Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Få 10% rabatt på din første ordre
7 Mnd.
Få 10% rabatt på din første ordre
Beskrivelse:
Du får nyhetsbrev maks én gang i uka og tilgang til rabatter og konkurranser eksklusivt for nyhetsbrevet. Vi trekker i tillegg en vinner hver måned som får et gavekort på 250,- Det skal lønne seg å være påmeldt nyhetsbrevet vårt!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
7 Mnd.
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Annonse
Alt til mor, barn, hus og hjem
Celis.no er en norsk nettbutikk med et stort og spennende utvalg til mor, barn og hjemmet
Gå til Celis.no
Annonse
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Tilbud
Se de nyeste tilbudene fra Banggood
Incredible priced items, limited time to snatch!
Gå til Banggood
Tilbud
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
7 Mnd.
Gratis frakt på alle ordre over 499,-
Beskrivelse:
Sko kan returneres i alle Mani butikker!

Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Mani
7 Mnd.
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

7. Mai

Om dagen

7. Mai er dag 128 i 2024, og er i uke 19. Det er 238 dager igjen av året.

Valutakurser Oppdatert 7. Mai kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

27 år siden

1997: Intel lanserer mikroprosessoren Pentium II

Intel Pentium II, også kalt Pentium II, var en 32-bit sjette-generasjons x86 mikroprosessor, som ble lansert av Intel den 7. mai 1997. Med sine 7,5 millioner transistorer, var dette en forbedret utgave av Intel Pentium Pro som hadde 5,5 millioner transistorer. Tidlig i 1999 ble den erstattet av Pentium III.

Intel Pentium II var i hovedsak basert på den samme mikroarkitekturen som forgjengeren Intel Pentium Pro. De tre største forskjellene var raskere kjøring av eldre 16-bit programvare, integrert støtte for MMX og en slotbasert innpakning av mikroprosessoren, kalt Slot 1, istedenfor å benytte en CPU Socket.

Pentium Pro var optimalisert for å kjøre 32-bit programmer, på bekostning av en tregere utførelse av eldre 16-bit programvare. Selv om dette utvilsomt var et teknologisk fremskritt, var markedet for hjemme-PC-er fortsatt dominert av 16-bit operativsystemer og programvare. I så måte representerte Pentium II en liten «snuoperasjon», der Intel tilføyde logiske kretser for å øke hastigheten på utførelsen av 16-bit programmer.

Pentium II var også den første sjette-generasjons x86 mikroprosessor med innebygd støtte for MMX, et heltallsbasert SIMD instruksjonssett for grafikk, som i 1996 ble introdusert sammen med femte-generasjons prosessoren Pentium MMX.

I motsetning til Pentium, Pentium MMX og Pentium Pro, som benyttet en CPU socket, ble Pentium II innpakket i en slot. Mikroprosessoren og dens tilknyttede komponenter ble plassert loddrett som et sidekort eller «datterkort» på det vannrette hovedkortet, på en lignende måte som andre kort for periferieneheter (f.eks. skjermkort). En kjøleribbe ble plassert på den ene siden, noen ganger også kombinert med en kjølevifte.

Pentium II hadde også 32 Kb nivå-1 hurtigminne: 16 Kb for data og 16 Kb for instruksjoner. Dette var dobbelt så mye som på forgjengeren Pentium Pro.

Liksom tilfellet var på Pentium Pro, var nivå-2 hurtigminnet ikke-blokkerende: Pentium II kunne overføre data fra og til dette, samtidig som det pågikk dataoverføringer fra og til datamaskinens hovedminne. Likeledes var den bestemte typen nivå-2 hurtigminne standardisert, liksom i Pentium Pro, ved å være integrert i et to-brikke modul under samme kapsel. Dette i motsetning til Pentium og Pentium MMX, der det eksterne nivå-2 hurtigminnet var plassert adskilt på hovedkortet, og medførte en situasjon med et uoversiktlig antall forskjellige typer og størrelser nivå-2 hurtigminne.

