Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
8 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
8 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

4. Oktober

Om dagen

4. Oktober er dag 278 i 2024, og er i uke 40. Det er 88 dager igjen av året.
Katolsk minnedag for helgenen Frans av Assisi (1182-1226)
World Animal Day (Dyrenes dag)

Historie

53 år siden

1970: Janis Joplin dør av en overdose heroin på The Landmark Motor Hotel i Hollywood, bare 27 år gammel

Janis Lyn Joplin var en amerikansk rockeartist, og hun regnes ofte som en av rockehistoriens største legender på lik linje med Jimi Hendrix.

I 1969 deltok Janis Joplin på den verdensberømte Woodstockfestivalen, som ble en stor nedtur for Janis Joplin. Ifølge biografien Scars of Sweet Paradise satt Janis Joplin full av angst og ventet på det som skulle bli det desidert store gjennombruddet i karrieren hennes. Hun fikk sin elskerinne Peggy Caserta og en mengde heroin fløyet inn med helikopter i et forsøk på å roe seg ned. Sammen satte de seg heroin på et av de få portable toalettene blant en mengde avføring og Janis Joplin ble så ruset at hun gikk ut på scenen og klarte knapt å stå oppreist, hun slet med å holde mikrofonen og klarte bare så vidt å mumle frem sangene. Etter konserten gråt Janis over opptredenen sin.

Natten til 4. oktober 1970 var Janis Joplin blitt avvist av både en kvinne og en mann hun var forelsket i. Ensom og deprimert som alltid gikk hun inn i resepsjonen på et hotell, vekslet en 5-dollarseddel, hun skulle kjøpe røyk, og bestilte et rom. Janis Joplin gikk inn på rom nr. 105 natt til 4. oktober, og kom aldri ut i live. Suksessrik, rik og berømt, og dypt, dypt ulykkelig, som hun hadde vært hele sitt liv, satte hun en stor dose heroin i den venstre overarmen og sovnet for alltid, 27 år gammel. Det nesten ferdige, og aller mest berømte og mest solgte albumet til Janis Joplin, pearl, ble utgitt post mortem. Albumet inneholder en av Janis Joplins aller mest berømte og mest spilte låter: «Me and Bobby McGee». Wikipedia
66 år siden

1957: Verdens første satellitt, Sputnik I, blir skutt opp av Sovjetunionen

Sputnik 1 var den første kunstige satellitten i bane rundt Jorden. Den ble skutt opp av Sovjetunionen 4. oktober 1957, og kom som en stor overraskelse på USA og resten av verden, og resulterte i «Sputniksjokket». Sovjet viste med dette at landet hadde raketter som kunne rekke USA, og oppskytingen av Sputnik 1 ble startskuddet for det såkalte «romkappløpet» mellom USA og Sovjetunionen. Wikipedia
76 år siden

1947: Kvantefysikkens far Max Planck dør, 89 år gammel

Max Karl Ernst Ludwig Planck var en tysk fysiker. Han regnes som grunnleggeren av kvantefysikken. Det var hans arbeid med dette som gav ham Nobelprisen i fysikk i 1918. Han har også gitt navn til Plancks konstant, en mye brukt fysisk konstant som karakteriserer et kvant eller en liten størrelse i kvantemekanikken.

Max Plancks kvanteteorie revolusjonerte den menneskelige forståelsen av atomer og subatomære prosesser, akkurat som Albert Einsteins relativitetsteori revolusjonerte forståelsen av tid og rom. Til sammen utgjør arbeidet til disse to de grunnleggende teoriene i det tjuende århundrets fysikk. Wikipedia

Fødsler

37 år
Are Frode Søholt (Forfatter)
1974 - 2012

Are Frode Søholt (Norge)

Forfatter, musiker

Født:
4. oktober 1974 (49 år siden)

Døde:
18. januar 2012 (37 år) (12 år siden)

Are Frode Søholt var en norsk musiker (sanger) og dikter. Han debuterte i 2010 med diktsamlingen ho står i rommet mitt og brenn. I 2011 kom den andre diktboka Antisorg. Begge på Tiden Forlag.

Søholt var Cand. Philol. fra Griegakademiet, institutt for musikk ved Universitetet i Bergen. Fra 2003 var han festivalsjef for Gloppen Musikkfest, og sanger i Det Norske Solistkor fra 2004 til 2009.

Han gikk på Firda videregående skole fra 1989 til 1993. Fra Universitetet i Bergen hadde han blant annet grunnfag i musikk (1995), grunnfag i kunsthistorie (1997), grunnutdanning i sang (1998), praktisk-pedagogisk utdanning (2001) og utøvende hovedfag innen sang (2004). Wikipedia

51 år
Vanessa Borgli (Skuespiller)
1972

Vanessa Borgli (Norge)

Skuespiller

Født:
4. oktober 1972 (51 år)

Vanessa Borgli er en norsk skuespiller som er mest kjent for rollen som den manipulerende og forføreriske «Sue-Astrid Wallace» i såpeserien Hotel Cæsar på TV 2. Hun kom inn i serien i 2003 i rollen som ukjent arving til hotellkonsernet, og som raskt tok kontroll, blant annet ved å forføre den blinde «Jens August» (Kim Kolstad).

Høsten 2004 tok «Sue-Astrid» med seg et stort antall millioner fra «Anker-Hansen»-familiens hemmelige kontoer i Sveits og dro avsted til ukjent mål.

Før hun ble med i Hotel Cæsar hadde Borgli rollen som «Charlotte Berg» i NRKs såpeserie Offshore. Hun har også vært med i en rekke teateroppsetninger. Wikipedia

55 år
Yngve Moe (Bassist)
1957 - 2013

Yngve Moe (Norge)

Bassist, musiker, komponist

Født:
4. oktober 1957 (66 år siden)

Døde:
17. april 2013 (55 år) (11 år siden)

Yngve Moe var en norsk bassist kjent fra en rekke album og band.

Moe startet sin karriere i Tromsøbandet Erter, Kjøtt og Flesk (1971–75). Etter en jobb i Skien i februar 1975, der de var oppvarmingsband for Fairport Convention, ble en av bandmedlemmene fersket for å ta en rå biff, og siden han ikke hadde fylt 18 ennå, ble han hentet hjem av faren, og bandet var historie.

I 1978 flyttet Moe til Bergen sammen med Bjørn Vassnes og Turid Pedersen og de to sistnevnet dannet bandet Nøkken sammen med Hans Petter Gundersen (HP). Moe var innom «Nøkken» etter hvert på konserter. Før det var han med HP Gundersen i bandet Rust i Bergen.

Den store suksessen fikk Moe med bandet Dance With A Stranger fra 1984.

Senere har han vært med i band som Olav Dales Son Mu, «Ernesto Manuitt y Grupo», «Groovy» (2002 - ). I Oofotr spilte han med nordnorske musikere.

Moe ble tatt av utgående strømmer da han badet på Tenerife i begynnelsen av april 2013, og ble lagt i kunstig koma etter ulykken. Han døde 17. april på Haukeland sykehus i Bergen. Wikipedia

67 år
Jarle Førde (Valthornist)
1956

Jarle Førde (Norge)

Valthornist, jazzmusiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jarle Stein Førde

Født:
4. oktober 1956 (67 år)

Jarle Stein Førde er en norsk jazzmusiker (trompet og flygelhorn), kjent fra jazzgruppen The Brazz Brothers. Han er bror til Jan Magne og er Helges tvillingbror.

