Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Annonse
Vi har et stort utvalg av klær i store størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
5 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
5 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Få 10% rabatt på din første ordre
5 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
5 Mnd.
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Tilbud
Her finner du de hotteste tilbudene på kvinneklær!
Gå til Berrylook
Tilbud
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

8. Februar

Om dagen

8. Februar er dag 39 i 2024, og er i uke 6. Det er 327 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 8. Februar kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

23 år siden

2001: Den folkekjære filmskaperen Ivo Caprino dør, 80 år gammel

Ivo Caprino var en norsk filmprodusent, filmregissør, animatør og forfatter. Han er best kjent for flere titalls kjente dukkefilmer, som «Flåklypa Grand Prix» og filmatiseringen av norske folkeeventyr. Wikipedia
53 år siden

1971: Den amerikanske NASDAQ-indeksen introduseres for første gang

NASDAQ er et amerikansk elektronisk aksjemarked. Det ble grunnlagt av National Association of Securities Dealers (NASD) og begynte virksomheten 8. februar 1971 ledet av Bernard Madoff. Markedet eies og drives nå av NASDAQ OMX Group.

NASDAQ er det nest største aksjemarkedet i USA og i verden. Per 13. januar 2011 var det 2 872 listinger. NASDAQ har det største handelsvolum av alle elektroniske børser i verden.

Det ble etablert i 1971 av National Association of Securities Dealers (NASD), som trakk seg ut i en serie av salg i 2000 and 2001. Det eies og driftes av NASDAQ OMX Group, aksjen som ble listet på sin egen børs i 2002, og kontrolleres av Securities and Exchange Commission (SEC). Med oppkjøp av Norden-baserte børser OMX, etterfulgt av avtale med Borse Dubai, NASDAQ har en 67 prosent kontrollerende post i børsen, og står dermed nærmere til å overta selskapet og danne et trans-atlantisk maktsenter. Wikipedia
437 år siden

1587: Mary I av Skottland blir tiltalt og henrettet for forræderi etter rundt 20 år i fangenskap

Maria Stuart eller Maria I av Skottland, på engelsk tradisjonelt omtalt som Mary, Queen of Scots («Maria, skottenes dronning»), på fransk Marie Stuart, reine d'Écosse, var Skottlands dronning fra 14. desember 1542 til 24. juli 1567.

Maria var datter kong Jakob V av Skottland, og det eneste av hans legitime barn som vokste opp.

Hun var seks dager gammel da faren døde, og ble da umiddelbart Skottlands dronning. Moren, Maria av Guise, overtok regentskapet, og datteren ble kronet ni måneder senere. I 1558 ble Maria gift med François, Le Dauphin (kronarving) av Frankrike. Han overtok kronen som François II (Frans II av Frankrike) i 1559. Imidlertid var Maria ikke dronning av Frankrike lenge; hun ble enke knapt året etter den 5. desember 1560. Som det første medlemmet av Huset Stuart, tok Maria i bruk den franske stavemåte «Stuart» (tidligere skrevet Stewart), en praksis som siden festet seg.

Da Maria var blitt enke, vendte hun tilbake til Skottland og kom til Leith den 19. august 1561. Fire år senere giftet hun seg med sin fetter, Henry Stuart, Lord Darnley. Ekteskapet var ikke lykkelig, men de fikk et barn sammen: Sønnen Jakob. I februar 1567 ble Darnley funnet død i hagen ved Kirk o'Field, etter en stor eksplosjon i huset.

Hun giftet seg snart for tredje gang, med James Hepburn, 4. jarl av Bothwell, som det er grunn til å anta sto bak mordet på Darnley. Etter et opprør mot ekteparet ble Maria fengslet i Loch Leven Castle den 15. juni og tvunget til å abdisere til fordel for sin et år gamle sønn, Jakob VI av Skottland. Etter et mislykket forsøk på å gjenerobre tronen flyktet Maria til England og søkte beskyttelse hos farens kusine, dronning Elisabeth I av England. Maria hadde tidligere fremmet seg selv som arveberettiget til Englands trone. Elisabeth I opplevde henne som en trussel, og beordret henne arrestert. Mange engelske katolikker betraktet imidlertid Maria Stuart som Englands rettmessige hersker.

Etter rundt tyve år i fangenskap ble hun tiltalt og henrettet for forræderi. Grunnen var at hun hadde deltatt i tre konspirasjoner som hadde som mål å få Englands dronning myrdet slik at hun selv kunne overta tronen. Wikipedia

Fødsler

25 år
Audun Heimdal (Orienteringsløper)
1997 - 2022

Audun Heimdal (Norge)

Orienteringsløper, skiorienterer

Født:
8. februar 1997 (27 år siden)

Døde:
20. august 2022 (25 år) (Kreft) (1 år siden)

Audun Heimdal var en norsk orienteringsløper og skiorienterer som representerte NTNUI og Konnerud IL.

Han vant ti NM-gull i perioden 2018–2021. I skiorientering vant han VM-sølv på mellomdistanse i 2019 og VM-gull på jaktstart i 2021. Wikipedia

47 år
Dave Farrell (Musiker)
1977

Dave Farrell (USA)

Musiker, bassist, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
David Michael Farrell

Født:
8. februar 1977 (47 år)

David Michael Farrell er en amerikansk plateprodusent, musiker og bassist i alternativ rock/nu metal-bandet Linkin Park, bedre kjent under navnet «Phoenix». Han har tidligere vært med i bandet Tasty Snax. Farrell spiller ikke bare bassgitar, men også elektrisk gitar, cello, fiolin og kontrabass. Wikipedia

50 år
Seth Green (Skuespiller)
1974

Seth Green (USA)

Skuespiller, TV-produsent, skribent, regissør, manusforfatter, filmprodusent

Født:
8. februar 1974 (50 år)

Seth Green er en amerikansk skuespiller og TV-produsent.

Green ble født i Overbrook Park i Philadelphia.

Greens første filmrolle var i A Billion for Boris fra 1984. Han hadde også en rolle i Woody Allens Radio Days i 1987, og opptrådte i Big Business fra 1988 som Bette Midlers sønn. Senere samme år hadde han en rolle i filmen Min stemor fra verdensrommet, der han spilte mot sin kommende medspiller fra Buffy, vampyrenes skrekk, Alyson Hannigan.

Green opptrådte i miniserien It, alle tre Austin Powers-filmene, og Enemy of the State, der han hadde en cameorolle som dataspesialist. I de siste årene har han hatt roller i filmer som The Italian Job og Scooby Doo 2: Monstre på frifot, der han også spilte mot en medspiller fra Buffy, vampyrenes skrekk, Sarah Michelle Gellar.

Greens første opptreden på TV var i Tales from the Darkside og Amazing Stories i midten av 1980-tallet. Han har også hatt andre småroller i kortlivede serier, men ble kjendis da han hadde rollen som «Daniel 'Oz' Osbourne», varulven i TV-serien Buffy, vampyrenes skrekk.