Til gjengjeld var hastigheten på nivå-2 hurtigminnet tregere enn mikroprosessoren. På Pentium Pro hadde det samme klokkefrekvens som prosessoren. På Pentium II kjørte det med halve hastigheten til prosessoren. Intel valgte denne løsningen for å redusere produksjonskostnadene, og på denne måten lettere kunne tilby en sjette-generasjons x86 prosessor for det store markedet av hjemme-datamaskiner. Reduksjonen i ytelse som dette medførte, ble kompensert ved å øke dens minimums-størrelse fra 256 Kb til 512 Kb, og ved å doble størrelsen på nivå-1 hurtigminnet. Wikipedia
65 år siden

1959: Ni personer mister livet i et leirskred i Sokkelvika

Leirskredet i Sokkelvika i 1959 var et kvikkleireskred som ble utløst 7. mai 1959 i Indre Sokkelvika på vestsiden av Reisafjorden i Nord-Troms. Skredet startet på sjøbunnen og forplantet seg inn på land. Det kom uten forvarsel.

Av de 17 menneskene som ble tatt av raset, døde ni, derav fire barn. Alle de omkomne var i familie. Av materielle tap var fire våningshus, tre fjøs, fem sjøhus, to kaier, to buer, tre sjarker og fire spissbåter. Bare tre hus sto igjen.

Årsaken til skredet ble aldri funnet. Wikipedia
200 år siden

1824: Beethovens niende symfoni urframføres i Kärntnertortheater i Wien

Symfoni nr. 9 i d-moll, op. 125 er den siste symfonien Ludwig van Beethoven skrev. Den ble fullført i 1824, og regnes for å være et verk med romantisk preg; et forbilde og eksempel for videre romantisk komponering. Verket er særs kjent og er et av Beethovens største mesterverk.

Deler av Friedrich Schillers dikt Ode an die Freude (Ode til gleden) blir sunget av solister og et kor i siste sats. Beethoven var den første store komponisten som brukte menneskestemmer sammen med instrumenter i en symfoni. Symfonien satte eksempelet for bruk av sangstemmer i den romantiske symfoniformen.

Beethoven ønsket opprinnelig at stykkene hans, mot slutten av karrieren, skulle bli urframført i Berlin så fort som mulig etter at han hadde fullført arbeidene fordi han mente musikksmaken i Wien var dominert av italienske komponister som Rossini. Man da hans venner og støttespillere hørte dette, overtalte de ham til å urframføre den niende symfonien i Wien.

Beethovens niende symfoni ble urframført 7. mai 1824 i Kärntnertortheater i Wien, sammen med ouverturen Die Weihe des Hauses og de tre første delene av messen Missa Solemnis. De ble alle dirigert av Beethoven selv, til tross for at han på dette tidspunktet var døv. Urfremførelsen var Beethovens første sceneopptreden på 12 år, derfor var salen fullstendig fullpakket. Sopran- og alt-stemmen ble tolket av to unge og berømte sangere: Henriette Sontag og Caroline Unger.

Selv om fremføringen offisielt ble dirigert av Michael Umlauf, teaterets kapellmester, sto Beethoven sammen med ham på scenen. Imidlertid hadde Umlauf to år tidligre opplevd at Beethovens forsøk på å dirigere hadde endt i katastrofe, i forbindelse med en prøve på operaen Fidelio. Derfor instruerte han orkesteret og koret om å overse Beethovens instruksjoner. Men ved innledningen til hver sats var det Beethoven som ga tempo, bladde i partituret og slo takten til musikerne som han ikke kunne høre.

Fremføringen ble en stor suksess, og publikum responderte sterkt, både under framføringen etter konserten. Påstandene om når jubelen i salen tok av avhenger av ulike fortellinger. Når det skjedde er dermed usikkert. Siden den døve Beethoven lå noen takter etter orkesteret på slutten av stykket, gikk Caroline Unger bort til Beethoven og snudde ham mot publikum slik at han skulle se salens begeistring, rop og applaus. Ifølge tilstedeværende «tok publikum i mot den musikalske helten med den ytterste respekt og sympati, lyttet til hans vidunderlige, gigantiske skaperverk med den aller mest skjerpede oppmerksomhet og brøt ut i en jublende applaus, ofte under satsene, og gjentatte ganger etter dem». Hele publikumet tok i mot ham med stående applaus og trampeklapp fem ganger, viftet med lommetørklær i luften, løftet hender og hatter slik at Beethoven, som ikke kunne høre, kunne se ovasjonene."