Førde er utdannet ved Institutt for musikk ved NTNU. Han behersker flere musikkstiler fra rock til jazz, og har spilt i ulike sceneproduksjoner, plateinnspillinger og vært medlem av flere jazzgrupper. Han var med å danne jazzgruppen Ytre Suløens Jass-ensemble.

Førde var leder for jazzlinja ved NTNU i mange år. Fra 1. september 2014 er han kultursjef i Stjørdal kommune. Wikipedia

67 år
Helge Førde (Trombonist)
1956

Helge Førde (Norge)

Trombonist, jazzmusiker

Fullt navn / Fødenavn:
Helge Olav Førde

Født:
4. oktober 1956 (67 år)

Helge Olav Førde er en norsk jazzmusiker (trombone), utdannet ved jazzlinja (NTNU), der han i dag er lærer. Han er mest kjent for at han er en del av The Brazz Brothers, og bror til jazzmusikerne Jan Magne og Jarle (tvillingbror).

Førde har spilt sammen med en rekke av Skandinavias ledende jazzartister, bl.a. Karin Krog, Bjørn Alterhaug og John Pål Inderberg. Han er en etterspurt komponist og arrangør for både små og store ensembler, som bl.a. symfoniorkestre. Han har arrangert musikk for NRK og utallige norske plateproduksjoner. Wikipedia

70 år
Andreas Vollenweider (Komponist)
1953

Andreas Vollenweider (Sveits)

Komponist, sanger, jazzmusiker

Født:
4. oktober 1953 (70 år)

Andreas Vollenweider er en sveitsisk musiker. Hans hovedinstrument er egendesignet elektro-akustisk harpe, men han spiller også flere andre instrumenter, blant annet gitarer og keyboards.

Vollenweiders far Hans Vollenweider var en av Europas ledende organister. Andreas Vollenweider vokste opp i kunstnerisk mangfoldige omgivelser, og han ble en selvlært multiinstrumentalist. 22 år gammel begynte han å spille harpe, og han utviklet en egen spilleteknikk. Han framstilte instrumentet etter egne behov, og slik oppsto den elektro-akustiske harpen.

Deretter komponerte Vollenweider musikk for film-, teater- og fjernsynsproduksjoner. I 1970-årene spilte han sammen med René Bardet i ensemblet Poesie und Musik. De satte musikk til dikt av Heinrich Heine og François Villon.

Hans første soloalbum, Eine Art Suite in XIII Teilen, ble utgitt i Sveits i 1979. Det regnes som «Vollenweider-soundens vugge».

I 1984 hadde hans album White Winds suksess på de amerikanske hitlistene i kategoriene pop, klassisk og jazz. I 1987 ble Andreas Vollenweider den første sveitser som vant den amerikanske Grammy-prisen, for albumet Down to the Moon.

Solomusikken til Andreas Vollenweider ligger i spenningsfeltet mellom jazz og såkalt new age, men har også elementer av pop og klassisk. Musikken hans er for det meste instrumental, men han har også samarbeidet med flere kjente vokalister, blant annet Bobby McFerrin, Carly Simon, Luciano Pavarotti og Ladysmith Black Mambazo. Wikipedia

75 år
Steinar Ofsdal (Musiker)
1948

Steinar Ofsdal (Norge)

Musiker, komponist

Født:
4. oktober 1948 (75 år)

Steinar Ofsdal er en norsk komponist og musiker, hovedsakelig fløytist. Han er professor ved Norges musikkhøgskole og Ole Bull Akademiet.

Siden 1967 har Ofsdal opptrådt som musiker på utallige scener i Norge og store deler av verden. Alene, med gitarist eller trekkspeller, med visesanger, med trio, med kvartett, med band eller i band. Han er også kjent som et av medlemmene av folkemusikkgruppen Bukkene Bruse sammen med Annbjørg Lien og Arve Moen Bergset og etter hvert også Bjørn Ole Rasch.

Steinar Ofsdal har skrevet en lang rekke komposisjoner til egen konsertbruk, og musikk til teater, film, TV og radio.

Han har vunnet Spellemannprisen 1983 i åpen klasse for albumet Hat Trick og Spellemannprisen 1989 sammen med Per Midtstigen i klassen folkemusikk/gammaldans for Sjøfløyta. I tillegg vant Bukkene Bruse Spellemannprisen 1993 i klassen barneplate og var nominert til Spellemannprisen 1978 i klassen årets instrumental-plate for Fløytesprell. Han fikk Gammleng-prisen i åpen klasse i 1999 og ble nominert til Edvard-prisen i 2005 i klassen tradisjonsmusikk. I 2009 ble han dobbelt vinner av NM i folkemusikk (Landskappleiken på Geilo) i sjøfløyte og seljefløyte, og mottok Egil Storbekkens musikkpris samme år. Han fikk Hilmar Alexandersens musikkpris i 2016. Wikipedia

75 år
Roy Evans (Fotballspiller)
1948

Roy Evans (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Quintin Echlin Evans

Født:
4. oktober 1948 (75 år)

Roy Quintin Echlin Evans er en tidligere engelsk fotballspiller, trener og manager for Liverpool FC.

Han fikk sin debut som spiller for Liverpool i ligaen 4. mars 1970 mot Sheffield Wednesday, en kamp Liverpool vant 3-0, men karrieren på banen begrenset seg til kun 11 kamper i årene fra 1970 til 1974.

I 1974 kom den overraskende meldingen om at Bill Shankly la opp som manager i klubben. Bob Paisley tok over ansvaret og tilbød Evans, som da var 25 år, kontrakt som trener for reservene. Under hans ledelse vant reservelaget 7 titler i Central league.

Da Joe Fagan tok over som manager for Liverpool, ble Evans forfremmet til førstelagstrener. Han fortsatte i samme stilling under Kenny Dalglish.

Graeme Souness som tok over som manager etter Kenny Dalglish, ble ble en stor skuffelse for klubben. Liverpool opplevde en nedgangsperiode etter glansdagene på 1970- og 1980-tallet. Dermed tok Evans over som manager i klubben i 1994. Under hans ledelse vant klubben Ligacupen i 1994, og kom til finalen i FA-Cupen i 1995. Han hadde en vanskelig oppgave med å reise skuta etter Souness, og det ble aldri de store pokalene. I 1998-99 ble Gerard Houllier utpekt som sidestilt manager sammen med Evans. Styret mente at de gamle trenermetodene måtte blandes med de moderne.

I november trakk Evans seg fra partnerskapet, og sa opp sin stilling som manager i klubben.

Han prøvde seg som sportslig leder i Swindon Town i en seksmånders periode i 2001. Dette det ble ingen suksess, og han sluttet der.

I 2004 ble han utnevnt som assistentmanager på det walisiske landslaget. Wikipedia

75 år
Linda McMahon (Gründer)
1948

Linda McMahon (USA)

Gründer, politiker, leader

Fullt navn / Fødenavn:
Linda Marie Edwards-McMahon

Født:
4. oktober 1948 (75 år)

Linda Marie Edwards-McMahon er en amerikansk forretningskvinne og politiker.

