Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

4. August

Om dagen

4. August er dag 217 i 2024, og er i uke 31. Det er 149 dager igjen av året.

Historie

20 år siden

2003: Spydkasteren Pål Arne Fagernes omkommer i en bilulykke på E6 i Østfold, bare 29 år gammel

Pål Arne Fagernes var en norsk spydkaster og bokser.

Fagernes' beste resultat som spydkaster var 4.-plass under VM i friidrett i 1999. Han kastet da 86,24 meter og satte norsk rekord. Under kvalifiseringen i OL i Sydney i 2000 forbedret han sin norske rekord til 86,74 meter. I finalen oppnådde han 83,04 meter og ble nummer ni. Han deltok også i OL 1996 i Atlanta. Fagernes vant fire NM-gull, og i 2002 mottok han kongepokalen. Han nådde imidlertid aldri helt opp i verdenstoppen, mye på grunn av utenomsportslige problemer.

Sin debutkamp som proffbokser, mot slovakiske Peter Simko i 2003, vant han på teknisk knockout etter 25 sekunder.

Fagernes vant også 72 nasjonale langrennskonkurranser, seks kretsmesterskap i langrenn og nesten 30 sykkel/offroad-ritt – inkludert ett Norgescupritt. I 1990 kastet han en snøball 81,46 meter under det uoffisielle norgesmesterskapet på Bislett. Han representerte Asker Skiklubb i langrenn og friidrett (IK Tjalve fra 1995).

Pål Arne Fagernes omkom i en bilulykke på E6 i Østfold, kun 29 år gammel. Hans norske rekord sto inntil juni 2005 da Andreas Thorkildsen kastet 86,82 meter under et stevne i Finland. Thorkildsen har senere forbedret rekorden ytterligere. Wikipedia
79 år siden

1944: I Amsterdam blir Anne Frank og familien hennes oppdaget av tyskerne

Annelies Marie «Anne» Frank var en tysk jente av jødisk familie. Sammen med familien og fire venner gjemte hun seg i Amsterdam. De fryktet å bli arrestert av de nazistiske okkupantene som forfulgte jødene under den andre verdenskrigen. Anne Frank skrev før hun ble arrestert en dagbok som siden er blitt verdenskjent. Dagboken er oversatt til mer enn 76 språk.

Mellom klokken 10 og 10:30 den 4. august 1944 ble gruppen som bodde i annekset, og to av hjelperne deres, Victor Kugler og Johannes Kleiman, arrestert av SS-Oberscharfuhrer Karl Josef Silberbauer og tre nederlandske hjelpere fra det grønne politiet. Det har lenge vært antatt at noen hadde angitt dem. Hvem som hadde tystet på dem, har man ikke klart å finne ut av til tross for mange etterforskinger. De tre mest mistenkte personene er varehusansatt Willem van Maaren, vaskehjelp Lena van Bladeren-Hartog og Gestapo-informant Tonny Ahlers. Forskere ved Anne Frank-museet i Amsterdam lanserte i 2016 en alternativ forklaring på hvordan skjulestedet ble oppdaget. Samme dag gjennomførte nemlig tysk politi en razzia for å finne motstandsfolk og folk som drev illegal produksjon av og svartebørshandel med rasjoneringskort, i sidebygningen til huset der familien Frank gjemte seg. Det kan således tenkes at politiet oppdaget familien Frank ved en tilfeldighet.

Hjelperne ble ført til fengselet i Amstelveenseweg, og en måned senere ble de overført til fengselet på Weteringschans i Amsterdam. Kleiman ble løslatt 18. september 1944 på grunn av sin dårlige helse og døde i Amsterdam i 1959. Kugler klarte 28. mars 1945 å flykte like før han skulle sendes til tvangsarbeid i Tyskland. Han døde i Toronto i 1981 etter å ha emigrert til Canada i 1955.

Den 3. september ble de deportert fra Westerbork til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Dette var også det siste deportasjonstoget som gikk fra Westerbork til Auschwitz. Etterhvert ble Anne, Margot og Auguste van Pels overført til Bergen-Belsen. Moren til Anne, Edith, ble værende i Auschwitz og døde der den 6. januar 1945 av sult og utmattelse.