På den tiden var det etikette at det keiserlige paret ble tatt i mot med tre stående ovasjoner når de ankom. Det at en vanlig person, som bare var komponist og ikke hadde høy sosial status, ble imidlertid ansett som uanstendig. Politiet rykket inn i lokalet for å avbryte den eksplosive begeistringen og få folk ut av lokalet. Beethoven forlot konsertsalen sterkt beveget. Wikipedia

Fødsler

56 år
Eagle-Eye Cherry (Musiker)
1968

Eagle-Eye Cherry (USA)

Musiker, sanger, skuespiller, låtskriver

Fullt navn / Fødenavn:
Eagle-Eye Lanoo Cherry

Født:
7. mai 1968 (56 år)

Eagle-Eye Lanoo Cherry er en svensk-amerikansk sanger/sangskriver. Han er kjent for mange sanger, men mest for sin eneste verdenshit «Save Tonight».

Eagle-Eye Cherry vokste opp i Farstorp/Tårgarp i Skåne. I oppveksten spilte han teater og var aktiv som orienteringsløper i Bjarnum. Han var vegetarianer.

Da han var rundt fjorten år gammel flyttet han til New York og fikk skoleplass på School Of The Performing Arts på Manhattan. Han fikk roller i en del filmer og reklamefilmer, blant annet i en reklame for hudproduktet Clearasil, og i storfilmen Født 4. juli (1989) med Tom Cruise i hovedrollen. Han var også med i forskjellige TV-serier. Han medvirket senere i musikkdokumentaren The Soul of a Man.

Han bodde i det latinamerikanske området i New York, der han også var trommeslager i et band kalt «Third Rail», som var inspirert av musikken til King Crimson. Han møtte på denne tiden skuespilleren Helena Sandeberg, som han var kjæreste med en periode. Da hans far døde på Mallorca i 1995 dro Eagle-Eye Cherry tilbake til Stockholm. Han bosatte seg i en leilighet på Södermalm og skrev noen få sanger til et album som skulle være en hyllest til faren Don Cherry. Han fikk deretter kontrakt med et lite plateselskap og begynte å skrive sanger sammen med gitaristen Mattias Thorell.

I løpet av én ettermiddag skrev han sangen «Save Tonight», som ble en kjempehit i Skandinavia. Den ble kåret til «årets sang» i Sverige i 1998 og vant også en MTV Award. Deretter ble den en hit verden over. Albumet og musikkvideoen til «Save Tonight» var produsert på lavbudsjett.

Da han skulle lage sitt neste album kom Eagle-Eye Cherry i kontakt med Rick Rubin, som var produsent og manager. Hans gamle plateselskap Super-Studio Blå ble nedlagt, og Eagle-Eye Cherry dro til London. I 2000 ga han ut albumet Living In The Present Future med Rick Rubin som produsent. Det ble også laget en amerikansk versjon under navnet Present/Future. Den amerikanske utgivelsen var en lettere mikset utgave, som også inneholdt hiten Wishing It Was, som han skrev sammen med Carlos Santana. Santana hadde tidligere samarbeidet med Don Cherry, og for å hedre sin gamle samarbeidspartner ringte han Eagle-Eye Cherry i Stockholm og spurte om de ikke skulle skrive en sang sammen. Resultatet Wishing It Was finnes også på Santanas egen suksessutgivelse Supernatural.

Eagle-Eye Cherry har også samarbeidet med sin søster Neneh Cherry og soulprinsessen Titiyo. Christopher Watkins (Preacher Boy) er også med i en flere samproduksjoner. Han har også sunget på svensk sammen med The Weeping Willows og Balsam i en hyllestsang til Hammarby IF, som er hans favoritt-fotballag.

