Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
6 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

1. August

Om dagen

1. August er dag 214 i 2024, og er i uke 31. Det er 152 dager igjen av året.
Bahai-kalenderen: 19-dagsfesten Kamál starter (Fullkommenhet)
Sveits' nasjonaldag
Benins nasjonaldag

Historie

42 år siden

1981: MTV blir kringkastet for første gang. Den første videoen som spilles er «Video Killed The Radio Star» av Buggles

MTV (Music Television) er en amerikansk musikk-tv-kanal basert i New York. Den ble lansert 1. august 1981, der hensikten med kanalen var å spille musikkvideoer guidet på lufta med kjente «VJ-er».

Michael Jackson var den første svarte artisten som viste musikkvideoene sine på MTV. Takket være Jackson, ble MTV til noe helt annet. MTV kom med en uttalese i 2009 der de sier: «MTV laget ikke Michael Jackson, han laget oss. Ingen andre rocket VMA som han gjorde! Full respekt fra MTV.»

John Lack, som ledet åpningsshowet, sa følgende: «Ladies and gentlemen, Rock and Roll», og den første musikkvideoen som ble spilt var The Buggles med «Video Killed the Radio Star». Den andre videoen som ble spilt, og som ikke ble like berømt, var Pat Benatar med «You Better Run».

Utover 1990-tallet ble det satset mer på serier og reality-TV rettet mot tenåringer og unge voksne. Dette økte ytterligere etter millenniumskiftet, noe som gikk på bekosting av kanalens visning av musikkvideoer. I 2010 bestemte kanalen seg for å distansere seg fra begrepet «Music Television», men ville allikevel beholde det gamle navnet. MTVs markedssjef Tina Exarhos uttalte i den forbindelse at: «De som ser på kanalen i dag refererer ikke til MTV som en musikkanal. Det har ikke lenger den samme emosjonelle forbindelsen».

Siden lanseringen har MTV revolusjonert musikkbransjen med slagord som «Jeg vil ha min MTV», noe som har blitt et meget kjent slagord, og er mye brukt på folkemunnene. Konseptet med video jockey ble populært, og ideen om en dedikert video-basert stikkontakt for musikk ble lansert, og både artister og fans fant et sentralt sted for musikk arrangementer, nyheter og tilbud. MTV har også vært referert utallige ganger i populærkulturen av musikere, andre TV-kanaler og-programmer, filmer og bøker.

MTV har senere skapt utallige søsterkanaler i USA og tilsluttede kanaler internasjonalt, deriblant MTV Norge og MTV Europe. MTVs moralske innflytelse på unge mennesker, inkludert eksempler på sensur og sosial aktivisme, har vært grunnlag for debatt i mange år. MTVs beslutning om å fokusere mer på reality har også skapt debatt siden 1990-tallet. Wikipedia
77 år siden

1946: Flyselskapet Scandinavian Airlines System (SAS) grunnlegges

SAS, opprinnelig Scandinavian Airlines System, er et skandinavisk flyselskap som driver multinasjonalt i de tre skandinaviske landene Norge, Sverige og Danmark, og fungerer som nasjonalflyselskap for disse landene.

Flyselskapet ble stiftet i 1946 ved samordning av driften til Det Danske Luftfartselskab A/S (DDL), Det Norske Luftfartselskap (DNL) og Svensk Interkontinental Lufttrafik AB (SILA). Selskapet hadde opprinnelig en aksjefordeling med 2/7 dansk, 2/7 norsk og 3/7 svensk. Opprinnelig eide den svenske staten 21,4 %, mens Danmark og Norge eide 14,3 % hver. De øvrige 50 % av aksjene var da eid av en lang rekke private- og institusjonelle investorer. I oktober 2016 solgte den svenske og den norske staten seg ned til henholdsvis 17,1 og 11,4 prosent, og salget utgjorde tilsammen 7,2 % av aksjene. Den 27. juni 2018 solgte den norske staten resten av sine aksjer i SAS. Per 1. juli 2012 ble SAS priset i aksjemarkedet til om lag 1,5 milliarder kroner.