I 2005 var Green med og skapte Robot Chicken sammen med Matthew Senreich for Cartoon Networks søsterkanal Adult Swim. Han var også med å skape boken Freshmen med Hugh Sterbakov. Wikipedia

52 år
Big Show (Fribryter)
1972

Big Show (USA)

Fribryter, skuespiller, basketballspiller,

Fullt navn / Fødenavn:
Paul Randall Wight jr.

Født:
8. februar 1972 (52 år)

Paul Randall Wight jr., bedre kjent som The Giant og Big Show, er en amerikansk fribryter. Signert med WWE World Wrestling Entertainments RAW!. Big Show kom tilbake til WWE i oktober 2011. Big Show holder rekord med Triple H for mest tap i WrestleMania. Han vant intercontinental-tittelen mot Cody Rhodes under Wrestlemania 28., men tapte den igjen på Extreme Rules mot Cody Rhodes. Wikipedia

53 år
Steinar Hoen (Friidrettsutøver)
1971

Steinar Hoen (Norge)

Friidrettsutøver, samfunnsøkonom

Fullt navn / Fødenavn:
Steinar Breidsvoll Hoen

Født:
8. februar 1971 (53 år)

Steinar Breidsvoll Hoen er norsk økonom og tidligere høydehopper og norsk rekordholder. Han ble europamester EM i friidrett 1994. Han representerte IK Tjalve. Siden 2007 har han vært stevnedirektør for Bislett Games, en oppgave han overtok etter Svein Arne Hansen. Wikipedia

53 år
Andrus Veerpalu (Langrennsløper)
1971

Andrus Veerpalu (Estland)

Langrennsløper

Født:
8. februar 1971 (53 år)

Andrus Veerpalu er en estisk tidligere langrennsløper.

Veerpalu tok sølv på femmila under VM 1999 i Ramsau. Under VM 2001 i Lahtis ble han verdensmester på 30 km i klassisk stil.

I OL 2002 i Salt Lake City ble det sølvmedalje på femmila, og gull på 15 km. Fire år senere forsvarte han gullet på 15 km under OL 2006 i Torino.

Under Ski-VM 2009 i Liberec, Tsjekkia, vant Veerpalu igjen 15 km klassisk. I 2011 ble det kjent at Veerpalu testet positivt på veksthormoner under rennene i Otepää. På grunn av dopingprøven la Veerpalu opp like før VM i Oslo. Veerpalu påsto han var uskyldig, og fikk medhold i Den internasjonale voldgiftsretten for sport i 2013. Grunnen til frifinnelsen var blant annet feil bruk av terskelverdier for veksthormoner.

I 2005 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

Hans sønn Andreas Veerpalu er også langrennsløper. Under VM 2019 i Seefeld var han en av flere utøvere som ble pågrepet som en del av den koordinerte aksjonen Operasjon Årelating grunnet mistanke om organisert doping. Wikipedia

61 år
Siri A. Meling (Politiker)
1963

Siri A. Meling (Norge)

Politiker

Fullt navn / Fødenavn:
Siri Annette Haataja Meling

Født:
8. februar 1963 (61 år)

Siri Annette Haataja Meling er en norsk politiker (H). Hun var innvalgt på Stortinget fra Rogaland 2001–2005, 1. vararepresentant 2005–2009, og var igjen fast innvalgt fra 2009 til 2017. Hun var medlem av Rogaland fylkesting 1999–2003, og av fylkesutvalget 1999–2001. Meling var dessuten leder i Rogaland Høyre 2007–10.

Hun er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI fra 1992. Hun var næringssjef i Dalane 1992–97, nestleder i Fonn Egersund AS 1997–2001, samt regiondirektør i Fiskeridirektoratet 2006–2009. Wikipedia

63 år
Vince Neil (Vokalist)
1961

Vince Neil (USA)

Vokalist, skuespiller, racerfører, forretningsdrivende, låtskriver, gitarist

Født:
8. februar 1961 (63 år)

Vince Neil er vokalist i hardrock/heavy metal-bandet Mötley Crüe. Wikipedia

65 år
Kjersti Holmen (Skuespiller)
1956 - 2021

Kjersti Holmen (Norge)

Skuespiller

Født:
8. februar 1956 (68 år siden)

Døde:
26. september 2021 (65 år) (2 år siden)

Kjersti Holmen var en norsk skuespiller, kjent for sitt arbeid innen teater, fjernsyn og film.

Kjersti Holmen vokste opp på Nøtterøy fra hun var fem-seks år gammel. Hun debuterte i Mannfolk på Oslo Nye Teater i 1980. Hun var tilknyttet Nationaltheatret fra 1981 og fast ansatt fra 1992. Hun spilte over 20 større roller på Nationaltheatret. Holmen spilte i en rekke filmer og TV-serier. Hun gjorde seg også bemerket som komiker, blant annet i revyforestillinger sammen med Hege Schøyen. Hun er også kjent for sin rolle som Emma Klinke i Den spanske flue fra 1990.

Holmen ble tildelt Per Aabels ærespris i 1983, Aase Byes legat i 1999 og to amandapriser – den første ble tildelt i 1993 for hennes innsats i Telegrafisten, og den andre i 2000, for beste kvinnelige skuespiller, i filmene Sofies verden og S.O.S. Hun vant også Komiprisen 2009 i klassen for beste kvinnelige artist i revy og komedie for rollen som Edna i farsen Boeing, Boeing på Dizzie Showteater. Hun mottok i tillegg Amandakomiteens ærespris under tildelingen 21. august 2009.

I 2009 ble Holmen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden «for hennes innsats for norsk scenekunst».

Hun skulle opprinnelig spille miss Hannigan i Folketeaterets oppsetning av musikalen «Annie» høsten 2013, men måtte trekke seg på grunn av sykdom. Hennes siste større teaterrolle var tittelrollen i August Strindbergs Frøken Julie i 2012.

I 2015 regisserte Mona J. Hoel kortfilmen Et siste forsøk med Holmen. Det er en novellefilm på syv minutter om alenemoren Iris som blir tatt i fartskontroll på vei fra sykehuset der hun arbeider, til hjemmet der hun skal sende barna på skolen. Hun får en fartsbot som er så stor at hun ikke har mulighet til å betale den, og dermed rakner hele tilværelsen for henne.

I 2019 ferdigstilte Hoel spillefilmen Skal dere gå allerede? med Kjersti Holmen på rollelisten.

Hun hadde sønnene Elias Holmen Sørensen og Isak Holmen Sørensen, begge skuespillere, med skuespiller Reidar Sørensen. Hun var senere samboer med skuespiller Sverre Anker Ousdal.

Holmen døde på Økernhjemmet 26. september 2021 etter å ha vært syk de siste ti årene av sitt liv. Wikipedia

71 år
Mary Steenburgen (Skuespiller)
1953

Mary Steenburgen (USA)

Skuespiller

Født:
8. februar 1953 (71 år)

Mary Steenburgen er en amerikansk skuespiller.

