Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
8. Februar

Om dagen

8. Februar er dag 39 i 2019, og er i uke 6. Det er 326 dager igjen av året.
Valutakurser Oppdatert 8. Februar kl.14:00
Henter valutakurser, vent litt...
Historie
Wikipedia_8-2.2001
18 år siden
Wikipedia
2001: Den folkekjære filmskaperen Ivo Caprino dør, 80 år gammel
Ivo Caprino var en norsk filmprodusent, filmregissør, animatør og forfatter. Han er best kjent for flere titalls kjente dukkefilmer, som Flåklypa Grand Prix og filmatiseringen av norske folkeeventyr.

Caprino var sønn av visesangeren, illustratøren og dukkemakeren Ingeborg Gude og den italienske maleren og møbelsnekkeren Mario Caprino. Han var oldebarn av maleren Hans Gude og barnebarn av en italiensk høyesterettsjustitiarius. Han bodde på Snarøya i Bærum hele sitt liv.

Utgangspunktet for dukkefilmene var et sett figurer som moren Ingeborg Gude hadde laget til en dukketeaterforestilling som billedkunstneren Frithjof Tidemand-Johannessen hadde planlagt. Forestillingen ble det aldri noe av, men ut fra disse dukkene vokste ideen om å lage dukkefilm. Ivo Caprino tok siden en bred utdannelse innen animasjonsfilm. Han studerte dukkefilm i Praha, miniatyr- og trickfilm i Roma og tegnefilm i London.

Flåklypa Grand Prix er hans største produksjon, og den største norske filmsuksessen gjennom tidene. Arbeidet med denne helaftens dukkefilmen basert på Kjell Aukrusts persongalleri startet i 1969, og den hadde premiere den 28. august 1975. Bilen «Il Tempo Gigante» ble bygd i full størrelse for å markedsføre filmen i utlandet. Bilens understell kommer fra Cadillac. Biltilsynet utstyrte bilen med registreringsnummer BL50000. I dag står den utstilt i glassmonter i Hunderfossen familiepark.

Caprino utviklet også Supervideografen, et system der fem videokameraer benyttes for å lage et 225-graders panorama som kan vises i spesielle kinoer. Disse kinoene finnes bl.a. på Nordkapplatået, i Hunderfossen familiepark og på Akvariet i Bergen.

Ivo Caprino var far til Remo Caprino og Ivonne Caprino. Wikipedia
Wikipedia_8-2.1971
48 år siden
Wikipedia
1971: Den amerikanske Nasdaq-indeksen introduseres for første gang
NASDAQ er et amerikansk elektronisk aksjemarked. Det ble grunnlagt av National Association of Securities Dealers (NASD) og begynte virksomheten 8. februar 1971 ledet av Bernard Madoff. Markedet eies og drives nå av NASDAQ OMX Group.

NASDAQ er det nest største aksjemarkedet i USA og i verden. Per 13. januar 2011 var det 2 872 listinger. NASDAQ har det største handelsvolum av alle elektroniske børser i verden.

Det ble etablert i 1971 av National Association of Securities Dealers (NASD), som trakk seg ut i en serie av salg i 2000 and 2001. Det eies og driftes av NASDAQ OMX Group, aksjen som ble listet på sin egen børs i 2002, og kontrolleres av Securities and Exchange Commission (SEC). Med oppkjøp av Norden-baserte børser OMX, etterfulgt av avtale med Borse Dubai, NASDAQ har en 67 prosent kontrollerende post i børsen, og står dermed nærmere til å overta selskapet og danne et trans-atlantisk maktsenter. Wikipedia
Wikipedia_8-2.1587
432 år siden
Wikipedia
1587: Mary I av Skottland blir tiltalt og henrettet for forræderi
Maria Stuart eller Maria I av Skottland, på fransk Marie Stuart, reine d'Écosse, var Skottlands dronning fra 14. desember 1542 til 24. juli 1567.

Maria var datter kong Jakob V av Skottland, og det eneste av hans legitime barn som vokste opp.

Hun var seks dager gammel da faren døde, og ble da umiddelbart Skottlands dronning. Moren, Maria av Guise, overtok regentskapet, og datteren ble kronet ni måneder senere. I 1558 ble Maria gift med François, Le Dauphin (kronarving) av Frankrike. Han overtok kronen som François II (Frans II av Frankrike) i 1559. Imidlertid var Maria ikke dronning av Frankrike lenge; hun ble enke knapt året etter den 5. desember 1560. Som det første medlemmet av Huset Stuart, tok Maria i bruk den franske stavemåte «Stuart», en praksis som siden festet seg.

Da Maria var blitt enke, vendte hun tilbake til Skottland og kom til Leith den 19. august 1561. Fire år senere giftet hun seg med sin fetter, Henry Stuart, Lord Darnley. Ekteskapet var ikke lykkelig, men de fikk et barn sammen: Sønnen Jakob. I februar 1567 ble Darnley funnet død i hagen ved Kirk o'Field, etter en stor eksplosjon i huset.