SAS opererer flyvninger innenriks i de skandinaviske landene, til de fleste større byer i Europa, og til enkelte destinasjoner i Nord-Amerika, Midtøsten og Asia fra sine tre baser ved Københavns lufthavn, Arlanda lufthavn og Oslo lufthavn. Førstnevnte er hovedbase for selskapets europeiske- og interkontinentale rutenett, mens basene i Stockholm og Oslo er noe mindre. Selskapet trafikkerer de fleste stamlufthavnene i Norge, med utgangspunkt i Oslo-basen. Wikipedia
79 år siden

1944: Anne Frank skriver sitt siste innlegg i dagboken

Annelies Marie «Anne» Frank var en tysk jente av jødisk familie. Sammen med familien og fire venner gjemte hun seg i Amsterdam. De fryktet å bli arrestert av de nazistiske okkupantene som forfulgte jødene under den andre verdenskrigen. Anne Frank skrev før hun ble arrestert en dagbok som siden er blitt verdenskjent. Dagboken er oversatt til mer enn 76 språk.

Holocaust-revisjonister har flere ganger hevdet at boken ikke er autentisk. Til tross for at disse påstandene gjentatte ganger er tilbakevist, så sirkulerer de fortsatt i enkelte miljøer. I forbindelse med publiseringen av den annoterte utgaven av det opprinnelige manuskriptet, De dagboeken van Anne Frank, i 1986, utførte den nederlandske stats kriminaltekniske laboratorium en omfattende undersøkelse av håndskrift, papir, blekk osv. Rapporten finnes som vedlegg i boken, og bekrefter manuskriptets autentisitet.

I en alder av tretten år begynte Anne Frank å skrive i dagboken, som hun hadde fått av sin far. Boken omhandler livet og hverdagen hennes fra den 12. juni 1942 til 1. august 1944. Boken ble etter hvert oversatt fra nederlandsk til mange språk og er kanskje verdens mest leste dagbok. Boken har blant annet blitt satt opp som film, teater og til og med opera. Da krigen var slutt, reiste Otto Frank tilbake til Amsterdam og hentet Annes dagbok. Anne hadde alltid drømt om å bli forfatter, og derfor publiserte Otto dagboken. Det skulle vise seg at Anne Franks dagbok var et unikt verk. Wikipedia

Fødsler

38 år
Dina (Musiker)
1985

Dina (Norge)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Caroline Dina Lillan Kongerud

Født:
1. august 1985 (38 år)

Caroline Dina Lillan Kongerud, kjent som bare Dina er en norsk sanger fra Bekkelaget i Oslo. Hun har blitt kjent som popartist, men har studert klassisk sang med operasanger Kristin Theisen og ved Barratt Due musikkinstitutt.

Dina ble oppdaget av Tribe Records og debuterte med singelen «Bli hos meg», som kom ut 7. april 2003 og var den første trance-singelen med norsk tekst. Hun fulgte opp med blant annet «For evig min» og «Besatt», og i 2005 kom «Hvis» og «En sommernatts drøm». Debutalbumet hennes, Dina, kom ut 3. november 2003.

Dina var vinteren 2006 en av deltakerne i dansekonkurransen Skal vi danse? på TV 2. Den siste utgivelsen hennes var en singel med en svensk og engelsk versjon av «Bli hos meg», kalt henholdsvis «Bli hos mig» og «Say Goodbye».

Siden 2013 har hun arbeidet som rådgiver for Bolig- og bygningsavdelingen av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og slapp i 2016 en ny versjon av «Bli Hos Meg». Wikipedia

39 år
Linn-Kristin Riegelhuth Koren (Håndballspiller)
1984

Linn-Kristin Riegelhuth Koren (Norge)

Håndballspiller

Født:
1. august 1984 (39 år)

Linn-Kristin «Linka» Riegelhuth Koren er en norsk håndballspiller for Larvik HK der hun har vært siden 2002 med unntak av sesongen 2009/10 da hun spilte for FCK Håndbold. Hun har tidligere spilt for Ski IL Håndball, Holmlia og Furuset. Hun debuterte på landslaget 23/9-2003 mot Kroatia, og scoret ett mål. Riegelhuth Koren kan brukes både som høyre kant og høyre back, men spiller mest høyrekant. Wikipedia

42 år
Pia Haraldsen (Programleder)
1981

Pia Haraldsen (Norge)

Programleder, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Pia Renate Strømsnes

Født:
1. august 1981 (42 år)

Pia Renate Haraldsen er en norsk programleder og artist. Wikipedia

48 år
Ane Dahl Torp (Skuespiller)
1975

Ane Dahl Torp (Norge)

Skuespiller,

Født:
1. august 1975 (48 år)

Ane Dahl Torp er en norsk skuespiller.

