Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
5 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

10. Februar

Om dagen

10. Februar er dag 41 i 2024, og er i uke 6. Det er 325 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 10. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

28 år siden

1996: Datamaskinen «Deep Blue» fra IBM slår sjakkmesteren Garri Kasparov for første gang

Deep Blue var en datamaskin utviklet av IBM som var beregnet på å spille sjakk. Den var den første datamaskinen som vant et sjakkparti mot en regjerende verdensmester (Garri Kasparov). Maskinen vant det første partiet 10. februar 1996, men Kasparov kom tilbake og vant til slutt 4–2. Etter dette ble Deep Blue kraftig oppgradert, og spilte mot Kasparov igjen i mai 1997. Denne gangen vant maskinen 3,5–2,5 til slutt.

Deep Blue-prosjektet ble startet under navnet «ChipTest» av Feng-hsiung Hsu ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh, Pennsylvania. Hsu hadde begynt å arbeide for IBM i 1989, og jobbet sammen med Murray Campbell på parallelle beregninger. Systemet fikk etter hvert navnet Deep Thought – etter navnet på datamaskinen i boken Haikerens guide til galaksen – men ble til slutt altså hetende Deep Blue.

Deep Blue baserte seg i all hovedsak på rå regnekraft. Maskinen var utstyrt med spesialprosessorer beregnet på sjakkspilling, mens programvaren var laget vha. programmeringsspråket C, og kjørte under operativsystemet AIX.

Maskinen var i stand til å evaluere omkring 200 millioner posisjoner på sjakkbrettet pr. sekund, i tillegg til at den var i stand til å lære selv ved å analysere tusenvis av større sjakkpartier spilt av profesjonelle utøvere. På toppen av dette var stormesteren Joel Benjamin også med på å finjustere systemet ytterligere. Wikipedia
133 år siden

1891: Hammerfest blir den første byen i Norge med elektrisk gatelys

I februar 1879 fikk Mosley Street i Newcastle-upon-Tyne i England verdens første elektriske gatebelysning. Wabash, Indiana i USA regnes som verdens andre elektrisk opplyste by, noe som skjedde den 2. februar 1880. Kimberley i det sentrale Sør-Afrika ble 1. september 1882 den første byen i Afrika som fikk elektrisk belysning, mens Timişoara den 12. november 1884 ble først på det eurpeiske fastlandet med elektrisk belysning, 731 lamper ble brukt.

I 1891 ble Hammerfest den første byen i Norge som fikk elektrisk gatebelysning. Wikipedia
766 år siden

1258: Mongolene plyndrer og brenner Bagdad. 10.000 innbyggere blir drept

Beleiringen og erobringen av Bagdad, innledet 29. januar og fullbrakt 10. februar 1258, var et angrep på Bagdad, hovedstaden for abbasidkalifatet, gjennomført av Ilkhanatets mongolske og allierte styrker. Ved erobringen ble byen plyndret og i stor utstrekning ødelagt. Wikipedia

Fødsler

27 år
Chloë Moretz (Skuespiller)
1997

Chloë Moretz (USA)

Skuespiller, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Chloë Grace Moretz

Født:
10. februar 1997 (27 år)

Chloë Grace Moretz er en amerikansk skuespiller, blant annet kjent for rollen som Mindy Macready/Hit Girl i filmen Kick-Ass. I 2005 begynte hun sin skuespillerkarrière i filmen The Amityville Horror i en alder av syv år. Etter dette har hun hatt roller i filmer som Kick-Ass, Kick-Ass 2, Let Me In, Dark Shadows, Carrie, If I Stay og The Equalizer, hvor hun spilte mot Denzel Washington.

Under den 87. Oscar-utdelingen delte hun ut prisen for beste visuelle effekter, sammen med med-skuespiller i Carrie, Ansel Elgort. Prisen gikk til Interstellar. Wikipedia

33 år
Emma Roberts (Skuespiller)
1991

Emma Roberts (USA)

Skuespiller, sanger, modell

Fullt navn / Fødenavn:
Emma Rose Roberts

Født:
10. februar 1991 (33 år)

Emma Rose Roberts er en amerikansk skuespillerinne. Hun er datter av skuespilleren Eric Roberts og niesen til skuespillerinnene Lisa Roberts Gillan og Julia Roberts. Emma Roberts hadde sin skuespillerdebut i en alder av ni år i filmen Blow, og er kjent for sin rolle som hovedfiguren i Nickelodeons TV-serie Unfabulous, i tillegg til roller i filmene Aquamarine, Nancy Drew - Frøken Detektiv, Wild Child, Hundehotellet og Skrik 4.

Roberts er også popsangerinne, og hennes debutalbum Unfabulous and More: Emma Roberts ble lansert i 2005. Wikipedia

42 år
Justin Gatlin (Sprinter)
1982

Justin Gatlin (USA)

Sprinter, friidrettsutøver

Født:
10. februar 1982 (42 år)

Justin Gatlin er en amerikansk friidrettsutøver. Han er verdensmester på 60 meter innendørs to ganger, i 2003 og 2012, og har VM-gull på 100 og 200 meter fra VM i friidrett 2005. Han vant også 100 meter ved sommer-OL 2004 i Athen. Han har vært utestengt fra friidrett på grunn av doping to ganger; fra 2001 til 2002 og fra 2006 til 2010.

Hans personlige rekord på 100 meter er 9,74, noe som gjør ham til den femte raskeste utøveren i historien på denne distansen.

Gatlin tok gull på 100 meter i VM i London 5. August 2017 med tiden 9,92 og slo da favoritten Usain Bolt. Gatlin ble da eldste vinner av 100 meter noen gang. Wikipedia

45 år
Johan Harstad (Forfatter)
1979

Johan Harstad (Norge)

Forfatter

Født:
10. februar 1979 (45 år)

Johan Harstad er en norsk forfatter bosatt i Oslo.

