Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
1. August

Om dagen

1. August er dag 213 i 2019, og er i uke 31. Det er 152 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Kamál starter (Fullkommenhet)
Nasjonaldag i Sveits
Nasjonaldag i Benin
Valutakurser Oppdatert 1. August kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_1-8.1981
38 år siden
Wikipedia
1981: MTV blir kringkastet for første gang. Den første videoen som spilles er «Video Killed The Radio Star» av Buggles
MTV (Music Television) er en amerikansk musikk-tv-kanal basert i New York. Den ble lansert 1. august 1981, der hensikten med kanalen var å spille musikkvideoer guidet på lufta med kjente «VJ-er».

Michael Jackson var den første svarte artisten som viste musikkvideoene sine på MTV. Takket være Jackson, ble MTV til noe helt annet. MTV kom med en uttalese i 2009 der de sier: «MTV laget ikke Michael Jackson, han laget oss. Ingen andre rocket VMA som han gjorde! Full respekt fra MTV.»

John Lack, som ledet åpningsshowet, sa følgende: «Ladies and gentlemen, Rock and Roll», og den første musikkvideoen som ble spilt var The Buggles med «Video Killed the Radio Star». Den andre videoen som ble spilt, og som ikke ble like berømt, var Pat Benatar med «You Better Run».

Utover 1990-tallet ble det satset mer på serier og reality-TV rettet mot tenåringer og unge voksne. Dette økte ytterligere etter millenniumskiftet, noe som gikk på bekosting av kanalens visning av musikkvideoer. I 2010 bestemte kanalen seg for å distansere seg fra begrepet «Music Television», men ville allikevel beholde det gamle navnet. MTVs markedssjef Tina Exarhos uttalte i den forbindelse at: «De som ser på kanalen i dag refererer ikke til MTV som en musikkanal. Det har ikke lenger den samme emosjonelle forbindelsen».

Siden lanseringen har MTV revolusjonert musikkbransjen med slagord som «Jeg vil ha min MTV», noe som har blitt et meget kjent slagord, og er mye brukt på folkemunnene. Konseptet med video jockey ble populært, og ideen om en dedikert video-basert stikkontakt for musikk ble lansert, og både artister og fans fant et sentralt sted for musikk arrangementer, nyheter og tilbud. MTV har også vært referert utallige ganger i populærkulturen av musikere, andre TV-kanaler og-programmer, filmer og bøker.

MTV har senere skapt utallige søsterkanaler i USA og tilsluttede kanaler internasjonalt, deriblant MTV Norge og MTV Europe. MTVs moralske innflytelse på unge mennesker, inkludert eksempler på sensur og sosial aktivisme, har vært grunnlag for debatt i mange år. MTVs beslutning om å fokusere mer på reality har også skapt debatt siden 1990-tallet. Wikipedia
Wikipedia_1-8.1946
73 år siden
Wikipedia
1946: Flyselskapet Scandinavian Airlines System (SAS) grunnlegges
SAS, opprinnelig Scandinavian Airlines System, er et skandinavisk flyselskap som driver multinasjonalt i de tre skandinaviske landene Norge, Sverige og Danmark, og fungerer som nasjonalflyselskap for disse landene.

Flyselskapet ble stiftet i 1946 ved samordning av driften til Det Danske Luftfartselskab A/S (DDL), Det Norske Luftfartselskap (DNL) og Svensk Interkontinental Lufttrafik AB (SILA). Selskapet hadde opprinnelig en aksjefordeling med 2/7 dansk, 2/7 norsk og 3/7 svensk. Opprinnelig eide den svenske staten 21,4 %, mens Danmark og Norge eide 14,3 % hver. De øvrige 50 % av aksjene var da eid av en lang rekke private- og institusjonelle investorer. I oktober 2016 solgte den svenske og den norske staten seg ned til henholdsvis 17,1 og 11,4 prosent, og salget utgjorde tilsammen 7,2 % av aksjene. Den 27. juni 2018 solgte den norske staten resten av sine aksjer i SAS. Per 1. juli 2012 ble SAS priset i aksjemarkedet til om lag 1,5 milliarder kroner.

