske romfarkoster. Wikipedia

Fødsler

40 år
Lill-Kristin Sæther (Golfspiller)
1983

Lill-Kristin Sæther (Norge)

Golfspiller

Født:
7. oktober 1983 (40 år)

Lill-Kristin Sæther er en norsk golfspiller fra Losby Golfklubb. Hun ble profesjonell i 2004. Samme år ble hun nummer åtte i kvalifiseringen til Ladies European Tour i 2005, og der ble hennes beste resultat en 45.-plass i Samsung Ladies Masters. Totalt tjente hun € 2 478, og ble nr. 125 på Order of Merit. Dermed greide hun ikke å beholde fulle spillerettigheter i 2006, men har allikevel fått delta i enkelte turneringer.

Hun er en del av Norges Golfforbunds satsing Challenge-laget. Wikipedia

47 år
Taylor Hicks (Musiker)
1976

Taylor Hicks (USA)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Taylor Reuben Hicks

Født:
7. oktober 1976 (47 år)

Taylor Reuben Hicks er en amerikansk sanger kjent for å ha vunnet den femte sesongen av American Idol i 2006.

Taylor ble uteksaminert fra Hoover High School i 1995. Han spilte baseball, fotball og basketball mens han gikk på High School. Han studerte så handel og journalistikk på Auburn University, men gikk lei og sluttet etter tre år.

Taylor begynte som profesjonell musiker i slutten av tenårene, og turnerte i sørøstdelen av USA i en årrekke. Han ga ut to musikkalbum i denne tiden på eget forlag.

Taylor prøvesang for American Idol i Las Vegas Nevada 10. oktober 2005. Han gikk videre med Simon Cowell sin stemme mot seg. 10. mai 2006 ble det klart at Taylor var blant de siste tre i finalen sammen med Katharine McPhee og Elliott Yamin. Han vant finalen 24. mai 2006, med McPhee på andreplass. Finalen ble sett av 200 millioner TV-seere. I en alder av 29 år var han den eldste som har vunnet American Idol. Det selvtitulerte debutalbumet han ga ut etter Idol solgte til platinaplate, med over 700 000 eksemplarer. Wikipedia

51 år
Loek van Wely (Sjakkspiller)
1972

Loek van Wely (Nederland)

Sjakkspiller, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ludovicus Franciscus Antonius Maria van Wely

Født:
7. oktober 1972 (51 år)

Loek van Wely er en nederlandsk sjakkspiller og innehaver av tittelen Internasjonal stormester. Med 2618 ratingpoeng på FIDEs ratingliste per oktober 2008 er han rangert som Nederlands tredje sterkeste spiller. Han har vært nederlandsk mester og er æresmedlem av KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaakbond).

Loek van Wely begynte å spille sjakk da han var fire år gammel. Cor van Wijgerden, som var forbundets trener i den tiden, trente van Wely. I 1980-årene ble han regnet å være den mest talentfulle av Nederlands unge sjakkspillere. Med sitt internasjonale gjennombrudd i 1990-årene beviste han at forventningene ikke hadde vært for høye. Han ble nederlandsk mester fem ganger på rad (2000–2004), og i samme tid var hans ELO-rating 2714. Denne poengsummen plasserte ham blant verdens ti beste sjakkspillere. Wikipedia

51 år
Giorgio Di Centa (Langrennsløper)
1972

Giorgio Di Centa (Italia)

Langrennsløper

Født:
7. oktober 1972 (51 år)

Giorgio Di Centa er en italiensk langrennsløper. Han vant to gullmedaljer under OL 2006 i Torino, på 4 x 10 km stafett og på 50 km fellesstart i fristil. Giorgio er bror av den olympiske gullvinneren Manuela.

Tidligere hadde Di Centa vunnet sølvmedalje på jaktstarten under VM 2005 og sølv på stafetten under OL 2002 i Salt Lake City. Han tok også bronsemedalje på 30 km dobbel jaktstart i VM i 2009.

Han kom på delt fjerdeplass i verdenscupen i langrenn sesongen 2007/08, sammen med Tord Asle Gjerdalen. Hans første og hittil eneste verdenscuppseier, fikk han da han vant 15 km fri teknikk i Canmore i Canada 5. februar 2010.

Han la opp 1. mars 2015, etter VM 2015, men kom tilbake den 20. desember 2015 i verdenscupen i italienske Toblach. Wikipedia

55 år
Thom Yorke (Gitarist)
1968

Thom Yorke (Storbritannia)

Gitarist, sanger, komponist, pianist, økolog

Fullt navn / Fødenavn:
Thomas Edward Yorke

Født:
7. oktober 1968 (55 år)

Thomas Edward Yorke er en britisk vokalist og låtskriver. Han er ledende vokalist, låtskriver, gitarist og pianist i det engelske bandet Radiohead. Han spiller hovedsakelig gitar og piano, men har også spilt trommer og bassgitar (mest tydelig under innspillingen av KID A og Amnesiac). I juli 2006 utga han debut-soloalbumet sitt, The Eraser, som fikk en verdig mottagelse. Thom Yorke er også vokalist i bandet Atoms for Peace. Yorke har preget musikkindustrien i stor grad; i 2006 ble han rangert som den 6. mektigste personen innen musikk av Q Magazine, og Radiohead ble rangert som nummer 73 i Rolling Stone Magazines «100 største artister gjennom tidene» i 2005. Han ble også plassert som nummer 66 i magasinets liste over tidenes hundre beste vokalister. En avstemning organisert av Blender og MTV2 kåret Yorke til 18. beste vokalist gjennom tidene. Wikipedia

56 år
Toni Braxton (Skuespiller)
1967

Toni Braxton (USA)

Skuespiller, sanger, musiker, komponist, pianist, plateprodusent, filmskuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Toni Michelle Braxton

Født:
7. oktober 1967 (56 år)

Toni Michelle Braxton er en amerikansk sanger.

Braxton startet sin karriere i det lokale kirkekoret. Wikipedia

62 år
Robert Varkonyi (Pokerspiller)
1961

Robert Varkonyi (USA)

Pokerspiller

Født:
7. oktober 1961 (62 år)

Robert Varkonyi er en profesjonell amerikansk pokerspiller.

Varkonyi ankom WSOP som en amatør i 2002 og ble ikke levnet mye håp for å vinne på finalebordet. Pokerspiller og kommentator for anledningen Phil Hellmuth lovte å barbere av seg alt håret for veldedighet hvis Varkonyi vant. På siste hånd vant Varkonyi med Q♦ 10♠ mot Julian Gardners J♣ 8♣, etter felleskortene viste Q♣ 4♣ 4♠ 10♦ 10♣, som resulterte i at Varkonyi hadde fullt hus mot Gardners flush.

