Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

1. Juli

Om dagen

1. Juli er dag 183 i 2024, og er i uke 27. Det er 183 dager igjen av året.
Canadas nasjonaldag (Løsrevet fra Storbritannia i 1867)

Valutakurser Oppdatert 1. Juli kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

11 år siden

2013: Musiker Rolf Graf dør etter en lengre kamp mot kreft i hjernen, 53 år gammel

Rolf Graf var en norsk vokalist, bassist, komponist, låtskriver, studiomusiker og produsent fra Oslo. Han er mest kjent som bassist i bandet Lava, men gjorde seg også bemerket som produsent, musiker og låtskriver for andre artister som Randy Crawford, Mezzoforte, Sissel Kyrkjebø. Han laget også tre plater på egen hånd, og var redaktør for tidsskriftet Musikkpraksis.

Rolf Graf kom fra en musikerfamilie der broren Haakon var en stor inspirasjonskilde som keyboardist med Ruphus, Hawk on Flight, Terje Rypdal og Jan Garbarek. Rolf Graf startet i 1967 med å spille trompet og debuterte som solist i Manglerud kirke 1. juledag 1972.

I 1974 skiftet han til bass og startet rockeband året etter med Marius Müller. I 1979 fikk han jobb som funkbassist på sin første profesjonelle studiojobb. Graf var blant de første funkbassistene i Norge som behersket slap- og snap-teknikken. ALEX, Alexandra Naumik, som var en foregangsartist for funk i Norge, hyret ham inn på sitt album Daddy’s Child på grunn av at hennes daværede bassist og produsent Svein Gundersen ikke bersket denne nye stilen.

Dette året fikk han også en forespørsel fra Svein Dag Hauge om å bli medlem av Lava. Marius Müller hadde da akkurat truffet Hauge, og anbefalte Graf. Lavas andre plate, Cruisin, solgte til sølv og klatret på hitlistene. Grafs første komposisjon, «Take Your Time» (tekst av Ivar Dyrhaug), klatret til topps på Europatoppen. Syv album ble innspilt med Lava, samt en rekke studiojobber, også som komponist og produsent på en rekke innspillinger.

I 1985 spilte Graf inn sin første soloplate, The Boy Next Door, som ble utgitt i 13 europeiske land, samme år som han også deltok i Melodi Grand Prix. Dette førte til opptredener i britiske og danske TV-programmer. Fra midten av 1980-tallet og utover på 1990-tallet jobbet Graf i ulike sammensetninger, blant annet sammen med Olav Stedje og Egil Eldøen i bandet Stedje/Graf/Eldøen. Dette var forøvrig det første bandet som spilte under åpningen av Rockefeller Music Hall i 1986. Ellers medvirket Graf som studiomusiker med artister som Sissel Kyrkjebø, Randy Crawford og Elisabeth Andreassen.

I en periode på 1990-tallet jobbet Graf i Los Angeles og New York som låtskriver og produsent, og produserte blant annet deler av et amerikansk band som het The Ancestors der han overtok produsentjobben etter Eddie Kramer, samt samarbeidet med musikeren og skuespilleren Rick Springfield med låtskriving. Graf produserte også den norske artisten Torhild Nigars debutalbum Stille vann i New York-studioet Manhattan Center Studios.

I 2003 gjorde Lava comeback med albumet Polarity som ble utgitt på Tylden & Co. Dette førte til stor aktivitet på konsertfronten, og opptredener på NRK TV sammen med blant andre Hanne Boel. I 2005 utga bandet oppfølgeren Alibi, og i 2009 kom Lavas foreløpig siste album, Symphonic Journey, et samarbeid med Kringkastingsorkestret. Wikipedia
15 år siden

2009: Karl Malden, best kjent fra TV-serien «The Streets of San Francisco» fra 1970, dør 97 år gammel

Mladen George Sekulovich, bedre kjent som Karl Malden, var en amerikansk skuespiller.

Malden vant Oscar for beste mannlige birolle for rollen som Harold «Mitch» Mitchell i filmen En sporvogn til Begjær (1951). Han er også kjent for rollen som Mike Stone i kriminalserien The Streets of San Francisco fra 1970-tallet, hvor han spilte mot Michael Douglas.