Torp har sin bakgrunn i Bærum Barneteater og ble utdannet ved Statens Teaterhøgskole i årene 1996–1999. Etter utdannelsen har hun bla. arbeidet ved Teatret Vårt i Molde til hun i 2002 ble ansatt ved Det norske teatret i Oslo. Hun har innehatt flere filmroller, blant annet rollen som «Nina Skåtøy» i Hans Petter Molands film Gymnaslærer Pedersen. For sin rolle som «Trude Eriksen» i fjernsynsserien Svarte penger – hvite løgner ble hun i 2004 tildelt Amandaprisen i kategorien «Årets kvinnelige skuespiller». Den samme prisen vant hun i 2006 for sin rolle i Gymnaslærer Pedersen. I 2004 ble hun tildelt Folkets filmpris, og i 2013 Radioteatrets Blå fugl-pris.

Torp har også spilt i mange andre roller, både i TV-serier og på film. Hun hadde en stor rolle i filmen Uro fra 2006, en film som høstet god kritikk. Torp har vært involvert i alle runder av den norske TV-serien Kodenavn Hunter og vant Gullruten 2007 i klassen beste kvinnelige skuespiller for serien. I 2009 har hun arbeidet med to helt ulike teatrale uttrykk, som flyvertinnen Greta i farsen Boeing Boeing på Dizzie Showteater, og som barnemorder i stykket Drapene i Aalst for POS Theatre Company. I 2018 spilte hun trøndersktalende fotballtrener i TV-serien Heimebane sammen med John Carew. For serien ble hun kåret til beste kvinnelige skuespiller hun Gullruten 2018.

Hun er datter av professor i nordisk språk Arne Torp og lektor Berit Helene «Bitte» Dahl. Wikipedia

59 år
Adam Duritz (Musiker)
1964

Adam Duritz (USA)

Musiker, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Adam Fredric Duritz

Født:
1. august 1964 (59 år)

Adam Fredric Duritz er en amerikansk musiker som stiftet og synger i Counting Crows.

Duritz veklser mellom sine bosteder i San Francisco, hvor Counting Crows holder til, samt New York.

Duritz har ofte blitt sammenliknet med andre store artister som Bob Dylan og Bruce Springsteen. Wikipedia

59 år
Coolio (Rapper)
1963 - 2022

Coolio (USA)

Rapper, skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Artis Leon Ivey Jr.

Født:
1. august 1963 (60 år siden)

Døde:
28. september 2022 (59 år) (1 år siden)

Artis Leon Ivey jr. (1963–2022), kjent under artistnavnet Coolio, var en amerikansk hiphopartist, plateprodusent og skuespiller som fikk sitt gjennombrudd høsten 1995 med sangen «Gangsta’s Paradise».

«Gangsta’s Paradise» er en av Norges mest solgte singler. I sangen «C U When U Get There» er Pachelbels kanon det underliggende temaet.

Coolio var gjesteartist på de norske rapperne Erik og Kriss' album Verden vil bedras på låta «Hva er det du venter på». Wikipedia

63 år
Chuck D (Musiker)
1960

Chuck D (USA)

Musiker, Radioprogramleder, rapper, sanger, skribent, komponist, plateprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Carlton Ridenhour

Født:
1. august 1960 (63 år)

Chuck D er en amerikansk musiker. Han er medlem i bandet Public Enemy og er kjent for sine politiske tekster.

Han er en av talspersonene for fri fildeling. Han har vitnet i den amerikanske kongressen angående dette.