SAS opererer flyvninger innenriks i de skandinaviske landene, til de fleste større byer i Europa, og til enkelte destinasjoner i Nord-Amerika, Midtøsten og Asia fra sine tre baser ved Københavns lufthavn, Arlanda lufthavn og Oslo lufthavn. Førstnevnte er hovedbase for selskapets europeiske- og interkontinentale rutenett, mens basene i Stockholm og Oslo er noe mindre. Selskapet trafikkerer de fleste stamlufthavnene i Norge, med utgangspunkt i Oslo-basen. Wikipedia
Wikipedia_1-8.1944
75 år siden
Wikipedia
1944: Anne Frank skriver sitt siste innlegg i dagboken
Annelies Marie «Anne» Frank var en tysk jente av jødisk familie. Sammen med familien og fire venner gjemte hun seg i Amsterdam. De fryktet å bli arrestert av de nazistiske okkupantene som forfulgte jødene under den andre verdenskrigen. Anne Frank skrev før hun ble arrestert en dagbok som siden er blitt verdenskjent. Dagboken er oversatt til mer enn 76 språk.

Holocaust-revisjonister har flere ganger hevdet at boken ikke er autentisk. Til tross for at disse påstandene gjentatte ganger er tilbakevist, så sirkulerer de fortsatt i enkelte miljøer. I forbindelse med publiseringen av den annoterte utgaven av det opprinnelige manuskriptet, De dagboeken van Anne Frank, i 1986, utførte den nederlandske stats kriminaltekniske laboratorium en omfattende undersøkelse av håndskrift, papir, blekk osv. Rapporten finnes som vedlegg i boken, og bekrefter manuskriptets autentisitet.

I en alder av tretten år begynte Anne Frank å skrive i dagboken, som hun hadde fått av sin far. Boken omhandler livet og hverdagen hennes fra den 12. juni 1942 til 1. august 1944. Boken ble etter hvert oversatt fra nederlandsk til mange språk og er kanskje verdens mest leste dagbok. Boken har blant annet blitt satt opp som film, teater og til og med opera. Da krigen var slutt, reiste Otto Frank tilbake til Amsterdam og hentet Annes dagbok. Anne hadde alltid drømt om å bli forfatter, og derfor publiserte Otto dagboken. Det skulle vise seg at Anne Franks dagbok var et unikt verk. Wikipedia
Fødsler
34 år
Dina (Musiker)
1985

Dina (Norge)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Caroline Dina Lillan Kongerud

Født:
1. august 1985 (34 år)

Caroline Dina Lillan Kongerud, kjent som bare Dina er en norsk sanger fra Bekkelaget i Oslo. Hun har blitt kjent som popartist, men har studert klassisk sang med operasanger Kristin Theisen og ved Barratt Due musikkinstitutt.
Dina ble oppdaget av Tribe Records og debuterte med singelen «Bli hos meg», som kom ut 7. april 2003 og var den første trance-singelen med norsk tekst. Hun fulgte opp med blant annet «For evig min» og «Besatt», og i 2005 kom «Hvis» og «En sommernatts drøm». Debutalbumet hennes, Dina, kom ut 3. november 2003.
Dina var vinteren 2006 en av deltakerne i dansekonkurransen Skal vi danse? på TV 2. Den siste utgivelsen hennes var en singel med en svensk og engelsk versjon av «Bli hos meg», kalt henholdsvis «Bli hos mig» og «Say Goodbye».
Siden 2013 har hun arbeidet som rådgiver for Bolig- og bygningsavdelingen av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og slapp i 2016 en ny versjon av «Bli Hos Meg». Wikipedia

35 år
Linn-Kristin Riegelhuth Koren (Håndballspiller)
1984

Linn-Kristin Riegelhuth Koren (Norge)

Håndballspiller

Født:
1. august 1984 (35 år)

Linn-Kristin «Linka» Riegelhuth Koren er en norsk håndballspiller for Larvik HK der hun har vært siden 2002 med unntak av sesongen 2009/10 da hun spilte for FCK Håndbold. Hun har tidligere spilt for Ski IL Håndball, Holmlia og Furuset. Hun debuterte på landslaget 23/9-2003 mot Kroatia, og scoret ett mål. Riegelhuth Koren kan brukes både som høyre kant og høyre back, men spiller mest høyrekant. Wikipedia

38 år
Pia Haraldsen (Programleder)
1981

Pia Haraldsen (Norge)

Programleder, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Pia Renate Strømsnes

Født:
1. august 1981 (38 år)

Pia Renate Haraldsen er en norsk programleder og artist. Wikipedia

55 år
Adam Duritz (Musiker)
1964

Adam Duritz (USA)

Musiker, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Adam Fredric Duritz

Født:
1. august 1964 (55 år)