Harstad debuterte i 2001 med Herfra blir du bare eldre, en samling prosatekster, og kom i 2002 ut med novellesamlingen Ambulanse. Hans første roman, Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? ble utgitt i 2005 og er nå utgitt/under utgivelse i Sverige, Danmark, Finland, USA, Australia, Nederland, Tyskland, Færøyene, Italia, Russland, Sør-Korea og Frankrike. Romanen er blitt innspilt som tv-serie, med Pål Sverre Valheim Hagen i hovedrollen. Den ble vist på NRK i 2011. Flere av hans noveller er også oversatt til fransk, engelsk, finsk og hindi. Romanen Hässelby ble utgitt oktober 2007. Denne romanen på 450 sider handler om den voksne Albert Åberg og verdens undergang. Boken følger Åberg fra slutten av tenårene til han er godt og vel 40 og jobber som lagersjef på Clas Ohlson. I september 2008 utkom Darlah, hans første roman for ungdom, en science-fiction-fortelling med klare referanser til science-fiction- og skrekkfilmer fra 1970 og -80-tallet. For denne romanen ble han belønnet med Brageprisen.

Harstad har også skrevet flere teaterstykker, blant annet monodramaet Grader av hvitt (et samarbeid med komponist Nils Henrik Asheim og Stavanger symfoniorkester) som hadde premiere januar 2007 og enakteren Washingtin som hadde urpremiere på Trøndelag Teater i februar 2007. Fire av teaterstykkene, deriblant Grader av hvitt og Washingtin ble utgitt i november 2008 under tittelen Bsider. I 2009 var han ansatt som historiens første faste husdramatiker på Nationaltheatret, og inngikk inn i den faste kunstneriske staben. Skuespillet Osv. ble resultatet av dette arbeidet.

Johan Harstad driver i tillegg et prosjekt/en label/organisasjon ved navnet LACKTR (noen ganger brukes også The Lacktr Prpgnda Community). Gjennom LACKTR produserer han grafikk, lyd, film, foto og tekst som ikke utgis via Gyldendal Norsk Forlag. LACKTR sto blant annet bak cd-utgivelsen Bring Out Your Life Vests i 2005, som fulgte de 1000 første eksemplarene av romanen Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?, samt tekst/lydprosjektet PradaDADA (som besto av Harstad, John Erik Riley, Bjørn Erik Haugen og Lasse Marhaug). LACKTR co-produserte også den første produksjonen av skuespillet Krasnoyarsk på Det Norske Teater i 2008 og medlemmer av organisasjonen er også involvert i bandet The Sell Out Space Girls, en blanding av eksperimentell jazz, live mix, dj-ing og støymusikk. Siden 2005 har LACKTR også hatt ansvar for bokomslag til Harstads utgivelser. LACKTR driver stort sett i liten skala, men har to omfangsrike nettsider/blogger på internett. Selv har Harstad bedt om at det ikke opprettes lenker til LACKTRs nettsider, for slik å kunne beholde friheten til å bruke den som han ønsker. Nettsidene er også beryktet for å publisere informasjon som blander fakta og fiksjon, kalkulert desinformasjon blandet sammen med reelle nyheter. LACKTR samarbeider også fra tid til annen med diverse norske forfattere, kunstnere og musikere, enten disse bidrar åpent eller under psevdonym. LACKTRs produksjon og organisasjon kan også sees på som et kunstprosjekt/kollektiv.

Da Ingar Sletten Kolloen mottok Den norske leserprisen for 2004, utpekte han Harstad som sin «lovende forfatter», og Harstad mottok dermed sin del av prisen. Wikipedia

47 år
Endre Lund Eriksen (Forfatter)
1977

Endre Lund Eriksen (Norge)

Forfatter

Født:
10. februar 1977 (47 år)

Endre Lund Eriksen er en norsk forfatter. Han skriver bøker for barn, ungdom og voksne samt filmmanus, og er mest kjent for bøkene om Pitbullterje. Wikipedia

50 år
Elizabeth Banks (Skuespiller)
1974

Elizabeth Banks (USA)

Skuespiller

Født:
10. februar 1974 (50 år)

Elizabeth Banks er en amerikansk skuespillerinne kjent for TV- og filmroller i blant annet Scrubs, Spider-Man, The Uninvited, The 40-Year-Old Virgin, W., Zack and Miri Make a Porno og Role Models. Hun spilte rollen som Effie Trinket i The Hunger Games (2012), The Hunger Games: Catching Fire (2013), The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014) og The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 (2015). Wikipedia

51 år
Gunn-Rita Dahle Flesjå (Terrengsyklist)
1973

Gunn-Rita Dahle Flesjå (Norge)

Terrengsyklist

Født:
10. februar 1973 (51 år)

Gunn-Rita Dahle Flesjå er en norsk terrengsyklist innen grenen rundbane (cross country). Hun har deltatt i verdenscupen i terrengsykling siden 1995 og har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger; 2003, 2004, 2005 og 2006. I 2004-sesongen vant hun alle ritt hun stilte opp i og skaffet idretten sin stor publisitet i Norge da hun vant OL-gull i Athen.

Hun var tidligere ranket som verdens beste terrengsyklist av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

I 2000 fikk Dahle-Flesjå og andre utøvere, deriblant Håkon Austad beskjed av Olympiatoppens leger at de hadde for lavt jerninnhold i blodet. De ble oppfordret til å sette sprøyter med høyt jerninnhold på seg selv. Både Dahle-Flesjå og Austad ble jernforgiftet. Dette satte en stopper for Austads karriere.

Hun mottok Porsgrunds Porselænsfabriks Ærespris i 2002. I 2004 ble hun tildelt Aftenpostens gullmedalje og hun ble kåret til «Årets kvinnelige idrettsutøver» for 2006 under Idrettsgallaen 2007 i Hamar OL-amfi.

Flesjå konkurrerer for Multivan Merida Biking Team/Sola Cykleklubb.