McMahon er tidligere administrerende direktør for World Wrestling Entertainment, og kona til WWE-formann Vince McMahon. Barna hennes Shane McMahon og Stephanie McMahon jobber også i WWE.

Hun var republikanernes kandidat i senatorvalget i Connecticut 2010, hvor hun brukte over 50 millioner dollar av sine egne penger i valgkampen uten å vinne. Hun prøvde igjen i 2012.

Den 7. desember 2016 meddelte USAs påtroppende president president Donald Trump at han hadde valgt McMahon som sjef for den amerikanske myndigheten for småbedrifter og entreprenørskap, Small Business Administration, i sitt kabinett. Wikipedia

77 år
Susan Sarandon (Skuespiller)
1946

Susan Sarandon (USA)

Skuespiller

Født:
4. oktober 1946 (77 år)

Susan Sarandon er en amerikansk skuespillerinne. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame og vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolleskildringen i filmen Dead Man Walking fra 1995. Sarandon har blant annet hatt rollen som Louise i filmen Thelma & Louise fra 1991. Hun ble nominert til en Oscar for rollen i filmen for beste kvinnelige hovedrolle, og det samme ble Geena Davis for samme film. Ingen av dem vant. Sarandon ble også nominert til Oscar for rollene i Atlantic City (1980), Lorenzos olje (1992) og Klienten (1994).

I 1964 inngikk Sarandon et forhold med skuespiller Chris Sarandon, mens de gikk på college, og paret giftet seg den 16. september 1967. De tok ut seperasjon i 1978. På midten av 1980-tallet, innledet Sarandon et forhold med den italienske filmskaperen Franco Amurri, som hun fikk en datter med den 15. mars 1985. Fra 1988 til 2009 var Sarandon i et forhold med skuespiller Tim Robbins, som hun møtte mens de drev innspilling av filmen Bull Durham. De har to sønner, Jack Henry og Miles Guthrie. I 2006 reiste Sarandon og ti av hennes slektninger (inkludert hennes daværende partner Tim Robbins og deres sønn Miles) til Wales for å spore drive slektsforskning og finne familien hennes.

I 1995 var Sarandon en av mange skuespillere, regissører og forfattere fra Hollywood som ble intervjuet til dokumentarfilmen Celluloid Closet, som undersøkte hvordan Hollywood-filmer har tatt for seg homofili. I 1999 ble Sarandon utnevnt til frivillig ambassadør for UNICEF. I 2006 var Sarandon en av åtte kvinner som fikk bære det olympiske flagget under åpningsseremonien av de olympiske vinterlekene som ble avholdt i Torino, Italia. I 2010 ble Sarandon innsatt i New Jersey Hall of Fame. Den 27. september 2011, talte Sarandon til de oppmøtte under en protest arrangert av Occupy Wall Street i New York City. Wikipedia

81 år
Jóhanna Sigurðardóttir (Politiker)
1942

Jóhanna Sigurðardóttir (Island)

Politiker, kabinpersonale

Født:
4. oktober 1942 (81 år)

Jóhanna Sigurðardóttir er en islandsk politiker og representerer det sosialdemokratiske partiet Samfylkingin. Hun tok over etter Geir H. Haarde som Islands statsminister den 1. februar 2009. Det var imidlertid forventet at hun skulle bli offisielt utnevnt et par dager tidligere, men forhandlingene trakk ut. Den 23. mai 2013 ble hun avløst av Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Hun har vært medlem av Alltinget siden 1978, og var sosialminister fra 1987 til 1994. Hun var på nytt sosialminister fra 24. mai 2007 inntil hun ble statsminister. 28. mars 2009 ble hun valgt som partileder for Samfylkingin. 25. april ble det gjennomført ekstraordinært valg på Island, som følge av finanskrisen og Sigurðardóttir ledet Samfylkingin til deres største valgseier noen sinne. Partiet ble det største med nesten 30 % oppslutning. Wikipedia

83 år
Erik Dalheim (Politiker)
1940

Erik Dalheim (Norge)

Politiker

Født:
4. oktober 1940 (83 år)

Erik Dalheim er en norsk politiker (Ap). Han ble innvalgt på Stortinget fra Buskerud i 1981 og satt i totalt fem valgperioder, frem til 2001.

Dalheim var ordfører i Drammen fra 1975 til 1979. Før han begynte som heltidspolitiker, arbeidet han som dreier og reparatør i kabelindustrien. Etter tiden på Stortinget, arbeidet han som konsulent. Wikipedia

86 år
Franz Vranitzky (Politiker)
1937

Franz Vranitzky (Østerrike)

Politiker, basketballspiller, samfunnsøkonom, bankansatt

Født:
4. oktober 1937 (86 år)

Franz Vranitzky er en østerriksk sosialdemokratisk politiker som var Østerrikes kansler fra 1986 til 1997.

Vranitzky mottok Karlsprisen i 1995 og ble i 1996 hedret med storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. Wikipedia

87 år
Hannu Salama (Skribent)
1936

Hannu Salama (Finland)

Skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Hannu Sulo Salama

Født:
4. oktober 1936 (87 år)

Hannu Sulo Salama er en finsk forfatter.

Salama arbeidet som elektriker og gårdbruker før han i 1961 debuterte som forfatter.

I tillegg til en rekke utgivelser under eget navn, utga Salama også krimlitteratur under psevdonymet «Aki Rautala».

I 1966 ble Hannu Salama stilt for retten i Finland, anklaget for blasfemi. Grunnlaget for tiltalen var romanen Juhannustanssit fra 1964. Denne boken hadde for øvrig blitt utgitt på norsk i 1965 med tittelen Midtsommerdansen. I retten medgav Salama at det hadde vært meningen å spotte Gud i boka, og han ble nektet å ha forsvarer i saken. Han ble idømt betinget fengselsstraff i to lavere rettsinstanser, men før saken kom opp for finsk høyesterett, var blasfemiparagrafen blitt slettet fra loven. Til slutt greip president Kekkonen inn og benådet ham. Da hadde saken allerede vakt stor oppmerksomhet også utenfor landet, og blant andre Jean-Paul Sartre og Halldór Kiljan Laxness hadde engasjert seg på Salamas side.

I 1975 ble han tildelt Nordisk råds litteraturpris for Siinä näkijä missä tekijä, som ble utgitt i Finland i 1972; tittelen betyr på norsk Ingen gjerning uten øyenvitner. Bare Midtsommerdansen er oversatt til norsk; den norske utgivelsen kom i 1965. Wikipedia

86 år
Bjarne Mørk-Eidem (Politiker)
1936 - 2022

Bjarne Mørk-Eidem (Norge)

Politiker

Født:
4. oktober 1936 (87 år siden)

Døde:
2. oktober 2022 (86 år) (1 år siden)

Bjarne Andreas Mørk-Eidem var en norsk politiker (Ap). Han var stortingsrepresentant for Nordland fra 1969 til 1993 og fiskeriminister i Brundtland-regjeringen fra 1986 til 1989. De fleste årene på Stortinget satt han i Stortingets finanskomité. Fra 1989 til 1990 var han Stortingets visepresident.

