Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
9. August
Om dagen
9. August er dag 221 i 2019, og er i uke 32. Det er 144 dager igjen av året.
Navnedag
Merkedager
Historie
Wikipedia_9-8.2008
11 år siden
Wikipedia
2008: Skuespiller Bernie Mac dør av lungebetennelse, 50 år gammel
Bernard Jeffrey McCullough, mest kjent som «Bernie Mac», var en amerikansk skuespiller og komiker.

Mac deltok i flere filmer i mindre roller. Hans mest kjente filmrolle var som «Frank Catton» i nyinnspillingen av Ocean's Eleven og som tittelfiguren i Mr. 3000. Han var stjernen i The Bernie Mac Show, et TV-show som gikk fra 2001 og ut 2006. Serien skaffet ham to nominasjoner til Emmy Award . Hans andre filmer omfatter blant annet Booty Call, Friday, Head of State, Charlie's Angels: Full Throttle, Bad Santa, Guess Who, Cool Men, og Transformers.

Bernie Mac døde av lungebetennelse, sannsynligvis fordi han led av sarkoidose, på sykehus i Chicago. Wikipedia
Wikipedia_9-8.1961
58 år siden
Wikipedia
1961: Et britisk passasjerfly styrter i Strand kommune. Alle 39 ombord, deriblant 34 skolebarn, omkommer
Holtaheia-ulykken var en flyulykke som inntraff den 9. august 1961 i Holtaheia i Strand kommune, Ryfylke i Rogaland. Flyet fra Cunard Eagle Airways var av typen Vickers 610 Viking 3B og hadde med en hel skoleklasse fra Croydon, som er en bydel sør i London. Ulykken hendte som følge av at pilotene av en eller annen grunn valgte en annen trasé enn annonsert ved innflyvningen.

34 gutter i alderen 13 til 16 år, samt to lærere, George Budd og John Beacham, fra Lanfranc Secondary Modern School for Boys (nå Archbishop Lanfranc School) omkom i ulykken, i tillegg til besetningen på tre. Et minnesmerke over de 39 som omkom i ulykken ble avduket på Holtaheia den 13. mai 1962. Dette ligger i et vakkert turområde som brukes mye av lokalbefolkningen i Nordre Strand. Wikipedia
Wikipedia_9-8.1945
74 år siden
Wikipedia
1945: Atombomben «Fat Man» med en energi tilsvarende 20.000 tonn TNT, slippes over Nagasaki
«Fat Man» var kallenavnet på atombomben som ble sprengt over Nagasaki klokken 11.02 9. august 1945 under andre verdenskrig. Bomben hadde en sprengstyrke på 88 Terajoule (tilsvarende 21 kilotonn TNT) . «Fat Man» ble detonert på en høyde av 550 m over byen og ble sluppet fra en B-29 bomberfly Bockscar, navigert av major Charles Sweeney. Den resulterte i 39.000 drepte, 25.000 skadde og at 39 % av alle bygningene i byen ble jevnet med jorden.

Nagasakibomben benyttet en kjerne av plutonium. Plutoniumet var på størrelse med en grapefrukt og denne var så bygget inn i en «lagkake» av linseformede sprenglegemer.

Hensikten med dette var å skape et så stort trykk fra sprenglegemene at plutoniumkjernen kollapset inn i seg selv, imploderte, og dermed startet kjedereaksjonen. På grunnlag av dette ble det kalt en «implosjonsbombe» og i ettertid har denne vært brukt som mal for det som i dag blir regnet som en nominell atombombe. Wikipedia
Fødsler
35 år
Adam von Trott zu Solz (Motstandskjemper)
1909 - 1944

Adam von Trott zu Solz (Tyskland)

Motstandskjemper, diplomat, politiker, advokat

Født:
9. august 1909

Døde:
26. august 1944 (35 år)

Adam von Trott zu Solz) var en tysk jurist og diplomat, som tilhørte den såkalte Kreisau-kretsen, og ble henrettet for delaktighet i 20. juli-attentatet mot Adolf Hitler. Han var tiltenkt rollen som statssekretær i utenriksministeriet og forhandler overfor de allierte dersom kuppet lyktes. Wikipedia

93 år
Leif Hamre (Forfatter)
1914 - 2007

Leif Hamre (Norge)

Forfatter, barnebokforfatter, Skribent, flyger

Født:
9. august 1914

Døde:
23. august 2007 (93 år)

Leif Hamre var en norsk forfatter og offiser.