Hun har utdannelse i journalistikk ved Høgskolen i Stavanger.

Gunn-Rita Dahle Flesjå er gift med trener Kenneth Flesjå. Hun fikk en sønn 23. mars 2009.

Hun kommer fra Bjørheimsbygd i Strand kommune, men er i dag bosatt i Smeaheia utenfor Sandnes. Wikipedia

54 år
Åsne Seierstad (Forfatter)
1970

Åsne Seierstad (Norge)

Forfatter, journalist

Født:
10. februar 1970 (54 år)

Åsne Guldahl Seierstad er en norsk journalist og sakprosaforfatter. Hun er særlig kjent for dokumentariske bøker med skildringer av hverdagsliv i krigs- og konfliktområder.

Seierstad er cand. mag. fra Universitetet i Oslo med fagene russisk, spansk og idéhistorie. Hun ble frilansjournalist for Arbeiderbladet mens hun studerte statsvitenskap ved Universitetet i Moskva. Hun holdt til i Russland fra 1993 til 1996, hvor hun dekket krigen i Tsjetsjenia. I 1997 var hun reporter i Kina. Fra 1998 til 2000 arbeidet hun i Dagsrevyen i NRK, og dekket blant annet krigen i Kosovo. Senere har hun dekket både krigen i Afghanistan og krigen i Irak under den amerikanske invasjonen i 2003 for både norsk og svensk fjernsyn.

Som reporter er hun inspirert av den polske journalisten Ryszard Kapuściński. Wikipedia

57 år
Nikolaj Steen (Sanger)
1967

Nikolaj Steen (Danmark)

Sanger, skuespiller, filmregissør, komponist, plateprodusent

Født:
10. februar 1967 (57 år)

Nikolaj Steen er en dansk sanger, musiker, skuespiller og filmregissør.

Han er sønn av kapellmester Niels Jørgen Steen og skuespillerinne Avi Sagild, samt bror til skuespillerinnen Paprika Steen. Wikipedia

57 år
Laura Dern (Skuespiller)
1967

Laura Dern (USA)

Skuespiller, filmregissør, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Laura Elizabeth Dern

Født:
10. februar 1967 (57 år)

Laura Elizabeth Dern er en amerikansk skuespiller, filmregissør og filmprodusent. Hun debuterte som skuespiller i bilfilmen Spikern i bånn, McKlusky (1973) og har siden spilt i filmene Masken (1985), Første gang (1985), Blue Velvet (1986), Wild at Heart (1990), Jurassic Park (1993), Citizen Ruth (1996), October Sky (1999), I Am Sam (2001), Inland Empire (2006), The Master (2012), The Fault in Our Stars (2014) og Star Wars: The Last Jedi (2017). Dern har blitt nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for Rambling Rose (1991) og Oscar for beste kvinnelige birolle for Wild (2014).

Dern har også markert seg på TV-skjermen. Hun har blitt nominert til Primetime Emmy Awards for rollene i TV-filmen Afterburn (1992), antologiserien Fallen Angels (1993), komedieserien Ellen (1997), TV-filmen Recount (2008) og komedieserien Eit perfekt liv (2011–2013), og hun vant i 2017 for rollen som Renata Klein i miniserien Big Little Lies. Skuespilleren har også vunnet tre Golden Globes og fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

60 år
Glenn Beck (Programleder)
1964

Glenn Beck (USA)

Programleder, skribent, journalist, politiker, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Glenn Lee Beck

Født:
10. februar 1964 (60 år)

Glenn Lee Beck er en amerikansk politisk kommentator på høyresiden og tidligere programleder for et selvtitulert program på Fox News Channel.

Etter Skytingen på Utøya i 2011 sammenlignet Beck AUF med Hitlerjugend. Valgforsker Frank Aarebrot reagerte med å omtale Beck som fascist. Wikipedia

24 år
Cliff Burton (Bassist)
1962 - 1986

Cliff Burton (USA)

Bassist, komponist

Født:
10. februar 1962 (62 år siden)

Døde:
27. september 1986 (24 år) (Bussulykke) (37 år siden)

Clifford Lee Burton var bassist i heavy/thrash metal-bandet Metallica, og sitt tidligere band «Trauma». Han var sønn av Jan og Ray Burton og vokste opp i Castro Valley, sammen med foreldrene og sine to søsken, Scott og Connie.

Burton var mest kjent for sin ville spillestil og sine soloer, som i låtene «Orion» på albumet Master of Puppets og «(Anesthesia) Pulling Teeth», der det er kun bass i halve sangen.

Burton omkom 24 år gammel i en bussulykke i Sverige under bamdets Damage Inc. turné i 1986. Bandet hadde klaget på at det var så ukomfortabelt å sove på bussen deres, og om kvelden den 26. september spilte Kirk Hammett og Burton kort om hvem som kunne velge seng først. Burton fikk et sparess og vant, dermed valgte han seg Kirk sin seng. Cliff sov gjennom hele natten, og rundt kl 7 om morgenen neste dag hevdet bussjåføren at han kjørte over et lag med rim på veien. Han mistet kontroll over bussen, kjørte av veien (E4, 2 mil nord for Ljungby), og tippet over på gresset. Burton ble slengt ut av vinduet og fikk bussen over seg. I ett forsøk på å få han løs brukte man en kran som skulle løfte bussen opp på veien igjen. Under forsøket på å løfte opp bussen så røk kjettingene mellom kranten og bussen, noe som resulterte i at bussen falt over Burton igjen. Det er uvisst om han på dette tidspunktet allerede var død. Wikipedia

63 år
George Stephanopoulos (Journalist)
1961

George Stephanopoulos (USA)

Journalist, skribent, blogger, nyhetsanker, politiker

Født:
10. februar 1961 (63 år)

George Stephanopoulos er en amerikansk TV-journalist og tidligere politisk rådgiver.