Hellmuth fulgte senere opp løftet sitt og Varkonyi fikk lov til å barbere av deler av håret.

Varkonyi er nå en spaltist for Card Player Magazine og spiller fortsatt poker, men har ikke vunnet noen større turneringer etter WSOP i 2002. Wikipedia

62 år
Matthias Brandt (Skuespiller)
1961

Matthias Brandt (Tyskland)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Matthias Frederik Brandt

Født:
7. oktober 1961 (62 år)

Matthias Brandt er en tysk skuespiller. Han er sønn av den tidligere kansleren Willy Brandt og hans norskfødte kone Rut Brandt.

Brandt studerte ved Hochschule für Musik und Theater Hannover. Han ble første gang engasjert ved teateret i Oldenburg i 1985 og har senere arbeidet ved Staatstheater Wiesbaden, Nationaltheater Mannheim, Schauspiel Bonn, Bayerisches Staatsschauspiel, Renaissancetheater Berlin, Schauspielhaus Zürich, Schauspielhaus Bochum og Schauspiel Frankfurt.

Fra 2000 har han også hatt fjernsynsroller. I 2003 spilte han sin fars banemann Günter Guillaume i filmen Im Schatten der Macht (I maktens skygger). Wikipedia

62 år
Siv Nordrum (Forfatter)
1958 - 2021

Siv Nordrum (Norge)

Forfatter, journalist,kommunikasjonsdirektør

Født:
7. oktober 1958 (65 år siden)

Døde:
24. april 2021 (62 år) (3 år siden)

Siv Nordrum var en norsk journalist, forfatter og kommunikasjonsdirektør.

Hun var utdannet ved Norsk journalisthøgskole. Hun arbeidet i Dagsnytt og Dagsrevyen fra 1984 til 1998, blant annet som reporter, Asia-korrespondent, vaktsjef og programleder. Deretter var hun i PR-byrået Woldsdal & Partnere frem til 2001. Fra 2001 til 2005 var hun statssekretær og taleskriver for statsminister Kjell Magne Bondevik. Hun meldte seg inn i Kristelig Folkeparti noen dager i forveien. Hun var kommunikasjonsdirektør ved Universitetet i Oslo fra 1. september 2006 til 1. januar 2012. Deretter var hun kommunikasjonsdirektør i Statistisk sentralbyrå, før hun i 2015 ble kommunikasjonssjef på Stortinget.

Hun var datter av Johanne og Edvard Nordrum. Wikipedia

66 år
Finn Øglænd (Forfatter)
1957

Finn Øglænd (Norge)

Forfatter, skribent, barnebokforfatter, lyriker

Født:
7. oktober 1957 (66 år)

Finn Helge Øglænd er en norsk forfatter, lyriker, oversetter og litteraturkritiker. Han vokste opp på et småbruk ved Tananger i Sola kommune.

Øglænd har tatt Forfatterstudiet i Bø. Han har arbeidet ved Skrivekunstakademiet i Hordaland.

Øglænd debuterte i 1983 med diktsamlingen Det opplyste landskapet. Han er en svært produktiv forfatter, og har arbeidet både som lyriker, romanforfatter og forfatter av barne- og ungdomsbøker. Øglænd har mottatt flere litterære priser. For ungdomsboka «Dei penaste jentene» på TV (2001) mottok han både Sunnmørsprisen og Skolebibliotekarforeningens litteraturpris. I 1998 ble han nominert til både Brageprisen og Norsk litteraturkritikerlags barnebokpris for ungdomsboka «Fem dagar, fire netter». Wikipedia

64 år
Kjell Grandhagen (Generalløytnant)
1954 - 2019

Kjell Grandhagen (Norge)

Generalløytnant, offiser

Født:
7. oktober 1954 (69 år siden)

Døde:
3. mai 2019 (64 år) (5 år siden)

Kjell Grandhagen var en norsk generalløytnant i Hæren. Han var sjef for Etterretningstjenesten fra 2010 til 2016.

Han var bror til Egil Grandhagen, som var generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband.

Grandhagen gikk i 1974 ut av Befalsskolen for infanteriet. I 1978 ble han uteksaminert fra Krigsskolen. Grandhagen tok Hærens stabsskole og studert ved École supérieure de guerre interarmées i Paris.

I Norge tjenestegjorde han i Brigaden i Nord-Norge, 6. divisjon og Distriktskommando Nord-Norge. Han var sjef for 6. divisjon, Hærens styrker og Krigsskolen. Han ledet Presse- og informasjonsavdelingen i Forsvarets overkommando og var militær assisterende departementsråd i Forsvarsdepartementet. Han ble utnevnt til sjef for Etterretningstjenesten i statsråd 21. august 2009 og satt fram til han ved årsskiftet 2015–2016 ble avløst av Morten Haga Lunde.

Grandhagen tjenestegjorde utenlands i Multinational Force and Observers i Egypt og i Den nordisk-polske brigaden i SFOR-styrken i Bosnia-Hercegovina, der han først var stabssjef og så sjef.

Grandhagen gikk i 2018 ut med at han hadde beinmargskreft og at han trolig ikke hadde mer enn et år igjen å leve. Han døde 3. mai 2019 på Akershus universitetssykehus, 64 år gammel.

Se intervjuet med Kjell Grandhagen i programmet «Torp» på NRK 21. februar 2018 her.

Wikipedia

71 år
Vladimir Putin (Politiker)
1952

Vladimir Putin (Russland)

Politiker, jurist, judoka, selvbiograf, samfunnsøkonom, spesialagent, militær, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Vladimir Vladimirovitsj Putin

Født:
7. oktober 1952 (71 år)

Vladimir Vladimirovitsj Putin er en russisk politiker. Han kom til makten som landets president i 1999, og etter å ha sittet den maksimale tiden som president som grunnloven tillater ble han statsminister i 2008, og ble av mange oppfattet som landets reelle leder også som statsminister. I 2012 ble han valgt til president på nytt. Han ble enda en gang valgt i valget 2018.