Mørk-Eidem var leder av Riksrevisjonen fra 1990 til 2005 og var medlem av det statlige kystfiskeutvalget 2006-2008, som utredet samers og andres rett til fiske utenfor Finnmarkskysten.

Han var leder av hovedstyret for Foreningen Norden i Norge fra 1991 til 1999 og medlem av en rekke nordiske samarbeidsorganer, blant annet Den nordiske investeringsbank.

Mørk-Eidem kom fra et fiskerbondehjem på Vega. Han gikk på Nesna lærerskole og arbeidet i skoleverket til han ble valgt til stortingsrepresentant. Han var også kommunepolitiker på Vega.

Mørk-Eidem var kommandør med stjerne av den svenske Nordstjerneordenen og ridder av Den islandske falkeorden. Wikipedia

75 år
Richard Rorty (Filosof)
1931 - 2007

Richard Rorty (USA)

Filosof, pedagog, universitetslærer, skribent

Født:
4. oktober 1931 (92 år siden)

Døde:
8. juni 2007 (75 år) (16 år siden)

Richard McKay Rorty var en amerikansk filosof. Wikipedia

84 år
Charlton Heston (Skuespiller)
1923 - 2008

Charlton Heston (USA)

Skuespiller, filmregissør, politisk aktivist

Fullt navn / Fødenavn:
John Charles Carter

Født:
4. oktober 1923 (100 år siden)

Døde:
5. april 2008 (84 år) (16 år siden)

Charlton Heston var en amerikansk filmskuespiller spesielt kjent for sine episke helteroller, som for eksempel «Ben-Hur», Moses, Michelangelo, El Cid og andre fra storfilmer fra 1950- og 1960-tallet. Noen av de mest kjente rollene hadde bibelsk bakgrunn eller kristen inspirasjon. Han hadde imidlertid et langt bredere spektrum innenfor sitt talent og sin mangeårige og meget omfattende skuespillervirksomhet, og prøvde seg også som regissør.

Navnet Charlton Heston er en sammensetning av morens pikenavn og stefarens etternavn.

Han var sterkt politisk engasjert, og engasjerte seg også for borgerrettigheter og mot abort. I amerikansk politikk var han lenge en sterk støtte av Det demokratiske parti, men ble senere engasjert på Republikanernes side. Han var også i noen år leder for National Rifle Association. Wikipedia

103 år
Bjørn Lind (Lege)
1920

Bjørn Lind (Norge)

Lege, medisiner

Født:
4. oktober 1920 (103 år)

Bjørn Lind var en norsk medisiner. Han er kjent for sin innsats innen anestesimedisin.

Lind var utdannet lege ved Universitetet i Oslo. Han avla i 1948 medisinsk embetseksamen og spesialiserte seg i anestesi ved studier i Oslo, Bergen, København og Bristol. Under Koreakrigen tjenestegjorde Lind som anestesilege ved Norwegian Mobile Army Surgical Hospital (NORMASH). Han arbeidet ved Haukeland sykehus i Bergen og fra 1956 til 1962 var han ved Stavanger sykehus og Rogaland sykehus. Deretter var han fra 1962 til 1988 ved Sentralsykehuset i Akershus. I 1977 ble han dosent i anestesi og ble senere professor.

Lind bisto Åsmund S. Lærdal i utviklingen av en dukke, internasjonalt kjent som Resusci Anne, som ble benyttet i opplæring i livreddende førstehjelp. Lind var en pådriver for å få munn-til-munn-metoden inn som en del av undervisningen i norsk skole. Han engasjerte seg også i akuttmedisin og for å bedre ambulansetjenesten i Norge. Lind har vært formann i Norsk anestesiologisk forening.

Kongen utnevnte i 2011 Lind til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hans innsats innen anestesifaget.» Lind er æresmedlem av Norsk anestesiologisk forening og av European Council of Resuscitasion. Wikipedia

70 år
Buster Keaton (Komiker)
1895 - 1966

Buster Keaton (USA)

Komiker, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Joseph Frank Keaton

Født:
4. oktober 1895 (128 år siden)

Døde:
1. februar 1966 (70 år) (58 år siden)

Joseph Frank «Buster» Keaton var en amerikansk stumfilmskuespiller, komiker og filmregissør. Han ble belønnet med en æres-Oscar og har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. I 1999 ble Keaton kåret til tidenes 21. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

65 år
Oscar Mathisen (Skøyteløper)
1888 - 1954

Oscar Mathisen (Norge)

Skøyteløper, stuper

Fullt navn / Fødenavn:
Oscar Wilhelm Mathisen

Født:
4. oktober 1888 (135 år siden)

Døde:
10. april 1954 (65 år) (70 år siden)

Oscar Wilhelm Mathisen var en norsk skøyteløper som representerte Kristiania Skøiteklubb.

Oscar Mathisen vokste opp i arbeiderbydelene Vaterland og Vika i Kristiania, som den yngste av syv søsken. Broren Sigurd deltok i VM fra 1902, og ble verdensmester 19 år gammel i 1904. Oscar startet i løp så snart familien fikk råd til to par skøyter, og slo nesten umiddelbart igjennom. Oscar måtte pantsette premier for å klare seg økonomisk, og da pantelåneren utlyste premiene for salg, ble skøyteløperen diskvalifisert for profesjonalisme. Han brukte karantenesesongen 1911 til å tilegne seg ny svingteknikk, introdusert av russerne i 1910.

Mathisen ble verdensmester i 1908, 1909, 1912, 1913 og 1914, europamester i 1909, 1912 og 1914 og norgesmester i 1907, 1909, 1910, 1912, 1913 og 1915. Han ble også kåret til «profesjonell verdensmester» etter løp mot amerikaneren Bobby McLean i Kristiania 1920 (vant tre av fire løp).

Fra 1912 var Oscar «uslåelig», og forbedret samtlige verdensrekorder. 1500-meterrekorden fra 18. januar 1914, 2.17,4, ble først tangert i 1936 og slått i 1937. Hans siste 500 m-rekord (43,7 fra 1914) sto i 14 år. Rekorden på 1000 m fra 1909 (1.31,8 i Davos) sto i 21 år. Rekorden på 10 000 m (17.22,6 på Frogner i 1913) ble ikke underskredet før i 1928. Mathisen toppet Adelskalenderen fra 1. februar 1909 til 11. januar 1930. Mathisen må regnes som Norges største skøyteløper gjennom tidene.

Fra 1916 konkurrerte han som profesjonell i USA. Etter seieren over McLean i Kristiania 1920 deltok han bare sporadisk i konkurranser; sist i Davos 1929 da han underskred gjeldende verdensrekorder på 500 og 1000 m. Han gikk oppvisningsløp og deltok i trening med yngre løpere frem til krigen, og Mathisens sportsforretning i Pløens gate var et møtested for norske og utenlandske løpere. I yngre år konkurrerte Oscar Mathisen også i stup og sykling. Wikipedia

86 år
Francis Bull (Litteraturhistoriker)
1887 - 1974

Francis Bull (Norge)

Litteraturhistoriker, professor, historiker, litteraturkritiker, artist

Født:
4. oktober 1887 (136 år siden)

Døde:
4. juli 1974 (86 år) (49 år siden)

Francis Bull var en norsk litteraturhistoriker.

