Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
Dagen i dag 12. Juli
Navnedag i dag
Historiske hendelser
Wikipedia_12-7.2007
12 år siden
Wikipedia
2007: Gitarist i bandet Madrugada Robert Burås, blir funnet død i sin leilighet med gitaren i hendene, 31 år gammel
Robert Solli Burås var gitarist og låtskriver i det norske rockebandet Madrugada.

I 2003 grunnla han samtidig bandet My Midnight Creeps, som ga ut sin debutplate i 2005, hvor han var gitarist og låtskriver. Dets andre plate Histamin kom ut i mars 2007.

Den 12. juli 2007 ble Burås funnet død i sin egen leilighet av en venn. Politiet har ikke ønsket å opplyse om dødsårsaken, utover at det ikke er noe mistenkelig ved det. Presten ved bisettelsen, Hans Jørgen Svartvasmo, fortalte at Burås ble funnet med gitaren i hendene. Gitaren ble lagt på båren av hans nærmeste familie.

Burås ble etter sin død tildelt Alarmprisen 2007 og Spellemannprisen 2007 sammen med My Midnight Creeps i klassen rock.

Sommeren 2008 ble det satt opp en minnebenk for Burås i Birkelunden på Grünerløkka i Oslo. Burås var en flittig bruker av parken. Wikipedia
Wikipedia_12-7.2000
19 år siden
Wikipedia
2000: Den internasjonale romstasjon (ISS), blir skutt opp
Den internasjonale romstasjonen er den norske betegnelsen på ISS, The International Space Station, som er en stor, permanent bemannet romstasjon i lav bane rundt Jorden.

Romstasjonen drives av 15 deltakerland (2014), blant dem Norge. Den omtales som historiens største internasjonale, teknologibaserte samarbeidsprosjekt. Den består av trykksatte seksjoner, plattformer og utstyr montert til lengdeaksen i fartsretningen, dessuten et tverrgående rammeverk med blant annet fire sett solcellevinger og varmevekslere.

Monteringen i rommet er stort sett ferdig, og foregikk i tidsrommet november 1998 til februar 2011 ved hjelp av amerikanske gjenbrukbare romferger og de russiske engangsbærerakettene Proton og Sojus. Wikipedia
Wikipedia_12-7.1845
174 år siden
Wikipedia
1845: Henrik Wergeland dør av lungebetennelse, noe som også kan ha vært lungekreft, 37 år gammel
Henrik Arnold Wergeland var en norsk dikter, kulturpersonlighet og landets første riksantikvar.

Hans diktning spenner fra kosmologisk poesi over barnedikt til undergangsdikt og diktverk med sosial tendens bl.a. i form av versroman, novellistiske skisser og enkeltdikt. Forfatterskapet inneholder et mangfold av salmer, fedrelandssanger, sjømannssanger og leilighetsdikt. Wergeland skrev også dramatikk, som sørgespill, syngespill og farser. På norsk grunn skapte han nye genrer som det visjonære skapelsesdikt, det utopiske drama, den polemiske kortprosateksten og det visjonære programskriftet.

Han var også historiker, og skrev blant annet Norges Konstitutions Historie, som utkom i årene 1841 til 1843.

Henrik Wergeland hadde teologisk embetseksamen og holdt gudstjenester i flere kirker. Dertil hadde han et uavsluttet medisinstudium bak seg og var opptatt av botanikk.

Wergeland var aktiv på flere samfunnsområder i Norge etter 1814, gjorde en innsats som polemiker, folkeopplyser og sosialarbeider og gav ut flere tidsskrifter og en opposisjonsavis. I tillegg arbeidet han for opprettelse av folkeboksamlinger og innføring av formannskapslovene. Han foreslo en grunnlovsendring som ville gi mosaiske jøder adgang til landet. Han gikk også inn for språklig fornorsking og selvstendighetsbevegelser andre steder i verden.

I Wergelands familie finner man også andre fremtredende skikkelser i norsk samfunnsliv på 1800-tallet: Faren Nicolai Wergeland var eidsvollsmann, mens søsteren Camilla Collett var forfatter og kvinnesaksforkjemper.

Wergeland skjøttet sitt verv som riksarkivar samtidig som han var litterært aktiv. Våren 1844 pådro han seg en alvorlig lungebetennelse som innebar at han ble sengeliggende.

Han fortsatte sine arbeider i høyt tempo fra senga. Han drev bl.a. folkeopplysning i filantropisk ånd i sitt blad For Arbeidsklassen (1839–1845). Hans siste større bidrag i dette er Fattigmands-Postil som kom i april 1845. I tillegg skrev han Mennesket (1845), Wergelands omarbeidelse av ungdommens omfangsrike lyrisk-dramatiske diktverk Skabelsen, Mennesket og Messias.

Fra 2. mai 1844 ble han sengeliggende etter legens forordning. «Jeg fik min knæk af de gamle Muure på Agershuus. Man fyrede for svært i ovnene her i de allersidste Dage i April, da vi havde stærkt Solskin, og jeg befalte, at man idetmindste skulde lade være at lægge i mit værelse. Jeg kommer varm på Kontoret, kaster Kjolen af og sætter mig til Pulten i bare Skjorteærmerne uden at tænke paa at der ikke var i Ovnen. Efter en Timestid betages jeg af en saadan Kuldegysen langs Ryggen, at jeg maatte gaae hjem.»

17. mai insisterte han på å stå opp igjen for å overvære festlighetene. Dette var 30-årsjubileet for Grunnloven, og Wergeland mente han var forpliktet til å være med å feire dagen. Det skulle gå et stort borgertog fra festningen ned til Krohgstøtten. Camilla Collett, som hadde tenkt seg opp for å se til ham, møtte ham ute: «Afmagret og bleg som Døden, men med Syttendemaisblikke, fór han nedover». Dagen etter tok lungebetennelsen seg opp igjen, og nå ble han ikke kvitt den. I senere tid er det lansert en teori om at han kan ha dødd av lungekreft. Wikipedia
<<
12. Juli
>>