Steenburgen vant Oscar for beste kvinnelige birolle for rollen som Lynda Dummar i filmen Millionærarvingen (1980). Wikipedia

69 år
Roger Lloyd Pack (Skuespiller)
1944 - 2014

Roger Lloyd Pack (Storbritannia)

Skuespiller

Født:
8. februar 1944 (80 år siden)

Døde:
15. januar 2014 (69 år) (10 år siden)

Roger Lloyd Pack var en engelsk skuespiller. Hans far, Charles Lloyd Pack, var også skuespiller, og det samme er hans datter, Emily Lloyd. Roger var gift med Jehane Markham.

På britisk fjernsyn var Lloyd Pack best kjent for sin rolle som Colin «Trigger» Ball i BBC-serien Only Fools and Horses. For det internasjonale publikum er Lloyd Pack mest kjent for hans opptreden i filmen Harry Potter og Ildbegeret. Han dukket opp på Doctor Who i 2005, samt at han er kjent for sin rolle i The Vicar of Dibley som karakteren Owen Newitt. Pack var gift to ganger. Hans første kone var Sheila ball, og hans andre var poet og dramatiker Jehane Markham. Han har en datter, Emily Lloyd, som også er en skuespiller, og han har tre sønner: Spencer, Hartley og Louis. Han var tilhenger av Tottenham Hotspur. I juni 2008 dukket Pack som gjest på The Politics Show som ble sendt på BBC2. Wikipedia

83 år
Nick Nolte (Skuespiller)
1941

Nick Nolte (USA)

Skuespiller, produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Nicholas King Nolte

Født:
8. februar 1941 (83 år)

Nicholas King «Nick» Nolte er en amerikansk skuespiller, modell og filmprodusent.

Nolte fikk nasjonal oppmerksomhet for første gang og fikk strålende kritikker i 1976 for sin opptreden i Rich Man, Poor Man, en miniserie på TV basert på forfatter Irwin Shaws sin bestselgende roman fra 1970. Siden den gang har han dukket opp i over 40 filmer. I 1973 dukket Nolte i opp TV-serien Griff i episoden «Who Framed Billy the Kid?», i rollen som Billy Randolph, en fotballspiller anklaget for mord.

Noltes første store filmrolle kom da han spilte mot Jacqueline Bisset og Robert Shaw i filmen The Deep (1977). Han hadde flere hovedroller i filmer på 1980-tallet, herunder Under Fire (1983) med Gene Hackman, Down and Out in Beverly Hills (1986) med Richard Dreyfuss og Bette Midler, Extreme Prejudice (1987) og New York Stories (1989) i regi av Martin Scorsese. På 1990-tallet samarbeidet han med Eddie Murphy om filmen Another 48 Hours.

Nolte hadde kanskje sin største kinosuksess i 1991, med hovedrollen i Tidevannets fyrste med Barbra Streisand, som han ga ham den første Academy Award-nominasjonen. Denne prisen tapte han til fordel for Anthony Hopkins sin film The Silence of the Lambs. I 1997 fikk Nolte sin andre Oscar-nominasjon for arbeidet med filmen Affliction, som han tapte mot Roberto Benigni sin film Life is Beatiful.

Nolte hadde også flere biroller, blant annet i dramaet Peaceful Warrior (2006) og komedien Tropic Thunder (2008). I 2011 hadde Nolte rollen som en alkoholiker ved navn Paddy Conlon, og for denne rollen mottok han en Oscar-nominasjon for Beste mannlige birolle. Han spilte mot Dustin Hoffman i TV-serien Luck på kanalen HBO, som ble kansellert i mars 2012 på grunn av dødsfallet til tre hester under innspillingen av serien.

Nolte har vært gift og skilt tre ganger. Han har en sønn som heter Brawley Nolte. Hans sønn er også skuespiller og hadde rollen som Mel Gibsons kidnappede sønn i filmen Ransom fra 1996. Wikipedia

79 år
Francis Sejersted (Historiker)
1936 - 2015

Francis Sejersted (Norge)

Historiker, professor

Født:
8. februar 1936 (88 år siden)

Døde:
25. august 2015 (79 år) (8 år siden)

Francis Sejersted var en norsk historiker med hovedvekt på moderne økonomisk historie samt skandinavisk historie på 1800- og 1900-tallet. Han er mest kjent fra tiden han satt som formann i Den norske Nobelkomite (1991 til 1999). Han var leder for Ytringsfrihetskommisjonen 1996-1999 og styreformann i institusjonen Fritt Ord fra 2000 til 2011. Wikipedia

92 år
John Williams (Komponist)
1932

John Williams (USA)

Komponist, dirigent, pianist, filmmusikkomponist

Fullt navn / Fødenavn:
John Towner Williams

Født:
8. februar 1932 (92 år)

John Towner Williams er én av de mest populære filmmusikkomponistene i underholdningsindustrien. Per 2007 har han mottatt 45 Oscar-nominasjoner, kun slått av Walt Disney.

Williams er best kjent for sine heroiske og majestetiske temaer til eventyr- og fantasy-filmer. Dette inkluderer også noen av de filmene med størst omsetning i Hollywoods historie, f.eks. Star Wars, Superman, Haisommer, E.T., Raiders of the Lost Ark, Jurassic Park og de tre første Harry Potter-filmene. Hans tematisk rike og populære musikk til science fiction-filmen Star Wars Episode IV: Et nytt håp, ble i 2005 valgt av American Film Institute som historiens beste filmmusikk. Hans musikk til Jaws og E.T. fantes også på listen, på henholdsvis 6.- og 14.-plass. Så langt har fem av hans filmer vunnet Oscar.

Hans lange karriere har også inkludert langt mer dramatiske stykker filmmusikk, som Schindlers liste og Redd menig Ryan, samt mer eksperimentelle konsertstykker. Sist i musikken til filmer som München og Memoirs of a Geisha. Wikipedia

24 år
James Dean (Skuespiller)
1931 - 1955

James Dean (USA)

Skuespiller

Født:
8. februar 1931 (93 år siden)

Døde:
30. september 1955 (24 år) (68 år siden)

James Byron Dean var en amerikansk skuespiller. Som lovende skuespiller rakk han kun å spille i tre større filmer før han i en alder av 24 år døde i en bilulykke i nærheten av Cholame i California. Etter sin død ble Dean gjenstand for idoldyrkelse. I 1999 ble han kåret til tidenes 18. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

76 år
Jack Lemmon (Skuespiller)
1925 - 2001

Jack Lemmon (USA)

Skuespiller, komiker, filmregissør, offiser, programleder

Fullt navn / Fødenavn:
Jack Uhler Lemmon III

Født:
8. februar 1925 (99 år siden)

Døde:
27. juni 2001 (76 år) (23 år siden)

Jack Uhler Lemmon III var en amerikansk skuespiller og musiker.