Malden har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia
18 år siden

2006: NAV opprettes. Den største endringene i det norske velferdsapparatet noensinne

NAV (Arbeids- og velferdsforvaltningen, opprinnelig Ny arbeids- og velferdsforvaltning) består av den statlige Arbeids- og velferdsetaten (herunder Arbeids- og velferdsdirektoratet) og de delene av kommunenes sosialtjenester som inngår i de felles lokale kontorene. Lederen for NAV har tittelen arbeids- og velferdsdirektør.

Muligheten for en felles etat for arbeid, trygd og sosialtjenester ble først bedt utredet av Stortinget i desember 2001. Stortinget mente dette kunne løse problemet med at personer ble kasteballer mellom arbeidsmarkedsetaten (Aetat), trygdeetaten og den kommunale sosialtjenesten. Bondevik II svarte med å foreslå to etater. Også Rattsø-utvalget som la fram NOU 2004:13 i juni 2004, foreslo to etater for å begrense utfordringene med omstilling og ledelsesutfordringer når det gjaldt å samle et stort antall ulike oppgaver innen én etat.

I mars 2005 hadde imidlertid vinden snudd, og da Bondevik II la frem st. prp. 46 «Ny arbeids- og velferdsforvaltning», ble det foreslått én etat. Forslaget fikk bred tilslutning i Stortinget, og 1. juli 2006 ble NAV offisielt etablert. Det første NAV-kontoret åpnet i Trøgstad i Østfold i oktober samme år. Det siste av 457 kontorer åpnet i Kristiansand i april 2011, noe som markerte en avslutning på organiseringen av NAV-reformen.

Hensikten med NAV-reformen er å bryte med etablert norsk trygde- og stønadspolitikk, og legge kraft bak arbeidslinja: "Dagens organisering er i for stor grad preget av en historisk bakgrunn med en annen avveining mellom politiske mål og hensyn", står det i innstillingen om NAV-reformen fra Rattsøutvalget (NOU 2004:13).

Innstillingen la ifølge Ebba Wergeland også vekt på «stordriftsfordeler når det gjaldt informasjonsutveksling og kontroll. Når vi leser i avisene at NAV vil lese legejournalene for å hindre trygdemisbruk, er det i tråd med planene for den nye etaten. Kontroll av misbruk var viktigere enn personvernhensyn. Før kontrollerte trygdeetaten ikke bare misbruk, men også om noen fikk mindre enn de hadde krav på. Underforbruket var gjerne mye større enn overforbruket. Det hører vi ingenting om nå».

I kjølvannet av arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystads avgang 10.04.2015, uttalte Prof. Terje P. Hagen - som ledet et evalueringsutvalg av NAV i 2010 - til NRK at: "Det var et feilgrep å etablere NAV". Likevel mener Hagen "... at det er for sent å reversere det nå." Wikipedia
20 år siden

2004: Marlon Brando dør av respirasjonssvikt forårsaket av idiopatisk pulmonal fibrose og hjertesvikt, 80 år gammel

Marlon Brando jr. var en amerikansk skuespiller. Han spilte i filmer som En sporvogn til «Begjær» (1951), «Vill ungdom» (1953),«Storbyhavnen» (1954), «Gudfaren» (1972) og «Apokalypse nå!» (1979).

I 1998 ble Brando kåret til et av de 100 viktigste menneskene i det 20. århundre av Time. Året etter ble han kåret til tidenes fjerde største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia
27 år siden

1997: Storbritannia gir Hongkong tilbake til Folkerepublikken Kina

Hongkong er en spesiell administrativ region i den sydlige delen av Fastlands-Kina, omgitt av provinsen Guangdong. Hongkong består av en større halvøy som kalles de nye territoriene samt en rekke øyer hvor den viktigste er Hongkongøya. I 2004 var folketallet 6.855.125 innbyggere. Hongkong er blitt regnet som verdens travleste havneby.

Navnet Hongkong kommer fra den kantonesiske navneversjonen Heunggong. Det offisielle navn er Folkerepublikken Kinas spesielle administrative region Hongkong.

Under den andre opiumskrigen fikk britene kontroll over hele Kowloon. Den 9. juni 1898 fikk britene en leieavtale for de nye territoriene – områdene mellom Kowloon og Shenzhenelven, for 99 år. Avtalen omfattet i tillegg 235 større og mindre øyer. Med disse områdene ble det mulig å gjøre kolonien i høyere grad selvhjulpen med vannforsyning og matproduksjon, og den ble lettere å forsvare militært.

