Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
10% rabatt på alle navnelapper
5 Mnd.
10% rabatt på alle navnelapper
Beskrivelse:
Med denne rabattkoden får du 10% på alle navnelapper.

Navnelappene gode for merking av klær og utstyrtil både store og små.

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Rabattkode:
Åpne koden
Koden er kopiert :)
Gå til Smartlapper
5 Mnd.
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

28. Juli

Om dagen

28. Juli er dag 210 i 2024, og er i uke 30. Det er 156 dager igjen av året.
Verdensdag om hepatitt (Innført av WHO i 2010)
Perus uavhengighetsdag (Løsrevet fra Spania i 1821)

Historie

19 år siden

2004: Oppdageren av DNA-molekylets struktur Francis Crick, dør av tarmkreft, 88 år gammel

Francis Harry Compton Crick var en britisk fysiker og biolog. Han er berømt for å ha bidratt til oppdagelsen av DNA-molekylets struktur.

Han begynte å studere fysikk ved Universitetet i London hvor han ble B.Sc. i 1937. Etter andre verdenskrig begynte han å studere biologi.

I 1951 begynte han å arbeide sammen med James Watson ved Cavendish Laboratory ved University of Cambridge. Ved å bygge videre på røntgenfotografier gjort av Rosalind Franklin greide de å utarbeide en teori for hvordan DNA-molekylet var oppbygd i 1953, noe de fikk Nobelprisen i fysiologi eller medisin for i 1962.

I nyere tid har han vært en viktig drivkraft for nye oppdagelser innen molekylærbiologien. Dette inkluderer slikt som den genetiske koden og hvordan proteinsyntesen fungerer. Senere forlot han biologien til fordel for en annen interesse, bevissthet.

Han døde i San Diego av kreft. Wikipedia
47 år siden

1976: Et Jordskjelv i Tangshan i Kina, tar livet av mer enn 600.000 mennesker

Jordskjelvet i Tangshan fant sted den 28. juli 1976 i Tangshanbyprefekturet i Hebei-provinsen i Folkerepublikken Kina og er det jordskjelvet i moderne tid som har krevd flest menneskeliv.

Hovedskjelvet var ca. 7,8 – 8,2 på Richters skala, og rammet i de tidlige morgentimer, kl. 03.42.53,8 lokal tid, og pågikk i ca. ti sekunder. Et nesten like sterkt etterskjelv fulgte 16 timer etter, og det medførte ytterlige dødsofre. Telegrambyrået Xinhua anslo dødstallene til 242 000 døde, mens amerikanske geologiske institutter anslo dem til å ha vært opptil 650 000, med ytterligere over 800 000 skadede.

Et område på om lag 6,5 km x 8 km ble rasert i Tangshan. Mange av dem som overlevde det første skjelvet, ble innesperret under raserte bygninger. 85 prosent av bygningene i byen falt enten sammen eller ble skadet så sterkt at de ble ubeboelige. Skjelvet forårsaket skader også i storbyene Tianjin og Beijing, som ligger i det samme område som Tangshan. 5,3 millioner hus ble helt eller delvis ødelagt. Skjelvet kunne fornemmes av folk så langt unna som Xi'an.

Det var noen forvarsler særlig dagen forut for skjelvet. Grunnvannet sank og steg tre ganger, noe som kunne observeres blant annet i brønner. Tegnene ble tolket riktig i fylket Qinglong et stykke fra episenteret, noe som førte til at i det minste der var dødstallene lavere enn de kunne ha vært; lokalbefolkningen tok forholdsregler og evakuerte til tryggere steder.

Jordskjelvet fant sted under et år da en rekke politiske hendelser rystet Kina og det kinesiske kommunistparti. Nevnes kan statsminister Zhou Enlais død (januar), den såkalte Tiananmenhendelsen i Beijing (april), formann Mao Zedongs død (september), og arrestasjonen av den såkalte Firerbanden (oktober). Året ble på grunn av sin blanding av fysiske og politiske rystelser senere omtalt av mange som «forbannelsens år».

Et minnesmerke og et museum sentralt i Tangshan er de eneste som i dag (2008) som beskjeftiger seg med katastrofen i det offisielle Kina. Wikipedia
273 år siden

1750: Johann Sebastian Bach dør av et slag han fikk 8 dager tidligere, 65 år gammel

Johann Sebastian Bach var en tysk komponist, orgel- og cembalovirtuos fra barokken, og en av de mest kjente komponistene i europeisk musikkhistorie.