Adam Fredric Duritz er en amerikansk musiker som stiftet og synger i Counting Crows.
Duritz veklser mellom sine bosteder i San Francisco, hvor Counting Crows holder til, samt New York.
Duritz har ofte blitt sammenliknet med andre store artister som Bob Dylan og Bruce Springsteen. Wikipedia

59 år
Chuck D (Musiker)
1960

Chuck D (USA)

Musiker, Radioprogramleder, rapper, sanger, skribent, komponist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Carlton Ridenhour

Født:
1. august 1960 (59 år)

Chuck D er en amerikansk musiker. Han er medlem i bandet Public Enemy og er kjent for sine politiske tekster.
Han er en av talspersonene for fri fildeling. Han har vitnet i den amerikanske kongressen angående dette.
Chuck D har skrevet boken Fight the Power sammen med Yusuf Jah og regissøren Spike Lee. Wikipedia

60 år
Jim Carroll (Sanger)
1949 - 2009

Jim Carroll (USA)

Sanger, lyriker, romanforfatter, skribent, dagbokskriver, sangtekstforfatter

Født:
1. august 1949 (70 år siden)

Døde:
11. september 2009 (60 år) (10 år siden)

Jim Carroll var en amerikansk forfatter og punk-musiker. Han jobbet for Andy Warhol, både med film og i en ledende stilling ved Andy Warhol Theatre. Wikipedia

84 år
Gunnar Haugan (Skuespiller)
1925 - 2009

Gunnar Haugan (Norge)

Skuespiller, programleder, komiker

Født:
1. august 1925 (94 år siden)

Døde:
29. september 2009 (84 år) (10 år siden)

Gunnar Haugan var en norsk programleder og skuespiller.
Haugan ledet mange programmer i NRK radio. Blant annet var han programleder i Nitimen og Reiseradioen i mange år, og i programmet Krake søker make. Mest kjent er han kanskje fra det populære humor- og satireprogrammet Hørerøret (og sommervarianten Sugerøret) som gikk på NRK radio i 1966–67, samt Vårt Partis våroffensiv 1968 samme år. Der laget han sketsjer og andre innslag sammen med blant andre Rolv Wesenlund, Rolf Just Nilsen, Harald Heide-Steen jr. og Kari Simonsen. Hørerøret ble i 2006 utgitt på dobbelt-CD av NRK Lydbokforlaget.
Han huskes også fra programmer som Og takk for det, Lett på tråden og Lykkeboden.
Som skuespiller medvirket han i den kjente norske komedien Norske byggeklosser fra 1972, sammen med Rolv Wesenlund, og i Fleksnesepisodene Morderen som forsvant og Ta plass! Lukk dørene! Wikipedia

27 år
Alexander I av Hellas (Monark)
1893 - 1920

Alexander I av Hellas (Hellas)

Monark, politiker

Født:
1. august 1893 (126 år siden)

Døde:
25. oktober 1920 (27 år) (99 år siden)

Alexander I av Hellas (gresk: Αλέξανδρος, Βασιλεύς των Ελλήνων født 20. julijul./ 1. august 1893greg. i Tatoi nær Aten, død 12. oktoberjul./ 25. oktober 1920greg. i Aten) var konge av Hellas 1917–20. Han var nest eldste sønn av Konstantin I og Sofia av Preussen.

Han ble konge av Hellas 11. juni 1917 etter at hans far ble nødt til å abdisere etter ønske fra de allierte. Faren ble tvunget til å gå i eksil sammen med sin eldste sønn Prins Georg. Alexander fikk liten innflytelse som konge med den dominerende statsministeren Eleftherios Venizelos.

Han gifte seg i hemmelighet 4. november 1919 med sin barndomsvenn Aspasia Monos. Hun var datter til en adjutant hos Konstantin I. Deres ekteskap vakte stor skandale blant folket og statsministeren ble rasende da han hadde forventet at den unge kongen skulle gifte seg med prinsesse Mary, datter til kong Georg V av Storbritannia og hans dronning Mary. Det unge nygifte paret ble nødt å flykte temporært til Paris, til krisen var over og ekteskapet gyldig.