Den 1. juli 1997 overtok Folkerepublikken suvereniteten, men avtalen fra 1984 innebar at Hongkong fikk rett til å beholde sin kapitalistiske økonomi og sitt styresett i minst 50 år. Til tross for dette har regjeringen i Beijing forsøkt å vedta lover som reduserer Hongkongs selvstyre, noe som har ført til massive protester og demonstrasjoner. Wikipedia
91 år siden

1933: Norsk rikskringkasting, best kjent som bare NRK, etableres

Norsk rikskringkasting AS, i dagligtale og markedsføring mest kjent som NRK, er et norsk statseid kringkastingsselskap som kringkaster innen radio, fjernsyn og nye medier.

NRK bygger på prinsippene til en allmennkringkaster etter samme modell som BBC og er medlem av Den europeiske kringkastingsunion.

NRK ble etablert 1. juli 1933, og er Norges største mediebedrift med rundt 3700 faste årsverk og vikarer. I 2017 hadde selskapet en samlet inntekt på 5,9 milliarder kroner, hvorav det aller meste kom fra kringkastingsavgiften.

NRK drifter fire tv-kanaler og tretten riksdekkende radiokanaler over DAB-nettet. I tillegg har kringkasteren nettstedet nrk.no med tilhørende tjenester som NRK TV, Yr.no, NRK Trafikk og UT.no.

Frem til begynnelsen av 1980-årene hadde NRK monopol på kringkasting i Norge, men kringkasteren har fremdeles en sterk stilling i Norge etter fremveksten av kommersielle radio- og tv-kanaler. I 2016 var P1 og NRK1 fremdeles landets største radio- og tv-kanal, med en markedsandel på henholdsvis 45 og 31 prosent. Ifølge NRKs egne undersøkelser benyttet 85 prosent av befolkningen over 12 år seg av NRKs tilbud daglig i 2017. Samme år hadde NRKs tv-kanaler en samlet markedsandel på 40 prosent. Wikipedia

Fødsler

40 år
Jaysuma Saidy Ndure (Sprinter)
1984

Jaysuma Saidy Ndure (Norge)

Sprinter, friidrettsutøver

Født:
1. juli 1984 (40 år)

Jaysuma «Jays» Saidy Ndure er en gambisk-norsk friidrettsutøver. Han har vært norsk statsborger siden 2006, og er siden norsk og nordisk rekordholder på både 100 meter og 200 meter. Han er medlem av IL i BUL. Han ble den første nordmannen som løp 100 meter på under 10 sekunder, i et stevne i Lausanne 30. juni 2011. Wikipedia

41 år
Kalpana Chawla (Astronaut)
1961 - 2003

Kalpana Chawla (India)

Astronaut, romfarer, forsker

Født:
1. juli 1961 (63 år siden)

Døde:
1. februar 2003 (41 år) (Columbia ulykken) (21 år siden)

Kalpana Chawla var en amerikansk-indisk forsker og romfarer for NASA. Hennes andre og siste romferd var STS-107 i romfergen Columbia, hvor Chawla og de seks andre ombord omkom som følge av at romfergen brøt opp da den skulle tilbake inn i Jordens atmosfære. Wikipedia

36 år
Diana, prinsessen av Wales (Prinsesse)
1961 - 1997

Diana, prinsessen av Wales (Storbritannia)

Prinsesse, miljøverner, filantrop, humanitær hjelpearbeider, prominense

Fullt navn / Fødenavn:
Diana Frances Spencer

Født:
1. juli 1961 (63 år siden)

Døde:
31. august 1997 (36 år) (26 år siden)

Diana, Princess of Wales var den første hustru til prins Charles. Deres to sønner, prinsene William og Harry, er nummer to og fem i arverekkefølgen til den britiske tronen og 15 andre samvelderiker. Både før og etter sin død har hun blitt populært kalt for «prinsesse Diana».

Diana ble kjent for sin stil, karisma, humor og sitt intense arbeid med veldedighetsorganisasjoner, selv om hennes filantropiske forsøk ble overskygget av det kompliserte ekteskapet med prins Charles.