Auguste van Pels ble sendt videre fra Bergen-Belsen til Theresienstadt via Buchenwald. Det er antatt at hun døde enten på vei fra Buchenwald til Theresienstadt eller kort tid etter hun ankom.

På grunn av forferdelige hygieneforhold brøt det ut en tyfusepidemi vinteren 1944/1945. Blant mange tusen som døde på grunn av epidemien, var Anne Frank og Margot Frank. Dødsdatoen deres er enten helt i slutten av februar eller i begynnelsen av mars, omkring én måned før Bergen-Belsen ble frigjort av de engelske troppene, 12. april 1945 . Den eneste som overlevde krigen, var Annes far, Otto. Wikipedia
148 år siden

1875: H.C. Andersen sovner stille inn i familien Melchiors hus Rolighed i København, 70 år gammel

Hans Christian Andersen var en dansk forfatter og poet, mest kjent for sine kunsteventyr. Disse er oversatt til over 100 språk og er nest etter Bibelen de mest oversatte tekstene i verden. Eventyrene har blitt overført til diverse teaterstykker, filmer, balletter og andre kunstformer. H.C. Andersen er en av den danske gullalders hovedpersoner.

H.C. Andersen skrev fire selvbiografier, men flere moderne biografer sier at ingen steder er Andersen mer løgnaktig om seg selv enn i selvbiografiene, særlig er det den barndommen han har sterk tendens til å idealisere og romantisere. Jørn Lund, dansk Andersen-spesialist, har sagt at Andersens barndom var så forferdelig at det var umulig å forholde seg til den slik den egentlig var, dersom han ikke skulle gå til grunne. Mer enn for å komme til innsikt i seg selv skrev kanskje Andersen selvbiografiene for å gjøre reklame for seg selv? Lange passasjer består av rene oppramsinger av berømte personer han har møtt, skryt han har fått for bøkene sine i utlandet.

I nesten alle sjangrene Andersen utfoldet seg i, finner vi mer eller mindre tydelige spor av dikterens eget liv. Spesielt gjelder det for eventyrene, for eksempel Den grimme Ælling (Den stygge andungen) som han selv elsket å lese opp. Han hevdet også gjentatte ganger at hans liv hadde vært et eneste langt eventyr, og satte som tittel på en av sine selvbiografier: Mit livs eventyr.

I parken Kongens Have i København er det reist en statue av H.C. Andersen, der skulptøren August Saabye opprinnelig hadde planlagt at Andersen skulle være omgitt av barn. Andersen protesterte så heftig at dette ble oppgitt. Som Andersen indignert skrev i sin dagbok: Eventyrene hans var da skrevet like mye for voksne som for barn, «disse forstode dog kun Staffagen» – og dessuten pleide han virkelig ikke å ha barn «på ryggen, på fanget eller i skrevet», samt at han aldri hadde tålt å ha noen stående bak seg når han leste opp.

H.C. Andersen døde ugift og barnløs. Han sovnet stille inn i familien Melchiors hus Rolighed 4. august 1875. Han er begravet på Assistens Kirkegård i København Wikipedia

Fødsler

42 år
Meghan, hertuginne av Sussex (Hertuginne)
1981

Meghan, hertuginne av Sussex (USA)

Hertuginne, skuespiller, modell, humanitær hjelpearbeider, mesén, aristokrat

Fullt navn / Fødenavn:
Rachel Meghan Markle

Født:
4. august 1981 (42 år)

Meghan, hertuginne av Sussex er en amerikansk aktivist og tidligere skuespiller som er medlem av den britiske kongefamilien gjennom sitt ekteskap med prins Harry.

Hertuginnen er født og oppvokst i Los Angeles. Hun har mastergrader innen teater og internasjonale studier fra Northwestern University i 2003, hvorpå hun arbeidet som skuespiller. Fra 2011 til 2017 spilte hun rollen som Rachel Zane i advokatserien Suits. Hun har også hatt biroller i filmer som Remember Me og Horrible Bosses.

Hun ble forlovet med prins Harry i 2017, hvoretter hun annonserte at hun ville avslutte skuespillerkarrieren. Da de giftet seg 19. mai 2018, fikk hun tittelen hertuginne av Sussex.

