Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Forsiden
Dagen i dag
8. Februar

Om dagen

8. Februar er dag 39 i 2020, og er i uke 6. Det er 327 dager igjen av året.
Historie
Wikipedia_8-2.2001
19 år siden
Wikipedia
2001: Den folkekjære filmskaperen Ivo Caprino dør, 80 år gammel
Ivo Caprino var en norsk filmprodusent, filmregissør, animatør og forfatter. Han er best kjent for flere titalls kjente dukkefilmer, som Flåklypa Grand Prix og filmatiseringen av norske folkeeventyr.

Caprino var sønn av visesangeren, illustratøren og dukkemakeren Ingeborg Gude og den italienske maleren og møbelsnekkeren Mario Caprino. Han var oldebarn av maleren Hans Gude og barnebarn av en italiensk høyesterettsjustitiarius. Han bodde på Snarøya i Bærum hele sitt liv.

Utgangspunktet for dukkefilmene var et sett figurer som moren Ingeborg Gude hadde laget til en dukketeaterforestilling som billedkunstneren Frithjof Tidemand-Johannessen hadde planlagt. Forestillingen ble det aldri noe av, men ut fra disse dukkene vokste ideen om å lage dukkefilm. Ivo Caprino tok siden en bred utdannelse innen animasjonsfilm. Han studerte dukkefilm i Praha, miniatyr- og trickfilm i Roma og tegnefilm i London.

Flåklypa Grand Prix er hans største produksjon, og den største norske filmsuksessen gjennom tidene. Arbeidet med denne helaftens dukkefilmen basert på Kjell Aukrusts persongalleri startet i 1969, og den hadde premiere den 28. august 1975. Bilen «Il Tempo Gigante» ble bygd i full størrelse for å markedsføre filmen i utlandet. Bilens understell kommer fra Cadillac. Biltilsynet utstyrte bilen med registreringsnummer BL50000. I dag står den utstilt i glassmonter i Hunderfossen familiepark.

Caprino utviklet også Supervideografen, et system der fem videokameraer benyttes for å lage et 225-graders panorama som kan vises i spesielle kinoer. Disse kinoene finnes bl.a. på Nordkapplatået, i Hunderfossen familiepark og på Akvariet i Bergen.

Ivo Caprino var far til Remo Caprino og Ivonne Caprino. Wikipedia
Wikipedia_8-2.1971
49 år siden
Wikipedia
1971: Den amerikanske Nasdaq-indeksen introduseres for første gang
NASDAQ er et amerikansk elektronisk aksjemarked. Det ble grunnlagt av National Association of Securities Dealers (NASD) og begynte virksomheten 8. februar 1971 ledet av Bernard Madoff. Markedet eies og drives nå av NASDAQ OMX Group.

NASDAQ er det nest største aksjemarkedet i USA og i verden. Per 13. januar 2011 var det 2 872 listinger. NASDAQ har det største handelsvolum av alle elektroniske børser i verden.

Det ble etablert i 1971 av National Association of Securities Dealers (NASD), som trakk seg ut i en serie av salg i 2000 and 2001. Det eies og driftes av NASDAQ OMX Group, aksjen som ble listet på sin egen børs i 2002, og kontrolleres av Securities and Exchange Commission (SEC). Med oppkjøp av Norden-baserte børser OMX, etterfulgt av avtale med Borse Dubai, NASDAQ har en 67 prosent kontrollerende post i børsen, og står dermed nærmere til å overta selskapet og danne et trans-atlantisk maktsenter. Wikipedia
Wikipedia_8-2.1587
433 år siden
Wikipedia
1587: Mary I av Skottland blir tiltalt og henrettet for forræderi
Maria Stuart eller Maria I av Skottland, på fransk Marie Stuart, reine d'Écosse, var Skottlands dronning fra 14. desember 1542 til 24. juli 1567.

Maria var datter kong Jakob V av Skottland, og det eneste av hans legitime barn som vokste opp.

Hun var seks dager gammel da faren døde, og ble da umiddelbart Skottlands dronning. Moren, Maria av Guise, overtok regentskapet, og datteren ble kronet ni måneder senere. I 1558 ble Maria gift med François, Le Dauphin (kronarving) av Frankrike. Han overtok kronen som François II (Frans II av Frankrike) i 1559. Imidlertid var Maria ikke dronning av Frankrike lenge; hun ble enke knapt året etter den 5. desember 1560. Som det første medlemmet av Huset Stuart, tok Maria i bruk den franske stavemåte «Stuart», en praksis som siden festet seg.

Da Maria var blitt enke, vendte hun tilbake til Skottland og kom til Leith den 19. august 1561. Fire år senere giftet hun seg med sin fetter, Henry Stuart, Lord Darnley. Ekteskapet var ikke lykkelig, men de fikk et barn sammen: Sønnen Jakob. I februar 1567 ble Darnley funnet død i hagen ved Kirk o'Field, etter en stor eksplosjon i huset.