Wikipedia

43 år
Robert Addie (Skuespiller)
1960 - 2003

Robert Addie (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
10. februar 1960 (64 år siden)

Døde:
20. november 2003 (43 år) (20 år siden)

Robert Addie var en engelsk skuespiller, kjent for rollen som Sir Guy av Gisbourne i TV-serien Robin of Sherwood. Han debuterte som skuespiller i Horse in the House i 1978.

Han ble utdannet ved Marlborough College og Royal Academy of Dramatic Art (RADA). Addie var gift tre ganger. Han hadde tre barn som het Alexander, Alastair og Caitlin. Han døde i en alder av 43 år bare tre uker etter at han ble diagnostisert med lungekreft. Wikipedia

61 år
Amadou Gon Coulibaly (Statsminister)
1959 - 2020

Amadou Gon Coulibaly (Elfenbenskysten)

Statsminister, politiker

Født:
10. februar 1959 (65 år siden)

Døde:
8. juli 2020 (61 år) (4 år siden)

Amadou Gon Coulibaly var en politiker som har vært statsminister i Elfenbenskysten siden januar 2017. Wikipedia

67 år
Hallvard Flatland (Programleder)
1957

Hallvard Flatland (Norge)

Programleder

Født:
10. februar 1957 (67 år)

Hallvard Flatland er en norsk programleder i NRK, TVNorge, TV 2 og TV3. Han er mest kjent som underholdningssjef og programleder på Norges første kommersielle TV-kanal, TVNorge.

Han er utdannet lærer. Flatland startet i bladet Trav- og Galopp-Nytt i 1979. Han jobbet som travkommentator i NRK fra 1981 til 1986 og i TVNorge fra 1988 til 1994. Flatland solgte seg ut av TVNorge i 1993 med milliongevinst. Han hadde stor suksess som programleder for NRKs sendinger fra OL på Lillehammer i 1994. Han skapte Norges mest populære gameshow, Casino, og ledet dette på TVNorge fra 1989 til 1993 og på TV3 fra 2003 til 2004. I desember 2018 var han tilbake med 4 programmer av showet, i forbindelse med Casinos nærstående 20-årsjubileum.

Flatland kom i Økokrims søkelys høsten 2000 i forbindelse med saken mot travkusk Atle Hamre. Økokrim anklaget Flatland for grovt heleri og hvitvasking av penger i forbindelse med en overføring på 520.000 amerikanske dollar til hans bankkonto i Monaco. Økokrim mente det var hvitvasking av penger som Hamre fikk fra skipsreder Thor Christensen i forbindelse med utpressingen mot ham. Høsten 2003 ble Flatland frikjent for hvitvasking i Oslo tingrett, men han ble pålagt å sone 30 dager på grunn av falsk politiforklaring. Frikjennelsen i tingretten ble anket. Flatland ble i 2004 dømt av Borgarting lagmannsrett til seks måneders fengsel, hvorav to måneder betinget, og inndragning av 1.096.000 kroner for uaktsomt heleri. Flatland anket, men Høyesteretts kjæremålsutvalg avviste anken hans. Selv betegnet Flatland saken som et justismord. I løpet av soningen skrev Flatland en bok om sine erfaringer med rettsprosessen, hvor Økokrim fikk betydelig kritikk.

Flatland var i september 2008 tilbake på TVNorge som programleder for gameshowet Power of 10. I tillegg kommenterer han golf på Viasat.

Høsten 2009 var han deltager i sesong 5 av Skal vi danse på TV 2, og kom der på 3.-plass. I løpet av konkurransen betalte han 170.000 kr for å få 34.356 stemmer fra ett og samme telefonnummer

I 2010 startet Flatland produksjonsselskapet NordicStories sammen med Stein-Roger Bull og Rune Trondsen. Selskapet har hatt stor suksess med sine produksjoner innen dokumentar og kultur.

I 2013 ble Flatland behandlet for T-celle lymfom ved Rikshospitalet, komplisert av hemofagocytisk lymfohistiocytose

Han er gift og har to døtre; blant dem Katarina Flatland, som er programleder på TV 2.

Hallvard Flatland vant årets ærespris under Gullruten 2014 på TV 2. Prisen ble delt ut av kulturminister Thorhild Widvey. Wikipedia

71 år
Svein-Tore Kleppan (Billedhugger)
1953

Svein-Tore Kleppan (Norge)

Billedhugger

Født:
10. februar 1953 (71 år)

Svein-Tore Kleppan er en norsk billedhugger og tegner.

Kleppans skulpturer følger tradisjonen fra Per Palle Storm og Per Ung. I arbeider som Ballettdanser og Arbeidsløs er «følsomhet forent med overbevisende uttrykkskraft. Den håndverksmessige utførelsen viser godt håndlag og stor teknisk dyktighet,» ifølge Norsk kunstnerleksikon. Wikipedia

79 år
Espen Haavardsholm (Forfatter)
1945

Espen Haavardsholm (Norge)

Forfatter, journalist, lyriker, biograf

Født:
10. februar 1945 (79 år)

Espen Linge Haavardsholm er en norsk forfatter.

Han debuterte som 21 åring med novellesamlinen Tidevann (1966) og fikk sitt gjennombrudd med Zink (1971) og har senere utgitt romaner, dikt, essay, biografer m.m. Blant de mest sentrale romanverkene er trilogien om Nils Hå. Som biograf har han blant annet skrevet om Aksel Sandemose (1988), om motstandsmannen og morfaren Martin Linge (1993) og Johan Borgen (2000).

Haavardsholm var en av de sentrale forfatterne rundt det litterære tidsskriftet Profil på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet. I 1977 fullførte han filologisk embetseksamen (cand. philol.) med norsk hovedfag ved Universitetet i Oslo.

Han ble tildelt Aschehougprisen i 2006.