Magasinet Time utpekte henne i 2018 til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Wikipedia

59 år
Fredrik Reinfeldt (Politiker)
1965

Fredrik Reinfeldt (Sverige)

Politiker, samfunnsøkonom

Født:
4. august 1965 (59 år)

John Fredrik Reinfeldt er en svensk politiker for Moderata samlingspartiet. Han var partileder fra 25. oktober 2003 til 10. januar 2015, og han var Sveriges statsminister fra 6. oktober 2006 til 2. oktober 2014. Han etterfulgte Bo Lundgren som partileder, og han etterfulgte Göran Persson som statsminister.

Han er bosatt i Täby nord for Stockholm og var tidligere gift med Filippa, som er medlem i landstingsrådet (m) i Stockholm läns landsting. De har tre barn sammen.

Etter at den borgerlige valgalliansen, Allians för Sverige, vant ved riksdagsvalget 17. september 2006, ble han innsatt som Sveriges statsminister, landets tredje yngste statsminister gjennom tidene, etter Robert Themptander og Rickard Sandler. Wikipedia

63 år
Barack Obama (Amerikansk president)
1961

Barack Obama (USA)

Amerikansk president

Fullt navn / Fødenavn:
Barack Hussein Obama II

Født:
4. august 1961 (63 år)

Barack Hussein Obama II er en amerikansk jurist og politiker som var USAs 44. president fra 2009 til 2017.

Obama representerer Det demokratiske parti og var den første afroamerikaneren som ble USAs president.

Obama var tidligere senator for Illinois og var da den eneste afroamerikaneren i USAs senat, og den femte i USAs historie. Han trakk seg fra Senatet etter seieren i presidentvalget 16. november 2008 fordi han ikke kunne sitte som medlem i den lovgivende forsamlingen etter å ha blitt innsatt som president. Obama ble gjenvalgt i 2012.

Etter å ha sittet mindre enn et år som president ble han tildelt Nobels fredspris i 2009.

Han er gift med advokaten Michelle Obama, født Robinson, og de har to døtre sammen. Wikipedia

69 år
Billy Bob Thornton (Skuespiller)
1955

Billy Bob Thornton (USA)

Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, musiker, låtskriver, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
William Robert Thornton

Født:
4. august 1955 (69 år)

Billy Bob Thornton er en Oscar-belønnet amerikansk skuespiller, manusforfatter, og også i enkelte tilfeller regissør, skuespillforfatter og sanger. Wikipedia

81 år
Bjørn Wirkola (Skihopper)
1943

Bjørn Wirkola (Norge)

Skihopper, fotballspiller, kombinertløper

Født:
4. august 1943 (81 år)

Bjørn Tore Wirkola er en norsk tidligere skihopper, kombinertløper og fotballspiller. Han ble verdensmester i stor bakke og normalbakke i VM på ski 1966 i Oslo, og vant den tysk-østerrikske hoppuka i årene 1967–69. Wirkola er fortsatt den eneste som har greid å vinne hoppuka tre ganger på rad. De eneste utøverne som har vunnet hoppuka flere ganger, er Jens Weißflog og Janne Ahonen, med henholdsvis fire og fem seire. Wirkola satte også flere verdensrekorder i skiflyging. Han var norsk flaggbærer i vinter-OL 1968 i Grenoble.

Wirkola drev det også langt innen fotball. Mens han var aktiv som skihopper, spilte han i sommersesongen fotball for Melhus IL og deretter Rosenborg BK. Han tok serie- og cupmesterskap med Rosenborg i 1971; han ble også Rosenborgs toppscorer samme år og scoret i cupfinalen mot Fredrikstad FK.

Han ble tildelt Olavstatuetten i 1966, Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn» i 1967, Holmenkollmedaljen i 1968 og Egebergs ærespris i 1971.

Bjørn Wirkola var medlem av Alta IF, Melhus IL og Rosenborg BK.

Navnet Wirkola, eller Virkkula som det skrives på kvensk, vitner om at et av Norges største idrettsnavn gjennom tidene har kvenske røtter. Forleddet -virkku betyr 'pigg', mens endelsen -la kan bety 'plass, sted'. Navnet Virkkula kan derfor oversettes til 'piggstedet'. Wikipedia

65 år
Don S. Davis (Skuespiller)
1942 - 2008

Don S. Davis (USA)

Skuespiller, billedhugger, kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Don Sinclair Davis

Født:
4. august 1942 (82 år siden)

Døde:
29. juni 2008 (65 år) (16 år siden)

Don Sinclair Davis var en amerikansk skuespiller som var best kjent for rollen som George S. Hammond i fjernsyns-scifiserien Stargate SG-1 hvor han samarbeidet tett med bl.a. Amanda Tapping og Richard Dean Anderson (også kjent fra hovedrollen Angus MacGyver i action TV-serien MacGyver). Før det hadde han rollen som major Garland Briggs i den amerikanske kultserien Twin Peaks.