Fra forlovelsen med prins Charles i 1981 til hennes død etter en bilulykke i 1997, var Diana én av de mest kjente kvinnene i verden – en mye omtalt kjendis i sin generasjon. Og mens hun levde ble hun ofte beskrevet som verdens mest fotograferte kvinne. For sine beundrere var Diana en rollemodell – etter hennes død var det til og med ønsker om at hun skulle nomineres for helgenverdighet – mens hennes kritikere anklager henne for å ha lidd av en sinnslidelse. Diana innrømmet selv at hun slet med depresjon og spiseforstyrrelsen bulimi, som plaget henne i store deler av hennes voksne liv. Wikipedia

53 år
Lisa Blount (Skuespiller)
1957 - 2010

Lisa Blount (USA)

Skuespiller, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Lisa Suzanne Blount

Født:
1. juli 1957 (67 år siden)

Døde:
25. oktober 2010 (53 år) (13 år siden)

Lisa S. Blount var en amerikansk film- og fjernsynsskuespiller og Oscar-vinnende filmprodusent.

Blount ble født i Fayetteville i Arkansas og vokste opp i Jacksonville. Hun fikk sin debut i underholdningsbransjen i Sams's Song (1969). Etter å ha blitt uteksaminert fra Jacksonville High School i 1975, fikk hun en rekke små roller i fjernsynsserier. Mest kjent er hun for rollen som Lynette Pomeroy, den kyniske, usikre bestevenninnen til Paula Pokrifki, spilt av Debra Winger, i En offiser og en gentleman. Wikipedia

80 år
Tori Stødle (Professor)
1942 - 2022

Tori Stødle (Norge)

Professor, pianist

Født:
1. juli 1942 (82 år siden)

Døde:
12. august 2022 (80 år) (1 år siden)

Tori Stødle var en norsk pianist og professor ved Musikkonservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Stødle var utdannet klaverpedagog. Hun var elev av Mary Barratt Due og Robert Riefling og studerte ved Juilliard School i New York i USA og ved Staatliche Hochschule für Musik i Stuttgart. I 1987 ble hun førsteamanuensis ved Nordnorsk Musikkonservatorium, der hun senere ble professor. Stødle debuterte som konsertpianist i 1970, holdt konserter i inn- og utland, og spilte inn flere plater.

Kongen utnevnte i 2011 Stødle til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes innsats for norsk kulturliv.» Wikipedia

78 år
Izzat Ibrahim ad-Douri (Politiker)
1942 - 2020

Izzat Ibrahim ad-Douri (Irak)

Politiker, militær

Født:
1. juli 1942 (82 år siden)

Døde:
26. oktober 2020 (78 år) (3 år siden)

Izzat Ibrahim ad-Douri (alternativt Izzat Ibrahim al-Douri og Izzat Ibrahim al-Duri; arabisk: عزة ابراهيم الدوري), født 1. juli 1942 i Al-Daur i Saladin i Irak, død 26. oktober 2020) var Iraks visepresident under Saddam Hussein frem til USAs invasjon i 2003. Han var også viseordfører i Saddam Husseins revolusjonsråd. Senere ledet han Baathpartiet, som var blitt forbudt i landet.

Etter USAs invasjon i 2003 holdt ad-Douri seg i skjul og var den høyest rangerte baathpartisten som var etterlyst av de nye irakiske myndigheter og av USA. ad-Douri var mistenkt for angrep på USAs styrker. Ti millioner dollar i dusør ble lovet av USA til den som kunne bidra til at han ble fakket.

Den 12. november 2005 ble det rapportert at han var avgått ved døden, men det viste seg ikke å stemme. På et opptak oppfordret ad-Douri den 1. januar 2013 å styrte Iraks regjering, som da var ledet av Nouri al-Maliki.

Al-Douri ble oppgitt drept i felt den 17. april 2015 under irakiske militære styrker og sjiamilitsers angrep på Tikrit, i nærheten av Al-alaas-oljefeltene utenfor byen. Wikipedia

74 år
Karen Black (Skuespiller)
1939 - 2013

Karen Black (USA)

Skuespiller, dramatiker, vokalist

Født:
1. juli 1939 (85 år siden)

Døde:
8. august 2013 (74 år) (10 år siden)

Karen Black var en amerikansk film- og teaterskuespiller.

Black studerte ved Northwestern University i Evanston, Illinois i to år før hun flyttet til New York hvor hun deltok i en rekke såkalte Off Broadway-produksjoner.

Blacks første oppsetning på Broadway kom i 1965, og hun fikk gode anmeldelser. Hennes filmdebut fant sted i 1960, men hennes første filmrolle av betydning var i You're a Big Boy Now, regissert av Francis Ford Coppola fra 1966.