Lemmon debuterte i 1954 og ble raskt kjent som en allsidig skuespiller. Han fikk ry som en glimrende komedieskuespiller, men gjorde også en rekke dramatiske rollefigurer. I komediene spilte han ofte rollen som den uheldige anti-helten som møter verden med et oppfarende, nervøst gemytt. Lemmon huskes kanskje mest for filmene han spilte i sammen med Walter Matthau, samt komedien Noen har det hett (1959).

Lemmon var yrkesaktiv i over femti år og mottok en rekke nominasjoner og utmerkelser. Han vant to Oscar, én for rollen som fenrik Frank Thurlowe Pulver i filmen Mister Roberts (1955) og én for rollen som Harry Stoner i filmen Det blåser på toppen (1973). Lemmon har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

100 år
Jurij Averbakh (Sjakkspiller)
1922 - 2022

Jurij Averbakh (Russland)

Sjakkspiller, sakprosaforfatter, sjakkomponist, sjakkteoretiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jurij Lvovitsj Averbakh

Født:
8. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
7. mai 2022 (100 år) (2 år siden)

Jurij Lvovitsj Averbakh var en russisk sjakkspiller, stormester i sjakk og forfatter av sjakkbøker.

Faren hans var tysk jøde, og forfedrene hans kom fra Tyskland og het Auerbach. Moren hans var russisk.

Det første virkelige gode resultatet var en førsteplass i bymesterskapet for Moskva i 1949, foran spillere som Andor Lilienthal, Jakov Estrin og Vladimir Simagin. Han vant Moskvamesterskapet også i 1950 og 1962. Han ble utnevnt til stormester i sjakk i 1952. Averbakh deltok 16 ganger i Sovjetmesterskapet i sjakk. I 1954 ble han sovjetmester foran spillere som Mark Taimanov, Viktor Korchnoi, Tigran Petrosjan, Efim Geller og Salo Flohr. I Sovjetmeisterskapet for 1956 kom han på delt førsteplass sammen med Taimanov og Boris Spasskij i selve turneringen, og ble til slutt nummer to etter stikkampen. Averbakh sin datter, Jane, ble seinere gift med Taimanov. Averbakh vant også andre større turneringer, som Wien 1961 og Moskva 1962. Han kvalifiserte seg for kandidatturneringen til verdsmesterskapet i sjakk i 1953. I kandidatturneringen i Zürich kom han på delt 10-plass blant 15 deltagere. Han kvalifiserte seg også for intersoneturneringen i Portorož i 1958, etter å ha blitt nummer fire i Sovjetmesterskapet for 1958 i Riga. I Portorož fikk han en delt 7-11.-plass, et halvt poeng for lite til å gå videre til kandidatturneringen. Han hadde en solid spillestil, vanskelig å møte for angrepsspillere. Han skrev: «...Nezhmetdinov, vist han hadde et angrep, kunne slå hvem som helst, inkludert Tal. Men min skår mot han var noe slikt som 8½–½ fordi eg ikke ga han noe mulighet for et aktivt spill. I slike tilfeller brukte han med en gang å begynne å ødelegge stillingen sin, fordi han søkte komplikasjoner.»

Averbakh er en betydelig komponist av sluttspillstudier. Han har publiserte mer enn 100 studier. Mange av disse er viktige bidrag til sluttspill-teorien.

I 1956 gav Verdenssjakkforbundet FIDE ham tittelen Internasjonal dommer for problemsjakk og i 1969 ble han utnevnt til internasjonal sjakkdommer, International Arbiter.

Fra 1972 til 1977 var han president i det sovjetiske sjakkforbundet.

Averbakh var også en viktig sjakkjournalist og forfatter. Han var redaktør for de sovjetiske sjakktidsskriftene Shakhmaty v SSSR og Shakhmaty biuletin. Fra 1956 til 1962 redigerte han sammen med Vitaly Chekhover og andre, et firebinds verk om Sluttspill i sjakk, Shakhmatnye okonchaniya. Dette ble revidert i 1980-84 og oversatt til engelsk, og gitt ut som Comprehensive Chess Endings, i fem bind.

Averbakh har fått flere sjakkvarianter oppkalt etter seg. Den mest kjente varianten er nok Averbakh-varianten i Kongeindisk forsvar: 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.Le2 O-O 6.Lg5. Wikipedia

91 år
Sixten Isberg (Alpinist)
1921 - 2012

Sixten Isberg (Sverige)

Alpinist

Født:
8. februar 1921 (103 år siden)

Døde:
10. juni 2012 (91 år) (12 år siden)

Sixten Isberg var en svensk alpinist. Han konkurrert på 1940- og 50-tallet for klubben Åre SLK.

Han deltok i OL 1948 i St. Moritz, der han ble nummer 10 i slalåm og 30 i utfor, og i og 1952 i Oslo, der han ble nr. 30 i storslalåm og nr. 34 i utfor.

Hans fremste meritter var tre nasjonale titler i slalåm (1941, 1945 og 1949). Wikipedia

74 år
Lana Turner (Skuespiller)
1921 - 1995

Lana Turner (USA)

Skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Julia Jean Turner

Født:
8. februar 1921 (103 år siden)

Døde:
29. juni 1995 (74 år) (29 år siden)

Julia Jean «Lana» Turner var en amerikansk skuespiller.

Turner har spilt i filmer som Postbudet ringer alltid to ganger (1946) og Blendende løgn (1952). Hun har også fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

82 år
Henrik Straumsheim (Lyriker)
1893 - 1975

Henrik Straumsheim (Norge)

Lyriker

Født:
8. februar 1893 (131 år siden)

Døde:
26. juli 1975 (82 år) (49 år siden)

Henrik Straumsheim var en norsk dikter og folkehøgskolemann. Han var også aktiv i ungdomslagsarbeid, formann i Sunnmøre frilynde ungdomssamlag og medlem av styret i Noregs Ungdomslag. Wikipedia

36 år
Franz Marc (Kunstmaler)
1880 - 1916

Franz Marc (Det tyske keiserrike)

Kunstmaler, illustratør

Fullt navn / Fødenavn:
Franz Moritz Wilhelm Marc

Født:
8. februar 1880 (144 år siden)

Døde:
4. mars 1916 (36 år) (108 år siden)

Franz Marc var en tysk maler. Han regnes som en av de største malere av det 20. århundre, og var en av de fremste representantene for den tyske ekspresjonismen. Hans verk var rikelig representert som entartet, og beslagslisten inneholder i alt 146 verk. Wikipedia

31 år
Paula Modersohn-Becker (Kunstmaler)
1876 - 1907

Paula Modersohn-Becker (Tyskland)

Kunstmaler, grafiker

Født:
8. februar 1876 (148 år siden)

Døde:
30. november 1907 (31 år) (116 år siden)

Paula Modersohn-Becker neé Becker var en tysk maler og en viktig representant for den tidlige ekspresjonismen. Wikipedia

54 år
Kate Chopin (Forfatter)
1850 - 1904

Kate Chopin (USA)

Forfatter, skribent, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Katherine O'Flaherty

Født:
8. februar 1850 (174 år siden)

Døde:
22. august 1904 (54 år) (119 år siden)

Kate Chopin var en amerikansk forfatter, som betraktes som en av forløperne for det 19. århundres feministiske forfattere. Hennes verk handler i hovedsak om livet blant «kreoler» og akadiere i delstaten Louisiana i det sørlige USA.