Don S. Davis har også tidligere samarbeidet med Richard Dean Anderson som Pete Thornton-reserve for Dana Elcar i flere episoder av TV-serien MacGyver (Dana Elcar og Don S. Davis er nesten prikk like).

Davis TV-debuterte i 1982 i en episode av Joanie Loves Chachi, og filmdebuterte i 1985 i familiefilmen The Journey of Natty Gann. Han kom sent inn i bransjen, men rakk å medvirke i over 130 film- og TV-produksjoner. Han hadde sin siste filmopptreden i Far Cry fra 2008.

Davis var også en teaterlærer og maler, og underviste i teater i mange år før han på 1980-tallet forsøkte seg som skuespiller. Han sluttet å undervise i 1987 for å satse fulltid på skuespilleryrket.

Don S. Davis fikk et romskip oppkalt etter hans død i TV-serien Stargate Universe "SS George Hammond" som en hyllest for alle de flotte bidragene han kom med til serien. Han er dypt savnet i Stargate-miljøet.

Davis var også tidligere yrkesmilitær og kaptein i det amerikanske forsvaret, og var i den forbindelse stasjonert i Korea. Wikipedia

74 år
David Bedford (Komponist)
1937 - 2011

David Bedford (Storbritannia)

Komponist, musikkforsker, musikkpedagog, gitarist, filmmusikkomponist

Født:
4. august 1937 (87 år siden)

Døde:
1. oktober 2011 (74 år) (12 år siden)

David Bedford, var en engelsk komponist som har komponert både innen populærmusikk og klassisk musikk.

Etter å ha studert på Royal Academy of Music under Lennox Berkely studerte han i Venezia med Luigi Nono. På 1960-tallet ble han bedt om å orkestrere Kevin Ayers album Joy of a Toy, noe som introduserte ham for Ayers band The Whole World, hvor han også spilte keyboardinstrumenter. Gjennom dette møtte han Mike Oldfield, som var bassist i bandet. Han orkestrerte Orchestral Tubular Bells for Oldfield, og siden arbeidet han for flere musikere, blant annet Elvis Costello, Lol Coxhill, A-ha, Frankie Goes to Hollywood, Robert Wyatt, Madness og Billy Bragg. Han orkestrerte også Camels konseptalbum «The Snow Goose» samt ledet London Symphony Orchestra under bandets fremføring av verket i Royal Albert Hall den 17. oktober 1975. Denne konserten finnes i sin helhet på liveutgivelsen «A Live Record» fra 1978.

Samtidig skrev han samtidsmusikk i klassisk stil. Star Clusters, Nebulae and Places in Devon for kor og messinginstrumenter, With 100 Kazoos, hvor publikum spiller med, Seascapes, hvor skolebarn er med, og Stories From The Dreamtime for 40 døve barn og orkester er noen av stykkene i denne sjangeren. Wikipedia

88 år
Frances E. Allen (Informatiker)
1932 - 2020

Frances E. Allen (USA)

Informatiker, universitetslærer, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Frances Elizabeth Allen

Født:
4. august 1932 (92 år siden)

Døde:
4. august 2020 (88 år) (3 år siden)

Frances Elizabeth Allen var en amerikansk vitenskapskvinne og mottaker av Turing-prisen for 2006. Hun var kjent for banebrytende arbeid innen kompilatorer, kodeoptimalisering og parallellisering.

Allen var opprinnelig matematikklærer på high school, og skulle jobbe i IBM bare en tid for å betale ned studielånet sitt. Tidlig på 1980-tallet startet hun Parallel TRANslation (PTRAN)-gruppen for å studere problemstillinger innenfor kompilering for parallelle datamaskiner. Hennes gruppe ble regnet som blant de fremste i verden i dette fagfeltet. Hennes arbeid med algoritmer og teknologier la grunnlaget for dagens arbeid med kommersielle kompilatorer.