Black fikk sitt filmgjennombrudd i filmen Easy Rider fra 1969. Etter dette ble hun nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle i 1970 for sin innsats i Five Easy Pieces og medvirket i Alfred Hitchcocks siste film, Arven. Totalt var hun med i mer enn 100 filmer, og en av de som har fått mest oppmerksomhet de siste årene har vært House of 1000 Corpses.

Black fikk Golden Globe for sin innsats i Five Easy Pieces og Den store Gatsby.

Hun døde 8. august 2013 av kreft. Wikipedia

85 år
David Prowse (Skuespiller)
1935 - 2020

David Prowse (Storbritannia)

Skuespiller, vektløfter

Fullt navn / Fødenavn:
David Charles Prowse

Født:
1. juli 1935 (89 år siden)

Døde:
28. november 2020 (85 år) (Covid-19) (3 år siden)

David Prowse var en britisk kroppsbygger, vektløfter og skuespiller. Han er best kjent for rollen som den onde Darth Vader i den opprinnelige Star Wars-trilogien. Han spilte karakteren, mens James Earl Jones sørget for stemmen til Vader.

Prowse led mye av leddgikt i løpet av livet sitt. Dette førte blant annet til utskifting av både hofter og den ene ankelen. Prowses første symptomer på leddgikt dukket allerede opp i en alder av 13 år, men tilsynelatende forsvant de da han tok opp konkurransedyktig vektløfting. Imidlertid dukket symptomene opp igjen iløpet av 1990-årene da Prowse var i 50-og 60-årene.

I 2001 ble Prowse sin venstre arm totalt lammet og han ble diagnostisert med septisk artritt som var forårsaket av en infeksjon som kom på grunn av en allergi mot noen av de anti-inflammatoriske legemidlene som han var blitt foreskrevet av doktoren, og som nesten drepte ham.

Den betydelige mengden tung vektløfting som Prowse hadde holdt på med i løpet av hele sin skuespillerkarriere, og mengden av operasjoner og kirurgi han har gjennomgått sørget for en drastisk redusering av hans høyde. På det meste var han 198 cm høy. Ifølge Washinton Post var han 200 cm og veide 125 kg. Peter Mayhew som fremstilte Chewbacca i Star Wars var enda høyere, nærmere 220 cm.

Prowse døde med covid-19 på et sykehus i London den 28. november 2020, i en alder av 85 år. Wikipedia

73 år
Sydney Pollack (Skuespiller)
1934 - 2008

Sydney Pollack (USA)

Skuespiller, Filmprodusent, TV-regissør, filmregissør, flyger

Født:
1. juli 1934 (90 år siden)

Døde:
26. mai 2008 (73 år) (16 år siden)

Sydney Pollack var en amerikansk skuespiller, filmprodusent og regissør. Hans karriere begynte i 1960-årene gjennom å regissere episoder i TV-serier som The Fugitive og Alfred Hitchcock Presents. Han mottok en Oscar for beste regi for filmen Mitt Afrika (1985).

Pollack studerte under Sanford Meisner ved skolen Neighborhood Playhouse i New York før han begynte sin skuespillerkarriere. Han spilte i drøyt tredve Hollywoodfilmer. Pollack flyttet etterhvert bak kamera for å regissere og produsere. Han hadde regien på over tyve og var produsent for drøyt førti produksjoner. Pollack var Oscar-nominert for beste regi for filmene De skyter jo hester og Tootsie. Han regisserte også dramafilmen Våre beste år fra 1973 med Robert Redford og Barbra Streisand i hovedrollene. Wikipedia

104 år
Olivia de Havilland (Skuespiller)
1916 - 2020

Olivia de Havilland (USA)

Skuespiller, manusforfatter

Født:
1. juli 1916 (108 år siden)

Døde:
26. juli 2020 (104 år) (3 år siden)

Olivia Mary de Havilland var en amerikansk skuespiller. Hun vant to Oscar og var flere ganger nominert. Hun hadde fremtredende roller i flere filmer med Errol Flynn, blant annet Kaptein Blood (1935) og Robin Hoods eventyr (1938). Hun hadde også en sentral rolle i Tatt av vinden.