I sin første presidentperiode ledet Putin Russland til seier i Den andre Tsjetsjenia-krigen, som førte til at den russiske staten vant tilbake kontrollen over utbryterrepublikken Tsjetsjenia. I den økonomiske politikken har Putin satset sterkt på oljesektoren og som følge av utnyttelsen av landets naturressurser har Russland opplevd stor økonomisk vekst. Putin har blitt kritisert av vestlige land og menneskerettighets­organisasjoner for å undergrave demokrati og menneskerettigheter i Russland. I Demokrati-indeksen i 2011 het det at Russland har vært i en «langvarig prosess av tilbakefall som har kulminert med at landet har tatt skrittet fra et hybridregime til et autoritært regime» under Putins styre, og amerikanske diplomater og statsvitere har beskrevet landet som en «mafiastat». Mange russere støtter Putin, mens andre er kritiske; fra 2011 var det store protester mot Putin i Russland. Mange vestlige eksperter og medier omtaler Putin som en potensiell eller reell diktator, i likhet med Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko. Pavel Baev ved PRIO mener Putin bør anses som «en svært farlig krigsforbryter». Wikipedia

73 år
Jakaya Kikwete (Politiker)
1950

Jakaya Kikwete (Tanzania)

Politiker, samfunnsøkonom, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Jakaya Mrisho Kikwete

Født:
7. oktober 1950 (73 år)

Jakaya Mrisho Kikwete var Tanzanias president fra 21. desember 2005 til 5. november 2015, og den fjerde siden landet ble selvstendig. Han var også formann i Den afrikanske union fra 31. januar 2008 til 2. februar 2009. Kikwete tilhører Tanzanias ledende parti, Chama cha Mapinduzi (CCM), som har hatt makta i landet siden det ble oppretta i 1977. Kikwete ble gjenvalgt for en andre periode i valget 31. oktober 2010. Siden han hadde sittet i to perioder kunne han ikke stille til gjenvalg i valget i 2015, og ble dermed etterfulgt av John Magufuli fra samme parti 5. november 2015. Wikipedia

71 år
Arne Herjuaune (Skøyteløper)
1945 - 2017

Arne Herjuaune (Norge)

Skøyteløper

Født:
7. oktober 1945 (78 år siden)

Døde:
21. mars 2017 (71 år) (7 år siden)

Arne Herjuaune var en norsk skøyteløper. Han representerte Trondhjems Skøiteklub.

Herjuaune deltok i vinter-OL for Norge i 1968 i Grenoble med femteplass på 500 meter. Han deltok også i det uoffisielle VM på skøyter, sprint i 1971 (ISU Sprint Championships) med tiendeplass. Wikipedia

79 år
Donald Tsang (Politiker)
1944

Donald Tsang (Hong Kong)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Donald Tsang Yam Kuen

Født:
7. oktober 1944 (79 år)

Donald Tsang Yam Kuen var regjeringssjef (Chief Executive) i Hongkong fra 2005 til 2012.

Tsang overtok som regjeringssjef etter at Tung Chee-Hwa gikk av 12. mars 2005. Den 16. juni 2005 ble han erklært som vinner av valgene til dette embedet foretatt av det 800 representanter store valgmannskollegiet. Han var etter reglene den eneste kvalifiserte kandidat og var også den ønskede av Folkerepublikken Kina. Han hadde også vært fungerende regjeringssjef fra 12. mars til 25. mai 2005. Før dette hadde Tsang vært embedsmann i over 30 år.

Donald Tsang er gift og har to sønner. Hans yngre bror, Tsang Yam Pui, var politikommisjonær i Hongkong inntil desember 2003.

Tsang er også kjent som en praktiserende katolikk som går til morgenmesse hver dag, skjønt hans politiske standpunkter til tider kritiseres av kardinal Joseph Zen, Hongkongs katolske biskop.

Den 25. mars 2007 ble Tsang gjenvalgt som Chief Executive for en annen og siste termin, perioden 2007-2012. Ved dette valget var det for første gang flere enn én kandidat som stilte til valg. Hans motkandidat, Alan Leong, var også en praktiserende katolikk utdannet på jesuittskoler i Hongkong. Den katolske kirke uttrykte under valgkampen et ønske om at uansett hvem som ble valgt, ville de sette seg grundigere inn i katolsk sosiallære som ville gi korrigerende impulser til sosial-, lønns- og økonomisk politikk, og at de ville engasjere seg for å gjøre valgsystemet mer demokratisk.

Tsangs periode som regjeringssjef endte 30. june 2012. Han ble etterfulgt av Leung Chun-ying. Wikipedia

81 år
Hans Normann Dahl (Illustratør)
1937 - 2019

Hans Normann Dahl (Norge)

Illustratør, kunstmaler, grafiker

Født:
7. oktober 1937 (86 år siden)

Døde:
29. januar 2019 (81 år) (5 år siden)

Hans Normann Dahl var en norsk maler, grafiker, avistegner og illustratør. Han er kjent for sine mange fargerike, frodige og romantiske bilder, ofte i en karikert og idylliserende stil.

Hans Normann Dahl hadde utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole 1952–1957 og kunstakademiet i Warszawa 1965–1966. Han tegnet for Dagbladet og andre aviser, illustrerte en rekke bøker og særlig laget grafikk. Blant hans mest kjente illustrasjonsarbeider er Prøysens Snekker Andersen og julenissen (1971).

Han hadde et stort antall utstillinger og mottok flere priser for bokillustrasjoner og plakater. Bildene hans er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Bergen Billedgalleri, Stavanger Faste Galleri, Oslo Bys Kunstsamlinger, Nasjonalmuseet i Warszawa og bykommunen Montréals faste samlinger.

Hans Normann Dahl arbeidet som tegnelærer i mange år. Han underviste på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Statens kunstakademi, Arkitekthøgskolen i Oslo og Den Nordiske malerskole på Île de Rè i Frankrike. Han eide og drev Mosebekkskolen i Oslo.

Hans Normann Dahl bodde på Røyse i Hole. Wikipedia

86 år
Eivin Sannes (Musiker)
1937

Eivin Sannes (Norge)

Musiker, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Eivin Johan Sannes

Født:
7. oktober 1937 (86 år)

Eivin Johan Sannes var en norsk musiker (piano, orgel), kjent fra flere jazz-innspillinger og internasjonale samarbeid.

Etter oppveksten på Hønefoss spilte han med Pete Browns orkester (1958–59), før han virket i Bergens jazzmiljø (1960–72) som leder av fast husband på Hotell Neptun der han spilte med Dexter Gordon, som senere ga ut Hotell Neptun (1964) dedikert til Sannes. Perioden ga også samarbeid med Arvid Genius, Bergen Big Band og Bergenskvintetten, før han relokerte til Stavanger (1972) og Oslo (1979). Han var medlem i besetninger ledet av Harald Gundhus, Ditlef Eckhoff, Atle Hammer, Bjarne Nerem, Harald Bergersen, Per Nyhaug, Paul Weeden, Rowland Greenberg, Big Chief Jazzband og Tore Faye/Andreas Skjold/Monica Borgen.