Allens innflytelse i IBM, hvor hun jobbet, gjorde at hun ble valgt til IBM Fellow i 1989. Dette var første gang en kvinne fikk denne utmerkelsen. Hun var også formann for IBMs Academy of Technology, en ledende organisasjon innen for datavitenskapen.

I 1997 ble Allen hedret ved å bli innlemmet i WITI Hall of Fame. Hun pensjonerte seg fra IBM i 2002. Da hun mottok Turing-prisen i 2007 var det som første kvinne. Wikipedia

82 år
Knut Berg (Kunsthistoriker)
1925 - 2007

Knut Berg (Norge)

Kunsthistoriker

Født:
4. august 1925 (99 år siden)

Døde:
29. november 2007 (82 år) (16 år siden)

Knut Berg var en norsk kunsthistoriker som er mest kjent for sitt arbeid som direktør for Nasjonalgalleriet, hvor han begynte som konservator i kobberstikk- og håndtegningssamlingen i 1965 og avanserte til leder for institusjonen fra 1973 til 1995. Han etterfulgte Sigurd Willoch og Jens Thiis i stillingen. Selv om han la ned et stort arbeid for å få større lokaler til Nasjonalgalleriet, gikk han av med pensjon før det var en realitet. Men han realiserte tanken om å skille ut Museet for Samtidskunst fra resten av Nasjonalgalleriet.

Knut Berg var sønn av Arno Berg, den første byantikvar i Oslo. Som sin far ble også Knut Berg engasjert i Selskapet for Oslo Bys Vel, hvor han var styremedlem fra 1972 og styreleder i perioden 1981 til 1985. Farens engasjement ble ført videre til sønnen, som var styreleder i «Stiftelsen Militærhospitalet» i 26 år. Da faren ikke lyktes i å få fredet Empirekvartalet i Oslo, førte sønnen kampen videre for i alle fall å få reddet noe. Laftebygningen Militærhospitalet var blitt demontert i 1963, men ble gjenreist på Grev Wedels plass i 1983. I 1987 ble den fredet og tildelt Europa Nostras medalje for fremragende antikvarisk innsats.

Knut Berg var medlem av Det norske vitenskapsakademi og Kommandør av St. Olavs Orden. Wikipedia

93 år
Helen Thomas (Journalist)
1920 - 2013

Helen Thomas (USA)

Journalist, skribent

Født:
4. august 1920 (104 år siden)

Døde:
20. juli 2013 (93 år) (11 år siden)

Helen Thomas var en amerikansk korrespondent og fast medlem av pressekorpset som er til stede under pressemøtene i Det hvite hus. Hun var korrespondent i 57 år, og dekket hver president siden John F. Kennedy.

Helens foreldre var libanesiske immigranter og kom opprinnelig fra Tripoli. Wikipedia

82 år
Engly Lie (Politiker)
1919 - 2001

Engly Lie (Norge)

Politiker

Født:
4. august 1919 (105 år siden)

Døde:
1. november 2001 (82 år) (22 år siden)

Engly Lie var en norsk politiker (Ap). Han var innvalgt på Stortinget fra Vest-Agder 1973–1985, og var 2. vararepresentant 1965–1969. Lie var medlem av Vennesla kommunestyre 1951–1973, og ordfører 1959–1973. Han var medlem av Vest-Agder fylkesting 1959–1973.

Lie gikk i tømrerlære 1937–1940, og hadde svennebrev fra 1945. Han var tømrer 1938–1952, og deretter oppmåler for tømrere ved Aust- og Vest-Agders målerkontor 1952–1973. Wikipedia

98 år
Anita Page (Skuespiller)
1910 - 2008

Anita Page (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Anita Pomares

Født:
4. august 1910 (114 år siden)

Døde:
6. september 2008 (98 år) (15 år siden)

Anita Pomares, bedre kjent som Anita Page var en amerikansk skuespiller. Hun var før sin død en av de få gjenlevende skuespillerne som hadde hatt en voksenrolle i en stumfilm. Blant andre stumfilmskuespillere som fortsatt lever i det 21. århundre er Barbara Kent, Dorothy Janis og Miriam Seegar. Anita Page var også den siste gjenlevende som var til stede på den første Oscarprisutdelingen i 1929. Wikipedia

69 år
Louis Armstrong (Musiker)
1901 - 1971

Louis Armstrong (USA)

Musiker, trompetist, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
Louis Daniel Armstrong

Født:
4. august 1901 (123 år siden)

Døde:
6. juli 1971 (69 år) (53 år siden)

Louis Daniel Armstrong var en amerikansk jazzmusiker (trompetist og sanger).

