Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Søk Innstillinger Kontakt oss Sett som startside
Webmail
Webmail
Webmail
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Webmail
Aviser
Aviser
Aviser
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Aviser (Riksaviser)
Banker
Banker
Banker
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Banker (Mest brukte)
TV & video
TV & video
TV & video
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
TV & video
Radio
Radio
Radio
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Radio
Verktøy
Verktøy
Verktøy
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Verktøy
Favoritter
Dine favoritter
Dine favoritter
Liste
Lister
Ruter
Ikoner
Dine favoritter
Uke
Norsk kalender (Timebuster v0.11 Beta)
Laster innhold, vent litt...
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Annonse
Her er de mest solgte varene fra Banggood
Official, Hottest and Newest Ranking
Gå til Banggood
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Annonse
Mote for modne kvinner i alle størrelser
Her finner du behagelig dameklær spesielt tilpasset modne kvinners kropp og figur.

Vi elsker kurver! Derfor tilbyr vi også dameklær samt undertøy i store størrelser. Vi har også et stor sortiment av hjelpemidler.
Gå til Åshild
Annonse
Spesialtilbud på en mangde varer!
Tilbud
Spesialtilbud på en mangde varer!
Gå til Parfyme Klikk
Tilbud
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
Annonse
Her får du treningsutstyr og sunnere snacks hver måned
I BoostBox får du nøye utvalgte produkter. Hver måned gir vi deg spennende produkter innenfor sunn snacks, treningsutstyr, treningsklær oppskrifter, treningstips og råd.
Gå til Boostbox
Annonse
Gratis frakt på ordre over 799,-
6 Mnd.
Gratis frakt på ordre over 799,-
Beskrivelse:
Tilbudet varer til og med 31. desember 2024.
Gå til Barbershop.no
6 Mnd.
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Annonse
Årets absolutt heteste gaver finner du her!
Leketøy til kvinner, menn og par. Diskré og rask levering.

365 dager åpent kjøp og gratis retur av intakte uåpnede produkter.
Gå til Amor
Annonse
Vis alle →
Forsiden
Dagen i dag

31. Mai

Om dagen

31. Mai er dag 152 i 2024, og er i uke 22. Det er 214 dager igjen av året.
Verdens tobakksfrie dag (Innført av WHO i 1987)
Sør-Afrikas uavhengighetsdag (Løsrevet fra Storbritannia i 1910)

Valutakurser Oppdatert 31. Mai kl.14:00

Henter valutakurser, vent litt...

Historie

13 år siden

2011: Sølvi Wang sovner stille inn, 81 år gammel

Sølvi Valborg Kristi Wang var en norsk sanger, revyartist, komiker og skuespiller. Hun hadde fremtredende roller på scene, film og TV.

Wang startet sin karriere allerede 4 år gammel som vokalist med jazzorkesteret ved restaurant Regnbuen. Mot slutten av 40-tallet stiftet hun, sammen med Egil Monn-Iversen, musikkgruppen The Monn Keys. Sammen med denne gruppen og som solist har hun bidratt på over 70 ulike plateutgivelser. Hun var fra 50-tallet fast revyskuespiller ved Chat Noir, og ble fra 60-tallet Det norske teatrets første kvinnelige musikalstjerne. Da NRK startet sine sendinger på 60-tallet sto hun som en sentral del av underholdningstilbudet, og har også gjestet britisk, amerikansk, svensk og dansk fjernsyn. Hun har spilt i en rekke norske filmer, og holdt gjennom sin karriere konserter i USA, Midtøsten og over store deler av Europa.

Sølvi Wang var gift med Egil Monn-Iversen fra 1951 og frem til hennes død i 2011. Sammen fikk de to barn; TV-produsent Bitte Monn-Iversen og filmprodusent Stein Monn-Iversen. Wikipedia
84 år siden

1940: Nattruteskipet DS «Jadarland» går på en mine på Slettå nord for Haugesund

DS «Jadarland» var i perioden 1928-1940 et kystruteskip tilhørende Sandnæs Dampskibs-Aktieselskab, Sandnes. Skipet gikk i alle år før krigen i kystruten Sandnes- Stavanger-Oslo i hard konkurranse med Det Stavangerske Dampskibsselskabs kystrute på strekningen, men kom under krigen over i nattruten Stavanger-Haugesund-Bergen.