Hans to noveller Zink og Istykker var utgangspunkt for filmen Det andre skiftet fra 1978. Wikipedia

89 år
Gunnar Stålsett (Biskop)
1935

Gunnar Stålsett (Norge)

Biskop, teolog, prest, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Gunnar Sirkka

Født:
10. februar 1935 (89 år)

Gunnar Johan Stålsett er en norsk teolog og politiker som har representert Senterpartiet. Han var biskop av Den norske kirkes bispedømme i Oslo fra 1998 til 2005. Han etterfulgte Andreas Aarflot, og ble etterfulgt av Ole Christian Kvarme. Som politiker har han blant annet vært statssekretær i Kirke- og undervisningsdepartementet (1972–73) og formann i Senterpartiet (1977–79).

Han var også medlem av Den norske Nobelkomite fra 1. januar 1985 til 31. desember 1990 og fra 6. desember 1994 til 31. desember 2002, og var dens nestleder 2000–2002. Varamedlem 1991–1994 og 2003–2008. Han var igjen vararepresentant fra 2012 da han møtte i Ågot Valles sykefravær.

Stålsett har teologisk utdannelse fra Menighetsfakultetet i Oslo og ble cand. theol. i 1961. Hans bakgrunn som menighetsprest omfatter tre år i Elverum fra 1979 til 1982. Han har ellers arbeidet med undervisning på Misjonshøgskolen i Stavanger og blant annet som generalsekretær i Det Lutherske Verdensforbund og i Det norske bibelselskap. Wikipedia

94 år
Robert Wagner (Skuespiller)
1930

Robert Wagner (USA)

Skuespiller, filmprodusent

Fullt navn / Fødenavn:
Robert John Wagner

Født:
10. februar 1930 (94 år)

Robert John Wagner er en amerikansk skuespiller, kjent fra rollen som mangemillionæren og amatørdetektiven Jonathan Hart, som sammen med sin vakre kone Jennifer Hart (Stefanie Powers) lever det glamorøse liv i serien Par i hjerter (1979–1984). Wikipedia

95 år
Jim Whittaker (Fjellklatrer)
1929

Jim Whittaker (USA)

Fjellklatrer, manusforfatter

Født:
10. februar 1929 (95 år)

Jim Whittaker er en amerikansk fjellklatrer som har besteget noen av verdens høyeste fjelltopper.

Som medlem av den amerikanske Mount Everest-ekspedisjonen i 1963 som ble ledet av Norman Dyhrenfurth, var han den første amerikaneren til å nå toppen av Mount Everest. Han besteg fjellet 1. mai 1963 sammen med den sherpaen Nawang Gombu, en nevø av Tenzing Norgay som hadde ledet syv ekspedisjoner til Mount Everest. Whittaker og hans gruppe av fjellklatrere gikk tom for oksygen, men klarte likevel å nå toppen. Når de var der, plantet Whittaker et amerikansk flagg på toppen av fjellet. Jim Whittaker er tvilling-broren til Lou Whittaker, en fjellfører som ofte ble feilaktig kreditert for Jim`s prestasjoner som fjellklatrer.

Whittaker ble uteksaminert fra West Seattle High School og senere fra Seattle University. Han var den første fulltids ansatte i Recreational Equipment Inc. og han ble innsatt som administrerende direktør for dette selskapet i 1960. Senere ble Whittaker ansatt som styreleder i Magellan Navigation, et selskap som produserer håndholdte globale posisjoneringssystem også kjent som GPS-enheter.

Han ledet Earth Day 20 International Peace Climp som førte sammen klatrere fra flere land blant annet USA, Sovjetunionen og Kina til toppen av Mount Everest. I tillegg til å lede mer enn et dusin klatrere opp på toppen, så plukket denne ekspedisjonen opp igjen en stor mengde søppel som lå igjen på fjellet etter tidligere ekspedisjoner. Fordi han var den første amerikaneren som besteg Mount Everst ble han tildelt en Hubbard Medal av USAs daværende president John F. Kennedy. I 1999 publiserte Whitaker sin egen selvbiografi som ble kalt A Life on the Edge: Memoirs of Everest and Beyond. Wikipedia

75 år
Jerry Goldsmith (Komponist)
1929 - 2004

Jerry Goldsmith (USA)

Komponist, dirigent, musiker, filmmusikkomponist

Fullt navn / Fødenavn:
Jerrald King Goldsmith

Født:
10. februar 1929 (95 år siden)

Døde:
21. juli 2004 (75 år) (20 år siden)

Jerrald King Goldsmith var en amerikansk filmmusikkomponist fra Los Angeles.

Goldsmith var i løpet av sin karriere nominert til 18 Oscar-priser (han vant én, for The Omen). I tillegg vant Goldsmith fem Emmy Awards.

Goldsmiths filmmusikk i Chinatown ble kåret til tidenes 3. beste filmlydspor fra USA av det amerikanske filminstituttet. Musikken i Apeplaneten ligger på 18.-plass. Wikipedia

78 år
Hallgeir Brenden (Langrennsløper)
1929 - 2007

Hallgeir Brenden (Norge)

Langrennsløper, friidrettsutøver

Født:
10. februar 1929 (95 år siden)

Døde:
21. september 2007 (78 år) (16 år siden)

Hallgeir Brenden var en norsk langrennsløper og friidrettsutøver for Vestre Trysil IF og IK Tjalve.

Veiskilt på Tørberget fotografert i 2017 viser Vestre Tørbergsvegen, Østre Tørbergsvegen og Hallgeir Brendens veg.

Brenden kom fra grenda Tørberget i Vestre Trysil, og arbeidet som småbruker og skogsarbeider. En vei på Tørberget er oppkalt etter ham. Wikipedia

80 år
John Ringham (Skuespiller)
1928 - 2008

John Ringham (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
10. februar 1928 (96 år siden)

Døde:
20. oktober 2008 (80 år) (15 år siden)

John Ringham er en skuespiller som har spilt over 100 forskjellige roller på TV.