Armstrong er en av tidenes mest berømte jazzmusikere, med betydelig ansvar for jazzens utvikling fra lokal dansemusikk i New Orleans til verdensomspennende kunstform. Han ble kjent under kjælenavnet «Satchmo» (kort for satchelmouth), på grunn av sitt brede smil.

Hans ensembler fra 1920-årene fikk avgjørende innflytelse og opptakene fra denne perioden blir regnet blant tidenes ypperste jazzinnspillinger. Hans duetter med Ella Fitzgerald 30 år seinere er også blitt klassikere, og i 1968, da helseproblemer omtrent hadde satt en stopper for hans karriere som jazzmusiker, opplevde han stor suksess med What a Wonderful World. Denne melodien kan neppe kalles jazz, men er meget karakteristisk for Armstrongs positive og optimistiske holdning.

Armstrong var kanskje like kjent for sin karismatiske tilstedeværelse på scenen og den hese stemmen som for sitt trompetspill. Hans innflytelse strakk seg langt utover jazzmusikken, og ved slutten av karrieren i 1960 ble han ansett som en sterk innflytelse på populærmusikken generelt.

Armstrong var en av de første virkelig populære afrikansk-amerikanske artistene hvis hudfarge var sekundær til hans musikk i det sterkt rasedelte USA. Hans artisteri og personlighet ga ham en tilgang til de øvre lag av det amerikanske samfunnet som på den tiden var svært uvanlig for en svart mann. Wikipedia

101 år
Elizabeth Bowes-Lyon (Dronning)
1900 - 2002

Elizabeth Bowes-Lyon (Storbritannia)

Dronning, politiker, organisasjonsgrunnlegger

Født:
4. august 1900 (124 år siden)

Døde:
30. mars 2002 (101 år) (22 år siden)

Dronning Elizabeth av Storbritannia var dronning av Storbritannia i regjeringstiden til sin mann, kong Georg VI (1936–1952). Etter hans død ble hun omtalt som Dronningmoren for å skille henne fra datteren dronning Elisabeth II.

Hun var yngste datter av Claude Bowes-Lyon (1855–1944), senere 14. jarl av Strathmore og Kinghorne, og hans hustru Nina Cecilia Cavendish-Bentinck (1862–1938).

26. april 1923 giftet hun seg med prins Albert, hertug av York, senere kong Georg VI, sønn av kong Georg V av Storbritannia (1865–1936) og dronning Mary (1867–1953), i Westminster Abbey i London.

Sammen fikk de to døtre; prinsesse Elisabeth, senere dronning Elisabeth II og prinsesse Margaret.

I 1936 abdiserte kong Edvard VIII uventet, noe som gjorde Elizabeth til dronning ved sin manns side. George VI og dronning Elizabeth ble meget populære, særlig under krigen etter at de begge markerte sin standhaftighet ved ikke å forlate London, selv etter at Buckingham Palace ble bombet. Kongens helse skrantet dog med årene, og Elizabeth la skylden på Wallis Simpson, kvinnen som fikk Edward VIII til å abdisere i 1936. Kong George VI døde 6. februar 1952, 56 år gammel.

Etter sin manns død føyde dronning Elizabeth Dronningmoren til sin tittel, men ble etterhvert bare kjent som Dronningmoren, da hennes datter nå var regjerende monark, dronning Elisabeth II. Hun høstet stor popularitet med årene og var en ivrig deltaker ved offisielle tilstelninger i inn- og utland, og hun var en stor og viktig støtte for sin unge datter i hennes første år som dronning.

I 1980-årene ble hun kjent som «britenes bestemor». Både 90-årsdagen og 100-årsdagen ble feiret stort i London, men de siste årene hennes var preget av hennes høye alder, datteren Margarets sviktende helse og død og de mange skilsmissene blant hennes barnebarn. Hun lot seg likevel hylle på 101-årsdagen sin i august 2001, som hun alltid gjorde på bursdagen den 4. august. Siste gangen hun viste seg offentlig var da prinsesse Margaret ble stedt til hvile 15. februar 2002, på dagen 50 år etter at hennes kjære Georg VI var blitt gravlagt.