Hun var skuespilleren Joan Fontaines storesøster. I 1941 ble de begge to nominert til en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle – Joan vant. Wikipedia

68 år
Ahmad Hasan al-Bakr (Politiker)
1914 - 1982

Ahmad Hasan al-Bakr (Irak)

Politiker, militær

Født:
1. juli 1914 (110 år siden)

Døde:
4. oktober 1982 (68 år) (41 år siden)

Ahmad Hasan al-Bakr, eller Ahmed Hassan Bakr, var Iraks president, statsminister og øverstkommanderende for de væpnede styrkene mellom 1968 og 1979. Wikipedia

85 år
Arnt Peter Island (Politiker)
1821 - 1906

Arnt Peter Island (Norge)

Politiker, offiser

Født:
1. juli 1821 (203 år siden)

Døde:
5. oktober 1906 (85 år) (117 år siden)

Arnt Peter Island var en norsk gårdbruker, offiser og politiker. Han var ordfører på Frosta i periodene 1866–1869 og 1874–1885.

Han var sønn av Jon Arntsen Island og Klara Jensdatter Rygg, og bror av Ole Island. Tok eksamen ved artilleribrigadens underoffiserskole i 1849, og var sersjant frem til 1864. Overtok gården etter sin far i 1860.

Island var en engasjert mann og hadde mange kommunale tillitsverv; han var overformynder, åstedskommissær, revisor i sparebanken, medlem av den forberedende matrikkelkommisjonen av 1865, sekretær i amtstingets budsjett- og bestemmelseskomité, amtstingets oppmann i 1860, med mer. Wikipedia

84 år
Christian Sundt (Skipsreder)
1816 - 1901

Christian Sundt (Norge)

Skipsreder, filantrop, forretningsdrivende, bankansatt

Fullt navn / Fødenavn:
Christian Gerhard Ameln Sundt

Født:
1. juli 1816 (208 år siden)

Døde:
26. februar 1901 (84 år) (123 år siden)

Christian Gerhard Ameln Sundt (C. Sundt) var en norsk forretningsmann, skipsreder og filantrop. Arnljot Strømme Svendsen beskriver ham i Norsk biografisk leksikon som «Bergens fremste selvgjorte rikmann, mangfoldige samfunnsstøtte, utrettelige velgjører og ukronede overhode» i siste halvdel av 1800-tallet.

Sundt bygget opp en stor formue som handelsmann, og begynte etterhvert som privatbankier og investerte store deler av formuen i skipsfarten. Bl.a. var han en av eierne av Det Bergenske Dampskibsselskab og direktør i den første Amerikalinjen (1871). Han donerte store beløp til sosiale, kulturelle og vitenskapelige formål.

C. Sundts gate på Strandsiden i Bergen er oppkalt etter ham (1903). Han var kommandør av 1. klasse av St. Olavs Orden (1901), ridder av Dannebrogordenen og av Nordstjerneordenen. Departementet innstilte ham i 1901 til Borgerdådsmedaljen i gull, som første bergenser, men han døde før saken nådde statsråd.

Christian Sundt var tremenning til Eilert Sundt og morfar til Christian Smit. Wikipedia

53 år
Frederik II (Konge av Danmark-Norge)
1534 - 1588

Frederik II (Danmark)

Konge av Danmark-Norge, Kunstsamler

Født:
1. juli 1534 (490 år siden)

Døde:
4. april 1588 (53 år) (436 år siden)

Frederik II, sønn av kong Christian III og Dorothea av Sachsen-Lauenburg. Han ble født på Haderslevhus i Haderslev. Frederik var konge av Danmark-Norge i perioden 1559–88 og var av den oldenborgske slekt.

Etter farens seier i grevefeiden ble Frederik valgt som tronfølger med tittel prins av Danmark i 1536. Da faren døde i 1559 underskrev Frederik håndfestningen og besteg tronen som konge av Danmark-Norge. Fra sin tid som kronprins på Malmøhus, hadde han vært forelsket i adelsdamen Anne Hardenberg, men oppga omsider tanken om et forhold etter press fra familie og adel. I 1572 giftet han seg i stedet med sin 15-årige kusine Sophie, som var 23 år yngre. Hun døde i 1631. Wikipedia

20 år
Ludvig II av Ungarn (Ungarn)
1506 - 1526

Ludvig II av Ungarn (Ungarn)

Ungarn

Født:
1. juli 1506 (518 år siden)

Døde:
29. august 1526 (20 år) (Slaget ved mohács) (498 år siden)

Ludvig II av Ungarn (ungarsk: Lajos, tsjekkisk: Ludvík Jagellonský; født 1. juli 1506, død 29. august 1526) var konge i Ungarn, Kroatia og Böhmen fra 1516 til sin død i slaget ved Mohács i 1526 i kamp mot osmanene.