Bull var professor i norsk litteraturhistorie ved Det Kongelige Frederiks Universitet fra 1920, var styreformann for Gyldendal Norsk Forlag fra etableringen i 1925 og helt frem til 1968, og styremedlem i Nationaltheatret fra 1922 til 1956. Han ble bredere kjent for sine fjernsynskåserier gjennom 1960-tallet. Han huskes også for sine foredrag til medfangene under oppholdet på Grini fangeleir fra 1941 til 1944. Bull var en av grunnleggerne av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur i 1953. Han fikk Lytterprisen i 1963.

Faglig sett var hans virksomhet sterkt preget av den historisk-biografiske metode, en metode som særlig etter hans død gikk av moten, og hans arbeider kan derfor i dag oppleves som utdatert i visse henseender. Likefullt var han svært innflytesesrik innen norsk litteratur i sin levetid og satte varige spor, ikke minst som formidler, kulturpersonlighet og styreformann i Gyldendal. Bull arbeidet særlig med forfattere fra gullalderen, især Bjørnstjerne Bjørnson. Et hovedverk er bind to av Bulls, Paasches og Winsnes' Norsk litteraturhistorie, som opprinnelig ble utgitt i 1929, men som kom i ny utgave i 1958. Han var redaktør av Norges nasjonallitteratur i 40 bind i 1968 og skrev et innledningskåseri til verket, hvor han skildrer norsk litteratur distrikt for distrikt. Wikipedia

70 år
Rutherford B. Hayes (Advokat)
1822 - 1893

Rutherford B. Hayes (USA)

Advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Rutherford Birchard Hayes

Født:
4. oktober 1822 (201 år siden)

Døde:
17. januar 1893 (70 år) (131 år siden)

Rutherford Birchard Hayes var den 19. presidenten i USA. Hayes hadde rykte på seg for å være ærlig og hederlig, og ble valgt til president etter Ulysses S. Grant. Grants administrasjon var preget av både skandaler og korrupsjon, og Hayes fikk i oppgave å rydde opp i dette. Han fikk likevel en vanskelig start, da Høyesterett med stemmesifrene 7-6 tilkjente ham en kontroversiell seier i Ohio. Ohio kom til slutt til å avgjøre presidentvalget for Hayes, og mot demokraten Samuel Tilden.

Hayes oppfattes som grunnleggeren av USAs imperialisme. President James Monroe innførte i 1823 den såkalte «Monroe-dokrinen» som erklærte Amerika (Nord- og Syd-Amerika) som forbudt område for alle europeiske stater, og at ethvert forsøk ville bli ansett som en trussel mot USAs sikkerhet. Hayes videreførte denne doktrinen ved å erklære at borgere av «framskredne land» (les: USA) hadde samme krav på sikkerhet for liv og eiendom i «primitive områder» (les: Latin-Amerika) som i det «framskredne land», og at det «framskredne land» derfor hadde rett til å invadere «primitive områder» for å sikre dette. Denne politikken slo imidlertid ikke til i stort monn før i 1890-årene under president Grover Cleveland og de etterfølgende presidentene. Wikipedia

76 år
Christiane Schreiber (Kunstmaler)
1822 - 1898

Christiane Schreiber (Norge)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Edele Christiane Margrethe Schreiber

Født:
4. oktober 1822 (201 år siden)

Døde:
23. november 1898 (76 år) (125 år siden)

Edele Christiane Margrethe Schreiber var en norsk malerinne, kjent for sine portrettmalerier.

Hun reiste i likhet med Aasta Hansteen noen år før, til København i 1852 for å gå i lære hos Jørgen Roed. Som Hansteen og Hedvig Erichsen var hun blant de første kvinnelige studenter ved kunstakademiet i Düsseldorf, hun var der vinteren 1854-55 og lærte hos Adolph Tidemand. Der møtte hun i 1854 den svenske maleren Sophie Ribbing (1835–94) som ble hennes livsledsagerske. Etter å ha stilt ut i Christiania Kunstforening 1855 var hun 1855–57 i Paris hos Jean-Baptiste-Ange Tissier i en kunstnerkoloni sammen med Ribbing, Hansteen, den svenske Amalia Lindegren og Marie Aarestrup fra Bergen. Hun malte to mannsakter i denne tiden, i dag ved Stavanger kunstmuseum. Schreiber og Hansteen ble i 1858 de første kvinnelige mottakere av Statens Reisestipend. Etter et par år i Kristiania, kunne altså Schreiber og Ribbing ta kunstneropphold 1860-61 i Roma der de tilbrakte mye tid med sin gode venn Bjørnstjerne Bjørnson. Hun stilte ut på den Nordiske Kunst- og Industriutstillingen i Stockholm 1866 og ved Verdensutstillingen i Paris (1867). Schreiber var i Roma med Schäffers legat 1876-77, der hun blant annet var i koloni med John Paulsen. Etter dette etablerte hun seg i Kristiania fast. Christiane Schreiber portretterte også kong Oscar I og hans dronning Josefine av Norge og Sverige. Wikipedia

61 år
Karl IX (Konge av Sverige)
1550 - 1611

Karl IX (Sverige)

Konge av Sverige

Født:
4. oktober 1550 (473 år siden)

Døde:
30. oktober 1611 (61 år) (412 år siden)

Karl IX var Sveriges regent fra 1599 som riksföreståndare og som konge fra 1604 til 1611. Han ble kronet 15. mars 1607. Karl IX var sønn av Gustav Vasa og Margareta Eriksdotter Leijonhufvud

Under kroningen bar kongen et kjede med en utforming som har gitt opphav til antakelsen om at kongen innstiftet en ridderorden, Jehovaordenen.

Den svenske kongemakten hadde siden middelalderen et sterkt ønske om adgang til Atlanterhavet over norsk territorium. Dette var ved siden av overherredømmet rundt Østersjøen det viktigste utenrikspolitiske målet for svenske monarker. På 1500-tallet nådde således den svenske ekspansjonen mot nord Nord-Norges kyster, og svenske kart viste Nord-Troms og Finnmark som svenske landområder.

Da Karl lot seg krone erklærte han seg også som herre over Finnmark og videreførte den svenske praksisen med å sende skattefogder inn på det som fra dansk-norsk side ble oppfattet som sitt territorium. I 1608 kom det rapporter til Christian IV om at svenske skattefogder var sendt så langt syd som Saltdal i Nordland.

Det endte med Kalmarkrigen, som gav svensk tap og medførte at landet i tillegg til å betale 1 million riksdaler i krigsomkostninger, erkjente i traktats form at Finnmark tilhørte Danmark-Norge «til evig tid». Wikipedia

Dødsfall

84 år
Diahann Carroll (Skuespiller)
1935 - 2019

Diahann Carroll (USA)

Skuespiller, modell, fjernsynsskuespiller, teaterskuespiller, filmskuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Carol Diahann Johnson

Født:
17. juli 1935 (88 år siden)

Døde:
4. oktober 2019 (84 år) (4 år siden)

Diahann Carroll var en amerikansk skuespillerinne fra fjernsyn og teater samt sanger. Hun hadde en lang og fremgangsrik karriere som spenner nesten seks tiår.