På første tur nordover i ruten gikk skipet på en mine på Slettå nord for Haugesund, og forliste under dramatiske omstendigheter. 23 mennesker omkommer. Wikipedia
103 år siden

1921: Tulsa-massakren: Hvite innbyggere går til angrep på svarte innbyggere og bedrifter i Greenwood-distriktet i Tulsa i Oklahoma

Tulsamassakren fant sted mellom 31. mai og 1. juni 1921 da hvite innbyggere gikk til angrep på svarte innbyggere og bedrifter i Greenwood-distriktet i Tulsa i Oklahoma. Angrepet, som også omfattet luftangrep fra privatfly, ødela 35 kvartaler av det som da var USAs rikeste svarte nabolag, kjent som «Black Wall Street».

Under det 16 timer lange angrepet omkom over 300 svarte personer, over 800 sårede ble bragt til sykehus, omkring 10.000 ble hjemløse og 35 boligblokker med 1256 leiligheter ble ødelagt av branner som følge av bombinger.

I 2020 bestemte byens myndigheter at det skulle letes etter massegraver fra massakren. Wikipedia
113 år siden

1911: RMS «Titanic» blir sjøsatt

RMS «Titanic» var et britisk passasjerskip som forliste på sin jomfrutur mellom Southampton i England og New York i USA 15. april 1912, da det traff et isfjell og sank. Forliset, hvor mellom 1350 og 1512 personer omkom, og bare 705 overlevde (675 kvinner og barn), er en av de største og mest kjente maritime katastrofer i fredstid. Det korrekte tallet på antall omkomne er aldri fastslått. Rederiet White Star Line oppga ett tall, Handelsdepartementet et annet, og granskingskommisjonen et tredje.

«Titanic» var en ocean liner i Olympic-klassen. Skipet var 269 m langt og 28 m bredt og var i sin tid verdens største passasjerskip. Skipet bar prefikset RMS (Royal Mail Steamer) i tillegg til SS (Steam Ship), førstnevnte fordi det fraktet post under kontrakt med det britiske postverket. Skipet hadde fire skorsteiner, men bare tre av dem var i bruk som eksosrør – den fjerde var en såkalt «dummy», lagt til for å gi inntrykket av et sterkere skip, og ble kun brukt til avtrekk og ventilasjon fra byssa. Skipet hadde et mannskap på 885 og var bygget for 3300 passasjerer. Wikipedia

Fødsler

48 år
Ole Christian Bach (Forretningsdrivende)
1957 - 2005

Ole Christian Bach (Norge)

Forretningsdrivende, bedrager

Født:
31. mai 1957 (67 år siden)

Døde:
11. juli 2005 (48 år) (18 år siden)

Ole Christian Bach var en norsk forretningsmann fra Sandefjord. I 2005 ble han siktet av Økokrim for bedrageri i mangemillioners-klassen, men tok sitt eget liv før han kunne bli stilt for retten. Han var tidligere straffedømt for økonomisk kriminalitet.

Ole Christian Bach kom i medienes søkelys i 1987 etter å ha organisert et ulovlig pyramidespill der mange investorer og banker tapte totalt 40 millioner kroner. Bach flyktet, ble arrestert i London og utlevert til Norge. I den påfølgende straffesaken ble han dømt til fire års ubetinget fengsel for bedrageri.

I 1991 ble Bach skutt i armen i Nittedal. Han hevdet at gjerningsmennene var to torpedoer som hadde jaget han siden 1988. På grunn av en slåsskamp i 1996 ble to kreditorer siktet for å ha mishandlet ham.