Hans fjerde album var planlagt utgitt på slutten av 2005. Den platen skulle inneholde roligere musikk og bli et album man kunne slappe av til. Eagle-Eye Cherry samarbeidet tidlig på 2000-tallet også med den amerikanske musikkprodusenten og sangeren Moby. Wikipedia

70 år
Lars Sjösten (Pianist)
1941 - 2011

Lars Sjösten (Sverige)

Pianist, jazzmusiker, musiker

Født:
7. mai 1941 (83 år siden)

Døde:
19. oktober 2011 (70 år) (12 år siden)

Lars Sjösten var en svensk jazzmusiker (piano) og komponist.

Bill Evans er en av Lasse Sjöstens inspirasjonskilder. Han kom tidlig med i miljøet rundt Gyllene Cirkeln og i Lars Gullins diverse orkestre og er etter Gullins død, den fremste pådriver for hans musikk.

I hans egen kvartett spiller han med Gunnar Bergsten på barytonsax, Patrik Boman på bass og Bo Söderberg på trommer. Tidvis har Peter Söderblom på bass og Nils Danell på trommer medvirket. Han har også ledet egen oktett, bl.a. på L.S. Octet featuring Lee Konitz (1983).

I Norge hadde han et tett samarbeide med Thorgeir Stubø og spilte på Stubøs plater Flight (Hot Club Records, 1986), og Rhythm-a-ning (Cadence Jazz Records, 1986), samt på flere utgivelser med Bjarne Nerem. Han har i senere tid medvirket i nonetten «A Tribute to Lars Gullin» med bl.a Tore Johansen, John Pål Inderberg, Jukka Perko og Hallgeir Pedersen.

Sjösten har vært hyppig benyttet akkompagnatør for velkjente amerikanske musikere som Ben Webster, Dexter Gordon (The Rainbow People; Round Midnight; Revelation; After Hours; Swedish Nights; After Midnight), Art Farmer.

Sjösten spiller i en elegant, «swingende», sofistikert og lyrisk jazzstil. Hans spill har en sterk identitet med et følsomt anslag og en sjelden evnen til å utvikle lange fantasifulle improvisasjoner av et enkelt musikalsk motiv. Wikipedia

81 år
Arne Skarpsno (Gatebarnas far)
1926 - 2008

Arne Skarpsno (Norge)

Gatebarnas far, filantrop

Født:
7. mai 1926 (98 år siden)

Døde:
22. mars 2008 (81 år) (Kreft) (16 år siden)

Arne Skarpsno var kjent som «gatebarnas far». Han arbeidet for hjemløse, vanskeligstilte og rusmisbrukere i Oslo i over 20 år. Leien av lokalet han brukte til sitt arbeid ble betalt av staten, og han delte ut donert mat for anslagsvis 200 millioner kroner hvert år. For sitt arbeid for de vanskeligstilte ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i 1997. I 2007 ble det avduket en byste av Arne Skarpsno på «Plata» i Oslo. Under avdukingen kom han med en oppfordring om at folk må gjøre mer for andre.

En blodprøve i mai 2006 påviste at Skarpsno hadde kreft, og han ble lagt inn på Akershus universitetssykehus i november samme år, hvor han opererte bort en nyre og en svulst. Etter operasjonen fortsatte han sitt arbeid for de hjemløse, men døde 81 år gammel påskeaften, 22. mars 2008, på Akershus universitetssykehus. Wikipedia

62 år
Anne Baxter (Skuespiller)
1923 - 1985

Anne Baxter (USA)

Skuespiller

Født:
7. mai 1923 (101 år siden)

Døde:
12. desember 1985 (62 år) (38 år siden)

Anne Baxter, var en amerikansk skuespiller, blant annet kjent fra rollen som Eve Harrington i spillefilmen Alt om Eva (1950).