Etter å ha deltatt i noen av de tidligste filmene med svarte skuespillere fra de store filmproduksjons- og -distribusjonsselskapene slik som «Carmen Jones» (1954) og «Porgy and Bess» (1959), spilte hun i «Julia» (1968), en av de første seriene på amerikansk fjernsyn med en svart kvinnelig stjerne i en ikke-stereotyp rolle. Senere skapte hun rollen som Dominique Deveraux i den populære såpeoperaen «Dynastiet».

Carroll mottok flere priser og nominasjoner for sitt arbeid på scenen og i filmen. Hun var gift fire ganger, og fikk en datter i 1960. Hun overlevde brystkreft, og var en forkjemper for denne saken. Wikipedia

95 år
Norman Wisdom (Komiker)
1915 - 2010

Norman Wisdom (Storbritannia)

Komiker, skuespiller, manusforfatter, musiker, komponist, sanger, filmprodusent

Født:
4. februar 1915 (109 år siden)

Døde:
4. oktober 2010 (95 år) (13 år siden)

Norman Wisdom var en engelsk komiker, sanger, sangskribent, musiker og skuespiller.

Wisdom gjorde en rekke komedier med lavt budsjett for Rank Organisation, og startet med filmen Trouble in Store i 1953. Denne filmen skaffet ham en pris, British Academy Film Awards (BAFTA), som «Mest lovende nykommer» i 1954.

Filmenes muntre og ikke særlig pretensiøse appell gjorde dem til direkte etterkommere av en rekke filmer gjort en generasjon tidligere av George Formby. Kritikerne hadde ikke mye ros, men var populære hos det britiske filmpublikumet og blant de som solgte best i sin tid. De var i tillegg suksessfulle i en del land utenfor Storbritannia, noe som sørget for Rank Organisation holdt seg flytende finansielt da andre og mer kostbare filmprosjekter ikke gjorde det bra.

Filmene involverte vanligvis hans faste Gimp-figur, Norman Pitkin, i en form av et manuelt yrke som han knapt behersket og hans medskuespiller var ofte framført av Edward Chapman som «Mr. Grimsdale». De trakk veksler på Wisdoms evner på fysisk slapstick-komedie, og hans dyktighet i å skape en følelse for figurens hjelpeløshet. Filmene hadde ofte en romantisk tilleggshandling. Pitkins uunngåelige tafatthet med kvinner var et karakteristisk trekk som han delte med de tidligere Formby-filmene.

Til tross for beslutningen om å filme i farger var Wisdoms kommersielle filmappell nådd sitt høydepunkt på midten av 1960-tallet. Det var opplagt ikke troverdig at en mann på femti år spilte statsministerens barnebarn i filmen Press for Time (1966). Hans egentlige alder ble for øvrig rapport unøyaktig i mange år. Wikipedia

79 år
Simon Spierer (Kunstsamler)
1926 - 2005

Simon Spierer (Italia)

Kunstsamler, mesen

Født:
22. april 1926 (98 år siden)

Døde:
4. oktober 2005 (79 år) (18 år siden)

Simon Spierer var en sveitsisk kunstsamler og mesen.

Spierer nedstammet fra en jødisk familie og emigrerte 1943 fra de italienske fascistene til Sveits, hvor han var virksom som tobakks- og kunsthandler. Simon Spierer eiet en enestående kunstsamling, som han begynte å samle i 1980.

Spierers kunstsamling «Wald der Skulpturen» med 39 verker omfatter tidlig moderne til samtidskunst av flere av det 20. århundres mest kjent kunstnere. Verkene inkluderer «Daphné» av Julio González (1937), «Vogel im Raum» av Constantin Brancusi (1941), idoler av Jean Arps (1950) og «Petit buste de Diego sur colonne» av sveitseren Alberto Giacometti (1952). Det finnes også arbeider av Constantin Brancusi, Alberto Giacometti, Jean Arp, Max Ernst, Henry Moore, Lucio Fontana, Louise Bourgeois, Barbara Hepworth, Germaine Richier, Max Bill, Julio González, Isamu Noguchi, Daniel Spoerri og Tony Cragg.

Simon Spierer skjenket i 2004 sin samling, som er taksert til ca. 15 millioner euro (godt over 100 millioner kroner) til Hessisches Landesmuseum Darmstadt. Wikipedia

83 år
Silvio Piola (Fotballspiller)
1913 - 1996

Silvio Piola (Italia)

Fotballspiller, fotballtrener

Født:
29. september 1913 (110 år siden)

Døde:
4. oktober 1996 (83 år) (27 år siden)

Silvio Piola var en italiensk fotballspiller. Piola var en av verdens beste spillere i tiden før andre verdenskrig. Det var Piola som satte inn det avgjørende målet i 2-1-seieren over Norge under fotball-VM i 1938, hvor italienerne gikk helt til topps. Piola spilte til sammen 34 landskamper for Italia, og scoret 30 landslagsmål.

På klubbnivå spilte Piola for Pro Vercelli, Lazio, Torino, Juventus og Novara. Han er tidenes mestscorende spiller i Serie A, med 274 mål. Wikipedia

62 år
Peter Taylor (Fotballspiller)
1928 - 1990

Peter Taylor (Storbritannia)

Fotballspiller, fotballtrener

Fullt navn / Fødenavn:
Peter Thomas Taylor

Født:
2. juli 1928 (95 år siden)

Døde:
4. oktober 1990 (62 år) (33 år siden)

Peter Thomas Taylor er en tidligere engelsk fotballspiller og fotballmanager. Han spilte for fire engelske fotballklubber, og han var manager for tre engelske fotballklubber. Han var også assistentmanager til Brian Clough i fire engelske klubber.

Peter Taylor startet sin fotballkarriere i Nottingham Forest der han var registrert som amatørkeeper før han gikk til Coventry City i mai 1946. I august 1955 ble Middlesbrough hans neste klubb, og her ble han kjent med Brian Clough som også var en del av spillergruppen til Middlesbrough. Etter perioden i Middlesbrough var han en kort periode i Port Vale før han la opp som spiller for å satse videre på en karriere som manager. Wikipedia

48 år
Graham Chapman (Komiker)
1941 - 1989

Graham Chapman (Storbritannia)

Komiker, skribent, skuespiller, manusforfatter, filmskuespiller, komponist, selvbiograf, lege, fjernsynsskuespiller

Født:
8. januar 1941 (83 år siden)

Døde:
4. oktober 1989 (48 år) (34 år siden)

Graham Chapman var et av seks medlemmer i den britiske humorgruppen Monty Python.

Chapman hadde blant annet hovedrollen som «Brian» i filmen Profeten Brians liv og historie, som i en periode var bannlyst fra norske kinoer på grunn av påstander om blasfemi. Han spilte også «Kong Arthur» i Monty Python og ridderne av det runde bord.

Før Chapman ble med i Monty Python utdannet han seg til lege ved University of Cambridge, og det var her han møtte John Cleese for første gang. Det var her de begynte å skrive humor sammen, et samarbeid som fortsatte i Python-tiden. Duoen Cleese/Chapman sto blant annet bak klassiske sketsjene «Dead Parrot» og «The Ministry of Silly Walks».