Bach representerer barokkmusikkens høydepunkt. Han beriket sin hjemlige tyske barokkstil med en gjennomarbeidet kontrapunktikk, en uovertruffen harmonisk og motivisk organisering, samt rytmer, former og satsteknikker inspirert av utenlandske forbilder, spesielt italienske og franske.

I sin egen levetid var ikke Bachs musikk spesielt godt kjent blant det menige musikkpublikum. Selv om en relativt liten krets musikkjennere visste å verdsette musikken hans, hadde verkene til Telemann og Händel en langt bredere appell. Bach var mest kjent som klaviaturvirtuos og orgelekspert, og var dessuten en etterspurt lærer. Flere av elevene, ikke minst hans egne sønner, ble viktige videreformidlere av Bachs verk.

På slutten av Bachs liv var barokkens komplekse og flerstemmige estetikk blitt gammeldags. Bachs fire komponerende sønner var i varierende grad representanter for den nye «rokokkomusikken» som kjennetegnes av et gjennomsiktig lydbilde, en dominerende melodistemme og korte, enkle melodifraser. Haydn og Mozart var tidlig i karrieren mest påvirket av sønnene, men etter å ha studert farens musikk, tok de i bruk mer kontrapunktiske elementer og en tettere sats, og på den måten kan vi si at J.S. Bachs tankegang vendte tilbake i de modne wienerklassisistiske verkene. Beethoven studerte Bach allerede i ung alder og mange betydelige romantiske komponister, som Robert Schumann, Frédéric Chopin og Johannes Brahms, bygde mye av sin musikalske forståelse på Bach. Wikipedia

Fødsler

46 år
Torbjørn Røe Isaksen (Politiker)
1978

Torbjørn Røe Isaksen (Norge)

Politiker, statsviter

Født:
28. juli 1978 (46 år)

Torbjørn Røe Isaksen er en norsk politiker (H), oppvokst i Porsgrunn. Han har vært næringsminister i Erna Solbergs regjering siden januar 2018, etter å ha vært kunnskapsminister fra 2013 til 2018. Han var stortingsrepresentant for Telemark fra 2009 til 2017. Wikipedia

51 år
Kjetil «Frost» Haraldstad (Musiker)
1973

Kjetil «Frost» Haraldstad (Norge)

Musiker, trommeslager

Fullt navn / Fødenavn:
Kjetil-Vidar Haraldstad

Født:
28. juli 1973 (51 år)

Kjetil-Vidar Haraldstad, bedre kjent under artistnavnet «Frost», er trommeslager i de norske black metal-bandene Satyricon og 1349. Tidligere har han vært medlem av Zyklon-B, Keep of Kalessin og Gorgoroth.

Han er kjent for sin ekstreme trommespilling, både på teknikk og hurtighet. Wikipedia

48 år
Abu Bakr al-Baghdadi (IS leder)
1971 - 2019

Abu Bakr al-Baghdadi (Irak)

IS leder

Fullt navn / Fødenavn:
Ibrahim ibn Awwad ibn Ibrahim ibn Ali ibn Muhammad al-Badri al-Samarrai

Født:
28. juli 1971 (53 år siden)

Døde:
27. oktober 2019 (48 år) (4 år siden)

Ibrahim ibn Awwad ibn Ibrahim ibn Ali ibn Muhammad al-Badri al-Samarrai var fra 2010-2019 leder av Den islamske staten Irak og Levanten (Daesh), en militant, islamistisk terrorgruppe i vestre Irak, Libya, nordøstre Nigeria og Syria. Wikipedia

58 år
Roger Strøm (Skøyteløper)
1966

Roger Strøm (Norge)

Skøyteløper

Født:
28. juli 1966 (58 år)

Roger Strøm er en norsk tidligere skøyteløper. Wikipedia

65 år
Richard Wright (Musiker)
1943 - 2008

Richard Wright (Storbritannia)

Musiker, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Richard William Wright

Født:
28. juli 1943 (81 år siden)

Døde:
15. september 2008 (65 år) (15 år siden)

Richard William «Rick» Wright var keyboardspiller i bandet Pink Floyd.