Hun giftet seg snart for tredje gang, med James Hepburn, 4. jarl av Bothwell, som det er grunn til å anta sto bak mordet på Darnley. Etter et opprør mot ekteparet ble Maria fengslet i Loch Leven Castle den 15. juni og tvunget til å abdisere til fordel for sin et år gamle sønn, Jakob VI av Skottland. Etter et mislykket forsøk på å gjenerobre tronen flyktet Maria til England og søkte beskyttelse hos farens kusine, dronning Elisabeth I av England. Maria hadde tidligere fremmet seg selv som arveberettiget til Englands trone. Elisabeth I opplevde henne som en trussel, og beordret henne arrestert. Mange engelske katolikker betraktet imidlertid Maria Stuart som Englands rettmessige hersker.

Etter rundt tyve år i fangenskap ble hun tiltalt og henrettet for forræderi. Grunnen var at hun hadde deltatt i tre konspirasjoner som hadde som mål å få Englands dronning myrdet slik at hun selv kunne overta tronen. Wikipedia
Fødsler
24 år
James Dean (Skuespiller)
1931 - 1955

James Dean (USA)

Skuespiller

Født:
8. februar 1931 (88 år siden)

Døde:
30. september 1955 (24 år) (64 år siden)

James Byron Dean var en amerikansk skuespiller. Som lovende skuespiller rakk han kun å spille i tre større filmer før han i en alder av 24 år døde i en bilulykke i nærheten av Cholame i California. Etter sin død ble Dean gjenstand for idoldyrkelse. I 1999 ble han kåret til tidenes 18. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

82 år
Henrik Straumsheim (Lyriker)
1893 - 1975

Henrik Straumsheim (Norge)

Lyriker

Født:
8. februar 1893 (126 år siden)

Døde:
26. juli 1975 (82 år) (44 år siden)

Henrik Straumsheim var en norsk dikter og folkehøgskolemann. Han var også aktiv i ungdomslagsarbeid, formann i Sunnmøre frilynde ungdomssamlag og medlem av styret i Noregs Ungdomslag. Wikipedia

54 år
Kate Chopin (Forfatter)
1850 - 1904

Kate Chopin (USA)

Forfatter, skribent, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Katherine O'Flaherty

Født:
8. februar 1850 (169 år siden)

Døde:
22. august 1904 (54 år) (115 år siden)

Kate Chopin var en amerikansk forfatter, som betraktes som en av forløperne for det 19. århundres feministiske forfattere. Hennes verk handler i hovedsak om livet blant «kreoler» og akadiere i delstaten Louisiana i det sørlige USA.
Fra 1889 til 1902 skrev hun noveller for både barn og voksne, som ble utgitt i magasiner som Atlantic Monthly, Vogue, the Century og Harper's Youth's Companion. Hennes største verk var to novellesamlinger, Bayou Folk (1894) og A Night in Acadie (1897).
Chopin skrev også romanen The Awakening (1899) om en kvinnes forsøk på å frigjøre seg. Romanens skildringer av den kvinnelige seksualitet og styrke vakte skandale i samtidens USA, men ble tatt opp igjen omkring 1970, hvor den blant annet ble rost for sine feministiske idéer. Wikipedia

Dødsfall
68 år
Ola Bratteli (Matematiker)
1946 - 2015

Ola Bratteli (Norge)

Matematiker, professor

Født:
24. oktober 1946 (73 år siden)

Døde:
8. februar 2015 (68 år) (4 år siden)

Ola Bratteli var en norsk matematiker, kjent for Bratteli-diagrammene som benyttes i gruppeteori. Hans far var statsminister Trygve Bratteli.

Etter Oslo katedralskole studerte han til cand.mag. og cand.real. i matematikk ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo (1967–71). Avhandlingen Inductive limits of finite dimensional C* -algebras omhandlet operatoralgebraer og Bratteli-diagrammer, og ga karakteren 1.1 skriftlig og 1.0 muntlig. Arbeidet har gitt mange teoretiske anvendelser og han har over hundre publikasjoner, mange med sin veileder Erling Størmer.

Bratteli jobbet som stipendiat ved New York University (1971–73) og avla sin dr.philos. ved Universitetet i Oslo (1974). Utover en rekke kortere opphold som professor og forsker verden over, var Bratteli i perioden 1980-1991 fast ansatt som professor ved Norges tekniske høgskole (NTH) og fra 1991 ved Universitetet i Oslo. Wikipedia

75 år
Eivind Groven (Komponist)
1901 - 1977

Eivind Groven (Norge)

Komponist, musiker, musikkforsker

Født:
8. oktober 1901 (118 år siden)

Døde:
8. februar 1977 (75 år) (42 år siden)

Eivind Groven var komponist, musikkforsker, folkemusikksamler og spelemann. Wikipedia

<<
8. Februar
>>