Fra 1889 til 1902 skrev hun noveller for både barn og voksne, som ble utgitt i magasiner som Atlantic Monthly, Vogue, the Century og Harper's Youth's Companion. Hennes største verk var to novellesamlinger, Bayou Folk (1894) og A Night in Acadie (1897).

Chopin skrev også romanen The Awakening (1899) om en kvinnes forsøk på å frigjøre seg. Romanens skildringer av den kvinnelige seksualitet og styrke vakte skandale i samtidens USA, men ble tatt opp igjen omkring 1970, hvor den blant annet ble rost for sine feministiske idéer. Wikipedia

77 år
Jules Verne (Forfatter)
1828 - 1905

Jules Verne (Frankrike)

Forfatter, dramatiker, lyriker, librettist, barnebokforfatter, geograf, science fiction-forfatter, esperantist

Fullt navn / Fødenavn:
Jules Gabriel Verne

Født:
8. februar 1828 (196 år siden)

Døde:
24. mars 1905 (77 år) (119 år siden)

Jules Gabriel Verne var en fransk forfatter som hovedsakelig skrev romaner, men også poesi og drama. Han er kjent for sine eventyrlige spenningsromaner og hans innflytelse på sjangeren science fiction ved å skrive om reiser i verdensrommet, i luften og under vann lenge før slikt var mulig. Det ga ham tittelen «science fiction-romanens far», en tittel han deler med H.G. Wells og Hugo Gernsback.

Verne ble født i borgerlig familie i havnebyen Nantes, og utdannet til å følge sin fars fotspor som advokat, men han sluttet å praktisere tidlig i livet for å kunne skrive for magasiner og for teateret. Hans samarbeid med utgiveren Pierre-Jules Hetzel førte til frambringelsen av Voyages Extraordinaires («Ekstraordinære reiser»), en meget populær serie av spennende eventyrserier som blant annet besto av Reisen til Jordens indre, En verdensomseiling under havet, og Jorden rundt på 80 dager. Til sammen utgjorde denne serien 54 romaner mellom 1863 og 1905.

Verne er generelt betraktet som en betydelig litterær forfatter i Frankrike og det meste av Europa hvor han hadde en stor innflytelse både for den litterære avantgardisme og surrealisme. Hans omdømme er markant annerledes i engelskspråklige områder hvor han ofte ble forstått som en enkel forfatter av sjangerlitteratur eller av barnebøker. Det har i stor grad sin årsak i dårlige, forkortede og omskrevne oversettelser av hans bøker.

Verne er den nest mest oversatte forfatter i verden siden 1979, mellom de engelskspråklige forfatterne Agatha Christie og William Shakespeare, og er antagelig den oftest oversatte forfatter i løpet av 1960-1970-tallet. Wikipedia

81 år
John Ruskin (Forfatter)
1819 - 1900

John Ruskin (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Forfatter, kunstkritiker, kunsthistoriker, filosof, kunstmaler, sosiolog, lyriker, arkitekt, journalist

Født:
8. februar 1819 (205 år siden)

Døde:
20. januar 1900 (81 år) (124 år siden)

John Ruskin var en dominerende skikkelse og den ledende engelske kunstkritikeren i viktoriansk tid. I tillegg var han kunstmesén, tegner, akvarellmaler, en prominent sosial tenker og filantrop.

Han skrev om emner som strakte seg fra geologi til arkitektur, myter til ornitologi, litteratur til utdannelse, botanikk til politisk økonomi, og andre emner. Hans skrivestil og litterære former varierte tilsvarende. Ruskin skrev essayer og avhandlinger, poesi og forelesninger, reiseguider og manualer, brev og selv et eventyr. Den detaljerte stilen som preget hans tidligste skrifter ble senere fortrengt av forkjærlighet for et enklere og bedre språk, formet for å kommunisere hans tanker mer effektivt. I alt han skrev, framhevet han forbindelsen mellom natur, kunst og samfunn. Han gjorde også detaljerte skisser og malerier av fjell, berg, planter, fugler, landskap, og arkitektoniske strukturer og ornamentering.

Han hadde en særdeles stor innflytelse i løpet av den siste halvdelen av 1800-tallet og fram til den første verdenskrig. Deretter, etter en periode av relativ nedgang, har hans omdømme bedret seg jevnlig siden 1960-tallet, med utgivelsen av tallrike akademiske undersøkelser av hans forfatterskap. I dag er hans tanker og interesser i stor grad anerkjent for å ha bidratt til å ha foregrepet interessen for økologi og bærekraftig utvikling, foruten at hans håndverksmessige dyktighet framheves.

Ruskin fikk først omfattende oppmerksomhet med det første bindet av Modern Painters (1843), et omfattende essay i forsvar for kunstverkene til J.M.W. Turner, hvor han argumenterte for at kunstnerens fremste rolle er å være «sannferdig overfor naturen». Fra 1850-tallet var han en forkjemper for Det prerafaelittiske broderskap, som på sin side ble preget av hans tanker. Ruskins tekster og utgivelser fokuserte i økende grad på sosiale og politiske emner. Unto This Last (1860, 1862) markerte en endring av fokus. Det var et langt essay om økonomi, som blant annet ble viktig for Gandhis tenkning. I 1869 ble Ruskin den første Slade-professor i kunst ved University of Oxford, hvor han etablerte en egen tegneskole, Ruskin School of Drawing. I 1871 begynte han med månedlige «brev til arbeidere i Storbritannia», utgitt under tittelen Fors Clavigera (1871–1884). I løpet av dette komplekse og dypt personlige verket utviklet han prinsippene for sin oppfatning av det ideelle samfunn. Som et resultat grunnla han Guild of St George, en organisasjon som består den dag i dag. Wikipedia

61 år
Carl Frederik Sørensen (Kunstmaler)
1818 - 1879

Carl Frederik Sørensen (Danmark)

Kunstmaler, professor

Født:
8. februar 1818 (206 år siden)

Døde:
24. januar 1879 (61 år) (145 år siden)

Carl Frederik Sørensen var en dansk marinemaler.

Sørensen viste tidlig anlegg for å tegne og ble sendt til København for å utdanne seg i faget. Han kom inn på Kunstakademiet og tok etter hvert den lille sølvmedaljen. Allerede i studietiden stilte han ut et maleri som ble kjøpt av C.S. Danneskjold-Samsøe. Denne kontakten gjorde at Sørensen fikk oppgaver i forbindelse med dekoreringen av Thorvaldsens Museum.

Sørensen var med på å ta initiativ til stiftelsen av «Kunstnerforeningen af 18. november» i 1842, en forening som består fremdeles.

Han var på flere reiser rundt i Norden. Etter å ha henvendt seg til Christian VIII i 1846 kom han seg på en reise sydover på en dansk fregatt og var blant annet i Italia.