Den 25. oktober 1920 døde han av blodforgiftning som følge av et apebitt. Det gikk også rykter om at han kanskje hadde blitt myrdet. Mer sannsynlig er det at han døde av blodforgiftning og fordi legene ikke våget å foreta den amputasjonen som kunne ha reddet kongens liv. Han ble etterfulgt av sin far, Konstantin I, som fikk lov til å returnere til landet etter sin sønns død. Etter Alexanders død så Kong Konstantin til at Hellas engasjerte seg i krigen mellom Hellas og Tyrkia 1919–22 hvilket ledde til at Hellas mistet en kvart million sivile og militære. Winston Churchill skrev senere «det var et apebitt som var årsaken til at 250 000 mennesker døde». Wikipedia

Dødsfall
64 år
Ole A. Sørli (Musiker)
1944 - 2009

Ole A. Sørli (Norge)

Musiker, plateprodusent, komponist, manager

Født:
12. september 1944 (75 år siden)

Døde:
1. august 2009 (64 år) (10 år siden)

Ole Anders Sørli var en norsk musiker, manager og forretningsmann, særlig kjent for å ha vært manager for gruppen Dollie. Wikipedia

76 år
Corazón Aquino (Politiker)
1933 - 2009

Corazón Aquino (Filippinene)

Politiker, menneskerettsaktivist

Født:
25. januar 1933 (86 år siden)

Døde:
1. august 2009 (76 år) (10 år siden)

Corazón Cojuangco Aquino var en filippinsk politiker som var landets president fra 1986 til 1992. Hun var enken etter den populære opposisjonspolitikeren senator Benigno S. Aquino (Ninoy), som ble myrdet på Manilas internasjonale lufthavn i 1983 ved hjemkomsten fra eksil. Wikipedia

33 år
Rolf Bae (Fjellklatrer)
1975 - 2008

Rolf Bae (Norge)

Fjellklatrer

Født:
9. januar 1975 (44 år siden)

Døde:
1. august 2008 (33 år) (11 år siden)

Rolf Bae var en norsk fjellklatrer og polfarer. Han omkom i en klatreulykke på fjellet K2 i Karakorum, Pakistan. Bae var en erfaren klatrer, og bare to måneder før ulykken på K2 hadde han deltatt på ekspedisjonen som gjennomførte første repetisjon av Norskeruta på Great Trango Tower, også det i Karakoram.
I 2001 krysset han Antarktis sammen med kompanjongen Eirik Sønneland, det var da verdens lengste skiekspedisjon. Rekorden ble slått av Rune Gjeldnes i 2006.
27. desember 2005 nådde han Sydpolen etter å ha gått på ski fra iskanten, og 24. april 2006 nådde han Nordpolen uten etterforsyninger. Begge ekspedisjonene gjorde han sammen med Cecilie Skog, som han senere giftet seg med.
I 2008 nådde han toppen på Great Trango Tower sammen med Stein-Ivar Gravdal, Bjarte Bø og Sigurd Felde. De var den andre ekspedisjonen som klarte å nå toppen av det 6 286 meter høye fjellet via den såkalte «Norskeruta». De brukte 27 dager på turen opp og 3 dager på nedturen. Wikipedia

28 år
Ryan Cox (Sykkelrytter)
1979 - 2007

Ryan Cox (Sør-Afrika)

Sykkelrytter

Født:
9. april 1979 (40 år siden)

Døde:
1. august 2007 (28 år) (12 år siden)

Ryan Cox var en sørafrikansk sykkelrytter som kom til det britiske laget Team Barloworld i 2003. I august 2007 døde han av sprukken pulsåre, tre uker etter en operasjon i foten. Wikipedia

61 år
Mohamed Farrah Aidid (Politiker)
1934 - 1996

Mohamed Farrah Aidid (Somalia)

Politiker, offiser, diplomat

Født:
15. desember 1934 (84 år siden)

Døde:
1. august 1996 (61 år) (23 år siden)

Mohamed Farrah Aidid var en somalisk politiker og leder av Habr Gidr-subklanen (som igjen var en del av den større Hawiye-klanen). Han ledet opprørsgruppene som fordrev Mohamed Siad Barres regime fra hovedstaden Mogadishu. Senere utfordret han styrkene til FN og USA i landet. Aidid var et av hovedmålene ved Operation Restore Hope, som var FN og USAs militære intervensjon for å bringe humanitær hjelp og avbryte den militære beleiringen i Somalia. Høsten 1993 gjorde USA og FN et nytt forsøk på å fange Aidid, men heller ikke denne gang lyktes de. Wikipedia

75 år
Helge Thiis (Arkitekt)
1897 - 1972

Helge Thiis (Norge)

Arkitekt, journalist

Født:
16. august 1897 (122 år siden)

Døde:
1. august 1972 (75 år) (47 år siden)

Helge Thiis var en norsk arkitekt, mest kjent som leder for Nidaros domkirkes restaureringsarbeider i perioden 1930–1972. Wikipedia

<<
1. August
>>