Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
1. Juli

Om dagen

1. Juli er dag 182 i 2019, og er i uke 27. Det er 183 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 1. Juli kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_1-7.2013
6 år siden
Wikipedia
2013: Musiker Rolf Graf dør etter en lengre kamp mot kreft i hjernen, 53 år gammel
Rolf Graf var en norsk vokalist, bassist, komponist, låtskriver, studiomusiker og produsent fra Oslo. Han er mest kjent som bassist i bandet Lava, men gjorde seg også bemerket som produsent, musiker og låtskriver for andre artister som Randy Crawford, Mezzoforte, Sissel Kyrkjebø. Han laget også tre plater på egen hånd, og var redaktør for tidsskriftet Musikkpraksis.

Rolf Graf kom fra en musikerfamilie der broren Haakon var en stor inspirasjonskilde som keyboardist med Ruphus, Hawk on Flight, Terje Rypdal og Jan Garbarek. Rolf Graf startet i 1967 med å spille trompet og debuterte som solist i Manglerud kirke 1. juledag 1972.

I 1974 skiftet han til bass og startet rockeband året etter med Marius Müller. I 1979 fikk han jobb som funkbassist på sin første profesjonelle studiojobb. Graf var blant de første funkbassistene i Norge som behersket slap- og snap-teknikken. ALEX, Alexandra Naumik, som var en foregangsartist for funk i Norge, hyret ham inn på sitt album Daddy’s Child på grunn av at hennes daværede bassist og produsent Svein Gundersen ikke bersket denne nye stilen.

Dette året fikk han også en forespørsel fra Svein Dag Hauge om å bli medlem av Lava. Marius Müller hadde da akkurat truffet Hauge, og anbefalte Graf. Lavas andre plate, Cruisin, solgte til sølv og klatret på hitlistene. Grafs første komposisjon, «Take Your Time» (tekst av Ivar Dyrhaug), klatret til topps på Europatoppen. Syv album ble innspilt med Lava, samt en rekke studiojobber, også som komponist og produsent på en rekke innspillinger.

I 1985 spilte Graf inn sin første soloplate, The Boy Next Door, som ble utgitt i 13 europeiske land, samme år som han også deltok i Melodi Grand Prix. Dette førte til opptredener i britiske og danske TV-programmer. Fra midten av 1980-tallet og utover på 1990-tallet jobbet Graf i ulike sammensetninger, blant annet sammen med Olav Stedje og Egil Eldøen i bandet Stedje/Graf/Eldøen. Dette var forøvrig det første bandet som spilte under åpningen av Rockefeller Music Hall i 1986. Ellers medvirket Graf som studiomusiker med artister som Sissel Kyrkjebø, Randy Crawford og Elisabeth Andreassen.

I en periode på 1990-tallet jobbet Graf i Los Angeles og New York som låtskriver og produsent, og produserte blant annet deler av et amerikansk band som het The Ancestors der han overtok produsentjobben etter Eddie Kramer, samt samarbeidet med musikeren og skuespilleren Rick Springfield med låtskriving. Graf produserte også den norske artisten Torhild Nigars debutalbum Stille vann i New York-studioet Manhattan Center Studios.

I 2003 gjorde Lava comeback med albumet Polarity som ble utgitt på Tylden & Co. Dette førte til stor aktivitet på konsertfronten, og opptredener på NRK TV sammen med blant andre Hanne Boel. I 2005 utga bandet oppfølgeren Alibi, og i 2009 kom Lavas foreløpig siste album, Symphonic Journey, et samarbeid med Kringkastingsorkestret. Wikipedia
Wikipedia_1-7.2009
10 år siden
Wikipedia
2009: Karl Malden, best kjent fra TV-serien «The Streets of San Francisco» fra 1970, dør 97 år gammel
Mladen George Sekulovich, bedre kjent som Karl Malden, var en amerikansk skuespiller.

Malden vant Oscar for beste mannlige birolle for rollen som Harold «Mitch» Mitchell i filmen En sporvogn til Begjær (1951). Han er også kjent for rollen som Mike Stone i kriminalserien The Streets of San Francisco fra 1970-tallet, hvor han spilte mot Michael Douglas.

Malden har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia
Wikipedia_1-7.2006
13 år siden
Wikipedia
2006: NAV opprettes. Den største endringene i det norske velferdsapparatet noensinne
NAV (Arbeids- og velferdsforvaltningen, opprinnelig Ny arbeids- og velferdsforvaltning) består av den statlige Arbeids- og velferdsetaten (herunder Arbeids- og velferdsdirektoratet) og de delene av kommunenes sosialtjenester som inngår i de felles lokale kontorene. Lederen for NAV har tittelen arbeids- og velferdsdirektør.