Selv ga han ut Sandu med Ronnie Gardiner og Sture Janson bass (Gemini Records, 1991), og Jubilee med en rekke gjesteartister (Gemini Records, 1997). Med Inge Stangvik på vokal utga han Together med Eyvind Olsen på trommer og Christian Mortensen på bass (Gemini Records, 1998) og Together again (Hot Club Records, 2001). Etter dette deltok han i «The Dexter Gordon Project» med Harald Gundhus, Stig Hvalryg og Sverre Gjørvad. Wikipedia

41 år
Ulrike Meinhof (Tysk terrorist)
1934 - 1976

Ulrike Meinhof (Tyskland)

Tysk terrorist, medlem av Rote Armee Fraktion

Født:
7. oktober 1934 (89 år siden)

Døde:
9. mai 1976 (41 år) (48 år siden)

Ulrike Marie Meinhof var en tysk venstreekstremist, en av grunnleggerne av terrororganisasjonen Rote Armee Fraktion (RAF).

Hun ble arrestert i 1972 i Langenhagen og dømt til 8 års fengsel for 6 mord, 60 mordforsøk, bombeattentater, mordbranner, bankran og en rekke andre forbrytelser. Hun hengte seg i fengselscellen i Stuttgart i 1976 før hun skulle for retten for ytterligere fire andre drap, 54 drapsforsøk og for å ha grunnlagt en kriminell organisasjon. Enkelte konspirasjonsteoretikere har i ettertid påstått at selvmordet var arrangert og at hun ble myrdet av myndighetene. Det ble imidlertid senere oppdaget at hun hadde blitt stadig mer isolert fra de andre RAF-innsatte i fengselet, og blant meldinger dem imellom ble det oppdaget at Gudrun Ensslin hadde beskylt henne for å være «for svak».

Flere kommuner i Tyskland vegret seg mot at Ulrike Meinhof skulle gravlegges hos dem. Til slutt ble hun 15. mai 1976 gravlagt på Trefoldighetskirkegård III (Dreifaltigkeitsfriedhof III) felt A-12-19 i Mariendorf, Tempelhof-Schöneberg i Berlin. Bisettelsen ble fulgt av ca. 4 000 mennesker. Wikipedia

92 år
Desmond Tutu (Anglikansk prest)
1931

Desmond Tutu (Sør-Afrika)

Anglikansk prest, aktivist, faglitterær forfatter

Født:
7. oktober 1931 (92 år)

Desmond Mpilo Tutu er vinner av Nobels fredspris, sørafrikansk kirkeleder og aktivist som ble verdenskjent i 1980-årene på grunn av sin motstand mot apartheid. Han var den første svarte anglikanske erkebiskopen i Cape Town, Sør-Afrika. Han er også kjent for å ha lansert begrepet regnbuenasjon om Sør-Afrikas befolkning, som motsatsen til apartheid-begrepet. Wikipedia

77 år
Wolfgang Pintzka (Teaterregissør)
1928 - 2006

Wolfgang Pintzka (Tyskland)

Teaterregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Wolfgang Michael Pintzka

Født:
7. oktober 1928 (95 år siden)

Døde:
23. juli 2006 (77 år) (17 år siden)

Wolfgang Michael Pintzka var en tysk-norsk teaterregissør som arbeidet med Bertolt Brecht i Berliner Ensemble og senere tilhørte det opposisjonelle miljøet i DDR. Han ble ansett som en av de fremste Brecht-tolkere i sin tid. Wikipedia

88 år
Godtfred Holmvang (Friidrettsutøver)
1917 - 2006

Godtfred Holmvang (Norge)

Friidrettsutøver, alpinist

Født:
7. oktober 1917 (106 år siden)

Døde:
19. februar 2006 (88 år) (18 år siden)

Godtfred «Gotti» Holmvang var en norsk tikjemper og alpinutøver. Han representerte IL Tyrving. Han drev også bandy, orientering, tennis og håndball.

Han vant gull i tikamp under EM 1946 med 6987 poeng, senere omregnet til 6566 poeng etter endringer i poengsystemet. Resultatet fra august 1946 på Bislett stadion ble Holmvangs karrierebeste. Han var norsk flaggbærer i sommer-OL 1948 i London. Holmvang kom på tiendeplass i dette sommer-OL.

Han ble norgesmester i tikamp i 1939, 1946 og 1948. I tillegg ble han norgesmester på 110 meter hekk og 400 meter hekk i 1946. Han var tapende finalist i NM i bandy i 1937 for Grane, og ble nummer fire i NM i alpint kombinasjon i 1947.

I 1946 ble han tildelt to av Norges mest høythengende idrettspriser: Egebergs Ærespris og Morgenbladets gullmedalje. Wikipedia

85 år
Per Bjørnstad (Matematiker)
1916 - 2002

Per Bjørnstad (Norge)

Matematiker

Født:
7. oktober 1916 (107 år siden)

Døde:
8. mai 2002 (85 år) (22 år siden)

Per Bjørnstad var en norsk matematiker og statsstipendiat.

Som statsstipendiat fra 1976 var Bjørnstad tilknyttet Institutt for matematikk ved Universitetet i Oslo, hvor han blant annet arbeidet med matematiske modeller for gruppepsykologi og sosiale mønstre.

Bjørnstad var aktiv i motstandsbevegelsen under krigen. Han var hele livet en aktiv friluftsmann, og mens han de siste 20 årene av livet bodde på Dagali deltok han aktivt i arbeidet med å etablere Hardangerviddamuseet. Han var ugift. Wikipedia

64 år
Gunvor Galtung Haavik (Spion)
1912 - 1977

Gunvor Galtung Haavik (Norge)

Spion, medarbeider i Utenriksdepartementet, sovjetisk KGB-agent

Født:
7. oktober 1912 (111 år siden)

Døde:
5. august 1977 (64 år) (46 år siden)

Gunvor Galtung Haavik var en norsk medarbeider i Utenriksdepartementet ansatt ved den norske ambassaden i Moskva. Hun ble i 1977 anklaget og tiltalt for å være spion for Sovjetunionen, men døde før rettssaken. I avhørene etter fengslingen i januar 1977 tilstod hun at hun hadde vært i KGBs tjeneste.

Ifølge Utenriksdepartementets vurdering hadde Haavik i mange år hatt adgang til høyt graderte opplysninger. Hennes virksomhet hadde således sannsynligvis voldt betydelige skader for Norge. Wikipedia

44 år
Heinrich Himmler (Reichsführer-SS)
1900 - 1945

Heinrich Himmler (Tyskland)

Reichsführer-SS

Født:
7. oktober 1900 (123 år siden)

Døde:
23. mai 1945 (44 år) (79 år siden)

Heinrich Luitpold Himmler var Reichsführer-SS-kommandant for Schutzstaffel (SS) fra 1929 til 1945, og dermed var han blant de mektigste i det tredje rike. Som Reichsführer-SS kontrollerte han SS og også til en viss grad alle tyske politi- og sikkerhetsstyrker, inkludert Gestapo. Han var også i kraft av sitt embete en av de sentrale figurer i organiseringen av holocaust og Einsatzgruppen (døds-skvadroner). Himmler var øverste befalshavende i organiseringen av utslettelsen av «undermennesker». I 1945 forsøkte han å kapitulere på vegne av Det tredje rike til de allierte under forutsetning av at han unngikk tiltale. Senere samme år begikk han selvmord i britisk fangenskap. Wikipedia

77 år
Henry A. Wallace (Politiker)
1888 - 1965

Henry A. Wallace (USA)

Politiker, skribent, hortonom

Fullt navn / Fødenavn:
Henry Agard Wallace

Født:
7. oktober 1888 (135 år siden)

Døde:
18. november 1965 (77 år) (58 år siden)

Henry Agard Wallace var en amerikansk demokratisk politiker. Han var landbruksminister 1933–1940, visepresident 1941–1945 og handelsminister 1945–1946. Han var kjent for sine venstresympatier.