For sin rolle som «Sophie MacDonald» i filmen Knivseggen (The Razor's Edge) vant Baxter en Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Wikipedia

33 år
Eva Perón (Aktivist)
1919 - 1952

Eva Perón (Argentina)

Aktivist, Politiker, skuespiller, aktivist for kvinnelig stemmerett

Fullt navn / Fødenavn:
Eva María Duarte

Født:
7. mai 1919 (105 år siden)

Døde:
26. juli 1952 (33 år) (71 år siden)

María Eva Duarte de Perón var en argentinsk skuespiller, sanger og presidentfrue. Hun var gift med general Juan Perón. Eva Perón fikk stor betydning for den politiske utviklingen i Argentina. Wikipedia

53 år
Pjotr Tsjajkovskij (Komponist)
1840 - 1893

Pjotr Tsjajkovskij (Russland)

Komponist, librettist, dirigent, koreograf, pedagog, musikkpedagog, pianist

Fullt navn / Fødenavn:
Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij

Født:
7. mai 1840 (184 år siden)

Døde:
6. november 1893 (53 år) (130 år siden)

Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij; født 25. apriljul./ 7. mai 1840greg. i Votkinsk i Russland, død 25. oktoberjul./ 6. november 1893greg.) var en russisk komponist fra romantikken av ukrainsk-fransk avstamning.

Selv om han ikke var medlem av den russisk-nasjonalistiske gruppen komponister kalt «den mektige håndfull», har musikken hans blitt kjent for sin distinkte russiske karakter, så vel som sine rike harmonier og emosjonelle melodier. Wikipedia

Dødsfall

100 år
Jurij Averbakh (Sjakkspiller)
1922 - 2022

Jurij Averbakh (Russland)

Sjakkspiller, sakprosaforfatter, sjakkomponist, sjakkteoretiker

Fullt navn / Fødenavn:
Jurij Lvovitsj Averbakh

Født:
8. februar 1922 (102 år siden)

Døde:
7. mai 2022 (100 år) (2 år siden)

Jurij Lvovitsj Averbakh var en russisk sjakkspiller, stormester i sjakk og forfatter av sjakkbøker.

Faren hans var tysk jøde, og forfedrene hans kom fra Tyskland og het Auerbach. Moren hans var russisk.

Det første virkelige gode resultatet var en førsteplass i bymesterskapet for Moskva i 1949, foran spillere som Andor Lilienthal, Jakov Estrin og Vladimir Simagin. Han vant Moskvamesterskapet også i 1950 og 1962. Han ble utnevnt til stormester i sjakk i 1952. Averbakh deltok 16 ganger i Sovjetmesterskapet i sjakk. I 1954 ble han sovjetmester foran spillere som Mark Taimanov, Viktor Korchnoi, Tigran Petrosjan, Efim Geller og Salo Flohr. I Sovjetmeisterskapet for 1956 kom han på delt førsteplass sammen med Taimanov og Boris Spasskij i selve turneringen, og ble til slutt nummer to etter stikkampen. Averbakh sin datter, Jane, ble seinere gift med Taimanov. Averbakh vant også andre større turneringer, som Wien 1961 og Moskva 1962. Han kvalifiserte seg for kandidatturneringen til verdsmesterskapet i sjakk i 1953. I kandidatturneringen i Zürich kom han på delt 10-plass blant 15 deltagere. Han kvalifiserte seg også for intersoneturneringen i Portorož i 1958, etter å ha blitt nummer fire i Sovjetmesterskapet for 1958 i Riga. I Portorož fikk han en delt 7-11.-plass, et halvt poeng for lite til å gå videre til kandidatturneringen. Han hadde en solid spillestil, vanskelig å møte for angrepsspillere. Han skrev: «...Nezhmetdinov, vist han hadde et angrep, kunne slå hvem som helst, inkludert Tal. Men min skår mot han var noe slikt som 8½–½ fordi eg ikke ga han noe mulighet for et aktivt spill. I slike tilfeller brukte han med en gang å begynne å ødelegge stillingen sin, fordi han søkte komplikasjoner.»

Averbakh er en betydelig komponist av sluttspillstudier. Han har publiserte mer enn 100 studier. Mange av disse er viktige bidrag til sluttspill-teorien.

I 1956 gav Verdenssjakkforbundet FIDE ham tittelen Internasjonal dommer for problemsjakk og i 1969 ble han utnevnt til internasjonal sjakkdommer, International Arbiter.

Fra 1972 til 1977 var han president i det sovjetiske sjakkforbundet.