Wright var med på å starte bandet Sigma 6, som ble til Pink Floyd i 1965. Selv om han ikke var like markant som låtskriver som sine kolleger Syd Barrett, Nick Mason, Roger Waters og etterhvert David Gilmour, var Wright en vesentlig bidragsyter til Pink Floyds lange og episke komposisjoner som «A Saucerful of Secrets», «Echoes», og «Shine on You Crazy Diamond». Hans mest kommersielle og populære bidrag var «The Great Gig in the Sky» og «Us and Them» fra albumet Dark Side Of The Moon (1973). Wright ble også kreditert for vokal på låtene «Time» og «Echoes».

Med narkotika-problemer og et økende motstridende forhold til Roger Waters, fikk Waters presset ut Wright av Pink Floyd under innspillingen av The Wall (1979). Han fikk likevel lønn som studiomusiker under liveforestillingene av albumet i 1980, 1981 og ironisk nok var han den eneste som tjente på forestillingene. Dette på grunn av at The Wall-prosjektet var så omfattende og kostbart at det gikk i minus. Tapet ble dekket av de tre gjenværende bandmedlemmene. På neste album, The Final Cut, var ikke Wright med, og dette er det eneste albumet Wright ikke deltar på.

Wright jobbet seinere på albumet A Momentary Lapse of Reason (1987), hvor han spilte på tre låter, og gjør bakgrunnsvokal på to. Han ble offisielt ikke medlem av bandet igjen før den påfølgende turnéen var over. Flere sanger fra konsertene de spilte i USA denne høsten endte opp på utgivelsen Delicate Sound of Thunder (utgitt som CD, LP og VHS) fra (1987). Han skrev fem låter sammen med David Gilmour og hadde vokal på «Wearing the Inside Out» på det neste Pink Floyd-albumet The Division Bell (1994). Dette var første gang siden The Dark Side of the Moon Wright sang hovedvokal på en Pink Floyd-sang. Det samme året turnerte Pink Floyd i hele verden og spilte for til sammen over 5 millioner mennesker, blant annet 14 dager på rad i Earls Court i London. De fleste sangene spilt på denne turnéen endte opp på live-albumet P-U-L-S-E (1995). P-U-L-S-E ble gitt ut på DVD den 10. juli 2006. Det eneste Pink Floyd-albumet Richard Wright ikke var med på var The Final Cut (1983).

2. juli 2005 spilte Pink Floyd på Live 8-konserten i London. Dette var første gang på 24 år at Gilmour, Mason, Waters og Wright sto på samme scene. Våren og sommeren 2006 spilte Wright i bandet til David Gilmour i turnéen for å promotere hans nye plate, On an Island. Han så ut til å trives med å «komme ut», hadde en sentral rolle i bandet og sang selv på flere sanger.

10. mai 2007 sto Pink Floyd (kreditert som Rick Wright, David Gilmour og Nick Mason) igjen på scenen, denne gangen uten Waters. Anledningen var en konsert til hyllest for avdøde bandkollega Roger «Syd» Barrett i London. Pink Floyd spilte Barrett-låta «Arnold Layne», og fellesnummeret «Bike». Roger Waters opptrådte tidligere på konserten og hyllet sin gamle venn med egenkomposisjonen «Flickering Flame». Siste gang Wright opptrådte offentlig var 6. september 2007, sammen med turnébandet til David Gilmour. De fremførte «Island Jam» på Odeon Leicester Square i London.

Pink Floyd ga i 2014 ut albumet The Endless River, som hovedsakelig er basert på utdrag av 20 timer med musikk innspilt av Wright, Gilmour og Mason i 1993 og 1994 under arbeidet med albumet The Division Bell. Deler av disse innspillingene, samt opptak fra 1968 av Wright under øving i Royal Albert Hall ble i 2013 og 2014 bearbeidet og viderutviklet av Gilmour og Mason. Nick Mason har nevnt at albumet er en passende hyllest til Rick Wright.

Richard Wright ble diagnostisert med kreft, og døde kort tid etter i hjemmet sitt i Storbritannia den 15. september 2008. I tiden før han døde, jobbet Wright med et nytt soloalbum som skulle omfatte en rekke instrumentelle musikkomposisjoner.