Muligheten for en felles etat for arbeid, trygd og sosialtjenester ble først bedt utredet av Stortinget i desember 2001. Stortinget mente dette kunne løse problemet med at personer ble kasteballer mellom arbeidsmarkedsetaten (Aetat), trygdeetaten og den kommunale sosialtjenesten. Bondevik II svarte med å foreslå to etater. Også Rattsø-utvalget som la fram NOU 2004:13 i juni 2004, foreslo to etater for å begrense utfordringene med omstilling og ledelsesutfordringer når det gjaldt å samle et stort antall ulike oppgaver innen én etat.

I mars 2005 hadde imidlertid vinden snudd, og da Bondevik II la frem st. prp. 46 «Ny arbeids- og velferdsforvaltning», ble det foreslått én etat. Forslaget fikk bred tilslutning i Stortinget, og 1. juli 2006 ble NAV offisielt etablert. Det første NAV-kontoret åpnet i Trøgstad i Østfold i oktober samme år. Det siste av 457 kontorer åpnet i Kristiansand i april 2011, noe som markerte en avslutning på organiseringen av NAV-reformen.

Hensikten med NAV-reformen er å bryte med etablert norsk trygde- og stønadspolitikk, og legge kraft bak arbeidslinja: "Dagens organisering er i for stor grad preget av en historisk bakgrunn med en annen avveining mellom politiske mål og hensyn", står det i innstillingen om NAV-reformen fra Rattsøutvalget (NOU 2004:13).

Innstillingen la ifølge Ebba Wergeland også vekt på «stordriftsfordeler når det gjaldt informasjonsutveksling og kontroll. Når vi leser i avisene at NAV vil lese legejournalene for å hindre trygdemisbruk, er det i tråd med planene for den nye etaten. Kontroll av misbruk var viktigere enn personvernhensyn. Før kontrollerte trygdeetaten ikke bare misbruk, men også om noen fikk mindre enn de hadde krav på. Underforbruket var gjerne mye større enn overforbruket. Det hører vi ingenting om nå».

I kjølvannet av arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystads avgang 10.04.2015, uttalte Prof. Terje P. Hagen - som ledet et evalueringsutvalg av NAV i 2010 - til NRK at: "Det var et feilgrep å etablere NAV". Likevel mener Hagen "... at det er for sent å reversere det nå." Wikipedia
Wikipedia_1-7.2004
15 år siden
Wikipedia
2004: Marlon Brando dør av respirasjonssvikt forårsaket av idiopatisk pulmonal fibrose og hjertesvikt, 80 år gammel
Marlon Brando jr. var en amerikansk skuespiller. Han spilte i filmer som En sporvogn til «Begjær» (1951), «Vill ungdom» (1953),«Storbyhavnen» (1954), «Gudfaren» (1972) og «Apokalypse nå!» (1979).

I 1998 ble Brando kåret til et av de 100 viktigste menneskene i det 20. århundre av Time. Året etter ble han kåret til tidenes fjerde største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia
Wikipedia_1-7.1997
22 år siden
Wikipedia
1997: Storbritannia gir Hongkong tilbake til Folkerepublikken Kina
Hongkong er en spesiell administrativ region i den sydlige delen av Fastlands-Kina, omgitt av provinsen Guangdong. Hongkong består av en større halvøy som kalles de nye territoriene samt en rekke øyer hvor den viktigste er Hongkongøya. I 2004 var folketallet 6.855.125 innbyggere. Hongkong er blitt regnet som verdens travleste havneby.

Navnet Hongkong kommer fra den kantonesiske navneversjonen Heunggong. Det offisielle navn er Folkerepublikken Kinas spesielle administrative region Hongkong.

Under den andre opiumskrigen fikk britene kontroll over hele Kowloon. Den 9. juni 1898 fikk britene en leieavtale for de nye territoriene – områdene mellom Kowloon og Shenzhenelven, for 99 år. Avtalen omfattet i tillegg 235 større og mindre øyer. Med disse områdene ble det mulig å gjøre kolonien i høyere grad selvhjulpen med vannforsyning og matproduksjon, og den ble lettere å forsvare militært.