Chapman var homofil, og var blant de første kjendisene i Storbritannia som sto åpenlyst fram med sin seksuelle orientering. Wikipedia

87 år
Geoffrey Household (Forfatter)
1900 - 1988

Geoffrey Household (Storbritannia)

Forfatter

Født:
30. november 1900 (123 år siden)

Døde:
4. oktober 1988 (87 år) (35 år siden)

Geoffrey Edward West Household var en engelsk forfatter som spesialiserte seg i thrillere og spenningsromaner. Hans mest kjente roman er Rogue Male (1939).

Household studerte ved Universitet i Oxford, hvor han tok en Bachelor of Arts i engelsk litteratur i 1922. Han arbeidet deretter som bankmann i Romania, fra 1926 som marketing manager for banangrossisten Elders and Fyffes i Spania, fra 1929 som forfatter av barneleksikon og av radiohørespill for barn for Columbia Broadcasting i USA. Mellom 1933 og 1939 var han reisende selger av trykkerifarge i Europa, Midtøsten og Sør-Amerika.

Under den andre verdenskrig arbeidet Household for britisk etterretning i Romania og Midtøsten.

Household debuterte med romanen The Salvation of Pisco Gabar i 1936. Fra 1945 var han bosatt i England og arbeidet fulltid som forfatter. Han var i 40- og 50-årene en av verdens best kjente thriller-forfattere, og produserte helt fram til sin død i 1988 spenningsromaner av god kvalitet. Da Crime Writers' Association i 1996 skulle kåre den beste britiske kriminalroman fra 1930-tallet (The Rusty Dagger Award), var Households Rogue Male fra 1939 en av fire finalister. Rogue Male er blitt kalt den definitive spiontrilleren fra britisk krimlitteraturs gullalder. Boken står som nummer 14 på Crime Writers' Associations liste over tidenes 100 beste krimromaner, som nummer 55 på Mystery Writers of Americas tilsvarende liste. Den er oversatt til norsk som Ensom ulv (1953). Wikipedia

50 år
Glenn Gould (Pianist)
1932 - 1982

Glenn Gould (Canada)

Pianist, komponist, musiker, cembalist

Fullt navn / Fødenavn:
Glenn Herbert Gould

Født:
25. september 1932 (91 år siden)

Døde:
4. oktober 1982 (50 år) (41 år siden)

Glenn Herbert Gould var en canadisk pianist. Han har til dels vært omgitt av en kultpreget interesse og blir ansett på som en av det tyvende århundres mest betydelige musikere. Wikipedia

68 år
Ahmad Hasan al-Bakr (Politiker)
1914 - 1982

Ahmad Hasan al-Bakr (Irak)

Politiker, militær

Født:
1. juli 1914 (109 år siden)

Døde:
4. oktober 1982 (68 år) (41 år siden)

Ahmad Hasan al-Bakr, eller Ahmed Hassan Bakr, var Iraks president, statsminister og øverstkommanderende for de væpnede styrkene mellom 1968 og 1979. Wikipedia

63 år
Johan Øian (Komponist)
1915 - 1978

Johan Øian (Norge)

Komponist, pianist

Født:
8. juli 1915 (108 år siden)

Døde:
4. oktober 1978 (63 år) (45 år siden)

Johan Øian var en norsk pianist, arrangør og komponist. Han avla organisteksamen ved Trondhjems Musikkskole med Oskar Skaug som lærer.

Foruten konsertoppdrag, deriblant med Filharmonisk Selskaps Orkester, arbeidet han som musiker i NRK, der han begynte i Kringkastingsorkestret i 1946 og virket som orkesterpianist og akkompagnatør fram til sin død. Han improviserte klaveroverganger i direktesending ved den ukentlige Meloditimen med Kringkastingsorkestret og Øivind Bergh som dirigent og programleder.

Videre akkompagnerte og arrangerte han populærmusikk og komponerte flere stykker for piano og orgel. Mest kjent er Øians melodier til en rekke populære barneviser, deriblant «Noen barn er brune» for Barnetimen, og «Nøtteliten», «Helene Harefrøken» og «Bolla Pinnsvin» til tekster av Alf Prøysen, innspilt med komponistens eget ensemble i 1955.

Hans «Festmarsj» og «Melodi Beguine» har oppnådd stor popularitet og er innspilt med Kringkastingsorkestret og Øivind Bergh.

I en årrekke spilte han i Den norske kammertrio med fiolinisten Aage Wallin og cellisten Arne Novang. Trioen var særlig aktiv på femti- og sekstitallet med jevnlige sendinger i NRK Radio. Wikipedia

27 år
Janis Joplin (Sanger)
1943 - 1970

Janis Joplin (USA)

Sanger, komponist, musiker, gitarist

Fullt navn / Fødenavn:
Janis Lyn Joplin

Født:
19. januar 1943 (81 år siden)

Døde:
4. oktober 1970 (27 år) (53 år siden)

Janis Lyn Joplin var en amerikansk rockeartist, og hun regnes ofte som en av rockehistoriens største legender på lik linje med Jimi Hendrix.

Hennes sterke, raspete, sårbare stemme kunne strekke seg over hele fire oktaver.

Den hvite Texas-jenta har også plassert navnet sitt på RIAA-listen der hun har slått både Christina Aguilera, John Lennon, Spice Girls og Paul McCartney i antall solgte plater.

Leonard Cohens «Chelsea Hotel #2» (utgitt på New Skin for the Old Ceremony i 1974, «Chelsea Hotel» ble bare spilt på konsert) er inspirert av et møte med Joplin på hotellet. Cohen angret senere på at han gjorde det offentlig kjent at sangen omhandlet Joplin. Wikipedia

89 år
Max Planck (Teoretisk fysiker)
1858 - 1947

Max Planck (Tyskland)

Teoretisk fysiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Max Karl Ernst Ludwig Planck

Født:
23. april 1858 (166 år siden)

Døde:
4. oktober 1947 (89 år) (76 år siden)

Max Karl Ernst Ludwig Planck var en tysk fysiker. Han regnes som grunnleggeren av kvantefysikken. Det var hans arbeid med dette som gav ham Nobelprisen i fysikk i 1918. Han har også gitt navn til Plancks konstant, en mye brukt fysisk konstant som karakteriserer et kvant eller en liten størrelse i kvantemekanikken.

Max Plancks kvanteteorie revolusjonerte den menneskelige forståelsen av atomer og subatomære prosesser, akkurat som Albert Einsteins relativitetsteori revolusjonerte forståelsen av tid og rom. Til sammen utgjør arbeidet til disse to de grunnleggende teoriene i det tjuende århundrets fysikk. Wikipedia

70 år
Frédéric Auguste Bartholdi (Billedhugger)
1834 - 1904

Frédéric Auguste Bartholdi (Frankrike)

Billedhugger, arkitekt

Fullt navn / Fødenavn:
Frédéric Auguste Bartholdi

Født:
2. august 1834 (189 år siden)

Døde:
4. oktober 1904 (70 år) (119 år siden)

Frédéric Auguste Bartholdi var en fransk skulptør. Bartholdi er mest kjent for å vært skulptøren bak frihetsgudinnen, men er også kjent for endel andre verk, både i Nord-Amerika og Europa. Wikipedia

23 år
Otto Weininger (Filosof)
1880 - 1903

Otto Weininger (Østerrike)

Filosof, skribent, psykolog

Født:
3. april 1880 (144 år siden)

Døde:
4. oktober 1903 (23 år) (120 år siden)

Otto Weininger var en østerriksk filosof.