Han ble uteksaminert fra Iowa State College i 1910, og var redaktør i tidsskrifter om jordbruk før han begynte sin politiske karrière.

Da president Franklin D. Roosevelt gikk inn i sin 4. periode som president ble Wallace erstattet av Harry S. Truman som visepresident. Grunnen til dette var at Roosevelts helse var dårlig, og demokratene ønsket en annen som visepresident (og etterfølger til presidentembedet) dersom han skulle dø før perioden hans var omme. Dette var fordi Wallace ble ansett som litt for liberal, og av enkelte også upålitelig.

Wallace ble i stedet utpekt til handelsminister i 1945. Han ble avskjediget fra den posten i september 1946 av Truman, som nå hadde overtatt etter den avdøde Roosevelt, da Wallace var motstander av den nye administrasjonens harde linje mot Sovjet. Noen dager tidligere, den 12. september, hadde Wallace også holdt en oppsiktsvekkende tale i Madison Square Garden der han ga et helt annet syn på hvordan politikken overfor Sovjet skulle bedrives enn det utenriksministeren James F. Byrnes sto for. Truman hadde lest deler av talen og godkjent den på forhånd. Presidenten følte seg derfor ganske skamfull for måten han hadde håndtert hendelsen på.

Wallace stilte opp som presidentkandidat ved valget i 1948 for antikrigspartiet Progressive Party, men endte opp med bare 2,4 % av stemmene. Wikipedia

77 år
Niels Bohr (Fysiker)
1885 - 1962

Niels Bohr (Danmark)

Fysiker, Nobelprisen i fysikk

Fullt navn / Fødenavn:
Niels Henrik David Bohr

Født:
7. oktober 1885 (138 år siden)

Døde:
18. november 1962 (77 år) (61 år siden)

Niels Henrik David Bohr var en dansk fysiker som har bidratt avgjørende til forståelsen av atomfysikken, utviklingen av kvantemekanikken og kjernefysikken. For sitt arbeid om strukturen til atomene og hvordan de emitterer lys, mottok han Nobelprisen i fysikk i 1922. Wikipedia

36 år
Joe Hill (Fagforeningsaktivist)
1879 - 1915

Joe Hill (USA)

Fagforeningsaktivist, arbeiderdikter, protestsanger

Fullt navn / Fødenavn:
Joel Emmanuel Hägglund

Født:
7. oktober 1879 (144 år siden)

Døde:
19. november 1915 (36 år) (108 år siden)

Joe Hill, egentlig Joel Emmanuel Hägglund, alias Joseph Hillstrom, var en svensk-amerikansk fagforeningsaktivist, arbeiderdikter og protestsanger.

Hill regnes som en av det 20. århundredes mest innflytelsesrike amerikanske protestsangere, og han nevnes som inspirasjonskilde for kunstnere som Woody Guthrie, Bob Dylan, John Lennon og Joan Baez. Han skrev en rekke aktuelle arbeider- og protestsanger, som ofte brukte humor og ironi i sine budskap. Flere av Hills sanger ble trykt i Little Red Songbook, som ble utgitt av den syndikalistiske amerikanske arbeiderorganisasjonen Industrial Workers of the World, som Hill var medlem av og agiterte for.

Hill ble en levende legende blant syndikalister og fagforeningsaktivister i USA, og sangene gjorde ham kjent i den amerikanske arbeiderklassen og blant immigranter og arbeidsløse. Etter en meget omdiskutert rettssak som vakte internasjonal oppmerksomhet, og den etterfølgende henrettelsen, steg populariteten, og Hill har siden blitt gjenstand for film, sanger, bøker, tallrike artikler samt opera og teater.

Hill er blitt kalt «mannen som aldri døde» (The Man Who Never Died). Wikipedia

66 år
Amund Ringnes (Gründer)
1840 - 1907

Amund Ringnes (Norge)

Gründer

Født:
7. oktober 1840 (183 år siden)

Døde:
13. januar 1907 (66 år) (117 år siden)

Amund Ringnes var bror av bryggerieieren Ellef Ringnes. De vokste opp på storgården Ringnes, som de måtte forlate i 1858 fordi faren hadde pantsatt gården på grunn av gjeldsproblemer. Sammen med Axel Heiberg startet de to brødrene Ringnes Bryggeri. Det var Amund Ringnes som sørget for at spelemannen og sambygdingen Wilhelm Sorteberg fikk seg ny hardingfele, og slik satt denne i gang igjen som utøver. Wikipedia

78 år
Magnus Brostrup Landstad (Lyriker)
1802 - 1880

Magnus Brostrup Landstad (Norge)

Lyriker, prest, musikkforsker, komponist, collector of fairy tales

Født:
7. oktober 1802 (221 år siden)

Døde:
8. oktober 1880 (78 år) (143 år siden)

Magnus Brostrup Landstad var en norsk prest, salmedikter, folkeminnesamler og salmebokutgiver. Han var fetter av Hans Peter Schnitler Krag.

Landstad flyttet med faren Hans Landstad (1771–1838) som også var prest, først i 1806 til Øksnes, til Vinje i 1811 og til Seljord i 1819. Han tok teologisk embedseksamen (cand.theol) i 1827, og arbeidet deretter som residerende kapellan i Gausdal. Han ble gift med Hadelandpresten Andreas Lassens datter, Wilhelmine Margrete Marie Lassen, i 1828.

Magnus Brostrup Landstad ble sogneprest i Kviteseid i 1834, der han og familien ble sterkt svekket av lungesykdom det første året. Han overtok 1839 prestekallet i Seljord etter farens død. I 1849 flyttet han med kone og tolv barn til Fredrikshald (Halden), hvor han fikk et prestekall, og ble deretter prost i Borgersyssel prosti. Landstad var prest i Sandar fra 1859.

Magnus Brostrup Landstad ble tildelt St. Olavs Orden i 1870. Etter et slagtilfelle i 1874 flyttet han til Christiania.

