Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
12. Juli

Om dagen

12. Juli er dag 193 i 2019, og er i uke 28. Det er 172 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 12. Juli kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_12-7.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Gitarist i bandet Madrugada Robert Burås, blir funnet død i sin leilighet med gitaren i hendene, 31 år gammel
Robert Solli Burås var gitarist og låtskriver i det norske rockebandet Madrugada.

I 2003 grunnla han samtidig bandet My Midnight Creeps, som ga ut sin debutplate i 2005, hvor han var gitarist og låtskriver. Dets andre plate Histamin kom ut i mars 2007.

Den 12. juli 2007 ble Burås funnet død i sin egen leilighet av en venn. Politiet har ikke ønsket å opplyse om dødsårsaken, utover at det ikke er noe mistenkelig ved det. Presten ved bisettelsen, Hans Jørgen Svartvasmo, fortalte at Burås ble funnet med gitaren i hendene. Gitaren ble lagt på båren av hans nærmeste familie.

Burås ble etter sin død tildelt Alarmprisen 2007 og Spellemannprisen 2007 sammen med My Midnight Creeps i klassen rock.

Sommeren 2008 ble det satt opp en minnebenk for Burås i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo. Burås var en flittig bruker av parken. Wikipedia
Wikipedia_12-7.2000
19 år siden
Wikipedia
2000: Den internasjonale romstasjon (ISS), blir skutt opp
Den internasjonale romstasjonen er den norske betegnelsen på ISS, The International Space Station, som er en stor, permanent bemannet romstasjon i lav bane rundt Jorden.

Romstasjonen drives av 15 deltakerland (2014), blant dem Norge. Den omtales som historiens største internasjonale, teknologibaserte samarbeidsprosjekt. Den består av trykksatte seksjoner, plattformer og utstyr montert til lengdeaksen i fartsretningen, dessuten et tverrgående rammeverk med blant annet fire sett solcellevinger og varmevekslere.

Monteringen i rommet er stort sett ferdig, og foregikk i tidsrommet november 1998 til februar 2011 ved hjelp av amerikanske gjenbrukbare romferger og de russiske engangsbærerakettene Proton og Sojus. Wikipedia
Wikipedia_12-7.1845
174 år siden
Wikipedia
1845: Henrik Wergeland dør av lungebetennelse, noe som også kan ha vært lungekreft, 37 år gammel
Henrik Arnold Wergeland var en norsk dikter, kulturpersonlighet og landets første riksantikvar.

Hans diktning spenner fra kosmologisk poesi over barnedikt til undergangsdikt og diktverk med sosial tendens bl.a. i form av versroman, novellistiske skisser og enkeltdikt. Forfatterskapet inneholder et mangfold av salmer, fedrelandssanger, sjømannssanger og leilighetsdikt. Wergeland skrev også dramatikk, som sørgespill, syngespill og farser. På norsk grunn skapte han nye genrer som det visjonære skapelsesdikt, det utopiske drama, den polemiske kortprosateksten og det visjonære programskriftet.

Han var også historiker, og skrev blant annet Norges Konstitutions Historie, som utkom i årene 1841 til 1843.

Henrik Wergeland hadde teologisk embetseksamen og holdt gudstjenester i flere kirker. Dertil hadde han et uavsluttet medisinstudium bak seg og var opptatt av botanikk.

Wergeland var aktiv på flere samfunnsområder i Norge etter 1814, gjorde en innsats som polemiker, folkeopplyser og sosialarbeider og gav ut flere tidsskrifter og en opposisjonsavis. I tillegg arbeidet han for opprettelse av folkeboksamlinger og innføring av formannskapslovene. Han foreslo en grunnlovsendring som ville gi mosaiske jøder adgang til landet. Han gikk også inn for språklig fornorsking og selvstendighetsbevegelser andre steder i verden.

I Wergelands familie finner man også andre fremtredende skikkelser i norsk samfunnsliv på 1800-tallet: Faren Nicolai Wergeland var eidsvollsmann, mens søsteren Camilla Collett var forfatter og kvinnesaksforkjemper.

Wergeland skjøttet sitt verv som riksarkivar samtidig som han var litterært aktiv. Våren 1844 pådro han seg en alvorlig lungebetennelse som innebar at han ble sengeliggende.

Han fortsatte sine arbeider i høyt tempo fra senga. Han drev bl.a. folkeopplysning i filantropisk ånd i sitt blad For Arbeidsklassen (1839–1845). Hans siste større bidrag i dette er Fattigmands-Postil som kom i april 1845. I tillegg skrev han Mennesket (1845), Wergelands omarbeidelse av ungdommens omfangsrike lyrisk-dramatiske diktverk Skabelsen, Mennesket og Messias.

Fra 2. mai 1844 ble han sengeliggende etter legens forordning. «Jeg fik min knæk af de gamle Muure på Agershuus. Man fyrede for svært i ovnene her i de allersidste Dage i April, da vi havde stærkt Solskin, og jeg befalte, at man idetmindste skulde lade være at lægge i mit værelse. Jeg kommer varm på Kontoret, kaster Kjolen af og sætter mig til Pulten i bare Skjorteærmerne uden at tænke paa at der ikke var i Ovnen. Efter en Timestid betages jeg af en saadan Kuldegysen langs Ryggen, at jeg maatte gaae hjem.»