Otto Weininger kom fra en ungarsk-jødisk familie. Han var sønn av den velstående jødiske gullsmed Leopold Weininger og hans hustru Adelheid. Han viste seg som allsidig begavet allerede under barndom og tidlige skoleår. Allerede som 16-åring forsøkte han seg på en etymologisk oppsats om greske talevendinger som var særegne for Homer. I juli 1898 tok han sin maturaeksamen.

Som 18-åring behersket han gresk, latin, fransk og engelsk flytende, i tillegg til sitt morsmål tysk. Gjennom lesning av Strindberg og Ibsen tilegnet han seg også kunnskaper i svensk og norsk.

Han begynte å studere naturvitenskaper, biologi, matematikk og filologi ved Universität Wien i 1896, og beskjeftiget seg videre med språk. Han ble særlig påvirket av Kants tenkning, og i 1901 fikk han kontakt med Sigmund Freud. Han fullførte doktorgraden i 1902 og konverterte samme år til protestantisk kristendom.

I 1903 publiserte han boken Geschlecht und Charakter, som oppnådde stor berømmelse etter Weiningers teatralske selvmord som 23-åring kort tid etter. Geschlecht und Charakter blir av mange ansett som et stort verk, men av andre ansett som antisemittisk og sexistisk.

Weininger skjøt seg selv i huset hvor Beethoven døde. Dette selvmordet skal ha påvirket filosofen Ludwig Wittgenstein, som så på mordet som en «etisk handling i en råtten verden».

Otto Weiningers selvmord er blitt betraktet som et resultat av hans manglende kraft til å heve seg over sin selvforakt, som hans grubleri over homoseksualitet og jødedommen hadde ført ham inn i.

Weiningers geni- og maskulinitetsskult utøvet under nittenhundretallets begynnelse en betydelig innflytelse innen kulturlivet i Europa. Til dem som ble inspirert av hans tanker regnes Ludwig Wittgenstein, August Strindberg, Gottfried Benn, Ernst Jünger, Carl Schmitt, Robert Musil, Julius Evola, Georg Trakl, E.M. Cioran, Karl Kraus, Alfred Kubin og Franz Kafka. Wikipedia

85 år
Georg Sibbern (Politiker)
1816 - 1901

Georg Sibbern (Norge)

Politiker, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
Georg Christian Sibbern

Født:
29. mars 1816 (208 år siden)

Døde:
4. oktober 1901 (85 år) (122 år siden)

Georg Christian Sibbern var en norsk jurist, diplomat og statsråd, i tretten år Norges statsminister i Stockholm, sønn til Valentin Christian Wilhelm Sibbern.

Han var født og vokste opp på godset Værne kloster i Rygge, tok artium ved Oslo katedralskole i 1831, og ble cand.jur. i 1837. Fra 1838 arbeidet han som fullmektig ved den norske statsrådsavdelingen i Stockholm, og fra 1840 var han ansatt i utenrikstjenesten. Her arbeidet han i St. Petersburg 1842-1843, i København 1845-1847, i Haag 1847-1848, i London 1848-1850 og i Washington D.C. 1850-1856. I april 1858 ble Sibbern utnevnt til svensk-norsk ambassadør i Konstantinopel. Men 16. desember samme år ble han utnevnt til norsk statsminister (i Stockholm), et embete han først tiltrådte i juni 1859.

Som statsminister var Sibbern preget av vilje til samarbeid og fredelige løsninger.

Han var ambassadør i Paris 1878-1884, og levde deretter et stille liv på Værne kloster. Han var aktuell i flere roller ved regjeringsskiftene i 1880 og 1884, men kom likevel ikke med.

Han var svoger av sin forgjenger i Stockholm Frederik Due.

Sibbern mottok en rekke ordener for sitt virke. I 1853 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs Orden. Han ble 6. august 1860 av kongen forfremmet til storkors «for fortjenstfuld embedsvirksomhed». Sibbern var videre ridder av Serafimerordenen, kommandør av Nordstjerneordenen og kommandør av første klasse av Dannebrogordenen. Han innehadde storkors av den belgiske Leopoldsordenen, storkors av den franske Æreslegionen, storkors av den italienske Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden, ridder av Den nederlandske løves orden, storkors av Nasjonalordenen Romanias stjerne, storkors av den tunisiske Æresordenen og innehaver av første klasse (tilsvarende storkors) av den osmanske Mecidi-ordenen.

Hans våpenplate som serafimerridder henger fortsatt i Riddarholmskyrkan, Stockholm. På platen er malt hans slektsvåpen med rangkrone og valgspråket «Recte et suaviter» (både rettvist og mildt). Wikipedia

61 år
Catherine Booth (Teolog)
1829 - 1890

Catherine Booth (Storbritannia)

Teolog

Fullt navn / Fødenavn:
Catherine Mumford

Født:
17. januar 1829 (195 år siden)

Døde:
4. oktober 1890 (61 år) (133 år siden)

Catherine Booth grunnla sammen med sin mann William Booth Frelsesarmeen.

Hun giftet seg med William 16. juni 1855. Catherine Booth hadde sine meningers mot.[klargjør] Hun var av den oppfatning at kvinner både kunne og burde forkynne, og at kvinnen slett ikke var mannen underlegen – bortsett fra i fysisk styrke og mot, som hun skrev. I 1860 holdt hun sin første offentlige tale. Frelsesarmeen hadde kvinnelige offiserer som både talte og ledet menigheter, dette før kvinner hadde fått stemmerett. Datteren Evangeline Booth ble også frelsesarmeens fjerde general (verdensleder).

Den 4. oktober 1890 døde Catherine Booth av kreft, etter lang tids sykeleie. Wikipedia

69 år
Amaro Pargo (Kaper)
1678 - 1747

Amaro Pargo (Spania)

Kaper, sjøkaptein, kjøpmann, pengeutlåner, marinehelt

Fullt navn / Fødenavn:
Amaro Rodríguez Felipe y Tejera Machado

Født:
3. mai 1678 (346 år siden)

Døde:
4. oktober 1747 (69 år) (276 år siden)

Amaro Rodríguez Felipe y Tejera Machado, også kjent som Amaro Pargo, var en spansk kaper, sjøkaptein, navigatør og marinehelt. Wikipedia

63 år
Rembrandt (Kunstmaler)
1606 - 1669

Rembrandt (De forente Nederlandene)

Kunstmaler, tegner, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Rembrandt Harmenszoon van Rijn

Født:
15. juli 1606 (418 år siden)

Døde:
4. oktober 1669 (63 år) (354 år siden)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn var en nederlandsk maler, tegner og grafiker. Han betraktes som en av barokkens mest sentrale skikkelser, og den viktigste nederlandske maleren på 1600-tallet. Ved siden av at han er kjent for sine mange malerier, var han også en svært dyktig tegner og grafiker. Wikipedia

<<
4. Oktober
>>