Sørensen gikk mer og mer over til å male marine motiver. I 1847 mottok han den Neuhausenske Præmie for «Skibe i Kattegattet under Bramsejlskuling med Dønninger efter en Storm.»

Sørensen ble medlem av Akademiet i 1856 og professor i 1869. Wikipedia

65 år
Eliphas Levi (Forfatter)
1810 - 1875

Eliphas Levi (Frankrike)

Forfatter, okkultist, magiker

Fullt navn / Fødenavn:
Alphonse Louis Constant

Født:
8. februar 1810 (214 år siden)

Døde:
31. mai 1875 (65 år) (149 år siden)

Eliphas Lévi var en fransk okkult forfatter og seremoniell magiker.

Det navnet han benyttet som forfatter, «Eliphas Levi», var hans forsøk på å omskrive eller translitterere sitt fødenavn «Alphonse Louis» til hebraisk, han var ikke selv jødisk. Hans andre hustru var den franske skulptøren Marie-Noémi Cadiot, men hun forlot ham senere til fordel for marquis de Montferrier. Wikipedia

75 år
Guercino (Kunstmaler)
1591 - 1666

Guercino (Italia)

Kunstmaler

Fullt navn / Fødenavn:
Giovanni Francesco Barbieri

Født:
8. februar 1591 (433 år siden)

Døde:
22. desember 1666 (75 år) (357 år siden)

Giovanni Francesco Barbieri, bedre kjent som Il Guercino («den skjeløyde», et kallenavn han fikk nettopp fordi han led av strabisme), var en italiensk barokkmaler fra regionen Emilia-Romagna, aktiv i Roma og Bologna. Han utførte også flerfoldige utmerkede tegninger. Wikipedia

Dødsfall

76 år
Mary Wilson (Sanger)
1944 - 2021

Mary Wilson (USA)

Sanger, musiker, selvbiograf

Født:
6. mars 1944 (80 år siden)

Døde:
8. februar 2021 (76 år) (3 år siden)

Mary Wilson var en amerikansk soul-sanger og forfatter.

Mary Wilson var datter av slakteren Sam Wilson og hans hustru Johnnie Mae Wilson. Hun var den eldste av tre barn. Familien flyttet til Chicago der faren ville finne seg arbeid, men da hun var tre år gammel ble Mary Wilson tatt inn hjemme hos hennes tante Ivory «I.V.»og onkelen John L. Pippin i Detroit. Hennes foreldre ble senere separert og Marys mor og søsken kom også til Detroit, men da hadde Mary begynt å tro at I.V. var hennes mor. Moren tok arbeid som hushjelp.

Mary Wilson ble kjent med Florence Ballard, og de to begynte å synge sammen. I 1959 ble Ballard og Wilson til en sanggruppe sammen med andre unge kvinner, som en pendant til den mannlige vokalgruppen «The Primes». Wilson slik med i «The Primettes», med Diana Ross og Betty McGlown, som bodde i samme boligområdet som Wilson og Ballard. I denne perioden traff Mary også Aretha, Erma og Carolyn Franklin, døtrene til den lokale baptistpresten. Hun ble imidlertid mest kjent som ett av medlemmene i vokalgruppa «The Supremes» (det var Primettes etter et navneskifte), og var også det originalmedlemmet som holdt gruppa sammen fra 1959 til den ble oppløst i 1977, med flere medlemmer som kom og gikk etter at Diana Ross gikk ut i 1970.

Wilson fikk store økonomiske problemer da Motown mistet interesse for gruppa i 1970-årene og flere av låtene deres ble store fiaskoer. Wilson gikk solo i 1977 og saksøkte Motown for deres dårlige management. Motown tilbød Wilson en platekontrakt og ble oppfordret til å droppe saken, til tross for at den i dag står som en av de sterkeste sakene mot Motown og selskapets direktør, Berry Gordy. Motown slapp Wilsons album Mary Wilson med singelen «Red Hot», som nådde 85.-plass på Billboard-lista.

Motown droppet Wilson året etter med dårlig salgstall som grunn, til tross for kontrakten som sa at hun skulle få produsere fire plater over de neste fem årene. Wilson skrev i 1986 sin første biografi, Dreamgirl: My Life As A Supreme, hvor Motown, Berry Gordy og Diana Ross fikk gjennomgå. Boka er i dag en av de mest solgte artistbiografiene. Wilson utgav senere på 1980-tallet singlene «Don't Get Mad, Get Even» og «Ooh Child», og hun var en populær gjest hos blant andre David Letterman og Jay Leno. Hun var en av de store artistene som fikk opptre under Dionne Warwicks «That's What Friends Are For AIDS Concert 1988», direktesendt til hele verden.

Hun hadde på 1980-tallet store problemer med å få opptre i USA, ettersom Motown mente de eide navnet til The Supremes, en sak som de kom til enighet om i 1990. Wilson utgav sitt andre album, Walk The Line, som fikk mye omtale i pressen. Plateselskapet CEO Records erklærte seg imidlertid konkurs dagen etter at albumet var utgitt. Wilson valgte dermed å utelukkende fokusere på konserter i Europa. Hun framførte alt fra jazz til gamle Supremes-låter.

I 1988 ble The Supremes, og dermed Wilson, innvotert i Rock and Roll Hall of Fame. Wikipedia

87 år
Tomi Ungerer (Forfatter)
1931 - 2019

Tomi Ungerer (Frankrike)

Forfatter, illustratør, frimerkekunstner, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jean-Thomas Ungerer

Født:
28. november 1931 (92 år siden)

Døde:
8. februar 2019 (87 år) (5 år siden)

Jean-Thomas Ungerer var en fransk illustratør bosatt i Irland fra 1976.

Han er kjent for sine mange erotiske og politiske illustrasjoner såvel som barnebøker.

I 1998 mottok han Hans Christian Andersen-medaljen for sine bokillustrasjoner. Wikipedia

84 år
Kjell Heggelund (Språkforsker)
1932 - 2017

Kjell Heggelund (Norge)

Språkforsker, oversetter, lyriker, litteraturhistoriker

Født:
16. desember 1932 (91 år siden)

Døde:
8. februar 2017 (84 år) (7 år siden)

Kjell Heggelund var en norsk lyriker og oversetter av engelsk, fransk, gresk og latinsk litteratur. Han redigerte også diverse samlinger av andre forfatteres verker, blant annet Petter Dass' samlede verker. I tillegg satt han i redaksjonen i tidsskriftet Basar fra 1975 til -81. Wikipedia

68 år
Ola Bratteli (Matematiker)
1946 - 2015

Ola Bratteli (Norge)

Matematiker, professor

Født:
24. oktober 1946 (77 år siden)

Døde:
8. februar 2015 (68 år) (9 år siden)

Ola Bratteli var en norsk matematiker, kjent for Bratteli-diagrammene som benyttes i gruppeteori. Hans far var statsminister Trygve Bratteli.