Etter hans død siterte hans langvarige venn David Gilmour følgende: «In my view, all the greatest Pink Floyd moments are the ones where he is in full flow. No-one can replace Richard Wright – he was my musical partner and my friend.» Han la i tillegg til: «In the welter of arguments about who or what was Pink Floyd, Rick's enormous input was frequently forgotten. He was gentle, unassuming and private but his soulful voice and playing were vital, magical components of our most recognised Pink Floyd sound. Like Rick, I don't find it easy to express my feelings in words, but I loved him and will miss him enormously. I have never played with anyone quite like him.» Wikipedia

64 år
Jacqueline Kennedy Onassis (Presidentfrue)
1929 - 1994

Jacqueline Kennedy Onassis (USA)

Presidentfrue

Fullt navn / Fødenavn:
Jacqueline Lee Bouvier

Født:
28. juli 1929 (95 år siden)

Døde:
19. mai 1994 (64 år) (30 år siden)

Jacqueline Lee Bouvier «Jackie» Kennedy Onassis var kona til den 35. amerikanske presidenten John F. Kennedy, og var førstedame fra 1961 frem til drapet på hennes ektemann i 1963. Fem år senere giftet hun seg med den greske skipsrederen Aristoteles Onassis, som hun var gift med frem til hans død i 1975. Wikipedia

75 år
Haldis Havrøy (Politiker)
1925 - 2000

Haldis Havrøy ()

Politiker

Født:
28. juli 1925 (99 år siden)

Døde:
10. september 2000 (75 år) (23 år siden)

Haldis Havrøy var en norsk politiker (Ap). Hun ble innvalgt på Stortinget fra Oslo i 1973. Hun ble utnevnt til æresmedlem i Det norske Arbeiderparti i 1995. Wikipedia

85 år
Baruch Samuel Blumberg (Lege)
1925 - 2011

Baruch Samuel Blumberg (USA)

Lege, antropolog, virolog, universitetslærer, oppfinner, biokjemiker, genetiker

Født:
28. juli 1925 (99 år siden)

Døde:
5. april 2011 (85 år) (13 år siden)

Baruch Samuel Blumberg var en amerikansk lege og mottaker av Nobelprisen i fysiologi eller medisin for 1976 på grunn av sine «funn om nye mekanismer for opprinnelsen og spredning av smittsomme og farlige sykdommer.» Wikipedia

86 år
Jacques Piccard (Dyphavsforsker)
1922 - 2008

Jacques Piccard (Sveits)

Dyphavsforsker, oppfinner, ingeniør, oppdagelsesreisende

Født:
28. juli 1922 (102 år siden)

Døde:
1. november 2008 (86 år) (15 år siden)

Jacques Piccard var en sveitsisk oceanograf, dyphavsforsker, oppdagelsesreisende og ingeniør. Han er kjent for å ha utviklet undervannsfartøyer som ble benyttet for å utforske havstrømmene.

Han var en av de to personer som så langt (2010) har vært på havets dypeste punkt, 10 916 meter nede i Challengerdypet i Marianergropen. Sammen med den amerikanske løytnant Don Walsh, tok han seg dit den 23. januar 1960 i undervannsfartøyet USS «Trieste». Bragden ble i sin samtid dels ansett som ledd i det teknologiske kappløpet mellom supermaktene USA og Sovjetunionen.

Han var sønn av forskeren Auguste Piccard og far til psykiater Bertrand Piccard. Wikipedia

92 år
Gunnar Haarberg (Programleder)
1917 - 2009

Gunnar Haarberg (Norge)

Programleder, språkforsker, skribent, filolog

Født:
28. juli 1917 (107 år siden)

Døde:
1. oktober 2009 (92 år) (14 år siden)

Gunnar Haarberg var en norsk filolog, pedagog, radiomann og programleder for en rekke gameshows på TV.

Etter examen artium ved Trondheim katedralskole i 1937, underviste han ved lokale skoler i Trondheim og Oslo, men dro til London i 1946 for jobb ved BBCs norskavdeling. Han studerte til Cand.philol med engelsk som hovedfag i 1948 ved Universitetet i Oslo der han var hjelpelærer 1948-62.

Han var i årene 1949–1972 engelsklærer i NRK Radio en dag i uken, ved siden av sitt faste virke som lektor i engelsk ved Politiskolen i Oslo 1952-87. I tillegg hadde Haarberg mange bokutgivelser om faget.

Haarberg var programleder for TV-konkurransen På ære og samvittighet (1958), den første programlederen i TV-serien Kvitt eller dobbelt fra 1961 til 1963, Trekampen (1964), Terningen er kastet og Øyenvitne (1966).