Ludvig var sønn av Vladislav II, konge av Böhmen og Ungarn. Etter farens død ble Ludvig adoptert av den mektige tyske keiseren Maximilian I.

I 1522 giftet Ludvig seg med Habsburg-prinsessen Maria. Samtidig giftet Ludvigs søster Anne seg med broren til den senere keiser Karl V, noe som førte til at den ungarske krone gikk til Habsburgerne.

Etter Ludvigs død i det katastrofale slaget ved Mohács ble storparten av Ungarn erobret av osmanene. Böhmen og deler av Ungarn tilfalt Ferdinand I av Det tysk-romerske rike, noe som gjorde slutt på Huset Jagellos hegemoni i Sentral-Europa. Wikipedia

Dødsfall

57 år
Beate Grimsrud (Forfatter)
1963 - 2020

Beate Grimsrud (Norge)

Forfatter, filmregissør, manusforfatter, fotballspiller, bokser

Født:
28. april 1963 (61 år siden)

Døde:
1. juli 2020 (57 år) (4 år siden)

Beate Grimsrud var en norsk forfatter, dramatiker og regissør, bosatt i Sverige. Hun bodde i Stockholm fra 1984 og skrev både på svensk og norsk.

Grimsrud debuterte litterært i 1990 med novellesamlingen Det fins grenser for hva jeg ikke forstår. Senere utga hun flere romaner. I tillegg regisserte Grimsrud også for film og radio, samt skrev dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilmer.

Hun mottok flere priser, og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2000 for Å smyge forbi en øks og i 2011 for En dåre fri. I 2000 ble hun nominert fra Sverige, i 2011 både fra Sverige og fra Norge.

Grimsrud medvirket i kunstverket «The Tunnel of Light» på Nydalen stasjon i Oslo ved å lese egne tekster.

Hennes dokumentarfilm Noen spørsmål om boksing fikk Amandaprisen (2000).

Våren 2020 utga hun det som skulle bli hennes siste roman. Anmelderne var begeistret for Jeg foreslår at vi våkner; Dagbladets Inger Bentzrud innledet sin anmeldelse med å kalle den en „språklig berg-og-dal-bane som får deg til å skrike av fryd og redsel“. Sindre Hovdenakk i VG skrev at romanen var „en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge“. Wikipedia

53 år
Rolf Graf (Musiker)
1960 - 2013

Rolf Graf (Norge)

Musiker, sanger, komponist, jazzmusiker

Født:
28. april 1960 (64 år siden)

Døde:
1. juli 2013 (53 år) (11 år siden)

Rolf Graf var en norsk vokalist, bassist, komponist, låtskriver, studiomusiker og produsent fra Oslo. Han er mest kjent som bassist i bandet Lava, men gjorde seg også bemerket som produsent, musiker og låtskriver for andre artister som Randy Crawford, Mezzoforte, Sissel Kyrkjebø. Han utga også tre plater på egen hånd, og var redaktør for tidsskriftet Musikkpraksis. Wikipedia

97 år
Karl Malden (Skuespiller)
1912 - 2009

Karl Malden (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Mladen George Sekulovich

Født:
22. mars 1912 (112 år siden)

Døde:
1. juli 2009 (97 år) (15 år siden)

Karl Malden var en amerikansk skuespiller.

Malden vant Oscar for beste mannlige birolle for rollen som Harold «Mitch» Mitchell i filmen En sporvogn til Begjær (1951). Han er også kjent for rollen som Mike Stone i kriminalserien The Streets of San Francisco fra 1970-tallet, hvor han spilte mot Michael Douglas.

Malden har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

80 år
Marlon Brando (Skuespiller)
1924 - 2004

Marlon Brando (USA)

Skuespiller, filmregissør

Fullt navn / Fødenavn:
Marlon Brando jr.

Født:
3. april 1924 (100 år siden)

Døde:
1. juli 2004 (80 år) (20 år siden)

Marlon Brando jr. var en amerikansk skuespiller. Han spilte i filmer som En sporvogn til Begjær (1951), Vill ungdom (1953), Storbyhavnen (1954), Gudfaren (1972) og Apokalypse nå! (1979).

I 1998 ble Brando kåret til et av de 100 viktigste menneskene i det 20. århundre av Time. Året etter ble han kåret til tidenes fjerde største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.