Etter Oslo katedralskole studerte han til cand.mag. og cand.real. i matematikk ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo (1967–71). Avhandlingen Inductive limits of finite dimensional C* -algebras omhandlet operatoralgebraer og Bratteli-diagrammer, og ga karakteren 1.1 skriftlig og 1.0 muntlig. Arbeidet har gitt mange teoretiske anvendelser og han har over hundre publikasjoner, mange med sin veileder Erling Størmer.

Bratteli jobbet som stipendiat ved New York University (1971–73) og avla sin dr.philos. ved Universitetet i Oslo (1974). Utover en rekke kortere opphold som professor og forsker verden over, var Bratteli i perioden 1980-1991 fast ansatt som professor ved Norges tekniske høgskole (NTH) og fra 1991 ved Universitetet i Oslo. Wikipedia

39 år
Anna Nicole Smith (Skuespiller)
1967 - 2007

Anna Nicole Smith (USA)

Skuespiller, danser, playmate, modell, filmprodusent, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vickie Lynn Hogan

Født:
28. november 1967 (56 år siden)

Døde:
8. februar 2007 (39 år) (17 år siden)

Anna Nicole Smith var en amerikansk modell og skuespillerinne som fikk sitt gjennombrudd som Playboys Playmate of the Year i 1993. I Norge ble hun kjent som undertøysmodell for Hennes & Mauritz samme år.

Hennes ekteskap med oljemagnaten og milliardær J. Howard Marshall, som var 63 år eldre enn henne, skapte spekulasjoner rundt hennes hensikt med ekteskapet. Etter hans død ble det innledet en lang rettslig prosess, som varte fram til hennes død. Hun fikk 532 millioner norske kroner i arv.

Hun etterlot seg ektemann og datter Dannielynn Birkhead, født 2006.

10. september 2006 mistet Anna Nicole Smith sønnen Daniel Wayne Smith som ble 20 år gammel. Wikipedia

93 år
Michael Gilbert (Forfatter)
1912 - 2006

Michael Gilbert (Storbritannia)

Forfatter, advokat

Fullt navn / Fødenavn:
Michael Francis Gilbert

Født:
17. juli 1912 (112 år siden)

Døde:
8. februar 2006 (93 år) (18 år siden)

Michael Francis Gilbert var en engelsk forfatter. Han benyttet navnet Michael Gilbert som forfatter.

Gilbert arbeidet som advokat i London, samtidig som han var en svært produktiv kriminalforfatter. Ifølge Gilbert selv, ble hans interesse for kriminallitteratur vakt mens hans som britisk soldat satt som krigsfange i Nord-Italia under den andre verdenskrig. De fleste bøkene ble skrevet på toget, under hans daglige femti-minutters pendlerreise til arbeidet. Hans første roman, Close Quarters ble utgitt i 1947. Hans siste utgivelse var Over and Out i 1999.

Som kriminalforfatter opererte han innen hele spekteret av undersjangre, fra politiromaner via spionhistorier, rettsdrama og klassisk kriminal til thrillere. Han er kjent for sine gode plot og tørre, distanserte vidd.

Hans roman Smallbone Deceased (1950) finnes på Top 100 Crime Novels of All Time-listene til både britiske Crime Writers' Association og Mystery Writers of America. Wikipedia

81 år
Ivo Caprino (Filmregissør)
1920 - 2001

Ivo Caprino (Norge)

Filmregissør, filmprodusent, manusforfatter, filmklipper, dukkespiller

Født:
17. februar 1920 (104 år siden)

Døde:
8. februar 2001 (81 år) (23 år siden)

Ivo Caprino var en norsk filmprodusent, filmregissør, animatør og forfatter. Han er best kjent for flere titalls kjente dukkefilmer, som Flåklypa Grand Prix og filmatiseringen av norske folkeeventyr. Wikipedia

77 år
Øistein Parmann (Forfatter)
1921 - 1999

Øistein Parmann (Norge)

Forfatter, kunsthistoriker, forlegger, biograf

Født:
10. mars 1921 (103 år siden)

Døde:
8. februar 1999 (77 år) (25 år siden)

Øistein Parmann var en norsk forlegger, kunsthistoriker, forfatter og statsstipendiat.

Parmann tok artium i 1940 og studerte deretter ved Universitetet i Oslo, ved siden av kveldskurs på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS). Han debuterte med romanen Kanskje dette – av en ung manns dagbok i 1943, og vakte betydelig oppsikt med intervjuboken Ungdommen har ordet i 1945. Fra 1948 til 1959 arbeidet han i Morgenbladet, etter hvert som kulturredaktør. Fra 1959 til 1968 arbeidet han som lærer ved Steinerskolen i Oslo. Han var redaktør av Forbruker-rapporten 1968–1973 og begynte deretter i Dreyer forlag.

Fra 1975 var han forlagssjef i Dreyer, og fra 1982 preses i Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur. Begge deler verv han fratrådte i 1988. Som forlagssjef var Parmann særlig aktiv i å utvikle forlagets tilbud av new age- og annen «alternativ» litteratur.

Ved siden av sitt litterære arbeid var Parmann aktivt engasjert i Steiner-bevegelsen, som lærer i Oslo i åtte år, gjennom flere kulturdebatter på 1950-tallet, som initiativtager til Steinerskolen på Nesodden, og som leder av Camphill-bevegelsens representantskap i Norge 1970–1980.

Parmann ble utnevnt til statsstipendiat 1986. Wikipedia

55 år
Del Shannon (Sanger)
1934 - 1990

Del Shannon (USA)

Sanger, låtskriver, gitarist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Weedon Westover

Født:
30. desember 1934 (89 år siden)

Døde:
8. februar 1990 (55 år) (34 år siden)

Del Shannon var en amerikansk rock 'n' roller og country musiker og låtskriver. Hans døpenavn var Charles Weedon Westover. Tidlig i 1960-årene hadde han hits med Runaway, Hats Off To Larry og Keep Searching, men etter The Beatles og den britiske bølgen, ble Shannon satt i skyggen. I 1989 overtok han etter Roy Orbison i Traveling Wilburys, men Shannon begikk selvmord kort tid etter i sitt hjem i Santa Clarita, California.

Del Shannon ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame i 1999. Wikipedia

75 år
Eivind Groven (Komponist)
1901 - 1977

Eivind Groven (Norge)

Komponist, musiker, musikkforsker

Født:
8. oktober 1901 (122 år siden)

Døde:
8. februar 1977 (75 år) (47 år siden)

Eivind Groven var komponist, musikkforsker, folkemusikksamler og spelemann. Wikipedia

53 år
John von Neumann (Matematiker)
1903 - 1957

John von Neumann (Ungarn)

Matematiker, kjemiker, fysiker, ingeniør, oppfinner, samfunnsøkonom, kjernefysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Margittai Neumann János Lajos

Født:
28. desember 1903 (120 år siden)

Døde:
8. februar 1957 (53 år) (67 år siden)

John von Neumann var en ungarsk-amerikansk matematiker med betydelige bidrag innenfor et vidt spekter av fagfelt, inkludert kvantemekanikk, mengdelære, økonomi, datateknologi og datavitenskap.