Deltakermedaljen for sin innsats under den andre verdenskrig. Wikipedia

77 år
Beatrix Potter (Barnebokforfatter)
1866 - 1943

Beatrix Potter (Storbritannia)

Barnebokforfatter, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Helen Beatrix Potter

Født:
28. juli 1866 (158 år siden)

Døde:
22. desember 1943 (77 år) (80 år siden)

Helen Beatrix Potter var en britisk barnebokforfatter og -illustratør. Hennes mest kjente figur er Peter Rabbit, på norsk kalt Petter Kanin, en skikkelse som er blitt klassisk i engelsk barnelitteratur og fortsatt er en kommersiell suksess i gamle og nye titler og en rekke spin-off-produkter. Wikipedia

Dødsfall

95 år
Bent Fabricius-Bjerre (Komponist)
1924 - 2020

Bent Fabricius-Bjerre (Danmark)

Komponist, pianist, filmmusikkomponist, platebransjesjef

Født:
7. desember 1924 (99 år siden)

Døde:
28. juli 2020 (95 år) (3 år siden)

Bent Fabricius-Bjerre var en dansk komponist og musiker som av og til brukte kunstnernavnet Bent Fabric.

Bent Fabricius-Bjerre skrev filmmusikk til mange filmer og TV-serier, og vant en amerikansk Grammy i 1963 for Alley Cat.

Han har blant annet skrevet musikken til film og TV-serier som Olsen-banden (hvor han laget Dixieland-temaet, spilt av Papa Bues Viking Jazzband. Han har også omarrangert overturen til Elverhøj i Olsen-banden ser rødt. Musikken til Matador, Huset på Christianshavn og Flåklypa Grand Prix er også komponert av ham. Han har også laget tittelmelodien til Klovn - The Movie, hvor han har en mindre rolle som eier av luksusbordellet Castello Alleycat. Wikipedia

82 år
Stein Mehren (Forfatter)
1935 - 2017

Stein Mehren (Norge)

Forfatter, kunstmaler, lyriker

Født:
16. mai 1935 (89 år siden)

Døde:
28. juli 2017 (82 år) (6 år siden)

Stein Mehren var en norsk forfatter og billedkunstner. Wikipedia

84 år
Runa Førde (Illustratør)
1933 - 2017

Runa Førde (Norge)

Illustratør, kunstmaler, grafiker

Fullt navn / Fødenavn:
Runa Karin Førde

Født:
24. februar 1933 (91 år siden)

Døde:
28. juli 2017 (84 år) (6 år siden)

Runa Karin Førde var en norsk maler, grafiker og illustratør. Hun ble utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1949–1953) og Statens kunstakademi (1953–1957). Hun debuterte som illustratør allerede i 1945 med tegninger til Ragne Bredas Lisemor i krig og fred. Hun illustrerte flere bøker, særlig barne- og lesebøker, og vakte oppmerksomhet med sine skildringer av hverdagslivet i dagens Kina. Hun har ellers hatt utsmykningsoppdrag, blant annet for Gimsøy skole i Skien, og deltatt på en lang rekke utstillinger. Runa Førde er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet i Oslo.

Runa Førde bodde i Stokke kommune i Vestfold. Wikipedia

86 år
Rut Brandt (Førstedame)
1920 - 2006

Rut Brandt (Norge)

Førstedame, selvbiograf, skribent

Fullt navn / Fødenavn:
Rut Hansen

Født:
10. januar 1920 (104 år siden)

Døde:
28. juli 2006 (86 år) (17 år siden)

Rut Brandt var gift med Willy Brandt mellom 1948 og 1980, og gjorde som borgermesterfrue i Berlin og tysk utenriksministerfrue og kanslerfrue en stor innsats for å styrke forbindelsene mellom Norge og Tyskland. Hun er blant annet tildelt Den Kongelige Norske Fortjenstorden (kommandør, 2001). Wikipedia

88 år
Francis Crick (Fysiker)
1916 - 2004

Francis Crick (Storbritannia)

Fysiker, biolog, genetiker, hjerneforsker, biokjemiker, lege, molekylærbiolog, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Francis Harry Compton Crick

Født:
8. juni 1916 (108 år siden)

Døde:
28. juli 2004 (88 år) (19 år siden)

Francis Harry Compton Crick var en britisk fysiker og biolog. Han er berømt for å ha bidratt til oppdagelsen av DNA-molekylets struktur.