Dronningmoren døde 30. mars 2002 etter en tid med sviktende helse. Wikipedia

92 år
Knut Hamsun (Forfatter)
1859 - 1952

Knut Hamsun (Norge)

Forfatter, skribent, lyriker, dramatiker, dramaturgi, kritiker

Fullt navn / Fødenavn:
Knut Pedersen Hamsun

Født:
4. august 1859 (165 år siden)

Døde:
19. februar 1952 (92 år) (72 år siden)

Knut Hamsun var en norsk forfatter. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920.

Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser variasjon med hensyn til tema, ståsted og miljø. Han utga flere enn 20 romaner, diktsamlingen Det vilde Kor, noveller, noen lite spilte skuespill, en reiseskildring og noen essay og debattartikler i dagspressen. Hans gjennombruddsroman var Sult fra 1890.

Som yngre forfatter opponerte han mot realismen og naturalismen. Han argumenterte for en diktning med vekt på det uforutsigbare og irrasjonelle, de «sælsomme Nervevirksomheder, Blodets Hvisken, Benpibernes Bøn, hele det ubevidste Sjæleliv». Han regnes som opphavsmannen til den moderne psykologiske litteratursjangeren, med teknikker som stream of consciousness og indre monolog. Hans mest kjente verker fra 1890-årene Sult, Mysterier, Pan og Victoria regnes til nyromantikken i Norge. Senere nærmet han seg nyrealismen, med en ironisk, bred folkelivsskildrende stil i sine «nordlandsromaner».

Ideologisk beveget Hamsun seg fra anarkistiske sympatier til et utpreget konservativt ståsted, som også er blitt omtalt som reaksjonært. Han drev gjerne gjøn med moderne samfunnsutvikling og demokratiske idealer og ville tilbake til patriarkalske tilstander. Han ble kontroversiell på grunn av sine politiske oppfatninger, særlig sin støtte til Adolf Hitler og den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Ved landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig unnlot påtalemyndigheten å reise tiltale, under henvisning til hans mentale tilstand. Wikipedia

67 år
Robert Nobel (Gründer)
1829 - 1896

Robert Nobel (Sverige)

Gründer, kjemiker, ingeniør

Født:
4. august 1829 (195 år siden)

Døde:
7. august 1896 (67 år) (128 år siden)

Robert Hjalmar Nobel var en svensk tekniker og entreprenør.

Han var sønn av Immanuel Nobel og Caroline Andrietta Ahlsell, og bror til Ludvig og Alfred Nobel. Han arbeidet for broren Ludvig, og kjøpte aksjer i et oljeraffineri i Baku i Aserbajdsjan i 1876. Brødrene og han startet Branobel, som var et viktig selskap som kontrollerte store deler av Russlands oljeeksport. Wikipedia

Dødsfall

88 år
Frances E. Allen (Informatiker)
1932 - 2020

Frances E. Allen (USA)

Informatiker, universitetslærer, ingeniør

Fullt navn / Fødenavn:
Frances Elizabeth Allen

Født:
4. august 1932 (92 år siden)

Døde:
4. august 2020 (88 år) (3 år siden)

Frances Elizabeth Allen var en amerikansk vitenskapskvinne og mottaker av Turing-prisen for 2006. Hun var kjent for banebrytende arbeid innen kompilatorer, kodeoptimalisering og parallellisering.

Allen var opprinnelig matematikklærer på high school, og skulle jobbe i IBM bare en tid for å betale ned studielånet sitt. Tidlig på 1980-tallet startet hun Parallel TRANslation (PTRAN)-gruppen for å studere problemstillinger innenfor kompilering for parallelle datamaskiner. Hennes gruppe ble regnet som blant de fremste i verden i dette fagfeltet. Hennes arbeid med algoritmer og teknologier la grunnlaget for dagens arbeid med kommersielle kompilatorer.