Chuck D har skrevet boken Fight the Power sammen med Yusuf Jah og regissøren Spike Lee. Wikipedia

50 år
Zoran Đinđić (Politiker)
1952 - 2003

Zoran Đinđić (Serbia)

Politiker, filosof, pedagog, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Zoran Đinđić

Født:
1. august 1952 (71 år siden)

Døde:
12. mars 2003 (50 år) (21 år siden)

Zoran Đinđić var en serbisk politiker. Han var landets statsminister fra 2001 frem til han ble skutt og drept i et attentat i 2003.

Đinđić ble født i Bosanski Šamac, en by ved elven Sava i det nordlige Bosnia i 1952. Hans far, Dragomir var offiser i den jugoslaviske hæren. Hans mor, Mila var en vertinne. Đinđić hadde en eldre søster – Gordana.

Han begynte å interessere seg for politikk mens han studerte ved Universitetet i Beograd.

Zoran Đinđić ble fengslet i flere måneder på grunn av at han som reformsosialist prøvde å etablere en ikke-kommunistisk studentorganisasjon sammen med andre studenter fra Kroatia og Slovenia.

Etter å ha blitt løslatt fra fengsel fortsatte han sine studier i Tyskland under professor Jürgen Habermas i Frankfurt am Main. I 1979 oppnådde han en doktorgrad (dr. phil.) i filosofi fra Universitetet i Konstanz. Han talte flytende tysk, mens hans engelsk var på et mer moderat nivå.

I 1989 reiste Đinđić tilbake til Jugoslavia for å begynne i en undervisningsstilling ved Universitetet i Novi Sad, og sammen med andre dissidenter grunnla han partiet Demokratska stranka (DS) (Det demokratiske partiet). Han ble leder for partiets styre i 1990 og ble valgt inn i Serbias parlament samme år.

I 1993 ble han partiets leder. Etter at koalisjonen «Zajedno» (Sammen) med Vuk Draškovićs parti SPO og Vesna Pešićs GSS brøt sammen etter kort tid registrerte Đinđić seg som en uavhengig kandidat.

Etter kraftige folkelige protester mot myndighetenes valgfusk ble Zoran Đinđić Beograds ordfører (borgermester) i 1997, den første ikke-kommunistiske ordføreren siden annen verdenskrig.

Mens NATOs bombing av Serbia pågikk, søkte Đinđić sikkerhet og dro midlertidig til Montenegro fordi han hadde mottatt informasjon om at han stod på toppen av en liste over personer som Slobodan Miloševićs hemmelige tjenester planla å drepe.

Zoran Đinđić ble drept i Beograd i trappeoppgangen til den serbiske regjeringens hovedbygning den 12. mars 2003 kl. 12:23. Han ble skutt én gang i brystet og en kule trengte inn i hjertet og drepte ham momentant. Ifølge en offisiell regjeringsuttalelse var han ikke ved bevissthet og hadde ikke puls da han ankom akuttmottaket. Hans livvakt Milan Veruović ble alvorlig skadet i magen av et annet skudd. Đinđićs drapsmann, Zvezdan Jovanović, kalt Zveki, skjøt fra vinduet i en bygning ved siden av.

I september 1999 ble Đinđić av magasinet TIME utpekt til en av de mest relevante politikerne i det 21. århundre. Wikipedia

25 år
Tommy Bolin (Gitarist)
1951 - 1976

Tommy Bolin (USA)

Gitarist, jazzmusiker, jazzgitarist, komponist

Født:
1. august 1951 (72 år siden)

Døde:
4. desember 1976 (25 år) (47 år siden)

Tommy Bolin var en amerikansk gitarist.

Bolin medvirket på et Deep Purple-album, Come Taste the Band, som ble utgitt i 1975. Samtidig hadde han jobbet med sitt første soloalbum som kom i 1975. Etter at Deep Purple ble oppløst, ga han ut et andre soloalbum som kom i 1976.