Han begynte å studere fysikk ved Universitetet i London hvor han ble B.Sc. i 1937. Etter andre verdenskrig begynte han å studere biologi.

I 1951 begynte han å arbeide sammen med James Watson ved Cavendish Laboratory ved University of Cambridge. Ved å bygge videre på røntgenfotografier gjort av Rosalind Franklin greide de å utarbeide en teori for hvordan DNA-molekylet var oppbygd i 1953, noe de fikk Nobelprisen i fysiologi eller medisin for i 1962.

I nyere tid har han vært en viktig drivkraft for nye oppdagelser innen molekylærbiologien. Dette inkluderer slikt som den genetiske koden og hvordan proteinsyntesen fungerer. Senere forlot han biologien til fordel for en annen interesse, bevissthet.

Han døde i San Diego av kreft. Wikipedia

76 år
Joseph Bonaparte (Politiker)
1768 - 1844

Joseph Bonaparte (Frankrike)

Politiker, diplomat, offiser, militær

Født:
7. januar 1768 (256 år siden)

Døde:
28. juli 1844 (76 år) (180 år siden)

Joseph Bonaparte var konge av Spania fra 1808 til 1813. Han var eldre bror til Napoléon Bonaparte, som gjorde ham til konge av Napoli (1806–1808) og senere konge av Spania. Wikipedia

65 år
Johann Sebastian Bach (Komponist)
1685 - 1750

Johann Sebastian Bach (Det tysk-romerske rike)

Komponist, fiolinist

Født:
31. mars 1685 (339 år siden)

Døde:
28. juli 1750 (65 år) (274 år siden)

Johann Sebastian Bach var en tysk komponist, orgel- og cembalovirtuos fra barokken, og en av de mest kjente komponistene i klassisk europeisk musikktradisjon.

Bach representerer barokkmusikkens høydepunkt. Han beriket sin hjemlige tyske barokkstil med en gjennomarbeidet kontrapunktikk, en uovertruffen harmonisk og motivisk organisering, samt rytmer, former og satsteknikker inspirert av utenlandske forbilder, spesielt italienske og franske.

I sin egen levetid var ikke Bachs musikk spesielt godt kjent blant det menige musikkpublikum. Selv om en relativt liten krets musikkjennere visste å verdsette musikken hans, hadde verkene til Georg Philipp Telemann og Georg Friedrich Händel en langt bredere appell. Bach var mest kjent som klaviaturvirtuos og orgelekspert, og var dessuten en etterspurt lærer. Flere av elevene, ikke minst hans egne sønner, ble viktige formidlere av Bachs verk.

På slutten av Bachs liv var barokkens komplekse og flerstemmige estetikk blitt gammeldags. Bachs fire komponerende sønner var i varierende grad representanter for den nye «rokokkomusikken» som kjennetegnes av et gjennomsiktig lydbilde, en dominerende melodistemme og korte, enkle melodifraser. Joseph Haydn og Wolfgang Amadeus Mozart var tidlig i karrieren mest påvirket av sønnene, men etter å ha studert farens musikk, tok de i bruk mer kontrapunktiske elementer og en tettere sats, og på den måten kan vi si at J.S. Bachs tankegang vendte tilbake i de modne wienerklassisistiske verkene. Ludwig van Beethoven studerte Bach allerede i ung alder og mange betydelige romantiske komponister, som Robert Schumann, Frédéric Chopin og Johannes Brahms, bygde mye av sin musikalske forståelse på Bach.

I årtiene etter Bachs død var musikken hans så godt som ukjent for det vanlige musikkpublikumet og ble knapt oppført offentlig før rundt 1830, da Felix Mendelssohn-Bartholdy og andre musikere fra den romantiske æra begynte å oppføre pasjonene og klaverkonsertene hans. Siden den gang har Bachs verk hatt en selvfølgelig plass i det klassiske musikkrepertoaret. Wikipedia

63 år
Antonio Vivaldi (Komponist)
1678 - 1741

Antonio Vivaldi (Italia)

Komponist

Fullt navn / Fødenavn:
Antonio Lucio Vivaldi

Født:
4. mars 1678 (346 år siden)

Døde:
28. juli 1741 (63 år) (283 år siden)

Antonio Lucio Vivaldi var en italiensk komponist, fiolinist og katolsk prest. Wikipedia

<<
28. Juli
>>