Hun giftet seg snart for tredje gang, med James Hepburn, 4. jarl av Bothwell, som det er grunn til å anta sto bak mordet på Darnley. Etter et opprør mot ekteparet ble Maria fengslet i Loch Leven Castle den 15. juni og tvunget til å abdisere til fordel for sin et år gamle sønn, Jakob VI av Skottland. Etter et mislykket forsøk på å gjenerobre tronen flyktet Maria til England og søkte beskyttelse hos farens kusine, dronning Elisabeth I av England. Maria hadde tidligere fremmet seg selv som arveberettiget til Englands trone. Elisabeth I opplevde henne som en trussel, og beordret henne arrestert. Mange engelske katolikker betraktet imidlertid Maria Stuart som Englands rettmessige hersker.

Etter rundt tyve år i fangenskap ble hun tiltalt og henrettet for forræderi. Grunnen var at hun hadde deltatt i tre konspirasjoner som hadde som mål å få Englands dronning myrdet slik at hun selv kunne overta tronen. Wikipedia
Fødsler
24 år
James Dean (Skuespiller)
1931 - 1955

James Dean (USA)

Skuespiller

Født:
8. februar 1931 (89 år siden)

Døde:
30. september 1955 (24 år) (64 år siden)

James Byron Dean var en amerikansk skuespiller. Som lovende skuespiller rakk han kun å spille i tre større filmer før han i en alder av 24 år døde i en bilulykke i nærheten av Cholame i California. Etter sin død ble Dean gjenstand for idoldyrkelse. I 1999 ble han kåret til tidenes 18. største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet. Wikipedia

82 år
Henrik Straumsheim (Lyriker)
1893 - 1975

Henrik Straumsheim (Norge)

Lyriker

Født:
8. februar 1893 (127 år siden)

Døde:
26. juli 1975 (82 år) (44 år siden)

Henrik Straumsheim var en norsk dikter og folkehøgskolemann. Han var også aktiv i ungdomslagsarbeid, formann i Sunnmøre frilynde ungdomssamlag og medlem av styret i Noregs Ungdomslag. Wikipedia

54 år
Kate Chopin (Forfatter)
1850 - 1904

Kate Chopin (USA)

Forfatter, skribent, oversetter

Fullt navn / Fødenavn:
Katherine O'Flaherty

Født:
8. februar 1850 (170 år siden)

Døde:
22. august 1904 (54 år) (115 år siden)

Kate Chopin var en amerikansk forfatter, som betraktes som en av forløperne for det 19. århundres feministiske forfattere. Hennes verk handler i hovedsak om livet blant «kreoler» og akadiere i delstaten Louisiana i det sørlige USA.
Fra 1889 til 1902 skrev hun noveller for både barn og voksne, som ble utgitt i magasiner som Atlantic Monthly, Vogue, the Century og Harper's Youth's Companion. Hennes største verk var to novellesamlinger, Bayou Folk (1894) og A Night in Acadie (1897).
Chopin skrev også romanen The Awakening (1899) om en kvinnes forsøk på å frigjøre seg. Romanens skildringer av den kvinnelige seksualitet og styrke vakte skandale i samtidens USA, men ble tatt opp igjen omkring 1970, hvor den blant annet ble rost for sine feministiske idéer. Wikipedia

81 år
John Ruskin (Forfatter)
1819 - 1900

John Ruskin (Det forente kongerike Storbritannia og Irland)

Forfatter, kunstkritiker, kunsthistoriker, filosof, kunstmaler, sosiolog, lyriker, arkitekt, journalist

Født:
8. februar 1819 (201 år siden)

Døde:
20. januar 1900 (81 år) (120 år siden)

John Ruskin var en dominerende skikkelse og den ledende engelske kunstkritikeren i viktoriansk tid. I tillegg var han kunstmesén, tegner, akvarellmaler, en prominent sosial tenker og filantrop.

Han skrev om emner som strakte seg fra geologi til arkitektur, myter til ornitologi, litteratur til utdannelse, botanikk til politisk økonomi, og andre emner. Hans skrivestil og litterære former varierte tilsvarende. Ruskin skrev essayer og avhandlinger, poesi og forelesninger, reiseguider og manualer, brev og selv et eventyr. Den detaljerte stilen som preget hans tidligste skrifter ble senere fortrengt av forkjærlighet for et enklere og bedre språk, formet for å kommunisere hans tanker mer effektivt. I alt han skrev, framhevet han forbindelsen mellom natur, kunst og samfunn. Han gjorde også detaljerte skisser og malerier av fjell, berg, planter, fugler, landskap, og arkitektoniske strukturer og ornamentering.