Von Neumann var født og oppvokst i Ungarn, men reiste til Tyskland og Sveits for å få utdanning. De første vitenskapelige stillingene hadde han ved universitet i Tyskland, der han rakk å gjøre seg bemerket innenfor en rekke fagfelt. I 1930 reiste han etter invitasjon til USA, til en stilling ved Princeton University. Fra 1933 og resten av levetiden var han professor i matematikk ved det prestisjefylte Institute for Advanced Study, en forskningsinstitusjon i tilknytning til University of Princeton. I tillegg var han tilknyttet en lang rekke universitet, forskningsinstitusjoner, statlige organ og kommersielle selskap, som foreleser, rådgiver, og æresprofessor.

Von Neumann er blitt kalt «den siste av de store matematikerne» og «kanskje den mest innflytelsesrike matematiker som noen gang har levd». Han var en foregangsmann i anvendelsen av operatorteori innenfor kvantemekanikk og i utvikling av funksjonalanalyse. Han var en grunnlegger av fagfeltet spillteori og også moderne numerisk analyse. Han var en viktig bidragsyter til Manhattanprosjektet som utviklet den første atombomben. Etter andre verdenskrig var han en pioner i utvikling og design av de første programmerbare datamaskinene. Tilsammen skrev han over 110 vitenskapelige artikler, i tillegg til en rekke upubliserte eller hemmelige rapporter. Arbeidet hans og betydningen av dette gjenspeiler seg i en mengde begrep som inneholde navnet von Neumann, slik som von Neumann-arkitektur, von Neumanns ulikhet og von Neumann-paradokset. Han mottok en lang rekke priser og akademiske æresbevisninger. Wikipedia

68 år
Francis Hagerup (Politiker)
1853 - 1921

Francis Hagerup (Norge)

Politiker, professor, diplomat, jurist

Født:
22. januar 1853 (171 år siden)

Døde:
8. februar 1921 (68 år) (103 år siden)

George Francis Hagerup var en norsk professor i rettsvitenskap, diplomat og politiker (H). Han var leder for Høyre fra 1899 til 1902 og Norges statsminister i to omganger mellom 1895 og 1905, og var også justisminister og finansminister. Som akademiker bidro han til utviklingen av folkeretten og samarbeidet innen nordisk rettsvitenskap. Wikipedia

88 år
Colin Archer (Skipsbygger)
1832 - 1921

Colin Archer (Norge)

Skipsbygger, ingeniør, konstruktør

Født:
22. juli 1832 (192 år siden)

Døde:
8. februar 1921 (88 år) (103 år siden)

Colin Archer var en norsk båtkonstruktør med både båtbyggeri og skipsverft.

Archer er særlig kjent for polarskipet «Fram» til Fridtjof Nansen, for sin forbedring av losskøytene og for å ha skapt redningsskøytene. I alt bygget han mer enn 200 båter, hvorav 70 var lystfartøyer, 60 var losbåter og 14 var redningsskøyter. Den første redningsskøyta, RS1, som bærer Archers navn, ble sjøsatt i 1893, og tjente i 40 år. Den tilhører nå Norsk Sjøfartsmuseum og er fremdeles i bruk. Wikipedia

68 år
Robert Michael Ballantyne (Skribent)
1825 - 1894

Robert Michael Ballantyne (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Skribent, kunstmaler, barnebokforfatter, forretningsdrivende

Født:
24. april 1825 (199 år siden)

Døde:
8. februar 1894 (68 år) (130 år siden)

Robert Michael Ballantyne var en skotsk ungdomsbokforfatter.

Han var sønn av en avisredaktør og boktrykker, og arbeidet som ung seks år for Hudson's Bay Company før han etablerte seg som forfatter. Han er mest kjent for sine eventyrbøker for gutter, skrevet innenfor tradisjonen av viktoriatidens litteratur, slike som Koralløya (1857) og Gorillajakten (1861). I løpet av sitt liv skrev han over 80 bøker.

I 1866 giftet han seg med Jane Dickson Grant. De fikk fire sønner og to døtre. Selvbiografien Personal Reminiscences in Book Making kom ut i 1893. Eric Quayles biografi Ballantyne the brave utkom i 1967. Wikipedia

44 år
Maria Stuart (Dronning av Skottland)
1542 - 1587

Maria Stuart (Skottland)

Dronning av Skottland, politiker

Født:
8. desember 1542 (481 år siden)

Døde:
8. februar 1587 (44 år) (437 år siden)

Maria Stuart eller Maria I av Skottland, på engelsk tradisjonelt omtalt som Mary, Queen of Scots («Maria, skottenes dronning»), på fransk Marie Stuart, reine d'Écosse, var Skottlands dronning fra 14. desember 1542 til 24. juli 1567.

Maria var datter kong Jakob V av Skottland, og det eneste av hans legitime barn som vokste opp.

Hun var seks dager gammel da faren døde, og ble da umiddelbart Skottlands dronning. Moren, Maria av Guise, overtok regentskapet, og datteren ble kronet ni måneder senere. I 1558 ble Maria gift med François, Le Dauphin (kronarving) av Frankrike. Han overtok kronen som François II (Frans II av Frankrike) i 1559. Imidlertid var Maria ikke dronning av Frankrike lenge; hun ble enke knapt året etter den 5. desember 1560. Som det første medlemmet av Huset Stuart, tok Maria i bruk den franske stavemåte «Stuart» (tidligere skrevet Stewart), en praksis som siden festet seg.

Da Maria var blitt enke, vendte hun tilbake til Skottland og kom til Leith den 19. august 1561. Fire år senere giftet hun seg med sin fetter, Henry Stuart, Lord Darnley. Ekteskapet var ikke lykkelig, men de fikk et barn sammen: Sønnen Jakob. I februar 1567 ble Darnley funnet død i hagen ved Kirk o'Field, etter en stor eksplosjon i huset.

Hun giftet seg snart for tredje gang, med James Hepburn, 4. jarl av Bothwell, som det er grunn til å anta sto bak mordet på Darnley. Etter et opprør mot ekteparet ble Maria fengslet i Loch Leven Castle den 15. juni og tvunget til å abdisere til fordel for sin et år gamle sønn, Jakob VI av Skottland. Etter et mislykket forsøk på å gjenerobre tronen flyktet Maria til England og søkte beskyttelse hos farens kusine, dronning Elisabeth I av England. Maria hadde tidligere fremmet seg selv som arveberettiget til Englands trone. Elisabeth I opplevde henne som en trussel, og beordret henne arrestert. Mange engelske katolikker betraktet imidlertid Maria Stuart som Englands rettmessige hersker.

Etter rundt tyve år i fangenskap ble hun tiltalt og henrettet for forræderi. Grunnen var at hun hadde deltatt i tre konspirasjoner som hadde som mål å få Englands dronning myrdet slik at hun selv kunne overta tronen. Wikipedia

<<
8. Februar
>>