17. mai insisterte han på å stå opp igjen for å overvære festlighetene. Dette var 30-årsjubileet for Grunnloven, og Wergeland mente han var forpliktet til å være med å feire dagen. Det skulle gå et stort borgertog fra festningen ned til Krohgstøtten. Camilla Collett, som hadde tenkt seg opp for å se til ham, møtte ham ute: «Afmagret og bleg som Døden, men med Syttendemaisblikke, fór han nedover». Dagen etter tok lungebetennelsen seg opp igjen, og nå ble han ikke kvitt den. I senere tid er det lansert en teori om at han kan ha dødd av lungekreft. Wikipedia
Fødsler
85 år
Keith Andes (Skuespiller)
1920 - 2005

Keith Andes (USA)

Skuespiller, sanger

Fullt navn / Fødenavn:
John Charles Andes

Født:
12. juli 1920 (99 år siden)

Døde:
11. november 2005 (85 år) (14 år siden)

John Charles Andes, bedre kjent som Keith Andes, var en amerikansk skuespiller og sanger. Han spilte i Broadway-musikalene Sjokoladesoldaten, Kiss Me, Kate og Wildcat. Andes spilte også i filmer som Utladning (1952), Tilbake til evigheten (1956), Forbudt kjærlighet (1957) og Somme jenter er slike (1958). Wikipedia

85 år
Jon Bratt Otnes (Operasanger)
1919 - 2004

Jon Bratt Otnes (Norge)

Operasanger, diplomat

Fullt navn / Fødenavn:
John Jakob Otnes

Født:
12. juli 1919 (100 år siden)

Døde:
16. oktober 2004 (85 år) (15 år siden)

Jon Bratt Otnes, egentlig John Jakob Otnes, var en norsk operasanger, som senere arbeidet for FN og Handelsdepartementet med handelsrådgivning for utviklingsland og var honorær generalkonsul for Albania. Han ble kjent for å hevde at han var Norges rettmessige konge, selv om han var av husmannsslekt. Påstandene hans ble gjentatte ganger tilbakevist av genealoger. Wikipedia

71 år
Jacob Jonathan Aars (Filolog)
1837 - 1908

Jacob Jonathan Aars (Norge)

Filolog, språkmann

Født:
12. juli 1837 (182 år siden)

Døde:
22. september 1908 (71 år) (111 år siden)

Jacob Jonathan Aars var en norsk språk- og skolemann.
Han tok filologisk embetseksamen 1860 og opprettet 1863, sammen med Peter Voss, Aars og Voss' skole i Kristiania, som etter hvert ble en av landets største og mest ansette. Aars' fag var gresk, gammelnorsk og norsk. I 1864 utkom hans Udvalgte norske oldkvad. Hans virkskomhet som norsklærer ble av epokegjørende betydning, idet hans Retskrivningsregler til skolebrug, som utkom 1866, og senere ble trykt i mange utgaver, ble autorisert som norm for dansk-norskens skrivemåte i Norge. Vinteren 1886–1887 fungerte han som universitetslærer i gresk. Han var formann for Bymålslaget 1906-1908.
Aars' interesse for gresk åndsliv satte frukt i det populær-filosofiske verket Sokrates skildret gjennem oversættelser af Platon (1881). En del vitenskapelige filologiske undersøkelser offentliggjorde han i forskjellige tidsskrifter. Han var medlem av flere komiteer til utredning av pedagogiske spørsmål og reformer.
Jacob Jonathan Aars var far til Kristian Birch-Reichenwald Aars og Harald Aars. Wikipedia

Dødsfall
70 år
Harvey Pekar (Tegneserieforfatter)
1939 - 2010

Harvey Pekar (USA)

Tegneserieforfatter, selvbiograf, skribent, musikkritiker, journalist

Født:
8. oktober 1939 (80 år siden)

Døde:
12. juli 2010 (70 år) (9 år siden)

Harvey Pekar var en amerikansk tegneserieforfatter. Hans vennskap med Robert Crumb gav ham ideen til undergrunnsserien American Splendor der han forteller om sitt eget hverdagsliv. Serien utkom som flere hefter utgitt med ujevne mellomrom fra 1976 til 2008. Pekar var også en profilert jazz- og litteraturkritiker, og mottok priser for sine radiokåserier. Han var gift med forfatteren Jayce Brabner som han samarbeidet med på Our Cancer Year, en tegneseriebok om Harveys kamp mot prostatakreft, tegnet av Frank Stack. Wikipedia

31 år
Robert Burås (Musiker)
1975 - 2007

Robert Burås (Norge)

Musiker, gitarist

Født:
12. august 1975 (44 år siden)

Døde:
12. juli 2007 (31 år) (12 år siden)

Robert Solli Burås var gitarist og låtskriver i det norske rockebandet Madrugada.
I 2003 grunnla han samtidig bandet My Midnight Creeps sammen med Alexander Kloster-Jensen, som ga ut sin debutplate i 2005, hvor han var gitarist og låtskriver. Dets andre plate Histamin kom ut i mars 2007.
Den 12. juli 2007 ble Burås funnet død i sin egen leilighet av en venn. Politiet har ikke ønsket å opplyse om dødsårsaken, utover at det ikke er noe mistenkelig ved det. Presten ved bisettelsen, Hans Jørgen Svartvasmo, fortalte at Burås ble funnet med gitaren i hendene. Gitaren ble lagt på båren av hans nærmeste familie.
Burås ble etter sin død tildelt Alarmprisen 2007 og Spellemannprisen 2007 sammen med My Midnight Creeps i klassen rock.
Sommeren 2008 ble det satt opp en minnebenk for Burås i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo. Burås var en flittig bruker av parken. Wikipedia

<<
12. Juli
>>