Han hadde en særdeles stor innflytelse i løpet av den siste halvdelen av 1800-tallet og fram til den første verdenskrig. Deretter, etter en periode av relativ nedgang, har hans omdømme bedret seg jevnlig siden 1960-tallet, med utgivelsen av tallrike akademiske undersøkelser av hans forfatterskap. I dag er hans tanker og interesser i stor grad anerkjent for å ha bidratt til å ha foregrepet interessen for økologi og bærekraftig utvikling, foruten at hans håndverksmessige dyktighet framheves.

Ruskin fikk først omfattende oppmerksomhet med det første bindet av Modern Painters (1843), et omfattende essay i forsvar for kunstverkene til J.M.W. Turner, hvor han argumenterte for at kunstnerens fremste rolle er å være «sannferdig overfor naturen». Fra 1850-tallet var han en forkjemper for Det prerafaelittiske broderskap, som på sin side ble preget av hans tanker. Ruskins tekster og utgivelser fokuserte i økende grad på sosiale og politiske emner. Unto This Last (1860, 1862) markerte en endring av fokus. Det var et langt essay om økonomi, som blant annet ble viktig for Gandhis tenkning. I 1869 ble Ruskin den første Slade-professor i kunst ved University of Oxford, hvor han etablerte en egen tegneskole, Ruskin School of Drawing. I 1871 begynte han med månedlige «brev til arbeidere i Storbritannia», utgitt under tittelen Fors Clavigera (1871–1884). I løpet av dette komplekse og dypt personlige verket utviklet han prinsippene for sin oppfatning av det ideelle samfunn. Som et resultat grunnla han Guild of St George, en organisasjon som består den dag i dag. Wikipedia

Dødsfall
87 år
Tomi Ungerer (Forfatter)
1931 - 2019

Tomi Ungerer (Frankrike)

Forfatter, illustratør, frimerkekunstner, barnebokforfatter

Fullt navn / Fødenavn:
Jean-Thomas Ungerer

Født:
28. november 1931 (88 år siden)

Døde:
8. februar 2019 (87 år) (0 år siden)

Jean-Thomas Ungerer var en fransk illustratør bosatt i Irland fra 1976.

Han er kjent for sine mange erotiske og politiske illustrasjoner såvel som barnebøker.

I 1998 mottok han Hans Christian Andersen-medaljen for sine bokillustrasjoner. Wikipedia

84 år
Kjell Heggelund (Språkforsker)
1932 - 2017

Kjell Heggelund (Norge)

Språkforsker, oversetter, lyriker, litteraturhistoriker

Født:
16. desember 1932 (87 år siden)

Døde:
8. februar 2017 (84 år) (2 år siden)

Kjell Heggelund var en norsk lyriker og oversetter av engelsk, fransk, gresk og latinsk litteratur. Han redigerte også diverse samlinger av andre forfatteres verker, blant annet Petter Dass' samlede verker. I tillegg satt han i redaksjonen i tidsskriftet Basar fra 1975 til -81. Wikipedia

68 år
Ola Bratteli (Matematiker)
1946 - 2015

Ola Bratteli (Norge)

Matematiker, professor

Født:
24. oktober 1946 (73 år siden)

Døde:
8. februar 2015 (68 år) (4 år siden)

Ola Bratteli var en norsk matematiker, kjent for Bratteli-diagrammene som benyttes i gruppeteori. Hans far var statsminister Trygve Bratteli.

Etter Oslo katedralskole studerte han til cand.mag. og cand.real. i matematikk ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo (1967–71). Avhandlingen Inductive limits of finite dimensional C* -algebras omhandlet operatoralgebraer og Bratteli-diagrammer, og ga karakteren 1.1 skriftlig og 1.0 muntlig. Arbeidet har gitt mange teoretiske anvendelser og han har over hundre publikasjoner, mange med sin veileder Erling Størmer.

Bratteli jobbet som stipendiat ved New York University (1971–73) og avla sin dr.philos. ved Universitetet i Oslo (1974). Utover en rekke kortere opphold som professor og forsker verden over, var Bratteli i perioden 1980-1991 fast ansatt som professor ved Norges tekniske høgskole (NTH) og fra 1991 ved Universitetet i Oslo. Wikipedia

39 år
Anna Nicole Smith (Skuespiller)
1967 - 2007

Anna Nicole Smith (USA)

Skuespiller, danser, playmate, modell, filmprodusent, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Vickie Lynn Hogan

Født:
28. november 1967 (52 år siden)

Døde:
8. februar 2007 (39 år) (12 år siden)

Anna Nicole Smith var en amerikansk modell og skuespillerinne som fikk sitt gjennombrudd som Playboys Playmate of the Year i 1993. I Norge ble hun kjent som undertøysmodell for Hennes & Mauritz samme år.