Den 1. juli 1997 overtok Folkerepublikken suvereniteten, men avtalen fra 1984 innebar at Hongkong fikk rett til å beholde sin kapitalistiske økonomi og sitt styresett i minst 50 år. Til tross for dette har regjeringen i Beijing forsøkt å vedta lover som reduserer Hongkongs selvstyre, noe som har ført til massive protester og demonstrasjoner. Wikipedia
Wikipedia_1-7.1933
86 år siden
Wikipedia
1933: Norsk rikskringkasting, best kjent som bare NRK, etableres
Norsk rikskringkasting AS, i dagligtale og markedsføring mest kjent som NRK, er et norsk statseid kringkastingsselskap som kringkaster innen radio, fjernsyn og nye medier.

NRK bygger på prinsippene til en allmennkringkaster etter samme modell som BBC og er medlem av Den europeiske kringkastingsunion.

NRK ble etablert 1. juli 1933, og er Norges største mediebedrift med rundt 3700 faste årsverk og vikarer. I 2017 hadde selskapet en samlet inntekt på 5,9 milliarder kroner, hvorav det aller meste kom fra kringkastingsavgiften.

NRK drifter fire tv-kanaler og tretten riksdekkende radiokanaler over DAB-nettet. I tillegg har kringkasteren nettstedet nrk.no med tilhørende tjenester som NRK TV, Yr.no, NRK Trafikk og UT.no.

Frem til begynnelsen av 1980-årene hadde NRK monopol på kringkasting i Norge, men kringkasteren har fremdeles en sterk stilling i Norge etter fremveksten av kommersielle radio- og tv-kanaler. I 2016 var P1 og NRK1 fremdeles landets største radio- og tv-kanal, med en markedsandel på henholdsvis 45 og 31 prosent. Ifølge NRKs egne undersøkelser benyttet 85 prosent av befolkningen over 12 år seg av NRKs tilbud daglig i 2017. Samme år hadde NRKs tv-kanaler en samlet markedsandel på 40 prosent. Wikipedia
Fødsler
36 år
Diana, prinsessen av Wales (Prinsesse)
1961 - 1997

Diana, prinsessen av Wales (Storbritannia)

Prinsesse, miljøverner, filantrop, humanitær hjelpearbeider, prominense

Fullt navn / Fødenavn:
Diana Frances Spencer

Født:
1. juli 1961 (58 år siden)

Døde:
31. august 1997 (36 år) (22 år siden)

Diana, Princess of Wales var den første hustru til prins Charles. Deres to sønner, prinsene William og Harry, er nummer to og fem i arverekkefølgen til den britiske tronen og 15 andre samvelderiker. Både før og etter sin død har hun blitt populært kalt for «prinsesse Diana».
Diana ble kjent for sin stil, karisma, humor og sitt intense arbeid med veldedighetsorganisasjoner, selv om hennes filantropiske forsøk ble overskygget av det kompliserte ekteskapet med prins Charles.
Fra forlovelsen med prins Charles i 1981 til hennes død etter en bilulykke i 1997, var Diana én av de mest kjente kvinnene i verden – en mye omtalt kjendis i sin generasjon. Og mens hun levde ble hun ofte beskrevet som verdens mest fotograferte kvinne. For sine beundrere var Diana en rollemodell – etter hennes død var det til og med ønsker om at hun skulle nomineres for helgenverdighet – mens hennes kritikere anklager henne for å ha lidd av en sinnslidelse. Diana innrømmet selv at hun slet med depresjon og spiseforstyrrelsen bulimi, som plaget henne i store deler av hennes voksne liv. Wikipedia

53 år
Lisa Blount (Skuespiller)
1957 - 2010

Lisa Blount (USA)

Skuespiller, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Lisa Suzanne Blount

Født:
1. juli 1957 (62 år siden)

Døde:
25. oktober 2010 (53 år) (8 år siden)

Lisa S. Blount var en amerikansk film- og fjernsynsskuespiller og Oscar-vinnende filmprodusent.

Blount ble født i Fayetteville i Arkansas og vokste opp i Jacksonville. Hun fikk sin debut i underholdningsbransjen i Sams's Song (1969). Etter å ha blitt uteksaminert fra Jacksonville High School i 1975, fikk hun en rekke små roller i fjernsynsserier. Mest kjent er hun for rollen som Lynette Pomeroy, den kyniske, usikre bestevenninnen til Paula Pokrifki, spilt av Debra Winger, i En offiser og en gentleman. Wikipedia

74 år
Karen Black (Skuespiller)
1939 - 2013

Karen Black (USA)

Skuespiller, dramatiker, vokalist

Født:
1. juli 1939 (80 år siden)

Døde:
8. august 2013 (74 år) (6 år siden)