Det er spesielt som salmedikter og folkeminnesamler Landstad har gjort seg bemerket. I Seljord ligger Landstad-instituttet, oppkalt etter ham. Wikipedia

38 år
Waldemar Thrane (Komponist)
1790 - 1828

Waldemar Thrane (Norge)

Komponist, dirigent, musiker

Født:
7. oktober 1790 (233 år siden)

Døde:
30. desember 1828 (38 år) (195 år siden)

Waldemar Thrane var en norsk komponist, fiolinist og orkesterleder.

Waldemar Thrane var Norges mest betydningsfulle musiker på begynnelsen av 1800-tallet og en pioner i norsk musikk. I 1814–15 studerte han i Paris. Komposisjonene hans har wienerklassisismens kjennetegn, en stil som på denne tiden innebar de nyeste musikkretningene. I syngespillet Fjeldeventyret (1824) ble også norsk folkemusikk brukt som kilde. Han regnes som en pioner i etableringen av en norsk kunstmusikkultur. Han var dirigent for Det musikalske Lyceum og Christiania offentlige Theater inntil han ble syk i 1828 og ble erstattet av Ole Bull.

Waldemar Thrane var sønn til Paul Olsen Thrane, bror av David Thrane og onkel til Marcus Thrane. Wikipedia

Dødsfall

77 år
Mario J. Molina (Kjemiker)
1943 - 2020

Mario J. Molina (Mexico)

Kjemiker, ingeniør, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Mario José Molina-Pasquel Henríquez

Født:
19. mars 1943 (81 år siden)

Døde:
7. oktober 2020 (77 år) (3 år siden)

Mario J. Molina var en meksikansk kjemiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i kjemi sammen med Paul J. Crutzen og Frank Sherwood Rowland i 1995, for deres arbeid innen atmosfærekjemien, spesielt for å ha påvist sammenhengen mellom KFK-gass og nedbrytingen av ozonlaget. Wikipedia

86 år
Ramiz Alia (Politiker)
1925 - 2011

Ramiz Alia (Albania)

Politiker

Født:
18. oktober 1925 (98 år siden)

Døde:
7. oktober 2011 (86 år) (12 år siden)

Ramiz Alia) var leder av det kommunistiske Albania fra 1985 til 1991 og president i republikken Albania fra 1991 til 1992. Han var utpekt av Enver Hoxha som dennes etterfølger og overtok makten etter Hoxas død i 1985. I 1992 ble han arrestert, mistenkt for å ha drevet med korrupsjon. 2 år senere ble han dømt til 8 års fengsel for å ha krenket menneskers rettigheter, og for å ha misbrukt sin makt. Wikipedia

75 år
David Hess (Skuespiller)
1936 - 2011

David Hess (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, musiker, låtskriver, fjernsynsskuespiller, filmmusikkomponist, filmskuespiller, sanger

Født:
19. september 1936 (87 år siden)

Døde:
7. oktober 2011 (75 år) (12 år siden)

David Hess var en amerikansk skuespiller og låtskriver.

Hess begynte sin profesjonelle karriere som låtskriver for Shalimar Music, i 1957, under pseudonymet David Hill. I 1969 ble Hess utnevnt til sjef for A & R som var en del av Mercury Records i New York. Der ble han koblet opp med den klassiske komponisten John Corigliano, og sammen skrev duoen den Grammy-vinnende rockesangen The Naked Carmen, som ble en stor hit under Berlin Ballet Week i 1970. På 1970-tallet hadde han ledende roller i de svært så omstridte filmene The Last House on the Left og The House on the Edge of the Park. I 1980 regisserte Hess sin første amerikanske film for Media Home Entertainment. Hess var bosatt like utenfor San Francisco, sammen med sin kone, som han hadde tre barn sammen med. Hess lagde flere låter for skrekkfilmen Cabin Fever i 2003, regissert av Eli Roth. Wikipedia

85 år
Milka Planinc (Politisk kommissær)
1924 - 2010

Milka Planinc (Jugoslavia)

Politisk kommissær, politiker

Født:
21. november 1924 (99 år siden)

Døde:
7. oktober 2010 (85 år) (13 år siden)

Milka Planinc var statsminister i Jugoslavia fra april 1982 til mai 1986, den eneste kvinne som var statsleder i noe kommunistisk land.

Hun ble født i Dalmatia i Kroatia, men fikk sin utdannelse avbrutt av andre verdenskrig. Hun gikk inn i det kommunistiske ungdomspartiet i 1941 og sluttet seg 19 år gammel til partisanene. Året etter ble hun medlem av kommunistpartiet. Hun steg i gradene og ble fylkeskommisær i partiets 11, dalmatiske sjokkbrigade med oppgave å undervise i partiets politikk og prinsipper og å sikre lojaliteten til medlemmene. Senere tok hun høyere administrativ utdanning i Zagreb. Det er blitt sagt at hun var med i etterkrigsmassakren i Kočevski Rog. Wikipedia

48 år
Anna Politkovskaja (Journalist)
1958 - 2006

Anna Politkovskaja (Russland)

Journalist, menneskerettsaktivist, skribent, fredsaktivist, lyriker

Fullt navn / Fødenavn:
Anna Stepanovna Politkovskaja

Født:
30. august 1958 (65 år siden)

Døde:
7. oktober 2006 (48 år) (Skutt) (17 år siden)

Anna Stepanovna Politkovskaja var en russisk journalist som var kjent for sin opposisjon mot Putin-regimet.

Anne Mazepa var født i byen New York hvor hennes sovjet-ukraniske foreldre var diplomater ved FNs hovedkvarter. Hennes far, Stepan F. Mazepa, var fra Kostobobriv (Kostobobrov).

Hun vendte med familien tilbake til hjemlandet, vokste for det meste opp i Moskva, der hun tok sin høyere utdannelse. Navnet Politkovskaja fikk hun ved ekteskap med en medstudent, Aleksander.

Hun ble uteksaminert fra MGU i 1980 med en grad i journalistikk og begynte karrièren i avisen Izvestija. Fra juni 1999 skrev hun kommentarartikler for Novaja Gazeta. Politkovskaja var også fast spaltist i det norske nyhetsmagasinet Ny Tid, som hun skrev for i en månedlig spalte gjennom 2006. I Russland ble hun miskjent av flere journalistkolleger for å skitne til eget reir, og i russisk-nasjonalistiske kretser ble hun sett på som en fiende av det russiske folk.

I 2001 forlot hun for kortere tid Russland etter å ha blitt truet på livet, og bodde i noen måneder i Østerrike. Hun vendte så tilbake. I februar 2002 ble hun arrestert for kortere tid av russisk militære i Tsjetsjenia.

Ved flere anledninger har hun vært involvert i forhandlinger for å frigi gisler, blant annet tilbød hun seg å megle i oktober 2002 da tsjetsjenske terrorister stormet Dubrovkateateret i Moskva og tok tilhørerne som gisler.