I 2001 utvandret han til Belgia, hvor han bygget seg opp som forretningsmann. Han samarbeidet med nederlenderen Gerard Cok som eide det tyske seksualopplysnings- og pornoselskapet Beate Uhse, og Bach fikk mulighet til å etablere Beate Uhse i Norge og Sverige.

I 2005 ble Bach siktet for dokumentforfalskninger og lånebedragerier med sikkerhet i falske pantobligasjoner.

I en lengre periode unndro han seg pågripelse. Dagbladet hadde i desember 2004 avslørt at han befant seg i Dubai. Sommeren i 2005 ga han uttrykk for at han ville reise til Norge og melde seg for politiet. I juli 2005 ble Bach stanset av svensk politi etter en biljakt og tok deretter sitt eget liv. Wikipedia

32 år
John «Bonzo» Bonham (Trommeslager)
1948 - 1980

John «Bonzo» Bonham (Storbritannia)

Trommeslager, komponist

Fullt navn / Fødenavn:
John Henry Bonham

Født:
31. mai 1948 (76 år siden)

Døde:
25. september 1980 (32 år) (43 år siden)

John Henry «Bonzo» Bonham var en britisk musiker. Bonham var trommeslager i Led Zeppelin, og blir av mange regnet som rockehistoriens beste trommeslager.

Bonham fikk sin første skarptromme da han var 10 år gammel, og trommesett da han var 15. han spilte senere i en rekke lokale band – deriblant Band of Joy, hvor Robert Plant var vokalist. Det var Plant som anbefalte Bonham for Jimmy Page, da Page var i ferd med å starte et nytt band etter oppløsningen av Yardbirds, og hadde gitt Plant jobben som vokalist. Bonham var imidlertid ikke så veldig lysten på å bli heltidsmusiker, og Plant måtte bruke lang tid på å overtale Bonham til å bli med i det nye bandet, som senere fikk navnet Led Zeppelin.

Selv om Plant og Page var de naturlige frontfigurene i Led Zeppelin, fikk også Bonham mye oppmerksomhet. Han var en svært energisk og hardtslående trommeslager som kunne ta lange soloer både på scenen og i studioet.

Om Bonham var en villmann på scenen, var han om mulig enda villere utenfor. Han var glad i en fest, og selv om den beskrivelsen også passer på de andre medlemmene, var det Bonham som levde mest opp til rock n' roll-livsstilen av de fire medlemmene i Zeppelin. Han var kjent for å feste hele natten og enda litt til. Dette ble også hans død. 25. september 1980 drakk han tett hele dagen, og obduksjonen etter at han ble funnet død viste at han hadde drukket førti enheter med vodka på de siste 24 timene. Dødsårsaken var væske i lungene, da han hadde blitt kvalt av sitt eget oppkast.

Kort tid etter Bonhams død bestemte de gjenlevende medlemmene av Led Zeppelin seg for at det ikke var noe poeng i å fortsette. Gruppen, som kanskje var verdens mest populære band på første halvdel av 1970-tallet, ble oppløst. Wikipedia

77 år
Olav Skjevesland (Biskop)
1942 - 2019

Olav Skjevesland (Norge)

Biskop, prest

Født:
31. mai 1942 (82 år siden)

Døde:
8. september 2019 (77 år) (4 år siden)

Olav Skjevesland var en norsk teolog som var biskop i Den norske kirke. Han hadde undervisningsstillinger og prestestillinger frem til han i 1998 ble utnevnt til biskop. Fram til han gikk av med pensjon i 2012 satt han som biskop i Agder og Telemark bispedømme, en stilling han hadde fra 1999. Han var preses i Bispemøtet fra 2006 til 2010. Blant hans bøker er Tro og tradisjon i ny tid fra 2003. Wikipedia

73 år
Andreas Isachsen (Skuespiller)
1829 - 1903

Andreas Isachsen (Norge)

Skuespiller, dramatiker

Fullt navn / Fødenavn:
Andreas Hornbeck Isachsen

Født:
31. mai 1829 (195 år siden)

Døde:
22. februar 1903 (73 år) (121 år siden)

Andreas Hornbeck Isachsen var norsk skuespiller og dramatiker.