Han er kanskje mest husket for å ha spilt Norman Warrender i komiserien Just Good Friends i 1980-årene. Han har også hatt flere roller i seriene Z-Cars, Softly, Softly og Barlow At Large.

Ringham har også spilt i TV-seriene Flambards, Poldark, War and Peace, Dad's Army, Birds of a Feather, The Bill, Taggart, Bergerac, Yes Minister, The Tripods, Juliet Bravo, Minder, All Creatures Great and Small, Dixon of Dock Green, Are You Being Server?, Catweazle, Up Pompeii, The Avengers og The Piglet Files.

Blant fans av Doctor Who er han godt husket som den bloodtørstige presten Tlotoxl i historien The Aztecs (1964), hvor han spilte sammen med Walter Randall, Keith Pyott, Ian Cullen og de faste skuespillerne ledet av William Hartnell som Doktoren. Han ble intervjuet for DVD-utgivelsen av historien i 2002 sammen med Randall og Cullen og de roste regissøren John Crockett for hans arbeid på historien. Ringham spilte senere også i historiene The Smugglers (1966) og Colony in Space (1971). Wikipedia

91 år
Peder I. Ramsrud (Politiker)
1923 - 2014

Peder I. Ramsrud (Norge)

Politiker

Født:
10. februar 1923 (101 år siden)

Døde:
10. juni 2014 (91 år) (10 år siden)

Peder I. Ramsrud var en norsk politiker (FrP). Han var innvalgt på Stortinget fra Oppland i perioden 1989–1993. Ramsrud var også medlem av Oppland fylkesting (1981–83 og 1983–87) og Østre Toten kommunestyre (1979–83 og 1983–87). I perioden 2007–2011 var han første varamann i kommunestyret. Wikipedia

67 år
Lon Chaney jr. (Skuespiller)
1906 - 1973

Lon Chaney jr. (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Creighton Tull Chaney

Født:
10. februar 1906 (118 år siden)

Døde:
12. juli 1973 (67 år) (51 år siden)

Lon Chaney jr. var en amerikansk skuespiller, kjent for sine roller i monsterfilmer og som sønn av sin mer kjente far, stumfilmskuespilleren Lon Chaney, Sr.. Chaney begynte skuespillerkarrieren under dåpsnavnet, men ble første gang navngitt som Lon Chaney jr. i 1935 som assistent ved et lite innspillingsstudio.

Chaney jobbet hardt for å komme ut av sin fars skygge. Han hadde mindre assistentjobber som utgangspunkt for sin egen karriere, men han studerte også sminke under sin far. Han fikk ingen roller før etter sin fars død, og hans første film var en ukreditert rolle i filmen Girl Crazy i 1932. Han oppnådde ingen berømmelse før filmen Om mus og menn i 1939 hvor han spilte «Lennie Small».

I 1941 fikk den brunøyde Chaney tittelrollen som Ulvemannen (The Wolf Man) for filmselskapet Universal Pictures Co. Inc., en rolle han ble forbundet med for resten av livet. Han opprettholdt en karriere i skrekkfilmer for filmselskapet i de neste årene, erstattet «Ulvemannen» med «Frankensteins monster» i filmer som Frankenstein Meets The Wolfman, House of Frankenstein, House of Dracula og Abbott og Costello i redselskabinettet; foruten å være «Franksteins monster» i The Ghost of Frankenstein; mumien «Kharis» i The Mummy's Tomb, The Mummy's Ghost og The Mummy's Curse; og var «Dracula» i Son of Dracula, vanligvis anerkjent som hans eneste andre betydelige rolle i en film fra Universal etter Ulvemannen.

Universal lot Chaney også spille i en serie av psykologiske mysterier forbundet med radioserier kalt Inner Sactum. Det var flere forsøk på å gi ham hovedrollen i westernfilmer, slik som serien Overland Mail, men den seks fot, 220 pund tunge skuespilleren endte opp i kun ordinære roller. Etter at han forlot Universal hadde han kun sporadiske roller, grunnet delvis av at han var forbundet med monsterroller og delvis grunnet hans alkoholisme, og i hans siste år på grunn av ettervirkningene av strupekreft. Det var nettopp på grunn av det siste at han spilte i sin siste film, Dracula vs. Frankenstein (1971), som en stum zombie ved navn «Groton» som var «Dr. Frankenstein»s assistent. Lon Chanel jr spilte også i High Noon (1952) og fikk rollen av regissør Fred Zinnemann nettopp på grunn av den «flate» karakter hans stemme hadde fått. Lon Chanel jr spilte byens tidligere sheriff.

Chaney ble svært populær med den nye generasjonen etter den andre verdenskrig etter at Universal utga sin katalog av skrekkfilmer for TV i 1956, og magasinet «Famous Monsters of Filmland» fokuserte stadig på hans filmer. Han ble hedret med et frimerke i 1997 hvor han ble avbildet i sin kjente rolle som monsteret «Ulvemannen».

Chaneys personlighet har blitt beskrevet som en veksling mellom å være en aggressiv bølle og andre ganger som meget vennlig. Han giftet seg to ganger og har en sønnesønn, Ron Chaney, som deltar på filmfestivaler og villig diskuterer sin forfedres liv og filmkarrierer. Wikipedia

85 år
Walter Houser Brattain (Fysiker)
1902 - 1987

Walter Houser Brattain (USA)

Fysiker, oppfinner

Født:
10. februar 1902 (122 år siden)

Døde:
13. oktober 1987 (85 år) (36 år siden)

Walter Houser Brattain var en amerikansk fysiker.