Politkovskaja har fått stor anerkjennelse for arbeid for menneskerettighetene, og hun har blant annet blitt tildelt Den norske forfatterforeningens ytringsfrihetspris (2003) og Olof Palme-prisen i Sverige (2004). Det akademiske året 2007-2008 ved Europa-colleget var oppkalt etter henne og Hrant Dink.

Politkovskaja ble funnet skutt og drept lørdag 7. oktober 2006 i heisen i bygningen hvor hun bodde i Moskva. Wikipedia

67 år
John Langdon Down (Lege)
1828 - 1896

John Langdon Down (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Lege, psykiater, nevrolog

Fullt navn / Fødenavn:
John Langdon Haydon Down

Født:
18. november 1828 (195 år siden)

Døde:
7. oktober 1896 (67 år) (127 år siden)

John Langdon Haydon Down var en britisk lege som er best kjent for sin beskrivelse av det som i dag kalles Down syndrom.

Down ble født i Torpoint i Cornwall. Han var irsk på farssiden, og hans tippoldefar hadde vært biskop i Derry. John Down gikk på skole i området, deriblant Devonport Classical and Mathematical School. Som 14-åring begynte han å jobbe i farens butikk. Det var imidlertid ikke det han ville. Etter å ha fått Arnotts «Physics» av presten, bestemte han seg for en karriere innen naturvitenskapen. Som 18-åring dro han derfor til London hvor han fikk jobb hos en kirurg i Whitechapel Road (i distriktet hvor Jack the Ripper holdt til). Der måtte han trekke tenner, vaske flasker og lage og dele ut medisiner. Senere begynte han å jobbe i et farmasøytisk laboratorium i Bloomsbury Square, og her vant han en pris i organisk kjemi. Han møtte også Michael Faraday og hjalp ham med hans arbeid om gasser. Mer enn en gang dro han tilbake til Torpoint for å hjelpe sin far fram til faren døde i 1853.

Down ville kanskje egentlig fortsette en karriere innen kjemi, men på den tiden var mulighetene små. I stedet begynte han med medisin idet han begynte på Royal London Hospital som student i 1853. Der gjorde han det bra og kvalifiserte seg for Royal College of Surgeons i 1856. Han ble medisinsk leder for Earlwood Asylum for Idiots i Surrey i 1858. Folk rundt ham var forskrekket over at han ville gjøre karriere innen dette feltet. Han hadde vært en student som utmerket seg og kunne sikkert ha blitt en av de ansatte på London Hospital. Han var imidlertid bekymret over at barn med utviklingshemming og fysiske funksjonshemminger ble kategorisert som idioter og betraktet som ikke mulig å hjelpe.

Han bestemte seg for å gjøre noe med Earlswood, som var en stor institusjon. Samtidig gjorde han seg ferdig med MRCP og MD (lege) i London. Han fikk jobb som assistentlege på London Hospital, og sammen med dette fortsatte han å bo og praktisere i Earlswood. I 1868 bygde han et hjem for de «mentalt subnormale» i Normansfield, som ligger mellom Hampton Wick og Teddington. Sønnene Reginald og Percival valgte begge medisin og kvalifiserte seg ved London Hospital. De arbeidet sammen med sin far og fortsatte arbeidet etter at han døde i 1896. Wikipedia

88 år
Emma Darwin (Hustru til Charles Darwin)
1808 - 1896

Emma Darwin (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Hustru til Charles Darwin

Født:
2. mai 1808 (216 år siden)

Døde:
7. oktober 1896 (88 år) (127 år siden)

Emma Darwin var hustruen til den berømte biologen Charles Darwin, som også er kjent for evolusjonsteorien. De giftet seg 29. januar 1839 og ble foreldre til ti barn. Tre av dem døde i ung alder.

Hun ble født på familieeindommen Maer Hall i Maer, Staffordshire, som den yngste av de syv barna til Josiah Wedgwood II og hans hustru Bessie (Elizabeth). Hennes farfar Joseph Wedgwood hadde skapt seg en formue i pottemakeri. I likhet med mange andre som ikke var medlemmer av aristokratiet var de norkonformister og tilhørte Den unitare kirke.

Charles Darwin var hennes fetter, fordi deres elles besteforeldre var Josiah og Sarah Wedgwood, og siden Wedgwood og Darwin-familiene var nære allierte, hadde hun kjent ham siden barndommen.

Hun stod sin søster Fanny nær. De to var kjent i familien som «The Doveleys» og var sjarmerede og tullete. Emma hadde klengenavnet «Little Miss Slip Slop». Emma hjalp sin eldre søster Elizabeth med søndagsskolen som ble holdt i Maer Halls vaskeri og skrev enkle moralske historier for å bistå med instruksjon og gi seksti landsbybarn den eneste formelle trening i lesing, skriving og religion.

I en periode i sin ungdom ble hun sendt til Paris, hvor hun studerte piano under den feirede polske komponisten Frédéric Chopin og utførte en grand tour i Europa.

I 1826 ble Emma med sin søster Fanny for å være hos deres tante Jessie (Madame de Sismondi, hustruen til historikeren Jean Charles Leonard de Sismondi) i åtte måneder nær Genève.

Da hennes far kom for å samle dem ble han ledsaget av Caroline Darwin og tok også Charles Darwin så langt som til Paris, hvor de alle møtte opp igjen før de vendte hjem i juli 1824. Hun var også dyktig i utendørsidretter og ble en «Dragoness» i bueskyting.

På Maer, 31. august 1831, var hun med sin familie da den hjalp Charles Darwin med å velte hans fars innvendinger mot The Voyage of the Beagle. Wikipedia

85 år
Oliver Wendell Holmes (Lege)
1809 - 1894

Oliver Wendell Holmes (USA)

Lege, lyriker, medisinsk forfatter, universitetslærer, romanforfatter, medical writer

Født:
29. august 1809 (214 år siden)

Døde:
7. oktober 1894 (85 år) (129 år siden)

Oliver Wendell Holmes var en amerikansk lege, professor, foredragsholder og forfatter.

Holmes ble av sine jevnaldrende betraktet som en av de beste forfatterne av det 19. århundre og han er anerkjent som et viktig medisinsk reformator. Holmes ble utdannet ved Phillips Academy og Harvard College. Etter endt eksamen fra Harvard i 1829 studerte Holmes for en kortere periode juss før han begynte som lege. Han begynte å skrive poesi i tidlig alder, en av hans mest kjente verk, «Old Ironsides», ble utgitt i 1830. Etter endt opplæring fra flere medisinske skoler i Paris, ble Holmes innvilget sin legeutdannelse ved Harvard Medical School i 1836. Han underviste ved Dartmouth Medical School før han returnerte for å undervise ved Harvard University, og for en tid, fungerte han som dekan der. Under hans lange professorat ved flere universiteter, ble Holmes en talsmann for ulike medisinske reformer.