Andreas Isachsen ble student i 1850 og redigerte en kort stund studentsamfunnets håndskrevne avis Samfundsbladet sammen med Henrik Ibsen. 18. januar 1852 debuterte han som skuespiller ved Det norske Theater i Bergen som Ruy Gomez i enakteren Man kan hvad man vil. Han var ansatt i Bergen til 1858, da han for en stund forlot scenen.

Det norske Theaters mannlige skuespillere under gjestespill i Trondheim, 1854. Bak fra venstre: Peter Nielsen, Harald Nielsen, Jacob Prom, Hans Brun, Andreas Isachsen, Johannes Brun, Carl Andreas Hansen, Bernt A. Bottelsen, Ole Hestenes.

Foto: Hans Krum. NTNU Universitetsbiblioteket.

Han fikk igjen ansettelse som skuespiller under artistisk direktør Henrik Ibsen ved Kristiania norske Theater i 1860, og var knyttet til denne scenen inntil teateret ble slått konkurs i 1862. Han var deretter knyttet til teateret i Trondheim fra 1862. I 1865 kom han til Christiania Theater sammen med sin hustru, men de fulgte Bjørnstjerne Bjørnsons protesttog til Folketheatret i Møllergaten, hvor de begge jobbet som skuespillere fra september 1870 til februar 1872, da hans hustru valgte å legge opp som skuespiller, mens han selv gikk tilbake til Christiania Theater, og ble værende fast knyttet til dette inntil han søkte avskjed fra scenen i 1894.

Isachsen var kjent som karakterskuespiller med særlig talent for komiske roller. Isachsen kom opp i en krangel med Henrik Ibsen om noen opplesningsaftener han arrangerte i Christiania på eget initiativ fra Kejser og Galilæer i 1873. Skuespilleren pådro seg etter dette dramatikerens vrede. Han hadde tidligere holdt slike opplesninger med Asbjørnsen og Moes eventyrtekster, under entusiastiske bifall fra P. Chr. Asbjørnsen selv.

Etter kontroversen med Ibsen forlangte dramatikeren spesifikt i sine brev til teaterstyret at «den forferdelige Isachsen» ikke skulle få plass i stykkene, fordi han hadde en hang til å overspille og karikere rollene.

Andreas Isachsen ble gift med skuespiller Janny Grip (1835–1894) i Bergen 10. november 1853. Wikipedia

Dødsfall

59 år
Bart Bryant (Golfspiller)
1962 - 2022

Bart Bryant (USA)

Golfspiller

Født:
18. november 1962 (61 år siden)

Døde:
31. mai 2022 (59 år) (2 år siden)

Bart Bryant var en amerikansk golfspiller. Han ble profesjonell i 1986, men karrieren hans på PGA-touren har vært preget av skader. Han vant sin første turnering på PGA-touren i Valero Texas Open i 2004, og i en alder av 41 år ble han den eldste førstegangsvinneren på touren på ni år. I 2005 vant han The Memorial Tournament og The Tour Championship. Wikipedia

63 år
Kjell Børre Hansen (Politiker)
1957 - 2020

Kjell Børre Hansen (Norge)

Politiker

Født:
5. mai 1957 (67 år siden)

Døde:
31. mai 2020 (63 år) (4 år siden)

Kjell Børre Hansen var en norsk politiker som representerte Arbeiderpartiet. Hansen ble valgt til ordfører i Ringerike kommune i 2007, 2011 og 2015 av et flertall som besto av Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Han gikk av som ordfører i 2019. Han var i perioden 2009-2013 Arbeiderpartiets 1. vara til Stortinget fra Buskerud.