Sammen med John Bardeen oppfant han transistoren, og de to ble sammen med prosjektlederen William Shockley tildelt Nobelprisen i fysikk i 1956 for dette arbeidet. Wikipedia

92 år
Harold Macmillan (Politiker)
1894 - 1986

Harold Macmillan (Storbritannia)

Politiker, diplomat, militær

Fullt navn / Fødenavn:
Maurice Harold Macmillan

Født:
10. februar 1894 (130 år siden)

Døde:
29. desember 1986 (92 år) (37 år siden)

Maurice Harold Macmillan, 1. jarl av Stockton, var en britisk politiker for det konservative partiet. Under Andre verdenskrig var han den britiske regjeringens representant ved middelhavsområdet. Her knyttet han varige vennskapsbånd med Dwight Eisenhower, noe som skulle få stor betydning senere i hans politiske karriere. I Winston Churchills andre regjering ble han i 1951 boligminister, og i 1954 forsvarsminister. I en kort periode i 1955 var han utenriksminister. I Anthony Edens påfølgende regjeringen var han fra 1955 og frem til 1957 finansminister. Han fremstod som en naturlig kandidat til statsministerembetet ved Edens avgang i 1957, men det kom likevel overraskende at det ble han som overtok som statsminister og ikke Richard Austen Butler. Macmillan var britisk statsminister frem til 1963. Etter at han trakk seg fra politikken ble han formann for forlagshuset Macmillan. Wikipedia

87 år
Jimmy Durante (Komiker)
1893 - 1980

Jimmy Durante (USA)

Komiker, skuespiller, pianist, jazzmusiker, sanger, plateartist

Fullt navn / Fødenavn:
James Francis Durante

Født:
10. februar 1893 (131 år siden)

Døde:
29. januar 1980 (87 år) (44 år siden)

James Francis «Jimmy» Durante var en amerikansk sanger, pianist, komiker og han begynte som skuespiller på vaudeville-teater på 1920-tallet.

Durante var den yngste av fire barn født av innvandrere fra Salerno i Italia. Durante droppet ut av skolen i åttende klasse for å bli pianist på fulltid før han ble medlem av New Orleans Jazz Band. Durante var det eneste medlemmet av dette bandet som ikke kom fra New Orleans. I 1920 ble denne gruppen omdøpt Jimmy Durante's Jazz Band. Durante var en av Amerikas mest kjente og populære personligheter fra 1920-tallet til 1970-tallet.

Durante første kone het Jeanne Olson, som han giftet seg med den 19. juni 1921. Olson ble født i Ohio den 31. august 1896 og hun døde på valentinsdagen i 1943, etter en langvarig hjerte-sykdom som hun hadde slitt med i nesten to år. Durante giftet seg med sin andre kone, Margaret Little, ved St. Malachy's katolske kirke i New York City, den 14. desember 1960. Paret adopterte en baby (nå kjent som Cece Durante-Bloum) på juledagen i 1961. Wikipedia

33 år
Gabriel Finne (Forfatter)
1866 - 1899

Gabriel Finne (Norge)

Forfatter, dramatiker

Fullt navn / Fødenavn:
Edvard Gabriel Finne

Født:
10. februar 1866 (158 år siden)

Døde:
3. juli 1899 (33 år) (125 år siden)

Edvard Gabriel Finne var en norsk forfatter.

Han ble student 1888, arbeidet en tid som journalist i Kristiania, og utga 1889 sin første fortelling Filosofen, med handling fra det litterære bohem-miljøet. Finnes bøker er knappe og hvasse i deres sterkt realistiske fremstilling, og det er en intens stemning av bitterhet og uhygge i skildringene. I løpet av få år utga Finne romanen Doktor Wangs Børn, novellesamlingen Unge Syndere, romanen To Damer, skuespillene Uglen, Før Afskeden og Conny og fortellingen Rakel. Finnes dristige fortellemåte vakte en forargelse, som fikk forlaget til å stanse salget av Unge Syndere, og boken ble heller ikke godt mottatt hos publikum. Etter noen års taushet utga han 1898 I Afgrunden, en rekke dystre og uhyggelige virkelighetsskildringer med stor kunstnerisk kraft. Finnes forfatterskap er gjennomført naturalistisk, både i stil og livsinnstilling. Wikipedia

Dødsfall

78 år
Larry Flynt (Forlegger)
1942 - 2021

Larry Flynt (USA)

Forlegger, gründer, selvbiograf, journalist, politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Larry Claxton Flynt jr.

Født:
1. november 1942 (81 år siden)

Døde:
10. februar 2021 (78 år) (3 år siden)

Larry Claxton Flynt jr. var en amerikansk forretningsmagnat som bygde seg opp innen pornografi.

Flynt var eier av Larry Flynt Publications som har en omsetning på ca. 300 millioner dollar og har hovedkontor i Los Angeles.

Flynt startet magasinet Hustler i 1974 og utvidet med Hustler Casino i Gardena i California, Hustler Club som er en kjede med strippeklubber, Hustler TV og Hustler Hollywood som er en butikkjede som selger sexprodukter. Flaggskipet i butikkjeden ligger på Sunset Boulevard i West Hollywood.

Han var i flere rettssaker om ytringsfrihet hvor han hevdet at den beskyttet ham ifølge USAs grunnlov. Han satt i rullestol på grunn av lammelse fra livet og ned, grunnet et attentat 6. mars 1978 hvor han og advokaten ble skutt. Ingen har vært siktet i saken selv om seriemorderen Joseph Paul Franklin har tilstått attentatet. Franklin ble henrettet 20. november 2013 for drap. Wikipedia

66 år
Lyle Mays (Pianist)
1953 - 2020

Lyle Mays (USA)

Pianist, organist, komponist, jazzmusiker

Født:
27. november 1953 (70 år siden)

Døde:
10. februar 2020 (66 år) (4 år siden)

Lyle Mays var en amerikansk jazzpianist og komponist. Han er kjent for sitt arbeid i den Grammy-vinnende jazzgruppen Pat Metheny Group som han var med å starte i 1977 sammen med sin nærmeste kollega, gitaristen Pat Metheny. Han bidro på omtrent all musikken til gruppen. Mays' mor var pianist og hans far var hobbygitarist, og han fikk derfor store musikalske inntrykk allerede i tidlig alder. Han studerte musikk og komposisjon på North Texas State University og senere University of Wisconsin-Eau Claire. I 1975 møtte han Pat Metheny og i 1977 dannet de Pat Metheny Group som fremdeles eksisterer.