Holmes trakk seg fra sitt professorat ved Harvard i 1882 og han fortsatte å skrive dikt, romaner og essays helt frem til sin død i 1894. Mange av hans litterære verker ble publisert i magasinet The Atlantic Monthly. For hans litterære prestasjoner og andre prestasjoner, ble han tildelt en rekke tillitsverv grader fra universiteter rundt om i verden. Holmes skrive ofte minnet hans hjemland Boston-området, og mye av det var ment å være humoristisk eller konversasjon. Noen av Holmes sine medisinske skrifter, spesielt hans essay om smittefare ved barselfeber som ble publisert i 1843, ble ansett som nyskapende for dens tid. Holmes ble beundret av forfatteren Arthur Conan Doyle som brukte hans etternavn da han fant opp den fiktive roman-figuren og detektiven Sherlock Holmes. Wikipedia

66 år
Thomas Woolner (Poet)
1825 - 1892

Thomas Woolner (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Poet, lyriker, billedhugger

Født:
17. desember 1825 (198 år siden)

Døde:
7. oktober 1892 (66 år) (131 år siden)

Thomas Woolner var en engelsk skulptør og poet, og medlem i Det pre-rafaelittiske broderskap.

Woolner ble født i Hadleigh i Suffolk. Han gikk i lære hos billedhoggeren William Behnes, og fra 1843 stilte han ut sine verker i Det engelsk kunstakademiet (Royal Academy). Hans klassiske tilbøyeligheter var problematisk å forsone med den pre-rafaelittiske middelalderen, men hans egen overbevisning om at kunsten var grunnlagt på omfattende studier av naturen var sammenfallende med gruppens mål. Woolner var således en av de opprinnelige grunnleggerne av Broderskapet.

Han skaffet seg et navn som en kraftfull billedhogger av portrettbyster og medaljonger, men uten at han klarte å skaffe seg nok inntekter til at han kunne leve av sin kunst. Han var tvunget til å emigrere til Australia for en periode, men kom til slutt tilbake til England og etablerte seg selv som både som billedhogger og som kunstforhandler. Hans opphold i Australia hadde uansett hjulpet ham å til å skaffe seg oppdrag der og andre steder for statuer av helter av Det britiske imperiet som Kaptein Cook og Sir Stamford Raffles.

Hans mest betydningsfulle og komplekse arbeid er sannsynligvis Civilisation og Virgilia. Disse to demonstrerte hans forsøk på å uttrykke spenningen mellom den statiske steinen og det dynamiske begjær som figurene representerte.

Woolner ble valgt inn i Kunstakademiet i 1875 og tjenestegjorde som professor i skulptur fra 1877 og til 1879.

Woolner var også lyriker av en viss betydning som også anerkjennes i dag. Hans tidlige dikt My Beautiful Lady (1863) er et stykke pre-rafaelittiske litteratur, som vektlegger følelsenes intense om enn uforløste øyeblikk. Hans dikt var ofte sterkt følelsemessige.

Hans senere fortellende verk, Pygmalion, Silenus og Tiresius forsaket pre-rafaelismen til fordel for en ofte erotisert klassisisme. Woolner var en nær venn av Alfred Tennyson som han bidro til å gi scenariet for dennes dikt Enoch Arden.

Hans spekulasjoner om den menneskelige anatomi imponerte Charles Darwin som navnga deler av det menneskelige øret for «Woolnerian Tip» etter et trekk i Woolners skulptur Puck.

Thomas Woolner døde brått av slag i 1892 da han var 67 år gammel. Wikipedia

40 år
Edgar Allan Poe (Forfatter)
1809 - 1849

Edgar Allan Poe (USA)

Forfatter, poet, lyriker, essayist, litteraturkritiker, dramatiker, journalist, science fiction-forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Edgar Allan Poe

Født:
19. januar 1809 (215 år siden)

Døde:
7. oktober 1849 (40 år) (174 år siden)

Edgar Allan Poe var en amerikansk forfatter, poet, redaktør og litterær kritiker, betraktet som en del av den amerikanske romantiske bevegelse, og han er best kjent for sine fortellinger om det mystiske og makabre. Han var en av de første amerikanere som utviklet novellen og betraktet som oppfinner av krimsjangeren med en detektiv. Han er ytterligere kreditert for spede bidrag til den kommende sjangeren science fiction. Poe var den første velkjente amerikanske forfatteren som forsøkte å tjene til livsopphold gjennom sin skribentvirksomhet alene, noe som førte til et økonomisk vanskelig liv og karriere.

Han ble født som Edgar Poe i Boston i Massachusetts; han ble foreldreløs da hans mor døde kort tid etter at hans far forlot familien. Poe ble tatt inn av John og Frances Allan, av Richmond, Virginia, men de adopterte ham aldri formelt. Han gikk på Universitet i Virginia i et semester, men sluttet grunnet mangel på penger. Etter å ha blitt innrullert i hær og senere feilet å bli aspirant ved offiserskolen ved West Point, skiltes han med familien Allan. Hans utgivelser begynte ydmykt med en anonym samling med dikt, Tamerlane and Other Poems (1827), kreditert kun til «en fra Boston».

Poe endret fokus til prosa og tilbrakte de neste årene ved å arbeide for en del litterære tidsskrifter og aviser og ble kjent for sin egen stil med litterær kritikk. Hans arbeid tvang ham til å flytte mellom flere byer, blant annet Baltimore, Philadelphia, og New York City. I Baltimore i 1835 giftet han seg med Virginia Clemm, en 13 år gammel kusine. I januar 1845 utga Poe sitt dikt The Raven («Ravnen») som ble en øyeblikkelig suksess. Hans hustru døde av tuberkulose to år etter utgivelsen. Han begynte å planlegge sitt eget tidsskrift, The Penn (senere omdøpt til The Stylus), skjønt han døde selv før det ble realisert. Den 7. oktober 1849, 40 år gammel, døde Poe i Baltimore. Dødsårsaken er ukjent og har blitt ulikt tilskrevet alkohol, hjernebetennelse, kolera, narkotika, hjertefeil, rabies, selvmord, tuberkulose, og andre årsaker.

Poe og hans verker påvirket litteraturen i USA og andre steder i verden, foruten også i særskilte områder som kosmologi og kryptografi. Poe og hans tekster har hatt innflytelse på populærkulturen generelt innenfor litteratur, musikk, film og fjernsyn. Et antall av hans bosteder har blitt omgjort til museer i dag. Mystery Writers of America (MWA), den amerikanske forfatterforeningen for kriminallitteratur, presenterer en årlig litteraturpris som er oppkalt etter ham. Wikipedia

<<
7. Oktober
>>