Han studerte ved Statens kunstakademi i Oslo, men under andre verdenskrig måtte han rømme landet og sluttet seg til de norske utestyrkene. Hamre ble utdannet navigatør ved Little Norway i Canada og fløy Catalina under krigen. Han ble dekorert for sin krigsinnsats. Etter krigen gjorde Hamre karriere i forsvaret, og ble blant annet Norges første militære helikoterflyger og ble sjef for Luftforsvarets helikoptertjeneste. Han gikk av som oberstløytnant i 1974.

Mellom 1957 og 1978 forfattet Hamre seks bøker for barn og ungdom. Alle bøkene hadde motiv fra flyver-miljøer, dramatisk handling og lå nær dokumentarromanen i form. De ble svært populære, og oversatt til 19 språk. Fem av seks bøker ble dessuten belønnet med Kultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur. Barnebokkritikeren Sonja Hagemann skrev blant annet dette om Hamres forfatterskap:

«Han skapte en helt ny heltetype i norsk barnelitteratur – yrkeshelten, representert av flygeren. ...Leif Hamres forfatterskap representerer det sunne, positive syn på hverdagsmennesket, den stillferdige påminnelse om at livet er spennende nok for seg selv for den som går inn for å fylle sin plass.»

Som pensjonist arbeidet Hamre blant annet med lokalhistorie. I 2002 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv, hovedsakelig for sin gjenoppdagelse og beskrivelse av skansene fra trefningen ved Gjellebekk i Lier under den store nordiske krig. Wikipedia

51 år
Aksel Eng (Politiker)
1960 - 2011

Aksel Eng (Norge)

Politiker

Født:
9. august 1960

Døde:
17. september 2011 (51 år)

Aksel Eng var ordfører i Sør-Fron kommune i Oppland for Arbeiderpartiet fra 1999 og frem til sin død.

Eng ble den siste i den ubrutte rekken av Arbeiderpartiordførere i kommunen siden 1928. Ole Muriteigen fra Senterpartiet tok over som ordfører etter at Sp, Høyre og Bygdalista i Sør-Fron ble enige om et samarbeid.

Eng falt om under sauesanking i fjellet den 17. september. Selv om luftambulansen kom til stedet stod livet ikke til å redde. Begravelsen ble fra Sør-Fron kirke. Wikipedia

56 år
Arne Hjeltnes (Programleder)
1963

Arne Hjeltnes (Norge)

Programleder, næringslivsmann, journalist, forfatter

Født:
9. august 1963 (56 år)

Arne Hjeltnes er en norsk næringslivsmann, TV-personlighet og forfatter som først og fremst er kjent som programleder for Gutta på tur-konseptet med Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Arne Brimi, som ble sendt på TV 2 i årene 1994–2002, og igjen fra 2010 og 2017. Hjeltnes er fra 2008 konsernsjef i det skandinaviske digitale kommunikasjonsselskapet Creuna. Siden 2010 er han medlem av Høyres sentralstyre. Wikipedia

48 år
Whitney Houston (Sanger)
1963 - 2012

Whitney Houston (USA)

Sanger, skuespiller, filmprodusent, pianist, musiker, modell, plateprodusent, komponist, produsent, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
Whitney Elizabeth Houston

Født:
9. august 1963

Døde:
11. februar 2012 (48 år)

Whitney Elizabeth Houston var en amerikansk blues-, soul- og pop-sangerinne. Hun vokste opp i en svært musikalsk familie, Cissy Houston var hennes mor og Dionne Warwick hennes kusine. Aretha Franklin var hennes gudmor. Wikipedia

51 år
Eric Bana (Skuespiller)
1968

Eric Bana (Australia)

Skuespiller, komiker, manusforfatter, filmprodusent, racerfører, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Eric Banadinović

Født:
9. august 1968 (51 år)

Eric Bana er en australsk skuespiller.

Han ble født Eric Banadinović av en tysk mor og en kroatisk far.

Bana startet sin karriere som komiker og ble først kjent i Australia med TV-serien Full Frontal. Han hadde deretter hovedrollen i to kortvarige TV-serier: Eric i 1996 og The Eric Bana Show Live i 1997.

Bortsett fra en liten rolle i den australske indie-filmen The Castle der han spilte en kickbokser, forsvant Bana fra Australias underholdningsscene i flere år, før han dukket opp i hovedrollen i den sorte komedien Chopper i 2000, som den australske forbryteren Mark Brandon Read. Chopper fikk internasjonal oppmerksomhet og vant tre priser fra det australske filminstituttet, inkludert «Beste skuespiller» for Bana.

Etter dette vokste Banas internasjonale rykte, og han spilte en birolle i Ridley Scotts Black Hawk Down (2001) før han fikk hovedrollen i Ang Lees Hulk i 2003. I 2004 spilte han prins Hektor i Troja, basert på Homers Iliaden. I 2005 fikk Bana hovedrollen som lederen for en Mossad-enhet i Steven Spielbergs film München.