Hans narkotikaavhengighet hadde blitt verre utover på 1970-tallet, og den 4. desember 1976 ble han funnet død. Dødsårsaken var en overdose heroin. Wikipedia

60 år
Jim Carroll (Sanger)
1949 - 2009

Jim Carroll (USA)

Sanger, lyriker, romanforfatter, skribent, dagbokskriver, sangtekstforfatter

Født:
1. august 1949 (74 år siden)

Døde:
11. september 2009 (60 år) (14 år siden)

Jim Carroll var en amerikansk forfatter og punk-musiker. Han jobbet for Andy Warhol, både med film og i en ledende stilling ved Andy Warhol Theatre. Wikipedia

79 år
Nathalie Delon (Skuespiller)
1941 - 2021

Nathalie Delon (Frankrike)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Francine Canovas

Født:
1. august 1941 (82 år siden)

Døde:
21. januar 2021 (79 år) (3 år siden)

Nathalie Delon var en fransk modell og skuespillerinne, tidligere kone til Alain Delon, mor til Anthony Delon og bestemor til Alyson Le Borges. Hun var også kjent som Nathalie Barthélémy, på grunn av sitt første ekteskap med Guy Barthélémy. Wikipedia

83 år
Paddy Moloney (Musiker)
1938 - 2021

Paddy Moloney (Irland)

Musiker, plateprodusent

Født:
1. august 1938 (85 år siden)

Døde:
12. oktober 2021 (83 år) (2 år siden)

Paddy Moloney (irsk: Pádraig Ó Maoldomhnaigh; født 1. august 1938, død 12. oktober 2021) var en irsk musiker, komponist og produsent. Han stiftet den irske musikkgruppen The Chieftains i 1962 og medvirket på alle 44 album. Gruppen gjorde irsk musikk kjent for et internasjonalt publikum. Gruppen vant seks grammy (nominert 21 ganger) og samarbeidet med mange forskjellige artister inkludert Mick Jagger, Emmylou Harris, Luciano Pavarotti og Sinead O'Connor. Han arbeidet som produsent og direktør for Claddagh Records. Moloney var stort sett selvlært som musiker fra han seks år gammel fikk en blikkfløye. Gruppen ble tildelt BBC radio 2s lifetime achievment award i 2002. Han er kjent for revitalisering av den irske sekkepipen uilleann pipes som han lærte å spille åtte år gammel.

Irlands president, Michael D. Higgins, og hans kone var til stede i begravelsen i Glendalough. Wikipedia

75 år
Dom DeLuise (Skuespiller)
1933 - 2009

Dom DeLuise (USA)

Skuespiller, filmregissør, forfatter, filmprodusent, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Dominick DeLuise

Født:
1. august 1933 (90 år siden)

Døde:
4. mai 2009 (75 år) (15 år siden)

Dominick «Dom» DeLuise var en amerikansk skuespiller som var mest kjent for sine komiske roller.

DeLuise er far til skuespillerne Michael DeLuise og Peter DeLuise. Wikipedia

84 år
Gunnar Haugan (Skuespiller)
1925 - 2009

Gunnar Haugan (Norge)

Skuespiller, programleder, komiker

Født:
1. august 1925 (98 år siden)

Døde:
29. september 2009 (84 år) (14 år siden)

Gunnar Haugan var en norsk programleder og skuespiller.

Haugan ledet mange programmer i NRK radio. Blant annet var han programleder i Nitimen og Reiseradioen i mange år, og i programmet Krake søker make. Mest kjent er han kanskje fra det populære humor- og satireprogrammet Hørerøret (og sommervarianten Sugerøret) som gikk på NRK radio i 1966–67, samt Vårt Partis våroffensiv 1968 samme år. Der laget han sketsjer og andre innslag sammen med blant andre Rolv Wesenlund, Rolf Just Nilsen, Harald Heide-Steen jr. og Kari Simonsen. Hørerøret ble i 2006 utgitt på dobbelt-CD av NRK Lydbokforlaget.

Han huskes også fra programmer som Og takk for det, Lett på tråden og Lykkeboden.

Som skuespiller medvirket han i den kjente norske komedien Norske byggeklosser fra 1972, sammen med Rolv Wesenlund, og i Fleksnesepisodene Morderen som forsvant og Ta plass! Lukk dørene! Wikipedia

27 år
Alexander I av Hellas (Monark)
1893 - 1920

Alexander I av Hellas (Hellas)

Monark, politiker

Født:
1. august 1893 (130 år siden)

Døde:
25. oktober 1920 (27 år) (103 år siden)

Alexander I av Hellas var konge av Hellas 1917–20. Han var nest eldste sønn av Konstantin I og Sofia av Preussen.