Karen Black var en amerikansk film- og teaterskuespiller.
Black studerte ved Northwestern University i Evanston, Illinois i to år før hun flyttet til New York hvor hun deltok i en rekke såkalte Off Broadway-produksjoner.
Blacks første oppsetning på Broadway kom i 1965, og hun fikk gode anmeldelser. Hennes filmdebut fant sted i 1960, men hennes første filmrolle av betydning var i You're a Big Boy Now, regissert av Francis Ford Coppola fra 1966.
Black fikk sitt filmgjennombrudd i filmen Easy Rider fra 1969. Etter dette ble hun nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle i 1970 for sin innsats i Five Easy Pieces og medvirket i Alfred Hitchcocks siste film, Arven. Totalt var hun med i mer enn 100 filmer, og en av de som har fått mest oppmerksomhet de siste årene har vært House of 1000 Corpses.
Black fikk Golden Globe for sin innsats i Five Easy Pieces og Den store Gatsby.
Hun døde 8. august 2013 av kreft. Wikipedia

68 år
Ahmad Hasan al-Bakr (Politiker)
1914 - 1982

Ahmad Hasan al-Bakr (Irak)

Politiker, militær

Født:
1. juli 1914 (105 år siden)

Døde:
4. oktober 1982 (68 år) (37 år siden)

Ahmad Hasan al-Bakr, eller Ahmed Hassan Bakr, var Iraks president, statsminister og øverstkommanderende for de væpnede styrkene mellom 1968 og 1979. Wikipedia

85 år
Arnt Peter Island (Politiker)
1821 - 1906

Arnt Peter Island (Norge)

Politiker, offiser

Født:
1. juli 1821 (198 år siden)

Døde:
5. oktober 1906 (85 år) (113 år siden)

Arnt Peter Island var en norsk gårdbruker, offiser og politiker. Han var ordfører på Frosta i periodene 1866–1869 og 1874–1885.
Han var sønn av Jon Arntsen Island og Klara Jensdatter Rygg, og bror av Ole Island. Tok eksamen ved artilleribrigadens underoffiserskole i 1849, og var sersjant frem til 1864. Overtok gården etter sin far i 1860.
Island var en engasjert mann og hadde mange kommunale tillitsverv; han var overformynder, åstedskommissær, revisor i sparebanken, medlem av den forberedende matrikkelkommisjonen av 1865, sekretær i amtstingets budsjett- og bestemmelseskomité, amtstingets oppmann i 1860, med mer. Wikipedia

20 år
Ludvig II av Ungarn (Ungarn)
1506 - 1526

Ludvig II av Ungarn (Ungarn)

Ungarn

Født:
1. juli 1506 (513 år siden)

Døde:
29. august 1526 (20 år) (Slaget ved mohács) (493 år siden)

Ludvig II av Ungarn (ungarsk: Lajos, tsjekkisk: Ludvík Jagellonský; født 1. juli 1506, død 29. august 1526) var konge i Ungarn, Kroatia og Böhmen fra 1516 til sin død i slaget ved Mohács i 1526 i kamp mot osmanene.
Ludvig var sønn av Vladislav II, konge av Böhmen og Ungarn. Etter farens død ble Ludvig adoptert av den mektige tyske keiseren Maximilian I.
I 1522 giftet Ludvig seg med Habsburg-prinsessen Maria. Samtidig giftet Ludvigs søster Anne seg med broren til den senere keiser Karl V, noe som førte til at den ungarske krone gikk til Habsburgerne.
Etter Ludvigs død i det katastrofale slaget ved Mohács ble storparten av Ungarn erobret av osmanene. Böhmen og deler av Ungarn tilfalt Ferdinand I av Det tysk-romerske rike, noe som gjorde slutt på Huset Jagellos hegemoni i Sentral-Europa. Wikipedia

Dødsfall
66 år
John Hay (Forfatter)
1838 - 1905

John Hay (USA)

Forfatter, journalist, diplomat, statsmann og politiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Milton Hay

Født:
8. oktober 1838 (181 år siden)

Døde:
1. juli 1905 (66 år) (114 år siden)

John Milton Hay var en amerikansk forfatter, journalist, diplomat, statsmann og republikansk politiker.
Han ble født i Indiana og vokste opp i Warsaw i Illinois. Han studerte ved Brown University og 22 år gammel ble han privatsekretær for Abraham Lincoln. Han delte rom med en annen sekretær, John George Nicolay, i Det hvite hus' andre etasje. Han var til stede da president Lincoln døde etter å ha blitt skutt i Washington, D.C. Hay og Nicolay skrev sammen en tibinds biografi om Abraham Lincolns liv, Abraham Lincoln: a History.
Han var USAs ambassadør til Storbritannia 1897–1898 og deretter USAs utenriksminister frem til sin død i 1905. Wikipedia

<<
1. Juli
>>