Brandos mor, som elsket teater, introduserte sin sønn tidlig for skuespill. Etter noen års militærtjeneste, gjorde han alvor av drømmen om å bli skuespiller. Brando hadde stor suksess på Broadway i rollen som Stanley Kowalski i dramaet En sporvogn til Begjær i slutten av 1940-årene. Han hadde sin filmdebut i dramafilmen Mennene (1950). Brando fikk sitt internasjonale gjennombrudd i filmversjonen av En sporvogn til Begjær (1951) og ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for rolletolkningen sin.

Brando spilte den meksikanske opprørslederen Emiliano Zapata i den biografiske filmen Viva Zapata! (1952) og den romerske generalen Marcus Antonius i den historiske dramafilmen Julius Cæsar (1953). Han vant BAFTA og ble nominert til Oscar for begge rolletolkningene. Brando spilte deretter Johnny Strabler, leder for motorsykkelgjengen The Black Rebels, i ungdomsdramaet Vill ungdom (1953). Brando ble belønnet med Oscar, Golden Globe og BAFTA for rollen som Terry Malloy i dramafilmen Storbyhavnen (1954). Han spilte deretter i filmer som det historiske dramaet Désirée (1954), filmmusikalen Typer og kjei (1955) og komedien Tehuset Augustmånen (1956).

Brandos karriere gikk nedover i 1960-årene. Han spilte rollen som Fletcher Christian i en nyinnspilling av det historiske dramaet Mytteriet på Bounty (1962). Brandos oppførsel under innspillingen førte til at han fikk et rykte for å være vanskelig å arbeide med. Filmen tjente inn under halvparten av produksjonskostnadene. De neste årene spilte Brando i filmer som eventyrfilmen Den stygge amerikaneren (1963), dramafilmen Reflekser i et gyllent øye (1967) og komedien Grevinnen fra Hong Kong (1967), Charlie Chaplins siste film.

Brando gjorde comeback med rollen som mafialederen Don Vito Corleone i Gudfaren (1972). For denne rolleprestasjonen vant han sin andre Oscar-statuett. Brando ønsket ikke å motta prisen og sendte i stedet indianerkvinnen Sacheen Littlefeather, som på hans oppfordring leste opp noen ord. Dette gjorde han som protest mot Hollywoods behandling av den amerikanske urbefolkning. Talen ble møtt med både buing og applaus fra publikum. Brando vant også en Golden Globe som han ikke ville motta, som protest mot USAs «imperialisme og rasisme».

Samme året som Gudfaren hadde premiere, hadde han suksess i det erotisk-psykologiske dramet Siste tango i Paris. Noen år senere hadde han suksess i krigsfilmen Apokalypse nå! (1979).

I sine senere år opptrådte Brando mer sporadisk på lerretet, og privat slet han hovedsakelig med tre ting – overvekt, utallige rettssaker og sorg over sin unge datters selvmord. I 1990 drepte hans sønn, Christian, sin søster Cheyennes kjæreste – noe søsteren aldri kom over, hun tok sitt liv fem år senere. Brando døde av respirasjonssvikt 1. juli 2004 i Los Angeles. Han ble kremert, og asken hans ble fordelt mellom familie og venner.

Brando har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. I 1998 ble han kåret til et av de 100 viktigste menneskene i det 20. århundre av Time. Året etter ble Brando kåret til tidenes fjerde største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. I 2005 ble han kåret til et av århundrets ti største ikoner av Variety. Wikipedia

66 år
John Hay (Forfatter)
1838 - 1905

John Hay (USA)

Forfatter, journalist, diplomat, statsmann, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
John Milton Hay

Født:
8. oktober 1838 (185 år siden)

Døde:
1. juli 1905 (66 år) (119 år siden)

John Milton Hay var en amerikansk forfatter, journalist, diplomat, statsmann og republikansk politiker.

Han ble født i Indiana og vokste opp i Warsaw i Illinois. Han studerte ved Brown University og 22 år gammel ble han privatsekretær for Abraham Lincoln. Han delte rom med en annen sekretær, John George Nicolay, i Det hvite hus' andre etasje. Han var til stede da president Lincoln døde etter å ha blitt skutt i Washington, D.C. Hay og Nicolay skrev sammen en tibinds biografi om Abraham Lincolns liv, Abraham Lincoln: a History.

Han var USAs ambassadør til Storbritannia 1897–1898 og deretter USAs utenriksminister frem til sin død i 1905. Wikipedia

<<
1. Juli
>>