Han ble konge av Hellas 11. juni 1917 etter at hans far ble nødt til å abdisere etter ønske fra de allierte. Faren ble tvunget til å gå i eksil sammen med sin eldste sønn Prins Georg. Alexander fikk liten innflytelse som konge med den dominerende statsministeren Eleftherios Venizelos.

Han gifte seg i hemmelighet 4. november 1919 med sin barndomsvenn Aspasia Monos. Hun var datter til en adjutant hos Konstantin I. Deres ekteskap vakte stor skandale blant folket og statsministeren ble rasende da han hadde forventet at den unge kongen skulle gifte seg med prinsesse Mary, datter til kong Georg V av Storbritannia og hans dronning Mary. Det unge nygifte paret ble nødt å flykte temporært til Paris, til krisen var over og ekteskapet gyldig.

Den 25. oktober 1920 døde han av blodforgiftning som følge av et apebitt. Det gikk også rykter om at han kanskje hadde blitt myrdet. Mer sannsynlig er det at han døde av blodforgiftning og fordi legene ikke våget å foreta den amputasjonen som kunne ha reddet kongens liv. Han ble etterfulgt av sin far, Konstantin I, som fikk lov til å returnere til landet etter sin sønns død. Etter Alexanders død så Kong Konstantin til at Hellas engasjerte seg i krigen mellom Hellas og Tyrkia 1919–22 hvilket ledde til at Hellas mistet en kvart million sivile og militære. Winston Churchill skrev senere «det var et apebitt som var årsaken til at 250 000 mennesker døde». Wikipedia

Dødsfall

79 år
Khosrow Sinai (Regissør)
1941 - 2020

Khosrow Sinai (Iran)

Regissør, manusforfatter, komponist

Født:
19. januar 1941 (83 år siden)

Døde:
1. august 2020 (79 år) (Covid-19) (3 år siden)

Khosrow Sinai var en iransk filmregissør, filmmanusforfatter, komponist og akademiker. Han er kjent for filmen In the Alleys of Love.

Sinai døde 1. august 2020 i Tehran av Covid-19, i en alder av 79 år. Wikipedia

33 år
Ingrid Aune (Ordfører)
1985 - 2019

Ingrid Aune (Norge)

Ordfører, politiker, statsviter

Fullt navn / Fødenavn:
Ingrid Johansen Aune

Født:
19. oktober 1985 (38 år siden)

Døde:
1. august 2019 (33 år) (4 år siden)

Ingrid Johansen Aune var en norsk politiker (Ap) fra Hommelvik i Sør-Trøndelag, som fra 2015 til 2019 var ordfører i Malvik kommune.

Hun hadde mastergrad i internasjonal og offentlig politikk med fordypning i samfunnsøkonomi og energianalyse fra University of Wisconsin–Madison fra 2011, bachelorgrad i internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo fra 2010, 1. og 2. avdeling i jus fra Universitetet i Oslo fra 2010 samt årsenhet i fransk fra Université de Nice Sophia Antipolis fra 2005. Hun hadde også enkeltemner fra Trondheim økonomiske høgskole og gikk sommerskole ved Fudanuniversitetet.

Aune meldte seg inn i AUF i Hommelvik som tenåring. Hun var internasjonal leder i AUF i Sør-Trøndelag 2003–2004 og det samme i AUF i Oslo 2005–2007. Deretter var hun nestleder i AUF i Oslo 2007–2011, leder i lokallaget Innflytternes AUF 2010–2011 og styremedlem i Internasjonalt forum 2010–2011.

Den 15. mai 2012 ble hun politisk rådgiver for statsråd Espen Barth Eide og en del av ledelsen i Forsvarsdepartementet, før hun den 21. september 2012 begynte i samme stilling i Utenriksdepartementet, som følge av Barth Eides departementsbytte samme dato, og satt til slutten av januar 2013 i et fødselsvikariat.

Ved kommunestyrevalget i 2015 var hun Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Malvik, hvor partiet fikk 40,2 % av stemmene. Ved konstitueringen ble Aune valgt til ordfører med støtte fra Arbeiderpartiet, SV, MDG og Senterpartiet.