Mays ble nominert 23 ganger til Grammy-priser, og vant elleve av dem.

Han døde den 10. februar 2020 i Los Angeles i California, «etter en lang kamp med en tilbakevendende sykdom». Wikipedia

85 år
Randi Thorvaldsen (Skøyteløper)
1925 - 2011

Randi Thorvaldsen (Norge)

Skøyteløper

Født:
4. mars 1925 (99 år siden)

Døde:
10. februar 2011 (85 år) (13 år siden)

Randi Thorvaldsen Nesdal var en norsk skøyteløper. Hun var i en årrekke Norges beste, kvinnelige skøyteløper, og tok 9 norgesmesterskap på rad og vant samtlige distanser mellom 1946 og 1954 - flere enn noen annen norsk skøyteløper. Hun representerte Idrettsforeningen Liv i Ringerike kommune og vant til sammen 34 distanseseire i NM-sammenheng. Hun var født Thorvaldsen og gift Nesdal. I 1979 ble hun æresmedlem av IF Liv.

Hun deltok i 8 verdensmesterskap, og fikk 4.-plass i 1948 og 1949, 9.-plass i 1950, sølv i 1951, bronse i 1952, 6.-plass i 1953 og 1954.

Den 25. februar i 1950 satte hun verdensrekord på 1 500 m på Gjøvik med tiden 2.37,5, og sletta dermed Laila Schou Nilsens 13 år gamle rekord fra Davos. Thorvaldsen satte også flere norske rekorder, og innehar rekorden for den lengstlevende sådan. Wikipedia

75 år
Roy Scheider (Skuespiller)
1932 - 2008

Roy Scheider (USA)

Skuespiller, , bokser

Fullt navn / Fødenavn:
Roy Richard Scheider

Født:
10. november 1932 (91 år siden)

Døde:
10. februar 2008 (75 år) (16 år siden)

Roy Richard Scheider var en amerikansk skuespiller som ble mest kjent for sin rolle som Chief Brody i de to første Haisommer-filmene på 1970-tallet. Wikipedia

89 år
Arthur Miller (Dramatiker)
1915 - 2005

Arthur Miller (USA)

Dramatiker, essayist, manusforfatter, journalist, forfatter, romanforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Arthur Asher Miller

Født:
17. oktober 1915 (108 år siden)

Døde:
10. februar 2005 (89 år) (19 år siden)

Arthur Asher Miller var en amerikansk forfatter og dramatiker. Han var en framtredende litterær skikkelse i amerikansk teater, skrev drama som Alle mine sønner (All My Sons, 1947), En handelsreisendes død (Death of a Salesman, 1949), The Crucible (1953) og A View from the Bridge (enakter, 1955; revidert til toakter, 1956), foruten også filmen Uten feste (The Misfits, 1961). Wikipedia

71 år
Harriet Andreassen (Politiker)
1925 - 1997

Harriet Andreassen (Norge)

Politiker, kommunalminister, telefonekspeditør, fagforeningsleder

Født:
6. mai 1925 (99 år siden)

Døde:
10. februar 1997 (71 år) (27 år siden)

Harriet Andreassen var en norsk fagforeningstillitsvalgt og Ap-politiker. Hun var fra 1980 til 1981 kommunalminister. Wikipedia

90 år
Laura Ingalls Wilder (Forfatter)
1867 - 1957

Laura Ingalls Wilder (USA)

Forfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Laura Elizabeth Ingalls Wilder

Født:
7. februar 1867 (157 år siden)

Døde:
10. februar 1957 (90 år) (67 år siden)

Laura Elizabeth Ingalls Wilder var en amerikansk forfatter. Hun er best kjent for barnebokserien Huset på prærien (Little House on the Prairie), som er basert på hennes egen barndom.

Laura Elizabeth Ingalls ble født den 7. februar 1867 i et tømmerhus i skogene utenfor Pepin, Wisconsin av Caroline ("Ma") Ingalls og Charles ("Pa") Ingalls. Hun var det andre barnet i en søskenflokk på fem; hun hadde fire søsken: storesøstera Mary Amelia Ingalls, lillesøstrene Carrie Celestia Ingalls og Grace Pearl Ingalls og en lillebror, Charles Frederick Ingalls, som bare ble ni måneder gammel. Wikipedia

77 år
Wilhelm Conrad Röntgen (Fysiker)
1845 - 1923

Wilhelm Conrad Röntgen (Tyskland)

Fysiker, professor, ingeniør

Født:
27. mars 1845 (179 år siden)

Døde:
10. februar 1923 (77 år) (101 år siden)

Wilhelm Conrad Röntgen var en tysk fysiker og vitenskapsmann ved universitetet i Würzburg, som oppdaget det som etter ham er blitt kjent som røntgenstråler.

Han fikk Nobelprisen i fysikk i 1901. Wikipedia

41 år
Sofja Kovalevskaja (Matematiker)
1850 - 1891

Sofja Kovalevskaja (Russland)

Matematiker, professor

Fullt navn / Fødenavn:
Sofja Vasiljevna Kovalevskaja

Født:
3. januar 1850 (174 år siden)

Døde:
10. februar 1891 (41 år) (133 år siden)

Sofja Vasiljevna Kovalevskaja var en russisk matematiker og den første kvinnelige professor i matematikk noensinne (1889 Stockholm).

Sofja Kovalevskaja var en kvinne med mange sider, og hadde betydning ikke bare innen matematikk. Hun hadde også suksess med sine Barndomserindringer, som ble publisert i 1889. Hun var dessuten politisk svært bevisst og kjempet aktivt for kvinners rett til utdannelse. Wikipedia

<<
10. Februar
>>