Bana ble i 2019 utnevnt til offiser av Order of Australia. Wikipedia

45 år
Raphaël Poirée (Skiskytter)
1974

Raphaël Poirée (Frankrike)

Skiskytter, skiskyttertrener

Født:
9. august 1974 (45 år)

Raphaël Poirée er en fransk tidligere skiskytter med stor suksess både i VM- og verdenscup-sammenheng. Han har vært trener for kvinner rekrutt/junior i Norges Skiskytterforbund.

Under OL i 2002 i Salt Lake City fikk Poirée sølvmedalje i jaktstart, og bronsemedalje med det franske stafettlaget. Under VM 2004 i Oberhof fikk han tre gull, en sølv og en bronse (i stafett). Han var dermed dette VMs mestvinnende skiskytter. Fra 2000 til 2007 tok Raphaël Poirée åtte VM-gull (inkludert ett stafettgull).

Poirée avsluttet karrieren i Holmenkollen i Oslo 11. mars 2007. Han tok totalt 44 enkeltseire i verdenscupen og 4 sammenlagtseire gjennom karrieren. Han regnes som en av de beste skiskytterne internasjonalt på 2000-tallet. Wikipedia

40 år
Tore Ruud Hofstad (Langrennsløper)
1979

Tore Ruud Hofstad (Norge)

Langrennsløper

Født:
9. august 1979 (40 år)

Tore Ruud Hofstad er en norsk tidligere langrennsløper som representerte Lillehammer Skiklub.

Under VM 2003 i Val di Fiemme var han med på det norske laget som tok gull på stafetten, og han fikk i tillegg sølvmedalje i jaktstarten.

I Oberstdorf to år senere, under VM 2005, var han igjen med på å vinne gull på 4 x 10 km stafett. Han vant også gull i sprintstafetten sammen med makkeren Tor-Arne Hetland. I tillegg fikk Hofstad en individuell bronsemedalje på 15 km fristil.

Han vant sin første individuelle verdenscupseier 27. november 2005 i Kuusamo, Finland.

I NM 2004 var Hofstad med på å vinne en jevn stafett for Lillehammer Skiklub, hvor han vant over Tor-Arne Hetland i spurten.

Han var ansett som Norges ankermann i mesterskapsstafetter, helt fram til 2007 da Petter Northug tok over rollen som Norges ankermann i mesterskapsstafetter. Wikipedia

Dødsfall
26 år
Sharon Tate (Skuespiller)
1943 - 1969

Sharon Tate (USA)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Sharon Marie Tate

Født:
24. januar 1943

Døde:
9. august 1969 (26 år)

Sharon Marie Tate var en amerikansk skuespiller og fotomodell. Hun var gift med regissøren Roman Polański fra 1968.

Sharon Tate ble sammen med fem andre myrdet på brutalt vis av tre medlemmer av den såkalte Manson-familien, som ble ledet av Charles Manson. Tate var gravid i åttende måned da hun ble drept. Wikipedia

69 år
Ernst von Salomon (Forfatter)
1902 - 1972

Ernst von Salomon (Tyskland)

Forfatter, manusforfatter, skribent

Født:
25. september 1902

Døde:
9. august 1972 (69 år)

Ernst von Salomon var en tysk forfatter, offiser og en av attentatmennene som drepte Tysklands utenriksminister Walther Rathenau i 1922.

Han ble født i Kiel som sønn av en offiser. Fra 1913 var han kadett i Karlsruhe og tok abitur ved Preußische Hauptkadettenanstalt i Berlin-Lichterfelde, fra 1919 var han i frikorpset Marinebrigade Ehrhardt ved Østersjøen og i Oberschlesien.

Han ble dømt til fem års fengsel i 1922 for å ha deltatt i mordet på Rathenau. I 1927 fikk han enda en fengselsstraff for et annet drapsforsøk, men ble løslatt etter noen få måneder. Dommerne var på denne tiden sympatisk innstilt til høyreradikale.

I likhet med de aller fleste høyreorienterte frikorpskjemperne mislikte Salomon Hitler og nasjonalsosialistene, og trakk seg i 1933 tilbake fra politikk for isteden å skrive filmmanus.

Etter andre verdenskrig ble Salomon internert som krigsfange av amerikanerne i perioden 1945–1946. Filmen Carl Peters fra 1940, hvor Salomon hadde skrevet manus, ble forbudt av de britiske okkupasjonsstyrkene, da den angivelig var «anti-britisk».