Allens innflytelse i IBM, hvor hun jobbet, gjorde at hun ble valgt til IBM Fellow i 1989. Dette var første gang en kvinne fikk denne utmerkelsen. Hun var også formann for IBMs Academy of Technology, en ledende organisasjon innen for datavitenskapen.

I 1997 ble Allen hedret ved å bli innlemmet i WITI Hall of Fame. Hun pensjonerte seg fra IBM i 2002. Da hun mottok Turing-prisen i 2007 var det som første kvinne. Wikipedia

66 år
Svend Auken (Dansk politiker)
1943 - 2009

Svend Auken (Danmark)

Dansk politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Svend Gunnarsen Auken

Født:
24. mai 1943 (81 år siden)

Døde:
4. august 2009 (66 år) (14 år siden)

Svend Gunnarsen Auken var en dansk politiker som representerte Socialdemokratiet. Han var medlem av Folketinget fra 1971, og partileder for Socialdemokraterne 1987–1992. Siden 2001 var Auken medlem av Folketingets presidium.

Auken hadde studieopphold ved Washington State University, USA 1961-1962 og ved Institut d'Etudes Politiques, Paris 1965–1966. Han tok eksamen i statsvitenskap i 1969, og ble straks ansatt som amanuensis ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Fra 1975 var han medlem av Danmarks Nationalbanks representantskap, fra 1983 også av styret. Han ble i 1975 formann for Folketingets arbeidsmarkedskomite og nestleder i Socialdemokratiets folketingsgruppe. I 1977 ble han leder for Folketingets utvalg for fysisk planlegging.

Han ble nestformann i partiet i 1985 og to år senere overtok han som partiformann etter Anker Jørgensen, et verv Auken hadde inntil Poul Nyrup Rasmussen ble partileder i 1992. Auken har også ledet flere komiteer i den nordiske sosialdemokratiske samarbeidskomiteen SAMAK. Han var visepresident i Den sosialistiske internasjonale (SI) i årene 1988-92, og leder for de europeiske sosialdemokraters miljøutvalg fra 1994.

Fra 25. januar 1993 til 27. november 2001 var Auken dansk miljøvernminister under regjeringen til Poul Nyrup Rasmussen. I denne posisjonen ledet han også FN-konferansen Miljø for Europa i Århus i 1998.

Hans søster er Margrete Auken. Wikipedia

72 år
Ray Adams (Musiker)
1931 - 2003

Ray Adams (Norge)

Musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Ragnar Asbjørnsen

Født:
23. mars 1931 (93 år siden)

Døde:
4. august 2003 (72 år) (20 år siden)

Ragnar Asbjørnsen med artistnavnet Ray Adams var en norsk sangartist. Wikipedia

29 år
Pål Arne Fagernes (Bokser)
1974 - 2003

Pål Arne Fagernes (Norge)

Bokser, spydkaster

Født:
8. juni 1974 (50 år siden)

Døde:
4. august 2003 (29 år) (20 år siden)

Pål Arne Fagernes var en norsk spydkaster og bokser.

Pål Arne Fagernes omkom i en bilulykke på E6 i Østfold, kun 29 år gammel. Hans norske rekord sto inntil juni 2005 da Andreas Thorkildsen kastet 86,82 meter under et stevne i Finland. Thorkildsen har senere forbedret rekorden ytterligere. Wikipedia

86 år
Victor Mature (Skuespiller)
1913 - 1999

Victor Mature (USA)

Skuespiller

Født:
29. januar 1913 (111 år siden)

Døde:
4. august 1999 (86 år) (24 år siden)

Victor Mature var en italiensk-amerikansk skuespiller. Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

70 år
H.C. Andersen (Forfatter)
1805 - 1875

H.C. Andersen (Danmark)

Forfatter, skribent, lyriker, selvbiograf, dramatiker, journalist, reisende

Fullt navn / Fødenavn:
Hans Christian Andersen

Født:
2. april 1805 (219 år siden)

Døde:
4. august 1875 (70 år) (149 år siden)

Hans Christian Andersen var en dansk forfatter og poet, mest kjent for sine kunsteventyr. Disse er oversatt til over 100 språk og er nest etter Bibelen de mest oversatte tekstene i verden. Eventyrene har blitt overført til diverse teaterstykker, filmer, balletter og andre kunstformer. H.C. Andersen er en av den danske gullalders hovedpersoner. Wikipedia

<<
4. August
>>