Hansen hadde utover politikken bakgrunn fra Norske Skog Follum. Han var tillitsvalgt i Fellesforbundet i en årrekke og hadde verv som konserntillitsvalgt for Norske Skog og styremedlem i bedriften. Wikipedia

81 år
Sølvi Wang (Komiker)
1929 - 2011

Sølvi Wang (Norge)

Komiker, sanger, revyartist, skuespiller

Fullt navn / Fødenavn:
Sølvi Valborg Kristi Wang

Født:
28. august 1929 (94 år siden)

Døde:
31. mai 2011 (81 år) (13 år siden)

Sølvi Valborg Kristi Wang var en norsk sanger, revyartist, komiker og skuespiller. Hun hadde fremtredende roller på scene, film og TV.

Wang startet sin karriere allerede 4 år gammel som vokalist med jazzorkesteret ved restaurant Regnbuen. Mot slutten av 40-tallet stiftet hun, sammen med Egil Monn-Iversen, musikkgruppen The Monn Keys. Sammen med denne gruppen og som solist har hun bidratt på over 70 ulike plateutgivelser. Hun var fra 50-tallet fast revyskuespiller ved Chat Noir, og ble fra 60-tallet Det norske teatrets første kvinnelige musikalstjerne. Da NRK startet sine sendinger på 60-tallet sto hun som en sentral del av underholdningstilbudet, og har også gjestet britisk, amerikansk, svensk og dansk fjernsyn. Hun har spilt i en rekke norske filmer, og holdt gjennom sin karriere konserter i USA, Midtøsten og over store deler av Europa.

Sølvi Wang var gift med Egil Monn-Iversen fra 1951 og frem til hennes død i 2011. Sammen fikk de to barn; TV-produsent Bitte Monn-Iversen og filmprodusent Stein Monn-Iversen. Wikipedia

85 år
Ulf Dreyer (Kunstmaler)
1924 - 2010

Ulf Dreyer (Norge)

Kunstmaler, grafiker

Født:
27. desember 1924 (99 år siden)

Døde:
31. mai 2010 (85 år) (14 år siden)

Ulf Dreyer var en norsk kunstner. Han var utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Det Illegale Akademi og Werkkunstschule Münster i Westfalen. Hans tidlige arbeider var maling inspirert av Alf Rolfsen og Axel Revold. Senere gikk det mer i grafikk. Kunstneren har gjort utsmykninger i Tromsø (rådhus, Breivika VGS, posthus, domkirke, lufthavn og svømmehall, logoen til universitetet), Bodø sykehus, Marnardal kommunehus, Finnsnes kirke, og Målselv kirke.

Deler av kunstnerens verksted er bevart på Kulturtorvet i Lindesnes. Wikipedia

68 år
James Rainwater (Fysiker)
1917 - 1986

James Rainwater (USA)

Fysiker, kjernefysiker, universitetslærer

Fullt navn / Fødenavn:
Leo James Rainwater

Født:
9. desember 1917 (106 år siden)

Døde:
31. mai 1986 (68 år) (38 år siden)

Leo James Rainwater var en amerikansk fysiker og nobelprisvinner.

Sammen med Aage Niels Bohr og Ben Mottelson ble han tildelt Nobelprisen i fysikk i 1975 for oppdagelsen av forbindelsen mellom kollektive bevegelser og partikkelbevegelser i atomkjerner, samt den derpå baserte utviklingen av teorien for atomkjernens struktur. Wikipedia

65 år
Eliphas Levi (Forfatter)
1810 - 1875

Eliphas Levi (Frankrike)

Forfatter, okkultist, magiker

Fullt navn / Fødenavn:
Alphonse Louis Constant

Født:
8. februar 1810 (214 år siden)

Døde:
31. mai 1875 (65 år) (149 år siden)

Eliphas Lévi var en fransk okkult forfatter og seremoniell magiker.

Det navnet han benyttet som forfatter, «Eliphas Levi», var hans forsøk på å omskrive eller translitterere sitt fødenavn «Alphonse Louis» til hebraisk, han var ikke selv jødisk. Hans andre hustru var den franske skulptøren Marie-Noémi Cadiot, men hun forlot ham senere til fordel for marquis de Montferrier. Wikipedia

<<
31. Mai
>>