I 1951 ga han ut boken Der Fragebogen («Spørreskjemaet») hvor han ga ironiske svar på de 131 spørsmålene de ble stilt om sine aktiviteter under det nasjonalsosialistiske styret. Han har også utgitt en rekke bøker, hvorav den mest kjente er Der Fragebogen. Wikipedia

68 år
Dmitrij Sjostakovitsj (Komponist)
1906 - 1975

Dmitrij Sjostakovitsj (Sovjetunionen)

Komponist, pianist, politiker, universitetslærer, skribent, librettist

Fullt navn / Fødenavn:
Dmitrij Dmitrijevitsj Sjostakovitsj

Født:
12. september 1906

Døde:
9. august 1975 (68 år)

Dmitrij Dmitrijevitsj Sjostakovitsj var en russisk komponist i sovjettiden, en av 1900-tallets fremste symfonikere og kammermusikere, og var skiftevis høyt verdsatt og hardt kritisert i sitt hjemland.

Blant hans verker nevnes spesielt den 7. symfonien, som skildrer beleiringen av Leningrad, samt den 5. og 10. symfonien.

Sjostakovitsj skrev også 15 strykekvartetter, to pianokonserter, to cellokonserter og to fiolinkonserter, samt filmmusikk, blant annet til Panserkrysseren Potemkin og Berlins fall med flere. Flere verk med sosialistisk-realistisk budskap vitner om hvordan han forsøkte å tilpasse seg de politiske kravene og forsøkte å uttrykke seg mindre moderne og mer nyklassisk.

Musikken anvender ofte en instrumentering av vid skala og et lydbilde som skiller seg fra tidligere klassisk orkestermusikk.

Likesom Bach brukte tonene B-A-C-H som sin musikalske signatur, hadde Sjostakovitsj sekvensen D-Ess-C-H,som han anvendte i et antall verker.

Sjostakovitsj var elleve år gammel da Lenin kom til makten og kommunismen vedvarte så lenge Sjostakovitsj levde. Sjostakovitsj hadde for det meste en karriere som kommuniststatens offisielle komponist i konkurranse med blant annet Khrennikov og Kabalevskij. Det har senere vist seg at Sjostakovitsj trolig var en stille dissident, både lojal med sosialismen og kritisk til livsvilkårene i Sovjetunionen, og at han var en av dem som lærte seg å overleve i et undertrykkende politisk system. Wikipedia

48 år
Fred Åkerström (Musiker)
1937 - 1985

Fred Åkerström (Sverige)

Musiker, låtskriver, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Bo Gunnar Åkerström

Født:
27. januar 1937

Døde:
9. august 1985 (48 år)

Fred Åkerström var en svensk visesanger, trubadur og skuespiller. Wikipedia

91 år
James Van Allen (Fysiker)
1914 - 2006

James Van Allen (USA)

Fysiker, astronom, kjernefysiker, universitetslærer, professor, earth scientist

Født:
7. september 1914

Døde:
9. august 2006 (91 år)

James Alfred Van Allen var en amerikansk fysiker med tilknytning til Universitetet i Iowa. Han er mest kjent for å ha ledet utviklingen av de vitenskapelige instrumentene for de første amerikanske satellittene Explorer I og Explorer III.

Satellitene var blant annet utstyrt med geigertellere som skulle undersøke graden av kosmisk stråling i atmosfæren. Resultatene fra disse målingene førte til den første vesentlige vitenskapelige oppdagelsen i romalderen – påvisningen av Jordens to strålingbelter, Van Allen-beltene. Wikipedia

50 år
Bernie Mac (Skuespiller)
1957 - 2008

Bernie Mac (USA)

Skuespiller, komiker, sketchforfatter

Født:
5. oktober 1957

Døde:
9. august 2008 (50 år)

Bernard Jeffrey McCullough, mest kjent som «Bernie Mac», var en amerikansk skuespiller og komiker.

Mac deltok i flere filmer i mindre roller. Hans mest kjente filmrolle var som «Frank Catton» i nyinnspillingen av Ocean's Eleven og som tittelfiguren i Mr. 3000. Han var stjernen i The Bernie Mac Show, et TV-show som gikk fra 2001 og ut 2006. Serien skaffet ham to nominasjoner til Emmy Award . Hans andre filmer omfatter blant annet Booty Call, Friday, Head of State, Charlie's Angels: Full Throttle, Bad Santa, Guess Who, Cool Men, og Transformers.

Bernie Mac døde av lungebetennelse, sannsynligvis fordi han led av sarkoidose, på sykehus i Chicago. Wikipedia

<<
9. August
>>