Averbakh var også en viktig sjakkjournalist og forfatter. Han var redaktør for de sovjetiske sjakktidsskriftene Shakhmaty v SSSR og Shakhmaty biuletin. Fra 1956 til 1962 redigerte han sammen med Vitaly Chekhover og andre, et firebinds verk om Sluttspill i sjakk, Shakhmatnye okonchaniya. Dette ble revidert i 1980-84 og oversatt til engelsk, og gitt ut som Comprehensive Chess Endings, i fem bind.

Averbakh har fått flere sjakkvarianter oppkalt etter seg. Den mest kjente varianten er nok Averbakh-varianten i Kongeindisk forsvar: 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.Le2 O-O 6.Lg5. Wikipedia

59 år
Andre Harrell (Plateprodusent)
1960 - 2020

Andre Harrell (USA)

Plateprodusent, rapper, platebransjesjef, TV-produsent

Fullt navn / Fødenavn:
Andre O’Neal Harrell

Født:
26. september 1960 (63 år siden)

Døde:
7. mai 2020 (59 år) (4 år siden)

Andre O’Neal Harrell var en amerikansk platesjef, plateprodusent, låtskriver og rapper.

Harrell var grunnleggeren av plateselskapet Uptown Records i 1986. Harrell fungerte også som administrerende direktør i Motown Records. Han var den første halvdel av hiphop-duoen Dr. Jeckyll & Mr. Hyde. Han er kjent for sitt betydningsfulle arbeid innenfor hiphop- og R&B-industrien i USA sent på 1980-tallet og 1990-årene. Særlig kjent er Harrell for sitt samarbeid med Diddy som han var både mentor og produsent for. Wikipedia

86 år
Willard Boyle (Fysiker)
1924 - 2011

Willard Boyle (Canada)

Fysiker, oppfinner, fotograf

Født:
19. august 1924 (99 år siden)

Døde:
7. mai 2011 (86 år) (13 år siden)

Willard Boyle er en kanadisk fysiker og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 2009 sammen med George E. Smith for oppfinningen av CCD-brikken. Smith og Boyle delte den ene halvparten av prispengene, mens Charles K. Kao ble tildelt den andre halvparten.

Boyle ble i 2010 utnevnt til companion av Order of Canada. Wikipedia

82 år
Aage Storstein (Kunstmaler)
1900 - 1983

Aage Storstein (Norge)

Kunstmaler, professor

Født:
26. juli 1900 (123 år siden)

Døde:
7. mai 1983 (82 år) (41 år siden)

Aage Storstein var en norsk maler og professor ved Statens kunstakademi.

Storstein var sterkt preget av kubismen og la stor vekt på form og forholdet mellom form og farge i oppbygning av sine malerier. Han er blitt kalt «billedbyggeren i norsk kunst» og «Norges eneste kubist». Spesielt kjent er han for sine fresker i Oslo rådhus. Han er representert i Nasjonalgalleriet i Oslo, Riksgalleriet, Moderna Museet i Sverige, Rogaland Kunstmuseum, Bergen Billedgalleri og flere andre store kunstsamlinger. Wikipedia

64 år
Amandus Schibsted (Redaktør)
1849 - 1913

Amandus Schibsted (Norge)

Redaktør, forretningsdrivende

Fullt navn / Fødenavn:
Amandus Theodor Schibsted

Født:
5. mai 1849 (175 år siden)

Døde:
7. mai 1913 (64 år) (111 år siden)

Amandus Theodor Schibsted var eier av og sjefredaktør i Aftenposten.

Amandus Schibsted arvet avisen etter sin far, Christian Schibsted, i 1879, men hadde arbeidet som journalist i avisen siden 1871. Under hans ledelse ble avisen Norges ledende og mest utbredte konservative dagsavis. Han utmerket seg gjennom en godt organisert, hurtig og pålitelig nyhetstjeneste. Schibsted spilte også en viktig rolle for etableringen og driften av pressens organisasjonsvirksomhet.

Ved Amandus' bortgang i 1913 overtok hans kone Susane Adolphine Cathrine Schibsted (1849–1933) eierskapet i avisen.

Amandus Schibsted er stedt til hvile på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Wikipedia

<<
7. Mai
>>