Aune har ellers vært styremedlem i KLP banken, styremedlem i tankesmien Manifest senter for samfunnsanalyse, styremedlem i Trondheim Makers og medlem av presidentskapet i Norges Forsvarsforening.

Aune døde natt til 1. august 2019 i en båtulykke utenfor Namsos. Stiftelsen Ingrid Aunes Minnefond ble i samråd med familien opprettet 5. august 2019 for å videreføre arbeidet for Aunes hjertesaker som nedrustning, fredsarbeid, kvinner og likestilling. Wikipedia

64 år
Ole A. Sørli (Musiker)
1944 - 2009

Ole A. Sørli (Norge)

Musiker, plateprodusent, komponist, manager

Født:
12. september 1944 (79 år siden)

Døde:
1. august 2009 (64 år) (14 år siden)

Ole Anders Sørli var en norsk musiker, manager og forretningsmann, særlig kjent for å ha vært manager for gruppen Dollie. Wikipedia

76 år
Corazón Aquino (Politiker)
1933 - 2009

Corazón Aquino (Filippinene)

Politiker, menneskerettsaktivist

Født:
25. januar 1933 (91 år siden)

Døde:
1. august 2009 (76 år) (14 år siden)

Corazón Cojuangco Aquino var en filippinsk politiker som var landets president fra 1986 til 1992. Hun var enken etter den populære opposisjonspolitikeren senator Benigno S. Aquino (Ninoy), som ble myrdet på Manilas internasjonale lufthavn i 1983 ved hjemkomsten fra eksil. Wikipedia

33 år
Rolf Bae (Fjellklatrer)
1975 - 2008

Rolf Bae (Norge)

Fjellklatrer

Født:
9. januar 1975 (49 år siden)

Døde:
1. august 2008 (33 år) (15 år siden)

Rolf Bae var en norsk fjellklatrer og polfarer. Han omkom i en klatreulykke på fjellet K2 i Karakorum, Pakistan. Bae var en erfaren klatrer, og bare to måneder før ulykken på K2 hadde han deltatt på ekspedisjonen som gjennomførte første repetisjon av Norskeruta på Great Trango Tower, også det i Karakoram.

I 2001 krysset han Antarktis sammen med kompanjongen Eirik Sønneland, det var da verdens lengste skiekspedisjon. Rekorden ble slått av Rune Gjeldnes i 2006.

27. desember 2005 nådde han Sydpolen etter å ha gått på ski fra iskanten, og 24. april 2006 nådde han Nordpolen uten etterforsyninger. Begge ekspedisjonene gjorde han sammen med Cecilie Skog, som han senere giftet seg med.

I 2008 nådde han toppen på Great Trango Tower sammen med Stein-Ivar Gravdal, Bjarte Bø og Sigurd Felde. De var den andre ekspedisjonen som klarte å nå toppen av det 6 286 meter høye fjellet via den såkalte «Norskeruta». De brukte 27 dager på turen opp og 3 dager på nedturen. Wikipedia

28 år
Ryan Cox (Syklist)
1979 - 2007

Ryan Cox (Sør-Afrika)

Syklist

Født:
9. april 1979 (45 år siden)

Døde:
1. august 2007 (28 år) (16 år siden)

Ryan Cox var en sørafrikansk sykkelrytter som kom til det britiske laget Team Barloworld i 2003. I august 2007 døde han av sprukken pulsåre, tre uker etter en operasjon i foten. Wikipedia

61 år
Mohamed Farrah Aidid (Politiker)
1934 - 1996

Mohamed Farrah Aidid (Somalia)

Politiker, offiser, diplomat

Født:
15. desember 1934 (89 år siden)

Døde:
1. august 1996 (61 år) (27 år siden)

Mohamed Farrah Aidid var en somalisk politiker og leder av Habr Gidr-subklanen (som igjen var en del av den større Hawiye-klanen). Han ledet opprørsgruppene som fordrev Mohamed Siad Barres regime fra hovedstaden Mogadishu. Senere utfordret han styrkene til FN og USA i landet. Aidid var et av hovedmålene ved Operation Restore Hope, som var FN og USAs militære intervensjon for å bringe humanitær hjelp og avbryte den militære beleiringen i Somalia. Høsten 1993 gjorde USA og FN et nytt forsøk på å fange Aidid, men heller ikke denne gang lyktes de. Wikipedia