Hennes ekteskap med oljemagnaten og milliardær J. Howard Marshall, som var 63 år eldre enn henne, skapte spekulasjoner rundt hennes hensikt med ekteskapet. Etter hans død ble det innledet en lang rettslig prosess, som varte fram til hennes død. Hun fikk 532 millioner norske kroner i arv.

Hun etterlot seg ektemann og datter Dannielynn Birkhead, født 2006.

10. september 2006 mistet Anna Nicole Smith sønnen Daniel Wayne Smith som ble 20 år gammel. Wikipedia

55 år
Del Shannon (Sanger)
1934 - 1990

Del Shannon (USA)

Sanger, låtskriver, gitarist, musiker

Fullt navn / Fødenavn:
Charles Weedon Westover

Født:
30. desember 1934 (85 år siden)

Døde:
8. februar 1990 (55 år) (29 år siden)

Del Shannon var en amerikansk rock 'n' roller og country musiker og låtskriver. Hans døpenavn var Charles Weedon Westover. Tidlig i 1960-årene hadde han hits med Runaway, Hats Off To Larry og Keep Searching, men etter The Beatles og den britiske bølgen, ble Shannon satt i skyggen. I 1989 overtok han etter Roy Orbison i Traveling Wilburys, men Shannon begikk selvmord kort tid etter i sitt hjem i Santa Clarita, California.

Del Shannon ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame i 1999. Wikipedia

75 år
Eivind Groven (Komponist)
1901 - 1977

Eivind Groven (Norge)

Komponist, musiker, musikkforsker

Født:
8. oktober 1901 (118 år siden)

Døde:
8. februar 1977 (75 år) (42 år siden)

Eivind Groven var komponist, musikkforsker, folkemusikksamler og spelemann. Wikipedia

53 år
John von Neumann (Matematiker)
1903 - 1957

John von Neumann (Ungarn)

Matematiker, kjemiker, fysiker, ingeniør, oppfinner, samfunnsøkonom, kjernefysiker

Fullt navn / Fødenavn:
Margittai Neumann János Lajos

Født:
28. desember 1903 (116 år siden)

Døde:
8. februar 1957 (53 år) (63 år siden)

John von Neumann var en ungarsk-amerikansk matematiker med betydelige bidrag innenfor et vidt spekter av fagfelt, inkludert kvantemekanikk, mengdelære, økonomi, datateknologi og datavitenskap.

Von Neumann var født og oppvokst i Ungarn, men reiste til Tyskland og Sveits for å få utdanning. De første vitenskapelige stillingene hadde han ved universitet i Tyskland, der han rakk å gjøre seg bemerket innenfor en rekke fagfelt. I 1930 reiste han etter invitasjon til USA, til en stilling ved Princeton University. Fra 1933 og resten av levetiden var han professor i matematikk ved det prestisjefylte Institute for Advanced Study, en forskningsinstitusjon i tilknytning til University of Princeton. I tillegg var han tilknyttet en lang rekke universitet, forskningsinstitusjoner, statlige organ og kommersielle selskap, som foreleser, rådgiver, og æresprofessor.

Von Neumann er blitt kalt «den siste av de store matematikerne» og «kanskje den mest innflytelsesrike matematiker som noen gang har levd». Han var en foregangsmann i anvendelsen av operatorteori innenfor kvantemekanikk og i utvikling av funksjonalanalyse. Han var en grunnlegger av fagfeltet spillteori og også moderne numerisk analyse. Han var en viktig bidragsyter til Manhattanprosjektet som utviklet den første atombomben. Etter andre verdenskrig var han en pioner i utvikling og design av de første programmerbare datamaskinene. Tilsammen skrev han over 110 vitenskapelige artikler, i tillegg til en rekke upubliserte eller hemmelige rapporter. Arbeidet hans og betydningen av dette gjenspeiler seg i en mengde begrep som inneholde navnet von Neumann, slik som von Neumann-arkitektur, von Neumanns ulikhet og von Neumann-paradokset. Han mottok en lang rekke priser og akademiske æresbevisninger. Wikipedia

68 år
Francis Hagerup (Politiker)
1853 - 1921

Francis Hagerup (Norge)

Politiker, professor, diplomat, jurist

Født:
22. januar 1853 (167 år siden)

Døde:
8. februar 1921 (68 år) (99 år siden)

George Francis Hagerup var en norsk professor i rettsvitenskap, diplomat og politiker (H). Han var leder for Høyre fra 1899 til 1902 og Norges statsminister i to omganger mellom 1895 og 1905, og var også justisminister og finansminister. Som akademiker bidro han til utviklingen av folkeretten og samarbeidet innen nordisk rettsvitenskap. Wikipedia

<<
8. Februar
>>