90 år
Pola Negri (Skuespiller)
1897 - 1987

Pola Negri (Polen)

Skuespiller, sanger, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Barbara Apolonia Chałupiec

Født:
3. januar 1897 (127 år siden)

Døde:
1. august 1987 (90 år) (36 år siden)

Pola Negri var en polsk skuespillerinne og internasjonal filmstjerne i datidens stumfilmer, og som deretter klarte overgangen til lydfilmen. Wikipedia

75 år
Helge Thiis (Arkitekt)
1897 - 1972

Helge Thiis (Norge)

Arkitekt, journalist

Født:
16. august 1897 (126 år siden)

Døde:
1. august 1972 (75 år) (51 år siden)

Helge Thiis var en norsk arkitekt, mest kjent som leder for Nidaros domkirkes restaureringsarbeider i perioden 1930–1972. Wikipedia

82 år
Gregers Gram (Politiker)
1846 - 1929

Gregers Gram (Norge)

Politiker, dommer

Fullt navn / Fødenavn:
Gregers Winther Wulfsberg Gram

Født:
10. desember 1846 (177 år siden)

Døde:
1. august 1929 (82 år) (94 år siden)

Gregers Winther Wulfsberg Gram var en norsk jurist og politiker (H).

Gram var utdannet cand.jur. fra Det Kongelige Frederiks Universitet. Han ble ansatt i Justisdepartementet i 1873. Fra 1875 var han tilsatt ved De blandede domstoler i Egypt, der europeiske jurister virket sammen med egyptiske dommere. Han var først medlem av retten, senere rettsformann, i Ismailia. Deretter arbeidet han ved retten i Kairo, i Mansourah, og til slutt i Alexandria fra 1879 til 1882. Etter å ha vendt tilbake til Norge ble han konstituert amtmann i Nordland i 1883 og deretter ekstraordinær assessor (dommer) i Høyesterett i 1884.

Emil Stangs andre regjering. Stående fra venstre: Johannes Winding Harbitz, Peder Nilsen, Wilhelm Olssøn og Peter Birch-Reichenwald. Sittende fra venstre: Anton Christian Bang, Ole Andreas Furu, Emil Stang d.e., Gregers Gram, Ernst Motzfeldt og Francis Hagerup.

Foto: Ludwik Szacinski ca.1894–95

I Emil Stangs første regjering var Gram Norges statsminister i Stockholm 1889–91. Her knyttet han sterke bånd både til kongen og viktige politiske kretser i Sverige, og er i ettertid blitt nevnt som den kanskje beste talsmann for Norges sak blant de som innehadde dette embedet. Etter et mellomspill som dommer i Høyesterett ble han igjen Norges statsminister i Stockholm i Francis Hagerups første regjering 1895–98.

Gram var 1898–1915 stiftsamtmann i Hamar stiftsamt og amtmann i Hedemarkens amt. Her fikk han et godt ettermæle for sin store innsats for jordbruk, skogbruk og kommunikasjoner.

Ved opprettelsen av Den faste voldgiftsdomstol i Haag i 1899, ble Gram oppnevnt som norsk medlem. Oppnevnelsen var for seks år, men ble fornyet så lenge han levde. Han ble en av domstolens mest benyttede dommere, og tjente som voldgiftsdommer i flere høyt profilerte saker. Han vant et internasjonalt ry, og fikk flere smigrende tilbud om stillinger i diplomatiet som han takket nei til. Dette omfattet blant annet posisjoner som svensk-norsk ambassadør i flere europeiske hovedsteder, og et tilbud fra prins Georg av Hellas om å bli gresk høykommissær på Kreta.

Gram ble i 1889 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden. I 1893 ble han forfremmet til storkorset av St. Olavs orden «for fortjenstfuld Udførsel af ham overdraget internationalt Hverv». I 1898 ble han utnevnt til ridder av Serafimerordenen..

Gregers Gram var far til byfogd i Oslo Harald Gram og farfar til motstandsmannen Gregers Gram. Wikipedia

<<
1. August
>>